Angličané završili skvělý mládežnický rok triumfem na MS "17"

28.10.2017, 21:27
Aktuality
Anglie se dnes stala první zemí v historii, která během jediného kalendářního roku opanovala tři velké mládežnické turnaje - po mistrovství světa dvacítek a Euru do 19 let nyní přišli na řadu také sedmnáctiletí hoši, kteří v semifinále vyřadili favorizované Brazilce a pak ve finále skrze parádní comeback převezli Španěly...

Pro Angličany se přitom jednalo o historicky první zkušenost s medailovými boji, a hned je z toho zlato. Tým se po většinu turnaje opíral o góly liverpoolského Rhiana Brewstera (osm branek a zlatá kopačka), finále však patřilo především záložníkovi Manchesteru City Philu Fodenovi.

Technický středopolař obrat z 0:2 na 5:2 podpořil dvěma zásahy včetně toho vítězného a po utkání si dokráčel pro zlatý míč jakožto cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje. Stříbrný míč převzal poražený finalista Sergio Gómez, produkt slavné barcelonské La Masie. Zlatou rukavici si vysloužil Gabriel Brazão, jehož Brazílie dnes brala alespoň bronz po výhře 2:0 nad Mali.

Právě Brazílie dosud zůstávala jedinou zemí, která v jednom roce dokázala uspět mezi dvacetiletými i sedmnáctiletými. Stalo se tak před 14 lety, aby následně z mladší party v Evropě prorazil pouze záložník Ederson (Nice, Lyon), zatímco dvacítku tehdy táhli například Daniel Alves, Fernandinho, Nilmar či Daniel Carvalho.

Také na letošním světovém šampionátu do 20 let Angličané triumfovali poprvé v historii, přičemž dříve se jim medaile na krku houpaly pouze roku 1993 (bronz). Téhož roku také Albion naposledy kraloval mezi devatenáctiletými.

Celkově mimo Anglii na všechny letošní mládežnické turnaje vyslalo své zástupce už akorát Německo, které Ostrovany pokořilo v semifinále na cestě za svým úspěchem mezi 21letými.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (71)

Přidat komentář
eder

V Anglii se vždy hrál ten nejlepší fotbal. Jen to nějak neuměli prodat na závěrečných turnajích...

Reagovat
smazaný uživatel

jo?

Reagovat
eder

No jistě.

Reagovat
smazaný uživatel

budem ti teda věřit

Reagovat
eder

To děláš dobře, Jaromíre.

Reagovat
Murtago

To teda, skoro 100 let příležitostí a až na jednu výjimku kulový

Reagovat
atlee

Aj to vtedy potrebovali hrať doma

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie je ztracena stejne jako my,nikdy vetsi uspech mezi dospelymi neziska. Rozdil je pouze v tom ze oni maji mladeznicke akademie na vysoke urovni a z toho tezi,tady se vsecko odproda pres agenty do klubu kde potom jenom paberkuji. Libi se mi jak jsou tu vsichni uneseni ze City a jejich Pepka namornika, pritom tenhle trener,ackoli je skvely,nici anglicky fotbal nejvic. Nikomu asi nedochazi ze cela ta jeho genialni hra stoji na cizincich. Vzdyt i v Bayernu si radsi privedl Alcantaru nez nemce. V City mu kope jenom Delph a to je hlavni problem seniorske repre Anglie,nema jediny klub jako u nas treba Plzen odkud by brala sehrane hrace na kterych by stavela kostru. V zadnem pripade to neni vina trenera,tech ma Anglie narozdil od nas do repre na rozdavani. Chyba ke v tom ze jejich uspesni mladici nehraji,PL bohuzel stoji na cizincich. Jasnym dukazem toho letos byl Newcastle,kde se po odchodu Krula Selse mluvilo ze jednickou se zkusi talent Woodman,hvezda turnaje mladych a do budoucna jednicka senioru. Nakonec se toho lekli a postavili trojku Elliota.

Reagovat
smazaný uživatel

V City mu kopú aj Stones, Walker a Sterling a to v základe. Tiež stabilný členovia základu Anglicka. V tomto je Pep skôr svetlá výnimka spolu s Pochetinom (Alli, Rose, Dier, Kane).

Reagovat
smazaný uživatel

S Pochettinem bych souhlasil ale City ne,Stones s Walkerem hraji spis dik zranenim Mendyho a dalsich.

Reagovat
smazaný uživatel

Stones, kterej minulou sezónu odehrál přes 3k minut a kterej tuhle sezónu odehrál všechny zápasy krom Carabao Cupu a zápasu s Bournemouthem v základu.

Walker, kterej přestoupil za šílenej ranec jako jasná první volba na pravýho beka/wingbeka a odehrál všechny zápasy krom toho, kdy měl červenou kartu a i v Carabao Cupu odehrál všechno z lavičky.

Tak určitě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ok

Reagovat
TaylorAFC

Reagovat
El Cid z City

znalec, walker pravej mendy levej, ze stonese se stává letos zvíře, nemudruj do něčeho,čemu nerozumíš

Reagovat
smazaný uživatel

Idiot idiotem je a zustane. Stones zacal kopat diky zraneni Kompanyho. Nema cenu diskutovat s blby o nejakem karabac cupu. Tema bylo ze mladi nedostavaj sanci v PL. At hraji Stones a spol.kolik chteji,rec byla predevsim o generaci Solankeho a mladsich,navic Walker se vypracoval blbecku ve Spurs,City ho koupilo jako hotoveho,stejne Stones z Evertonu. Uved mi jediny priklad koho vychovalo City do zakladu a pak mudruj

Reagovat
Azazelo RD

Už před tím měly přední týmy v Anglii v základu většinu cizinců Takže to svádění této situace na Pepa je úplně mimo mísu. Další věc je ta, že kdyby na to Angličani měli, tak v tom základu hrají.

Reagovat
smazaný uživatel

Angličani na to mají, ale cizinci jsou levnější...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Azazelo RD

V jakým smyslu?

Reagovat
Mircu5

Ty musis byt hrozny hlupak. Sorry jako...

Reagovat
smazaný uživatel

Nechci příliš rejpat, ale to "převezli Španěle" mě teda fláklo přes bulvy...

Reagovat
johan14

Ako by si nazval obrat z 0:2 na 5:2? Upotene šťastie?

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že pak v dospělých jsou úplně plonkový..

Reagovat
eder

Klubismus > nacionalismus

Reagovat
smazaný uživatel

Že tyhle generace toho maj odehranyho mezi dospělýma zase komentář na svém místě

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim Anglicky reprezentace, ty anštajne!

Reagovat
smazaný uživatel

Bože to jsi fakt tak pitomej? Mluví se tady o generaci(ch) které teprv dorostou do Acka U17, U19 a U20! Takže tvůj příspěvek je breceni na špatným hrobě

Reagovat
smazaný uživatel

Až tahle generace doroste, tak si podmaní svět.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejvíc se mi na šampionátu libil kapitán Španělů Abel Ruiz, toho čeká velká budoucnost

Reagovat
johan14

Ten vyzeral s tou bradou na tridsať.

Reagovat
REPLIKATOR

Z toho vyrostou

Reagovat
penepi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Teoretik

Anglii teď rostou silné ročníky. Práce s mladežnickým systémem začíná nést ovoce.

Jinak z Pepkovi práce těžil španělský i německý nároďák. Oba to navíc dokázaly přetavit v trofej z MS. Takže by i Anglie následovala? Ale Southgate no

Reagovat
fantomas

No připisovat Fodena Pepkovi je docela stretch.

To mu spíš jde připsat Sancha, kterej utek do Německa i kvůli svý absenci na předsezónní tour.

Reagovat
Teoretik

já věděl, že to někdo nepochopí, ale že zrovna ty no očividně jsem ty odstavce měl lépe odlišit. To byla jen taková poznámka na okraj, že Anglie není úplně bez šance, když sám Low přiznal, že byl silně ovlivněn Pepkem. No a u del Bosqueho je to snad očividný na první pohled.

Ale když už jsi to zmínil, tak akademie City je značně inspirována La Masií. Navíc přetažení lidí z úspěšného barcelonského vedení byl očividně dlouhodobý plán. Takže mluvit o pronikání barcelonských myšlenek do anglického fotbalu skrz Pepka a lidi okolo něj není zas tak od věci. Ačkoliv snad jen 3 hráči tohoto týmu u17 byli ze City.

Reagovat
Talker

Jenže rozdíl je v tom, že zatímco Němci a Španělé měly půl nároďáku z jeho týmů, MC má v kádru 4 angličany a z toho jeden je Delph. Na tom se dá dost těžko postavit nějaká myšlenka.

Ti angličtí TOP hráči jsou prostě rozesetí po všech těch klubech "rovnoměrně", nemáš klub, který by mohl dodat 5 hráčů do základu. A nikdo není ochotný je pouštět.

Spíš jde o to, že FA investovala (respektive podpořila kluby) v investicích do akademií. A je to vidět - CFC 2x titul v youth LM, k tomu ty tituly vypsané níže anglických národáků...

Reagovat
Teoretik

Je to málo no. Spíš to je jen takové přání, ač si myslím, že Anglie ten tým vůbec slabý nemá, hlavní problém vidím v trenérských možnostech. Ale možná ještě problematičtější pro implementaci Pepkových myšlenek (než množství hráčů ze City) vidím v absenci nějakého tvořivého záložníka, ideálně kdyby byl dodán právě ze City.

kéžby i u nás už tohle pochopili.

Reagovat
fantomas

No to sem vážně nepochopil, protože (jak si sám závěrem utrousil) Southgate...

Ten pokud vim o žádný inspiraci Pepkem nemluvil, ba se rozestavení se třemi stopery (ačkoliv pro Anglii dává maximální smysl v tuhle chvíli) dokonce v klíčových zápasech nepochopitelně vyhýbá třeba. Takže jako jo, pokud Pepek u City vydrží do dalšího trenéra a ještě dál, o nějakym vlivu bude třeba možný mluvit, ale v tuhle chvíli je to spíš hypotetický.

A jinak tahle sedmnáctka byla porůznu tažená i hráči Liverpoolu, Chelsea, Tottenhamu, základ ve finále hráli i borci z druhý ligy... je to pěkně rozprostřený, a i na dvacítce lze spíš demonstrovat posun přístupu k mládeži napříč celym anglickym spektrem. Systematicky se tam něco mění k lepšímu poslední roky...

Reagovat
Teoretik

Jen k tomu poslednímu odstavci. Opravdu jsem nechtěl spojovat ty poslední úspěchy Anglie se City a jejich akademií. Nakonec jsem napsal, že Pepkovi/barcelonské myšlenky už mohou do Anglie pronikat skrz ten několikaletý projekt, který v City začal, ale spíše jen v hypotetické rovině a ještě pár let to může trvat, než se to projeví v plné síle. Když jsem na začátku psal o zlepšené práci s mládežnickým systémem, tak jsem mluvil právě o systematické práci v celé Anglii.

Reagovat
fantomas

V pořádku.

Reagovat
Teoretik

Dokud lidé v Česku nepochopí současný úspěch anglických mladíků, tak nic v pořádku není

Reagovat
dinss

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně se v Anglii probudili.

Reagovat
Teoretik

Reagovat
Talker

Jsem zvědavý, jestli Anglie konečně přetaví ty nové generace ve špičku.

U-21 - 2x Toulon tournament, letos semifinále MS

U-20 - Letos titul, loni finále

U-19 - titul

Pokud ani tahle generace neprorazí, tak je Anglie fakt zakletá.

Reagovat
Atlético de Madrid

A jsou tam nějací použitelní hráči, kteří ukazují známky kvality i na seniorské úrovni? Ono je totiž hezký, že má Anglie letos medaily z každé kategorie od U-17 až po U-21, ale když ti hráči nebudou dostávat pořádnou šanci v pořádném klubu, tak to k ničemu nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten prechod do A mužstva v PL je taký obrovský, že nemajú šancu. Každý klub si dovolí kúpiť hotového hráča. A to aj kvôli fluktuácii manažérov od ktorých sa očakávajú okamžité výsledky. Zapracovať mladého do mužstva? Na to nie je čas a peniaze máme, tak si kúpime hotové. Títo chlapci budú chodiť po hosťovaniach v nižších ligách.

Reagovat
dinss

Tohle ale neplatí o klubech, kteří hrají o ve středu či na chvostu tabulky. Navíc dost mladých dostává šanci v druhé lize.

Reagovat
cr7sux

Praveze aj ty kluby ze spodu tabulky maju ty prachy..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dinss

Reagovat
smazaný uživatel

Že to platí pre všetky kluby v Pl. Odchovancov hrajúcich pravidelne vo svojich kluboch je málo. Angličanov ešte menej. Všetky kluby PL majú toľko peňazí, že si radšej kupujú hotovú kvalitu.

Reagovat
dinss

To si sice koupí a odchovanců v těch velkých klubech je málo. Ovšem s tím, že nedostanou šanci v menší klubech jsi trošku mimo.

Reagovat
smazaný uživatel

Nie je.

Reagovat
Talker

To je diskutabilní - když se mrkneš na naše hráče na hostovačkách, tak většina letos v PL hraje slušnou roli. A to ty kluby ani nemají možnost z nich něco vytřískat. Takový Everton má 4 hráče, kteří pravidelně hrají a jsou stále U-23.

Reagovat
smazaný uživatel

Kto okrem Abrahama, ktorý už bol na hosťovaní v Champe, Palmera, ktorý bol tiež už na hosťovaní v Champe a RLC, ktorý sa v A mužstve nedokázal prechodom z akadémie presadiť hrá ešte PL?

K tomu Evertonu: Neviem, ktorých konkrétnych štyroch hráčov máš na mysli, ja som našiel len dvoch:

Lewin má už za sebou hosťovanie v nižších súťažiach

Davies je výnimka, ale to hosťovanie ešte môže prísť, rovnako ako prišlo u RLC.

A dúfam, že sa stále bavíme o odchovancoch daného klubu. Môj záver je stále taký, že odchovanec klubu ,,A" z PL sa nedokáže prechodom z akadémie do A-mužstva klubu ,,A" presadiť. Samozrejme pokiaľ sa nevyskytne výnimka ako Rashford, ktorý mal šťastie, že bola väčšina hráčov Áčka United zranených.

Reagovat
johan14

Alli už je v repre, Rashford tiež v zaklade A čka.

Reagovat
icka

Tak oni ani celkove nemaj spatne hrace. Kane, Alli, Rashford, Stones, Walker, Dier. Stavet je na cem.

Reagovat
smazaný uživatel

Minimálně Foden a Sancho, kteří jsou tam nejlepší by šanci dostat měli. Sancho už na pár minut za Dortmund nastoupil.

Reagovat
Hokaido

Třeba Sessegnon má v 17 letech 45 zápasů za Fulham a je stabilní člen základní sestavy. Obecně si myslím, že pro mladý hráče je lepší nebýt v klubu top 6, protože v ostatních klubech jsou si moc dobře vědomi, že pokud se takhle mladej hráč prosadí v PL, tak jeho cena je automaticky minimálně 40 milionů liber. V top klubech momentálně není vůbec žádnej čas na nějakej team building, hlavní jsou výsledky. To pak málokterej manažer dá větší šanci někomu mladýmu.

Reagovat
Talker

Já letos nemám moc na fotbal čas, takže jsem rád, že párkrát do měsíce stíhám CFC. Takže nejsem ideální na to, abych to popisoval.

Každopádně ona je to otázka - takový Alli přeskočil všechny úrovně a odehrál víc než 4 zápasy jen v U-17. Kane zas v Champu byl průměrákem, momentálně patří mezi TOP5 hrotů na světě. Takový Bamford byl o rok později vyhlášen nejlepším hráčem Champu v 20 letech a momentálně je náhradníkem v PL.

Je otázka, co z těch hráčů vyroste. Většina U-21 hraje pravidelně v PL nebo v Champu, Everton se snaží si vybudovat to anglické jádro, má tam 5 hráčů ročník 94 a mladší, kteří pravidelně hrají. Nám dorůstá generace, které je kolem 20 let - Brown, Abraham, RLC, Palmer, která vyhrála, co se dalo, ale u nás to bude trvat ještě pár let, než bude mít někdo šanci a je otázka, jestli máme nějakého anglického KdB nebo Lukaka, kteří se zdejchnou a rozjedou se jinde.

Celkově ten talent tam je, jenže zatímco kluby ve Španělsku, Německu a Itálii mají rozpočet na přestupák stejný, jako na výchovu jedné generace talentů, tak v Anglii má každý rozpočet na přestupy jako na akademii od začátku tisíciletí.

Ale jak někdo psal, tak ve chvíli, kdy se někdo opravdu prosadí, tak se automaticky kasíruje 40 míčů, tak by to mohlo podpořit ty kluby ve výchově těch juniorů. I když ono sestup z PL znamená ztrátu 100 mil ročně.

Reagovat
johan14

Finále bolo skvostné.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja chcem vidieť niekoho ako býval OWEN

Reagovat
smazaný uživatel

dokud budou trénovat Anglii vyloženě špatní trenéři, tak je jedno, kdo za ně bude kopat...

Reagovat
Kucka

Malí taky slusne, ve 20kach brali metal, pokud se nepletu, a tady ctvrtej flek. Mohl by z toho casem bejt dobrej narodak

Reagovat
Kucka

*Mali

Reagovat
vacin

Ty africký týmy podle mě na téhle úrovni dost těží ze svojí fyzické vyspělosti. Když se podíváš na výsledky minulých mistrovství U-17, tak Afrika je suveréně nejúspěšnější kontinent. Africký země byly 13xfinále. JA jenom 5x a Evropa 10x.

Reagovat
Kucka

To jo, ale spíš to byly takový známý firmy jako Ghany a Nigérie, ne?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele