AC - JUVE: UTKÁNÍ ROKU?

06.05.2005, 14:22
Aktuality
Prakticky od začátku roku se nemluví v Itálii o ničem jiném. A snad nejen od ledna roku 2005, ještě nebyl znám los Serie A a již se na Apeninském poloostrově ozývaly hlasy: toto bude ročník Juventusu a AC Milán. Velkých favoritů. Nejedná se o klasické derby, je to derby novodobé a Calcio je na něj patřičně hrdé!

Oba celky jsou typickým příkladem italského klubového fotbalu. Disciplína, dodržování taktických pokynů, ofenziva vycházející ze zabezpečené defenzivy, ale hlavně poplatný heslu moderní doby: vyhrát jak se dá, prakticky za každou cenu. Co tato slova znamenají? Je jasné, že jak Milán tak Juventus jsou schopny předvést oku lahodný fotbal, ale ne vždy ho předvádějí. Důležitý je zisk bodů, splnění předem stanoveného cíle. Někdo takto pojímaný fotbal považuje za inteligentní, druhý volá: fuj, hořká toť tragikomedie! Záleží na oku které to vidí a jak to vidí!

Chybí čtyři kola do konce Serie A 2004/05 a historie této dvojice je rozdílná jako noc a den! Zatímco Juventus vypadl ve čtvrtfinále LM s Liverpoolem, AC Milán bude hrát ve finále této soutěže právě proti jeho přemožiteli. Zda zaslouženě si musí každý odpovědět sám. Někdo namítne, že rossoneri budou možná po středeční devadesátiminutové odvetě v semifinále LM unaveni. Nevěřím! Při zdravotní procházce se ještě nikdo neunavil. Milán hrál nezáživný fotbal a jediný pot byl produktem hrůzy z možného vyřazení.

Ale situace u bianconeri není v poslední době lepší. Polemika okolo Zlatana Ibrahimoviče, naivní a nevinné video v hlavní roli s Fabio Cannavarem, zranění, která nechala mimo hru například Zebinu, Emersona, Trezegueta. To vše staví Juve před zkoušku síly a morálních kvalit celého kolektivu. Fabio Capello je mistrem taktiky, ale až tento zápas 35. kola ukáže, zda zvládl tyto zkoušky ohněm. Leccos se mu podařilo. Přestavěl onu obranu "starců", která byla v minulé sezóně hlavní příčinou rekordně vysokého počtu obdržených gólů, ale na druhou stranu Emerson, kterého si přivedl ze svého posledního působiště, AS Řím, zatím nesplnil očekávání a zejména důvěru... Je toho hlavní příčinou nikdy nekončící svalové zranění, kterého nechalo mimo hru v několika zápasech a nahrává těm, kteří pochybují o jeho fyzické připravenosti před závěrem Seriie A?

Kdo ho ale může na jeho místě na hrací ploše nahradit? Juve má doslova luxusní trojici, ale ani jeden z nich po celou dobu tohoto ročníku nepředvedl mimořádné výkony, ale hlavně stálost formy. Appiah, Tacchinardi, Blasi... Nedvěd hledá formu, zranění, léta, únava, to vše se na jeho hře projevuje, ale jinak - klobouk dolů, bojovník k pohledání a stále tahoun, motor týmu. Útok rovněž Capelovi nedá spát. Alessandro Del Piero, jak se zdá, neprominul trenérovi to, že si dovolil ranit jeho ego, city, snad až samolibé. Jednou hraje skvěle a podruhé trapně. Nahoru a zase dolů... Ale i tak dal 12 branek!

David Trezeguet chyběl po dlouhou dobu, vleklé zranění mu nedovolilo odevzdat to, co se od něj očekávalo. Zdá se, že se dal do pořádku v pravou chvíli. Autor 15 branek Zlatan Ibrahimovič bude chybět, Juventus se snažil, apeloval, prosil a vyhrožoval, ale odvolání trestu se nedočkal...

Milán měl rovněž celou řadu zraněných, ale dobrou zprávou je uzdravení vlastně celého útoku. Carlo Ancelotti postaví s největší pravděpodobností na špici svého pověstného vánočního stromku dvojici Crespo - Ševčenko, Tomasson a Pippo Inzaghi začnou na střídačce. O trochu zpět se objeví milánský "Emerson", protekční a hýčkané dítě Carletta, Andrea Pirlo. Ten bude podporován trojicí Seedorf - Kaká - Ambrosini. V obranné fázi se nedají očekávat změny a dokonce i Dida se objeví v brance...

Trenérská kuriozita? Fabio Capelo se vrací na místa, kde zažil tolik radosti, ale po svém odchodu se vítězství na půdě AC Milán ne a ne dočkat!

Vyrovnanost této dvojice je opravdu až překvapivá. Rozdíl v počtu vstřelených branek je minimální, o jednu víc dal Juventus (58:57), za záda brankářů této dvojice pak padlo celkem 44 branek, 11 týmů dostalo gólů víc, zde je naopak úspěšnější proslulá milánská defenziva (21:23). Ale za všechna slova a komentáře nechť promluví výsledky dvou z nejsledovanějších zápasů poslední doby. Finále LM 2003 a 0:0, první zápas v Turíně v této ligové sezóně, pro změnu, 0:0...

Ale čísla jsou studená a nic neříkající o současné formě. Dnes se zdá o krůček vpřed Milán, má přeci jen kvalitnější kádr. Motivace? Oba ji mají stejnou a přeci rozdílnou. Domácí nebudou chtít ztrácet síly v případném rozhodujícím zápase o titul, při rovnosti bodů, a soustředí se na finále LM, hosté mají poslední šanci na záchranu sezóny po nečekaném vyřazení Liverpoolem...

Ale asi nikoho nepřekvapí, když i po této neděli budou oba celky kráčet ruku v ruce se stejným bodovým ziskem...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (37)

Přidat komentář
smazaný uživatel

JUVE TO VYHRA!!!!!!

Reagovat
HOST*Shevchenko

3:1

HATTRICK ŠEVA

FORZA MILA

Reagovat
HOST*ACM

JUVE nema na AC MILAN ani herne a ani kvalitou muzstva takze prehraje!!! FORZA MILAN !!!

Reagovat
HOST*Barca

Utkání roku možná v Itálii, nicméně bude to zajímavé.

Reagovat
HOST*

Chcete vědět kdo vyhraje zápas AC vs. Juve? No přece Eidhoven.

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý článek, ALE FOTBAL TO BUDE PĚKNĚ HNUSNÝ

Reagovat
HOST*Valenciaman

Zápas to bude nudný.Ale Juventus určitě nevyhraje...AC Milanu sica nefandim,ale ma lepsi a zkusenejsi tym...**Forza Valencia**

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

dáme si Barču

Reagovat
smazaný uživatel

Mám pocit, že španělsky je to Forca Valencia, ale jinak:

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
HOST*

ja nechapu kdyz to bude tak dobry zapas tak proc nedavaji live match to fakt nepochopin to sou ale kokoti no co kdyz uz jsou tak uz se stim nic neudela curaci zasrany !!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Zápas roku ani omylem určitě gol zase nepadne jako to bylo v Juventusu, nikdo nebude chtít udělat chybu a gol nepadne už to vidim. Utkání roku možná Chelsea Barca

Reagovat
Mr.Jindros

No tak s odstupem času vidíme, že to utkání roku nějak nebylo.

Reagovat
HOST*yarda

Utkání roku jasně Real - Barca

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že podzimní duel byl lepší

Reagovat
exmafie

Vážně někdo věříte tomu že v tom zápase padne gól???

Reagovat
sansiro

Uz se nemuzu dockat na tento svatek. To bude vrchol vseho. Snad AC vyhraje 1:0 FORZA MILAN

Reagovat
HOST*

to co predvedli s Holandanama.trapne.mozna jeste trapnejsi nez Liverpool.hlavne at nemaji titul.silenost.

Reagovat
HOST*Philipe

Moc sa mi nelubi jak to kazdy komentuje...Proste vyhraje jeden nebo druhy...ale remiz to nebude...Forza SERIE A

Reagovat
Mr.Jindros

Prohrajeme. Naše záloha je více než mizerná, navíc ty zranění. Přesto - FORZA JUVE.

Reagovat
smazaný uživatel

Ave juve!!!!!!!!!!!!!!!!! skonši to 1-2

Reagovat
HOST*gingless

MILAN ROZSEKA TY TURINSKY HOVADA A UKAZE KDO JE V ITALII PANEM.ROSONIERI FOREVER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
Mr.Jindros

V Itálii je dlouhodobým pánem Juve, v počtu titulů jasně vede.

Reagovat
HOST*

Buffon je super!

Reagovat
HOST*

Fruper je super!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Bod bych bral navíc s tak kvalitním týmem jako je Juve.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
HOST*Desteros

Já to vidím tak na remízu 1:1

Reagovat
HOST*

0:1 88. Nedved

Reagovat
HOST*ACM

Zajtra bude uz len jeden veduci celok a to bude ACM !!! FORZA MIALN !!!

Reagovat
HOST*

HAHA JUVE UZ VEDE 1:0 takze mistr je juve s pavle!!!!

Reagovat
HOST*

JUVE muze zacit slavit, titul je doma

Reagovat
HOST*paolo

Titul možná ale konec Serie A ještě není!!!! Takže uvidime za par kol. Jinak SMRRRTTT JUVE!!!!!!!!!

Reagovat
sansiro

Jeste neni konec ligy!!!

Reagovat
alegre

Byl to velice kvalitní zápas, jen ten Colina, nevím, nevím.....

Reagovat
HOST*FUCK

Ten KAR plesaty !!! 2 sporne momenty !!! Zasa pomoc rozhodcov pre JUVE !!! Parma vam nalozi !!! FORZA MILAN !!!

Reagovat
HOST*Mikee

Aby spíš nenaložily vám v Lecce

Slabinou AC je oproti Juve brankář.

Reagovat
HOST*

forza JUVE!!!MISTRI

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele