3. PŘEDKOLO LIGY MISTRŮ

27.08.2003, 11:44
Aktuality
Přestože ve většině Evropy sezóna teprve začíná, pro mnohé kluby se již nyní rozhoduje o tom, jestli bude úspěšná, či nikoli. Dnes totiž vrcholí kvalifikace do Ligy Mistrů, do miliónové soutěže, která dokáže velmi výrazně zaplnit klubovou pokladnu a vylepšit rozpočet. A neplatí to jen u nás... (poslední aktualizace 27.8. 23:55)

Příjmy z lukrativní Ligy Mistrů jsou významnou položkou v rozpočtu středně velkých klubů po celé Evropě. Snad jen velkokluby světového formátu se lehce obejdou i bez nich, ty však většinou mají účast zajištěnou přímo. Pro ty méně bohaté je Liga Mistrů velmi důležitým zdrojem peněz, zvlášť v dnešní době, kdy fotbal prochází finanční recesí. A tak je pochopitelné, že neúspěch v kvalifikaci může předznamenat problémy v dalších sezónách, může znamenat prodej klíčových hráčů. Kvalifikace do Ligy Mistrů tedy je pro mnohé velmi důležitým bodem sezóny, i když se odehrává na jejím začátku...

Letošní odvety třetího předkola začaly již včera, známi jsou již čtyři postupující. České fanoušky jistě potěšila Sparta Praha, která dokázala, ač se trápila, vyřadit makedonský Vardar Skopje. Po výhře 3:2 venku měl český mistr zdánlivě snadnou úlohu v odvetě, ale nakonec postoupil jen těsně, díky remíze 2:2. Také v dalších úterních zápasech byli úspěšnější favorité. Povinnost postupu splnila Chelsea Londnýn, jejíž nový majitel Roman Abramovič za nové hráče vysázel bezmála sto miliónů liber. V domácí odvetě porazila slovenskou Žilinu 3:0 a s celkovým skóre 5:0 bez problémů postoupila. Anderlecht Brusel před dvěma týdny doma porazil polského zástupce Wislu Kraków 3:1 a v odvetě si svůj postup pohlídal, gólem pět minut před koncem dokonce vyhrál 1:0. Dalším postupujícím se stalo Deportivo La Coruňa, to se však o výsledek muselo bát až do samého závěru domácí odvety. Narazilo na dalšího tradičního účastníka Ligy Mistrů, norského suveréna Rosenborg Trondheim. V prvním duelu na chladném severu Španělé vybojovali bezbrankovou remízu a v odvetě měli mít snadnou úlohu. Už v 16. minutě se dostali do vedení, ale hubený výsledek hájili až do konce, pojistku přidat nedokázali.

(doplněno ve 20:45):
Dalším týmem, který se kvalifikoval do hlavní soutěže, se stal ruský Lokomotiv Moskva, který v minulé sezóně překvapivě proklouzl až do druhé fáze. S ukrajinským Šachťorem Doněck sehrál vyrovnanou partii, postupový gól Lokomotiv vstřelil až čtyři minuty před koncem domácí odvety, když se z penalty trefil Ignashevitch. Lokomotiv Moskva - Šachťor Doněck 3:1 (první zápas 0:1, postupuje Lokomotiv).

(doplněno ve 21:40):
V hlavní soutěži nebude chybět ani další tradiční účastník, turecký Galatasaray Istanbul. Rozdílem třídy přehrál bulharského mistra CSKA Sofia, oba dva zápasy skončily 3:0 pro Galatasaray.

(doplněno ve 22:00):
Velmi těžký úkol zvládli glasgowští Rangers. Před dvěma týdny doma jen remizovali 1:1 s FC Kodaň a v odvetě v Dánsku potřebovali buď vyhrát, nebo s vysokým skóre remizovat. Vše podstatné se v odvetě událo ve druhém poločase, nejprve z penalty skóroval Mikel Arteta, pak sice v 83. minutě domácí vyrovnali zásluhou Alvara Santose, nakonec však měl zápas šťastnější konec pro hostující Rangers. Postupový gól vstřelil v 87. minutě Shota Arveladze. FC Kodaň - Glasgow Rangers 1:2 (první zápas 1:1, postupují Rangers).

(doplněno ve 22:25):
Až do konce odvety se o postup musel strachovat řecký AEK Atény. V prvním utkání v Zurrichu podlehl místním Grasshoppers 0:1 a i když už v poločase odvety vedl 3:0, branka hostí ze 68. minuty nadělala domácím velké starosti, znovu inkasovat už si nemohli dovolit. Vedení a těsný postup ale Řekové uhájili. Další dva zápasy, které začínaly ve stejný čas jako duel v Aténách (Ajax - Graz a Dortmund - Bruggy), se budou prodlužovat.

(doplněno ve 22:50):
Fotbalisté Slavie Praha dělali, co mohli, předvedli nejlepší výkon letošní sezóny, třígólový náskok Celty Vigo však stáhnout nedokázali. Už po půlhodině hry Slavia vedla 2:0 a měla několik dalších šancí, třetí branku však vstřelit nestačila. Hosté zdržovali, jak jen mohli, debatovali z rozhodčím, ale postup jim nakonec neunikl. Hlavně díky prvnímu zápasu, který Slavia totálně nezvládla. Doslova na prahu hlavní soutěže stáli už před odvetou hráči Celticu Glasgow, v prvním duelu v Budapešti porazili MTK 4:0. Postup si pohlídali, doma zvítězili 1:0. Rozdílem třídy se do základní skupiny probojoval také další z tradičních účastníků, Dynamo Kyjev. V prvním, domácím zápase porazil Dinamo Záhřeb 3:1 a nic nenechal náhodě ani v odvetě, zvítězil 2:0. Newcastle doma překvapivě podlehl Partizanu Bělehrad 0:1 a protože stejným výsledkem před dvěma týdny uspěl venku, rozhodne se v prodloužení. Olympique Marseille měl mít snadnou pozici, v prvním duelu ve Vídni porazil Austrii 1:0, v odvetě se však trápil a může být rád za remízu 0:0, která mu jen tak tak stačila k postupu.

(doplněno ve 23:00):
Z postupu se nakonec může radovat i loňský čtvrtfinalista Ajax Amsterdam. V odvetě s rakouským Grazer AK měl nečekané problémy, remizoval 1:1 a protože stejným výsledkem skončil i první duel, muselo se prodlužovat. Hosté v nastaveném čase přišli o dva hráče, kteří dostali červené karty, a Ajax výhody využil - ve 104. minutě rozhodl gólem z penalty Tomáš Galásek.

(doplněno ve 23:20):
Obrovské zklamání teď jistě panuje v Dortmundu. Místní Borussia s dvojicí českých reprezentantů Tomášem Rosickým a Janem Kollerem totiž vypadla s belgickým Club Bruggy, když nezvládla penaltový rozstřel. Po 90 minutách byl stav 2:1 pro domácí, tedy stejný jako výsledek prvního duelu, mělo tedy rozhodnout prodloužení. V něm gól nepadl a v penaltové loterii byli šťastnější hosté, na jejich čtyři zásahy domácí odpověděli jen dvakrát.

(doplněno ve 23:45):
Penaltový rozstřel se stal osudným také dalšímu favoritovi, anglickému Newcastlu United. Pozici měl zdánlivě snadnou, v prvním duelu v Bělehradě porazil Partizan 1:0. Doma však stejným rozdílem prohrál, v prodloužení se nerozhodlo a ani při penaltách se domácí neprobudili, výhra 4:3 poslala do hlavní soutěže překvapivě Srsbký Partizan Bělehrad.

(doplněno ve 23:55):
32 účastníků hlavní soutěže zkompletovalo Lazio Řím, které po domácí výhře 3:1 dokázalo zvítězit i na hrišti Benficy Lisabon. Jedinou branku zápasu, který skončil výsledkem 0:1 ve prospěch italského klubu, vstřelil už ve 26. minutě Cesar.

Liga Mistrů už zná své první vítěze a první velké poražené. Mezi ty první se po roční absenci opět dostala Sparta, mezi ty druhé se bohužel opět zařadila Slavia. Losování základních skupin se uskuteční již zítra.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

nejvetsi skoda je Rosenborgu :(

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele