1. Bundesliga - preview sezóny 2012/2013

22.08.2012, 20:42
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Už jen necelých osmačtyřicet hodin zbývá do zahájení nové, jubilejní padesáté bundesligové sezóny. Ještě než se mistrovská Borussia Dortmund či brémský Werder ujme úvodní rozehrávky nového ročníku, je čas pro tradiční pohled do kuchyně všech osmnácti celků...

Fanoušky nejnavštěvovanější soutěže na světě bude jistě znovu táhnout předpokládaný souboj o prvenství mezi BVB a Bayernem, který je po neúspěšné sezóně ještě hladovanější a hodlá zamezit konkurentovi v završení mistrovského hattricku - ten se v historii podařil jen jemu a Borussii Mönchengladbach.

Zajímavé bude rovněž zápolení o dvě vstupenky do Ligy mistrů a další pohárové pozice, které by rády obhájily Schalke, Gladbach, Leverkusen, Stuttgart a Hannover, v konkurenci finančně silných štik Wolfsburgu a Hoffenheimu či obrozeného Werderu to ale nemá být jednoduchá záležitost. To platí i pro trojici nováčků a několik skromných klubů, pro které mívá záchrana cenu zlata...

Jelikož jsme český web, tak na tomto místě nesmí chybět zmínka o "našich" legionářích, kterých do nové sezóny vstupuje stejně jako před rokem tucet, což pro zajímavost dělá 4,7 % všech cizinců působících v bundeslize. České zastoupení: Michal Kadlec (Leverkusen), Jan Polák, Petr Jiráček a Václav Pilař (všichni Wolfsburg), Theodor Gebre Selassie (Werder), Tomáš Pekhart a Adam Hloušek (Norimberk), Pavel Krmaš (Freiburg), Zdeněk Pospěch (Mainz), Jan Morávek a Milan Petržela (Augsburg), Jaroslav Drobný (HSV).

Ballspielverein Borussia 09 Dortmund

Borussia Dortmund si před sebe loňskou, nadmíru vydařenou sezónou postavila ještě obtížnější úkol, než na žlutočernou partu čekal před rokem. Vyjma obhajoby bundesligového primátu se svěřencům Jürgena Kloppa povedlo opanovat také DFB-Pokal po dlouhých třinácti letech a Borussen tak mohli oslavit poprvé v historii ceněný double! Malou kaňkou však přece jen zůstává působení v Lize mistrů, což by nyní chtěl vestfálský celek napravit...

Nastavená sinusoida okysličování kádru, kdy nedocházelo v posledních letech k žádným velkým pohybům na přestupovém trhu, se osvědčila a ukázala se být jedním z rozhodujících faktorů úspěchů, jež přišly v posledních dvou sezónách. Přesto se opět do vyladěného stroje zasáhlo, tentokráte odešel další motor dortmundské zálohy - Shinji Kagawa se po životní sezóně přesunul na Old Trafford. Borussia se poté rozloučila ještě s nespokojeným a v posledním ročníku (především kvůli zraněním) takřka nevytěžovaným Lucasem Barriosem, jenž kývl na nabídku čínského Guangzhou Evergrande.

Fanoušci však nemuseli příliš smutnit, dortmundský management opět prokázal svou flexibilnost a již s půlročním předstihem si zajistil služby Marca Reuse, komety loňské bundesligové sezóny, jenž skvělými výkony dotáhl jmenovkyni Borussii z Mönchengladbachu do předkola LM a následně byl po zásluze vyhlášen jak nejlepším hráčem bundesligy, tak i Fotbalistou roku v Německu! A dříve nepotřebný dortmundský odchovanec se tak po šesti letech vrátil zpět na místo činu, podobně jako před nedávnem dlouholetý spoluhráč Kevin Großkreutz.

Ofenzivní vozbu přišel (zejména do budoucna) vyztužit Leonardo Bittencourt z druholigové Energie Cottbus a Mustafa Amini, který uplynulý ročník ještě strávil na hostování v rodné Austrálii, kde oblékal dres Central Coast Mariners. Přímou náhradou za odcházejícího Barriose se po vleklých jednáních stal Julian Schieber ze Stuttgartu, kde nastupoval poskrovnu a změnu prostředí tak sám uvítal.

Přípravu Schwarzgelb, podobně jako ostatních bundesligových mužstev, narušovaly absence reprezentantů, kteří se zúčastnili mistrovství Evropy a měli tak o několik týdnů prodlouženou dovolenou. I proto se na úvod dostavilo několik překvapivých výsledků. Jako obhájce titulu se Dortmund podobně jako loni představil v Superpoháru, kde ovšem po prospaném úvodu podlehl mnichovskému Bayernu 1:2. Zklamání alespoň zmírnil po jednoznačné výhře v Oberneulandu snadný postup do dalšího kola DFB-Pokalu.

Na koho se těšit: Mario Götze, Marco Reus, Mats Hummels

Pravděpodobná sestava: Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - Kehl, Gündogan - Götze, Reus, Großkreutz - Lewandowski

Prognóza: Jak už bylo naznačeno, sekundární cíl v podobě vylepšení loňského vystoupení v Lize mistrů měl Dortmund již dopředu nalinkovaný a jasně daný. Ten hlavní je potom nasnadě a v podstatě totožný jako před rokem - znovu si zajistit účast v milionářské soutěži, což je pro stále skromné BVB důležité především z finančního hlediska, neboť šrámy z předchozích let ještě pomalu doznívají...

Fußball-Club Bayern München

Formulace předsezónního cíle bývá leckdy složitá - na jedné straně se nemusí vyplatit příliš ofenzivní pohled, na straně druhé moc velká zdrženlivost taky už kolikrát uškodila. FC Bayern ovšem tento problém řešit nemusí, jeho touha po návratu na bundesligový trůn už dlouho nebyla větší.

Naposledy v polovině devátesátých let se stalo, aby mnichovský kolos dvakrát v řadě nevyhrál ligový titul, nyní mu tento pocit znovu připomněla parta z Dortmundu. Vedle toho musel Bayern v uplynulé sezóně skousnout hned tři druhá místa a něco podobného už nechtějí na Säbener Straße znovu připustit. Stejně jako v předchozích lichých letech, ve kterých se "Schale" v rukou křepčil někdo jiný, i tentokrát šéfové klubu zainvestovali a ke slovu se tak dostalo proslulé "Festgeldkonto".

Ani euro ovšem nemusel Bayern zaplatit za možná nejvýraznější novou tvář, kterou je Matthias Sammer, po nevýrazném Christianu Nerlingerovi nový sportovní ředitel (o jeho vlivu více v tomto článku. Co se opravdových posil týče, je třeba zmínit především jméno Javiho Martíneze. Už loni trenér Jupp Heynckes toužil po ryzím defenzivním záložníkovi světových kvalit a nyní z tohoto požadavku neustoupil. Z mladého Baska má dokonce čtyřicet milionů eur udělat nejdražšího hráče bundesligové historie, jeho očekávaný příchod z Athleticu je ovšem stále na vážkách.

Z dalších, tentokrát už jistých posil má do základní sestavy nejblíže ex-wolfsburský Mario Mandžukić, jehož příchod se po angažování Claudia Pizarra z Brém jevil nejprve jako nesmyslný, při současných zdravotních problémech jak Pizarra, tak Maria Gómeze je ale z chorvatského útočníka najednou nepostradatelný hráč. Dalším výrazným jménem je Dante z Gladbachu, který by mohl na lavičku vystrnadit Boatenga, to samé by jistě rád i Xherdan Shaqiri čekající na šanci za Arjenem Robbenem. Mizivé šance naopak mají mladík Weiser či nová brankářská dvojka Starke.

Oblíbenec hoffenheimských fanoušků bude Neuerovi krýt záda místo Hanse-Jörga Butta, který ukončil kariéru a krátkodobě pracoval na postu šéfa mládežnického centra, než před několika dny definitivně klub opustil. Totéž platí i o dalším gólmanovi Sattelmaierovi, na příležitost už nebudou čekat ani Usami s Petersenem, do Wolfsburgu pak odešel Ivica Olić, jeho krajan Pranjić zamířil do Sportingu a vyhaslá naděje Breno za mříže.

Na koho se těšit: Manuel Neuer, Toni Kroos, Mario Mandžukić

Pravděpodobná sestava: Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba - Kroos, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribéry - Mandžukić

Prognóza: Ačkoliv se z Mnichova ozývají hlasy, že po dvou titulech v řadě je favoritem Dortmund, tak experti i sázkovky si jistě myslejí opak. Vítězství v nedávném zápase o Superpohár Bayernu po psychické stránce pomůže a v květnu se na Marienplatzu bude oslavovat třiadvacátý mistrovský titul v historii.

Fußball-Club Gelsenkirchen-Schalke 04

Po divokých letech spojených s drahými nákupy a vyhlášováním útoku na mistrovský titul se Schalke uchýlilo ke konsolidaci, pro kterou je toto přestupové okno největším důkazem. Cíle u celku z Gelsenkirchenu zůstávají vysoké, ovšem ne za každou cenu.

Königsblauen v uplynulé sezóně obsadili výborné třetí místo, které po delší době znamenalo přímý postup do Ligy mistrů a s ní spojenou finanční injekci, ta ale k velkým nákupům použita nebyla a v následujících několika dnech ani nebude. Jediným výdajem S04 zůstane pětimilionový Chinedu Obasi, jehož trvalý příchod z Hoffenheimu byl dojednán již v průběhu jara, další dva novicové, shodně do záložní řady, Roman Neustädter z Gladbachu a Tranquillo Barnetta z Leverkusenu přišli zadarmo. Tak trochu za posilu se dá považovat setrvání Farfána, který nakonec prodloužil smlouvu a pro ofenzivu by měl být druhou největší oporou po elitním kanonýrovi Huntelaarovi.

Schalke naopak opustila osobnost, která i po pouhých dvou letech v královsky modrém dresu může aspirovat na titul klubové legendy. Señor Raúl se vydal dohrát svojí kariéru do Kataru a zanechal za sebou díru jak v týmové hiearchii, kdy zastupoval kapitána Höwedese, tak na pozici "desítky", kterou se budou snažit zaplnit mladíci Holtby či Draxler. Prve jmenovaný ovšem může, stejně jako v uplynulé sezóně, zaujmout pozici zataženějšího tvůrce hry a poslat tím na lavičku buď zkušeného Jonese, nebo posilu Neustädtera.

Ačkoliv se spekulovalo také o příchodu Nizozemců de Jonga či van der Vaarta, manažer Horst Heldt a trenér Huub Stevens upřednostnili interní řešení, čímž podpořili mazání takřka dvousetmilionových dluhů klubu. Prve jmenovaný pak prokázal své nesporné schopnosti a značně zeštíhlil kádr, který ve Veltins Aréně "vybudoval" muž jedněmi zavrhovaný a druhými uctívaný, Felix Magath. Schalke tak definitivně opustili hráči jako Morávek, Zambrano, Kenia, Sarpei, Kluge nebo Baumjohann.

Na koho se těšit: Lewis Holtby, Julian Draxler, Kyriakos Papadopoulos

Pravděpodobná sestava: Hildebrand - Höwedes, Papadopoulos, Matip, Fuchs - Jones, Neustädter - Farfán, Holtby, Draxler - Huntelaar

Prognóza: Zkušený kouč Stevens se nechal slyšet, že pokud by jeho tým skončil devátý, ale mladí hráči by udělali krok správným směrem, jednalo by se také o úspěch. Poté, co se Schalke v uplynulých osmi letech šestkrát umístilo mezi nejlepší čtyřkou, ovšem nemůže mít ani tentokrát jiný cíl a při dané kvalitě je favoritem na obhajobu třetího místa.

Borussia Verein für Leibesübungen 1900 Mönchengladbach

Po dramatickém skoku ze sestupových pozic až k břehům milionářské Ligy mistrů nyní na Mönchengladbach čeká velmi napínavý rok. Na místa tří velkých opor přišli mezinárodně lanaření hráči a fanoušci Hříbat očekávají další úspěšnou sezónu.

Ještě v první polovině roku 2011 Borussia balancovala na hranici první a druhé bundesligy, po příchodu trenéra Luciena Favreho ale nabralo mužstvo výrazně pozitivní vývoj a během jednoho roku se vyšvihlo až do předkola Ligy mistrů, kde ale pravděpodobně vystaví stopku silné Dynamo Kyjev.

I bez jistoty finanční injekce se ale vedení porýnského klubu činilo a mělo důvod. Favre už jedno senzační čtvrté místo zažil s Herthou, po odchodu tří opor ale následoval bolestivý pád včetně trenérova vyhazovu. Už v lednu byl oznámen návrat Marca Reuse do Dortmundu, za pár týdnů následoval Roman Neustädter, který si potřásl rukou se Schalke, a začátkem léta pak odešel Dante do Bayernu. Favre nedávno odchod zmíněného tria přirovnal k imaginární situaci, při které by Barcelona naráz přišla o Messiho, Xaviho a Piquého.

Zatímco tito hráči by se prakticky nahradit nedali, tak Gladbach tu možnost má a veškeré finance, které výše zmíněná trojice přinesla, investoval zpět. Do středu zálohy na Neustädterovo místo přišel Granit Xhaka z Basileje, stoperskou dvojici s veteránem Stranzlem bude od nové sezóny tvořit Álvaro Domínguez z madridského Atlética, a tu nejsledovanější úlohu - nahradit Reuse - dostal Luuk de Jong, z nějž se díky patnácti milionům mířícím do kasy Twente stala suverénně nejdražší posila v historii Gladbachu. Díky příchodům Mlapy či Hrgoty se pak Favremu otevřely další varianty, jak poskládat ofenzivu.

Na koho se těšit: Patrick Herrmann, Marc-André ter Stegen, Luuk de Jong

Pravděpodobná sestava: ter Stegen - Jantschke, Stranzl, Domínguez, Daems - Herrmann, Xhaka, Nordtveit, Arango - de Camargo, de Jong

Prognóza: Mönchengladbach zřejmě jen těžko zopakuje své loňské umístění a zejména zpočátku to v obměněném týmu může skřípat. Úspěšný koncept ovšem zůstal, kvalita se i přes divoké přestupní období udržela taktéž na vysoké úrovni a Hříbata by o poháry měla nejen hrát, jak zní oficiální cíl, ale znovu do nich také postoupit.

Bayer 04 Leverkusen Fußball

Nahrazení Juppa Heynckese se Leverkusenu v osobě Robina Dutta zdaleka nepodařilo, tradiční aspirant na pohárové příčky se dlouho pohyboval daleko od jejich hranice, čemuž však mimo jiné napomohlo také dlouhé účinkování v Lize mistrů, kde Bayer přezimoval. Ani to ale bývalému kormidelníkovi Freiburgu kůži nezachránilo, naopak ambice Werkself museli za minutu dvanáct dotahovat Sami Hyypiä a Sascha Lewandowski.

Sázka na mladou krev se farmaceutickému celku vyplatila, nevídaná trenérská dvojice ihned od začátku slavila úspěchy a především díky čtrnácti bodům z posledních šesti utkání nakonec zajistila porýnskému mužstvu pátou příčku. Předsezónní cíl byl tak splněn a perspektivní trenérské duo obdrželo nové dlouhodobé kontrakty. Během letní přestávky tak mohli progresivní zelenáči na trenérské lavičce naplno rozvíjet svůj potenciál, což mimo jiné vedlo ke změně stylu hry: Bayer se z dlouholetého 4-2-3-1 přesouvá na rozestavení 4-3-2-1, resp. 4-3-3 se zesíleným středem hřiště a flexibilní ofenzivní trojicí.

Změna herního stylu se koneckonců promítla také do pohybů v týmu. Své působení v Leverkusenu uzavřelo hned několik ostřílených hráčů a dlouholetých opor - René Adler se po konci smlouvy a dlouhých dvanácti letech přesunul do HSV, zatímco Tranquillo Barnetta se pro změnu upsal Schalke 04. Smlouva vypršela také Michaelu Ballackovi. Nejvíce překvapivým ze všech zmíněných odchodů byl však přestup Erena Derdiyoka do Hoffenheimu, jenž za vytáhlého Švýcara neváhal zaplatit pět milionů eur.

Kolonka příchodů však i přes úbytek financí nabízí hodně zajímavá jména. Pro Bayer tím nejdůležitějším by mohl být příchod Philippa Wollscheida, který se za poslední dvě sezóny v Norimberku vypracoval na jednoho z nejlepších středních obránců bundesligy a měl by tak konečně zacelit nejpalčivější problém sestavy. Defenzivní vozbu posílil také Daniel Carvajal, opěvovaný talent z rezervy Realu Madrid.

Rudi Völler si pak nachystal pro fanoušky jedno překvapení, když si z inspekční cesty po Jižní Americe "dovezl" chilského reprezentanta Júniora Fernandese, jenž tak u Rýna naváže na reprezentačního spoluhráče Artura Vidala a všichni jistě doufají, že v Leverkusenu zanechá minimálně stejně hlubokou stopu. Tradiční bundesligový celek se chce více zaměřit na práci s mládeží, šanci by tak měl dostat navrátilec z hostování v Norimberku Jens Hegeler nebo talentovaný odchovanec a úspěšný mládežnický reprezentant Samed Yesil.

Na koho se těšit: Renato Augusto, Lars Bender, Karim Bellarabi

Pravděpodobná sestava: Leno - Schwaab, Wollscheid, Friedrich, Kadlec - Castro, Rolfes, Bender - Augusto, Kießling, Schürrle

Prognóza: Přestože týmový šéf Sami Hyypiä a trenér Sascha Lewandowski vsadili své akcie na jednu kartu, tak by se jim tato investice mohla v dlouhodobém horizontu mnohonásobně vrátit a Leverkusen by třeba mohl zaútočit i na zakletý titul. Tuto sezónu to však ještě nebude, ovšem omlazený tým (čtvrtý nejmladší v lize) rozhodně nepostrádá kvalitu a měl by opět zaujmout pohárovou místenku.

Verein für Bewegungsspiele Stuttgart 1893

Pouze vedoucí duo Dortmund - Bayern nasbíralo na jaře více bodů než Stuttgart, který má tak před novou sezónou pádný důvod k sebevědomí. Švábský celek se v posledních letech často prezentuje špatným podzimem a následnou stíhací jízdou, letos by ale mohlo být mnohé jinak.

Léto v metropoli spolkové země Bándensko-Würrtenbersko bylo totiž poměrně klidné, k obměně došlo pouze na místě pravého beka, a tak byly položeny základy k tomu, aby svěřenci Bruna Labbadii začali tam, kde na jaře skončili. Právě bývalý kanonýr působí u kormidla týmu od prosince 2010 a je tak od mistrovské nadvlády Armina Veha nejdéle sloužícím koučem u Neckaru.

Po odchodech Khalida Boulahrouze do Sportingu a Stefana Celozziho do Frankfurtu museli Švábové nově obsadit pravý kraj obrany a to se jim povedlo díky hostování Tima Hooglanda ze Schalke, kterému by měl krýt záda, popřípadě rovnou dělat konkurenci japonský talent Gotoku Sakai. Podobné střídání stráží, byť jen na lavičce, se událo také v ofenzivním partu zálohy, Tima Gebharta odcházejícího do Norimberku nahradil ex-berlínský Tunay Torun.

Bez náhrady sice odešel do Hoffenheimu bývalý kapitán Matthieu Delpierre, vzhledem k setrvání jeho nástupce Tasciho se ale nejedná o vážný problém. Tím by už ale mohla být ztráta Juliana Schiebera, který rok před koncem smlouvy vyslyšel vábení mistrovského BVB. Dalším mínusem, byť jen pro podzimní část sezóny, je zranění Daniela Didaviho - ten se měl po vydařeném hostování v Norimberku vrátit s dobrými vyhlídkami na základní sestavu, ty ale zmařilo vážné zranění kolena. I proto zřejmě Labbadia tolik stál o setrvání Cacaua, který v zimě ztratil místo příchodem Ibiševiće a pohrával si s myšlenkami na odchod, nakonec ale pokračuje ve Stuttgartu.

Na koho se těšit: William Kvist, Serdar Tasci, Martin Harnik

Pravděpodobná sestava: Ulreich - Hoogland, Tasci, Maza, Molinaro - Kvist, Kuzmanović - Harnik, Hajnal, Okazaki - Ibišević

Prognóza: Pokud Stuttgart výrazně zezačátku nezaspí, měl by míchat kartami v první třetině tabulky. Menším rizikem je poměrně úzký kádr, pokud však Švábové toto úskalí zvládnou, opětovná účast v evropských pohárech by je minout neměla.

Hannoversche Sportverein von 1896

Před dvěma lety se Hannover zachraňoval doslova za pět minut dvanáct a definitivní jistotu dala 96kám až výhra v Bochumi v posledním kole. Od této doby však Slomkovi hoši urazili pořádný kus cesty, hned dvakrát dobyli pohárové příčky a k tomu se ještě dostali do čtvrtfinále Evropské ligy. Tyto úspěchy však nebude snadné zopakovat.

Našlápnuto ale mají v dolnosaském městě slušně. Přes irský St. Patrick's Athletic se H96 dostal poměrně snadno již do čtvrtého předkola Evropské ligy, kde poměří síly se Śląskem Wrocław, a když uspěje, tak už nic nebude stát v cestě dalšímu povedenému představení na kolbišti druhé nejprestižnější klubové pohárové soutěže. Fanoušky pak dozajista těší také skutečnost, že se Hannover stal za poslední období nejúspěšnějším severoneměckým klubem, za sebou nechal HSV, Werder a především nenáviděný Wolfsburg!

Základním stavebním kamenem Slomkova herního stylu je bezpochyby defenziva, tady je změna od příchodu místního patriota snad nejvíce patrná - obranná hra Dolnosasů je propracovaná do sebemenších detailů, což se muselo chtě nechtě projevit na počtu inkasovaných branek (dvě sezóny před Slomkou to bylo 69 a 67, zatímco za poslední dva ročníky se počet inkasovaných branek shodně zastavil na čísle 45). Na tomto měla mimo jiné hlavní zásluhu výborně se doplňující stoperská dvojice Haggui - Pogatetz, druhý jmenovaný však nyní vyslyšel vábení Felixe Magatha a zamířil do sousedního Wolfsburgu.

Neméně zdatnou náhradou by ale měl být Felipe ze Standardu Lutych, jenž přitahoval zájmy hned několika klubů, nakonec ovšem skončil v AWD-Areně. Stárnoucího kapitána Cherundola by měl potom dlouhodobě nahradit Hiroki Sakai z Kashiwy Reysol. Pozitivní zprávou pro fanoušky je především návrat Szabolcse Husztiho ze Zenitu Petrohrad a vyjma skvělého zahrávání standardních situací si od něho Mirko Slomka slibuje hlavně zvýšenou produktivitu z druhé vlny, což doposud "šestadevadesátkám" chybělo.

Na koho se těšit: Christian Pander, Lars Stindl, Jan Schlaudraff

Pravděpodobná sestava: Zieler - Cherundolo, Haggui, Felipe, Pander - Stindl, Pinto, Andreasen, Huszti - Schlaudraff, Abdellaoue

Prognóza: Tým od řeky Leine by chtěl podobně jako v posledních dvou sezónách čeřit vodu v horní polovině tabulky, daleko od sestupových příček a pokud možno se naopak zapojit do tlačenice o evropské poháry. To se však ve zvýšené konkurenci nejeví jako snadný úkol, čehož si je Slomka a jeho nadřízení dobře vědomi. Rozhodně splnitelným cílem však zůstává dostat se v DFB-Pokalu co nejdále...

Verein für Leibesübungen Wolfsburg

Jedním z nejkontroverznějších bundesligových týmů posledních let je bezpochyby Wolfsburg a jeho zaslíbený kouč a manažer v jedné osobě Felix Magath. Celek z města automobilů před třemi lety nečekaně získal titul, pak už v "době po Magathovi" přední pozice vyklidil (osmé a patnácté místo) a loni znovu se svým spasitelem skončil osmý, statisticky vzato...

Velezkušený kormidelník se může v bohatě dotovaném klubu spolehnout na takřka bezedný přítok financí, a tak se častokrát příliš nerozmýšlí a přivádí hráče jako na běžícím pásu (poslední ročník si dres Vlků obléklo rekordních 36 hráčů!) - tato strategie se koneckonců vyplatila už při prvním Magathově působení v Dolním Sasku, tehdy na celý proces stačily pouhé dva roky a byl z toho senzační titul!

Také tento přestupní termín způsobil ve Volkswagen Areně nemalé hromobití a pakovalo se hned několik zkušených hráčů, kteří měli koncernový celek pozvednout, bohužel se tak nestalo a museli si tím pádem zabalit (Hitzlsperger, Salihamidžić, Chris, Tuncay Sanli). Dalším na řadě se poté stal spolehlivý střelec Mario Mandžukić, jenž odmítl prodloužit smlouvu, a tak po vydařeném ME zamířil do Bayernu Mnichov.

Aby Magath mohl pokračovat v pozvolném vzestupu, tak potřeboval především zpevnit defenzivní složku, kvůli čemuž do Dolního Saska dorazili hned dva ozkoušení střední obránci - Emmanuela Pogatetze z Hannoveru později doplnil Brazilec Naldo z brémského Werderu, kde mu sice pomalu končila smlouva, přesto za něj jeho nový zaměstnavatel neváhal zaplatit takřka pět milionů eur! Kompletní obměnu defenzivy by pak měl završit příchod krajana Fágnera z Vasco da Gama. Odchozího Mandžukiče a dlouhodobě zraněného Helmese má nahradit Ivica Olić a především nejlepší střelec Eredivisie Bas Dost, žhavé zboží z Heerenvenu.

Zpátky je také, i přes stále nejasnou budoucnost, režisér hry Diego, jenž se vrátil z úspěšného hostování v Atléticu Madrid. Promluvit do rozložení sil na trávníku chtěl jistě i bývalý plzeňský záložník Václav Pilař, ten si však v reprezentačním utkání na Ukrajině přetrhl přední zkřížený vaz v koleni a podobně jako spoluhráč Helmes může minimálně na šest měsíců na ostrý soutěžní duel zapomenout.

Na koho se těšit: Ivica Olić, Ricardo Rodríguez, Bas Dost

Pravděpodobná sestava: Benaglio - Fágner, Naldo, Pogatetz, Rodríguez - Schäfer, Träsch - Vieirinha, Diego, Olić - Dost

Prognóza: Oproti loňské sezóně se zdá být tým Vlků přece jen typologicky lépe poskládaný a především vyvážený, všichni nově příchozí hráči by se měli bez problémů začlenit do základní sestavy a měli by hru automobilového celku výrazně pozvednout. Minimálním cílem VfL zůstává kvalifikace do Evropské ligy, což se ukazuje jako reálný a splnitelný cíl, i když konkurence bude oproti předešlým letům nebývalá.

Sport-Verein Werder von 1899 Bremen

První očistnou kůru zažili v Brémách již před loňskou sezónou a dlouho to vypadalo, že bude úspěšná a Werder se po krátké odmlce vrátí do evropských pohárů. Nepovedená druhá polovina soutěže, kdy si severoněmecký celek zapsal pouze dvě vítězství, ale podobné úvahy zahnala. Nyní by však měly nastat lepší časy.

Svěřenci Thomase Schaafa dlouhá léta patřili k nejzkušenějším bundesligovým celkům, nicméně omlazovací proces nešlo odkládat do nekonečna a i kvůli opětovné absenci pohárové soutěže většina dlouholetých opor odešla. Tim Wiese se po konci smlouvy přemístil do Hoffenheimu, zatímco věčný marod Naldo odešel za slušný balík peněz do konkurenčního Wolfsburgu, podobně jako Marin do Chelsea. Věrný nezůstal ani Claudio Pizarro, jenž by si chtěl na stará kolena ještě s Bayernem zahrát o příčky nejvyšší a především pak v Lize mistrů. Na Weserstadionu už nebudou působit ani Boenisch, Borowski nebo Rosenberg.

Důležitým a hlavním krokem ke stabilizaci kádru se stala defenzivní vozba. Wieseho nahradí mladá dvojice Sebastian Mielitz - Raphael Wolf, jenž se do Německa vrací z rakouského Kapfenbergu. Pravý kraj obrany by měl po letech nejisté vlády obhospodařovat Theodor Gebre Selassie, zatímco ambice na základní sestavu si dozajista dělá také Assani Lukimya, příchozí po konci smlouvy z Fortuny Düsseldorf. Na trvalý přestup poté z Janova dorazil Řek Sokratis, který by měl v mladém celku plnit jednu z vůdčích rolí.

Výrazné posílení se však dočkalo také zbytku sestavy: Eljero Elia se po nepovedené anabázi v Juventusu vrátil na sever Německa, zamířil ale do Brém, týmu hlavního rivala HSV. Zatímco holandský křídelník dorazil na trvalý přestup, tak alespoň na rok by měl s hrou dopředu pomoci Kevin de Bruyne z tábora čerstvého vítěze Ligy mistrů Chelsea. Střílení branek by pak měli mít na starost Nils Petersen a Joseph Akpala z Brugg.

Werder má za sebou poměrně vydařenou přípravu, během níž se mimo jiné zúčastnil kvalitně obsazeného turnaje, Liga total! Cupu, který následně dokonce v konkurenci BVB, Bayernu a Hamburku opanoval. Pohodu v brémském táboře však záhy narušil Preußen Münster, jenž se postaral o brzké vyřazení z DFB-Pokalu.

Na koho se těšit: Eljero Elia, Nils Petersen, Kevin de Bruyne

Pravděpodobná sestava: Mielitz - Gebre Selassie, Prödl, Sokratis, Ignjovski - Hunt, Fritz, Junuzović - de Bruyne, Petersen, Elia

Prognóza: Jednoznačným cílem Brém musí být návrat do evropských pohárů, otázkou však bude, jestli nejmladší bundesligový kádr (pouze náhradní brankář Vander a kapitán Fritz již oslavili třicáté narozeniny) tento tlak ustojí. Rozhodujícím faktorem může být také zdraví klíčových hráčů, což je u řeky Weser dlouhodobý problém.

1. Fußball-Club Nürnberg Verein für Leibesübungen

Norimberk ze sebe dokázal v posledních dvou letech konečně strhnout nálepku "jojo-klubu", který neustále pendloval mezi první a druhou bundesligou a zásluhu na tom má především stále nedoceněný Dieter Hecking. Ani on však nedokáže neustále vytvářet zázraky...

Právě příchodem bývalého kormidelníka Hannoveru začaly pro bavorské mužstvo lepší časy, nejdříve sice přišla na řadu zrádná (pro FCN však dobře známá) baráž s Augsburgem, tu však franský celek zvládl na jedničku podtrženou a mohl tím započít cestu ke stabilizaci. Následné šesté místo bylo jistě trochu navíc a po odchodech hlavních strůjců úspěchu (Gündogan, Ekici, Schieber), se očekával návrat do boje o záchranu, ten však nepřišel, naopak konečná desátá příčka byla dalším skvělým počinem.

Ani toto léto však "der Club" neprožíval tak klidně, jak by si jistě většina zainteresovaných přála, svou vinu na tom mají především odchody dvou hlavních opor - Philipp Wollscheid už skromný klub pomalu, ale jistě přerůstal, a tak zamířil za lepším do Leverkusenu, zatímco kometa jarní části Daniel Didavi ukončil hostování ze Stuttgartu. Za franský celek již nebudou nastupovat ani Maroh, Hegeler, Bunjaku nebo Eigler.

Možná i díky výše zmíněným odchodům, které byly z velké části vynucené, neboť se jednalo o hostující hráče, přišlo ze strany Norimberku ponaučení a management tohoto klubu se při příchodu hráčů zaměřuje ve větší míře na trvalé přestupy. Zacelit mezery v sestavě by pak měl ve Stuttgartu nevyužívaný Timo Gebhart, za něhož FCN zaplatil na své poměry vysokou částku jednoho milionu eur, a zkušený Marcos António z Rapidu Bukurešť. Japonský boom v bundeslize pak do Franků přivál Hiroshi Kiyotakeho, šikovný ofenzivní štírek na sebe upozornil v Cerezu Osaka a má už dokonce několik reprezentačních zápisů.

Na koho se těšit: Timo Gebhart, Alexander Esswein, Hiroshi Kiyotake

Pravděpodobná sestava: Schäfer - Chandler, Klose, Marcos António, Pinola - Simons, Balitsch - Frantz, Gebhart, Esswein - Pekhart

Prognóza: Úvod minulého ročníku se Norimberku příliš nevydařil a především díky výraznému zlepšení ve druhé polovině soutěže (především zásluhou Didaviho příspěvku), zůstali Frankové bez záchranářských starostí. Těch by se chtěli pochopitelně vyvarovat i letos a záležet bude především na tom, jak nově příchozí hráči dokáží nahradit stávající opory, což rozhodně nemůže být bráno jako samozřejmost.

Turn- und Sportgemeinschaft 1899 Hoffenheim

Přestože veřejně známý mecenáš Hoffenheimu Dietmar Hopp v průběhu minulých sezón neustále vyhlašoval cíle o proniknutí do pohárové Evropy, koncernový cele pokaždé skončil hluboko v poli poražených. Mělo tak přijít logické utahování opasků, čemuž nasvědčovaly také pohyby na přestupovém trhu, tomu však nakonec odzvonilo...

Konec jedné éry ovšem vesnické mužstvo tak jako tak potkal. Osud Carlose Eduarda, Luize Gustava a Demby Ba naposledy naplnil Chinedu Obasi, jenž zamířil jako připravovaná náhrada za Jeffersona Farfána do Schalke, nakonec ale Königsblauen peruánského křídelníka udrželi. Uvolnit své místo museli také Tom Starke, Andreas Ibertsberger, Gylfi Sigurdsson nebo Peniel Mlapa, které doplnilo ještě několik dalších přebytečných hráčů.

Nové posily však překonaly veškerá očekávání a u fanoušků provinčního celku způsobily doslova extázi! Markus Babbel se chtěl zaměřit především na psychicky více odolné jedince, což se zřejmě v případě Tima Wieseho úplně tak nepodařilo, ale přesto je reprezentační náhradník skvělou posilou a právě on by měl symbolizovat novou hoffenheimskou éru, koneckonců byl k tomu vyzbrojen ihned kapitánskou páskou (nahradil tak dlouholetého vůdce Andrease Becka). Neméně výraznými příchody jsou poté bývalý kapitán VfB Matthieu Delpierre nebo švýcarský reprezentační kanonýr Eren Derdiyok.

Samostatnou kapitolou je příchod Joselua z rezervy Realu Madrid, jenž představitele TSG tak zaujal, že za něj neváhali vyplatit astronomických šest milionů eur a rázem tak z něj udělali jednu z nejdražších posil v historii klubu (primát drží sedmimiliónový Babel, Šimunić a Carlos Eduardo)! Pomalu stagnujícího Becka má probudit Stephan Schröck, zatímco nespokojeného Ryana Babela se pokusí nahradit Kevin Volland.

Na koho se těšit: Eren Derdiyok, Roberto Firmino, Kevin Volland

Pravděpodobná sestava: Wiese - Beck, Deplierre, Vestergaard, Fabian Johnson - Rudy, Salihović - Vukčević, Volland, Firmino - Derdiyok

Prognóza: Celek z Kraichgau zakončil už třetí ročník po sobě na shodné jedenácté příčce, což rozhodně neodpovídalo ambicím a až na poslední sezónu také kvalitě kádru, který měl Hoffenheim k dispozici. Nyní by tak měly konečně dorazit lepší zítřky - pokud možno okořeněné starty v Evropě. Markuse Babbela však nečeká snadná práce, neboť o poháry se strhne litý boj.

Sport-Club Freiburg

Přestože na jaře nasbíral úctyhodných sedmadvacet bodů, které by jej řadily do bojů o evropské poháry, má před novou sezónou Freiburg tradiční cíl. Další záchrana by se navíc rovnala klubovému rekordu - ještě nikdy SCF nestrávilo mezi německou elitou pět ročníků v řadě.

Skromný celek z Breisgau v polovině uplynulé sezóny zažil něco neobvyklého, totiž odvolání trenéra. Zatímco úspěšní Volker Finke či Robin Dutt skončili z vlastní iniciativy, musel si Marcus Sorg balit kufry kvůli neuspokojivým výsledkům. Že se jednalo o povedený tah, není třeba zmiňovat. Nástupce Christian Streich dokázal mladé mužstvo pobláznit a strhnout takovým způsobem, že na sklonku sezóny dlouhých devět kol nepoznalo přemožitele.

Léto pak ve Freiburgu zažili poklidné, jako je poklidný sám jihozápadní cíp Německa. Miliony z lednového prodeje kanonýra Cissého zatím zůstávají na kontě coby pojistka pro budoucnost fotbalové školy, z níž SCF začíná bohatě čerpat. Z ryze externích příchodů lze zmínit hlavně ofenzivní dvojici Kruse, Terrazzino a zahraniční akvizice Calventeho s Hedenstadem.

Z Mage Solar Stadionu naopak odešli nepotřební obránci Barth, Hinkel a Lumb, s klubem se rozloučil také útočník Stefan Reisinger, oblíbenec freiburských fanoušků, který bude od této chvíle bojovat za Fortunu Düsseldorf. Tahouni bádensko-württemberského celku Cédric Makiadi, Julian Schuster a v neposlední řadě Oliver Baumann, který by musel brankářsky nejvyspělejší zemi světa opustit, pokud by chtěl jít za lepším, ovšem ve Freiburgu podle očekávání zůstávají.

Na koho se těšit: Max Kruse, Oliver Baumann, Cédric Makiadi

Pravděpodobná sestava: Baumann - Mujdža, Ginter, Diagne, Sorg - Makiadi, Schuster - Caligiuri, Rosenthal, Kruse - Dembélé

Prognóza: Freiburg patří mezi čtyři hlavní kandidáty na pád o patro níže, s bojem o záchranu ale má bohaté zkušenosti a jak tým, trenér, vedení, tak i okolí s fanoušky ví, do čeho jde. Pokud se Streichovo kouzlo během parného léta nevypaří, měl by jeho tým skončit v tabulce znovu "nad čarou", byť třeba jen těsně.

1. Fußball- und Sportverein Mainz 05

Již do své čtvrté bundesligové sezóny v řadě vstupuje Mainz, který má za sebou strastiplný ročník, po němž mohli být v Coface-Aréně skoro všichni rádi, že skončil. Nyní čeká 1. FSV nová výzva, ovšem podle všeho staré cíle.

Po předloňské skvělé sezóně, na jejímž konci se Mainz poprvé probojoval do pohárů (před šesti lety hrál Pohár UEFA díky Fair-Play), a četných odchodech opor nemohli mít manažer Heidel s trenérem Tuchelem jiný cíl než záchranu a ta se nakonec díky výbornému začátku jara s předstihem povedla. Nyní již falcké mužstvo žádnou velkou obměnu nezažilo a na důležité transfery by bohatě postačily prsty jedné ruky.

Tím hlavním je bezesporu ztráta Mohameda Zidana, který se v lednu do Mainzu vrátil po pěti letech a svými góly výrazně přispěl k záchraně, avšak i vzhledem k poklesu výkonnosti i odlišným představám o délce smlouvy po sezóně odešel coby volný hráč do Spojených arabských emirátů. Jako náhrada přišel univerzál Chinedu Ede z Unionu, druhou posilou pak je levý obránce Díaz z Clubu Bruggy.

Z dalších odchodů udeřil do očí především prodej Samiho Allaguiho do Herthy, jiný ofenzivní hráč Stieber zase přestoupil do Fürthu. Nepotřebný Fathi pak šel hostovat do tureckého Kayserisporu, zatímco Yilmaze se Schönheimem si vypůjčily druholigové kluby Paderborn, respektive Union.

Na koho se těšit: Eric Maxim Choupo-Moting, Chinedu Ede, Marco Caligiuri

Pravděpodobná sestava: Wetklo - Bungert, Noveski, Kirchhoff, Caligiuri - Baumgartlinger, Soto - Ede, Ivanschitz, Choupo-Moting - Szalai

Prognóza: Mainz by měl využít klidného léta i prostředí kolem klubu ve svůj prospěch a vzhledem k hráčskému personálu skončit na začátku druhé poloviny tabulky. Výraznější problémy se záchranou se ale vyloučit nedají; jistotou zůstává pouze fakt, že Tuchelovi svěřenci budou i nadále praktikovat ofenzivní, agresivní a přímočarý fotbal.

Fußball-Club Augsburg 1907

Augsburg má premiérovou sezónu mezi elitou zdárně za sebou a nyní se pokusí vyvrátit často omýlané pravidlo, že druhý rok je pro nováčka nejtěžší. Švábský klub do ní přitom vstoupí se zcela novým sportovním vedením, které na této úrovni nedisponuje žádnými zkušenostmi.

Po šesti úspěšných letech z klubu očekávaně odešel sportovní ředitel Andreas Rettig, který nyní pracuje pro Německý fotbalový svaz, a na jeho místo byl dosazen Manfred Paula. Dosavadní koordinátor mládeže se hned uvedl přestupem obránce Ronnyho Philpa z Regensburgu, o kterém kouč Jos Luhukay neměl ani potuchy. Ten tak zanedlouho rezignoval, načež Paula sáhl opět do Regensburgu a na trenérský post přivedl Markuse Weinzierla, jenž stál za nečekaným postupem Jahnu do druhé bundesligy.

Ačkoliv příchod tohoto dua jistě nedal fanouškům moc důvodů k optimismu, tak po konání na přestupovém trhu bylo jistě mnohem veseleji. Po korejském šikulovi Koo bude z Wolfsburgu v Augsburgu hostovat také Sio, z Hoffenheimu si zase klub vypůjčil Musonu, natrvalo získal ze Schalke Morávka a ofenzivu doplnil také plzeňským rychlíkem Petrželou. Hodně si "švábští Bavoři" slibují od dvou zkušených fotbalistů - útočníka Bancého a (překvapivě) defenzivního záložníka Ottla, zatím jen rozšířit kádr přišli Klavan a Vogt.

Kromě již zmíněné dvojice Rettig - Luhukay klub nejvíce postihlo "Adieu" od neúnavného dříče Axela Bellinghausena, který se vrátil do Düsseldorfu, znát by mohla být také ztráta Hajimeho Hosogaie hostujícího z Leverkusenu. Další hráči jako útočníci Rafael s Mayerem, záložníci Ndjeng a Sinkala či obránce de Roeck v FCA postrádáni nebudou, ani ke konci Luhukayovi éry totiž do základní sestavy nepatřili.

Na koho se těšit: Ja-Cheol Koo, Aristide Bancé, Daniel Baier

Předpokládaná sestava: Jentzsch - Verhaegh, Sankoh, Langkamp, Ostrzolek - Baier, Ottl - Koo, Morávek, Sio - Bancé

Prognóza: Zatímco loni byl Augsburg outsiderem číslo 1, tak letos patří "jen" mezi čtyři hlavní kandidáty na sestup. I přes kvalitnější ofenzivu bude mít tentokrát FCA těžší a vypadá to na tuhý boj až do samého závěru - zda bude úspěšný či nikoliv, je ve hvězdách.

Hamburger Sport-Verein

Na Hamburg čeká jubilejní padesátá bundesligová sezóna, přístavní celek tak byl přítomen u všech předchozích ročníků německé nejvyšší soutěže, ovšem právě ta nadcházející může být v historii tradičního klubu zapsána výrazně černým písmem...

Fanoušci jsou po další rozporuplné letní přestávce rozčarováni a ono se po uplynulé sezóně ani není čemu divit. Pouze krátké zlepšení po příchodu Thorstena Finka a především ještě více bezzubí soupeři v podobě Kaiserslauternu, Kölnu nebo Herthy zapříčinily setrvání Rothosen na bundesligové mapě. Klub se po příchodu Franka Arnesena a bezhlavé transferové a platové politice jeho předchůdců dostal do úsporného režimu, ve kterém by měl ještě nějakou dobu jistojistě vydržet, otázkou ale zůstává, bude-li tomu v 1. Bundeslize?

Další vlnu šetření odnesl takřka veškerý zbytek zkušeností a prověřené kvality, jež na severu Německa zůstávala. Odchodem Mladena Petriče (Fulham) a Josého Paola Guerrera (Corinthians), takřka vymizela veškerá ofenzivní síla HSV, a když k tomu potom ještě připočteme jeden z mála povedených příchodů z Chelsea, Gökhana Töreho, který se vydal hledat štěstí a jistě také nemalé finance do Rubinu Kazaň, kompletně se nám tím rozpadne už tak chřadnoucí útočná vozba. Jarolím s sebou navíc odnese i potřebné morálně-volné vlastnosti a defenzivní jistotu, kterou loni tým snad nejvíce postrádal.

Za tohoto stavu věcí už ale musely dorazit alespoň trochu prověřené náhrady, čemuž napomohl i negativní obraz loňských posil, které z větší části dorazily z bývalého působiště Franka Arnesena Chelsea. René Adler se v hamburské brance pokusí navázat na výkony, jež ho vynesly až na místo reprezentační jedničky, palčivý střed pole by měli vyztužit Paul Scharner z WBA a Milan Badelj, ten však bude ještě Dinamu Záhřeb pomáhat v boji o proniknutí do Ligy mistrů a úvodní bundesligová kola tak zmešká.

Velkým problémem se ovšem v průběhu přípravy ukázalo střílení branek a tady se má bundesligou protřelou kvalitu a zkušenost pokusit nahradit Artjoms Rudņevs z Lechu Poznaň, přičemž by se jistě nikdo nezlobil, kdyby napodobil svého předchůdce Roberta Lewandowskiho. Konečně proniknout ze stínu by měl Marcus Berg a hodně se očekává od Maximiliana Beistera, jenž zazářil na hostování v Düsseldorfu.

Na koho se těšit: René Adler, Maximilian Beister, Heiko Westermann

Pravděpodobná sestava: Adler - Diekmeier, Scharner, Westermann, Aogo - Badelj, Rincón - Beister, Son, Jansen - Berg

Prognóza: Obdobně jako před rokem dorazilo do Imtech Areny několik nových hráčů a bude to chtít určitý čas, než si vše "sedne". Posily "last minute" v osobě Badelje a Scharnera by měly přece jen zpevnit propustný střed hřiště a spolu s kapitánem Westermannem by právě na této trojici mohl stát budoucí osud HSV. Nicméně opětovný boj o záchranu není vyloučený.

Spielvereinigung Greuther Fürth

Po mnoha nedotažených pokusech se Fürth konečně dočkal a koncem dubna se stal celkově dvaapadesátým klubem, který si zahraje bundesligu. Do ní Greuther vstoupí bez velkých posil, svěřenci trenéra Büskense hodlají i nadále vsázet především na týmovou soudržnost.

Dlouhých patnáct sezón bez přerušení strávil Fürth ve druhé nejvyšší soutěži a od začátku nového milénia pravidelně patřil mezi širší okruh kandidátů na postup, jenže ten mu dlouho nebyl souzen. Spoustu pátých míst, jen pár bodů od kýžené třetí pozice, museli ve franském celku skousnout, až v prosinci roku 2009 přišel Mike Büskens a ve své třetí sezóně se mu toto klubové prokletí podařilo zlomit.

Ač o mladého kouče postupně stálo několik klubů, tak se Büskens nakonec rozhodl zůstat v Ronhofu a o rok prodloužil kontrakt. Jinou cestu zvolil jeho parťák a nedoceněný manažer Rachid Azzouzi, který po patnácti letech klub opustil a odešel do St. Pauli. Dvě citelné ztráty postihly i hráčský kádr SpVgg - coby volný hráč odešel do Hoffenheimu pravý bek Stephan Schröck a do Frankfurtu byl, poněkud překvapivě, uvolněn kanonýr Olivier Occéan. V týmu už nejsou ani Rahn, Schahin, Dorda či Fejzić, pro které už nebylo místo.

Co se týče příchodů, tak pozornost bude upřena hlavně na Djibyho Falla, který má gólově nahradit již zmiňovaného Occéana, a dánského reprezentačního záložníka Tobiase Mikkelsena. Rozšířit Büskensovy možnosti v ofenzivě přišli například Stieber či Ohandza, do středu obrany se pokusí probojovat mladíci Sobiech (hostování z Dortmundu) a Hefele, v srdci zálohy si možná vybojuje místo ex-leverkusenský Thanos Petsos. Z Drážďan pak přišel krýt záda neohrožené brankářské jedničce Grünovi Wolfgang Hesl.

Na koho se těšit: Sercan Sararer, Max Grün, Christopher Nöthe

Pravděpodobná sestava: Grün - Nehrig, Kleine, Mavraj, Schmidtgal - Sararer, Fürstner, Prib, Mikkelsen - Nöthe, Fall

Prognóza: Společně s Düsseldorfem platí Fürth za největšího outsidera, jeho charakteristické rysy jako bojovnost či agresivní a týmové pojetí hry ale v minulých letech na záchranu mnohdy stačily. Greuther může jen překvapit, což mu v konečném zúčtování spíše pomůže.

Eintracht Frankfurt

Pouhý rok po šoku v podobě sestupu se na Mohanu mohlo opět slavit - Eintracht Frankfurt sice nakonec skončil v tabulce druhé bundesligy "jen" druhý, vcelku suverénně ale splnil základní cíl, totiž návrat mezi elitu, kam klub dle tradice i fanouškovské základny nepochybně patří.

Již 23. dubna, dvě kola před koncem, mohli Orli po výhře v Aachenu jednak křepčit, ale hlavně spřádat plány pro novou sezónu. Začátkem května pak uťal veškeré spekulace o své budoucnosti trenér Armin Veh, když podepsal smlouvu na další rok, a společně s manažerem Hübnerem mohli začít přestupový kolotoč, který by jim mohl závidět snad i expert na tyto záležitosti Felix Magath.

Začněme tedy od postu brankáře, z nějž se nestárnoucího Oku Nikolova pokusí nadobro vystrnadit další mladík, tentokrát talentovaný Kevin Trapp z Kaiserslauternu. Značnou obměnu pak zažil střed obrany, ze kterého na delší dobu nejprve vypadl kvůli únavovému syndromu Amedick a následně do Dinama Moskva zamířil Schildenfeld. Kouč Veh tak spustil alarm, když v tu chvíli měl k dispozici jen zkušeného, avšak příliš velkou kvalitou neoplývajícího Butschera. Následně byl ale z Gladbachu definitivně vykoupen Anderson a aspirovat na základní jedenáctku přišli Demidov (Real Sociedad) se Zambranem (St. Pauli).

Oba kraje obrany pak posílili Celozzi ze Stuttgartu a Oczipka z Leverkusenu, přičemž druhý jmenovaný by měl mít místo v sestavě téměř zaručené. Co se týče středu zálohy, tak zde došlo s 1. FC Köln k výměně dosavadního náhradníka Lehmanna za budoucího náhradníka Laniga, zato obě křídla by měly obsadit kvalitní posily Aigner (1860) a Inui (Bochum). Zajímavý tah pak Frankfurt předvedl v útoku, kde by měl s gólovým podhrotem Meierem spolupracovat už jen jediný hrot Occéan z Fürthu. Krýt záda mu budou hostující Hoffer (znovu) s Kouemahou, zatímco ozkoušený kanonýr Idrissou byl nepochopitelně uvolněn do Kaiserslauternu.

Na koho se těšit: Sebastian Jung, Sebastian Rode, Kevin Trapp

Pravděpodobná sestava: Trapp - Jung, Demidov, Zambrano, Oczipka - Rode, Schwegler - Aigner, Meier, Inui - Occéan

Prognóza: Vzhledem ke spoustě změn by Eintracht mohl mít zpočátku vážnější problémy, což naznačil třeba i pohárový třígólový výprask v Aue. Na rozdíl od předminulé sezóny, kdy se mluvilo o pohárech a najednou z toho byl sestup, jsou ale nyní ve Frankfurtu realisty a nesporná kvalita by jim měla soutěž udržet.

Düsseldorfer Turn- und Sportverein Fortuna 1895

Fortuna Düsseldorf se po nekonečně dlouhých patnácti letech opět představí v bundeslize a může za to vděčit jedinému muži. Norbert Meier dokázal husarský kousek a během čtyř let dotáhl třetiligový celek až na výsluní německé fotbalové mapy. Nyní však před ním stojí ještě o poznání složitější rébus na vyřešení.

Poslušný žák Otta Rehhagela si musí připadat tak trochu jako ve škole: žáci po prázdninách zasednou do školních lavic a vyjma nových předmětů na ně čekají také jiní učitelé, kteří si najednou nemohou tolik nových jmen zapamatovat... Něco podobného se odehrálo po úspěšně zvládnuté baráži v kabině F95. Rozpadl se kompletní ofenzivní trojzubec, přičemž Beister (návrat z hostování do HSV), Bröker (Köln) a Rösler (Aachen) dohromady zaznamenali 32 z celkových 64 zásahů Fortuny, tedy rovnou polovinu! Citelný bude jistě také odchod Assaniho Lukimyi, jenž si to namířil za lepším do Brém.

Brankářskou jedničku Ratajczaka by měl nahradit věčný náhradník Reného Adlera v Bayeru Fabian Giefer, obranu dále vyztužil řecký reprezentant Malezas z PAOK Soluň a Bruno Soares z Duisburgu. Na trvalý přestup navíc manažer Werner Wolf získal Tobiase Levelse, případně by mohl na pravém kraji defenzivní čtyřky nastupovat velezkušený univerzál Du-Ri Cha. Po sedmi letech v Lauternu a Augsburgu se navíc do mateřského klubu vrací Axel Bellinghausen. Brankovou produkci by pak měli mít na povel zkušení - Reisinger (Freiburg), Nando Rafael (Augsburg) a hlavně Andrij Voronin z moskevského Dinama.

Přes příchod takřka dvou desítek nových hráčů zůstalo Norbertu Meierovi stále k dispozici sedm hrdinů, kteří nastoupili v základní sestavě během barážových střetnutí s Herthou BSC, a právě kolem nich by měl zkušený lodivod dotvořit nový tým. Během přípravy nebyla nouze o překvapivé výsledky, ale první kolo DFB-Pokalu na hřišti Burghausenu už zastihlo Fortunu připravenou.

Na koho se těšit: Andrij Voronin, Andreas Lambertz, Axel Bellinghausen

Pravděpodobná sestava: Giefer - Levels, Malezas, Langeneke, van den Bergh - Kruse, Lambertz, Fink, Bellinghausen - Voronin, Reisinger

Prognóza: Hlavním cílem Düsseldorfu bude jako u většiny nováčků záchrana, což by se za předpokladu, že se takřka nový tým dostatečně rychle sehraje, mohlo podařit. Důležité bude zachytit úvodních pět kol, kde na F95 čeká mimo jiné výlet do Augsburgu, utkání s Freiburgem a Fürthem.

Autor: Petr Vaněček, Jiří Vojík

Komentáře (90)

Přidat komentář
stas87
Reagovat
smazaný uživatel

Tak videu jsem dal přesně 2 sekundy.

Reagovat
penepi

Ja 35 sekúnd, vyhonil som si na Lewovi a vypol som to. Ale celkovo, takéto videá nejak nemusím prosto.

Reagovat
Arne

Já tenhle typ videí žeru.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Konec je nejlepší.

Reagovat
smazaný uživatel

který hráč Hamburgu tam dělal ty salta?

Reagovat
jv

Robert Tesche.

Reagovat
madridcan

Velmi sa tesim. Dufam, ze Eurosport bude davat zapasy. Zameriam sa hlavne na Dortmund, Leverkusen(Carvajal) a asi aj Bayern...Tak nech to vypukne

Reagovat
jv

Eurosport jede normálně dál (stejně tak Player) a plánuje vysílat, kromě pěti přenosů z 1. Bundesligy taky nově dva ze 2. Bundesligy (pondělní dohrávku doplní jeden z pátečních zápasů).

Reagovat
Arne

Člověče, já ten Player mám od ledna na rok a už mi to nefunguje... Musím si na ně posvítit.

Reagovat
jv

To je divný. Nevím teda, jak to máš ty, ale někdy v listopadu tuším, jsem si kupoval to zvýhodněný roční předplatný a normálně mi to jede dál beze změny. Zkus jim případně napsat a uvidíš.

Reagovat
Arne

Což to já jim napíšu, abych jim trochu vyčinil... Ale stejně na přímý přenosy bych to asi už moc nepoužíval, max. si jen pustit nějakej mač zpětně.

Reagovat
jv

Neosvědčilo se?

Reagovat
Arne

Moc ne... Mně se to prostě sekalo a navíc mě často štvalo, co tam povídali.

Reagovat
jv

Mně to teda jede parádně, ovšem komentáře tam jsou už někdy horší, to je fakt. Celkově vzato na tom ale rozhodně nejsou zase tak špatně, jiný stanice to měly pokrytý ještě daleko hůř a nedalo se tak na to koukat vůbec.

Reagovat
Arne

To jo, není to zlý, jen někdy... Teď mě napadá, mohl by zase dělat spolukomentátora Standa Levý, když skončil v Albánii. Ten se mi vždycky líbil, jen nevím, jestli byl na ČT, Eurosportu nebo obou.

Reagovat
jv

Určitě. Co vím, tak na Eurosportu byl jedním z pravidelných odborníků na bundesligu a do ČT chodil na LM (většinou, když hrál německý tým) a občas byl k vidění i ve studiu při GL. Zrovna on má BL docela v malíku a mluví rozumně.

Reagovat
Kaze

Wow, tak už vím, co znamená BVB těším se dost na Bayern, letos už prostě nemůžou nevyhrát titul

Reagovat
madridcan

ale mozu nevyhrat....a presne ho aj nevyhraju

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund mit dem goldenem Triple!!

Reagovat
honziss

Postoupí už letos konečně TSV 1860? :)

Reagovat
jv

Třeba si to ještě přečteš. Nedávno jsme se o tom pod nějakým článkem bavili a shodli jsme se na tom, že tenhle rok ještě ne. TSV bude podle mě v tzv. druhý vlně za Herthou a Lauternem, případně Kölnem, ale na první dvě místa bych to neviděl a přes baráž asi moc šance nepovede (záleží samo na soupeři). Nastartovaný to ale mají slušně a můžou to nahoře čeřit, dlouhodobě by se pak v 1. Bundeslize měli stoprocentně ukázat.

Reagovat
smazaný uživatel

Krásně jste si s tím vyhráli, kluci!

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jen pročíst něco jiného, než jen názvy a předpokládané sestavy

Reagovat
stas87

werder poharove priecky,greuther zachrana

nic viac nepotrebujem ku spokojnosti

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom BVB! Dokončeme hattrick! Díky za unikátní článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Originalita ten článek. Velké plus i za přímé názvy klubů a i za přezdívky

Reagovat
Arne

Předsezónní preview, tam bych moc originality zrovna nehledal.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: jak je stou malagou maju noveho majitela abo čo ?

Reagovat
smazaný uživatel

Málaga má stejného majitele, Al-Thaniho, jenž poslední dobou jenom přestával dodávat ropné zlato, a tak tam nastaly menší problémy. V podstatě klíčový je pro Málagu postup přes Pana, uklidnění situace a nákup posil v zimě.

Reagovat
smazaný uživatel

BVB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
penepi

Reagovat
smazaný uživatel

Nemá někdo informace jak to vypadá s Adamem Hlouškem?

Reagovat
jv

Rehabilituje po operaci kolene, vrátit by se měl v průběhu podzimu.

Reagovat
smazaný uživatel

BAYERN

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
penepi

Reagovat
godwood

Reagovat
penepi

A je to tuuu. Už sa neviem dočkať piatku. Celá sezóna bude veľmi zaujímavá, teda snáď. Očakávam mimoriadne vyrovnanú sezónu. O titul to asi bude opäť medzi nami a FCB, ale hrýzť bude viacero tímov. V prvej polovici tabuľky to môže dopadnúť hociako.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad to Schalke konečně dotáhne k titulu i nějakému úspěchu v LM. Kádr je docela silný a takový Draxler bude možné po sezoně značně žádaným zbožím.

Reagovat
JozkokozleJ

Bundesliga ist zuruck

Struktura preview uplne zodpoveda i mojmu pohladu. Co mansaft, to nejaky pribeh, to zaujimavy hrac, ktory sa oplati sledovat. Uz sa na piatok tesim, zvlast na taky bonbonik, aky ponuka.

Reagovat
penepi

jj, už teraz aby som dal chladiť pivko

Reagovat
smazaný uživatel

snad se werder zase vzchopí a bude hrát o Evropu

Reagovat
F.Torres

Bundesliga čím dál kvalitnější, čím dál zajímavější i sympatičtější Letos asi budu přát Werderu a BVB a aby se co nejvíce prosazovali naši do základních sestav!

Reagovat
smazaný uživatel

Kvalitní tužka

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud se nepletu tak toto jsou české stránky, tak by me zajimalo proč jsem v tešení (na koho se tesit) nenasel čechy,,, nerikam ze vsechny ale u vlku mohl bejt Jiraček nebo pilař, ve werderu to mohol bejt Gebre, či pekhart... aspon jeden

Reagovat
penepi

Teš sa na koho chceš.

Reagovat
smazaný uživatel

neboj budu

Reagovat
F.Torres

nahoře máš výpis všech čechů, tak bud rád za to...

Reagovat
smazaný uživatel

máš pravdu, aspon že tam je to,

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern si jde jednoznačně pro titul Mia San Mia !

Reagovat
penepi

Ide. A musím priznať, že keby ho tentokrát opäť dáme my, tak by to bolo pre mňa rovnako veľké prekvapenie ako keď sme vyhrali BL prvýkrát.

Reagovat
smazaný uživatel

To by měli ..s tím kádrem co mají by měli vyhrávat každoročně. Nic proti Dortmundu.., ale nemají hvězdy typu Riberyho, Lahma nebo Schweinstiegera. Každý rok kdy nevyhrají s takovým týmem aspoň titul v lize je zklamáním. Aspoň tak se to jeví mě. Navíc spolu hrají už delší dobu jenom s pár obměnama takže na nesehranost nebo podobné věci si stěžovat nemůžou. Ale taky myslím, že letos to už neprojedou. 3x po sobě to už by volalo do nebe.

Reagovat
smazaný uživatel

Fortuně přeju záchranu

Reagovat
penepi

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte někdo, jestli existuje fantasy bundesliga? Neco jsem videl na Kickeru

Reagovat
jv

Existuje. Zrovna na Kickeru nevím, ale nedávno jsem narazil hned na dvě: první je na oficiálních stránkách bundesligy - viz. http://www.bundesliga.de/de/manager/index.php a druhá potom na sport1.de - viz. http://bundesligamanager.sport1.de/app/, přičemž ani jednu jsem zatím ještě víc nezkoumal.

Když už se to teda nakouslo, tak bych se rovnou zeptal všech, jestli by měli zájem vytvořit ligu?

Reagovat
penepi

Ja určite.

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Horcmen

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem zkousel neco o obou zjistit i se svou chabou znalosti nemciny,ta na sport1 vypada jako klasicka fantasy jako fantasy PL co se tu hraje+ tam maji ucet Kroos, Xhaka a Basler a ta na ofic. strankach bundesligy je asi komplikovanejsi, videl jsem tam nejaky systemy lig a dokonce animace tak to nejaky pokrocilejsi nemcinar prosim prozkoumejte dukladneji

Reagovat
jv

Ještě na to kouknu, doposud nebyl čas.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nur der BVB!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli ten Jiráček opravdu nebude v základu tak žádný argument už přede mnou neobhájí Maghata..

Reagovat
smazaný uživatel

Huub Stevens trener na 5kol,potom vyhadzov hahaha..co na tom idiotovi vidia,chuuda shalke a tak sympaticky club

Reagovat
HonzaKoller

Víc takovýchto článků o Bundeslize!

Reagovat
smazaný uživatel

nejatraktivnejsi liga

Reagovat
jv

Určitě se máte během sezóny na co těšit.

Reagovat
smazaný uživatel

Už se těším na spolupráci Götze-Reus!! Jak píše redaktor na Sport1.de "Ein Zusammenspiel zwischen Reus und Götze, die dann Robert Lewandowski im Sturm bedienen? Es gibt schlechtere Trios."

Reagovat
smazaný uživatel

sympatie: M'Gladbach,Düsseldorf,Dortmund,Fürth

antipatie: Hoffenheim, Bayern, Leverkusen, Wolfsburg,Bremen

Reagovat
penepi

Sympatie: BVB, Fortuna, Werder, Hamburg

Antipatie: Bayern, Schalke, Stuttgart, Wolfsburg

Reagovat
smazaný uživatel

sympatie: BVB, Stuttgart, Gladbach, Hannover

antipatie: S04,Bayern,Hoffenheim, Nürnberg, Augsburg

Reagovat
smazaný uživatel

Fortuna, to by mohlo být velké oživení pro BL nejen z hlediska hraní fotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern letos už titul získá, jednoznačně. Už se nemůžu dočkat patku.

Reagovat
smazaný uživatel

těšíš se na zápas Dortmundu, jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Docela jo. Vidím to na pěknou remízu.

Reagovat
smazaný uživatel

Docela jo. Vidím to na pěknou remízu.

Reagovat
smazaný uživatel

aha tak to tě budu muset zklamat - zítra to bude handycap

Reagovat
smazaný uživatel

Nemá být u Furthu ve třetím odstavci jeho parťák?

Reagovat
stas87

jv,arne perfektna praca,ani dlhe ani kratke,tak akurat

u werderu by som vytkol asi len zostavu,4-3-3 podla mna schaaf nebude pouzivat tak casto,u tych zraneni je to bohuzial smutny fakt roky sa plakalo v londyne ale bremy su na tom snad este horsie,dufam ze aaron odohra aspon polovicu sezony,je to moj najoblubenejsi hrac z tych sucasnych v kadri elia sa zatial ukazuje byt asi najlepsim hracom spomedzi tych ktory prisli,vyriesil post ktory nas trapil celkom dost,keby v takej forme a chuti hral aj aaron mali by sme po problemoch...

u greutheru ma mrzi odchod schrocka,on odist proste nemal obrana je na pomery BL skutocne slabucka,zaloha je dobre poskladana a utok?occean bol occean....snad ho ten fall dokaze nahradit,problemom furthu moze byt aj taky naivny futbal,blaznive utocenie a medzery vzadu,ten mikkelsen je naozaj zaloznik/kridlo?ja som si myslel ze je to utocnik

Reagovat
jv

Právě by mohl, hráče na to má ideální. Taky záleží, jak se to vezme a bude to asi podobný případ, jako jsem psal u Leverkusenu 4-3-3 a nebo 4-3-2-1, případně 4-1-4-1, což bude nejspíš k vidění dneska, ale princip je pořád na jedno brdo - tři střeďáci kvůli zesílení středu a pak tři, většinou flexibilní ofenzivní hráči, kteří si mezi sebou mohou libovolně měnit pozice, což by v případě Werderu mohlo fungovat.

Tak úplně zle bych to zase neviděl, i když hlavně obsazení druhýho stopera vedle Mavraje bude klíčový, ale věřím, že Sobiech by to mohl vyřešit (časem stejně Kleineho posadí). Vepředu bych nezapomínal na Nötheho, ten už prokázal, že branky dávat umí a jako žolík by mohl rozhodovat Asamoah.

Mikkelsen je především záložník, ale zvládat by měl v případě nouze i beka, což ukázal v jednom zápase i na ME. Může hrát na obou stranách, ale díky Sararerovi se se Stieberem popere o místo nalevo.

Reagovat
smazaný uživatel

Je férové, když černoch soutěží v běhu s bělochem ? Není, černoch má od přírody delší svalová vlákna.

Je férové, když černoch soutěží ve sprintu s gepardem ? Není, gepard je od přírody lépe uzpůsoben k běhu.

Je férové, když běloch soutěží v matematické soutěži s africkým černochem ? Není, v Africe je průměrné IQ 70, v Evropě 100.

Reagovat
jv

Pro všechny, kdo se budou chtít připojit k fantě na sport1.de - EF Liga a heslo bundesliga. Uzávěrka je ve 20:15.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele