Alex Frei se vrací na místo činu, povede FC Basilej

25.05.2022, 13:58
Aktuality
Alex Frei prožívá snový rok 2022. Nejprve po 37 letech vrátil do první ligy FC Winterthur, který přebíral teprve v zimě na třetí pozici, a nyní se mu dostalo čerstvé výzvy v podobě vedení FC Basileje, v jejíž barvách si sám švýcarský internacionál odkroutil 160 ligových zápasů. Po riskantní sázce na 33letého Guilleho Abascala tak Basilej opět volí nezkušenost.

Rekordman v počtu reprezentačních branek (42) v Basileji nejen, že roku 2013 končil profesionální kariéru, ale také tam už dlouho trénoval - pět let působil v mládežnických strukturách a roku 2018 si ve dvou zápasech vyzkoušel také pozici dočasného kouče A-týmu.

Dospělé fotbalisty FCB měl napevno převzít po Marcelu Kollerovi roku 2020, to se však rozhádal s vedením klubu v čele s Bernhardem Burgenerem a následoval nucený rozchod.

Poté se vydal sbírat zkušenosti do druhé ligy: jednu nemastnou neslanou sezonu prožil ve Willu, než letos dočista pobláznil Winterthur, kultovní klub z přelomu 60. a 70. let, který už zapomněl na to, co je úspěch, a soustředil se na výchovu hráčů jako Remo Freuler či Manuel Akanji.

FC Basilej mezitím těžko může mít za sebou odlišnější jaro. Vánoce strávila 10 bodů od FC Curychu a toto manko se nakonec rozšířilo na 14 bodů poté, co klub v zimě prodal obory Cabrala a Zhegrovu. "Je načase přestat dělat chyby,” hodnotil lakonicky prezident klubu David Degen sezonu, po níž opět mění trenéra prvního týmu. Španěl Abascal prý v klubu zůstane - vrátí se k mládeži, konkrétně povede juniorské mužstvo do 21 let.

Frei se s kariérou loučil se čtyřmi tituly za čtyři roky v Basileji (byť v posledním případě nezažil úplný závěr, když skočil po nabídce sportovního ředitele v Luzernu), taková už ale dávno není realita FCB - 20násobný šampion na mistrovské vavříny nedosáhl od roku 2017 a bez trofeje zůstává už třetí sezonu v řadě. Takhle dlouho zatím v tomto tisíciletí na úspěch nečekal.

Autor: Tomáš Daníček / blick.ch

Komentáře (3)

Přidat komentář
Aldeano

Reagovat
$dolar$

Skvelej útočník. A ještě Hakan Yakin.

Reagovat
Seydou Doumbia

Vůbec bych ho nepoznal slyším o něm poprvé od ukončení kariéry, krásná práce

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele