BARÁŽ O MS - PREVIEW

16.11.2005, 01:06
Aktuality
Na seznamu účastníků mistrovství světa 2006 je zatím 27 zemí. Zbývajících pět budeme znát ve středu večer, v odvetách baráže se utkají Austrálie s Uruguají, Bahrajn s Trinidadem a Tobago, Turecko se Švýcarskem, Slovensko se Španělskem a hlavně Česko s Norskem. Jaká je situace v jednotlivých táborech?


Česká reprezentace je velmi blízko splnění svého snu. Před čtyřmi lety s Belgií baráž nevyšla, letos s Norskem to vypadá lépe - v prvním utkání v Oslo Češi vyhráli 1:0 a doma jim tak k postupu stačí neprohrát.

Trenéru Brücknerovi nepřidělávají vrásky žádné vážné zdravotní trable, šrámy po prvním utkání měli Rozehnal s Rosickým, ale oba by měli být připraveni. Jediným problémem tak bude absence kapitána Tomáše Galáska, který v Norsku dostal druhou žlutou kartu. Kdo jej na hřišti nahradí, to sice trenér neprozradil, ale je to víceméně jasné, roli defenzivního štítu by měl plnit Jan Polák.

Ještě jednu záležitost však bylo potřeba vyřešit - kdo tým do zápasu povede jako kapitán. Galáskovými zástupci jsou Rosický a Poborský, nakonec však "rada starších" rozhodla jinak. Staronovým kapitánem totiž zvolila Pavla Nedvěda. Ten na tiskové konferenci prohlásil, že je to pro něj pocta vést takový tým, zároveň však dodal: "Národní mužstvo svého kapitána má. Já Tomáše Galáska jen zastupuju na tenhle zápas."

Češi si věří, postup je blízko, jsou v odvetě favority. Ale Norové rozhodně nic nevzdávají a říkají, že si do Prahy jedou pro postup. "Venku jsme silnější, statistiky to jasně ukazují. Doufám, že to potvrdíme i tady v Praze," prohlásil kouč Hareide. Opíral se o fakt, že jeho svěřenci ve skupině vyhráli ve Skotsku, Slovinsku a Bělorusku, remizovali v Moldavsku a prohráli jen v Itálii.

Sebevědomím hýří i největší osobnost týmu, obránce Liverpoolu John Arne Riise. "Bude to dobrý zápas a věřím, že na konci se budeme radovat my," řekl. Dále zrzavý fotbalista prozradil, v čem by mohla být norská zbraň. "Nikdo od nás nečeká, že postoupíme, proto můžeme jít do zápasu v klidu."

Ani Norové nemají problémy se zraněními, k dispozici by měli být všichni hráči, kteří odehráli první zápas. Až na jednoho, Daniela Braatena, také potrestaného za karty. To je pro český tým dobrá zpráva, právě tento záložník Rosenborgu Trondheim dělal v prvním utkání největší problémy, přestože hrál jen druhý poločas. Kvůli nachlazení vynechal pondělní trénink Christian Grindheim, naplno netrénoval ani Kristofer Haestad, jehož trápila bolavá noha. Oba by však měli být fit.

Jestli se po šestnácti letech probojujeme na světový šampionát, to se dozvíme už dnes večer. Utkání na Letné začíná ve 20:15, řídit jej budou angličtí rozhodčí v čele s Grahamem Pollem.


O hodně půjde i na stadiónu Sükrü Saracoglu v tureckém Istanbulu. Domácí tým, bronzový z minulého mistrovství, bude dohánět dvougólovou ztrátu z prvního utkání ve Švýcarsku. Trenér Fatih Terim bude zřejmě dělat velké změny v sestavě, po karetním trestu může počítat s Emre Belözoglem a Hamitem Altintopem, po zranění by mohl být k dispozici i Yildiray Bastürk, ale dlouho nehrál a pravděpodobně se do sestavy nevejde. Terim do týmu dodatečně povolal spoluhráče Tomáše Juna z Trabzonspozu, útočníka Fatiha Tekkeho. Chybět bude suspendovaný Huseyin Cimsir.

Švýcarský trenér Koebi Kuhn musí řešit jeden zásadní problém - žlutá karta z prvního zápasu vystavila stopku levému obránci a exekutorovi přímých kopů Ludovicu Magninovi. Kuhn je však optimistický: "Bude nám chybět, ale myslím si, že švýcarský tým má dobré náhradníky na všech pozicích." Magnina by měl nahradit Christoph Spyher z Frankfurtu.

Švýcaři přicestovali do Istanbulu v pondělí a přivítání nebylo zrovna příjemné. Dvě hodiny čekali na pasovou kontrolu, stejně dlouhou dobu pak celníci prohlíželi jejich zavazadla. Po cestě autobusem na hotel došlo ke konfliktu s fanoušky, kteří reprezentanty země helvétského kříže zasypali vajíčky. Švýcarská výprava podala protest k FIFA, trenér Kuhn navíc zrušil pondělní večerní trénink.

Turci nemají jednoduchou úlohu, v myslích jim straší dva roky stará baráž a senzační vyřazení Lotyšskem. Podle Terima k úspěchu vede především jedna cesta: "Pokud dáme rychlý gól, mohlo by to změnit vývoj baráže." Budou však muset útočit a v tom vidí možnou šanci Terimův protějšek Kuhn. "Budou se muset více snažit, to by nám mohlo dát více prostoru," prohlásil. Jeden gól by Švýcarům mohl postup zajistit - pak by Turci museli dát čtyři...

Utkání začíná v 19:15 středoevropského času, hlavním rozhodčím bude Belgičan Franck De Bleeckere.


Na Slovensku sice vládne smutek, ale do barážové odvety můžou jít svěřenci trenéra Galise s čistými hlavami. Po debaklu 1:5 ve Španělsku nemají v odvetě velké šance, budou především chtít odehrát dobrý zápas a alespoň si napravit reputaci, chtějí Španělům znepříjemnit život a vyhrát. Úplně odevzdaní však nejsou. "Máme velmi kvalitního soupeře, který má velký náskok. Ale já věřím na zázraky," prohlásil kouč Dušan Galis. Věří i záložník Liberce Ivan Hodúr: "Ve fotbale je všechno možné. S trochou štěstí můžeme vyhrát 4:0." V takovém případě by Slováci postupovali...

Na Tehelném poli se nepředstaví suspendovaní Marián Had a kapitán Miroslav Karhan, Slováci se budou muset obejít i bez trenéra Galise. Toho FIFA potrestala jednozápasovým distancem za výstup v prvním utkání v Madridu, kdy vehementně protestoval proti druhému španělskému gólu a byl vykázán na tribunu.

Španělé mají postup téměř jistý. Vyčíslil to trenér Luis Aragoňes, který prohlásil, že jsou na 99,9% na šampionátu. Jeho svěřenci se vyjadřují opatrně a diplomaticky. "Musíme jít na hřiště s respektem," říká obránce Barcelony Carles Puyol. Další se shodují na tom, že to bude těžký zápas, především proto, že Slováci nemají co ztratit a do zápasu půjdou velmi motivovaní.

S postupem prakticky v kapse může trenér Aragoňes trochu zamíchat sestavou a dát šanci náhradníkům. Albelda hrát nemůže kvůli kartám, nahradí jej Xabi Alonso, další hráči, kteří odehráli první utkání, budou odpočívat. To se týká i autora hattricku Luise Garcíi. V týmu by se měli objevit valencijská křídla Villa a Vicente, v obraně pak zřejmě dostane šanci Sergio Ramos z Realu.

I toto utkání má výkop ve 20:15, dohlížet nad ním bude německé trio rozhodčích, hlavním je Markus Merk.


Nejen v Evropě jde dnes o všechno. V Sydney už v 10:00 našeho času vyběhnou k odvetě domácí Australané, soupeřem jim bude Uruguay. Ta přiletěla bez zraněného Diega Forlána, zato však se spoustou sebevědomí. Například Alvaro Recoba je přesvědčen, že jeho tým nebude na šampionátu chybět. "Je to právo od Boha," říká. Na druhé straně však bude odhodlaný tým vedený velezkušeným koučem Guusem Hiddinkem. Australané si na mistrovství světa zahráli naposledy v roce 1974 a chtěli by to napravit. Výsledek prvního zápasu pro ně není beznadějný, důležité však bude nedostat gól.

Mezi jistými účastníky je několik nováčků, hlavně z Afriky, ale dnes se rozhodne ještě o jednom. Bude jím Bahrajn nebo Trinidad a Tobago, účastníci asijsko-americké baráže. V sobotním duelu domácí Trinidad dominoval, ale nakonec jen remizoval 1:1. I přesto v malé karibské zemi věří, že mohou uspět. "Stačí nám dát venku gól a dokážeme to," tvrdí největší osobnost týmu, 37letý veterán Dwight Yorke. Utkání v Manamá začíná v 17:00 středoevropského času.


Autor: Petr Starý

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

...Slovensko - Španielsko 1:99...ak to naši zoberú ako pomstu, tak prehrajú znova a ak to zoberú ako pofíci, môžu uhrať slušný výsledok

...Austrália - Uruguaj 50:50...tu som sám veľmi zvedavý

...Bahrajn - Trinidad a Tobago 55:45...držím domácim

...Turecko - Švajčiarsko 40:60...v Turecku je ale možné všetko

...Česko - Nórsko 70:30...len sa preboha neuspokojte, lebo Nóri sú vonku silní a navyše už nemajú čo stratiť.Držím palce.

Reagovat
HOST*baggio

poradnou blbost ste napsali, Galis bol vykazany za to, ze vraj zhodil asistenta rozhodcu na zem, povedal to reporter denniku AS. Ty taliansky rozhodcovia hlavne De Santis su ini kokoti THEY DRIVE ME MAD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Nadránom už som si dal predkrm NHL, Toronto vyhralo škoda, že "big E" Lindros nezavesil.Inak to vyzerá na Eurosport: o 10 dávajú live Austráliu s Uruguajom, ale to sa mi asi z roboty zdrhnúť nepodarí .Potom si dám live kráľovskú triedu vo vzpieraní o 14, hádzanárske MS žien o 15 a 19 a HLAVNE: o 17 LIVE Bahrajn - Trinidad a Tobago.To ma vcelku teší, že to dávajú.Pred 20 si skočím na pivko a potom dilema, lebo naši aj vaši hrajú o 20.15.Asi strihnem najprv vašich na Nove a budem prepínať na našich na Markízu.

P.S. : vždy, keď si to takto pekne naplánujem, tak mi z toho skoro nič nevyjde.

Reagovat
Xavi

Kdo dává ten Bahrajn? Eurosport?

Reagovat
smazaný uživatel

Áno.

Reagovat
Shevchenko

Austrálie zatím vede 1:0 !!!!! A bude na 90% prodloužení

Forever AUSTRALIA !!!

Reagovat
sansiro

Bresciano, to je hráč! Grella taky ujde. A Kalač z AC sedí

Reagovat
Shevchenko

no a? když sedí i v AC

Reagovat
sansiro

On býval jednička V AC dělá trojku, tak asi proto sedí.

Reagovat
HOST*

on dělá 2.

Reagovat
smazaný uživatel

S trochou štěstí můžeme vyhrát 4:0....... Tak tohle je výrok kola. Sice se může stát všechno,ale tohle by musel být Everest štěstí.Pokud Slováci postoupí,tak začnu věřit,že fotbalový bůh je Slovák. Jinak si myslím,že vyhrají domácí o gól,max. 2.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten, kto je autor výroku asi ešte stále spí.

Reagovat
smazaný uživatel

Máš to nahoře v článku.

Reagovat
smazaný uživatel

No jasné, najmenej skúsený Hodúr. Ja zastávam názor, že hraje sa vždy do poslednej minúty, takže treba veriť, ale výrok " s trochou šťastia" sa mi zdá min. poněkud odvážnej.Keby povedal, že " s obrovským kusom šťastia, keď budú pri nás stáť všetci svätí a Španielom sa nebude dariť máme šancu" - tak to by som bral.

Reagovat
HOST*

CHOD DO PUCHE. LOPTA JE GULATAA A MY VYHRAME 4:0

Reagovat
HOST*plechi

1:0 a penalty

Reagovat
smazaný uživatel

Austrálie na mistrovství světa.Mazec!!! Zalayeta rozhodl

Reagovat
sansiro

Já jsem tipoval Austrálii, mají tam pár dobrých hráčů. Bylo to ale hodně vyrovnané.

Reagovat
HOST*plechi

australie vítězí na penalty 4:2 a postuje jako první z barážových dvojic!

Reagovat
HOST*

si blesk ty zmrde teplej skurvenej zaprclej teplouši zabiju te ti svině

Reagovat
smazaný uživatel

Jak sa snažím tak sa snažím, lepší výraz ako hovado pre teba nemám

Reagovat
HOST*halama

Ale jo, pár horších nadávek by se našlo...

Reagovat
smazaný uživatel

Navrhuji,aby se už neotevíralo 4.kolo Euroligy,protože je tu nebezpečí,že ten kdo po baráži vede,opíše výsledky soupeře a tudíž má jistou výhru.

Reagovat
sansiro

Ale já nemám ještě natipovaný zbytek Spíš se to mělo udělat tak, že kdo natipoval hned celé kolo, tak to nemělo být vidět.

Reagovat
HOST*TomKor

Nejlepší je všechno natrénovat cestou na stadion na mobilu :) Já hraju tuhle fotbalovou hru na svým mobilu a lepší jsem zatím nenašel: http://www.simhit.cz/java-hry-na-mobily/Real-Soccer-2005-World-League-Cup

Reagovat
smazaný uživatel

Austrálii to přeju, už čekali hodně dlouho...

Reagovat
Xavi

Hlavně je trénuje Hidding (nebo jak se píše - prostě ten co teď trénuje Eindhoven), takže o fotbal je postaráno...

Reagovat
HOST*

Ve středu se ČT 2 rozhodla vysílat ve studiu Ligy mistrů zápas Liverpool- Betis, komu se zdá zajímavější zápas Real-Lyon ať se ozve na stránkách ČT.

Reagovat
HOST*yarda

No tak to si poslechnou

Reagovat
smazaný uživatel

Kreténi se zase ukázali

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele