Baník a Sparta dostaly pokutu za fanoušky, duel v Plzni bude komise řešit příště

23.05., 21:01
Aktuality
Fanoušci Sparty (© AFP)

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila Baníku Ostrava pokutu 150 tisíc korun za výtržnosti fanoušků v domácím utkání s Mladou Boleslaví. Sparta po derby se Slavií musí zaplatit 120 tisíc korun. Komise zároveň s pražským klubem zahájila řízení za výtržnosti fanoušků v sobotním zápase v Mladé Boleslavi, po němž Letenští obhájili ligový titul. Násilnostmi po středečním finále poháru mezi Plzní a Spartou se komise bude zabývat až na dalším zasedání. Řešit bude také nezvyklý případ - použití pyrotechniky ze strany dvou hráčů slávisty Matěje Juráska a sparťana Indrita Tuciho. Komise o tom informovala v komuniké.

Baník dostal pokutu 150 tisíc za to, že jeho fanoušci v utkání druhého kola ligové nadstavby proti Mladé Boleslavi pronesli a použili pyrotechnicky a způsobili tím přerušení hry. Zároveň vhazovali předměty na trávník. Podobných prohřešků se dopustili příznivci Sparty ve šlágru nadstavby proti Slavii a komise letenský klub stejně jako Slezany potrestala za porušení povinností pořadatele. Pražský rival z Edenu dostal po derby pokutu 30 tisíc korun.

Komise bude se Spartou na dalším zasedání příští čtvrtek řešit události po závěrečném hvizdu sobotního duelu čtvrtého kola nadstavby v Mladé Boleslavi. Po utkání, v němž si Pražané po vítězství 5:0 zajistili obhajobu titulu, navzdory zákazu vstupu na trávník někteří fanoušci vběhli na hrací plochu. Následný zásah policejních těžkooděnců vyvolal pochybnosti v tom, zda nebyl až příliš tvrdý.

Komise na dnešním zasedání neshledala, že by domácí klub pochybil a porušil tím povinnosti pořadatele. Proto s Mladoboleslavskými nezahájila řízení. Naopak sparťané, kterých bylo na stadionu několik tisíc, čelí podezření z několika přečinů. Komise s pražským klubem zahájila řízení kvůli použití pyrotechniky, výtržnostem fanoušků, poškození zařízení stadionu a vniknutí příznivců na hrací plochu.

Středečními násilnosti po finále poháru v Plzni se komise bude z administrativních důvodů zabývat až za týden, neboť k nim došlo jen necelý den před dnešním zasedáním. Po vítězství Sparty 2:1 na trávník nejprve vniklo několik desítek příznivců Viktorie, poté se k nim přidali i letenští fanoušci a zasáhnout museli těžkooděnci. I tak došlo k několika bitkám i jiným incidentům.

Komise ale už dnes mohla do dalšího zasedání zastavit činnost vyloučenému plzeňskému hráči Pavlu Šulcovi i dvěma členům realizačních týmů. Rozhodčí Ondřej Berka za nevhodné chování v závěru udělil červenou kartu také sparťanskému kustodovi Luďkovi Stracenému a kondičnímu trenérovi Viktorie Martinu Kastnerovi.

Z nezvyklého prohřešku se budou zpovídat hned dva hráči. Slávista Jurásek po utkání s Plzní použil pyrotechniku, stejného přečinu se pak o kolo později v Mladé Boleslavi dopustil i albánský útočník Sparty Tuci.

Autor: ČTK

Komentáře (2)

Přidat komentář
kilobyte
Reagovat
Mass
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele