BARCELONA HLÁSÍ Z ASIE

05.08.2004, 10:10
Aktuality
Poslední zápas v Japonsku a další výkon snů Ronaldinha. Diváci mu tleskali ve stoje a byli nadšeni jeho fotbalovým uměním. Ale branky dávali jiní. Larsson hrál jen v prvním poločase a dal dvě, Luis García ho vystřídal a přidal tu třetí...

Ronaldo de Asis, Ronaldinho, se stal miláčkem publika. Ne pro uměle vytvořenou popularitu, jako je tomu zvykem u jiného fotbalisty z jiného španělského klubu, ale pro své nesporné fotbalové umění a zejména pro radost, s jakou hraje a kterou rozdává na fotbalových trávnících. Katalog jeho kousků a kouzel s míčem je nevyčerpatelný a vypadá to, že vymýšlí stále nové a nové triky pro pobavení desítek tisíc svých obdivovatelů a znalců tohoto sportu.

Frank Rijkaard hledá náhradu za Edgara Davidse a Philipa Cocuho, a tak zvolil jinou taktiku i pro tento zápas. Tentokráte to azulgrana zkoušeli s hrou dlouhých pasů a středem hřiště míč "procházel" mnohem rychleji, než tomu bylo v předešlých přípravných zápasech. V jaké sestavě se Barca představila? Valdés - Belleti (60. Edmílson), Márquez (79. Mora), Puyol, Van Bronckhorst (60. Gerard) - Sylvinho, Oleguer, Ronaldinho, Gabri (45. Xavi) - Giuly (60. Iniesta), Larsson (45. Luis García).

Vzhledem k tomu, že soupeř, Jubilo Iwata, se do blízkosti pokutového území dostával jen sporadicky a obrana tedy nebyla pod tlakem, měla Barcelona možnost rozvinout svou hru a šance se rodily jedna za druhou. Již v 8. minutě "Gio" Van Bronckhorst střílel z trestného kopu a brankáře Sato jistě bude dlouho ze spánku probouzet rána, která zazněla v okamžiku, kdy se míč opřel do břevna jeho svatyně. Bylo to zejména po levé straně, kudy Barca táhla většinu útoků a po akcích Sylvinha a Ronaldinha se rodily největší příležitosti a také padly oba góly v prvním poločase.

Ve 35. minutě zahrál Ronaldinho pro diváky a na tuto lahůdku v jeho podání budou japonští příznivci Barcy dlouho vzpomínat. Klička vpravo, zaseknutí, klička vlevo a "jesličky", na trávníku se v nefotbalové pozici ocitli dva obránci Iwaty, mezi další dvojicí se pak protáhl do pokutového území, položil si brankáře a ve chvíli kdy se zdálo, že vystřelí do opuštěné branky přihrál zpět nabíhajícímu Larssonovi a vychutnal si jeho gól jako další z diváků. A ještě této perfektní fotbalové parádě zatleskal.

Ovace publika pro Brazilce Ronaldinha byly nekonečné a to se asi moc nezamlouvalo Švédu Larssonovi, a proto se rozhodl, že i on předvede něco ze svého fotbalového rejstříku. Po rohovém kopu se chytře zbavil dvojice stoperů, vyskočil nejvýše a krásnou hlavičkou ze 12 metrů nedal Satovi ani tu nejmenší šanci.

Druhý poločas začal koncertem nekončících přihrávek hráčů Barcelony a dlouhé chvíle fotbal připomínal ono populární "báčko". Běhal míč, běhali Japonci, bavili se jejich soupeři a zejména diváci. V 60. minutě se poprvé v dresu azulgrana objevil Edmílson, ale jeho přítomnosti na hrací ploše si všimnul opravdu jen málokdo. Všichni totiž jen sledovali každý Ronaldinhův pohyb a očekávali další bonbónek z jeho kopaček. A dočkali se! Osobní festival, plný kliček, zasekávaček, fint všeho druhu, završil v 62. minutě, kdy přidal pro obecenstvo něco nového. S míčem u nohy a v pohybu, se díval doprava kde měl dva volné spoluhráče. Spolu s ním se tam v tu chvíli dívali také všichni hráči soupeře a diváci na tribunách. Ale Ronaldinho přihrál na druhou stranu, kde stál zcela volný Luis García, kterému nezbývalo nic jiného než dorazit balón do sítě.

A pak začalo pršet a fotbal se pomalu vytratil, byť Barcelona předvedla ještě několik akcí, které mohly skončit další brankovou nadílkou. Svěřenci Franka Rijkaarda se tak pomalu zbavují nepříjemného pocitu z porážky ve svém prvním zápase tohoto turné, v Korejské republice, a v Japonsku za sebou nechali pytel plný gólů. Celkem jich bylo osm a polovinu z nich dal Larsson, který se tak stává střeleckou jedničkou Barcelony v předsezónní přípravě. Po zápase odletěli Katalánci z Osaky do Šanghaje, kde sehrají poslední zápas na asijském kontinentu proti čínskému International Shangai Club.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (29)

Přidat komentář
HOST*Tony B

On ten kluk brazilskej fakt s tím míčem umí už minulou sezónu jsem říkal super kauf a teď co jsem viděl bohužel jen sestřih koukám jak puk co si všechno dovolí. Doufám, že to předvede i La lize a v Champions l.

Reagovat
HOST*Luis

Souhlas na sto pro, jediný co mě mrzí že sem to neviděl a asi ani neuvidim- co se dá dělat doufám že to předvede v Lize mistrů!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Můžem děkovat bohu, že Laporta nesplnil to, co slíbil v kampani : Že přivede Beckhama, místo něho máme tohohle nejlepšího hráče světa!

Reagovat
smazaný uživatel

Se kterým zase prd vyhrajete

Reagovat
smazaný uživatel

no, myslím, že s takovým týmem toho uhrajeme víc než dost.

Reagovat
smazaný uživatel

Chcui se zeptat autora,kde měl tu příležitosts vudět zápas. Podle určurých zrdojů to dávali jen na BarcaTV.

Jinak já se k Ronnemu moc vyjadřovat nebudu,je to bůh fotbalu,má šanci stát se lepší než Pelé a teď je na 100péro nejlepší hráč světa. Kam se hrabe Henry.

A měl bych přopomínku ki textu,Luis García ten míč JEN nedoklepl do sítě,musel si udělat kličku a pak perfektně z phlu skóroval. Vypadá to že jsem puntičkáž,ale on to neměl tak lehké jak se tam píše.

Jinak seper článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Je vynikající, ale lepší než Pelé asi nebude. Je spíše nahrávačem.

Reagovat
smazaný uživatel

bojim se Abramoviče, já bych o něm zakázal psát, aby na něj zapomněl

Reagovat
smazaný uživatel

Jako o Ronaldinhovi bych zakázal psát...

Reagovat
HOST*yarda

Hm, v tom se asi shodneme, že Abramovič si myslí, že když má naftové prachy, že si může dovolit všechno. Ronaldinha bych taky nedal, i kdyby mi nabízeli modrý z nebe.

Reagovat
smazaný uživatel

No, někteří říkají, že by se ho vyplatilo prodat od 300 milionů výš, ale já bych ho neprodal ani tak...

Reagovat
HOST*anonim

vy tady vsichni votom zubáčovi mluvíte jako by byl buch a vo no ne stejně je lepší beckham tak nevim co tu všichni řešite.Jo a kdý lize mistru Barselona nepostoupí ani ze zakladní skupiny

Reagovat
HOST*yarda

Hm, pěkný myšlenkový pochod, zuby může mít klidně do pasu, ty k hraní nepotřebuje

Reagovat
smazaný uživatel

Přijď sem na diskusi po základních skupinách a řekni to znovu...

Reagovat
HOST*autor

Viděl jsem sestřih na UNIVISION MEXICO, asi 15 minutový.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha.

Abromovič je k***a! Zmršil celý fotbal! Chelse měla dopadnout jako Leeds!

Reagovat
smazaný uživatel

Ale zase přivedl do fotbalu ztracené peníze.

Reagovat
smazaný uživatel

To je sice pravda,ale já ho nesnáším!

Reagovat
smazaný uživatel

At' žije Ronnie!

Reagovat
HOST*yarda

Hm, já vím, že se navážím a už jsem to sem několikrát psal, ale Beckham (viz skrývačka v prvním odstavci) si tu popularitu taky musel nejdřív vydobýt na hřišti. To, že je mediální hvězdou, je jen následek, ať mi nikdo neříká, že by měl takové kontrakty jen kvůli tomu, jak vypadá. Beckhama a Ronaldinha jsme tu srovnávali už víckrát. Každý vyniká něčím jiným. Becksovi minulá sezóna nevyšla, Ronaldinhovi ano.

Reagovat
smazaný uživatel

ti dva by se vůbec neměli srovnávat, je to úplně jiná rovina. Nevím v čem by měl být "Becks" lepší než Ronaldinho.Ani ty jeho přímáky nejsou takové, jak se říká.

co předvedl Beckham za svoji karieru??? Zařídil vyřazení Anglie 98, neproměnil 2 (3) penalty 2004, hádal se s Fergusonem, fingoval pokus o unesení dítěte, aby nemusel platit pokutu, podváděl svoji manželku s nějakou děvkou, dodělal Real, rozvrátil Anglické rodiny, které se pohádaly kvůli jeho účesu, které napodobovaly jejich děti ( za tohle asi nemohl, ale i tak)

Myslím, že Asijské ženy tomu fotbalu moc nerozumí, takže fotblem ta popularita asi není.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, tak mám pocit, že je to z tvé strany už trochu hysterické...Zařídil vyřazení Anglie v roce 98? To "zařídila" anglická neschopnost proměňovat penalty. Pokud měl někdy něco Becks lepší než Ronaldinho, tak to byly právě přímé kopy (i když ten Ronaldinhův proti Anglii na MS 2002 neměl chybu, byť to chtěl dát na druhou stranu). Ferguson je diktátor a mimochodem mně někdo kopnout do ksichtu kopačku kolíkama napřed, tak se taky naštvu. Další tvé argumenty jsou trochu mimo fotbal a zavánějí bulvárem. Opakuji naposled, že si svou popularitu nezískal jen jak ty říkáš mimofotbalovými aktivitami, ale i výkony na hřišti (LM 1999 proti Bayernu, kdože to kopal ty dva poslední rohy?).

Poslední dvě věci, už je to beztak dlouhý jak týden bez peněz:

Pérez, co se peněz týče, ví co dělá, což se zase o vedení Barcy říct nedá (viz dluhy). No a poslední věc: Anglické rodiny, Asijské ženy je MÁLÉ písmeno.

Reagovat
smazaný uživatel

No,úplně zbytečnáí červená karta ve vyřazovacích bojích, co horšího mohl udělat? Možná snad sneproměnit penaltu, což později napravil...Jestli sis to přečetl přádně, tak rozhodně jsem nepsal, že má lepší kopy Ronaldinho.

K těm Asijským ženám atd. já to vím, není to zde důležité, tak nad tim nijak nepřemýšlím. A pak co je hysterie, když už začneš argumentovat pravopisem...

Reagovat
HOST*yarda

Sorry, když máš v příspěvku vedle sebe něco na způsob "v čem je Beckham lepší než Ronnie" a hned vedle "ty jeho přímáky..." tak se to srovnání přímo nabízí. No a pokud jde o ten pravopis, tady vědí všichni, že jsem v tomhle ohledu hnidopich, takže by sis mohl zvyknout. Navíc, i když to tak nevypadá, to dělám i pro tvoje dobro

Reagovat
smazaný uživatel

Pro moje dobro...a ty si jako myslíš, že se teď nad tím zamyslím, někde si to npíšu,abych náhodou neudělal tutéž chybu???

Reagovat
HOST*yarda

Pořád užitečnější si pamatovat tohle, než jakým účesem Beckham rozvrátil anglické rodiny, nebo s jakou štětkou se snad vyspal.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jelikož o Beckhamovi se o ničem jiném nepíše ( není o čem, snad jak posral další zápas), tak se to zapamatuje celkem lehce.

Reagovat
smazaný uživatel

A s tím kontraktem....Perez to sám říkal - to, co utratíme na smlouvě a přestupu se nám mnohokrát vrátí na suvenýrech...a ktomu Beckham moc fotbalového umu mít nemusí, Asiatky by to stejně nepoznaly...

Reagovat
antimadrista

Co dodat k Ronniemu....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele