ASIJSKÝ POHÁR - SUVERÉN UZBEKISTÁN

30.07.2004, 02:32
Aktuality
Jsou za námi boje ve skupinách a známe osm čtvrtfinalistů. S výjimkou vyřazení papírového favorita Saudské Arábie se překvapení nekonala. S Uzbekistánem se muselo počítat a jeho fotbalisté zatím ukazují, že čtvrtfinále pro ně nemusí být konečnou stanicí...


SKUPINA A

Domácí Čína postoupila, ale nepřesvědčila. Její výkony jsou velice nevyrovnané, po remíze s Bahrajnem přišlo vysoké vítězství nad Indonésií a vzápětí trápení s Katarem, kdy jedinou branku vstřelil Xu Yunlong v 78.minutě. Tento gól rozhodl o tom, že Čína bude hrát zápas o semifinálovou účast s Irákem v Pekingu a nemusí se stěhovat.

Postupuje rovněž Bahrajn, který Kataru daroval jeho jediný bod, ale nezaváhal v rozhodujícím zápase a porazil 3:1 Indonésii, ač musel dohrávat v deseti, když byl po hrubém faulu na Ponarya Astamana vyloučen Sayed Mohamed.

Bulhar Ivan Kolev, trenér Indonésie, po zápase slovně napadl rozhodčího a tvrdil, že ten nastoupil k řízení tohoto utkání s jasným cílem, nedovolit postup jeho svěřenců.

Katar byl zklamáním této skupiny, čekalo se od něj rozhodně víc, než jen remíza s Bahrajnem.

Trenér Číny Haan věří, že jeho tým je schopen porazit na tomto turnaji každého. Jen se musí dobře připravit a předvést hru, kterou opravdu umí. Na druhé straně Srečko Juričič, který vede fotbalisty Bahrajnu, byl realistický a řekl: "Je to obrovský úspěch pro tak malou zemi, být mezi osmi nejlepšími na tomto kontinentu. Je mi jedno, na koho narazíme, jsme schopni vyhrát, ale musíme se na situaci dívat bez růžových brýlí, právě tak je každý schopen nás porazit."


SKUPINA B

Hned v úvodním zápase této skupiny se sešli postupující. A o jejich vyrovnanosti vypovídá nejlépe výsledek, Korea – Jordánsko 0:0.

Kuvajt začal jako jeden z velkých, porazil SAE 3:1, ale postupem času skončil mezi trpaslíky. Nedal již ani branku a v posledním utkání odešel deklasován od Koreje 4:0!

A druhý celek z blízkého východu, Spojené arabské emiráty, dopadl ještě hůř. Časté změny trenéra zcela jistě zanechaly stopy na taktické připravenosti mužstva a to se loučí již po základní části.

Jo Bonfrere, holandský trenér Korejské republiky a nástupce svého krajana Guuse Hiddinka, je spokojen a zdá se, že se mu podařilo ukončit dobu tápání po MS 2002. Cha Doo-ri, syn nejlepšího fotbalisty Koreje všech dob Cha Bum-kuna a hráč Eintrachtu Frankfurt, byl rozhodujícím faktorem při vítězství v posledním zápase skupiny, kdy dokázal rozhýbat obranu Kuvajtu a po jednom z řady faulů to byl Lee Dong-gook, který z trestného kopu dal svou druhou branku. Čtyři minuty před koncem poločasu přidal další a tím se dostal na polovinu počtu gólů, které dal v Libanonu 2000. Korea je tedy opravdu jedním z velkých favoritů.

Jordánsko, před zraky krále Abdulláha II., jen remizovalo s SAE, ale tento výsledek byl dostačujícím k postupu. Právě tak, jako Korea, nedostalo branku ani v jednom ze zápasů, ale je dost bezradné v útočné fázi. Trenér Mahmud al Gohari prohlásil, že přítomnost krále svazovala hráčům nohy nervozitou, ale zároveň je pro ně obrovskou poctou dokázat bývalému prezidentovi fotbalové asociace Jordánska, jaké pokroky udělali a jako nováček dokázali postoupit do čtvrtfinále.


SKUPINA C

Tři zápasy, tři výhry 1:0 a zrodilo se překvapení. Uzbekistán měl znepříjemňovat život favoritům, Iráku a Saudské Arábii, ale na postup se s ním příliš nepočítalo. Ale do posledního utkání skupiny proti Turkmenistánu dokonce mohl postavit tým náhradníků. Trenér Ravshan Haidarov se možná nechal inspirovat naším Karlem Brücknerem a jeho mladí svěřenci byli i tak mnohem lepší soupeře. Marat Bikmoev a Leonid Košelev ovšem doslova zahodili tutové brankové šance. Uzbekům chybí pět hráčů, kteří hrají v evropských soutěžích, ale poučeni propadákem na posledním turnaji v roce 2000 se dokázali semknout a postoupit do druhé fáze.

Země, o které se dnes asi nejvíce mluví, Irák. Bez adekvátních možností k přípravě, ale s bojovností a vzdorem sobě vlastním, doprovázejí tým Uzbekistánu do čtvrtfinále. Irák už dlouhých 16 let neporazili Saudskou Arábii, ale fotbalisté pod vedením Adnana Hamda se nezalekli ani tohoto "strašáku"! A když to již dokázala "třiadvacítka" v posledním zápase olympijské kvalifikace, muselo v tom "Áčko" pokračovat. Před rozhodujícím zápasem rozdali v hledišti 400 vlajek své země a po celou dobu je pak doprovázelo povzbuzování "Xion gi!" - Odvahu! Irák tedy postoupil, ale čeká na něj Čína. Adnan Hamd: "Mám radost z postupu, mám radost z toho, že nastoupíme proti Číně. Mrzí mě jen jediné, již nám domácí publikum nebude fandit tak, jako tomu bylo v Chengdu!"

Van der Lem si asi bude balit kufry a hledat nové angažmá. Tři neúspěchy za sebou od chvíle, kdy tento Holanďan převzal celek Saudské Arábie, jsou dostatečným motivem k jeho propuštění.

A Turkmenistán? Od toho se asi nic víc, než účast, nečekalo...


SKUPINA D

Milan Máčala a Omán měli smůlu a Branko Ivankovič a s ním 68 miliónů Íránců zestárli během posledních minut zápasu s Japonskem snad o 100 let! Omán si dovolil hrát s Japonskem jako rovný s rovným a prohrál jen 0:1. Pak vedl nad Íránem 2:0 a v polemickém druhém poločase o tento náskok nezaslouženě přišel. Na závěr porazil bez problémů Thajsko 2:0 a doufal v zázrak a pomocnou ruku od Japonců. Stačil jeden jediný jejich gól do sítě Íránu a vše mohlo být jinak. Ale nestalo se tak a Ománci odlétaji domů. I tak je ale zcela jistě čeká vřelé přijetí od tří miliónu krajanů, kteří je budou ctít jako novodobé hrdiny.

Japonsko a Írán udělali dobrý "kšeft", bod Íráncům zajišťoval postup, Japoncům dokonce z prvního místa. Bez potrestaných Mohamada Nostratiho, Rahmana Rezaei a Alího Badavi, to hráči pod vedením Branka Ivankoviče neměli ale vůbec lehké. A když se dozvěděli zprávu o vedení Ománu 2:0, nebyla to jen vlhkost vzduchu, co jim vykouzlila mrazivý pot po celém těle. Japonci hrají na tomto turnaji atraktivní fotbal, ale Zico a spol. mohou na pomoc fanoušků zapomenout. V tomto zápase 60 tisíc Číňanů vytrvale povzbuzovalo jejich soupeře. Nedařilo se asijskému hráči roku Mehdi Mahdavikiaovi ani na druhé straně Shunsuke Nakamurovi, a tak největším nebezpečím byly pokusy Hoseina Kaebi, Alí Karimiho a Alí Daeiho. Yasuhito Endo a Takayuki Suzuki měli v závěru zápasu šance, ale nějak jim to nesedlo, a tak se oba soupeři po závěrečném hvizdu rozhodčího mohli radovat.

A ještě slova Milana Máčaly: "Byla to naše první zkušenost na tak důležitém turnaji. Hráli jsme každým zápasem lépe, ale rozhodující byl ten druhý proti Íránu. Vedli jsme, měli celou řadu dalších příležitostí, ale ukázala se nezkušenost hráčů. Škoda...!"


ČTVRTFINÁLE

Uzbekistán - Bahrajn, očekává se postup jediného celku, který ještě neztratil ani jeden bod, Bahrajn svým postupem do tohoto kola asi splnil roli překvapení.

Čína - Irák, při vší úctě k tomu, co fotbalisté válkou a nepokoji tak zdevastované země dokázali, je víc než pravděpodobné, že rozhodne domácí prostředí a postoupí Čína.

Korea - Írán, očekává se velice vyrovnaný souboj, lepšící se hra Korejců a jejich zkušenost, to by mělo pomoci k postupu do semifinále.

Japonsko - Jordánsko, bez několika nejlepších, ale i tak zcela jasný favorit. O postupu Japonska snad nikdo nepochybuje.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

www.thajskoonline.cz - dovolená thajsko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele