ASIJSKÝ POHÁR ZAČÍNÁ

16.07.2004, 23:28
Aktuality
Máme za sebou Euro, probíhá Copa América, startuje 13. ročník Asijského poháru. Fotbal je nesmrtelný, nedopřeje nám, jeho příznivcům, odpočinku. Pojďme se dnes podívat do Asie, přesněji do Číny, kde je již zítra, v sobotu 17. července, na pořadu první zápas - domácí nastupují proti Bahrajnu.

Celá Asie se ptá, zda se podaří dosáhnout takového úspěchu, jaký očekávají pořadatelé. Euro 2004, kvalifikace o postup na MS 2006, fotbalový turnaj na OH 2004, Copa América - to vše příznivci fotbalu v Asii sledovali, sledují a budou sledovat. Otázkou je, zda toho fotbalu nejsou již přesyceni. Generální sekretář asijské fotbalové federace AFC Peter Vellapan tvrdí, že rok 2004 byl vybrán záměrně a tudíž dobře. Po MS 2002 v Japonsku a Koreji je svět znovu zvědav na asijský fotbal, který se na tomto turnaji představil v tom nejlepším světle.

"Je tu 100 výročí FIFA a my k němu chceme přispět ještě lepší organizací a kvalitnějšími výkony, než tomu bylo na MS 2002." Zhang Jilong, místopředseda AFC a president organizačního výboru dodává: "Jsou to vlastně čtyři minišampionáty, které připravujeme. Je to poprvé, kdy se bude hrát ve čtyřech městech a vzhledem k obrovským vzdálenostem mezi jednotlivými místy konání skupin, budou mít příznivci fotbalu v té které provincii vlastně své malé mistrovství Asie!"

Již nyní je rozhodnuto, že příští turnaj se bude hrát v roce 2007, tedy o jeden rok dříve, vzhledem ke konkurenci, kterou bude Euro 2008, ale zejména olympiáda pořádaná v roce 2008 v hlavním městě Číny, Pekingu.

A jak vypadaly boje o postup do finálové části Mistrovství Asie? Ze 41 zemí, které mají právo zúčastnit se tohoto kontinentálního turnaje, jich 21 bylo nasazeno do 2. kola. Ostatní celky byly rozděleny do šesti skupin po třech a jedné dvoučlenné. Sedm vítězů - Myanmar, Srí Lanka, Nepál, Hong-Kong, Singapur, Bhútán a KLDR - se pak připojilo k nasazeným a společně vytvořili sedm skupin po čtyřech účastnících. Dva nejlepší postoupili do finále, které právě v sobotu 17. července 2004 začíná. Nikdo z těch, kteří vyhráli v prvním kole, se do závěrečné fáze neprobojovali, ale i tak bude mít pohár tři nováčky, kteří překvapili ve svých skupinách.

Omán, pod vedením českého trenéra Milana Máčaly, vyhrál skupinu E, když na druhé místo odsoudil Koreu, která prohrála dokonce s Vietnamem 0:1! Trochu málo na semifinalistu MS 2002?! Jordánsko je dalším týmem, který překvapil. Pod vedením Mahmuda el Gohariho, ten byl trenérem Egypta na MS 1990, skončilo na druhém místě skupiny D, se stejným počtem bodů (15) jako vítězný Írán, který dokázalo doma porazit 3:2. Za sebou Jordánsko nechalo pořadatele posledního šampionátu Libanon a spolu s ním Korejskou LDR. Turkmenistán je rovněž poprvé ve finále. Tato bývalá republika SSSR vyhrála skupinu o jeden bod před Spojenými Arabskými Emiráty, které jednou porazila, jednou s nimi remizovala a neprohrála jediné utkání. Sýrie se jen z dálky dívala... Ve skupině C to měla Saúdská Arábie, stejně jako Írán trojnásobný držitel poháru, jednodušší, než se očekávalo. Vyhrála všech 6 utkání a nastřílela 31 branek. Druhá pak skončila Indonésie, zejména díky vítězství 3:0 nad Jemenem. Thajsko bylo zemí, která způsobila asi nejvíce vzruchu. Po třech porážkách, s Tadžikistánem, Hong-Kongem a Uzbekistánem, mu nikdo naděje nedával. Ale senzační odvety vše postavily na hlavu! Uzbekistán sice skupinu vyhrál lehce (13), ale v zápase s Thajskem odešel poražen 1:4! A musíme se zmínit rovněž o Kataru. Pod vedením bývalého trenéra Japonska Philippa Troussiera, získal v prvních čtyřech zápasech jen pět bodů. V následujících třech kolech ale bodoval naplno a postoupil společně s Kuvajtem, který skupinu suverénně vyhrál. Irák, země ve válce, to neměl lehké. Německý Trenér Bernd Stange postupně dokázal tým dovést až na čelo své skupiny, když v posledním zápase porazil Bahrajn 5:1.

Světová klasifikace FIFA/COCA COLA je asi jediným, byť neobjektivním měřítkem výkonnosti národních týmů z tohoto kontinentu. Podle ní je nejsilnější skupinou "déčko", kde hrají Írán (21), Japonsko (24), Omán (58) a Thajsko (64). Následuje "béčko" - Korea (20), Jordánsko (40),Kuvajt (56) a SAE (71). Ve skupině C jsou pak dva zdánlivě jasní favorité, Saudská Arábie (21) a Irák (43), jen na překvapení pak Uzbekistán (80) a Turkmenistán (93). Skupina A je nejvyrovnanější, ale asi také kvalitou nejslabší: Bahrajn (51), Katar (54), Čína (64) a Indonésie (96). Ale míč je kulatý a fotbal nemá logiku! To známe z vlastní, nedávné, zkušenosti velice dobře.

Koho lze řadit k favoritům? Samozřejmě, že obě asijské fotbalové velmoci, Japonsko a Koreu. Oslabuje je sice řada zranění, účast některých hráčů v přípravě na OH 2004, ale i tak mají dostatečný hráčský potenciál k dosažení úspěchu. Je tu Írán, který sice prožívá generační výměnu, ale mladíci se jistě budou chtít ukázat a povede je zkušený kanonýr Ali Daei. Na stupínky nejvyšší musíme počítat i se Saúdskou Arábií. Je tu ovšem jeden faktor, na který nesmíme zapomenout, zejména po zkušenosti s podporou domácího publika na MS 2002. To, co dokázali fanoušci Koreje a Japonska, dokáží ti čínští rovněž. A možná i mnohem víc. Vždyť je jich přes miliardu... Problém je ovšem v tom, že jen poměrně malé procento z nich je organizováno ve fotbalovém hnutí, a to ještě okolo dvou hlavních center, Pekingu a Šanghaje. Čína má kvalitní a velice dobře řízenou ligovou soutěž, velmi dobře vybavené stadióny. Možná je jediným týmem, který může znepříjemnit život výše zmíněným favoritům. Co se týče dalších, zmiňují se Bahrajn, Thajsko, Omán, ale pro ty, kteří chtějí vsadit na překvapení, malé upozornění: v Asii se nové "Řecko" letos nenarodí...

Z hráčů budou největší pozornost přitahovat asi Yunis Mahmud z Iráku, jeden z nejlepších střelců kvalifikace, dále Íránec Mehdi Mahdavikia, úřadující nejlepší hráč Asie, který si na chleba vydělává v německém Hamburku, jeho krajan Ali Daei, nejlepší reprezentační střelec v historii fotbalu, nebo třeba 21letá naděje z útoku Spojených Arabských Emirátů Ismail Mattar. Korea má ve svém středu hned několik fotbalistů hrajících v Evropě – třeba Park Ji-sung, Lee Young-pyo nebo Lee Chun-soo. Také korejský útok si jistě zaslouží zmínku – Ahn Jung-hwan, který zářil na světovém šampionátu před dvěma lety a jeho kolega Seol Ki-hyeon, hrající v Anderlechtu, budou postrachem pro obrany soupeřů. Nesmíme zapomínat na domácí, kteří budou spoléhat zejména na zkušeného útočníka Hao Haidonga, v záloze se bude o hru starat Li Xiaopeng a v obraně se objeví anglickou ligou ostřílený Sun Jihai z Manchesteru City. Spousta hráčů sice na turnaji chybí kvůli Olympijským hrám, ale ani tak jistě nebude o kvalitu nouze.

A trenéři? V zemích, kde se vyhazuje na radu bratrance šejka, drogového magnáta či generálního tajemníka komunistické strany, to mají hodně složité. Projdou opravdovou zkouškou ohněm. Mezi nejznámější patří Brazilec Zico v Japonsku, Arie Haan (Čína), Branko Ivanovič (Irán) a již zmiňovaný Mahmud el Gohari v Jordánsku. Ale i Česká republika má své zastoupení – nováčka z Ománu totiž vede již zmíněný Milan Máčala.

Komu ukáží po vzoru římských císařů zdvižený prst a koho "hodí lvům"? To nám ukáží následující dny. A my se samozřejmě v průběhu Asijského poháru na našich stránkách pokusíme o co nejprofesionálnější informace.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Omán bych rozhodně neodepisoval. Podle mě může pekvapit a možná i dost výrazně. V kvalifikaci porazil jak Jižní Koreu, tak i 2x Vietnam. O Nepálu samozřejmě nemluvím, stačí akorát říct, 6 zápasů, 6 proher, skóre 0:43 a s výpraskem od Jižní Korey (Koreje?) 16:0:)....

Ale vůbec nechápu, jak si mezi hvězdami AFC nemohl nezmínit íránské gólové dělo Ali Daeiho, který ve 125 reprezentačních zápasech dokázal nastřílet 94 gólů (!) a je historicky nejlepším reprezentační střelcem celé historie. Až za ním jsou takoví hráč, jako Ferenc Puskás (84 gólů) nebo Pelé (77) a takové hvězdy, jako Ronaldo, Romário, Batistuta, Charlton, Lineker nebo Klinsmann jsou až daleko daleko za ním...

Za černého koně bych považoval Uzbekistán, který má ve svém kádru taky hvězdy. Nejsem si jistý, jestli hraje kyjevský Maxim Shatshkich, který údajně upřednostňuje klub a nevím, jestli na AFC taky odcestoval. Každopádně je tam Mirdjalal Kasimov, což je uzbekistánský Pavel Nedvěd, tuším, že je to i kapitán. A mívají také štěstí na trenéry, např. Mahmood Rakhimov byl vyhlášen nejlepším trenérem v Asii za rok 1999 (i když posmrtně, neboť se zabil při autohavárii) a i ostatní trenéři nezaostávali a Uzbekistán se postupně vypracoval mezi nejlepší asijské celky (můj názor). Na AFC bude trénovat Ravshan Haydarov, jsem celkem zvědavý...

Zajímavá postava je také v týmu outsiderů z Thajska. Jmenuje se Kiatisuk Senamuang a je to další asijský gólostroj, za svou kariéru nastřílel v reprezentaci 63 gólů a podle neoficiálních žebříčků mu patří 7. místo celé historie (spolu s Al-Houwaidim z Kuvajtu a legendárním Hossamem Hassanem z Egypta)...

těším se...

Reagovat
smazaný uživatel

No to teda čumím...Já o tom, co tam píšeš nikdy neslyšel, ty hráče vůbec neznám, prostě nic.

Jinak: Co si tak tipnu, tak ten trenér byl zvolen nejlepším určitě právě kvůli té tragedii.

A proti takovým týmům, které prohrají 0:16 to zas není takový problém být takový střelec, ne?

Ale to jsem jen odvodil, nic mo tom nevím.

Reagovat
domingo

Moment kola: Mladé pušky se slepými náboji

Francie je dobře známá díky své zdánlivě nevyčerpatelné zásobě kvalitních mladíků, kteří kromě domácích klubů působí zejména v Anglii, ojediněle pak i v jiných ligách (za všechny uveďme jednoho z hrdinů zlaté devatenáctky Antoine Griezmanna, který pravidelně nastupuje v základu španělského San Sociedad a patří k nejnadějnějším mladým hráčům celé soutěže). Vedle těch úspěšně se prosazujících nicméně existuje i několik hráčů, jejichž pověsti o obrovském potenciálu přerůstají jejich skutečné výkony na hřišti, alespoň prozatím; nemluvím teď o těch, kteří doposud nedostali šanci (jako Yaya Sanogo nebo Ishak Belfodil), ani o těch, kteří šanci dostali a přesvědčili, ale momentálně z různých důvodů nehrají (Karim Aït-Fana nebo Abdelhamid El Kaoutari), a ani o těch, kteří ukázali potenciál, ale zabíjejí svůj talent zbytečnou laxností nebo ne zrovna ideálním přístupem (Ludovic Sané, Maxime Gonalons nebo donedávna Pierre-Emerick Aubameyang). Zaměřím se totiž na trojici mladíků, kterým se i přes snahu nedaří tolik, jak se očekávalo.

V první řadě je třeba zmínit Yohana Molla. Křídelník patřící Monaku měl na hostování v týmu nováčka z Caen získat potřebné zkušenosti s prvoligovým fotbalem, pozvednout ofenzivu červenomodrých a naplno ukázat, proč se jeho jméno ve Francii zmiňuje i přes nízký věk s obrovským respektem. Mollo však v uplynulých 14 zápasech ze všeho nejvíc ukázal, že mu sice vlohy kvalitního křídla nechybí, ale jeho psychika, odolnost a schopnost podávat konstantní výkony, což jsou ve vrcholovém fotbale minimálně stejně důležité atributy jako samotný talent, zatím nejsou na takové úrovni, jak se možná předpokládalo… Caen po výborném začátku, kdy vyloupili Marseille a přehráli Lyon a kdy byly Mollovy výkony skutečně nadprůměrné, upadlo do obrovské krize a propadlo se tabulkou z prvního místa až do sestupových vod. Jediný, kdo v současnosti zbědovaný manšaft táhne, je další mladík, elitní střelec Youssef El-Arabi, který díky své schopnosti udržet se ve vrcholné formě i přes bídnou hru zbytku týmu a také díky neuvěřitelné gólové potenci vystřídal na trůnu pro aktuálně nejpříjemnější překvapení ligy podzimní komety Daniela Braatena a Dimitri Payeta. Zbytek týmu se pak víceméně dělí na dvě skupiny – opory, jejichž výkony sice od skvělého srpna poklesly, ale nadále se dají počítat mezi důležité hráče týmu (sem patří gólman Alexis Thébaux, kapitán Nicolas Seube a dvojice záložníků Benjamin Nivet a Romain Hamouma), a víceméně celý zbytek kádru, jehož výkonnost se propadla stejně prudce jako výkonnost celého Caen. A právě v této, poslední skupině ční nad jmény jako Hertaux, Leca, Tafforeau nebo Traoré to Mollovo jako vyhaslý maják. Mollo je skutečně nadán výjimečným talentem, o tom nikdo, kdo ho viděl coby perfektně pasující součástku fungujícího týmu, nepochybuje. Otázka ovšem je, zda se mu někdy v budoucnu podaří odbourat onu nestálost, labilitu a neschopnost strhnout tým svým výkonem, vyčnívat nad ostatními, když se nedaří. Mollova hlava se zdá být rozhodně větším problémem než jeho nohy.

Druhým příkladem je Yannis Tafer, klasický útočník, který momentálně vypomáhá Toulouse dostat se ven z nezáviděníhodné situace, v níž se klub vyznávající fialovou barvu momentálně nachází. Kmenový hráč Lyonu přišel do týmu trenéra Casanovy společně s Paraguaycem Federicem Santanderem, pro nějž jde o vůbec první evropskou zkušenost, a dostal za úkol vyplnit díru, která zela v útoku TFC po odchodu hvězdy André-Pierre Gignaca a dlouhodobém zranění jeho náhradníka Xaviera Pentecoteho. Prvním zarážejícím faktem je skutečnost, že ačkoliv oba forvardi přišli ve stejnou dobu a začínali ze stejné startovní čáry, místo v sestavě si pro sebe urval Santander, a to i přesto, že Tafera předchází pověst obrovského talentu a mistra Evropy do 19 let, který by měl v dohledné době táhnout mateřský Lyon za úspěchy. Budoucí útok snů pro fanoušky Les Gones? Asi byste stěží narazili na někoho, kdo by se nezasnil nad trojicí vychvalovaných mladíků – Antoine Lacazette, Yannis Tafer, Grégory Pied…

(Na jeho obranu je nutno říct, že Toulouse se podařilo s úspěchem adaptovat do sestavy jiného neznámého hráče, rovněž z Jižní Ameriky a rovněž bez evropských zkušeností; jedná se o pravého beka Adriana Gunina. Tento pokus o déjá vu však toulouským zatím příliš nevychází.)

Taferovu krátkou kariéru v Toulouse však provází ještě jeden zarážející fakt: první volba Santander rozhodně nebudí dojem platné posily, jihoamerický forvard je většinu času na hřišti téměř neviditelný a zejména jeho ne zrovna impozantní tělesná konstituce je v porovnání s Gignacem, na jehož hru na hrotu bylo Toulouse zvyklé a jenž patří mezi nejsilnější ligové hráče vůbec, nepříjemnou změnou pro záložníky TFC. Avšak Taferovi se nejenže nepodařilo Santandera ze základu vytlačit, ale navíc ještě přestal plnit formální roli prvního náhradníka – při Santanderově absenci staví Casanova tutéž sestavu jako na začátku ligy, tedy šest záložníků a žádného klasického forvarda. Tafer tak zůstává žolíkem, který se do hry sice dostává poměrně pravidelně, ale málokdy má čas a prostor skutečně předvést, co v něm je. Dělá Toulouse chybu, že lyonskou naději nevyužívá naplno, nebo udělal chybu sám Tafer, že odešel do týmu, který jeho přednosti nedokáže využít? Zatím to totiž skutečně vypadá, že by fialoví uvítali na jeho místě spíše jiného lyonského mladíčka, Ishaka Belfodila, jehož pozitura (je vyšší a těžší než obrovitý Bafétimbi Gomis!) budí opravdový respekt a rozhodně je Gignacovi blíže než ta Taferova.

Někde na pomezí stojí Francis Coquelin. Tento defenzivní záložník či pravý obránce dostává šance na hřišti poměrně sporadicky a profiluje se jako schopný náhradník s dobrým fotbalovým myšlením, který dokáže hru mužstva v hloubi pole oživit a rozhýbat přechod do útoku, ale zároveň jsou v jeho hře poměrně výrazně hluchá místa, která občas trvají déle, než by bylo zapotřebí. Coquelin se zkrátka s týmem nesžil úplně ideálně a je znát, že kostra mužstva drží a funguje i bez jeho pomoci. Nejednat se o výpomoc ze slavné juniorky Arsenalu, která by tedy teoreticky měla v klidném středu L1 spolehlivě sbírat minuty a připravovat se na působení v anglické nejvyšší soutěži, nejspíš by se nebylo proč nad Coquelinem zastavovat; mladý Francis je snaživý, zkouší hrát, občas mu to nevychází, což není nic neobvyklého pro hráče jeho věku. Pokud vás do hry nepouští Arnold Mvuemba, na francouzské poměry lehce nadprůměrný a na britské maximálně průměrný štít, dá se to sice objasnit větší zkušeností a spolehlivostí, a zároveň se dá namítnout, že právě zkušenost a spolehlivost je pro tuto pozici klíčová a Coquelin tak vlastně nemá kde tyto vlastnosti nabýt, byť by byl sebetalentovanější… jenže faktem je, že Mvuemba zkrátka hraje lépe než Coquelin, který si, ač to fanoušci Arsenalu jistě neradi slyší, zřejmě ukrojil v podobě hostování v Bretani příliš velké sousto. A co se pozice pravého obránce týče, tam je mladý Francouz až třetí volbou poté, co se před něj vedle chřadnoucí stálice Sosy dostal i Maxime Baca, který rozhodně není žádnou superstar…

Reagovat
domingo

Moment kola: Mladé pušky se slepými náboji

Francie je dobře známá díky své zdánlivě nevyčerpatelné zásobě kvalitních mladíků, kteří kromě domácích klubů působí zejména v Anglii, ojediněle pak i v jiných ligách (za všechny uveďme jednoho z hrdinů zlaté devatenáctky Antoine Griezmanna, který pravidelně nastupuje v základu španělského San Sociedad a patří k nejnadějnějším mladým hráčům celé soutěže). Vedle těch úspěšně se prosazujících nicméně existuje i několik hráčů, jejichž pověsti o obrovském potenciálu přerůstají jejich skutečné výkony na hřišti, alespoň prozatím; nemluvím teď o těch, kteří doposud nedostali šanci (jako Yaya Sanogo nebo Ishak Belfodil), ani o těch, kteří šanci dostali a přesvědčili, ale momentálně z různých důvodů nehrají (Karim Aït-Fana nebo Abdelhamid El Kaoutari), a ani o těch, kteří ukázali potenciál, ale zabíjejí svůj talent zbytečnou laxností nebo ne zrovna ideálním přístupem (Ludovic Sané, Maxime Gonalons nebo donedávna Pierre-Emerick Aubameyang). Zaměřím se totiž na trojici mladíků, kterým se i přes snahu nedaří tolik, jak se očekávalo.

V první řadě je třeba zmínit Yohana Molla. Křídelník patřící Monaku měl na hostování v týmu nováčka z Caen získat potřebné zkušenosti s prvoligovým fotbalem, pozvednout ofenzivu červenomodrých a naplno ukázat, proč se jeho jméno ve Francii zmiňuje i přes nízký věk s obrovským respektem. Mollo však v uplynulých 14 zápasech ze všeho nejvíc ukázal, že mu sice vlohy kvalitního křídla nechybí, ale jeho psychika, odolnost a schopnost podávat konstantní výkony, což jsou ve vrcholovém fotbale minimálně stejně důležité atributy jako samotný talent, zatím nejsou na takové úrovni, jak se možná předpokládalo… Caen po výborném začátku, kdy vyloupili Marseille a přehráli Lyon a kdy byly Mollovy výkony skutečně nadprůměrné, upadlo do obrovské krize a propadlo se tabulkou z prvního místa až do sestupových vod. Jediný, kdo v současnosti zbědovaný manšaft táhne, je další mladík, elitní střelec Youssef El-Arabi, který díky své schopnosti udržet se ve vrcholné formě i přes bídnou hru zbytku týmu a také díky neuvěřitelné gólové potenci vystřídal na trůnu pro aktuálně nejpříjemnější překvapení ligy podzimní komety Daniela Braatena a Dimitri Payeta. Zbytek týmu se pak víceméně dělí na dvě skupiny – opory, jejichž výkony sice od skvělého srpna poklesly, ale nadále se dají počítat mezi důležité hráče týmu (sem patří gólman Alexis Thébaux, kapitán Nicolas Seube a dvojice záložníků Benjamin Nivet a Romain Hamouma), a víceméně celý zbytek kádru, jehož výkonnost se propadla stejně prudce jako výkonnost celého Caen. A právě v této, poslední skupině ční nad jmény jako Hertaux, Leca, Tafforeau nebo Traoré to Mollovo jako vyhaslý maják. Mollo je skutečně nadán výjimečným talentem, o tom nikdo, kdo ho viděl coby perfektně pasující součástku fungujícího týmu, nepochybuje. Otázka ovšem je, zda se mu někdy v budoucnu podaří odbourat onu nestálost, labilitu a neschopnost strhnout tým svým výkonem, vyčnívat nad ostatními, když se nedaří. Mollova hlava se zdá být rozhodně větším problémem než jeho nohy.

Druhým příkladem je Yannis Tafer, klasický útočník, který momentálně vypomáhá Toulouse dostat se ven z nezáviděníhodné situace, v níž se klub vyznávající fialovou barvu momentálně nachází. Kmenový hráč Lyonu přišel do týmu trenéra Casanovy společně s Paraguaycem Federicem Santanderem, pro nějž jde o vůbec první evropskou zkušenost, a dostal za úkol vyplnit díru, která zela v útoku TFC po odchodu hvězdy André-Pierre Gignaca a dlouhodobém zranění jeho náhradníka Xaviera Pentecoteho. Prvním zarážejícím faktem je skutečnost, že ačkoliv oba forvardi přišli ve stejnou dobu a začínali ze stejné startovní čáry, místo v sestavě si pro sebe urval Santander, a to i přesto, že Tafera předchází pověst obrovského talentu a mistra Evropy do 19 let, který by měl v dohledné době táhnout mateřský Lyon za úspěchy. Budoucí útok snů pro fanoušky Les Gones? Asi byste stěží narazili na někoho, kdo by se nezasnil nad trojicí vychvalovaných mladíků – Antoine Lacazette, Yannis Tafer, Grégory Pied…

(Na jeho obranu je nutno říct, že Toulouse se podařilo s úspěchem adaptovat do sestavy jiného neznámého hráče, rovněž z Jižní Ameriky a rovněž bez evropských zkušeností; jedná se o pravého beka Adriana Gunina. Tento pokus o déjá vu však toulouským zatím příliš nevychází.)

Taferovu krátkou kariéru v Toulouse však provází ještě jeden zarážející fakt: první volba Santander rozhodně nebudí dojem platné posily, jihoamerický forvard je většinu času na hřišti téměř neviditelný a zejména jeho ne zrovna impozantní tělesná konstituce je v porovnání s Gignacem, na jehož hru na hrotu bylo Toulouse zvyklé a jenž patří mezi nejsilnější ligové hráče vůbec, nepříjemnou změnou pro záložníky TFC. Avšak Taferovi se nejenže nepodařilo Santandera ze základu vytlačit, ale navíc ještě přestal plnit formální roli prvního náhradníka – při Santanderově absenci staví Casanova tutéž sestavu jako na začátku ligy, tedy šest záložníků a žádného klasického forvarda. Tafer tak zůstává žolíkem, který se do hry sice dostává poměrně pravidelně, ale málokdy má čas a prostor skutečně předvést, co v něm je. Dělá Toulouse chybu, že lyonskou naději nevyužívá naplno, nebo udělal chybu sám Tafer, že odešel do týmu, který jeho přednosti nedokáže využít? Zatím to totiž skutečně vypadá, že by fialoví uvítali na jeho místě spíše jiného lyonského mladíčka, Ishaka Belfodila, jehož pozitura (je vyšší a těžší než obrovitý Bafétimbi Gomis!) budí opravdový respekt a rozhodně je Gignacovi blíže než ta Taferova.

Někde na pomezí stojí Francis Coquelin. Tento defenzivní záložník či pravý obránce dostává šance na hřišti poměrně sporadicky a profiluje se jako schopný náhradník s dobrým fotbalovým myšlením, který dokáže hru mužstva v hloubi pole oživit a rozhýbat přechod do útoku, ale zároveň jsou v jeho hře poměrně výrazně hluchá místa, která občas trvají déle, než by bylo zapotřebí. Coquelin se zkrátka s týmem nesžil úplně ideálně a je znát, že kostra mužstva drží a funguje i bez jeho pomoci. Nejednat se o výpomoc ze slavné juniorky Arsenalu, která by tedy teoreticky měla v klidném středu L1 spolehlivě sbírat minuty a připravovat se na působení v anglické nejvyšší soutěži, nejspíš by se nebylo proč nad Coquelinem zastavovat; mladý Francis je snaživý, zkouší hrát, občas mu to nevychází, což není nic neobvyklého pro hráče jeho věku. Pokud vás do hry nepouští Arnold Mvuemba, na francouzské poměry lehce nadprůměrný a na britské maximálně průměrný štít, dá se to sice objasnit větší zkušeností a spolehlivostí, a zároveň se dá namítnout, že právě zkušenost a spolehlivost je pro tuto pozici klíčová a Coquelin tak vlastně nemá kde tyto vlastnosti nabýt, byť by byl sebetalentovanější… jenže faktem je, že Mvuemba zkrátka hraje lépe než Coquelin, který si, ač to fanoušci Arsenalu jistě neradi slyší, zřejmě ukrojil v podobě hostování v Bretani příliš velké sousto. A co se pozice pravého obránce týče, tam je mladý Francouz až třetí volbou poté, co se před něj vedle chřadnoucí stálice Sosy dostal i Maxime Baca, který rozhodně není žádnou superstar…

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele