ALLIANZ ARENA: OTVÍRÁME

12.05.2005, 21:07
Aktuality
Na třicátý květnový den je v Mnichově nachystána velká sláva. Centrum Bavorska se totiž od tohoto dne bude oficiálně pyšnit nejmodernějším fotbalovým stadionem v Evropě - Allianz Arénou. Architektonický skvost se stane novým domovem dvou největších zdejších klubů, čímž převezme pomyslný štafetový kolík od Olympijského stadionu.

Oba mnichovské kluby, Bayern Mnichov i Mnichov 1860, jsou spojeny společným stadionem od počátku Bundesligy v roce 1963. Dnes je to těžko představitelné, ale první dvě sezóny hrál nejvyšší soutěž jen Mnichov 1860, Bayern je účastníkem 1. Bundesligy až od sezóny 1965/66, kdy začaly nejslavnější časy prvního společného stánku, Grünwalder Stadionu. Nyní už zde hraje pouze Mnichov 1860, a to jen proto, že na druholigové zápasy většinou není potřeba využívat Olympijský stadion. Jinak se po hřišti prohánějí pouze borci z amatérských a mládežnických týmů.

Éra Grünwalder Stadionu skončila s rokem 1972, kdy byl pro účely Olympijských her otevřen nový stadion. Olympijský stadion i celý okolní komplex patří díky své skleněné střeše i dnes do všech učebnic architektury, ale pro fotbal nikdy nebyl ideálním místem. Atletická dráha byla nutným zlem, které oddělovalo hráče od téměř sedmdesátitisícového kotle. Typickým prvkem jsou obě světelné tabule za brankami, které jsou dosti nepraktické. Pro svůj provoz potřebují čtyřicet tisíc žárovek ročně. V novém tisíciletí jim už alespoň pomáhá moderní obrazovka na úrovni půlicí čáry.

Zraky všech mnichovských fanoušků jsou už ale upřeny k ulici Wernera Heisenberga. Právě zde, u křižovatky severního městského okruhu s dálnicí na Berlín, už dva a půl roku vyrůstá supermoderní aréna z dílny basilejské společnosti Herzog & Meuron.

První skutečně vážné plány na postavení arény se datují do roku 1997. Po výběru místa a referendu ve zdejší městské části byl na podzim 2002 slavnostně položen základní kámen.



» FOTOGALERII ALLIANZ ARÉNY NAJDETE ZDE

Den D, tedy otevření, přijde na konci května. A hned nadvakrát. Jako první vyběhnou na trávník 30. května fotbalisté Mnichova 1860 spolu s týmem 1. FC Norimberk. Bayern se dočká hned o den později, spolu s ním německá reprezentace. Mnichované se na nový stadion skutečně těší, o shlédnutí úvodních zápasů projevilo zájem na půl milionu lidí, proto se uvažuje i o derby 3. nebo 4. května.

Allianz Aréna trochu připomíná pražskou sestru Sazku. Obě jsou nejmodernější v Evropě svého druhu, stavěly se závratnou rychlostí a kladou důraz na nabídku piva. V mnichovské aréně se budou točit výhradně značky Paulaner a Hacker Pschorr.

Stejně tak si nezadají v ceně. Mnichovská legrace si vyžádá 340 miliónů eur (původně to mělo být maximálně 300) a oba zdejší týmy ji budou financovat převážně ze svého. Bayern dostal půjčku 75 miliónů od Adidasu, 225 miliónů je hodnota společného bankovního úvěru a zbylých 40 miliónů je právě v jednání. Pokud na domácí zápasy zavítá ročně víc než 1,3 miliónu lidí, obdrží banka 50 centů z každé další prodané vstupenky.

I každého laika ihned upoutá netradiční kabát stadionu. Ve dne vypadá zářivě bílá aréna jako vzducholoď, ale teprve v noci se začínají dít věci. Celý plášť totiž tvoří víc než tisíc vzduchových polštářků, které můžou svítit červeně, modře nebo bíle.

Parametry vnějšího osvětlení: Jedna zářivka má 58 W s životností cca 8.000 hodin, jeden obvodový polštář obsahuje šest světelných van, každou se třemi barvami zářivek. Celkem bylo užito 25.344 světel, z celkového počtu 2874 vzduchových polštářů je jich osvětleno 1056, osvětlená plocha fasády j je 24.000 m2 (z 64.000 m2), k osvětlení vnější fasády bylo položeno 100 km kabelů, výkon při plném osvětlení je 506 kW/h.

Ke špičkovému stadionu také patří dokonalý trávník. Ten zdejší tvoří 250 plátů zeleného pažitu přivezených ze Schrobenhausenu. Vyhřívání je zajištěno 30 kilometrů dlouhým systémem trubek 30 centimetrů od sebe vzdálených. Samozřejmostí jsou také videostěny. Zdejší dvě mají vskutku impozantní parametry: na ploše 16x19 metrů je na obraz 92,16 m2 místa. To vše ve výšce 42,50 metru.

Jedním z nejdůležitějších měřítek je kapacita. Vnitřní část Allianz Arény tvoří tři prstence tribun o celkové kapacitě 66 000 fotbalu lačných diváků (včetně všech VIP a dalších míst), kteří budou mít přímý kontakt s aktéry na hřišti a kteří jistě vytvoří dokonalé fotbalové prostředí.

Další technické údaje: 11.000 parkovacích stání, 200 míst pro tělesně postižené, 6.500 m2 pro gastronomická zařízení, celkové rozměry stadionu 258m x 227m x 50m, obvod stadionu 840m, zastavěná plocha 37.600 m2, celková užitná plocha 171.000 m2.

Za rok se v Německu koná světová šampionát, Mnichov samozřejmě nebude hrát vedlejší roli. Celé mistrovství zde bude 9. června slavnostně zahájeno. Další zápasy v základních skupinách se uskuteční 14., 18. a 21. Po čtvrtfinálovém zápase (24.6.) přijde zatím největší vrchol - semifinálový zápas 5. července.

Sečteno a podtrženo: kdo chce spatřit dokonalý fotbalový stadion, ať zamíří do Mnichova...

Adresa je:
Allianz Arena
München Stadion GmbH
Werner-Heisenberg-Allee 25
80939 München
Tel. +49(0)89 - 368 13 - 100
Fax. +49(0)89 - 368 13 - 109




» FOTOGALERII ALLIANZ ARÉNY NAJDETE ZDE

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (48)

Přidat komentář
HOST*

Reagovat
HOST*derek

Nejlepší stadion na světě!!!

Reagovat
HOST*Jarek252

Co vím tak nejleší a nejmodernější stadion mají v Jokohamě, ale ta atletická dráha to kazí. Mě osobně se libí kryté stadiony a nebo ty se zatažitelnou střechou(Amstrdam ArenA, Saporro Dome, Arena auf Schalke a lahůdka je stadión v Oitě a ještě je dobrý Milenium v Cardiffu). Jenom škoda, že se na něm nebude hrát pohár konfederace.

Reagovat
HOST*Shevchenko

Kur*a ti Němci se překonávájí. A je dobré že tu jsou ty fotky (jakou to má kapacitu?)

Reagovat
HOST*

66 000, někde uváděj tušim 66016, ale to je prašť jak uhoď

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak německý stadiony prošly za posledních několik let nevídanou proměnou k lepšímu (a to nejen díky MS-viz. Duisburg, Gladbach, Düsseldorf, Wolfsburg). A z těch pro MS kromě notoricky známé AufSchalke (teď už Veltins) Areny stojí za pozornost hlavně nový Waldstadion (sponzorem bude tentokrát Kommerzbank) se zajímavou střechou. Doporučuju si prohlídnout

Reagovat
Xavi

no každopádně to vypadá, že MS je ve správných rukou! Né jak teď v hokeji Rakušáci

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, myslim že je rozhodně na co se těšit. Eště aby se tam dostal náš nároďák a nebude to mít chybu

Reagovat
smazaný uživatel

Je to super štadión,ale mali by upraviť okolie,lebo pri zmenšenom leteckom pohľade to vyzerá v tej konkrétnej krajine ako pohodená pneumatika.

Reagovat
HOST*derek

No dyť maj eště měsíc času, žádný strachy

Reagovat
HOST*

A co na tento stadión říká FIGO?

Reagovat
smazaný uživatel

Kto si,ze ta to zaujima?Moja odpoved-super krasny stadion

Reagovat
HOST*

Nic se nelekej, to byl jen drobnej vtípek, jen sem narážel nato, že nechybíš v žádný diskuzi. nic víc, nic míň

Reagovat
smazaný uživatel

Aha/a kto si,ze to tu tak poznas?

Reagovat
HOST*

víceméně pravidelný návšťevník

Reagovat
smazaný uživatel

Nepoznam ta vsak?Nikdy sa neregistrujes?

Reagovat
HOST*

to bych asi moh...no uvidíme

Reagovat
HOST*Shevchenko

Normální super velký stadion ale senza na tom je to osvětlení

Reagovat
smazaný uživatel

Nie vzdy ide len o velkost

Reagovat
HOST*derek

Můj žebříček stadionů, když zahrnu všechny parametry jako kapacita, vybavení, tráva atd: 1.Nou Camp, 2. Allianz, 3. Azteca, 4. Old Trafford, 5. Millennium, 6. Auf Schalke, 7. San Siro, 8. Bernabeu, 9. Mestalla, 10. Vestfalen - nějak tak

Reagovat
HOST*Pedroza

Cože???????????

Nejlepší jsou BAZALY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*Shevchenko

Můj:

1.AufShalke

2.Dragao

3.Maracana

4.Vembly

5.Yokohama

6.Nou Camp

7.Bernabeu

8.San Siro

Reagovat
HOST*Shevchenko

A teď jak je Allianz, tak bude mezi Auf a Dragao

Reagovat
smazaný uživatel

Maracana? Niekedy bol super,ale teraz?

Reagovat
smazaný uživatel

Mám za to, že Maracana teď opravujou, co jim síly a hlavně peníze stačej Myslim že už docela prokouk...

Reagovat
Mr.Jindros

A co ten nový Slávistický ? Nebo Strahov ?

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*derek

A co je na Dragau tak dobrýho?

Reagovat
HOST*derek

eště sem zapomněl na Luz v Lisabonu, ten je taky moc pěknej

Reagovat
HOST*derek

A odkdy vlastně Adidas půjčuje na stavbu stadionů? to by přece mohla využít Slavia

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže je rozdíl mezi Bayernem a Slavií, Bayern zná celej svět a Slavii nikdo, nehrála nikdy ligu mistrů - ta kproč by jí někdo dával takový prachy?

Reagovat
HOST*

Tyť to byl fórek adidas sice ty prachy jen půjčil, ale i tak slavia na ně určitě pomýšlet nemůže...

Reagovat
HOST*derek

toto psal sem já, derek

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Perfektny stadion Ale na Slovensku su lepsie

Reagovat
smazaný uživatel

tam jsou nejlepší na světě

Reagovat
HOST*slavo

treba Ružomberok

Reagovat
HOST*uniqiem

cododat jenom a pouze THE BEST OF THE BEST

Reagovat
HOST*derek

Fandí tady vůbec někdo Bayernu? oni takovej staďák vůbec nezaslouží!!!

Reagovat
HOST*Philipe

Tak neco takovyho jsem nikdy necekal........

Reagovat
HOST*derek

Dneska ve sportu psali o vybudování novýho stadiónu v Bratislavě. neni to kachna?

Reagovat
HOST*derek

Ne pardon, už to bylo včera-ten čas ale letí...

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda

Reagovat
HOST*derek

A neznáš prosim tě nějaký podrobnosti? mě by to docela zajímalo

Reagovat
smazaný uživatel

Já mam žebříčřek stadiónů takovejdle:

1.allianz

2.aufschalke

3.Sapporo

4.Yokohama

5.De Kuip

6.AOL (hamburg)

7.Azteca

8.Stade de France (saint-denis)

9.No Camp

10.Dragao

O stadionech je hodně na worldstadiums.com

Žebříček je podle designu a ne podle trávy, funkcí a kapacity (teda kromě Azteca)

Reagovat
smazaný uživatel

Docela se těšim na nejbližší roky v Anglii, protože nový stánky budou mít Arsenal, snad Liverpool a hlavně vyrůstá nový Wembley a všechny tři vypadaj moc dobře a do žebříčků stadionů asi významně promluví

Reagovat
Xavi

Stadiony budou drsný, ale fotbal tam bude stát furt za hovno

Reagovat
HOST*Mark

ja už som sa bol na Arenu pozriet a je to najkrajsi, najmodernejsi stadion na svete a nie len v europe a vyber

miesta len podporujem cele okolie je architektonicky ladene

k arene. A este k arene patri aj jedna velka esplanada dlha niekoako stoviek metrov ktora obsahuje 4 poschodia na parkovanie samozrejme vsetko je to obrovske...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele