Adeyemi: Občas na člověka přijde období, kdy se mu prostě nedaří

19.10.2023, 10:33
Aktuality
Karim Adeyemi (© AFP)

Další zlaté dítě německého fotbalu. Tak se mluvilo o Karimu Adeyemim, který loni v létě opustil Salcburk a vydal se zpět do vlasti oblékat barvy Borussie Dortmund. Klub z Vestfálska za něho zaplatil 30 milionů eur, tedy ještě o chlup více než předtím za Erlinga Haalanda. Zde ale srovnání končí. Vyhlášená rakouská akademie je zatím jediným pojítkem mezi dvěma nadanými forvardy.

Před dvěma lety s německou jednadvacítkou ovládl Euro, debutoval v seniorské reprezentaci a byl vyhlášen nejlepším talentem v celé zemi. O rok později se Karim Adeyemi za 30 milionů eur přestěhoval zpátky do rodné vlasti a stal se hráčem Borussie Dortmund, která vyhrála bitvu s Barcelonou a dalšími předními evropskými kluby.

Nástupce Erlinga Haalanda? Kdekdo to tak mohl brát. Podobností se našlo hned několik - pro velký fotbal jej připravil Salcburk, má bleskově rychlé nohy a umí střílet kvanta gólů. Jenže pohádka obletovaného mladíka záhy skončila. V loňské sezoně čekal na vstřelenou branku až do 18. kola Bundesligy. "Museli jsme s ním nějaké věci probrat a Karim na nich zapracoval," mlžil v únoru trenér Edin Terzič.

Na jaře se rozjel. Celkem vstřelil šest branek a byla mu naměřena rekordní rychlost 36,7 km/h. Ovšem přišlo léto a po něm "zlatý chlapec" opět mlčí. Během 356 odehraných minut se mezi střelce nezapsal ani jednou. Potkalo jej zranění, vypadl ze sestavy, paběrkuje. Na branku v sedmi zápasech vystřelil dvakrát ze čtyř pokusů. Valně na tom nejsou ani metriky očekávaných branek a asistencí. Rozhodně neukazují na to, že by měl mít německý mladík jen smůlu.

Do ligy přitom přišel ve stejný moment jako český vrstevník Adam Hložek ze Sparty do Leverkusenu. Jaké je jejich dosavadní ligové srovnání? Český reprezentant během 1466 minut vstřelil šest gólů a připsal si tři asistence. Adeyemi odehrál 1678 minut a má stejný počet branek a o dvě asistence více.

Záchranné laso mu nyní podal výběr do 21 let. Nový kouč německého A-týmu Julian Nagelsmann si vyhodnotil, že není ideální čas na to, aby Adeyemiho, který začínal s fotbalem v Bayernu Mnichov, bral na přípravu do zámoří.

"Vím, že teď nehraju dobře. Občas na člověka přijde období, kdy se mu zkrátka nedaří. To je nyní můj případ," přiznal si krizové období. "Ale je to jen určité období, vím, že se mi podaří se z toho dostat. Dělám pro to vše."

Na tréninku si přidává. Driluje souboje 1v1, piluje techniku a dře v posilovně. Pozvánku do mládežnické reprezentace přijal s pokorou. Ale ani v ní zatím střelecky nepookřál. Při těsné výhře v Bulharsku asistoval u branky klubového spoluhráče Youssouffy Moukoka. "Vedení BVB mě několikrát ujistilo, že ve mne stále věří. Ale ještě důležitější je, že já věřím sám v sebe a dostanu se z toho. Nikdo jiný to za mě neudělá," nepochybuje o sobě.

Naději mu dává případ spoluhráče Donyela Malena. I on přišel v létě 2021 s pověstí velkého talentu z PSV Eindhoven za 30 milionů eur a aklimatizace neprobíhala podle představ. Dnes patří nizozemský reprezentant mezi klíčové postavy Borussie.

Autor: eFotbal.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (22)

Přidat komentář
LeonardoUžoa

Hmmm, starý folozof.

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Tomanatura

A nekdy jdou vykony a snaha na treninku vyrazne dolu, kdyz clovek potka o 7 let starsi rapperku s deckem Snad mu za tu stagnujici karieru stoji

Reagovat
Rudnevs

Presne to bola moja prvá myšlienka po prečítaní článku. Ani nie, že by za to mohla samotná podstata vzťahu so staršou ženou s dieťaťom, ale zrovna Loredana je vyslovene odpad. Arogantne vystupujúca žena, ktorá robí podvody na dôchodcov a potom sa chváli svojim luxusným životom a pestuje si gangster image rapperky… no čo k tomu dodať. Jej hudba sa počúvať tiež moc nedá a že Adeyemiho posiela v Dortmunde pre kebab, pretože ju by fanúšikovia spoznali, to asi tiež no comment. Nie je asi náhoda, že Adeyemiho výkonnosť klesla zrovna od doby, čo sa spoznali.

Reagovat
Tomanatura

Nechapu, ze mu nekdo z jeho okoli nevyplachne mozek. Asibale zadnou autoritu se zdravym rozumem kolem sebe nema.

Reagovat
Rudnevs

Ono to asi nie je najjednoduchšie, keď je človek mladý a zamilovaný, chápem, že si proste asi nenechá povedať, zvlášť keď je dospelý a v podstate už má tú možnosť rozhodovať sa sám. A je možné, že presne ako píšeš, ľudia z neho okolia si povedia, že “super, budú to druhí Beckhamovci” než aby to nejak spochybňovali

Reagovat
Salfovic

Jako kdyby to bylo u mladejch kluků tak jednoduchý, co.

Reagovat
Tomanatura

No praveze pokud mas v zivote nejakou autoritu, ktera ti nemaze jen med kolem huby, ale rekne ti veci na rovinu, tak je to lehke. Si muze delat co chce, jenom ty dulezite veci musis delat na 100%. Jak rika Alaba, kdyz chces delat party, uzivej si ji poradne, ale jen kdyz nemas povinnosti.

Reagovat
Salfovic

Loredana je kosovská rapperka švýcarského původu Nemá to být obráceně.

Reagovat
Rudnevs

Určite obrácene… možno tým chceli povedať, že je narodená vo Švajčiarsku, ale aj tak to nesedí…

Reagovat
ACSMan

Třeba je to švýcarka a před bohatstvím utekli do kosova

Reagovat
cr7sux

Reagovat
vladino10

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
vladino10

Ako odzubava dôchodcov?

Reagovat
vladino10

To je extrém

Reagovat
Greaber

Na fotce jsem viděl dvě děcka a třetí přidají aby měli alespoň jedno společný

Reagovat
Gazdo

Treba vyuzit ze sa mu nedari a staihnut ho z BVB za malo

Reagovat
Jason_

Celkovo nemci zabudli hrať futbal.

Reagovat
Drevar

Není každý dríč s čistou hlavou jak Ronaldo, čo keď chlapci prídu na tréning, on už obedujem.

Reagovat
Cantona

Som si ju našiel teda, som sa ináč zľakol, uff snáď mu to (stojí) za to

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele