BARÁŽ O MS - SOUHRN

13.11.2005, 00:13, aktualizováno 13.11.2005, 01:56
Aktuality
Slovenský sen o postupu na mistrovství světa se prakticky rozplynul, ve Španělsku tým trenéra Galise prohrál 1:5 a před odvetou má pramalé naděje. Na pokraji vyřazení je i bronzový tým z minulého mistrovství, Turecko, které prohrálo 0:2 ve Švýcarsku. Uruguay porazila 1:0 Austrálii, Trinidad s Bahrajnem jen remizoval 1:1.


Španělsko - Slovensko   5:1
Branky:  10. Luis Garcia, 18. Luis Garcia, 65. (pen.) Fernando Torres, 75. Luis Garcia, 79. Fernando Morientes - 49. Szilárd Németh

Španělé přivítali v prvním barážovém zápase Slovensko, po celý zápas ho jasně přehrávali a po výsledném skóre 5:1 je více než jednou nohou na turnaji. Střelecké trápení z kvalifikační skupiny bylo zapomenuto, hattrickem na sebe upozornil hráč, o kterém se nevědělo, zda bude vůbec hrát - záložník FC Liverpool, Luis García. Španělé přesně kombinovali ve velké rychlosti a svému soupeři míč téměř nepůjčovali.

Hosté nastoupili bez kanonýra Mintála, jehož nahradil Vittek, přičemž na lavičce zůstal další útočník Németh, v záložní řadě se objevil Karhan. Domácí rozehráli zápas v předpokládané sestavě, jen místo Xabiho Alonsa postavil kouč Aragonés raději křídlo Luise Garcíu a elastická ofenziva Španělů přecházela místy do rozestavení 4-2-4.

Pyrenejci se pustili do svého soupeře hned od začátku, první šanci měl po akci Torrese s Reyesem Raúl, ale Čontofalský vyrazil jeho velkou příležitost do boční sítě. Roh rozehrál Xavi, ve vápně byli tři nekrytí útočníci a Luis García efektní hlavičkou otevřel skóre. Španělům narostla křídla, Reyesův průnik skončil jen dalším rohem, Torresův volej byl zblokován. Druhý gól na sebe nenechal dlouho čekat. Xavi vysunul nádhernou kolmicí Luise Garcíu, ten si míč zpracoval na prsou a zlehka posunul míč podél vybíhajícího Čontofalského do branky. Hosté marně reklamovali ofsajd, kouč Galis byl dokonce vykázán do šatny.

Na rychlý míč za domácí obranu si naběhl Vittek, ale srazil se s Casillasem a chvilku se nehrálo. Španělé kontrolovali hru, do vápna pronikl s míčem na noze Torres, přihrál Raúlovi, ale ten pálil mimo branku. Další možnost připravil pro Raúla na levém křídle řádící Reyes, ale přízemní střelu madridského útočníka Čontofalský kryl. Třetí gól mohl dát po půlhodině hry Torres, v rychlosti vypálil míč na branku, ale ten jen olízl břevno. Nebezpečný centr hostí minul Hološko, Puyol odvrátil míč na rohový kop.

Domácí pokračovali v galapředstavení, po Del Hornově centru zleva na Torrese s Reyesem skončil míč opět jen v boční síti. Do šatny mohl přidat další trefu Raúl, ale sudí De Sanctis mu pískl velmi sporný ofsajd. První půli zakončil neúspěšným trestným kopem Xavi. Španělé měli zápas pevně v rukou, Slováci jen málokdy vyrazili dopředu ve více hráčích, za celou první půli nevystřelili ani jednou přesně na Casillasovu branku.

Začátek druhé půle byl pro hosty jako z pohádky. Luis García namazal malou domů přímo na nohu střídajícímu Némethovi, ten se trefil mezi Casillasovy nohy a snížil. Domácí znervózněli, ale do tempa je opět posadila penalta a třetí gól. Luis García míč minul, Kratochvíl šel do skluzu a když vstával, posunul rukou míč do bezpečí. Míč si na značku pokutového kopu postavil Torres a dal třetí španělský gól. Had navíc za protesty dostal druhou žlutou a byl vyloučen.

Nebezpečnou Raúlovu střelu lapil Čontofalský, čtvrtý gól přidal po Vicenteho přízemním centru s grácií Luis García a zkompletoval hattrick. Konečné skóre dovršil po dalším centru Vicenteho hlavou Morientes. Středeční odveta se tak bude hrát spíše z povinnosti.


Švýcarsko - Turecko   2:0
Branky:  41. Philippe Senderos, 86. Valon Behrami

Švýcarsko přivítalo v barážovém boji o světový šampionát v Německu na své půdě Turecko, bronzového medailistu z posledního mistrovství světa, které hostilo Japonsko a Korea.

Zápas, který řídilo trio slovenských sudích v čele s Lubošem Michelem, začali aktivněji hosté, ale se střelou Cimsira z druhé minuty si domácí gólman Zuberbühler poradil. Poté už hru ovládli švýcarští fotbalisté. Frei mířil z přímého kopu pouze na brankáře Volkana, zanedlouho Frei a Streller vytvořili šanci pro Gygaxe, ovšem ani ten strážce turecké svatyně nepokořil.

Další Freiův přímý kop zblokovala zeď a z dorážky pěkně pálil Magnin, parádní zákrok však vytáhl Volkan a míč do sítě nepustil. Frei stál i za další velkou příležitostí domácích, když přihrávkou našel přesně Strellera – ten ale z výhodné pozice mířil vedle. Po dlouhé době se osmělili i hráči Turecka, střelu Tuncaye ovšem Zuberbühler zlikvidoval.

Ve 41. minutě se poprvé měnilo skóre, Magnin centroval do vápna a Senderos lehkou tečí poslal míč mimo dosah Volkana - 1:0 pro Švýcarsko. Do přestávky se skóre již neměnilo, a tak se do šaten odcházelo lépe domácím, kteří se mohli těšit z jednobrankového vedení.

Druhá půle byla na šance mnohem chudší, v 56. minutě Magnin našel přesným centrem Strellera, ten ale střílel pouze do Volkana. Slovenský sudí Michel nevyslyšel turecké volání po penaltě, když ve vápně rukou zahrál Müller, podle Michela jej však postrčil Sükür. V 81. minutě pak opět zabojoval Frei a díky němu doputoval míč k střídajícímu Valonu Behramimu, který zvýšil na 2:0. V závěru utkání mohli hosté alespoň korigovat skóre, Hakan Sükür ale mířil pouze do tyče, a tak se Švýcaři nakonec radovali ze zaslouženého vítězství.


Norsko - Česko   0:1
Branka:   31. Vladimír Šmicer

Podrobný komentář k utkání najdete zde.


Uruguay - Austrálie   1:0
Branka:  37. Dario Rodriguez

Že v Uruguayi nemají Australany rádi, to se potvrdilo ještě než zápas začal. Při australské hymně se totiž ze šedesátitisícového hlediště ozýval hlasitý pískot. Samotný zápas pro hosty začal dobře, dvakrát zahrozil Mark Viduka, ve druhém případě jeho parádní přímý kop gólman Carini vytáhl s vypětím všech sil. Domácí se ani nestačili rozkoukat a už přišli o Diega Forlána. Ten původně neměl nastoupit kvůli zranění a jak se ukázalo, měl raději zůstat na tribuně. Ze zápasu odkulhal už v 18. minutě, střídal ho Dario Silva.

Jedinou hrozbou pro branku Marka Schwarzera byly přímé kopy Alvara Recoby. S jedním si poradil, ale po dalším, ve 37. minutě, už padl gól. Hlavou v pádu jej vstřelil Darío Rodríguez. Hosté znervózněli a Schwarzer měl práci s nebezpečným Silvovým centrem.

Po přestávce jako první zahrozili Australané nepřesnou střelou Viduky, poté domácí srazili pokus Emertona. V 59. minutě se ukázala trocha jihoamerického temperamentu, dánský sudí Larsen neodpískal penaltu po střetu gólmana Schwarzera s Recobou a měl co dělat, aby od sebe odehnal protestující Uruguayce. Po dalším Recobově centru hlavičkoval mimo Silva, největší šanci druhé půle pak Moralesovi skvělým zákrokem chytil Schwarzer. Na druhé straně Culinova střela olízla tyč, blíž k dalšímu gólu však byli domácí. Když si ale Schwarzer poradil i s Recobovým pokusem o lob, odvážejí si Australané jen těsnou porážku a před odvetou pro ně není nic ztraceno.


Trinidad a Tobago - Bahrajn   1:1
Branky:  76. Christopher Birchall - 72. Salman Ghuloom

Domácí měli téměř po celý zápas navrch, ale nedokázali se prosadit a dvanáct minut před koncem byli potrestáni. Na centr z levé strany si naskočil Salman Husein a hlavou poslal Bahrajn do vedení. To však netrvalo dlouho, Trinidadu se podařilo alespoň vyrovnat, krásnou ranou zdálky se trefil Christopher Birchall a oživil naděje svého týmu na postup.


Autor: Radek Nosil, Aleš Ratzka, Petr Starý

Komentáře (37)

Přidat komentář
HOST*Skynet?

Su velice rad že jsme uspeli v Norsku na tom jejich velice obtížným terénu. Věděli že čím obtíýnější teren tím je to lepší pro ně. Pař mi hrajeme kombinařni fotbal, ale nakonec na to doplatili sami když podklouzl ejejich obrance a mi skorovali. Ale sere mě že slováci prohráli protože ty posrany španěli moc nemusím a toho hňupa garciu s alonsem už vubec ne. To sem chcela aby ti slovaci tam fakt uspěli. rozhodně by to bylo lepši.

Reagovat
smazaný uživatel

co ti španělé udělali? nejen ted hráli krásný fotbal

Reagovat
sansiro

Když hrají tak krásný fotbal, proč je teda v dom. kvalifikačních zápasech vypískávali? Ty zápasy prý byly k zblití. Samozřejmě jinak nemám nic proti Španělsku.

Reagovat
HOST*olda

Přesně jak říkal sansiro. Vincente něco tu nehraje ...

Reagovat
ronaldinho_10

Pokud chcete vidět fotbal živě na Galaxii, tak posílejte SMS ve tvaru "GS mezera Z" - dáváte svůj hlas variantě přímého přenosu španělské ligy od 19:55 a poté NHL ze záznamu. El Classico vedlo suveréně, ale teď se to vyrovnává a pokud to tak pujde až do pátku(kdy končí hlasování), tak bude místo fotbalu zápas hokeje Rangers-Carolina...

Takže GS Z na číslo 900 0 610

Díky...

Reagovat
ronaldinho_10

Tak pokud vemu hlasy od rána, tak NHL získala více než o 100% víc jak El Classico... To je fičák...

Reagovat
HOST*

tady je videt zasrany zakomplexovani rozhodce....je to velkej kokot

Reagovat
smazaný uživatel

jestli myslíš penaltu, tak ta byla oprávněná

Reagovat
HOST*halama

Nejen to... Rozhodčí za to nemůže. Holt Slovensko zase jednou prohrálo 5:1 nešťastnou střelou z dálky a kvůli katastrofálnímu výkonu rozhodčího

Reagovat
HOST*Verca

Prostě vyhráli lepší, přeber si to tak. To, že rozhodčí v určitých případech se zachoval tak jak se zachoval, by stejně nějak zvláště utkání nezměnilo. Bez šancí se nedá vyhrávat. Takže je mi to líto, ale holt Slovensko zůstane doma.

Reagovat
Shevchenko

T. a T. si to pěkně posrali....

Reagovat
Jajinek

Dušan Galis (tréner SR): „Chcem pogratulovať súperovi k víťazstvu, aj keď v dnešnom stretnutí boli veci, ktoré ma urazili a sklamali. Prvým veľkým sklamaním bolo pískanie divákov pri našej hymne. Ak na majstrovstvá sveta idú tí najlepší hráči na svete, mali by tam byť aj najkvalitnejší rozhodcovia. Dnešný duel sa od začiatku vyvíjal tak, ako sme nechceli, no niektoré verdikty arbitrov boli neuveriteľné. V 30. sekunde zahrávali Španieli priamy kop po faule, ktorý nebol. Roh, po ktorom padol prvý gól, nemal byť. Televízny záznam ukáže, či pri druhom góle bol ofsajd. Ak by bolo po prvých 25 minútach stále 0:0, zápas by sa vyvíjal úplne inak. Za stavu 2:1 nariadil rozhodca proti nám penaltu. Svojim hráčom nič nevyčítam, vedenie stretnutia zo strany rozhodcov nebolo korektné. Asistent ma vykázal len preto, že som sa ho pýtal, prečo ukázal na roh a či nebol ofsajd. Podali sme celkom dobrý výkon, ale proti 14 hráčom sa nedá hrať. Musíme sa všetci poučiť. Mrzí ma, že dva roky pripravujeme mužstvo a nakoniec si to takto pobabreme. Dnes už šancu na postup nemáme, ale pokúsime sa Španielom doma znepríjemniť život.“

K tomu není co dadat...nevím jestli plakat nebo se smát

Reagovat
HOST*

Penalta byla, ale červenou dostat nemusel.

Reagovat
smazaný uživatel

ofsajd to v určitě nebyl, naopak Raúl dal možná regulérní gól. Penalta jasná a když někdo dokáže proti takový protestovat, tak se nemůže divit že má červenou. Slováci byli nahecovaní, prostě to neunesli, bohužel včetně komentátora STV a trenéra Radolského

Reagovat
smazaný uživatel

1. Penalta jednoznacne bola, nato sa vyhovarat nemozeme

2. horsie to vsak je s tymi minifaulami v strede ihriska, ktore nam rozhodca pyskal a spanielom ich odpustal.

3. pravdu povedat ten rozhodca OBJEKTIVNY nebol a trochu im pripyskol

4. tak ci tak by sme na nich nemali a Galis by mal hladat vyhovorky niekde inde ako u rozhodcu.Jedina vlastnost, s ktorou sme mohli prerazit bola bojovnost, disciplina, odvaha , snaha a kolektivnost. Kedze to nam akosik chybalo oproti kvalifikacii, tak sme opat tym starym dobrym tymom okolo 50 miesta v svetovom rebricku.

Reagovat
smazaný uživatel

to je jedno s druhym, ale tak ci onak kdyby jste dodrzeli to co jsi napsal tak jste dobry vysledek uhrat mohli, tudiz treba 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

fauly ve středu hřiště - pískal sudí každou blbost, ale na obou stranách, je ale jasné komu tenhle metr vyhovoval

Reagovat
smazaný uživatel

pravda rominho a chybalo nam trochu tej odvahy alebo drzosti a sebavedomia napr artmedie...si myslim...avsetko su vyhovorky rozhodca pripiskovakl jasne ale aj tak nasi hrali dost zle...

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, myslel som, že máme nejakú šancu.Treba objektívne povedať, že najväčšiu vinu na našej prehre má vlastný tréner. Dôvody?Nech sa páči:

1........rozostavenie 4 - 2 - 3 - 1 ..v živote to naši nehrali a ani to hrať nevedia.

2........kde boli skúsení hráči? Celý rok tam stavia ostrieľaných hráčov a teraz postaví zálohu ( 3 ) Hodúr- Karhan- Hološko. To jest: Hodúr a Hološko - medz.neskúsení hráči a Karhan po zranení. Pritom Németh ostane na lavičke.

3.........V 18.min. za stavu 0:2 sa dá tréner vylúčiť a navyše nemal pravdu, lebo ofsajd nebol, tak ako nebol ani pri Raulovom neuznanom góle.Po tom ostala situácia nasledovná...rozbité mužstvo, ktoré nevedelo čo má robiť a navyše bez trénera. Galis- hanbi sa, to bol hnus, nechať svoj mančaft v štichu, si babrák, priznaj si to a nevyhováraj sa na rozhodcu.Radšej priznaj, že keby Španieli využili polovicu šancí, tak prehráme 5-6:0.

4.............stopéri prehrali VŠETKY hlavičkové súboje!!!!!!Keď ten babrák videl, že je to tak mal postaviť Vargu, ten vie aspoň hlavičkovať.Had naľavo nemal nárok, prečo nehrali Čech alebo Ďurica.Mohol striedať.Aha-pardon, nemohol, lebo bol vylúčený....

5., 6., 7., .....atď, atď...

Vďaka ti Dušan. zachoval si sa ako prasa a ešte sa strápňuješ vyhováraním na rozhodcu... Prosím Ťa odíď a už sa nevracaj...Sklamal si ma, a to som myslel že si dobrý.Takto sa zmýliť...

Reagovat
smazaný uživatel

Připadá mi,že je to vaše vlastnost.Když se něco nepodaří,vidíte příčinu všude jinde,jen ne u sebe.Pokud mužstvo prohraje 5:1 nemůže se vymlouvat na rozhodčí.Zápas jsem sice neviděl,ale četl a slyšel jsem,že rozhodující situace byly posouzeny správně.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako jsi všechno hodil na Luxu, tak teď zase na Galise Had nehrál dobře, ale nebyla to jeho strana, co hořela. I když zavinil druhý gól, tak Zábavník napravo byl daleko horší

Reagovat
smazaný uživatel

No dobre, ale nemôžeš vymeniť celý mančaft.Videl si ten zápas celý?Lebo inak to nepochopíš, čo sa tam dialo.Navyše za tým, čo som povedal o Luxovi si stojím a túžobne očakávam deň, kedy ho vymeníme.

Ty myslíš, že Galis spravil dobrú taktiku?Samozrejme, asi by sme prehrali aj tak, ale je rozdiel akým spôsobom prehráš a koľko..

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsem druhou půlku, z první sestřih. Díky Galisovi jste v baráži a na ten roh neskákal on, stejně jako nemohl zabránit té Xaviho parádní přihrávce. Postavil hráče s nejlepší formou, to je bez diskuse.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, ne.Na taký zápas sa nestavajú skoro nováčikovia do záložnej rady ( Hodúr, Hološko ).Opakujem, domáci boli jasne lepší, ale naša zostava bola veľmi zle postavená.Všetci vieme, že španielski hráči sú individuálne lepší ako naši, ale preto sme mali hrať takticky presne a nie s experimentami.Určite.

A k tomu poslednému: práve preto, že doteraz volil vždy úspešnú taktiku, preto všetkých prekvapil ten jeho experiment v najdôležitejšom zápase.Hodúr a Hološko sú určite výborní hráči, ale toto nebol zápas pre nich.V takýchto zápasoch je najdôležitejšia skúsenosť ( myslím teda u slabšieho mužstva ).Bohužiaľ.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dobře. Musím uznat, že vašemu nároďáku až tak nerozumím. Jak by si to teda postavil, aby to dopadlo líp?

Reagovat
smazaný uživatel

Skoro tak isto ako proti Rusom, tam to fungovalo.Ja bych to dal takto:

Čontofalský - Zabavník, Škrteľ, Kratochvíl, Ďurica - Németh, Valachovič, Karhan, Hlinka, Čech - Vittek.

Ak by sme to zo začiatku ustáli, tak bych v druhej polke oživil hru Hološkom ( ale v útoku ) príp. Hodúrom, ak by horel stred obrany, hlavičky, dal by som tam Vargu .Ale garantujem ti, že takto by naša hra mala aspoň fazónu, pretože takto podobne to hrali veľakrát, t.j. hráme na remízu a potom uvidíme.My nič iné nevieme hrať.A keby sme prehrali, určite nie 5:1, tomu ver.Môj názor je ( môžem sa samozrejme mýliť ), že tréner a hráči túto príležitosť nezvládli proste psychicky a teraz len hľadajú vinníka.

Reagovat
HOST*halama

Přesně tak, jestli rozhodčí odpískal Slovensku jeden dva sporné fauly na půlce hřiště tak to nic neovlivnilo, druhej gól byl regulérní, stejně jako ten Raúla. Penalta jasná, navíc za ni toho hráče nevyloučil, myslim že vyloučil za kecy někoho jinýho.

Dost mě dostal komentátor, ten byl opravdu vtipnej. Po penaltě zapoměl že jeden gól Španělům špatně neuznali a začal nadávat na správně nařízenou penaltu.

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem si musel vypnout zvuk, to byla vážně tragédie

Reagovat
ronaldinho_10

Pokud chcete vidět fotbal živě na Galaxii, tak posílejte SMS ve tvaru "GS mezera Z" - dáváte svůj hlas variantě přímého přenosu španělské ligy od 19:55 a poté NHL ze záznamu. El Classico vedlo suveréně, ale teď se to vyrovnává a pokud to tak pujde až do pátku(kdy končí hlasování), tak bude místo fotbalu zápas hokeje Rangers-Carolina...

Takže GS Z na číslo 900 0 610

Díky...

Reagovat
HOST*honza

1. Artmedia

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

Sparta

Reagovat
smazaný uživatel

hm..nechapem

Reagovat
HOST*hans

Myslíte si,že v odvetě Slovensko-Španělsko vyhraje Španělsko

DĚKUJI VŠEM!

Reagovat
smazaný uživatel

Ked slovensko vyhra nad spanielmi viac ako o 3 goli tak vam vsetkym kupim bandasku piva..

slubujem

Reagovat
smazaný uživatel

I když to bude 6:2?

Reagovat
smazaný uživatel

jasne

Reagovat
HOST*dzunys

Turecko - Švýcarsko 1 (4:0)

Česko - Norsko 1 (3:0)

Austrálie - Uruguay 1 (2:1)

Slovensko - Španělsko 0 (2:2)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele