BARÁŽ O MS, ODVETY - SOUHRN

16.11.2005, 19:52, aktualizováno 17.11.2005, 00:42
Aktuality
Mistrovství světa už zná jména všech svých účastníků, dnes se rozhodlo o posledních pěti postupujících. Kromě českých fotbalistů, o jejichž postupu píšeme na jiném místě, si účast zajistili i Švýcaři, byť prohráli 2:4 v Turecku, a po remíze 1:1 na Slovensku Španělé. Po 32 letech si na šampionátu zahraje Austrálie, na penalty porazila Uruguay, poprvé v historii se může po výhře v Bahrajnu těšit Trinidad a Tobago.


Austrálie - Uruguay   1:0
Branka:  35. Marco Bresciano

Austrálie si přivezla z Montevidea nadějnou porážku 1:0. Utkání začalo neobvykle, byly podhuštěné míče. Španělský rozhodčí Luis Medina Cantalejo musel kvůli tomuto netradičnímu problému dvakrát přerušit hru. Vše se ale vyřešilo a zápas tak mohl pokračovat.

Ve čtvrté minutě poslal na branku Australanů střílený centr Recoba, míč proletěl celým pokutovým územím, stopku mu vystavil až brankář Schwarzer. Úvod vyšel lépe hostům z Jižní Ameriky, před branku posílali jeden centr za druhým, zvláště Recoba se činil. Dvanáctá minuta - Guillermo Rodriguéz poslal míč po Recobově rohovém kopu těsně vedle pravé tyče domácích.

Po faulu na Chipperfielda zahrával v 16. minutě z dobré pozice přímý volný kop Bresciano, jeho pokus si však cestu mezi tři tyče nenašel. Domácí "Socceroos" se začali osmělovat, výsledkem byl fotbal nahoru dolů s velkým množstvím šancí. Ve dvacáté minutě zahrozil opět Recoba, po Cariniho dlouhém odkopu chybovali obránci Austrálie, střelec milánského Interu měl však vychýlenou mušku. 28. minuta a první žlutá karta, Popovič udeřil v souboji nesportovně Recobu do obličeje, mohl být rád, že karta neměla červenou barvu. Guus Hiddink poslal do hry překvapivě brzo Harry Kewella, už ve 32. minutě, právě místo Popoviče. A jak se později ukázalo, byl to šťastný tah.

První gól přišel ve 34. minutě, Kewellova nepovedená střela doputovala až k Brescianovi a ten ve skluzu ze sedmi metrů propálil Cariniho - 1:0. První poločas se dohrával velmi tvrdě. Mnohdy až za hranicí pravidel. Jen za první pětačtyřicetiminutovku musel rozhodčí sahat do kapsičky pro žlutou kartu hned čtyřikrát.

Druhý poločas začal opatrněji. V 50. minutě nechali domácí při rohu zcela neobsazeného Moralese, ten však byl tak zaskočen svou šancí, že míč od jeho hlavy přeletěl branku. Na šanci hostů za tři minuty odpověděl Cahill, jeho povedená střela byla zblokována obranou Uruguaye. Poslední vážnější šance Austrálie přišla za další tři minuty, Viduka sklepl na Bresciana, jeho projektil z voleje mířil těsně nad. To byla také poslední vážnější šance základní hrací doby.

Utkání dospělo tedy do prodloužení. V 7. minutě prvního prodloužení střílel Varela dva metry vedle pravé tyče. V 9. minutě hlavičkoval nad Diego Lopez. Na konci první patnáctiminutovky mohl navýšit vedení Austrálie Chipperfield, ale střelu mu zblokoval střídající Zalayeta. Jediná vážnější šance druhé poloviny prodloužení přišla z kopačky Moralese, jeho střela zamířila půl metru vedle Schwarzerovy branky.

O účastníkovi mistrovství světa tak musela rozhodnout loterie zvaná penalty. Jako první si míč postavil Harry Kewell - 1:0. Za Jihoameričany šel střelec jejich jediného gólu z prvního zápasu Dario Rodriguez, ale selhal - Schwarzer jeho ležérní střelu vystihl. Postupně se u střelby ze značky bílého puntíku vystřídali Neill, Varela, Vidmar a Estoyanoff - ani jeden z nich nezaváhal. Ve čtvrté sérii nebylo střelcům přáno, Viduka minul a Zalayetovi jeho pokus skvěle zneškodnil Schwarzer. V páté sérii stačilo domácím proměnit, exekuce se ujal Aloisi a... poslal Austrálii po dlouhých dvaatřiceti letech na mistrovství světa.


Bahrajn - Trinidad a Tobago   0:1
Branka:   49. Dennis Lawrence

Ze souboje o to, kdo bude dalším nováčkem a zároveň zemí s nejmenším počtem obyvatel na mistrovství světa v Německu, vyšel vítězně Trinidad a Tobago. Doma sice s Bahrajnem jen remizovali 1:1 a v odvetě na ně čekaly nepříliš dobré podmínky a hlavně nepřátelské publikum, ale nakonec se po vítězství 1:0 mohli radovat z historického postupu.

Bahrajn se od začátku spoléhal na jediné - na bránění a remízu 0:0, která by znamenala postup. V první půli byl k vidění hlavně tuhý boj a žádný dobrý fotbal, více šancí měli hosté, jedinou vážnější však domácí. Sayed Adnan vyslal ránu z velké dálky a gólman Kelvin Jack s ní měl překvapivě co dělat.

Po přestávce se hra změnila, a to díky tomu, že se hosté po čtyřech minutách ujali vedení. Dwight Yorke, bývalý útočník Manchesteru City, který v národním týmu plní roli krajního záložníka, poslal centr z rohu a obránce Dennis Lawrence, hrající čtvrtou anglickou ligu za Wrexham, se trefil hlavou. Od té chvíle museli domácí útočit, což hostům vyhovovalo. Stačilo jim bránit a spoléhat se na brejky. Jeden takový přišel deset minut před koncem, Silvio Spann však zakončil střelou do břevna.

Závěr zápasu neměl s fotbalem moc společného. Kolumbijský rozhodčí Acosta neuznal domácím vyrovnávající gól kvůli faulu, navíc v nastaveném čase vyloučil Aliho Hasana. To neunesli fanoušci a zasypali hřiště utrhanými sedačkami, hráči obou týmů museli do kabin odejít za asistence vojáků...


Turecko - Švýcarsko   4:2
Branky:  22. Tuncay Sanli, 36. Tuncay Sanli, 52. (pen.) Necati Ates, 89. Tuncay Sanli - 2. (pen.) Alexander Frei, 84. Marco Streller

Na istanbulském stadionu Sükrü Saracoglu, který je domácím prostředím Besiktase, potřebovali domácí Turci dohnat dvoubrankové manko, které si přivezli ze Švýcarska.

Už po několika desítkách sekund se však v pokutovém území domácích uvolnil Alexander Frei, jeho střelu zblokoval Alpay pouze pomocí své ruky a belgický rozhodčí De Bleeckere s penaltou nezaváhal. K míči se postavil sám Frei a už ve druhé minutě otevřel skóre. Pro Turky to byla studená sprcha - v tu chvíli potřebovali k postupu dát čtyři góly.

Ve 22. minutě zahrával přímý volný kop Emre, na vzdálenější tyči našel Sanliho Tuncaye a ten překonal Zuberbühlera. Bylo vyrovnáno. Následně unikl švýcarské obraně Necati, ovšem svou střelou netrefil bránu. Už po půlhodině musel udělat Kobi Kühn první změnu v sestavě, zraněného Gygaxe nahradil Marco Streller. Poté, co před tureckou brankou neuspěl Cabaňas, se na druhé straně gólově prosadil opět Tuncay a Turci tak vyhráli první poločas 2:1. Polovinu úkolu splnili, stále je však čekalo dost práce.

Do druhého dějství vyslal Kühn dalšího čerstvého hráče, Degena nahradil jeden z hrdinů úvodního zápasu Valon Behrami. V 52. minutě Müller fauloval v pokutovém území Akina Serhata a De Bleeckere nařídil druhou penaltu v zápase. Ani Ates Necati nezaváhal, Zuberbühlera poslal na druhou stranu a svůj tým posunul jeden gól od postupu.

V dalším průběhu druhého poločasu viděli diváci řadu vyložených příležitostí před oběma brankami, za zmínku stojí především střela úplně osamoceného Freie z deseti metrů, která skončila nad brankou Volkana, a na druhé straně šance Hakana Süküra, s níž si poradil Zuberbühler. Turci vsadili vše na útok, ale stále se jim nedařilo dát postupový gól a z několikátého nebezpečného protiútoku je Švýcaři potrestali. Frei se proměnil do role nahravače, když vyslal výbornou přihrávkou za tureckou obranu Strellera, ten obešel Volkana a poslal míč do brány k velkému zděšení zaplněného stadionu.

Závěr patřil opět Turkům a minutu před koncem se hlavou prosadil opět Sanli Tuncay, jenž sice uzavřel svůj hattrick, ale protože už Turci další gól nepřidali, ani ho ty tři góly nemohly potěšit. Švýcaři už si můžou hledat ubytování u svých sousedů v Německu, naopak bronzový tým minulého šampionátu překvapivě nebude obhajovat úspěch z Jižní Koreje a Japonska.


Slovensko - Španělsko   1:1
Branky:  50. Filip Hološko - 71. David Villa

Slovenští fotbalisté narozdíl od českých reprezentantů na mistrovství světa v Německu nepostoupili. Ve středeční odvetě baráže remizovali v Bratislavě se Španělskem 1:1 a po prohře v Madridu v prvním zápase 1:5 tedy postupuje Španělsko.

Trenér Dušan Galis, který kvůli trestu za vyloučení nemohl na lavičku, sledoval počínání svého týmu jen z tribuny. Zpočátku moc důvodů k radosti neměl. Po čtvrthodině hry to vypadalo, že se hraje jen na jednu branku, a to na domácí. Španělé tvořili přesné trojúhelníky a nedávali Slovákům šanci. Jedinou vážnou šanci domácího týmu připravil slávista Matej Krajčík, vyslal Németha, ale útočník Middlesbrough v ideální pozici deset metrů od branky mezi tyče nezamířil. Ve 20. minutě se Raúl ocitl sám před Čontofalským, ale v koncovce selhal. O jedenáct minut později se ve vápně Slováků odehrála zajímavá situace po chybě Greška, ale ani Raúl, Lopez a Xavi se do branky trefit nedokázali. Do pauzy se už nic nestalo, a tak se šlo do kabin za stavu 0:0.

Po změně stran se dostal na hřiště i útočník Slovanu Liberec Filip Hološko a byl to právě on, kdo zařídil jediný gól domácích. Deset minut po přestávce trefil v běhu ze šestnácti metrů míč, který před Vittekem ukopl španělský obránce - 1:0. Poté se Slováci dostali do hry a vyvíjeli postupný tlak. Raúl po chybě obrany sám před Čontofalským neuspěl a to byl varovný signál. V 71. minutě, po Morientesově křížné přihrávce před odkrytou branku, vyrovnal prvním reprezentačním gólem Villa z Valencie. Španělští útočníci se snažili ještě zvýšit skóre, ale nikomu se to nepovedlo.

Zázrak, v nějž podle svých slov věřil kouč Galis, se nestal a Slováci vypadli. Přesto je fanoušci na vyprodaném Tehelném poli odměnili za jejich první vystoupení v baráži o šampionát potleskem.


Česko - Norsko   1:0
Branka:  35. Tomáš Rosický

Komentář k utkání najdete zde.


Autor: Jaromír Janíček, Tomáš Kohlman, Tomáš Hodboď, Petr Starý

Komentáře (38)

Přidat komentář
HOST*Maniac

Viděl jste někdo Bahrajn-Trinidad - posledních 5 minut to bylo maso

Reagovat
smazaný uživatel

jj to byl masakr jak svina jako este sem nikdy nevidel tak genialne promakany zdrzovani jako umi hraci Trinidadu, ty situace v rozich hriste a nasledny zahravani rohu, to byl masakr

Reagovat
HOST*Maniac

Nevím, jestli jste se někdo koukal místo Čechů na Slováky, ale podle mého názoru dnes předvedli domácí lepší fotbal(alespoň v 2.půli), měla tam být penalta - místo toho útočný faul, ale co hlavně - nejlepčejší komentátor na světě a ne ty novácký socky...

Reagovat
HOST*

nejlepší komentář : naši chlapci statečně bojuju

Reagovat
smazaný uživatel

nj, markiza to s komentatormi vie a mam taky technicky dotaz: Nevie niekto nahodou ci nebude teraz nieco ako los na kvalifikaciu na euro 2008, alebo to bude az neskor?

Reagovat
HOST*Andy

Nemělo by to být někdy před Vánocama? Taky nevím.

Reagovat
Shevchenko

9. prosince: los základních skupin MS 2006

26. ledna: los kvalifikačních skupin o ME 2008

Reagovat
antimadrista

Stejně by to Slovákům nestačilo. Espaňa hrála to,co potřebovala.

Reagovat
HOST*

Hm zajimave vysledky. T&T sem čekal a přál sem, Turecku sem přál, ale ani 4:_2 nestačilo...no nenadělám nic a Slovensklo-'spanělsko tam ač jsem to bratrům přál jsem po ostudě minule nečekal nic než další výbuch, takže *Thumbs up* ze nekdy da Holško gól to bych fakt nepředpoládal :)

Reagovat
Shevchenko

Lawrence hraje 4. anglickou ligu

Reagovat
smazaný uživatel

ale je dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

Ted ctu ze zapas skoncil hromadnou bitkou hracu v tunelu, pricemz jeden svicarskej hrac skoncil s vnitrnim krvacenm v nemocnici.

Reagovat
smazaný uživatel

Svycarsko samozrejme :)

Reagovat
HOST*

Kde jsi to cetl?To ani nevim!!!

Reagovat
HOST*

Jo,ted jsem to videl na eurosportu!Drsny!

Reagovat
Jajinek

No to co se stalo v Turecku nema obdoby...Pri prijezdy hostujicich hracu na ne hazeji vajicka a maelm jim rozbijou aoutobus...no co, clovek si rekne:Sou to preci jen turci.Ale to co se stalo po zapase v tunelu .Aby hraci kteri neunesli vyrazeni vyvolali rvacku,to svet nevidel.Pokud je pravda informace ze je jeden svycar v nemocnici s vnitrnim krvacenim, tak to je neoodpustitelny

Tohle by FIFA nemela jen tak prejit.Nejakej trest turkum treba vylouceni z kvalifikace pro pristi MS nebo ME.Tohle je fakt prasarna

Reagovat
Shevchenko

tak to si trefil... Turkům hrozí vyřazení z MS 2010

Reagovat
antimadrista

To bylo fakt děsný, turci fakt nemaj co dělat v Evropě.

Reagovat
HOST*Andy

Taky jsem to četl, na www.sport.cz. Je to hnus, vážně uvažují, že vyloučí Turky z MS 010. Je to jeden z možných trestů. Doufám, že se bude jednat o tvdý trest.

Reagovat
HOST*Meat

Reagovat
HOST*Meat

Nevíte někdo jak bude vypadat rozdělení do košů při losování??

Reagovat
HOST*Andy

http://www.fotbal.cz/c/nat/AM/champs/WC2006f/index.asp

Pod Důležité dokumenty- Pořad utkání MS 2006

Na této adrese najdete rozpis hracích dnů MS. Bude to nádherný dlouhý měsíc plný fotbalu. Každý den zkl. skupin 3 zápasy, ke konci zkl. skupin dokonce 4.

Už teď se nemůžu dočkat!

Reagovat
Shevchenko

Mě se tam otevřela nějaká debilní stránka Denně 3 zápasy? To jako 1 skupina a půl? Doufám, že to bude vždy jiný čas...

Reagovat
HOST*Andy

No jasně, má se otevřít debilní stránka. To se spustí program Adobe Reader nebo jak se to jmenuje. A tam to je, kompletní rozpis hracích dnů. Každý den ze tři zápasy. Ke konci skupin 4. Mně se to povedlo, otevřelo.

Reagovat
Shevchenko

Čeští fotbalisté se pravděpodobně nevejdou mezi nasazené týmy při losování základních skupin MS v Německu. V čele skupin by mělo být pořádající Německo, obhájce titulu Brazílie, Argentina, Anglie, Francie, Itálie, Španělsko a Mexiko.

Takže asi v 2. koši. Ale jestli dostaneme Němce nebo Mexičany, tak je to v poho...

Reagovat
HOST*Andy

To by byla síla kdybychom dostali třeba Brazilce. To by se pak na hrišti potkali hráči, kteří vyhráli Zlatý míč pro nejlepšího fotbalisty Evropy. Méďa a Ronaldinho! Ronaldinho si to fakt zaslouží.

Reagovat
HOST*Andy

Oprava: pro nejlepšího fotbalistu

Reagovat
smazaný uživatel

Kdes našel ty koše?Dík

Reagovat
smazaný uživatel

Kritéria pro rozdělení do jednotlivých košů se budou řešit až 6. prosince, tj. 3 dny před losem. Shevchenkem zmíněné rozdělení by platilo v případě stejných kritérií jako na předchozích šampionátech, kde se hodnotily výslekdy z posledních 2 kvalifikací. Jasno teda bude až 6.12., nicméně se nepředpokládají nějaké velké změny...

Reagovat
Shevchenko

a kdyby ty kritéria platily, tak jsme v 2. koši?

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsem si úplně jistý,ale ty další koše se myslím dělají úplně jiným způsobem než jak jsme zvyklí z LM nebo EURA. Myslím,že svůj vliv tam má kontinent.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevite jesi se nekde na netu vali naky video se zaberama te bitky?

Reagovat
HOST*yarda

Nevím, ale podle všeho to z velké části vyprovokoval ten hajzlík Alpay Ten švýcarský hráč dostal kopanec do podbřišku a krvácel z močové trubice, fakt nic moc

Reagovat
smazaný uživatel

já jsem zase četl že to začal kopanec švýcara do asistenta turků (uefa.com nebo tak něco)

Reagovat
smazaný uživatel

a ja cetl ze tomu kopanci predchazelo to, ze ten asistent podrazil nohy nakymu svycarovi ... jako turci to zacali urcite o tom vubec nepochybuju

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mých informací to měl taky začít asistent tureckého trenéra, který podkopnul nějakého Švýcara. Švýcaři ani neměli čas, aby vyvolávali nějaké bitky, když jim byli v patách rozzuření fanoušci.

Reagovat
smazaný uživatel

http://uk.sports.yahoo.com/fo/ pekne se vyvyjejici anketa hlasujte :)

Reagovat
smazaný uživatel

Hlasoval jsem samozřejmě pro Česko, ale aktuální výsledky mě hodně zaskočily (mile). Že bude 44% hlasujících věřit našim, jsem fakt nečekal

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele