Asijská konfederace podpořila kandidaturu Saúdské Arábie na pořádání MS 2034

05.10.2023, 10:43
Aktuality
Salman bin Ibrahim Al Khalifa (© AFP)

Asijská fotbalová konfederace (AFC) oficiálně podpořila kandidaturu Saúdské Arábie na pořádání mistrovství světa v roce 2034. Saúdská Arábie vyjádřila úmysl ucházet se o šampionát bezprostředně poté, co k tomu zástupce Asie a Oceánie ve středu vyzvala mezinárodní federace FIFA.

"Celá asijská fotbalová rodina bude společně tuto významnou iniciativu Saúdskoarabského království podporovat," uvedl v prohlášení prezident AFC Salmán bin Ibráhím Chalífa.

FIFA ve středu rozhodla o udělení pořadatelství světového šampionátu 2030 kandidatuře Španělska, Portugalska a Maroka, přičemž úvodní tři zápasy se budou na oslavu stoletého výročí od prvního MS v Uruguayi hrát v Jižní Americe. V rámci rotace kontinentů vyzvala ke kandidatuře zástupce Asie a Oceánie, na což do několika minut po uveřejnění oficiální zprávy zareagovala Saúdská Arábie.

Bohatá země z Arabského poloostrova je ještě více než Katar, jenž pořádal MS loni, terčem kritiky kvůli stavu lidských práv a svobod. Podle lidskoprávních organizací si Saúdská Arábie snaží miliardovými investicemi do sportu vylepšit svou image. Letos v létě přilákala do domácí soutěže desítky fotbalových hvězd z evropských lig, bude hostit mistrovství světa klubů, pořádá Velkou cenu formule 1 a financuje profesionální golfovou sérii LIV.

Navzdory deklarovanému zájmu Saúdské Arábie a podpoře AFC se nevzdává myšlenek na pořádání turnaje v roce 2034 Austrálie, jež se přesunula pod hlavičku asijské konfederace v roce 2006 z Oceánie. Šéf organizace Football Australia James Johnson dnes v prohlášení uvedl, že ani nejnovější vývoj nic nezměnil na jejím postoji. "Jak jsme již sdělili dříve, Football Australia přemýšlí o možnosti ucházet se o mistrovství světa klubů 2029 a/nebo o mistrovství světa 2034," uvedl. Austrálie má za sebou letošní úspěšné mistrovství světa žen, které uspořádala společně s Novým Zélandem.

Autor: ČTK

Komentáře (32)

Přidat komentář
Agent z Melmacu

rovno im to dajte, aby sa zase neriešili kokotiny

Reagovat
juveforever

finále ligy majstrov sa tam nechystá ?

Reagovat
Shevchenko

Ne

Reagovat
Seydou Doumbia

časem taky bude neboj

Reagovat
Mishko

do 5 rokov... dám na to krk

Reagovat
Nadržený šimpanz

Jednorázově tam dát finále, nebo i kamkoliv jinam mi nějak zvlášť nevadí, ale tyhle měsíční šampionáty, to je masakr

Reagovat
misomy6

Aj tak to robia iba kvôli novinárom..to bude pre nich ako u nás lovecka sezóna

Reagovat
fabec1222

Zbytečné dělat kolem toho caviky. Je jasné, že 34 je v SA, tak z nás nemusí dělat klauny.

Reagovat
Kepy_FCB

takže zase ve stejném termínu jak v Kataru, dost mi to vyhovovalo, lepší než v létě

Reagovat
Salfovic

Tak třeba tam postaví zastřešené klimatizované stadiony.

Reagovat
Seydou Doumbia

přesně, zima byla top v létě člověk má jiné zájmy než sedět na řiti a čumět na kopačky

Reagovat
Kucka

Timing byl nakonec fajn, byl jsem pár dní na horách a tam to bylo ideální. Přes den lyže, po návratu první zápas, pak na večeři a pivko, večer další zápas, spát a znova.

Reagovat
janinho

to by ma zaujimalo aky rozdiel by bol v tom keby miesto lyze napises kupalisko. ze v lete su MS napicu lebo je cez den dlhsie svetlo?

Reagovat
Kucka

Lyže mě baví víc než koupák, proto jsem víc ocenil tu kombinaci, kterou jsem do té doby nezažil. Ale samozřejmě zasednout do beergarden v létě v 10 ráno a dát 4 zápasy za sebou má taky něco do sebe.

Reagovat
kilobyte

Zkus vodní lyže.

Reagovat
Front hell

A na konci šampionátu mám na stole rozvodové papíry

Reagovat
Lemond Laws

V létě je prostě dlouho vidět a máš chuť dělat všechny možný aktivity

V zimě je ve 4 tma a koukat na fotbal bylo naprosto ideální během těch hnusných měsíců

Reagovat
TopinB

Ale zas v létě si můžeš sednout do nějaké pivní zahrádky, užívat si čerstvý vzduch, pít pivo a u toho čumět na fotbal To je násobení požitku!

Nehledě na to, že dva měsíce bez fotbalu jsou dlooooooouhé

Reagovat
monkej

Reagovat
romeo351

Kupodivu mi ten termín taky sedl, ale jen shodou náhod: byl jsem doma. Léto 4ever!!!

Reagovat
Sigma Olomouc

Dyť to je jasný, že to tam bude.

Reagovat
FC-RUBRIKA

Skoda v Cine by to bylo lepsi

Reagovat
PBLead

Příště pls v KLDR.

Reagovat
janinho

ta australia sa nemusi ani namahat... strata casu.

Reagovat
Shevchenko

Nechci řešit turnaj, kde mi bude 41

Reagovat
smazaný uživatel

Že bych si tam zajel omládnout?

Reagovat
dantetomas

I wish

Reagovat
martin.b

FIFA to vymyslela hezky, WC 2030 dala z části i JA aby měla volnou cestu pro Asii na rok 2034 a SA s propagací na nic nečeká, Gerrarda už mají dle jeho IG namotanýho poctivě, další na sebe asi nenechaj dlouho čekat

Reagovat
ratusek

Těším se na to pokrytectví, stejně jako v Kataru a od např. Hendersona to bude lahůdka

Reagovat
kilobyte

FIFA jsou pěkný svině. Nejdříve vymysleli, jak se to bude mezi kontinenty točit. A teď hodí jeden šampionát na 3 kontinenty, aby mohli dostat balík od SA.

Reagovat
Mass

Sem zvědavý, jestli tou dobou budou ještě Saudové pořád vraždit lidi v Jemenu. Přes Sýrii a Ukrajinu se na tohle zlo vedené Saudskou Arábii docela zapomělo a to přesto, že si lidi dnes myslí, jak žijí v informačním věku.

Reagovat
Modi6

Termín by mi vyhovoval. Je mnohem lepší dívat se na fotbal před Vánoci než v létě

ALE

Saúdská Arábie???!!!! Budou tam vůbec smět ženy? Ty jejich zřejmě budou mít zákaz vycházení? Jak může někdo dát MS ve fotbale do tak středověké země.

Samozřejmě tomu rozumím. TRYSKÁ TAM ROPA !!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele