BARCELONA JE V ČELE, ALE...

07.10.2004, 16:54
Aktuality
To "ale" znamená zranění, která trápí tento klub. Jak vypadá situace dnes, kdy přichází víkend bez ligového fotbalu, čas na odpočinek, přípravu na pohárové boje? Mnozí si ale budou fotbalu užívat i nadále. Povolávací rozkaz dostali ti nejlepší, kvalifikace na MS 2006 je v plném proudu. V Evropě, právě tak, jako v Americe. Ale věnujme se nyní Barceloně.

Larsson dal gól hlavou, stadión vybuchl nadšením a Barca je po dlouhé době na 1. místě tabulky. Sama, nemusí se s nikým dělit. A to se jí 3 roky nepovedlo! Měla k tomu blízko již po 2. kole, ale branky v samém závěru zápasu (85. Torres 85, 89. Ibagaza) zajistily stejný počet bodů také Atléticu Madrid. Novinka v hodnocení postavení v tabulce při rovnosti bodů a skóre, kterou je nižší počet žlutých karet, znamenala sice první příčku, ale ne tak, jako dnes. S náskokem dvou bodů před Valencií, šesti před Sevillou a ... před Realem Madrid je to hned bodů sedm! Naposledy se tento kousek povedl Barce v sezóně 2001/02, bylo to rovněž po 6. kole. Ihned v kole sedmém ale Barcelona o své vedení přišla. Na konci onoho ročníku se objevila na 4. místě. Letos ale myslí jen a jen na zisk titulu. Ale znovu je tu ono ALE!

Frank Rijkaard a jeho bolehlav. Tolik zraněných se jen tak nevidí. Po odehraných šesti kolech španělské ligy je pomyslná marodka doslova plná: Thiago Motta, Gabri García a José Gomes Edmílson budou chybět minimálně 6 měsíců, všichni pro vážná zranění kolene. Pro zlomeninu na pravé ruce je na 2 měsíce vyřazen brankář Albert Jorquera. A další zranění kolena nechává mimo hru na 6 týdnů také Sylvio Mendese "Sylvinha", Giuly si dva týdny odpočine s nataženým svalem, žaludeční potíže přikovaly dokonce k nemocničnímu lůžku Samuela Eto'o.

Co to znamená? Trenér Rijkaard má k dispozici pouze 13 hráčů základního kádru! Víctor Valdés do branky, obrana: Oleguer Presas, Carles Puyol, Rafael Márquez, Giuliano Belletti, Giovanni van Bronckhorst a Fernando Navarro; pro střed pole Xavi Hernández, Anderson de Souza "Deco", Andrés Iniesta a Gerard López a konečně útočníci Ronaldinho Gaucho a Henrik Larsson. Gerard se stále nemůže zotavit z prodělané nemoci, drobná zranění hlásí rovněž Márquez, Oleguer a Belletti. Existuje tedy nebezpečí, že Barcelona přijde o svou sérii neporazitelnosti jak v lize, tak v Lize mistrů. Vedení klubu tedy začalo jednat o případném doplnění kádru. K tomu se vrátíme později.

Šéflékař Barcelony Yordi Ardevol totiž jednoznačně odmítl tvrzení, že se jedná jen o smůlu a vyjádřil se k jednotlivým případům. První vážné zranění se událo hned v 1. kole, kdy si v zápase na Nou Campu proti Seville Thiago Motta nešťastně zablokoval nohu. Dva kolenní vazy to nevydržely a po operaci, kterou Brazilec podstoupil minulé pondělí na klinice ve Vailu (Colorado, USA), ho čeká 6 měsíců nečinnosti. V dalším zápase na domácím hřišti, tentokráte ve 4. kole proti Zaragoze, se stalo něco podobného Gabrimu Garcíovi. Znovu koleno, pro změnu na pravé noze. Hráč se stále rozmýšlí, kde se nechá operovat a hlavně čeká na zmizení otoku. Ale tím výčet zraněných tohoto utkání nekončí! Sylvinho opustil hrací plochu o něco později, byť jeho koleno neutrpělo tolik, jako tomu je u jeho spoluhráčů. Jedná se "jen" o natržení jednoho vazu... Nemusí "pod nůž", ale na fotbal si bude muset nechat zajít chuť po dobu šesti týdnů. Tuto neděli se dostalo také na Edmílsona, který po výskoku špatně dopadl a odnesly to menisky. Ten vnitřní je přetržen, právě tak, jako křížný vaz. Jeho zranění bylo natolik vážné, že byl ihned v pondělí operován na "Clínica Asepeyo de Sant Cugat". Alberta Jorquera zranění a jeho následky pronásledují již od loňské sezóny, kdy utrpěl první zlomeninu. Lékaři věřili, že mu pomůže odpočinek, klid od fotbalu, ale nakonec se operaci nevyhnul a minulý týden mu ruku zpevnili titanovým šroubem. Zajímavé je, že všechna zranění hráčů v poli se odehrála na Nou Campu. Zavinil to špatný stav trávníku? Doktor Ardévol to nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. "Myslím si, že to není ten rozhodující prvek. Jsou zde jiné faktory. Fyzická příprava před a v průběhu sezóny, nedostatečné rozcvičení a zahřátí před nástupem na hrací plochu, ale také genetické predispozice. Naši hráči jsou profesionálové a fotbal je živí. Jejich kolena jsou po letech hraní řádně opotřebovaná. A to do takové míry, že ze 40 kolen které mám na starosti, jich 17 prošlo operačním sálem na ortopedii a chirurgii!", řekl s hořkým úsměvem. V šatně Barcelony se ale objevila nová nemoc, doslova epidemie! Je to psychóza strachu ze zranění!

A jak ven z tohoto problému? Technický sekretář klubu Aitor 'Txiki' Begiristain oznámil, že se začíná poohlížet po případné náhradě dlouhodobě zraněných hráčů. "Frank Rijkaard mne informoval o nutnosti posílení kádru, zejména na místě defenzivního záložníka. Tam chybí vlastně dva hráči. Uvidíme, zda budeme moci nahradit zraněné fotbalisty, vzhledem k tomu, že trojice, Ronaldinho, Samuel Eto'o a Rafael Márquez naplňuje povolenou kvótu cizinců, musíme hledat v zemích EU. Budeme se nyní připravovat na zimní přestupní termín. Záleží na mnoha okolnostech. Zda hráč je kvalitní pro náš klub, zda je volný na hostování nebo na přestup, jaké jsou ekonomické požadavky." Spekulace ohledně Anderse Svenssona ze Southamptonu Begiristain popřel, a tak je nejžhavějším kandidátem na roli "záplaty" v obraně Barcelony francouzský ex-reprezentant Marcel Desailly. Ten je sice od léta "v důchodu", odmítl nabídky několika klubů Premier League, ale pokud jde o Barcelonu, tak se na to prý "blíže podívá". A kdyby kývl, nemusel by čekat až do ledna, je totiž volným hráčem a těch se přestupní okna netýkají.

Begiristain se rovněž vyjádřil ke slovům Fernanda Morientese z Realu Madrid, který řekl na adresu Michaela Owena: "Jedná se nákup prezidenta klubu!" Podle Begiristaina si něco takového neměl dovolit vyslovit, Owen je jeho spoluhráčem a povinností Morientese je mu pomoci v novém prostředí se zadaptovat. "Jedná se o nedostatek respektu vůči kolegovi. Nelze také srovnávat případy Michaela Owena a Samuela Eto'o, tak jak se o to snaží někteří novináři. Jedná se o dva zcela rozdílné přestupy, není mezi nimi žádná souvislost!"

Jak je vidět, není první pozice tabulky španělské ligy trůnem pro sladké rozjímaní. Barcelona má problémů k nezávidění. Věřme, že si s nimi poradí a bude válet pro radost svých příznivců tak, jako v prvních týdnech této fotbalové sezóny...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (38)

Přidat komentář
HOST*yarda

Hm, Morientes řekl jen to, co je veřejným tajemstvím. Byl to prostě Pérezův rozmar, nic víc Možná proto Morientes nehraje tak moc?

S těmi zraněními je mi to divné, profíci to sice jsou, o tom není sporu, ale tohle mi trochu zavání nedostatečným strečinkem a zahřátím. Kromě Eto´a, ten se zřejmě někde přežral Každopádně, ať se brzy uzdraví, koho by to bavilo, vítězit nad nekompletním soupeřem, že

A na Mascherana nesahat, toho chceme my!

Reagovat
smazaný uživatel

Svalovat vinu za zranění na hráče je pěkně podlé.

Desalliho jen do zimy, pak koupit někoho jiného ( třeba Mascherana ) , mně by se líbil Edu.

Reagovat
smazaný uživatel

Edú nebo Mascherana? Určitě Maschrema! A místo Desallyho bych kopul na post stopera třeba Mexese.

No,možná že má yarda i trochu prvadu. Neřrkl bych,že je to nedostatečný strečink,ale třeba se zaměřujou na něco jiného,než třeba na kolena. Ale v hráčích to problém není,co půl roku všichni prochází několika denními zdravotními testy.

Reagovat
smazaný uživatel

Takto jasně že MAscherana, ale Edu by byl levnější a dostupnější, ne? Edua máme jako na podnose, ale o MAscherana by byl tuhý boj ( ale na druhou stranu Laporta říkal, že jsme an tom finančně tak dobře, že můžeme konkurovat jakémukoli týmu v boji o jakéhokoli hráče, no i když třeba bojovat s chelsea o Torrese..nevím,nevím).

Reagovat
Mr.Jindros

to uz ste splatili ty dluhy ?

Reagovat
Mr.Jindros

jo a btw ted uz se zranil i Guily, jsem zvedavej na vas zapas na San Siru ...

Reagovat
smazaný uživatel

To zvlládnem.

Reagovat
smazaný uživatel

A k tomu Desallimu. Jde o to, že bychom ho mohli mít hned a ne čekat do zimy a to se nám náramně hodí.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, ten tvůj argument je trochu mimo. Za svá zranění si hráč může občas taky sám, někdy nese vinu i trenér přes fyzičku. Prostě se mi zdá těch zraněných až moc na to, aby to byla náhoda nebo sled nešťastných událostí.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo no, tři profící si sami zohli kolena.

Reagovat
HOST*jiri - fcb

Teď právě se ukáže síla Barci. Když se týmu daří, tak to se to hraje, ale teď je tým trošku dole, protože skoro není s kým hrát. Teď by se měla ukázat síla jednotlivých osobností (Ronnie, Deco, Larsson, Puyol, Marquez, Gio nebo Victor). Uvidíme. Já si myslím, že už Barca nebude hrát ten svůj fotbal snů, ale teď to bude chtít urvat bojovností a srdíčkem. Já doufám, že hráči v téhle těžké zkoušce obstojí a v čele zůstaneme.

Ale pozor. Pro srovnání: osobnosti v Realu tohle nezvládli a když jsou v krizi, tak zabojovat nedokáží. Ale my to zvládneme.

Barca forever

Reagovat
HOST*ja

Myslím si, že není příliš dobré nakupovat Mascheranu a to ze dvou důvodů:

a)máme tři kvalitní hráče mimo EU (Ronnie, E to'o, Marquez)

b)experimentů s mladými nadějnými fotbalisty z River Plate, které předcházela skvělá pověst, bylo v Barceloně hodně (Saviola, Riquelme) a příliš se neprosadily

Z těchto dvou důvodů bych se radši poohlídl po hráčích prověřených evropským fotbalem (min 2 roky v Evropě) a věku minimálně 24 let, kteří to mají v hlavě trochu srovnané. Závěrem bych řekl, že je určitě lepší koupit jednoho pořádného fotbalistu, než několik nadějných mladíků. Vždyť nadějných hráčů máme mládežnických týmech dost a dost (Iniesta, Presas, nebo teď v Arsenalu zářící Fabregas).

Reagovat
HOST*yarda

Saviola a Riquelme - nejlepší útočník respektive tvořivý záložník La Ligy a potažmo světa???

Mascherano bude mít italský pas, takže s EU no problemo. Pak se vám uzdraví všichni marodi a Mascherano může sedět na lavičce a skončit jako dva výše jmenovaní.

TAKŽE NÁM HO KOUKEJTE NECHAT!

Reagovat
exmafie

Taky jsem na ty dva tady slyšel oslavné ódy a kde je jim konec...

Reagovat
smazaný uživatel

O Saviolovi a Riquelmem si toho napsal už dost. Opakuji znovu, že NIKDO neřekl že jsou nejlepší, ale že budou a to je rozdíl.

Reagovat
HOST*alegre

V Realu sedí kdekdo. Jednou bude sedět taky Perez.....

Reagovat
smazaný uživatel

NEjlépe v base.

Reagovat
HOST*yarda

Jo hned vedle Laporty, kterej tam bude za zpronevěru

Reagovat
smazaný uživatel

Asi jediný rozdíl by byl v tom, že vám by odchod Pereze prospěl, nám by Laporta naopak chyběl.

Reagovat
HOST*Josep

Riquelme není z River Plate, ale z Bocy Juniors

Myslím, že s talenty a zvláště těmi Argentinským supertalenty se vyplatí experimentovat, chce to čas na adaptaci, ale pak se téměř vždy vyplatí a to maximálně!

Jinak Saviola s Riquelmem teď půjdou dost nahoru, jelikož Argentina má novýho kouče a ten s nimi narozdíl od Bielsy počítá

Reagovat
smazaný uživatel

Ano,máš recht.

Reagovat
HOST*marek

kuř barca

Reagovat
HOST*Ronnie

Florentino Perez vůbec nerozumí fotbalu, jeho letošní nákupy k čemu byly: Owen- ten nedá gól za celou sezónu, Woodgheta koupil zraněnýho a Samuel hraje zatím průměrně. Naopak pan Laporta koupil samé hráče na vrcholu, kteří pravidelně hrají a podávají výborné výkony. Takže je jednoznačné kdo je lepší: pro fanoušky Realu záviďte tahle sezóna bude jednoznačně v režiji naší Barcy.

Reagovat
HOST*vincent

Jsem velký fanda barcelony;ale myslím ;že bude mít problémy zápas s numancií to potvrdil a když se k tomu přidali další tak nevím jak to barca zvládne s odporným

AC MILAN

Reagovat
HOST*yarda

Hm, tak historický okamžik nadešel, první fanda Barcelony, který má obavy z budoucnosti.

Reagovat
HOST*mara

jasně bude to hodně těžký zápas ,ale máme o hodně lepší útok ac má asi lepší obranu , ale naše obrana už je taky velmi dobrá hlavně puyol-to je prostě JISTOTA

Reagovat
HOST*mara

kdo může dát za AC prosim vás gola. schevcenko, kaka a jinak kdo kdo kdo kdo kdo

Reagovat
HOST*yarda

Hm, ale když dá každý dva, dáte vy pět? A bude to vůbec v televizi???

Reagovat
HOST*mara

každej dva jo??? ty si blázen , a kdyby to náhodou dali(to se stát nemůže) tak ronni 2 henrik 2 a samuel 2!!!!! možná kdyby hráli proti realu????

Reagovat
HOST*mara

to nevim ale když dávali na celtiku tak to pochybuju

Reagovat
HOST*Ronnie

Nechceš radši začít fandit Barce? Nebo se z toho Realu zblazníš letos opět žádná trofej narozdíl od Barci.

Reagovat
HOST*yarda

Když jste se vy nezbláznili po NĚKOLIKA letech bez titulu, nevím proč bych měl bláznit po půl roce já a navíc páchat osmý ze smrtelných hříchů, totiž měnit své klubové vyznání Nedělejte účet bez hostinského, zatím máte taky prd, jen vedení v tabulce po třech letech.

Reagovat
HOST*Ronnie

Nezlob se na mě, ale po půl roce? Můžeš mi prosimtě připomenout jak dopadl Real v minulý sezóně?

Reagovat
HOST*yarda

Jestli myslíš 2003-2004, tak to se do toho intervalu půl roku vejde, no a jestli myslíš tu 2002-2003, tak vítěz La Ligy a v semifinále Lize mistrů, to se ti zdá málo?

Reagovat
smazaný uživatel

Hmmmm, tak jes to jasný. BNarca-AC nevysílaj!!!! Blázni. Podle čeho oni to vybírají?

Reagovat
HOST*yarda

Hm, taky mě to štvalo, ale Valencie-Inter snad nebude taky k zahození... Italové si zřejmě za zápas počítají více než Španělé, to je celý problém. Inu, krkoun Berlusconi

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň, že to. Taky to bude super zápas, ale jestli neodvysílají příší kolo Barca-AC v barce, tak...

Reagovat
antimadrista

To už snad jo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele