30x nej... z historie Boca - River (1.)

15.05.2009, 10:51
Názory a komentáře
Jsou derby a derby. Každý z nás má nějakou tu fotbalovou srdeční záležitost, dává přednost nějakému klubu. A v derby utkání doslova nenávidí soupeře, protože jak se říká: vyhrát derby, nebo zemřít ostudou všech ostud! Podívejme se na jedno z těch nejslavnějších. V Latinské Americe je jedničkou souboj Boca - River!

1/ To první, oficiální, a tedy nezapomenutelné, se hrálo 24. srpna 1913. Jeho historie je trochu zamotaná. Oba kluby byly sousedy ve stejné čtvrti, River se přestěhoval na sever Buenos Aires až o několik let později. Ale utkání se hrálo na neutrální půdě, v Avallenada, Boca byla na stadionu Racingu domácím týmem, ale River vyhrál 2:1.

2/ Polemické a nikdy nekončící, tak by se dalo nazvat toto utkání. Hrálo se 20. září 1931 a jednalo o první superclásico profesionální. V 15. minutě se River dostal do vedení, o třináct minut později Boca z penalty vyrovnala. Autorem branky se stal Francisco Varallo. Ale nebyla to taková normální penalta. Varallo vystřelil a brankář Jorge Iribarren míč vyrazil.

To samé se mu povedlo i při následné střele stejného hráče. Ale co čert nechtěl, do té doby neúspěšný střelec měl znovu míč na kopačce. Třetí pokus konečně znamenal gól. Sám autor branky o několik let později přiznal, že v tu chvíli držel oběma rukama jednu nohu gólmana. K překvapení všech sudí gól uznal.

Hráči River Plata protestovali, pochopitelně, vrhli se na rozhodčího a ten tři z nich vyloučil. Ani jeden z nich se k opuštění hřiště neměl, a tak utkání bylo předčasně ukončeno. O měsíc později disciplinární komise rozhodla o výsledku a body za výhru si připsala Boca Juniors, která se stala mistrem...

3/ Dvojnásobná radost a škodolibá k tomu. Ano, tak tomu je, když rivala porazíte a ještě mu zkazíte radost z titulu. To se stalo 19. listopadu 1933, kdy River vyhrál 3:1 a liga se stala kořistí San Lorenza.

4/ José Manuel Moreno, Angel Labruna, Adolfo Pedernera a Aristóbulo Deambrossi /2x/. Začínala slavná éra Stroje na góly a odnesla to Boca. River vyhrál 19. října 1941 5:1 a do dnešních dnů se jednáo největší nářez. Nutno dodat, že později nahradil střelce dvou branek tohoto utkání Félix Lousteau.

5/ Trvalo to dlouhých 18 roků, ale Boca se odplaty dočkala! Stalo se 19. května 1959, branky dali José Yudica (2), Osvaldo Nardiello, Juan José Rodríguez a Pedro Mansilla. Stejným výsledkem, 5:1, skončilo utkání v roce 1982. Výsledek byl potupný! River prohrál na vlastním hřišti!

6/ Hrálo se předposlední kolo šampionátu, 9. prosince 1962, River přijel na Bombonéru, Boca měla stále šanci na získání titulu. Brazilec Paolo Valentim, postrach a kat milionářů, dostal domácí do vedení, ale 5 minut před koncem utkání rozhodčí nařídil penaltu ve prospěch River Plate. Další Brazilec, Delem, si postavil míč na značku a vystřelil. Brankář domácích Antonio Roma evidentně opustil čáru předčasně a míč chytil. Protesty byly k ničemu, Boca se v dalším kole stala mistrem. Rozodčí Carlos Nai Foino vstoupil do historie následujícím výrokem: Dobře kopnutá penalta znamená gól!

7/ 10. únor 1966, poprvé v Copa Libertadores. River na stadionu Monumental vyhrává 2:1...

8/ Tragedie! 23. června 1968, nudný zápas skončil bez branek. Příznivci hostujícího týmu Boca Juniors otráveně opuštěli stadion Monumental. Dostali se ovšem do pasti, mříže východu číslo 12 byla neprostupně uzavřena. Někdo tvrdí, ze policie nechtěla fanoušky pustit na ulici, ale pravdu se nikdy nepodařilo zjistit. Zemřelo 71 osob...

9/ 14. prosince 1969, poslední kolo, River hraje doma, ztrácí 2 body, naděje umírá poslední. Utkání končí 2:2 a Boca zdvihá pohár mistra vysoko nad hlavu.

10/ Ne nadarmo se říká, že góly jsou kořením fotbalu. 15. října 1972, hraje se ve Velezu, River vede 2:0, Boca otáčí na 4:2, River vyrovnává. Poslední hra zápasu, Carlos Morete dává branku a obrat tím dokonává!

11/ Carlos García Cambón - Ubaldo Matildo Fillol 4:0! Opravím: 3. února 1974, Boca - River 5:2. Cambón debutoval a dal zkušenému Fillolovi 4 branky...

12/ 22. prosince 1976 se oba týmy setkaly poprvé ve finále oficiálního turnaje Nacional. Hrálo se na Racingu, Boca byla úspěšnější, jediný gól dal z přímého volného kopu Rubén Suné.

13/ Končilo Metropolitano 1977 a River přijel na Bombonéru jako lídr tabulky. Předposlední kolo, 9. listopadu 1977, Boca vede 1:0, autorem branky je Vicente Pernía. River vyrovnává z penalty, radost mu dává Daniel Passarella. Běží poslední minuta, Pedro Gonzáles nasazuje ke 40 metrovému sprintu, gól, 2:1, River je mistrem!

14/ Prší a voda mění trávník na Bombonéra v blativou směs. Maradona nastupuje k prvnímu derby svého života. Dostává míč, uspává ho na kopačce, střílí, od tyče za záda Fillola. Dva další góly dává Miguel Brindisi, zápas končí 3:0. 10. dubna 1981, poslední Superclásico slavného Labruny.

15/ 27. září 1981 se hraje netradičně před obědem. Na jedné straně Maradona, na druhé Kempes. Oba dávají po brance, ale raduje se Peluza. Boca vyhrává 3:2.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (32)

Přidat komentář
smazaný uživatel

jedině BOCAAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Z těhle dvou bych si vybral Bocu

Reagovat
smazaný uživatel

přeju Riveru

Reagovat
smazaný uživatel

BOCA !!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

amerika ve fotbale mě nějak nebere takže je mi to šumafuk

Reagovat
smazaný uživatel

BOCA 4EVER

Reagovat
smazaný uživatel

moc pekny a zajimavy clanek

pouze jsem asi uplne nepochopil bod 8, co se tam pak stalo, ze tam umrelo 71 osob? co to bylo za past?

Reagovat
smazaný uživatel

Něco podobného jako v hillsborough akorát naopak.

Reagovat
smazaný uživatel

RIVERRRRR

Reagovat
smazaný uživatel

neznate nejakou oficialni stranku Club America??

Reagovat
Tomanatura

Kdo nikdy nevidel Argentinskou ligu a tvvrdi, ze se hraje kvalitni fotbal jen v Evrope, necht se na ni podiva.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jn,i brazilska je supr

Reagovat
smazaný uživatel

No zrovna brazilská je prej lepší než španělská

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hm, prej je videt, ze jsi nevidel ani jeden zapas ani jedne z techto lig

Reagovat
Zajda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já fandím Racing Clubu Buenos Aires. Rád bych věděl kde a jak sleduješ argentinský nebo jihoamerický fotbal. Dík za odpověď.

Reagovat
Tomanatura

Fandím už nějakou dobu Boce Juniors. Informace o lize, soupisky, či základní sestavy, si vyhledávám na této stránce http://www.afa.org.ar/ . Bohužel je ten web strašně zatížený, takže trvá déle, než se načte, ale stojí za to. Poté taky na www.goal.com , ale tam spíše o Copa Libertadores.

Zápasy se dají sledovat klasicky na myp2p.eu, atdhe.net, justin.tv, livetv.ru a další známé...

Pokud by Tě zajímal brazilský fotbal, zápasy lze sledovat na webu sázkové kanceláře www.betfair.com, kde se stačí zaregistrovat (bezplatně) a poté se můžeš koukat. I když je tam teď většinou jen Corinthians...

Reagovat
didosh

Taky Miluju Bocu bo tama prosel můj nejoblíbenější fotbalista co kdy hrál Diego!Jo a ta atmosféra na Bonboéře to je něco úžasného to co tam dělá La Doce to nikde na světě neni!A hlavně žeru Rodriga Palacia a nesnáším River fůůůjjjjj!!!Jsem rád že jsou aj nějací fanoušci Jihoam.kopané a hlavně CABJ už jsem myslel že jsem v tom sám

Reagovat
Tomanatura

No já mám nejraději Riquelmeho s Palermem

Reagovat
smazaný uživatel

Dík za odpověď. Kouknu na to. Slušná stránka, co se týče argentinského fotbalu je i futbolpasion.com. Kdybys něco zjistil v budoucnu, můj mail je stanislav.lehuit@tiscali.cz. Ještě jednou dík a měj se.

Reagovat
Tomanatura

Kouknu na to, mail si uložím. Měj se.

Reagovat
didosh

V tom souhlasim já mám nejraděj fotbal v Jižní Americe hlavne Pohár Osvoboditelů,panečku to je jízda! Boca!La Doce

Reagovat
smazaný uživatel

Boca

Reagovat
irik

River !

Reagovat
smazaný uživatel

Boca

Reagovat
smazaný uživatel

Riquelme!

Reagovat
Tomanatura

Zřejmě bude hrát za repre proti Kolumbii!

Reagovat
didosh

Román tak to čumím...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele