A ZNOVU JE ZDE REAL - BARCELONA!

21.10.2006, 12:24
Previews
Myslím si, že na celém světě neexistuje fanoušek fotbalu, kterého tento zápas nezajímá. Těší se na něj ti, kteří fandí těm v bílém, právě tak jako ti, kteří vyznávají barvy azulgrana. Jaká byla atmosféra celý týden před tímto "clásico" španělského fotbalu? Pomůže Realu výhra v Bukurešti? Bude Barca pokračovat v dobrých ligových výkonech a zapomene na poněkud "napjatou" situaci v LM? Bude víc chybět, Ronaldo nebo Eto'o?


NOVÉ TVÁŘE

Kapitán italské reprezentace a tím pádem mistr světa, Fabio Cannavaro, byl onou neprostupnou zdí v obraně národního týmu své země. Po skončení šampionátu si chvíli odpočinul, počkal na definitivní rozsudek všem známého skandálu, a pak se rozhodl: potápějící se loď jménem Juventus opustil. Nebyl sám, v Realu Madrid na něj čekal jeho jmenovec, Fabio Capello.

Ale Juventus nerozdával a neprodával jen do Madridu. Také Barcelona si pomohla ke dvojici. V tomto případě se jedná o Gianluca Zambrottu a Liliana Thurama. Všichni tři, kteří se s největší pravděpodobností objeví na hrací ploše, se dočkají svého křestu ohněm v derby Real - Barcelona. Poznají, jak se dokáže Santiago Bernabéu proměnit během pár vteřin z poklidného stadiónu ve vřící kotel!

Ale jsou tu další, například José Antonio Reyes, milé překvapení v šedivém průměru začátku ligové sezóny Realu Madrid. Proti Atléticu si natrhl sval, ale jak se zdá, utkání proti Barce bude návratem do sestavy a to v pravou chvíli!

Od Emersona, dalšího z nováčků, se čekalo asi mnohem víc, než zatím odevzdává. Zejména v prvních kolech byl jeho výkon dost rozpačitý a ani on nedokázal zacelit onu mezeru, kterou před třemi roky zanechal Claude Makélelé. Dnes všichni věří, že dokáže zastavit rodící se útoky Barcelony a zároveň bude organizátorem hry Realu.

Reprezentant Mali Mahamadou Diarra není zatím tím, kterého jsme znali v dresu Olympique Lyon. Něco mu chybí, snad trochu štěstí, jistoty. Proč ho Capello tolik chtěl mít v Realu? Odebrat míč soupeři, být důrazný v obraně, přesně zakládat útoky a pokusit se je také zakončit. Dokázal to ve Francii, proč ne ve Španělsku? A proč ne třeba tuto neděli?

Frank Rijkaard bude mít k dispozici Endura Gudjonhsena. Ten po šesti letech dal sbohem Londýnu a opustil Chelsea José Mourinha. Také on je onou novou tváří dalšího ze soubojů Real - Barcelona!


CAPELLO VYHRÁL JEN JEDNOU

Bude to pro něj páté utkání ve funkci trenéra Realu Madrid. Zatím jen 4x vedl tento tým do boje proti odvěkému rivalovi, Barceloně. Bilance nic moc, žádná tragédie, ale také ne pohodová romantická komedie. První utkání, první a jediné vítězství. V domácím prostředí, 7. prosince 1996, vyhrál Real 2:0, góly dávali Davor Šuker a Pedja Mijatovič. O necelé dva měsíce později se střetly tyto týmy znovu, tentokráte v boji o postup do čtvrtfinále Copa del Rey. Na Camp Nou to skončilo 3:2, autory branek byli Ronaldo, Miguel Angel Nadal a Giovanni, za hosty pak Šuker a Fernando Hierro. Odveta se hrála o týden později, 6. února 1997 a znovu skóroval Davor Šuker, tentokráte z penalty. Radost mu pokazil jeho spoluhráč Roberto Carlos. Dal si vlastence, zápas skončil 1:1 a Barcelonu ten rok již nikdo nedokázal zastavit. Copa del Rey vyhrála! Poslední zápas pod vedením Fabia Capella Madrid v Barceloně prohrál. Bylo to 10. května 1997, utkání skončilo 1:0 a gól dával Ronaldo. Samozřejmě tehdy v dresu Barcy. V neděli hrát nebude. Ani za Real!

Capello s Realem ligu vyhrál a opustil ho. Nabídka AC Milán bylo moc a moc lákavá. Uplynulo téměř deset let od prvního Capellova derby a v sestavách zůstaly tři tváře. Ronaldo, Roberto Carlos, Raúl...


UČITEL A JEHO ŽÁK

Znají se velice dobře. Z Milána. Tehdy jeden z nich stál, seděl, pobíhal, to vše předváděl za lajnou. Ten druhý se snažil jak to jen šlo na zeleném trávníku. Vyznávají zcela rozdílný styl vedení týmu, fotbalové strategie. Ale Rijkaard tvrdí, že od Capella toho hodně pochytil, naučil se.

V letech 1991 - 1993 se stal AC Milán mistrem Itálie a oba pánové, kteří dnes vedou jedny z nejslavnějších týmů fotbalové historie, byli přitom. Capello od nepaměti vyznával defenzívu, Rijkaard se musel podrobit. V dresu Nizozemska to bylo naopak. Dnes, na lavičce Barcelony, se její trenér pokouší oba styly dát dohromady. A daří se mu to nadmíru dobře.

Že pil z obou studánek moudrosti svědčí například získání hráčů jakými jsou Samuel Eto'o a Ronaldo de Assis 'Ronaldinho', do útoku, Rafael Márquez a Lilian Thuram, do obrany. Ale je tu ještě jeden hráč, který pravděpodobně vyhovuje nejvíce fotbalovému myšlení Franka Rijkaarda - Anderson de Souza 'Deco'. Fotbalista, který se celý zápas snaží o zapojení do útoku, o zakončení, ale nikdy nezapomene pomoci v obraně, při zastavení soupeře, při rozehrání míče.

Ale není to Deco, který spojuje tyto dva trenéry. Oba mají jiné společné favority. Leo Messi a Gianluca Zambrotta, ten první dělající úvodní a fantastické krůčky své kariéry, ten druhý chystající se na její završení. Do Messiho se Capello zamiloval v srpnu 2005, když tehdy "jeho" Juventus hrál v Barceloně utkání Poháru Joana Gampera. Argentinec hrál v tomto zápase výborně a Capello si ho chtěl ihned odvést do Turína. Ale nelíbil se jen jemu. Rijkaard odchod Messiho do Itálie nepovolil.

Gianluca Zambrotta zase hrál pod vedením Fabia Capella v Turíně a oba si padli do oka. Ital ho chtěl pravděpodobně do Madridu, ale přednost dostala dvojice Emerson Ferreira - Fabio Cannavaro. Rijkaard Zambrottu Capellovi tedy "ukradl"! Znovu měli oba stejné choutky. Ty barcelonské byly o trochu silnější...


BRAZÍLIE KRALUJE

V dresu Realu Madrid se neobjeví zcela jistě dva Brazilci: potrestaný Ronaldo, za nepatřičné komentáře v posledním ligovém utkání, a od zápasu s Betisem zraněný Cicinho.

Ale i tak má Capello k dizpozici celou řadu jejich krajanů: Robinho, Roberto Carlos a Emerson. Rijkaardovi bude chybět Juliano Belletti, zranil se v utkání proti Seville. Brazilský čtyrlístek Ronaldinho, Edmilson, Motta a Sylvinho skvěle doplňují další Latinci: Javier Saviola a Leo Messi z Argentiny a Mexičan Rafael Márquez.

Nedělní zápas bude tedy mít chuť šťavnatého argentinského churrrasca, zapíjeného vynikající mexickou tequilou, to vše doprovázeno sambou v podání krásných Brazilek... Může se chtít víc?


KDO A CO ŘÍKÁ

Fabio Cannavaro: "Nejlepší by bylo mít jako "klon" dres Chelsea. Nebude hrát Samuel Eto'o, výborně, ale pozor, góly dávají také Ronaldinho, Messi, Gudjonhsen! Jak bránit Ronaldinha? Tak to nevím, jedná se o fenomenálního hráče a v tom případě obránce dělá jediné: pokřižuje se a prosí Boha o notnou dávku štěstí!"

Pedja Mijatovič: "Po posledních událostech v Lize mistrů jsme na tom samozřejmě mnohem lépe psychicky než náš soupeř. A k tomu se přidává také lepší fotbalová kvalita, protože oni neprocházejí tím nejlepším obdobím. Vyhráli v nedávné minulosti několik titulů, nutno dodat že po delší době, a teď si myslí, že jim vše spadne zadarmo do klína. Proti Chelsea jsem viděl Barcelonu trpět!"

Deco: "Půjdeme do utkání jakoby šlo o boj na život a na smrt. Budeme to my, kdo 'udělá' velký zápas. Real jsem viděl procházet obdobím velké krize, měl mnoho problémů, ale nikdy nikdo z Barcelony neřekl, že jsme mnohem lepší než oni. A teď s tím přijde Pedja Mijatovič! Ať se podívá na postavení týmů v tabulce a na bodový rozdíl a pak ať něco říká. Je to obyčejný oportunista!"

Roberto Carlos: "Utkání Real - Barcelona je jako finále Mistrovství světa! Po tom, co jsme předvedli v Bukurešti jsme na tom herně zcela stejně jako Barca. A nezapomeňte, že oni prohráli v Londýně! Vloni jsme to nezvládli, nešlo to, soupeř byl mnohem lepší, proto vyhrál. Dnes je naše výkonnost stejná. O to bude zápas zajímavější."

Joan Laporta: "Jsme první, v posledních letech se nám dařilo, to nás staví do role favorita na Santiago Bernabéu. Ale výsledky z tohoto týdne mluví pro Real, navíc hraje doma, před vlastním publikem. Lituji dnes jediného: nebudou hrát Eto'o a Ronaldo, show bude o něco chudší, skromnější..."


KRÁTCE A, MOŽNÁ, PRAVDIVĚ

"Mozek" bílého Madridu, Guti, netrénoval dva dny, kotník na levé noze ho bolí. Všichni se točí okolo něj a snaží se udělat zázrak...

Něco je špatné, ale ne všechno! José Antonio "La perla" Reyes se vrátil na zelený trávník, trénoval, v neděli by se měl v sestavě objevit. Bílé srdce se radostí tetelí...

Jiná bílá srdce jsou k další zprávě lhostejná. Beckham má problémy, asi se v základní jedenáctce neobjeví. Leckdo dodává: no a co...

Záda ho začala bolet v Londýně, porážka od Chelsea mu jeho stav ještě zhoršila. Ale to neznáte Carlese! Trénoval sám, tvářil se všelijak, ale na otázku zda v neděli nastoupí, odpovídal jednoznačně: samo...

Dva ze tří zápasů na Santiago Bernabéu Rijkaard vyhrál. Tedy jako trenér. Proslýchá se, že se ale vůbec nebude zlobit, když se po neděli bude říkat, že vyhrál tři ze čtyř...

Říká se říká, ale neoficiálně, že Cassano opustil poslední trénink a výraz v jeho tváři se podobal tomu po požití hodně kyselé okurky. Důvod? Někteří spoluhráči žertovali na jeho účet a překročili únosnou mez! Měl by se naučit česky a občas navštívit diskuzi pod články o Realu na eurofotbal.com! Zvyknul by si brzy...

"Zápasem v Bukurešti jsme se perfektně bavili! Věříme, že proti Barceloně tomu bude stejné, naše iluze jsou velké!" Kdo to byl, kdo to řekl? Jeden malý, hodný černoušek, vynikající fotbalista čekající na svou příležitost! Robinho...

Dinho polekal věrné, krve by se v nich jeden nedořezal! Z tréninku odešel do tělocvičny a začal se jen tak lehce protahovat. Proč není s ostatními, co se to děje? Klid, klídek, jednalo se jen o speciální posilování, nic víc a nic míň...

Vsaďte si na jedny nebo na druhé, přidejte k tomu plichtu, vše stejné. Sázkové kanceláře se nemohou rozhodnout komu dají punc favorita. Van Nistelrooy a Ronaldinho vévodí zástupu adeptů na vstřelení gólu...

Alfonso Pérez Burrull bude pískat tento zápas potřetí. Tvrdí, že to pro nikoho, a pro něj právě tak, není utkání jako každé jiné. Bude se prý snažit nechybovat...


PO PĚTI LETECH

Přesně tak dlouho CANAL+ neměl práva na televizní přenos z tohoto utkání. Dnes se vrací jako opravdový král! Třicet tři kamer a sedm těch mini... Fotbalové utkání trvá 90 minut, nějakých šest nastavených k tomu, přestávka kolem patnácti, pět a pět před a po zápase. To máme celkem dvě hodiny a jedna minutka. Lež jako věž! Fotbalová show Real Madrid - Barcelona začne v 10:00 dopoledne a skončí kolem jedenácté hodiny večerní! Celkem 13 hodin! Závidíte?


ČÍSLA ZE SANTIAGO BERNABÉU

První utkání v sezóně 1928/29 vyhrála v Madridu Barcelona 1:0. Dalšího vítězství se dočkala až o 12 let později, tentokráte zápas skončil 2:1. Ale ty výsledky v onom mezidobí! Real vyhrával 5:1, 4:0, 8:2, 3:0... Máte chuť na další nářezy? Zde jsou: 1949/50 6:1, o rok později 4:1 a aby to Barce nechybělo a nebylo líto, tak další rok to bylo pro změnu 5:1! Celkem 16 utkání v jedné řadě vyhrál Real na domácím stadiónu! Celkové skoré bylo pro soupeře děsivé: 49:8!!!

Ale všechno jednou končí, a tak se konce dočkala také tato šňůra. Přišla sezóna 1965/66 a s ní konečně jedno vítězství Barcelony, 3:1. Šok zažil Madrid v ligovém ročníku 1973/74, to Barca na Santiago Bernabéu vyhrála 5:0! Real jí to vrátil v letech devadesátých, hrála se liga 1994/95 a skončilo to na chlup stejně. Jenže ta "pětka" svítila na straně domácích. Bilance za posledních 10 let? Real doma vyhrál 4x, ve třech případech se soupeři rozešli nerozhodně, Barca si všechny body vezla ze tří zápasů. Skóre mluví ve prospěch Realu, 19:15...

Co dodat? Snad jen jediné: ať se v neděli potvrdí, že fotbal je opravdu tím nejkrásnějším sportem na světě!


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (53)

Přidat komentář
HOST*empty

jasna plichta...spis ale barca vyhraje 1:0

Reagovat
PJ

No, to je názor. Jasná plichta a spíš Barca vyhraje

Reagovat
Marv

3:2 (Raul, Ruud, Robinho-Ronaldinho 2)

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Mijatovic si naozaj nevidi do pusy. Inak slusny clanok.

Reagovat
HOST*Casillas

Real vyhraje 3:0 goly dá-Raul R.Carlos-Becham

Reagovat
smazaný uživatel

Beckham snad nebude ani hrat. Bohuzial pre nas.

Reagovat
smazaný uživatel

"Nedělní zápas bude tedy mít chuť šťavnatého argentinského churrrasca, zapíjeného vynikající mexickou tequilou".

Alegre ví něco, o čem se v sázkových kancelářích zatím jen tiše šeptá. Každopádně ten tácek na Barcu dám taky, to nemůže nevyjít...

Reagovat
HOST*juve

Jako téměř vždy vytrženo z kontextu... Pán zapomněl na brazilskou sambu! Hala Madrid! 1!

Reagovat
smazaný uživatel

A ty mě budeš vyčítat, že sázím proti Realu, heretiku!!!

Reagovat
HOST*Rebel

Nedelejte mi chute

Reagovat
smazaný uživatel

Hurá, konečně, hned jdu číst.

Tohle už je každoroční rituál- Vánoce, Sylvester, Velikonoce a Alegreho článek o clásicu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tenhle zápas vyhraje real,myslím že to co předvedl na Getafe se už nebude opakovat.

Reagovat
HOST*kuk

Ale bude, mockrát...

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně já neoficálně taky předpokládám výhru Realu...

Reagovat
HOST*Vincenzo

Moc povedenej clanek,drzim palce madridu,ale i presto me trochu vadi ze tam je tolik o madridu a jeho hracich a nic moc o barce,chtel bych vetsi vyrovnanost clanku do budoucna

Reagovat
jenage

tak prvni odstavec me opravdu pobavil tak se mi zda ze podle tohoto odstavce jsou na svete jen dva druhy fotbalovych fanousku-barcy a realu

Reagovat
smazaný uživatel

Svatá pravda

Reagovat
HOST*juve

Ale oni opravdu jsou. Při tomto zápase se fandové na celém světě dělí na ty, kteří budou fandit Realu nebo Barce. A po zápase se zase v klidu vrátí k těm svým...

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Je to špatný, mám strach, že remíza bude pro Barcu asi maximum. Chtělo by to všechny nahnat do fitka...

Ale třeba tohle bude zlom, Ronaldinho se zvedne a vrátí se mu stará forma

Reagovat
HOST*Fanoušek Barcy

Barca jim dá 1:2 GOLY:Ruudgerus-Ronie2

Reagovat
HOST*azulgrana

nevíte někdo jak to sledovat z netu?

jde nějak stáhnout Sport1?

díky

Reagovat
HOST*peto

barca ide vyhrat nie je ocom nesmyrglujte si oci real fans...

Reagovat
alegre

...pro ty, kteří nefandí Realu ani Barceloně: Budete se jen dívat na fotbal, nebo máte svého "favorita" v tomto utkání?

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně,když uvidím kvalitní fotbal.Asi trochu víc Barceloně.

Reagovat
smazaný uživatel

Fandím Atléticu Madrid, ale zitra Barce!

Reagovat
smazaný uživatel

Realu, z tabulkových důvodů

Reagovat
smazaný uživatel

Fuj!

Reagovat
HOST*kuk

A za chvíli zde bude merengues a napíše: Fuj, fuj! To aby se yardovi zavděčil...

Reagovat
smazaný uživatel

Tebe něco trápí?

Reagovat
smazaný uživatel

A to soudíš z čeho?

Reagovat
HOST*kuk

...ze všech diskuzí...

Reagovat
smazaný uživatel

Než budeš zase vyplazovat jazyk, tak se nejdříve nauč systém reakcí.

Reagovat
smazaný uživatel

Z výše uvedených příspěvků výše zmíněných fanoušků....

Reagovat
smazaný uživatel

Z výše uvedených příspěvků výše zmíněných fanoušků....

Reagovat
HOST*kuk

sterda????

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, tak to se radši ani neptej, co jste vy podle "madridských" příspěvků z posledních let

Reagovat
HOST*kuk

Chachacha...

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo je alebista? Po včerejším zápase by ses měl omluvit, ale to určitě neuděláš...

Reagovat
smazaný uživatel

*alibista

Reagovat
smazaný uživatel

Barca určitě vyhraje

Reagovat
Pharrell

at zapas dopadne jakkoli, preji si, aby se perfektni fotbal z obou stran, jelikoz souboj techto gigantu je svatkem celeho fotbaloveho sveta!!!

Reagovat
HOST*Alois

Nejvíc se mi líbí ty nářezy co barca dostávala v tom mezidobí. Kyslík zas určo zuří

Reagovat
smazaný uživatel

ty, vole, ty ssš do něj asi zamilovanej, ne?

Reagovat
HOST*Alois

To ne, ale strašně mi pije krev

Reagovat
HOST*ruda

Toš za chvíli to začne. To zas bude tady pranice. Kyslík, madrista a rominho a proti nim yarda, merengues atd. Budu Vám jakožto nestranný dělat rozhodčího. Pěkně do sebe kluci, ring volný.

Jsem plný očekávání zda do toho zase zamontujete i pana Franka a strašlivánskou historickou křivdu, která sahá až do dnešních dnů a ovlivňuje výkon Ronaldinha a jemu podobných, nebo zda se bude propírat rozhodčí či drnovité hřiště.

Reagovat
HOST*Alois

A tak už vím od koho se kyslík učí ta noblesní slůvka jako oportunista atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska sem fakt napnutej. Nebudem si zakrejvat, že bysme měli bejt favoriti, ale clásico je clásico. Za vítězství budu vděčnej, beru i plichtu.

Můj tip: 1:2, góly Raúl-Iniesta, Messi nebo Saviola

Reagovat
smazaný uživatel

Barca s Thuramem a Iniestou...

Reagovat
HOST*wdust

neviete niekto kde sa tento match da pozriet live na nete?

Reagovat
HOST*Casillas

Real vyhral 2:0 barca neměla šanci kdo umí ten um1

Reagovat
HOST*C.Ronaldo

BARCA VYHRAJE TAK5:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele