1. KOLO - LIGA MOHLA ZAČÍT O TÝDEN POZDĚJI

01.08.2003, 20:15
Aktuality
V sobotu 26. července začal úvodním kolem nový ročník naší nejvyšší soutěže. Z osmi utkání je však odehráno pouze pět, ostatní tři klání byla odložena na konec srpna z důvodu účasti našich klubů ve 3. kole poháru Intertoto.

Hned tedy na úvod si 1. liga svou pověst nevylepšila. Celé úvodní kolo je nyní roztaženo do jednoho měsíce, čímž trpí opět jen a jen fanoušci, kteří tak ztrácí přehled. Copak nešlo ligu zahájit o týden později? Copak tvůrci ligového kalendáře neznali termíny Intertoto cupu a nevěděli, že pro první tři kola je hrací den sobota a neděle a až pro semifinále a finále je hracím dnem středa? Možná si mysleli, že naši tři zástupci vypadnou hned v úvodních kolech, a tak daleko se nedostanou. Opak byl, ale pravdou. Do třetího kola se dostali všichni tři zástupci (Brno, Liberec a Synot) a nevedli si vůbec špatně, vždyť Brno a Liberec vybojovali postup do semifinále. Svaz tedy hned na úvod zapříčinil chaos, který znamená, že kompletní výsledky 1. kola budeme znát nejdříve na konci srpna, kdy by se měla odložená utkání Synot-Plzeň, Liberec-Blšany a Brno-Opava odehrát.

Tři utkání se sice nehrála, ale k vidění bylo pět utkání, která slibovala zajímavou podívanou. Pojďme se tedy podívat, jak jednotlivá utkání 1. kola dopadla.

I letos se zahajovalo soubojem mezi Teplicemi a Spartou, ale tentokrát utkání hostila teplická Stínadla. Od tohohle zápasu mezi mistrem ligy a vítězem poháru si diváci slibovali atraktivní fotbal, vždyť do ochozů si jich našlo cestu něco přes jedenáct tisíc a to ještě utkání vysílala televize. Většina fanoušků byla zvědava na nejdražšího hráče ligy, kterým se stal černohorský útočník Igor Gluščevič, jehož Sparta získala z nizozemského Utrechtu. Po celý zápas byl velice aktivní a svou snahu završil v závěru prvního poločasu, kdy otevřel skóre. Další šance však neproměnil, což se letenským vymstilo a deset minut před koncem vyrovnal kapitán Teplic Pavel Horváth na konečných 1:1. Velmi sympaticky se po letech v dresu Sparty uvedl veterán Jiří Němec, ukázal tak, že by mohl svými zkušenostmi obohatit hru českého mistra. Na úvod tedy velmi kvalitní utkání.

Dalším šlágrem bylo utkání mezi druhým a třetím týmem loňské sezóny, kdy Slavia na Strahově přivítala žižkovskou Viktorii. Tým ze Žižkova moc vicemistra nepotrápil, jeho hře chyběla dynamičnost a nápaditost, sešívaní tak bez problému zvítězili 2:0. Výborné utkání odehrál Pavel Kuka, který prohlásil, že letos moc touží po mistrovském titulu, což se mu u nás ještě nepodařilo.

Na své střelecké časy zavzpomínal v utkání Příbrami s Jabloncem bývalý kanonýr Sparty Horst Siegl, který se zaskvěl dvěma góly v síti soupeře, další dva góly přidal Pavel Zavadil. Příbram bude jistě letos myslet výše než v loňské sezóně a potenciál na to bezpochyby má. Za to Jablonec by mohl mít nakonec i problémy se záchranou.

Na Hané se v moravském derby s domácí Olomoucí utkalo překvapení loňské sezóny, mužstvo Zlína. Vždyť Zlín byl jediný tým, který v loňské sezóně v obou utkání porazil mistrovskou Spartu. Klíčový okamžik utkání se odehrál v 69. minutě, kdy za stavu 1:0 pro domácí, neproměnil zlínský kapitán Jaroslav Švach penaltu. Zlín už později nedokázal vyrovnat a nakonec ještě v poslední minutě pečetil vítězství Olomouce Patrik Siegl.

V pondělní dohrávce pak přijely na ostravské Bazaly České Budějovice. Baník vůbec nic nenechal náhodě a již po jednadvaceti minutách zcela převálcoval Jihočechy, kdy ukazatel skóre již ukazoval stav 3:0. Ostravští posléze ubrali z tempa hry a utkání jen kontrolovali. V závěru se sice budějovičtí dočkali čestného úspěchu, ale autorem branky byl opět hráč Baníku, když René Bolf se nešťastně trefil hlavou do vlastní sítě.

Výsledky 1. kola : Teplice-Sparta 1:1, Slavia-Žižkov 2:0, Příbram-Jablonec 4:1, Olomouc-Zlín 2:0, Ostrava-České Budějovice 3:1. Utkání Synot-Plzeň, Liberec-Blšany a Brno-Opava byla odložena.

Program 2. kola : 2. 8. - Blšany-Slavia, Jablonec-Olomouc, Plzeň-Žižkov, Brno-Synot, Ostrava-Liberec, Sparta-Opava, 4. 8. - Teplice-Příbram, Zlín-České Budějovice.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jako by jste neznali český svaz. Takové věci tady jsou normální. Tak organizovaná liga jako je třeba ve Španělsku, Anglii, atd. tady nikdy nebude.

Reagovat
HOST*J.

ehm, vzdyt uz tady jedna zprava o prvnim kole Gambrinus ligy je! tak proc ted druha?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele