ANDRIJ ŠEVČENKO SE TĚŠÍ

16.08.2006, 12:17
Aktuality
Asi bude všem jasné, na co. Mají pravdu ti, kteří bez váhání odpověděli, že na první start v anglické lize. Jeden z nejlepších útočníků současného světového fotbalu, jedna z přestupových bomb tohoto léta, se při podpisu smlouvy s firmou Reebok rozpovídal. Italsky. Anglicky neumí a překladatel z ukrajinštiny nebyl k mání...

Po omluvě za neznalost anglického jazyka přislíbil, že se polepší, již začal s výukou a do příští tiskové konference to prý zcela jistě zvládne. "Na start v dresu Chelsea v Premiership se nesmírně těším, je to má první sezóna, mám obrovskou chuť 'žít' tuto ligu a zároveň si jí užít!" Na otázku, co říká zápasu Community Shields s Liverpoolem, odpověděl, že byl velice překvapen chováním diváků, jejich respekt k jednotlivým hráčům na hřišti je neuvěřitelný. Líbilo se mu vlastně vše, je to pro něj něco úplně nového, rozdílného proti Itálii, o Ukrajině ani nemluvě. Připomeňme si, že Ševčenko byl autorem jediné branky blues v zápase, který Chelsea prohrála s Liverpoolem 1:2.

"Od prvního momentu, od chvíle kdy jsem přijel na první trénink, cítil jsem se velice dobře. Všichni spoluhráči mě přijali výborně, jedná se o opravdové profesionály a navíc nenosí hlavu v oblacích, necítí se neporazitelnými. Mám před sebou nové dobrodružství, anglická liga je pro mne fascinující, a já osobně zjišťuji, že nebude nic složitého přizpůsobit se rozdílnému stylu hry, zejména v tak vynikajícím týmu, jakým je Chelsea."

Jaký je jeho názor na José Mourinha? "Velký trenér, velice inteligentní!", tak zněla odpověď. Upřímná, nebo si to od začátku u velkého šéfa nechce rozházet?

Proč odešel z Milána a z Itálie? "Jednalo se o rodinné rozhodnutí."

Co říká na výkony italských rozhodčích? "Jsou to lidé jako my, chybují právě tak jako hráči, každý máme nárok zmýlit se!"

Jaký má názor na násilí na stadiónech, na hrací ploše? "Je to nemoc současného fotbalu, ale nejen jeho. Společnost se občas ubírá pomýleným směrem. Jsou chvíle, kdy mnohý z nás udělá něco, co je nad povolenou hranici tolerance a to nepomáhá fotbalu. Všichni, kteří máme tento sport rádi, máme povinnost zamyslet se nad naším chováním. Budeme-li jen mlčky přihlížet, nebo dokonce souhlasit, stane se z fotbalu a prostředí okolo něj takové malé bitevní pole!"

Jaké jsou jeho záliby, vášně? "V poslední době jsem si doslova zamiloval golf, sport, který jsem se v mládí u nás na Ukrajině nemohl naučit hrát. Miluji moře, pláže bez lidí, vychutnávám si samotu a onu nekonečnost vodní hladiny."

Londýn? "Nádherné město, stovky krásných parků, historie, kultura, těším se na pár volných dnů, musím poznat všechna zákoutí Londýna."

A co říká Ševa sám o sobě, jaký je jeho názor na jako Ševčenka člověka, fotbalistu? "Jsem normální kluk, jakých chodí po světě milióny. Vím, co chci dokázat, vím, k čemu mám schopnosti, jsem rozhodnut, jak naložit s životem. Mám sebedůvěru, ale nohy pevně na zemi. Na úspěchy jsem patřičně hrdý, pomohl jsem vyhrát Ligu mistrů, startoval jsem za národní tým Ukrajiny na MS 2006, získal jsem Zlatý míč nejlepšího fotbalisty. Ale chci toho dosáhnout ještě mnohem víc!"

Андрій Миколайович Шевченкo, tak takhle se píše jméno tohoto fotbalisty v jeho rodné řeči. Andrij Mikolajovič Ševčenko po našem. Světlo tohoto světa poprvé spatřil 29. září 1976, chystá se tedy vstoupit do klubu třicátníků. Je hrdým Ukrajincem, narodil se v městečku jménem Dvirkivčina. Přezdívku má jedinou: Ševa.

"Opravdový" fotbal začal hrát za klub Dynamo Kijev v roce 1994, kde zůstal pět sezón a dosáhl velkých úspěchů. Semifinále Ligy mistrů, pět titulů mistra Ukrajiny, třetí místo v anketě Fotbalista roku 1999.

Díky svým výborným výkonům se dostal do "hledáčku" posil AC Milán a tento klub ho v červnu roku 1999 koupil za 26 milionů eur, což je dodnes nepřekonaný rekord v ceně za ukrajinského fotbalistu. Hned v první sezóně se stal králem střelců Serie A. Stejný úspěch zopakoval v sezóně 2003/04, jeho 24 branek pomohlo AC Milán k zisku sedmnáctého titulu mistra Itálie.

Je nejlepším střelcem v historii Ligy mistrů s 53 góly. Ten poslední dal Oliveru Kahnovi z Bayernu Mnichov a z trůnu tím sesadil do té chvíle vládnoucího Raúla Gonzálese z Realu Madrid. Bude jistě zajímavé sledovat jejich souboj na dálku v následujícím ročníku této nejvyšší evropské klubové soutěže. V roce 2003 se zapsal nezapomenutelně do paměti penaltou ve finále LM, ta znamenala pro AC Milán zisk této trofeje.

Již zmíněné Scudetto ze sezóny 2003/04, právě tak jako Zlatý míč roku 2005 a třetí místo v anketě o nejlepšího fotbalistu, kde skončil za Thierry Henrym a Ronaldinhem, patří do vitríny největších úspěchů tohoto hráče.

Za svůj vzor a učitele považuje Valerije Lobanovskeho, trenéra, který ho uvedl do světa velkého fotbalu. Právě jemu věnoval medaili za vítězství v Lize mistrů.

Andrij Ševčenko je jako fotbalista rychlý, důrazný, velice přesný při střelbě trestných kopů. Právě tak je nebezpečný při hře hlavou v pokutovém území a neustálou hrozbou pro brankáře soupeře ve chvílích, kdy míří na jejich branku ze střední vzdálenosti.

Jako kapitán dovedl tým Ukrajiny nejen k historicky první účasti na MS 2006, ale po postupu ze skupiny a vyřazení Švýcarska v osmifinále se Ukrajina dostala mezi osm nejlepších reprezentací světa.

1. června 2006 podepsal smlouvu s Chelsea Londýn, cena jeho přestupu se vyšplhala na 51 milionů eur. Majitel tohoto klubu Roman Abramovič již delší dobu projevoval zájem o Ševčenka, který po sedm let zářil v dresu rossoneri. Jeho 173 gólů mluví za všechny komentáře.

Ševa sice neustále opakuje, že z Milána odešel z rodinných důvodů, ale v zákulisí se říká, že tím pravým motivem byl šek na miliónovou částku v librách, právě tak jako možnost hrát po boku takových fotbalistů, jako Arjen Robben, Frank Lampard, Didier Drogba, Hernán Crespo, Asier del Horno, Joe Cole, John Terry a Michael Ballack, byť někteří z nich se spolupráce s ním nedočkali a jiní ještě odejdou...

Za reprezentaci odehrál 68 utkání a dal 31 branek. Ale tato historie nekončí, bude mít ještě mnoho pokračování...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (21)

Přidat komentář
Xavi

del Horno je ve Valencii ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, ale v článku je jasně napsáno, že někteří z nich se spolupráce s ním nedočkali...

Reagovat
Xavi

Jo taaak!

Reagovat
smazaný uživatel

Takovou jsem dostal odpověd od galaxie na otázku, jestli budou vysílat Primera Division.

____________________________________________________

Dobrý den,

o vysílání zápasů ze španělské Primera Division stále jednáme. Zástupci španělských prvoligových klubů se však

zatím nedohodli na ceně přímých přenosů s místními televizemi, a proto délka

jednání není v naší moci. Do konce srpna by mělo být vše jasné.

Děkuji za pochopení!

S pozdravem

Eva Novotná

tisková manažerka

Galaxie sport, s.r.o.

Reagovat
smazaný uživatel

No, mě vomejou

Debilové, debilskýýýýýýý

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*alegre

ESPN a ESPN 2 mají smlouvy podepsané! Také se Serii A a Juventusem. FOX SPORT = Anglie a Nizozemsko. Mám je na kabelovce!

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže ESPN si může dovolit nabídnout mnohem víc, než evropský TV...

Reagovat
HOST*

Dalším na seznamu AC Milán je člen brazilské 21 Rafael Augusto Sobis. Min. rok se o něj zajímal Inter, nabízel 7 mil liber. Neuspěl. Určitě to bude práce Leonarda. Včera padlo také další jméno a to Iaquinta Další alternativy - Ronaldo, Torres, Drogba. FORZA AC MILAN!!!

p.s. G. Rossi (záložník, hráč United a člen italské 21ky) by se rád vrátil do Itálie. Zájem má AC!

Reagovat
HOST*chinaski

Sakryš, Sóbis!!

To je eso...škoda, že nemám rád AC

Reagovat
smazaný uživatel

V neděli proti Liverpoolu byl jedním z nejlepších hráčů "Blues". Ale jinak se mi Chelsea moc nelíbila. Moc individualit a ten tým ještě nebyl sehranej. A nevím, jestli se jim to podaří

Reagovat
smazaný uživatel

tak tak..videl som zapas Chelsea-Celtic...a strasne nezohrany,..Lampard si zavadzal s ballackom,,drogba so Shevom..do toho sa miesal kalou

Reagovat
smazaný uživatel

Jen tak dál, tak je to zprávné

Murohovno má, co chtěl

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

No hlavně Ballack byl tragický.. Nejvíce se mi asi líbil Ševa s Essienem, Terry byl jistý, jinak celkem tragédie ze strany Chelsea..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Anglie má svý The Galactics. Asi si nevzpomněli, jak dopadli s jejich transferovou politikou španělský Los Galacticos...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak podle mne je ještě dost brzo dělat pdobné závěry. Je ale fakt, že zatím moc jistě nevypadají

Reagovat
smazaný uživatel

Musia sa lepšie zohrať, chce to len trochu času.

Reagovat
Xavi

No tak Real s jejich politikou posbíral dost trofejí a předváděl hodně atraktivní hru.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky si myslím,že chyba v Realu nebyla nakupováním hvězd(tomu přineslo nemálo úspěchů),ale chybou byla špatný výběr koupených hráču zejména v posledních letech

Reagovat
smazaný uživatel

Nie celkom, chyba bola už obohratosť superhviezd / Figo, Zidane /, na ktorých stála celá hra a my sme to dokázali riešiť len chaotickým skupovaním voľných hráčov. Ale podľa mňa oveľa väčšia chyba bola, že vedenie nepochopilo, že vo futbale treba časom striedať systémy skladania mužstva - nemôžeš dlhé roky hrať len na špičkových legionároch, takisto ako na druhej strane ak buduješ mančaft od piky, dobuduješ ho do určitej fázy, kedy musíš niečo zmeniť, lebo ďalej to už nepôjde. V momente, keď sme videli, že hviezdy figo a zidane dohorievajú, mali sme začať odspodu skladať stabilný mančaft a to sme nespravili. Ani táto Capellova taktika nie je vôbec dlhodobejšie praktická, aj keď on má zmluvu tuším na tri roky a s touto taktikou niečo určite vyhrá. Bohužiaľ o dva roky, keď si zahraničné akvizície povedia, že už ich to tu nebaví, budeme tam , kde sme teraz. Bodaj by som sa mýlil.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele