All-Stars Premier League 2014/15

24.05.2015, 10:01
Názory a komentáře
Podobně jako loni, také v cílové rovince tohoto ročníku anglické Premier League se karty na většině front zdají být rozdány zcela jasně. Pojďme si tedy s mírným předstihem, nějakých šest hodin před výkopem poslední várky zápasů, společně připomenout, kdo že nás v pomalu uplynulé sezoně uchvátil, překvapil či zklamal...

Úvodem mi dovolte představit dvě letošní novinky.

Tou první je účast Jaroslava Řeháka jakožto dočasného kolegy stálých redaktorů Tomáše Daníčka a Marka Ustohala. Tohoto námi nově osloveného experta můžete důvěrně znát ze zdejších diskuzí pod přezdívkou Zaschrona.

Druhá novinka potom pramení z naší každoroční zvyklosti představovat nějakou novou kategorii či sekci tak, aby byl formát neustále dynamický a svěží. Letos tuto funkci plní takzvaní "hráči ke sledování".

Jaké museli takoví hráči splnit požadavky? Bez výjimky jde o jména, která se nám letos v arénách Premier League představovala vůbec poprvé a zároveň vykázala jistý příslib do budoucna. Až na Ángela Di Maríu, jehož případ je notně specifický, jde vždy o nováčky nepřesahující věkovou hranici 24 let.

Ale teď už přistupme k samotným výběrům...


SESTAVA ALL-STARS

Jako už každý rok, hvězdné sestavy jsou i letos těmi nejrigidnějšími. Obránci Branislav Ivanović a José Fonte, štítový záložník Nemanja Matić, forvard Alexis Sánchez a křídelník Eden Hazard - ti všichni nevypadli ze základu ani v jednom ze tří případů.

Další kvarteto jedinců - Azpilicueta, Agüero, Fábregas a Kane - si dále rovněž našlo své místečko v každé ze sestav, i když třeba někdy jenom mezi náhradníky. Alespoň dvojí nominace se dočkali David De Gea, John Terry a Gylfi Sigurdsson.

Zajímavým jevem je sporadický výskyt hned dvou borců, kteří byli ostatními hráči Premier League procpáni na zkrácený seznam těch vůbec nejlepších fotbalistů letošního ročníku. Jmenovitě jde o liverpoolskou mozkovnu Philippa Coutinha, který si vysloužil zmínku akorát od Tomáše Daníčka, a na jaře věčně zraněného Diega Costu, na něhož si vzpomněl pouze Marek Ustohal.

Závěrem se sluší vypíchnout, že každý ze sestavovatelů ukázal na odlišného nejlepšího manažera sezony.

Pro Daníčka jím byl debutant Garry Monk, jenž své Swansea dovedl k rekordnímu zisku bodů a obecně nejlepší sezoně od Toshackových 80. let. Pro Ustohala jím byl José Mourinho, suverénní mistr s Chelsea. A konečně pro Řeháka jím byl Ronald Koeman, který i přes dramatický odliv opor před výkopem ročníku dokázal Southampton ve své premiérové sezoně na Ostrovech až senzačně zmobilizovat a útočit s ním na poháry.

Tomáš Daníček (4-2-3-1): David De Gea (Man Utd) - Branislav Ivanović (Chelsea), José Fonte (Southampton), John Terry, César Azpilicueta - Nemanja Matić (všichni Chelsea), Philippe Coutinho (Liverpool) - Alexis Sánchez (Arsenal), Gylfi Sigurdsson (Swansea), Eden Hazard (Chelsea) - Sergio Agüero (Man City); manažer Garry Monk (Swansea)

Náhradníci: Joe Hart (Man City) - Robert Huth (Leicester) - Cesc Fábregas (Chelsea) - Harry Kane (Tottenham)

Marek Ustohal (4-4-2): David De Gea (Man Utd) - Branislav Ivanović (Chelsea), José Fonte (Southampton), John Terry, César Azpilicueta - Eden Hazard, Cesc Fábregas, Nemanja Matić (všichni Chelsea), Alexis Sánchez (Arsenal) - Sergio Agüero (Man City), Harry Kane (Tottenham); manažer José Mourinho (Chelsea)

Náhradníci: Fraser Forster - Nathaniel Clyne (oba Southampton) - David Silva (Man City) - Diego Costa (Chelsea)

Jaroslav Řehák (4-3-3): Lukasz Fabianski (Swansea) - Branislav Ivanović (Chelsea), Laurent Koscielny (Arsenal), José Fonte (Southampton), Leighton Baines (Everton) - Nemanja Matić, Cesc Fabregas (oba Chelsea), Morgan Schneiderlin (Southampton) - Alexis Sánchez (Arsenal), Harry Kane (Tottenham), Eden Hazard (Chelsea); manažer Ronald Koeman (Southampton)

Náhradníci: Thibaut Courtois - César Azpilicueta (oba Chelsea) - Gylfi Sigurdsson (Swansea) - Sergio Agüero (Man City)


SESTAVA PŘEKVAPENÍ

Kdo oproti loňské sezoně ušel největší krok vpřed? Za toho ultimátního skokana roku lze zřejmě prohlásit Francise Coquelina, který jako jediný nechybí v žádné ze zahajovacích jedenáctek. Na začátku sezony Arsenalem jaksi odstrčený a na jaře pro ten samý klub beze zbytku rozdílový, to je skutečně příběh, jehož síle zkrátka nešlo odolat.

Dvě nominace do základu a jednu na lavičku si potom vysloužili ještě Charlie Austin a Sadio Mané. Alespoň do dvojice výběrů se prodrali ofenzivní žolíci Leicesteru Riyad Mahrez s Jamiem Vardym, což platí také pro beka Burnley Kierana Trippiera, liverpoolského univerzála Emreho Cana, předělaného Stewarta Downinga a donedávna kmenového hráče Chelsea Ryana Bertranda.

Vůbec poprvé za celou dobu vyhlašování All-stars se nám mimochodem letos stalo, že někdo obsadil místo v základní sestavě All-stars i překvapení - o tuto novotu se zasadil přiléhavě debutant v roli sestavovatele Jaroslav Řehák, a to jmenovitě s Harrym Kanem a Lukaszem Fabianskim.

Tomáš Daníček (4-3-1-2): Lukasz Fabianski (Swansea) - Kieran Trippier (Burnley), Chris Smalling (Man Utd), Emre Can (Liverpool), Aaron Cresswell (West Ham) - Francis Coquelin (Arsenal), Ryan Mason (Tottenham), Stewart Downing (West Ham) - Riyad Mahrez (Leicester) - Charlie Austin (QPR), Jamie Vardy (Leicester); manažer Ronald Koeman (Southampton)

Náhradníci: Tom Heaton (Burnley) - Federico Fernández (Swansea) - Sadio Mané (Southampton) - Bojan Krkić (Stoke)

Marek Ustohal (4-2-3-1): Tom Heaton (Burnley) - Héctor Bellerín (Arsenal), Robert Huth (Leicester), Kurt Zouma (Chelsea), Ryan Bertrand (Southampton) - Francis Coquelin (Arsenal), Cheikhou Kouyaté (West Ham) - Sadio Mané (Southampton), Stewart Downing (West Ham), Jamie Vardy (Leicester) - Charlie Austin (QPR); manažer Garry Monk (Swansea)

Náhradníci: Costel Pantilimon (Sunderland) - Aaron Cresswell (West Ham) - Jordon Ibe (Liverpool) - Saido Berahino (West Bromwich)

Jaroslav Řehák (4-2-2-2): Lukasz Fabianski (Swansea) - Kieran Trippier (Burnley), Emre Can (Liverpool), Jason Shackell (Burnley), Ryan Bertrand (Southampton) - Francis Coquelin (Arsenal), Victor Wanyama (Southampton) - Riyad Mahrez (Leicester), Sadio Mané - Graziano Pellè (oba Southampton), Harry Kane (Tottenham); manažer Garry Monk (Swansea)

Náhradníci: Costel Pantilimon (Sunderland) - Nacho Monreal (Arsenal) - Erik Lamela (Tottenham) - Charlie Austin (QPR)


SESTAVA ZKLAMÁNÍ

Sestavy napěchované těmi hráči, kteří nějakým způsobem zklamali či přímo vyhořeli, jsou ze všech nejvíce závislé na subjektivních očekáváních tvůrců jedenáctek. Přesto zejména napříč zadními řadami nalezneme nějaké ty shody.

Daníčka s Řehákem například svorně zklamala evertonská dvojice Howard-Coleman spolu s novou akvizicí Liverpoolu Albertem Morenem a konečně i manažerem Robertem Martínezem, jenž vůbec nedokázal navázat na loňský debutový ročník na lavičce Toffees. Ustohal se potom s Řehákem alespoň shodl na tom, že letos něco nebylo v pořádku se stopery Manchesteru City - jednoho už potom více dopálily výkony Kompanyho, druhého zase ty Mangaly.

Stálicí naprosto všech jedenáctek se nakonec ukázal být pouze na hřišti i mimo něj neschopný kapitán Newcastlu Fabricio Coloccini, který už se zřejmě dávno vidí zpátky v rodné Argentině. Dobře našlápnuto měl rovněž manchesterský tandem Di María - Falcao, nad tím se ale ve finále přeci jen smiloval alespoň jeden ze sestavovatelů.

Tomáš Daníček (4-2-2-2): Tim Howard - Séamus Coleman (oba Everton), Steven Caulker (QPR), Fabricio Coloccini (Newcastle), Alberto Moreno (Liverpool) - Fernando (Man City), Danny Drinkwater (Leicester) - Adam Lallana (Liverpool), Ángel Di María - Radamel Falcao (oba Man Utd), Gabriel Agbonlahor (Aston Villa); manažer Roberto Martínez (Everton)

Náhradníci: Brad Guzan (Aston Villa) - Dejan Lovren (Liverpool) - Yoan Gouffran (Newcastle) - Abel Hernández (Hull)

Marek Ustohal (3-4-1-2): Vito Mannone (Sunderland) - Fabrizio Coloccini (Newcastle), Dejan Lovren (Liverpool), Eliaquim Mangala (Man City) - Juan Cuadrado (Chelsea), Fernando (Man City), Gareth Barry (Everton), Danny Simpson (Leicester) - Ángel Di María - Radamel Falcao (oba Man Utd), Mario Balotelli (Liverpool); manažer John Carver (Newcastle)

Náhradníci: Wojciech Szczesny (Arsenal) - Federico Fazio (Tottenham) - Ross Barkley (Everton) - Rickie Lambert (Liverpool)

Jaroslav Řehák (4-2-3-1): Tim Howard (Everton) - Séamus Coleman (Everton), Vincent Kompany (Man City), Fabricio Coloccini (Newcastle), Alberto Moreno (Liverpool) - Tom Huddlestone (Hull), Gareth Barry (Everton) - Adam Johnson (Sunderland), Ross Barkley (Everton), Adam Lallana - Mario Balotelli (oba Liverpool); manažer Roberto Martínez (Everton)

Náhradníci: Wojciech Szczesny (Arsenal) - Sylvain Distin (Everton) - Vurnon Anita (Newcastle) - Emmanuel Rivière (Newcastle)


HRÁČI KE SLEDOVÁNÍ

Tomáš Daníček

Andrew Robertson (Hull) - Tigers šli postupem času dolů, a jak se ke konci chýlila sama sezona, tak se vytrácel i vliv tohoto energického levého beka. To však nic nemění na tom, že jeho vstup na scénu byl vyloženě dechberoucí a ne nadarmo právě tehdy ofenzíva Hullu budila největší strach. Letní akvizice ze skotského Dundee United se velmi ráda vydávala do středu hřiště a v podstatě tak pro oranžové tvořila hru, přičemž zvládala i spolehlivě bránit. Stále teprve 21letý Robertson by se měl po konci sezony ihned stát předmětem (agresivního) zájmu Aston Villy, která by jeho kvality užila jako nikdo.

Jack Grealish (Aston Villa) - Může vám to přijít jakkoliv nadnesené, ale co se krytí balonu a operování v těch nejstísněnějších prostorách týče, může se Jack Grealish v pohodě měřit i s takovým Lionelem Messim. Talentovaný záložník Aston Villy na poměry 19letého kluka prakticky vůbec nekazí a skoro s vyslovenou radostí přijímá veškeré tvrdé rány od soupeřů. Navíc umí zahrát z levého křídla i na postu vesměs klasické tvořivé desítky a jeho výkon v semifinále FA Cupu okamžitě vyvolal vlnu výzev k tomu, aby se ještě Roy Hodgson pokusil anglického rodáka přetáhnout od irských "bratrů". Že by z toho Albion v konečném důsledku jenom profitoval, o tom se skutečně nechce pochybovat.

Riyad Mahrez (Leicester) - Agilnímu alžírskému křídlu už je sice 24 let a není tedy mládencem v pravém slova smyslu, vzhledem k jeho nezměrnému entuziasmu byste mu však klidně tipli i o pět let méně. Náruživý střelec ze střední vzdálenosti je fantastickou oporou Pearsonova preferovaného brejkového stylu hry a každá jeho absence na hrací ploše jako by zákonitě korespondovala s bezzubostí celého kolektivu Foxes.

Marek Ustohal

Ruben Loftus-Cheek (Chelsea) - Devatenáctiletý střední záložník se slušnou technikou, velkými fyzickými přednostmi a skvělým přehledem je hlavní tváří nejúspěšnější akademie na Ostrovech za poslední dvě dekády. Už na konci této sezóny dostal od Mourinha šanci; v té příští už má být regulérní postavou v A týmu. Sám manažer Chelsea prohlásil, že pokud se Loftus-Cheek nedostane do seniorské reprezentace Albionu, bude to považovat za své osobní selhání.

Ángel Di María (Man Utd) - Vlétl do Premier League jako uragán, avšak ve druhé polovině sezóny naprosto vyhořel. Jeho problém spočívá ve špatném přístupu, morálce, snad i slabé tělesné stavbě. Pokud toto přes léto vylepší, s přehledem se může za rok stát nejlepším hráčem ligy.

Kurt Zouma (Chelsea) - Mladík v základní sestavě Chelsea? A ještě k tomu stoper? Neslýchané. Kurt Zouma však skvělými výkony vystrnadil na začátku roku ze hřiště Garyho Cahilla a zároveň ho donutil k radikálnímu zlepšení formy. Zouma přesto nastupoval také na konci sezóny, nejen v obraně, ale i uprostřed zálohy. Jeho klid, síla a dokonalý výskok jsou pro Blues velkým příslibem do budoucna.

Jaroslav Řehák

Luke Garbutt (Everton) - Kdyby v Evertonu nebyl přítomen dlouhodobě nejlepší levý bek v lize, zřejmě by o tomhle klukovi bylo slyšet již mnohem víc. Mladý obránce anglické jedenadvacítky ovšem i tak v desítce startů za první tým EFC velmi zaujal a v lecčems připomíná právě svého staršího soka v boji o místo v sestavě, Leightona Bainese. Skvělý centr, skvělé standartní situace, výborné rychlostní vybavení a velmi slušná schopnost bránit - přibližně tak nějak by se dal Garbutt vystihnout jednou větou. Velkou otázkou zůstává, kde bude nastupovat v příštích letech, vzhledem ke končící smlouvě by ale Garbutt určitě měl být žádaným zbožím.

Harrison Reed (Southampton) - Další z produktů akademie Saints si již letos získal důležité místo v hierarchii mužstva. Jde o talentovaného defenzivního středopolaře, typického "pitbulla", který nevypustí jediný závod či souboj o balón a je velkou porci z nich schopný i díky své velké síle vyhrát. Zároveň je Reed hráčem s velkým fotbalovým IQ, jenž má k dispozici širokou paletu přihrávek a alespoň jejich šikovnou aplikací dovede podpořit ofenzivní snažení svého týmu. Harrison by měl v následující sezóně velmi profitovat z pravděpodobného odchodu Morgana Schneiderlina do většího klubu, který by mu mohl poskytnout více prostoru k předvedení svého umění. A to ho při mém skromném tipu již brzo vynese až do seniorské reprezentace Albionu.

Muhamed Bešić (Everton) - Ještě dva roky zpátky hrál Bešić na pozici stopera v maďarském Ferencvárosi. Od té doby se v Berlíně narozený Bosňan změnil v defenzivního záložníka, který velmi zaujal na loňském mundialu v Brazílii a následně si vysloužil přestup do Evertonu. Bosňan se na hřišti prezentuje jako typický moderní defenzivní štít, který se namísto samotného chození do soubojů raději snaží svou pohyblivostí umožnit odebrat balón svým spoluhráčům poblíž, čímž zároveň velmi dobře pomáhá týmu při vytváření útočných akcí. Mimoto může Bešić těžit také ze skvělých rychlostních dispozic, které mu umožňují rovnat se v přímém běžeckém souboji i s takovými rychlíky jako Garethem Balem. Momovými slabinami jsou na bývalého stopera možná překvapivě hra hlavou a celkově defenzivní schopnosti. Naopak směrem dopředu byl Bešić schopný ukázat i něco kreativity a fotbalového umění a prakticky mu chybí jen lepší střela. Pokud bude schopen tyto své slabší stránky eliminovat, mohl by mít velkou budoucnost - a vzhledem ke stárnoucímu Barrymu a věčnému marodu Gibsonovi by ke svému progresu v sestavě Evertonu mohl mít příležitostí víc než dost.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (708)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele