BARCELONA NA CESTÁCH

09.08.2006, 17:39
Komentáře a souhrny
Jde o peníze, jde o přípravu. Jistou dobu je zvykem před zahájením ligové sezóny cestovat mimo Evropu. Módní byla Čína a Japonsko, letos se ti nejlepší vydali na druhou stranu, do USA a Mexika. Mistr Španělska a vítěz Ligy mistrů Barcelona má za sebou první dva zápasy. Oba proti soupeřům z Mexika. Jak hrála, co naznačila, kdo na sebe upozornil nejvíce?

První zápas se hrál ve čtvrtek 3. srpna a vidělo ho město Monterrey ve státě Nuevo Leon. Barca porazila místní "Tygry" 3:0 a dá se říci, že přítomné diváky svou hrou nadchla. Vedoucí branka padla již v 7. minutě zápasu, to se nechtěně trefil do vlastní sítě Syndey Balderas. Ronaldinho se na hrací ploše objevil až v 60. minutě a hned byla jeho přítomnost na výkonu Barcelony znát. O 15 minut později dal gól, ten třetí přidal Eidur Gudjohnsen osm minut před koncem utkání.

Domácí v úvodu chybovali a za hosty zaostávali snad ve všem, nestačili rychlostí, rozehrávka byla tragická, nervozita ze soupeře byla znát při každém dotyku míče. Vrcholem byla neproměněná penalta. Nová posila z Ekvádoru, Luis Fernando Saritama, ji kopl doslova otřesně.

Druhá prohra v řadě, Tigres prohráli v sobotu 29. července 1:6 s Boca Juniors, otřásla sebevědomím mexických fotbalistů. Na stadiónech celého světa je zvykem, že domácí publikum fandí těm svým. Nedá se říci, že by mexičtí diváci ty své nepovzbuzovali, ale přeci jen největšího potlesku se dočkala dvojice Rafa Márquez a Giovanni dos Santos v dresu Barcy! Márquez hrál víc vysunutý než je u něho zvykem, dos Santos pak nastoupil společně s Eto'em v útoku.

Jak padl první gól? Balderas se snažil odkopnout do bezpečí centrovaný míč, ale místo do autu nebo na rohový kop ho usměrnil za záda brankáře Hernándeze. Postupem času se hra začala vyrovnávat, oba týmy se věnovaly především útočné hře, ale zejména díky lepší technice se více prosazovali hráči Barcelony. Do šancí se dostávali zejména Eto'o a Belleti, dobře je doplňoval mladičký dos Santos. Ten se dostal i ke střelbě, hlavně z trestných kopů, domácí obránci si často proti rychlosti culés pomáhali nedovolenými zákroky. U Mexičanů ochucoval hru, jak se zde říká, přidával "sal y pimienta" (sůl a pepř), zejména Saritama, hrál s chutí a vyprovokoval penaltu, ale nebyl důrazný při jejím provedení a neproměnil. Odevzdal míč do rukou Valdéze...

Po přestávce se na hrací ploše v dresu Barcelony objevila téměř nová jedenáctka, ale na hře se nic nezměnilo. Jen Tigres se více stáhli do obrany a snažili se vyrážet k rychlým protiútokům do otevřené obrany soupeře.

Branky: 7. Syndey Balderas (vl.), 70. Ronaldinho, 83. Eidur Gudjohnsen.

Tigres: Hernández, Méndez, Balderas, Sánchez, Briseño, Lozano, Montano (52. Cerda), Restrepo, Saritama, Gaitán, Zárate.

Barcelona: Valdez (46. Martínez), Belleti (46. Silvinho), Márquez (19. Edmilson), Crosas (46. Motta), Iniesta (34. Sastre), Oleguer (65. Puyol), Esquerro, Gómez, Olmo (60. Ronaldinho), Dos Santos (46. Gudjohnsen) a Eto'o (46. Giuli).

Zápas rozhodoval Armando Benito Archundia, na stadiónu bylo přítomno 35 tisíc diváků.

A jaké byly ohlasy po tomto souboji? Nad fotografií radujících se hráčů Barcelony se v deníku Ovaciones objevil titulek, který není třeba překládat: "Fiesta Blaugrana". V komentáři se pak objevila věta, v které autor tvrdil, že Barca vyhrála za pochodu a z Tigrů udělala neškodná koťátka. Ranní vydání Esto přináší titulek "Další tanec" jako připomínku na předešlou porážku s Boca Juniors (1:6). O Ronaldinhovi mluví jako o Králi noci, Márquez se zase svěřuje, že před pár dny začal s přípravou, ale neodolal nastoupit alespoň na pár minut. Récord vyzdvihuje hru Ronaldinha, Márqueze a dos Santose, ve sportovní příloze Cancha pak komentář k zápasu začíná slovy "Utancovali je k smrti..."


Barcelona se druhý den po zápase přesunula do USA, aby zde na stadiónu Coliseum v Los Angeles, před návštěvou 92 tisíc diváků, hlavně Mexičanů a dalších ze zemí latinské Ameriky, remizovala s nejpopulárnějším klubem Mexika, Chivas de Guadalajara, 1:1. Co tento zápas ukázal? Únava, ke které přispělo jak cestování, tak tréninky zaměřené především na fyzickou připravenost, nedovolila Barceloně předvést to, co je pro tento tým tak typické. Rychlý přechod z obrany do útoku, přesné rozehrávání, důrazné zakončení.

Od začátku se hrálo velice opatrně, nikdo nepřevzal onu pomyslnou taktovku. První pokus o ohrožení branky soupeře předvedl tým z Guadalajary. V 6. minutě hlavičkoval Omar Bravo, ale Valdés stačil míč vytáhnout mimo branku. Rozhodčí ovšem již měl v tuto chvíli praporek nad hlavou, jednalo se o postavení mimo hru. Ale i tak tato akce posloužila k probuzení Barcelony, ta získala vetší kontrolu míče a začala důrazněji napadat hráče soupeře. Ale to vše znamenalo jen optickou převahu, zejména na vlastní polovině a ve středu hřiště byla Barca králem, ale k proniknutí k brance soupeře se téměř nedostala. Naopak Mexičané předvedli několik protiútoků a ve 39. minutě musel nádhernou střelu Brava vykopávat z brankové čáry Carles Puyol, když brankář Valdés již jen rezignovaně přihlížel, jak si to balón míří do sítě. Minutu před koncem prvního poločasu pak Valdés skokem pod nohy Brava zabránil jistému gólu.

A musel to být znovu Ronaldinho, který rozhýbal své spoluhráče. Střídal Ezquerra a Barca s jeho příchodem ožila, byla pokropena živou vodou. V 56. minutě Sylvinho, po skvělé žonglerské akci Ronaldinha, poslal na branku Chivas "jedovku" a na čáře zachraňoval obránce Mejia. O minutu později to byl znovu Ronaldinho a hned po něm Giuly, poprvé zachraňoval brankář, podruhé šla střela mimo tři tyče... Gudjohnsen byl blízko prvnímu gólu, ale po přesném pasu Iniesty se do cesty míče postavil gólman Talavera, který o přestávce střídal Sáncheze. To běžela 71. minuta utkání.

O tři minuty později ale ten samý hráč byl již úspěšný a po přihrávce Ronaldinha otevřel skóre zápasu. Tento gól povzbudil Barcelonu k ještě větší aktivitě, Ronaldinho si chodil pro míče, sprintoval, dribloval, předváděl se jak páv v zámeckém parku, každý jeho dotyk míče vyvolával bouři potlesku. Když se zdálo, že Barca zvýší náskok, udeřil tým Chivas. Bautista poslal nádherným centrem míč na Diega Martíneze a ten hlavou nedal brankáři Rubénovi šanci. Posledních sedm minut řádné hrací doby se pak již odehrávalo v poklidu, oba celky se smířily s remízou.

Branky: 74. Gudjohnsen - 83. Martínez.

Chivas de Guadalajara: Sánchez (46. Talavera) - Ledesma, Mejía, Maza, Martínez - Sol, Rodríguez, Morales - Santana, Bravo, Bautista.

Barcelona: Valdés (46. Rubén) - Sylvinho (62. Gio), Puyol (42. Olmo), Márquez (46. Oleguer), Belletti (62. Iniesta) - Edmilson (46. Crossas), Van Bommel (35. Sastre), Gómez (46. Motta) - Ezquerro (46. Ronaldinho), Eto'o (46. Gudjohnsen), Giuly (62. Giovanni).


Co dál čeká Barcelonu na jejím americkém putování? Z Los Angeles se přesunula do Houstonu. Gianluca Zambrotta a Lilian Thuram se již k týmu připojili a to znamenalo pro trenéra Rijkaarda jediné: poslal domů hráče "Béčka". Lluís Sastre, Sito Riera, Jordi Gómez, Marc Crosas a Giovanni Dos Santos se rozloučili a pod dohledem José Ramóna Alexanka, zodpovědného za barcelonskou mládež, se vydali na cestu zpět, do Španělska.

V Houstonu se Barca utká s dalším mexickým soupeřem, tentokráte se jí postaví tváří v tvář tým América. Při návštěvě Lyndon Johnson Space Center NASA realizují Ronaldinho a Rijkaard televizní videokonferenci a budou si povídat s trojicí kosmonautů, Rusem, Němem a Američanem, kteří jsou v současnosti na Mezinárodní vesmírné stanici.

Jaká čísla budou mít na dresech nováčci v týmu? Mistr světa Gianluca Zambrotta převzal po Maxi Lópezovi, který odešel do Mallorky, jedenáctku, obránce národního týmu Francie Lilian Thuram pak zase číslo 21, které od odchodu Luise Enriqueho osiřelo... Eidur Gudjohnsen podědil sedmičku Henrika Larssona. Ostatní si ponechávají svá čísla z minulé sezóny, výjimkou je Ezquerro, který se rozhodl pro Gabriho 18, tím pádem bez majitele zůstala čtrnáctka, tradičně spojovaná s působením Johana Cruyffa. Javier Saviola, s kterým Rijkaard nepočítá, má zatím číslo 22, ale na 99% se v něm na hrací ploše neobjeví.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (14)

Přidat komentář
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Proč se pořád zbavuje Savioly....?

Reagovat
smazaný uživatel

Alegre, menší popíchnutí...kampak zmizely tvoje vtípky? Kterými tak hýříš na adresu Realu? Hmmm, to nesvědčí moc o tvé nestrannosti... Co třeba "Barca cósmico"?

Reagovat
alegre

Tak asi takhle: píšu já a čtete to Vy. Dělám to zadarmo, ve volném čase. Já můžu napsat co chci, záleží na webmasterovi zda to uveřejní. Na Vás je, zda to budete číst nebo ne. Nikdo mě nenutí být nestranný, nejsem profesionál, nejsem vázán smlouvou. Mám čisté svědomí, občas jsem ironický, jízlivý, více či méně vtipný. Nikoho neurážím, nepoužívám vulgarismy. Na rozdíl od jisté části přispěvatelů do diskuze, kteří anonymně mě napadají, nadávají, zařazují mezi homosexuály...Zajímavé je, že například v diskuzi pod článkem o cestě Realu do USA, si nikdo nevšímá informace o hráčích soupeřů Realu, ač tato informace se neobjevila na žádném česky psaném webu. Že to nikoho nezajímá? To by ovšem nesvědčilo o velké vyspělosti diskutujících, zlobte se na mne nebo ne! A že jsou mezi Vámi odborníci na slovo vzatí! Kolikrát se až divím jak dokážete profesionálně diskutovat o taktice, schopnostech hráčů a trenérů, minulosti a budoucnosti klubu, fotbalu. Závěrem: budu psát o čem chci a jak chci dokavaď mě to bude bavit a webmaster bude mé články uveřejňovat. Nestane se vůbec nic když jednoho skončím, neutrpí tím tento web, jeho kvalita, neutrpíte tím ani Vy, čtenáři. Snažil jsem se, snažím a budu snažit o co nejlepší články, které Vás pobaví, přinesou informace, zajímavostí. yarda již dokázal, že psát umí, jeho článek o volbách v Realu Madrid byl na velice dobré úrovni. Pravda, jednostranně zaměřený, ale je fanouškem tohoto klubu a dalo se to, logicky, očekávat. Vůbec mě nenapadlo napsat do diskuze: a koho to zajímá, proč pořád Real, jděte s ním do ..... Přečetl ho, myslel si svoje, v lecčems měl pravdu, jak se dnes ukazuje. Naopak jsem byl napaden, když jsem psal, že je to jako v politice, sliby - chyby. Dnes se ukazuje, že jsem v mnohém měl pravdu. Kdo do nebes Calderóna vynášel a dnes do pekel ho posílá, nejsem v žádném případě já! Tak se tedy mějte, fotbalem bavte, kritizujte a třeba i nadávejte, když Vás to baví.

Reagovat
smazaný uživatel

OK, ale tím jsi neodpověděl na můj konkrétní dotaz. Já ti vůbec neberu, že kvantita i kvalita tvých článků je na úrovni...

Reagovat
HOST*Luis

Já osobně děkuju, že píšeš mě to zajímá, navíc nevyhledávám všechno možné na netu, ale radši si to přečtu na eurofotbalu. Díky!! A jen směle dál....!!!

Reagovat
smazaný uživatel

4:4

Na to, že to v 84. bylo o tři góly, tak je to docela solidní. Saviolovi se daři, Ronaldinho je ve formě a stoperská dvojice Olmo - Oleguer ani Olmo - Marquez nidky fungovat nebude.

Reagovat
HOST*Luis

Oleguer- nebude fungovat nikdy!!!

Reagovat
smazaný uživatel

nedá se někde na netu sehnat sestřih toho zápasu, popřípadě klíčové momenty?

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.uploading.com/?get=6M00A1SE

http://www.uploading.com/?get=CF6RRSB8

To první jsou góly z prvního poločasu, druhý odkaz je druhý poločas..

Reagovat
smazaný uživatel

dík.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
HOST*

mě nejde ani jedno

Reagovat
HOST*eve

Nevíte kde se to dá stáhnout ještě někde jinde??

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele