ASIJSKÝ POHÁR – MEDAILE NA OBZORU

03.08.2004, 11:28
Aktuality
ASIAN CUP již zná semifinálové soupeře. A zdá se, že Bahrajn má eminentní zájem stát se "Řeckem" tohoto světadílu. S fotbalisty tohoto království se opravdu příliš nepočítalo. Ostatní semifinalisté jsou zde podle očekávání, Japonsko se zapotilo, Čína je doma a Irán si poradil s Koreou, která jen potvrdila, že MS 2002 bylo jen výjimkou...

BAHRAJN – UZBEKISTÁN

Nerozhodně skončil souboj Bahrajnu a Uzbekistánu. V 60.minutě to byl trestný kop Alexandera Geynricha, který dostal dosud neporažený celek trenéra Srečka Juričiče do vedení. Chyběla půlhodinka a mnozí přítomní na stadiónu v Chengdu si připomenuli tři předešlé výsledky Uzbekistánu, 3x 1:0! Že by do "čtvrtice"? Ale A'ala Hubail byl zcela jasně proti. Během šesti minut (71 a 77) otočil skóre a dostal Bahrajn do vedení. Stalo se něco, s čím se Uzbeci na tomto mistrovství ještě nesetkali, poprvé prohrávali! Bahrajn hrál jednoduše, jeho hra byla založena na protiútoku, kontroloval míč v obraně a dal do zápasu více bojovnosti, než jeho soupeř. Bylo to již potřetí, kdy se fotbalisté Bahrajnu postavili na nohy po vedoucích brankách protivníka. Ve skupině se jim podařilo vyrovnat v zápasech s Čínou a Katarem. Ale od druhé branky se zdálo, že vedení je uspokojilo a již sní o semifinálové účasti. Znovu se ovšem objevil Geynrich, jeden z nejlepších útočníků tohoto turnaje, Vladimir Shiselov si naběhl do volného prostoru, kam dostal jeho přesnou přihrávku, a tři minuty před koncem tohoto utkání vyrovnal na 2:2!

V nastaveném čase to vypadalo, že prodloužení nebude třeba, ale Andrej Fjodorov vykopl z brankové čáry balón, který z kopačky Hubaila směřoval do sítě a posílal Bahrajn do semifinále. Uzbekistán se pak na dlouhé minuty stal pánem na hrací ploše a jen díky vynikajícím zákrokům Ali Saeed Abdulla v brance se diváci dočkali dramatického penaltového rozluštění postupového rébusu. V druhé sérii se Uzbekistán dostal do vedení, když brankář Safanov vyrazil střelu Mohameda Juma, ale dvě po sobě následující chyby Bichmojeva a Leonida Košelova znamenaly postup Bahrajnu mezi nejlepší čtyři celky Aijského poháru.

ČÍNA - IRÁK

Na Stadiónu pracujících v Pekingu povzbuzovalo domácí fotbalisty 60 tisíc diváků. Nemohlo tomu být ani jinak, Irák se od první minuty stáhl do obrany a očekával jeden nájezd za druhým. Vše se pro něj zkomplikovalo, když si již v osmé minutě Hao Haidong ve výskoku na prsou zpracoval centr Li Minga a dal jesličky brankáři Ahmed Ali Jaberovi. Znovu se jasně ukázalo, že Čína je suverénní ve hře v pokutovém území. Irák, s jediným hráčem starším 23 let, se jen bránil, Čína, bez ustání povzbuzována fanoušky, si dělala, co chtěla. A i když se fotbalisté Iráku ve druhém poločase zlepšili, nebylo o výsledku pochyb. Dvě penalty, bez diskuzí, ta první po faulu na Shao Jiayia a ta druhá, když si za nebezpečnou hru na střídajícího Sun Jihaia gólman Ahmed Ali Jaber dokonce vysloužil červenou kartu, obě proměněné Zheng Zhiem, jen potvrdily převahu domácích favoritů. Čína se po tomto zápase, ale zejména po předvedené hře, stává favoritem celého turnaje. Naposledy vyhrála ASIAN CUP v roce 1984. Nejlepší hráč utkání Zheng Zhi řekl: "Připravovali jsme se na vyrovnaný souboj, ale branka v prvních minutách nám vše usnadnila. Jsme tam, kde jsme byli před 4 roky, ale letos chceme dojít až do vítězného cíle!"

JAPONSKO – JORDÁNSKO

Jordánsko si vysloužilo přezdívku "Asijské Řecko", zejména pro svoji důmyslnost, kolektivní hru, neprostupnou obranu. Ale v semifinále narazilo na obhájce titulu Japonsko a vypadlo na penalty. Chongqing a 52 tisíc fanoušků nefandili Japoncům. A právě s jejich podporou se Jordánci pustili od první minuty do ataku. Mahmud al Gohari sice před zápasem tvrdil, že budou pokračovat v úspěšné defenzivní taktice, ale frenetické povzbuzování hnalo jeho svěřence vpřed. Ve dvou zápasech skupiny B hrálo Jordánsko bez gólů, ale čtvrtfinále bylo něco jiného. Již v 11. minutě Jaled Said centroval polovysoký míč a Mahmud Shelbaieh se do střely opřel plnou silou. A bylo to1:0! Japonci pod vedením Brazilce Zica byli donuceni změnit taktiku a pokusit se o brzké vyrovnání. A to se jim podařilo již o tří minuty později, zásluhou Takayuki Suzukiho, který dopravil do sítě míč vyražený brankářem Amerem Shafim po trestném kopu Shunsuke Nakamuri. Ale hrdinou a talismanem pro Japonce se stal jejich gólman Yoshikatsu Kawaguchi, který v následujících minutách pochytal a povyrážel velké množství střel mířících na jeho branku. Zápas se hrál ve vysokém tempu a tak snad ani nešlo zaregistrovat moment ukončení 90 minut řádné hrací doby a již dal rozhodčí pokyn k zahájení dalších 30 minut prodloužení. Ale vše marné, 1:1, nic neřešící remíza a následující penalty. Al Goharimu se splnil jeho sen, protože před zápasem tvrdil, že pokutové kopy mají jeho svěřenci natrénované, jen vydržet 120 minut, udržet nerozhodný stav a ... A pak to přišlo! Nakamura a Alessandro Santos neproměnili a Japonci začali protestovat. Rozhodčí uznal, že stav hrací plochy okolo bodu značícího pokutový kop je neregulérní a nechal přesunout exekuci na druhou branku. Dva fantastické zákroky Kawagučiho pak Japonsko přeci jen dostaly do semifinále. Yani Yasin dal za stavu 3:4 jen do tyče a to rozhodlo. Zico: "Po dvou neproměněných penaltách se zdálo být vše ztraceno. Ale hráči, kteří přísahali, že titul obhájí, neztratili víru a 'Bohyně Štěstí' nás neopustila!"

KOREA – ÍRÁN

Írán, trojnásobný držitel poháru, vyřadil před 50 tisíci diváky na stadiónu v Jinanu Korejskou republiku! Ali Karimi se stal hvězdou tohoto zápasu, kde góly jen pršely. Irán vedl 4x, Korea jen 3x vyrovnala... Ali Karimi dostal svůj tým do vedení v 10. minutě nechytatelnou hlavičkou. Ale chvíli nato se zranil Ebrahim Taghipour a Korejci využili oněch tří minut, kdy hráli s převahou jednoho muže, k vyrovnání. Seol Ki-hyeon byl autorem této branky. Ve 20. minutě to byl znovu Ali Karimi , opět hlavou, po centru Mehdi Mahdavikia, který dostal Irán do vedení. Radost trvala jen pět minut a objevil se Lee Dong-gook. Dal svou čtvrtou branku na tomto turnaji a vyrovnal na 2:2! V 51. minutě pak nedopřál Park Jin-Sub radost Karimimu a raději si dal vlastní gól, než znovu vidět rozzářenou tvář nejlepšího hráče utkání. Ale ještě jednou dostali Korejci příležitost vyrovnat. Střela Kim Nam-Kila již dopředu hlásila - skončím v síti! Rozhodla 77. minuta, kdy se u bližší tyče objevil Ali Karimi a usměrnil milimetrově přesný centr Mahdavikia za záda bezmocného brankáře Lee Woon-Jae. Korea již vyrovnat nestačila. Branko Ivankovič, trenér Íránu, neskrýval po zápase své nadšení: "Byl to velice těžký zápas, ale hráli jsme dobře, s nadšením a vírou a to rozhodlo! Číny se nebojíme, jsme zde a chceme se stát mistry Asie!"


SEMIFINÁLE

Bahrajn - Japonsko
Na jedné straně reprezentace země, která se rozkládá na rozloze pouhých 691 kilometrů čtverečních a má jen 670 tisíc obyvatel, Bahrajn; na straně druhé Japonsko, 128 miliónů obyvatel a rozloha 547x větší! Umístění na žebříčku FIFA mluví rovněž ve prospěch Japonska. Je na 21. místě, zatímco Bahrajn na 51. příčce. Před turnajem jsme hovořili o Japonsku jako o jednom z favoritů a o Bahrajnu, jako o týmu, o kterém se mluví...

Čína - Irán
Nejlidnatější země světa, 1.261.480 000 obyvatel, téměř každý pátý obyvatel naší planety tedy žije v Číně, s rozlohou téměř deseti miliónů kilometrů čtverečních. Proti ní nastupují fotbalisté Iránu, kteří reprezentují 66 miliónů svých krajanů, žijících na rozloze 1,648,000 kilometrů čtverečních. V tabulce FIFA ale vše mluví ve prospěch Iránců. Ti se dělí o 21. místo s Japonskem, zatímco Čína je na 64. stupínku. A znovu jsme se snad trefili, Irán jsme řadili mezi celky, které se budou chtít ukázat a patří k nejsilnějším a co se týče Číny, upozorňovali jsme na obrovskou výhodu domácího prostředí, tak jako tomu bylo při MS 2002 zejména u Korejců.

Nechme se tedy překvapit a bavme se fotbalem, tentokráte v asijském podání.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele