Ashworth opustí Newcastle, zlákala ho nabídka Manchesteru United

20.02., 10:50
Aktuality

Sportovní ředitel Newcastlu Dan Ashworth (52) údajně oznámil vedení klubu, že se chce připojit k Manchesteru United. Klub z Old Trafford má zájem získat Ashwortha v rámci reorganizace struktury klubu poté, co Jim Ratcliffe (71) získal 25 % akcií a převzal kontrolu nad fotbalovými operacemi.

Předseda představenstva chemického gigantu INEOS se rychle rozhodl posílit vedení United, přičemž se zaměřil zejména na nábor zaměstnanců. Britská tisková agentura Press Association uvedla, že Ashworth, který byl dříve technickým ředitelem Fotbalové asociace (FA) a poté nastoupil na podobnou pozici v Brightonu, se vzdal svých povinností v St James' Parku.

Angličan působil ve funkci 20 měsíců a byl klíčovou postavou nových majitelů Magpies podporovaných Saúdskou Arábií poté, co v říjnu 2021 dokončili převzetí klubu. Mezi Ashworthovy podpisy během jeho působení v Newcastlu patří švédský útočník Alexander Isak, italský záložník Sandro Tonali a křídla Anthony Gordon a Harvey Barnes.

Podle všeho zatím nedošlo k žádnému formálnímu kontaktu mezi kluby Premier League a Ashworth byl v sobotu přítomen na tribuně v St James' Parku, když svěřenci Eddieho Howea remizovali 2:2 s Bournemouthem. Howe v pátek přiznal, že se "obává" Ashworthových znalostí o vnitřním fungování klubu, protože se spekulovalo o jeho zájmu o práci na Old Trafford.

"Jsme samozřejmě zklamaní, že se Dan rozhodl odejít, ale naše vzrušující cesta nekončí a proces náboru nového sportovního ředitele začne okamžitě. Děkujeme Danovi za jeho úsilí v Newcastlu United a přejeme jemu i jeho rodině vše nejlepší do budoucna," uvedl v prohlášení generální ředitel Newcastlu Darren Eales.

Podle zpráv chtějí Magpies odškodné ve výši 20 milionů liber. Pokud nedojde k dohodě, Ashworth se bude moci ujmout své nové práce nejdříve na začátku roku 2026.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / AFP

Komentáře (89)

Přidat komentář
SunFells

David_Ornstein

Brighton head of recruitment Sam Jewell has accepted offer from Chelsea in senior multi-club role. 34yo placed on gardening leave; expected to start November. Reports to Stewart & Winstanley at #CFC. #BHAFC handing duties to Cave + Holmes

@TheAthleticFC

Další zahrádkář, Chelsea Brightonu nedá pokoj

Reagovat
Busby babes

hmm, prej jsme o nej taky meli zajem. asi si chelsea pospisila.

Reagovat
Busby babes

jsem zvedavej, jak moc to bude Newcastle delat tezky... mohlo by se jim to vymstit, preci jen, sami budou hledat nahradu...

Reagovat
Sandstorm

Bude to hlavně o penězích.

Reagovat
Busby babes

prave ze to ma i dalsi konsekvence. Kazdej potencialni zajemce uvidi, ze neradi pousti lidi kdyz prijde lepsi nabidka.

+ teda pochybuju, ze budou drzet nekoho z exekutivy 2 roky na vyplatni pasce a nic nedelat.

Reagovat
Grahf

asi tak, ak ho budú ďalej držať a vezmú dalšie DoF, tak si s FFP ešte pohoršia a oni potrebujú predávať.

Reagovat
Grahf

a teda neverím, že sa nenájdu nejaké klučky, ako obísť tú dvojročnú pauzu, aby mohol pre nás pracovať, trebars ako nezávislý konktraktor, alebo podobne. Ideálne, keby ho naďalej platil newcastle

Reagovat
fenixLFC

samozrejme ze najdu. len potom vam bude moct robit poradcu z vazenia

Reagovat
Busby babes

z vezeni, to vis ze jo

Reagovat
Hlahart

Reagovat
fenixLFC

sorry ale ked ma napriklad konkurencu dolozku alebo nieco podobne a napriek tomu bude pre vas pracovat tak to moze skoncit vselijak. ale je vtipne ze nadavate na to ako newcastle chce odrbavat pravidla napriklad predajom hracov do arabie ale sami tu rozmyslate o tom ako odrbat pravidla

Reagovat
Mastný Chobot

Do väzenia za porušenie konkurenčnej doložky? Fúú

Reagovat
fenixLFC

to netvrdim v tom prvom prispevku to samozrejme zvelicujem ale realne to co navrhuje grahf smrdi podvodom. a u arabov nevies ci by z toho nespravili spionaz

Reagovat
Grahf

samozrejme by to bolo legálne, preto som hovoril o klučkach

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Hlahart

odrbat pravidla, pls stop ...

Reagovat
fenixLFC

"neverím, že sa nenájdu nejaké klučky, ako obísť tú dvojročnú pauzu, aby mohol pre nás pracovať, trebars ako nezávislý konktraktor, alebo podobne."

suhlasim, pls stop

Reagovat
Hlahart

Však je to smluvní ujednání, buď platí široce, nebo se zaplatí kompenzace, nebo se využije pro roli, kterou to ujednání nepokrývá no. Nic jiného se dokonce ani tady neuvažuje. Co je na tom za odrbávání?

Reagovat
Busby babes

ja o nicem takovem nerozmyslam, ja se ti smeju za to, ze rikas, ze za poruseni non compete by sel do vezeni

Reagovat
Salfovic

Ta československá úchylka všechno vochcat je prostě fascinující

Reagovat
Neutron

Ale to pri vsetkom a hned ako prva moznost

Reagovat
fenixLFC

je zaujimave ako hadzete zodpovednost a vsetko len na newcastle. proste im zapaltte tych 20 mega co pozaduju a je vybavene.

Reagovat
Busby babes

a proc bychom to delali. 20 mega za exekutivce. rekord jsou asi 4 mega.

Reagovat
Grahf

tak oni dali za neho 5 brightonu

Reagovat
Busby babes

ja tenhle tyden videl reporty, co rikali, ze tohle chtel Brighton na zacatku, ale pak se domluvili na nizsi castce. je to asi fuk, klidne 5 mega. porad by 20 bylo uplne mimo.,

Reagovat
fenixLFC

tak potom mozme otocit ten tvoj argument vyssie. ze to moze mat dalsie konsekvecnie pretoze ludia o ktorych sa uchadzate uvidia ze vam nestoja za to aby ste za nich bojovali a ze setrite kde sa da miesto aby ste do nich investovali

vy si to fakt predstavujete tak ze vam maju davat svoje klucove postavy zadarmo a maju sa spravat ako prestupna stanica ked o ich zamestnancov prejavia zaujem kluby big 6. ale oni na to nemaju dovod, taktiez sa snazia udrzat svojich ludi a ked uz maju odchadzat tak ocakavaju ze sa im to vyplati.

Reagovat
Busby babes

jasne no. je to ekvivalent situace: hraci vidi, ze za ne nejsme ochotni zaplatit 600 mega liber, takze asi nemame tak uplne zajem.

Reagovat
Busby babes

btw zadarmo? to rika kdo? ja jen rikam, ze 20 mega je smesnej pozadavek.

Reagovat
Grahf

to je dobrý nezmysel.

Reagovat
bbbauch

Nemusis mit za kazdou cenu nazor

Reagovat
romeo351

To je teda negativum

Reagovat
Busby babes

v momente kdy chces nabirat lidi, to negativum muze byt.

Reagovat
romeo351

Tak minimálně si zaměstnsvatel tvoří určitou pozici silného leadera a ne samoobsluhy

Reagovat
Busby babes

no potencialni zamestnanec spis vidi: jo, takze tady odtud bude hodne tezky odejit, ok...

Reagovat
romeo351

Tak pokud tě odradí toto, tak v principu nemáš moc šancí, že po tobě šáhne někdo lepší

Reagovat
Busby babes

naopak, tohle ti snizuje sance na to, ze se dostanes nekam vys, pokud ma tvuj sef nebo zamestnavatel tenhle pristup, kdy nechce poustet lidi...

Reagovat
smazaný uživatel

Potom máš ale další extrém, kdy majitel-vedoucí pouští lidi při první lepší nabídce, takové prostředí taky nepůsobí lákavě.

Reagovat
Talker

Tak na druhou stranu se nebavíme o obyčejném zaměstnanci, ale o prakticky obdobě CEO/managing directora.

A ono to vypadá blbě, když přijdeš o jednoho z nejvýše postavených lidí, protože zdrhne uprostřed kontraktu ke konkurenci.

Reagovat
Busby babes

jako jo, jen rikam ze pokud budou nejak prehnane blokovat, tak si reputacne uskodi. Navic sami budou shanet nejakou nahradu, tak jim pak na zaklade tohodle taky kazdej rekne: jasne, 10 mega...

No, uvidime jak to dopadne a jak se domluvime. Zatim josu to jen takove medialni reci

Reagovat
Salfovic

Tohle nedává moc smysl.

Reagovat
Čenda

A na tuhle pitomost si přišel sám nebo ti to vyšlo statisticky?

Promiň, už mlčím, fakt se snažím.

Reagovat
Busby babes

to je realita bezneho fungovani ve firmach. ale klidne se tomu smej no. ale kdyz manager ve firme dela problemy svym lidem vzit nejakou prilezitost mimo jeho tym, tak se to ve firme rychle rozkrikne a ten manager ma pak casem problem presvedcit lidi aby do jeho tymu sli. ale jasne, vysmat se tomu muzes no.

Reagovat
Čenda

A hranice mezi děláním problémů a relevantní snahou o to nepřijít o kvalitního zaměstnance urcujes ty nebo kdo? Čímž nenaznačuju, že je to tento případ, ale zas z tebe mluví oblečený united tričko. A já s těmi větrnými mlýny stále bojují, proč to dělám..

Promiň, nic jsem neřekl.

Reagovat
Busby babes

ehm. o tom rozhoduje ten zamestnanec, kterej rekne: chci jit jinam...

Reagovat
Čenda

Reagovat
SunFells

oni se chtějí dohodnout, tohle je začátek vyjednávání.

Reagovat
biznizmen

Asi trosku odplata za tu požadovanou částku za půlroční hostování Lingaarda 2 roky zpět…

Reagovat
Geordies

Newcastle bude muset řešit náhradu tak jako tak, ale ohledně Ashwortha nemusí dělat vůbec, jen čekat. Chcete ho? Zaplaťte 20 míčů. Nechcete, počkejte si do 2026.

Reagovat
Vsadim gule

Zatím ty změny co přichází vypadají celkem pozitivně.

Reagovat
Busby babes

vsak nasim klubum se letos dari ne? jen to z pohledu toho dodatecneho mista v LM asi nehraje moc roli?

Reagovat
Man__United

Hraje to prý roli nějak v klubovém koeficientu, nevím jak to přesně je ale za určitých okolností kdyby ligu vyhrála Slavia tak může jít přímo do skupiny LM, ale když vyhraje Sparta tak ta zase nemůže

Reagovat
fenixLFC

to si mylis s poharom minuly rok nie? kde sa rozlisovalo do ktoreho predkola kto pojde na zaklade vysledku finale a dlhodobej sutaze pretoze ked na zaklade 5 rocneho koeficientu bude cesko dost vysoko tak vitaz ligy ma skupinu automaticky a je uplne jedno kto to bude, aj keby to bola trebars bohemka. klubovy koeficient hra potom rolu len pri nasadzovani do kosov, pripadne (ked krajina hra predkola) na to, ci je klub danom kole nasadeny alebo nenasadeny.

Reagovat
fenixLFC

ach, hovoris o dalsej sezone, tak som nic nepovedal, tam sa mi nechce zistovat ako to je

Reagovat
Freedo

Je to tak. Slavia by jako mistr šla přímo do skupiny, pokud se letošní vítěz LM kvalifikuje přes svou národní soutěž. Ale Sparta kvůli klubovému koeficientu tuhle možnost nemá. To ale platí jen nadcházející sezónu, popříští to zase bude jinak a mistr by to už mohl mít automatické.

Reagovat
Salfovic

Tak snadná to není. Pokud by Slavie letos vyhrála ligu, tak do LM postoupí přímo, když bude mít ze všech mistrů bez přímého postupu nejvyšší koeficient. Ale takovej Šachťar ho má vyšší.

Reagovat
vceradnesazitra

20 mega za papaláše

Reagovat
Talker

Já se divím, že se ty rakety neplatily za "papaláše" dříve. Je to prakticky CEO, nejdůležitější člověk v klubu, který ovlivnuje úplně všechno.

Reagovat
r.mrazik

snad vas brighton taky podoji

Reagovat
Talker

Tak nás podojili už s Potterem, takže s tím počítám.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Vinci

Kdyby jenom s Potterem

Reagovat
Salfovic

Taky nechápu ten údiv. Když se platí vysoké částky za trenéry, tak proč ne i za vysoké funkcionáře. Doufám, že ManU pěkně podojí.

Reagovat
kissak

Reagovat
Mastný Chobot

Ale je to v prvom rade manazerska pozicia. Top manazerov existuju stovky a ani nemusia posobit cisto vo futbale, aby taku poziciu zvladli. Navyse ti staci len jeden. Futbalistov potrebujes 20+ a ich dlhodoby vyvoj a unikatny skillset z nich robi ovela cennejsi artikel na trhu. Za mna jednoduchy dopyt a ponuka.

Reagovat
Busby babes

Reagovat
kissak

Reagovat
kissak

A proč ne, když je tak důležitý a má platnou pracovní smlouvu v níž má jasně dané podmínky, které žádný ze zdejších spekulantů nezná.

Reagovat
Busby babes

prootze dosud nejvetsi castka byla nekde okolo 4 mega, co jste za nej zaplatili vy

Reagovat
kissak

přepište dějiny

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Geordies

Bohužel, vy ho chcete, plaťte.

Reagovat
Dawon

Jojo...akorat ze pokud se nedohodneme, tak ho do toho roku 2026 budete platit vy za nic Strasne vtipne a naivni uvazovani o svete...proste je to vyjednavani a k nejakemu kompromisu se urcite driv nebo pozdeji dojde, protoze tohle je zkratka pro obe strany prohra.

Reagovat
Busby babes

Reagovat
J0EL

Toto je ale otrasny argument

Reagovat
Busby babes

proc, je to jak chtit za hrace 600 mega liber. taky 4x nasobek toho, co se nejvic zaplatilo za nekoho jineho.

Ale jinak uz jsem to psal vejs, zatim jsou to jen silacke reci vypoustene pres novinare. taktika, proc ne. jen je to smesny.

Kdybychom si v lete rekli za Maguire 150 mega, tak se tomu tady vsichni smejete. Ale tady to obhajujete jako: vsak je to uplne ok...

Reagovat
iamek

Libi se mi jak ineos na to netlaci za žádnou cenu. Nedohodnou se? Tak přijde proste později. Snad i tohle je náznak, ze konci nesmyslné utrácení. Newcastle peníze potřebuje + my si taky nemůžeme nějak vyhazovat. Každopádně příjemná změna od : Proč by šel od rozděleného projektu v Newcastlu do nefungujiciho Manchesteru k jen plaťte!

Reagovat
Čenda

No a? Ty zas máš den hloupých argumentů, koukám

Reagovat
bbbauch

Vzdyt tohle neni hloupy.. je to zacatek vyjednavani, kdy Newcastleu musi byt jasny, ze takovou sumu nemuzou dostat. Ashworth u nich pracovat tak jako tak nebude, napalenim nerealny cenovky 5x vyssi nez dosavadni nejvyssi, a neochotou dohodnout se jim nijak nepomuze, naopak to muze zhorsit jejich pozici pri nabirani dalsich lidi na vedouci pozice.. proste zacali vyjednavat vysoko a doufaj, ze z toho vytriskaj co nejvic.

Reagovat
Čenda

Takže dělají to, co by udělal každý aspoň trochu nedementní zaměstnavatel? Nebo vám měli poděkovat a ještě říct víte co, nechte si ho zadarmo? Vždyť jste konkurenti tvl..(A to nemyslím jako boj o střed tabulky, aby bylo jasno, myšleno z dlouhodobého hlediska, nás tam počítám taky, jen jsme každej v trochu jiný fázi budování).

Neříkám, že to nějak extra schvaluji, ale divit se tomu, že napalili cenu? Ještě navíc vám? Kdyby chtěli takovou dardu po Lutonu, tak se divíš, ale že chtějí natáhnout vás, o kterých se ví, že jste dlouhodobě finančně úplně jinde a krátkodobě utracite jak sjetý blondýny..To mi nepřijde jako překvápko roku. A nesmysly o tom, že teď budou snad budoucí zaměstnanci váhat o Newcastlu..Ale no ták

Reagovat
Busby babes

aneb, cokoliv co se mi nelibi, to budu ignorovat a tim dojdu k tomu, ze placate picoviny. krasny.

Reagovat
Čenda

Jo, to delas casto

Reagovat
Busby babes

To vis ze jo

Reagovat
bbbauch

Co to je za snusku kecu tvl kdo pise o tom, ze by ho meli nechat zadarmo? Kdo se divi tomu, ze napalili cenu? Vzdyt jde o to, ze se tu nekdo vysmiva 20 mil za papalase, kdyz je to jenom suma prestrelena na zcatku vyjednavani..

Mi rekni, jaky pro ne bude plus, pokud k dohode nedojde, jakoze za 20 mil ho fakt v nasi situaci vykupovat nikdo nebude.. a zkus to bez tech radoby vtipnejch ironickejch (a hloupejch) poznamek, pokud se chceme bavit jako normalni lidi.. jinak to muzem rovnou uzavrit

Reagovat
Geordies

Že tím neposílí jednoho z úhlavních rivalů. Newcastle tyhle prachy tolik nepotřebuje, když to prý nejde do FFP (kde se fakt hodí každý peníz). Může to sice znít arogantně, ale reálně, pokud jsi si vědom, jak bohatí majitelé to jsou, tak bys to pochopit měl. Tímhle v určitém ohledu paralyzují rivala, což může znamenat evropské pohory, které zas znamenají daleko větší prachy.

Nechci tady působit ukřivděně, já jsem si naopak vědom toho, že ManUtd je historicky daleko větší klub a Ashworth jde prostě za lepším, ale tohle je prostě rivalita, konkurence, ne žádné bratříčkování.

Reagovat
bbbauch

Jo, to je plus, ktery z toho pro Newcastle plyne. A je to samozrejme uplne v poradku.

Neni duvod, proc bys mel pusobit ukrivdene, historie v momentani situaci obou klubu je uplne jedno.. aspon nekdo normalni k diskusi

Reagovat
Čenda

Sorry, ale busby tady vytáhne stupidní argument a chcete z toho normální diskuzi? Ok

Reagovat
Čenda

Uzavřeme

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele