All-Stars bundesligové Hinrunde: Kdo zářil vedle hvězd Bayernu?

27.12.2021, 09:35
Názory a komentáře
Již tradičně si nejvyšší německá soutěž dopřává během vánočních svátků odpočinek. Letošní třítýdenní pauza tak znovu otevírá prostor pro hodnocení první poloviny ročníku, která po předchozí prazvláštní sezoně opět čítala tradičních 17 kol. Možnosti zbilancovat tzv. Hinrunde neodolal ani EuroFotbal, jenž po vánočním menu servíruje dezert v podobě přehledu toho nejlepšího, co bundesligový podzim roku 2021 nabídl.

Také letos na německé klubové scéně vládne mnichovský Bayern, jehož marně stíhá Borussia Dortmund. Nuda? Možná. To však nutně neznamená, že by kvůli absenci boje o titul přišla Bundesliga o veškerou atraktivitu v podobě týmových i individuálních výkonů. Na ty nejlepší představení z období mezi srpnem a prosincem proto vzpomínají následující řádky.

Do souhrnu Hinrunde se navzdory vánočnímu shonu pustili hned tři pozorovatelé německého fotbalu. Pozvání redakce přijal Peter Barin, jenž na diskusním fóru EuroFotbalu pod přezdívkou cologneFC rozhodně nezakrývá svůj vztah ke kolínským "Kozlům". Hodnocení podzimu si nenechal ujít ani Willi Schröckinger, který v diskusích vystupuje jako db18 a rád glosuje zejména dění v Bayernu. Třetím do party je redaktor EuroFotbalu Ondřej Vaculík alias andrew96.

Tvůrci souhrnu nejprve vybrali nejlepší jedenáctku Hinrunde, na kterou navazují sestavy překvapení a zklamání. Celé shrnutí završuje výběr tří pozoruhodných momentů z prostředí Bundesligy, které autory během podzimu potěšily i naopak zklamaly.

Nejlepší jedenáctka


Peter: Oliver Baumann (Hoffenheim) — Manuel Akanji (Dortmund), Nico Schlotterbeck (Freiburg), Robin Knoche (Union) — Jamal Musiala (Bayern), Serge Gnabry (Bayern), Vincenzo Grifo (Freiburg), Thomas Müller (Bayern) — Patrik Schick (Leverkusen). Anthony Modeste (Köln), Robert Lewandowski (Bayern)
Tréner: Bo Svensson (Mainz)

Willi: Mark Flekken (Freiburg) — Moussa Niakhaté (Mainz), Nico Schlotterbeck (Freiburg), Rafael Czichos (Köln) — Jamal Musiala (Bayern), Jude Bellingham (Dortmund), Florian Wirtz (Leverkusen), Thomas Müller (Bayern) — Patrik Schick (Leverkusen), Robert Lewandowski (Bayern), Erling Håland (Dortmund)
Trenér: Bo Svensson (Mainz)

Ondřej: Gregor Kobel (Dortmund) — Philipp Lienhart (Freiburg), Manuel Akanji (Dortmund), Nico Schlotterbeck (Freiburg) — Jude Bellingham (Dortmund) — Serge Gnabry (Bayern), Thomas Müller (Bayern), Leroy Sané (Bayern), Alphonso Davies (Bayern) — Robert Lewandowski (Bayern), Patrik Schick (Leverkusen)
Trenér: Julian Nagelsmann (Bayern)

Sestava překvapení


Peter: Andreas Luthe (Union) — Benno Schmitz (Köln), Nico Schlotterbeck (Freiburg), Philipp Lienhart (Freiburg) — Rani Khedira (Union), Dejan Ljubičić (Köln), Daichi Kamada (Frankfurt), Jude Bellingham (Dortmund) — Taiwo Awoniyi (Union), Jonathan Burkardt (Mainz), Lucas Höler (Freiburg)
Tréner: Steffen Baumgart (Köln)

Willi: Manuel Riemann (Bochum) — Philipp Lienhart (Freiburg), Nico Schlotterbeck (Freiburg), Rafael Czichos (Köln), Benno Schmitz (Köln) — Florian Kainz (Köln), Mahmoud Dahoud (Dortmund), Dejan Ljubičić (Köln) — Patrik Schick (Leverkusen), Anthony Modeste (Köln), Taiwo Awoniyi (Union)
Trenér: Steffen Baumgart (Köln)

Ondřej: Manuel Riemann (Bochum) — Benno Schmitz (Köln), Konstantinos Mavropanos (Stuttgart), Nico Schlotterbeck (Freiburg), Niko Gießelmann (Union) — Florian Wirtz (Leverkusen), Nicolas Höfler (Freiburg), Genki Haraguchi (Union), Masaya Okugawa (Bielefeld) — Anthony Modeste (Köln), Jonathan Burkardt (Mainz)
Trenér: Steffen Baumgart (Köln)

Sestava zklamání


Peter: Yann Sommer (Mönchengladbach) — Rami Bensebaini (Mönchengladbach), Jeremy Dudziak (Fürth), Maxence Lacroix (Wolfsburg) — Maximilian Philipp (Wolfsburg), Kevin Kampl (Leipzig), Florian Neuhaus (Mönchengladbach), Rubén Vargas (Augsburg) — Luca Waldschmidt (Wolfsburg), Alassane Pléa (Mönchengladbach), Ishak Belfodil (Hertha)
Tréner: Adi Hütter (Mönchengladbach)

Willi: Koen Casteels (Wolfsburg) — Rami Bensebaini (Mönchengladbach), Deyovaisio Zeefuik (Hertha), Marvin Plattenhardt (Hertha), Robert Gumny (Augsburg) — Tyler Adams (Leipzig), Florian Neuhaus (Mönchengladbach), Ondrej Duda (Köln), Rubén Vargas (Augsburg) — André Silva (Lipsko), Alassane Pléa (Mönchengladbach)
Trenér: Adi Hütter (Mönchengladbach)

Ondřej: Sascha Burchert (Fürth) — Robert Gumny (Augsburg), Nico Elvedi (Mönchengladbach), Dayot Upamecano (Bayern), Rami Bensebaini (Mönchengladbach) — Florian Neuhaus (Mönchengladbach) — Julian Green (Fürth), Lars Stindl (Mönchengladbach) Amin Younes (Frankfurt), Rubén Vargas (Augsburg) — Donyell Malen (Dortmund)
Trenér: Marco Rose (Dortmund)

Co nás ještě překvapilo


Peter:
1. Forma a hra Freiburgu
2. Výsledky a hra Kölnu pod Baumgartom
3. Neskutočná vyrovnanosť mužstiev od 2. po 17. miesto v tabuľke

Willi:
1. Vzestup Mainzu a Kölnu oproti minulé sezoně
2. Střelecká forma Patrika Schicka
3. Union zvládající dodatečnou zápasovou zátěž v podobě Evropské konferenční ligy

Ondřej:
1. Proměna Kölnu pod taktovkou Steffena Baumgarta
2. Elán Bochumi, zejména na domácím Ruhrstadionu
3. Podzimní finiš Bielefeldu

Co nás ještě zklamalo


Peter:
1. Opäť poloprázdne a prázdne tribúny ku koncu Hinrunde
2. Fürth a ich neschopnosť hrať Bundesligu
3. Čoraz väčšie otváranie nožníc medzi Bayernom a zbytkom ligy

Willi:
1. Antivax aféra kolem Kimmicha a dalších hráčů Bayernu
2. Úpadek Mönchengladbachu
3. Četná trenérská zklamání (van Bommel, Rose, Hütter, Marsch...)

Ondřej:
1. Příšerný Fürth
2. Opětovné osiření tribun
3. Mohutný, avšak nekvalitní střed tabulky

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (62)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Pár dotazů pro ostřílené borce :

Co přesně se dojebalo s Wolfsburgem a Gladbachem? Oka, Wolfům odešel trenér, ale Gladbach měl sestupné výkony už od oznámení konce M.Roseho. To se ještě nevzpamatovali?

Dostane se do toho D.Malen, nebo to spíš bude klasický flop typu Bergwijn a další průměrní křídelnici ?

Má henten Flekken na to chytat v reprezentaci? Koukám moc toho odchytano nemá a letos jsem ho pár x viděl a připadal mi kvalitní. Na tu holandskou bídu určitě.

Reagovat
andrew96

Loňský Wolfsburg byla Glasnerova práce. Byť mezi Glasnerem a vedením mužstva (především sportovním ředitelem Schmadtkem) často panovaly spory, nyní jim citelně chybí. Hlavně při pohledu na angažmá Van Bommela se zdálo, že si vedení vůbec není jisté svou volbou. Tomu ostatně nahrává rychlý odstřel.

Už po výkonech v Duisburgu se čekalo, že se Flekken prosadí také v BL, zbrzdila ho však zranění. Pokud se ale bude marodce vyhýbat, může dlouhodobě patřit mezi brankářské stálice BL.

Reagovat
Rudnevs

Po tom, ako sa minulý rok Flekken zranil, som si skoro až myslel, že je nahraný a že sa mu zmarila životná šanca. Ale pekné od Freiburgu, že si na neho počkali a aj sa im to pekne vypláca. Flo Müller, ktorý medzičasom dostal šancu, si tým hosťovaním zapýtal lepšie angažmá (hoc teda tabuľkovo nakoniec ani ne ), čiže nakoniec win win pre všetkých.

Reagovat
andrew96

A nakonec z celé rošády těžil taky Zentner, jenž se zklidnil, očividně nabral na sebedůvěře a Dahmena zatím do brány nepustí.

Reagovat
Rudnevs

Toho je ale zas aj škoda. Celkovo Nemecko teraz tých mladých brankárov snáď vôbec nemá, čo je škoda, na to, že tak 8-10 rokov dozadu si mohli vyberat.

Reagovat
Seydou Doumbia

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Wolfsburg, Gladbach, Stuttgart, Frankfurt, S04, Leverkusen či Hamburg boli alebo sú kluby, ktoré majú vždy 1-2-3 sezóny dobré či nadštandardné a potom príde pád. Sú ako na húsenkovej dráhe. Je to pravidelné a už dlhodobo. S04 a Hamburg to dotiahli aktívne asi na dlhšie už do 2.ligy. Stuttgart na tom aktívne pracuje. Bremen, Nurnberg tiež zle. A to ešte nehoriac o Karlsruhe a Kaiserslauterne bývalých tradičných kluboch. Niečo sa zle robí v týchto kluboch, keďže nedokážu dlhodobejšie držať výkonnosť a stabilitu. Nie je to výmene trénera či odchodoch hráčov. Je to každodennej práci v štruktúrach klubu. Strácajú v lige, strácajú v Európe. Nemecké kluby mimo Bayernu a sem-tam BVB nie sú momentálne konkurencieschopné.

Reagovat
bobis21

U Gladbachu mi to přijde hlavně o hlavě, Ten závěr podzimu už byl opravdu tragický, nic nevychází, tak se i vytratí chuť hrát a pak už se hraje jen z povinnosti. Pokud se tohle během pauzy výrazně nezmění, vůbec by mě nepřekvapilo kdyby byl Gladbach ve hře o sestup.

Malen je hlavně hrot, ne křídlo, takže by primárně pomohlo kdyby nehrál na křídle ... pak se do toho podle mě dostane, myslím si že na to má.

Reagovat
Seydou Doumbia

díky

Reagovat
db18

+ si v Gladbachu několik hráčů hraje s myšlenkou opustit klub, přičemž některým i končí smlouva + tuším podobný problém byl s Pleou...

Reagovat
bobis21

souhlas, končící smlouvy + Neuhaus po spekulacích o zájmu Bayernu šel jen dolů ...

Reagovat
andrew96

S Gladbachem víceméně souhlas.

S Malenem se při plném stavu počítá na hrot do dvojice s Haalandem. Každopádně prosakují informace, že problém je i u něj a v jeho liknavému přístupu k práci.

Reagovat
Selänne

Super souhrn

Jenom se malinko divím, že se do sestavy překvapení nedostal Jesper Lindstrøm. Ten kluk je démon.

Reagovat
Rudnevs

Za Lindstrøma. Už minulý rok spolu s Uhrem ťahali Brøndby a teraz sa mu po aklimatizácii darí aj v Bundeslige. Po úpadku Skova ďalší symptický Dán na sledovanie v BL.

Reagovat
Selänne

Tahle nastupující dánská generace je fakt super - Lindstrøm, Damsgaard, Daramy, Isaksen, Faghir. A dálších x talentovaných mladíků hned v závěsu. Tohle jim můžeme závidět.

Reagovat
Rudnevs

Taktiež si vravím, veľmi sympatická krajina a tých mladíkov naozaj chrlia jedného za druhým. Doplnil by som napríklad Jonasa Winda z FCK, kde navyše prichádza nová vlna mladíkov, ako napríklad Kristiansen, Bøwing Wick a podobne. Škoda, že sa trochu zabrzdil ten Robert Skov v Hoffe, ten mal tiež na to. Navyše aj tú generáciu starších hráčov majú veľmi dobrú. Úprimne už na ME som najviac fandil Dánom po tom príbehu s Eriksenom a vedel som, že Hjulmand má na to, aby s nimi dokázal veľké veci - treba pamätať na jeho senzačný titul s Nordsjællandom.

PS miestna komunita ma za toto asi zabije, ale už dlhšie si to všímam a úprimne hádam niet krajiny s atraktívnejšími futbalistami než je Dánsko.

Reagovat
Elmas

A co Nkunku?

Reagovat
Seydou Doumbia

Ten měl fazonu hlavně v LM ne?

Reagovat
Elmas

jj, ale dařilo se mu i v Bundeslize

Reagovat
andrew96

Uvažoval jsem o něm, nakonec byl upozaděn z důvodu "funkčnosti" sestavy.

Reagovat
JackDaniels.

Co tam robí Schick?

Reagovat
Kincl

To Slovák jako ty nepochopí

Reagovat
JackDaniels.

Kincl zo včera pochopil

Reagovat
smazaný uživatel

Má aktuálně z hroťáků v top ligách druhý nejlepší čísla na světě.

Reagovat
Selänne

Drtí to

Reagovat
oli9

Piš česky dík. Kdo tady má tu maďarštinu neustále trpět

Reagovat
JackDaniels.

Česky? Určite nie, diky.

Reagovat
Psy_cho

Tak táhni na slovenský web.

Reagovat
JackDaniels.

ten nick nemáš pre nič za nic

Reagovat
Psy_cho

Bože půlka hornouhrů, půlka příspěvků, kterým nejde rozumět. Tak pište nějakou pořádnou řečí, které by normální člověk mohl rozumět, třeba úřední řečí - maďarsky.

Reagovat
JackDaniels.

Ty budeš určite inteligent, prajem ti všetko dobré

Reagovat
smazaný uživatel

Dava goly a tesi se na titul krale strelce

Reagovat
Y.N.W.A

V Bundeslize? Dává góly

Reagovat
smazaný uživatel

Čo tu robíš ty?

Reagovat
Psy_cho

To co ty, vysírá se na českém webu. Nemáte svoje maďarské?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty by si sa mal aspoň dvakrát za deň vysrať. Tie hovná ti tlačia na mozoček.

Reagovat
Han střelil první

Proč tady zmizel ten komentář? Já jsem zvědavý, jaký názor mají ostatní uživatelé na očkování.

Reagovat
Blasphemer

Když už se zmínil ten Kimmich, jaký máte vůbec názor na očkování? Přijde mi to jako zajímavé téma k diskuzi.

Reagovat
celeb

presne, nikto o tom nikde nediskutuje, tak preco nie EF?

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Neon

Očkování je zajímavá věc, stejně jako roubování https://sazenicka.cz/roubovani-a-ockovani/

Reagovat
db18

Copa roubování, ale jmelí...

Reagovat
20DollarsInMyPocket

No to je zajimava otazka. A vy?

Reagovat
Rudnevs

By ma zaujímalo, ako to Willi myslí s tou aférou. Či mu vadí, že Kimmich neni zaočkovaný alebo ten cirkus čo sa okolo toho spustil.

Ináč pekná práca chlapci CologneFC musí mať naozaj podarenú sezónu, v Baumgartovi má naozaj typického oldschool frajera, ktorý navyše má dosť rozumné názory a vyzerá, že vie aj trénovať a dokáže so sebou stiahnúť mužstvo. A že Modeste ešte takto ožije, to som už fakt nečakal. Klobúk dole. Aj keby to tabuľkové umiestnenie nakoniec v tom vyrovnanom strede poľa možno nebolo úplne top, rozhodne si túto sezónu určite užívajú.

Reagovat
db18

Tak nějak obojí. U sportovců bych to bral jako zodpovědnost vůči zaměstnavateli, protože fakt nemaj možnost pracovat z domova a těch kontaktů tam je hrozně moc... navíc to podpořil stupidním argumentem (tím mne nasral Kimmich)

+ mne pak štvalo, kdo se toho všechno chytil (AfD atd a dělali z Kimmicha "národního hrdinu")

Reagovat
Rudnevs

Mňa skôr štvalo, ako sa proti nemu postavila skoro celá nemecká futbalova verejnosť. Ako povedal Baumgart, netreba ho nechať stáť v daždi, zvlášť keď vyjadril svoj názor normálne a nie jak ko…

Reagovat
vladino10

No neviem, Mário Gomez to povedal pekne - ak by mali všetci názor ako Kimmich, tak by sme fanúšikov na stadionoch nevideli ďalší rok.

Reagovat
Rudnevs

To je pravda, ale zas na druhú stranu to sa nedá takto brať no.. veď je normálne, že niekto môže mať iný názor.

Reagovat
vladino10

Tak ja neviem, ale názor...aký môže mať názor? Proste na jednej strane stojí odborník čo tomu venoval celý svoj život a na druhej niekto kto o tom nevie nič ale má "názor". Ideš k lekárovi, že ťa bolí hlava, ten ti predpíše liek o ktorom si v živote nepočul a predpokladám, že bez váhania si ho dáš...ale na očkovanie má názor...za mňa si kritiku zaslúži. Za mňa je celý tento prístup "tak vy ostatní to teda vyskúšajte a keď to bude ok tak sa dám pichnúť aj ja".

Reagovat
Rudnevs

Na jednej strane máš pravdu... Kimmichov názor tiež nepovažujem za správny. Na druhú stranu.. dostávať za to taký hejt? Pričom to nie je povinné a v podstate nič “zlé” neurobil.

Reagovat
vladino10

Tak... vyjadril sa do médií a novinári sa samozrejme každého vypytovali čo si o tom kto myslí. Máš pravdu na jednej strane, na druhej mi tam fakt svieti to ale, že každý rozmýšľať ako on tak sa fakt nikam nepohneme.

Reagovat
smazaný uživatel

Veľká škoda, že sa do tohoto článku zaviekla táto propaganda. Ad 1, kto je to odborník? Ak vezmem SR, tak ním má byť akože strapatý Jarčuška? Alebo chorobne obézny Mikas? Či Krčméry? Či nebodaj mladá hviezda Sabáka? Veď tomu tečie ešte mlieko po brade! Toho mám akože počúvať? Podľa dostupných informácií vraj z medicínskeho pohľadu ešte nie je ani plne doštudovaný. A odkiaľ títo akože odborníci majú toľko informácií a údajov o vraj novom víruse? Ktorý taktiež doposiaľ nikto nikde a nikdy nevidel? Odkiaľ? Však na SR nemáme už poriadne ani vlastné poľnohospodárstvo. Nieto špičkových medicínskych či bio.... ústavov a laboratórií. Sme rozvojový štát na úrovni Burundi. Odkiaľ títo akože odborníci čerpajú svoje vedomosti? Lebo z výskumu určite nie. Všetci títo "odborníci" sú akurát tak skvele platený komparz.

Ad 2, odborník má byť akože Matovič? Podvodník so vzdelaním a bez akéhokoľvek hospodárskeho či ekonomického vzdelania čo berie plat ministra financií? Má ním byť Remišová? Vyštudovaná bábkoherečka čo berie plat na akomsi ministerstve ohľadom informatiky? Kde je jej adekvátne vzdelanie či prax z informatiky či telekomunikácií? Odborník má byť akože Naď? Persóna s MODROU KNIŽKOU berúca plat na ministerstve obrany? No a za všetkých odborníkov z parlamentu a vlády ešte jeden. Grohling. Plešatý kaderník a obuvnícky učeň čo berie plat ministra školstva. Toto majú byť Tí odborníci?

Ad 3, odborník má byť nejaký športovec či nejaký speváčik? Česť výnimkám, mnohí z nich majú len tak-tak dokončené stredškolské vzdelanie. Či, keď je to Billie Eilish, https://www.theguardian.com/music/2021/dec/14/billie-eilish-i-would-have-died-from-covid-19-if-i-hadnt-been-vaccinated, tak to predsa musí byť pravda. Veď ona je predsa americká speváčka. Má instagrám, ťyktok a 5864231058 folóverov. Má 20 rokov a ešte v živote nikdy a nikde nepracovala. Ona predsa musí byť vierohodný odborník.

Reagovat
smazaný uživatel

Ad 4, keď ideš k doktorovi, že Ťa bolí hlava, tak, aj keď je slovenské zdravotníctvo vo veľmi zlom stave, tak žiaden príčetný doktor Ti iba tak nepredpíše liek. Najprv absolvuješ určité vyšetrenia. Takže nič si nedáš bez váhania.

Ad 5, "..ale na očkovanie má názor...za mňa si kritiku zaslúži." A to už prečo? Prečo? Prečo? (nečakám odpoveď, to je tzv. rečnícka otázka. a vlastne nečakám na nič odpoveď. nezaujíma ma to).

Ad 6, "Za mňa je celý tento prístup "tak vy ostatní to teda vyskúšajte a keď to bude ok tak sa dám pichnúť aj ja"." No pravdaže. Nie, nie, nie. Obrovský omyl. Túto sprostosť mohol vymyslieť iba jebo z lesa. Žiaden neočkovaný nečaká čo sa udeje so zaočkovanými aby sa mohol dať pichnúť. Neočkovaným sú očkovaní úplne u prdele.

Ad 7, Tvoje uvažovanie je nalinkované. Jedine vek Ťa môže čiastočne ospravedlňovať. Buď máš 15-16-17-18-20 alebo si platený agitátor. Ale ak máš už nebodaj 25 a píšeš takéto bludy, tak to je zle. Naprogramované myslenie nepripúšťajúce alternatívy.

Ad 8, na zamyslenie sa: https://otevrisvoumysl.cz/jen-rict-dost-inspirujici-video/ a https://www.bambu.cz/pic/910

Reagovat
vladino10

Dobre.

Reagovat
db18

Reagovat
db18

Tak Bayern ho v tom nenechal, i když při každé podpoře Kimmicha zmínili, že mu pořád doporučují očkování a pracují s ním (stejně jako s ostatníma)

...takový Lehmann zůstal v dešti sám (oprávněně )

Reagovat
fenixLFC

Skoda ze je to zhrnutie len tqkto telegraficky bez vysvetleni atd. V podstate to je tak zhrnutie len pre bundesligovych pozorovatelov, kedze ludia z vonku nemozu tusit kvoli comu co je. Ale aspon sa da par veci vydedukovat

Reagovat
Fakt

Zajímalo by mě, jaký názor na očkování má Petr Čech.

Reagovat
smazaný uživatel

Nkunku? Ani raz? Škandál.

Reagovat
db18

Ginter po sezoně zadarmo opustí Gladbach...

...takže počítám s tím, že Bayern neprodlouží se Sülem.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele