1. Bundesliga - preview sezóny 2011/2012

03.08.2011, 20:30
Previews
Zaujalo nás
Už za osmačtyřicet hodin odstartuje devětačtyřicátý ročník německé bundesligy zápasem mezi Borussií Dortmund a Hamburgerem SV, je tudíž skutečně na čase si podrobně představit jak obhájce titulu a obrozené severoněmecké mužstvo, tak samozřejmě všech dalších šestnáct celků...

Stejně jako každé léto je za top favorita považován mnichovský Bayern, který je navíc po neúspěšné loňské sezóně extrémně hladový, mistrovská Borussia Dortmund se ovšem zdá být přinejmenším stejně silná jako v uplynulých měsících. S výjimkou těchto dvou týmu a třetího v řadě, Bayeru Leverkusen, se všeobecně očekává "nastolení starých pořádků" - velké a ambiciózní kluby v čele se Schalke, Werderem či Wolfsburgem chtějí zpět nahoru a naopak loňská překvapení by neměl minout ústup ze slávy...

Co se týče českých příznivců německého fotbalu, tak ty může těšit fakt, že se po dlouhé době zastavil odliv našich krajanů. Češi v bundeslize: Michael Kadlec (Leverkusen), Zdeněk Pospěch (Mainz), Tomáš Pekhart (Norimberk), Jiří Bílek, Jan Šimůnek (oba Kaiserslautern), David Jarolím, Jaroslav Drobný, Miroslav Štěpánek (všichni HSV), Pavel Krmaš (Freiburg), Jan Morávek (Schalke), Jan Polák (Wolfsburg), Roman Hubník (Hertha).

Ballspielverein Borussia 09 Dortmund

Borussia Dortmund má před sebou extrémně těžkou sezónu. Sezónu, v níž musí navazovat na senzační úspěch v podobě titulu, který se do Vestfálska vrátil po dlouhých devíti letech. Vedení BVB si však nestaví vzdušné zámky, za cíl si vyhlásilo opětovný postup do evropských pohárů s tím, že se žlutočerní pokusí dostat co nejdál v Lize mistrů.

Jak je již v Dortmundu tradicí, tak se žádné velké změny přes léto neudály. Ostatně není taky důvod měnit zaběhlý systém, který se osvědčil a začíná přinášet kýžené ovoce. Ale i přesto jeden ze stěžejních hráčů mistrovské sestavy mužstvo opustil, Nuri Sahin vyslyšel volání Josého Mourinha a za částku deseti milionů eur odešel za svým snem do Realu Madrid. Po dlouhých letech opouští Westfalenstadion také klubová legenda Dédé, který se přesunul do tureckého Eskisehirsporu.

Náhrada na sebe nenechala dlouho čekat, a i když jednání byla o poznání složitější, než se zprvu zdálo, tak Norimberk nakonec souhlasil a Ilkay Gündogan tak mohl podepsat v Dortmundu pětiletou smlouvu. Z prostředků získaných za Sahina se podařilo přivést ještě talentovaného Ivana Perišiće z belgických Brugg, jenž v loňském ročníku Jupiler League zaujal skvělou bilancí šestnácti vstřelených branek v sedmadvaceti zápasech, čímž si zároveń v Německu vysloužil označení "nový Michael Ballack". Alternativou na levý kraj obrany by pak měl být mladý Chris Löwe, jenž přichází z Chemnitzu.

Posilami by rovněž měli být i navrátilci z hostování. O místo v sestavě se během přípravy úspěšně pral teprve osmnáctiletý záložník Moritz Leitner, jenž loni zaujal svými výkony v Augsburgu a především v reprezentaci do 19 let. Ještě více na sebe upozornil defenzivní univerzál Julian Koch, který byl během hostování v Duisburgu jedním z nejlépe hodnocených hráčů celé soutěže. Na jeho případný start ve žlutočerném dresu si ale budeme muset minimálně do poloviny jarní části počkat, momentálně totiž rehabilituje po operaci předního křížového vazu v koleni.

Běhěm přípravy se Borussia zúčastnila kvalitně obsazeného turnaje Liga-Total-Cup, kde v konkurenci Bayernu, HSV a Mainzu zanechala velmi dobrý dojem a nakonec si zaslouženě připsala celkový triumf. To se naopak nepovedlo v Superpoháru, kde sice svěřenci Jürgena Kloppa tahali po celý zápas za delší konec, ale nakonec se po penaltách radoval úhlavní rival z Gelsenkirchenu. Chuť si tak žlutočerní spravili v sobotu, kdy po jednoznačném průběhu přehráli Sandhausen a radují se z postupu do dalšího kola DFB-Pokalu.

Na koho se těšit: Mario Götze, Shinji Kagawa, Ivan Perišić

Pravděpodobná sestava: Weidenfeller - Piszczek, Hummels, Subotić, Schmelzer - Kehl, Gündogan - Götze, Kagawa, Perišić - Barrios

Prognóza: Borussia Dortmund se oproti loňské sezóně nachází ve zcela opačné situaci. BVB bude sice znovu bojovat na více frontách, což se v minulé sezóně částečně podařilo, mladý kádr je navíc o další rok starší a zkušenější, ale Liga mistrů bude pro Kloppovi svěřence další těžká zkouška. Nicméně i přes odchod Sahina se bude Dortmund i nadále pohybovat na samém vrcholu tabulky, ale v závěru ztratí i kvůli Lize mistrů síly a to bude žlutočerné stát umístění na nejvyšším stupínku.

Bayer 04 Leverkusen Fußball

Bayer Leverkusen jako již tradičně bojoval v loňské sezóně o příčky nejvyšší, zkušený Jupp Heynckes nakonec dovedl svůj tým na konečné druhé místo a splnil tak předsezónní cíl, kterým byla účast v Lize mistrů. Stejné, ne-li vyšší cíle si dává farmaceutický celek i letos...

Po letech výrazné konsolidace započaly v Leverkusenu v letní přestávce velké změny. Tou hlavní je odchod úspěšného kouče Juppa Heynckese, který kývl na nabídku Bayernu, což je pro něho samotného obrovská výzva. Nového lodivoda si vedení Bayeru našlo až v dalekém Freiburgu, kde hlavně v loňském ročníku odvedl Robin Dutt skvělou práci.

Další rošády se dotkly také hráčského kádru. Velkým oslabením bude především ztráta Artura Vidala, jenž se postupně vypracoval na jednu z vůdčích osobností a za sumu lehce přesahující deset milionů eur odchází do Juventusu. Nahradit ho by se měl pokusit univerzál Gonzalo Castro, který se od trenéra Dutta těší důvěře právě ve středu zálohy. Barvy Werkself pak dále opustili především přebyteční hráči Benedikt Fernandez, Domagoj Vida, Konstant Djakpa, Marcel Risse, Burak Kaplan a Richard Sukuta-Pasu. Na další hostování, tentokrát do Duisburgu, odešel Zvonko Pamić. Kariéru navíc ukončil velezkušený Sami Hyypiä, který měl původně v plánu pokračovat až do léta příštího roku.

Příchodů už je výrazně méně. Ofenzivu přišel pozvednout André Schürrle, jenž začal Mainz výrazně přerůstat a Bayer za něj byl ochoten vyplatit částku osm milionů eur. Mezery v obraně by měl zacelit Ömer Toprak, který dorazil spolu s Duttem z Freiburgu. Rozšířit konkurenci na brankářském postu má za úkol David Yelldell, který se vzhledem ke zranění Reného Adlera postaví v úvodu sezóny rovnou do základní sestavy. Dalšími novici, kteří by měli především zvýšit konkurenci, jsou Karim Bellarabi a David Oczipka.

Velkým varováním pak pro Leverkusen je vystoupení v DFB-Pokalu, kde na půdě Dynama Dráždany ztratil už tříbrankový náskok a těsně před koncem prodloužení si navíc nechal z protiútoku vstřelit rozdílovou trefu. Trenér Dutt tak započal své působení v ambiciózním celku potupnou porážkou.

Na koho se těšit: Renato Augusto, André Schürrle, Eren Derdiyok

Pravděpodobná sestava: Adler - Balitsch, Reinartz, Toprak, Kadlec - Augusto, Castro, Rolfes, Barnetta - Derdiyok, Schürrle

Prognóza: Leverkusen má i přes odchod Vidala velice kvalitní a dobře složený tým, který by měl opět bojovat o evropské poháry. Důležité bude, jak se prosadí nové posily, především pak Toprak, protože obrana by mohla být u Bayeru znovu achilovou patou... Nicméně umístění v první trojce by mělo být vzhledem ke kvalitě kádru samozřejmostí.

Fußball-Club Bayern München

Podaří se v nadcházejícím bundesligovém ročníku Bayernu vyhrát titul? Tak podobnou otázku si klade nejspíš každý příznivec bavorského giganta. Po loňském nezdaru se snaží v Bayernu udělat vše pro to, aby po roce skončil kulatý pohár zpátky v Mnichově.

Je již prakticky tradicí, že ročníky končící sudým číslem vyhrává Bayern a ty liché zase někdo jiný. Vloni toto pravidlo potvrdila Borussia Dortmund, která slavila titul po devíti letech. V Mnichově přijde vždy po neúspěšné sezóně menší zemětřesení a nákupní horečka a nejinak tomu bylo letos.

První změna přišla již v průběhu minulého ročníku, kdy klub předčasně propustil Luise van Gaala, který nedokázal obhájit double a kterému byl v Lize mistrů opět osudný Inter Milán. Posledních pět kol tedy vedl Bavory jeho asistent Andries Jonker. Ten ač dovedl Bayern na tolik vytoužené třetí místo, přenechal své místo velezkušenému Juppu Heynckesovi, který opustil konkurenční Bayer Leverkusen. Volba na tohoto ostříleného stratéga padla právě pro jeho cenné zkušenosti a přirozenou autoritu. Ne že by jí Luis van Gaal ve svém týmu neměl, ale narůstající neshody s vedením a neuspokojivé výsledky nemohly vést k jinému výsledku.

Avšak hlavní příčinou, která tomuto nizozemskému kouči srazila vaz, byla špatná defenzíva. K čemu Bavorům bylo, že s 81 góly byli nejlépe střílejícím celkem soutěže, když inkasovali téměř dvakrát tolik gólů co mistrovská Borussia. Není tak divu, že 41 z celkových 44 milionů eur bylo investováno do posílení zadních řad. Rovná polovina z této částky šla přitom na Manuela Neuera, kterému přitom zbýval jediný rok do konce kontraktu v konkurenčním Schalke 04. Neochota Königsblauen zbavit se své největší hvězdy a velké oči vedení Bayernu nakonec vedly k této obří sumě. Druhou nejdrahžší posilou se stal Jérome Boateng, německý reprezentant a defenzivní univerzál, který stejně dobře zahraje na všech postech v obraně. Dále se po roce stráveném v Serii A vrací do bundesligy Brazilec Rafinha, jehož příchod znamená přesun kapitána týmu Philippa Lahma zpátky na levý kraj obrany, kde bude jistit záda Francku Ribérymu.

Útok posílil mladý německý ostrostřelec Nils Petersen, který na sebe upoutal pozornost vstřelením 25 branek v dresu druholigové Energie Cottbus. To pochopitelně vzbudilo zájem řady klubů, ale jakmile projev zájem samotný Bayern, bylo o jeho budoucím zaměstnavateli ihned jasno. Tento mladík by měl krýt záda Mariu Gómezovi, přesto svojí šanci určitě dostane. Další dvě jména nejsou moc známá, ale jde spíše o rozšíření kádru. David Alaba se vrací po úspěšném hostování v Hoffenheimu a japonský křídelník Takashi Usami příchází na hostování s opcí z Gamby Osaka.

Do Mnichova měl namířeno také Arturo Vidal, o kterého velmi stál trenér Jupp Heynckes, avšak vedení Bayeru nechtělo o prodeji svého klíčového hráče do Bayernu ani slyšet a radši jej pustilo za hubičku do Juventus. Co se odchodů týče, kádr opoustili pouze hráči, kteří neměli v týmu budoucnost. Nicméně ztráty zkušených borců jako Miroslav Klose či Hamit Altintop by mohly Bayern ještě velmi mrzet.

Na koho se těšit: Arjen Robben, Thomas Müller, Franck Ribéry

Pravděpodobná sestava: Neuer - Rafinha, van Buyten, Badstuber, Lahm - Tymoščuk, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribéry - Gómez

Prognóza: U velkoklubu jako Bayern nelze očekávat nic jiného než útok na titul. Letos to však budou mít Bavoři obzvlášť složité, protože konkurence je obzvlášť silná. Hodně bude záležet na zdravotním stavu Francka Ribéryho a Arjena Robbena. Když tito dva borci byli na hřišti, Bayern se zdál být těžko k poražení, pokud však chyběli, tým se bez nich trápil. A právě tato závislost se může v boji o titul jevit jako rozhodující.

Hannoversche Sportverein von 1896

Hannover skončil loni na senzačním čtvrtém místě a zajistil si tak účast v Evropské lize, přesto v tomto hansovním městě prožili vcelku poklidné léto a místo na přilákání hvězdých jmen se soustředili na udržení současného kádru.

Novou smlouvu tak již během jara podepsaly opory týmu Ron-Robert Zieler, Sofian Chahed, Karim Haggui, Christian Schulz či Didier Ya Konan. Úpravy kádru byly spíše kosmetického charakteru. Obranu vyztužil Christian Pander, který přišel zdarma po vypršení kontraktu v Schalke 04. Do zálohy dorazil defenzivní záložník Henning Hauger z norského IF Stabaek a útočné řady rozšířil polský kanonýr Artur Sobiech z Polonie Varšava. Trenér Mirko Slomka si vytáhnul z juniorky i trio Erdal Akdari, Deniz Aycicek a Jannis Plänschke, avšak tito mladíci budou spíš sbírat cenné bundesligové zkušenosti v závěrech rozhodnutých utkání.

Tým opustili pouze nadbyteční hráči jako Mikael Forssell či DaMarcus Beasely, kteří toho stejně za Hannover moc nenahráli. Naopak poněkud překvapivým byl odchod Floriana Fromlowitze do druholigového Duisburgu, ačkoliv jeho ztráta postu brankářské jedničky tomu nasvědčovala. Tento velmi schopný gólman se dostal mezi tři tyče Hannoveru po tragickém úmrtí Roberta Enkeho a nepočínal si zprvu vůbec špatně, nicméně neodpustil si čas od času nějakou školáckou chybu a to ho stálo místo. Neotřesitelnou jedničkou se v půlce minulé sezóny stal mladičký Ron-Robert Zieler, který chytil příležitost pevně za pačasy a už jí nepustil. Přitom ještě minulý rok chytal pouze za rezervu Manchesteru United.

A právě pevná defenziva s Zielerem v čele by měla Hannover vynést do horní poloviny tabulky. Mirko Slomka bude opět svým svěřencům ordinovat pohledný kombinační fotbal s rychlým přechodem do útoku, to se nezmění. Přes léto se snažil tento herné systém spíše vypilovat a zefektivnit. Největší hrozbu pro soupeře budou představovat stejně jako vloni Didier Ya Konan a Mohammed Abdellaoue, kteří spolu minulý ročník vstřelili dohromady polovinu branek svého týmu.

Na koho se těšit: Didier Ya Konan, Ron-Robert Zieler, Jan Schlaudraff

Pravděpodobná sestava: Zieler - Cherundulo, Haggui, Pogatetz, Schulz - Pinto, Schmiedebach - Stindl, Rausch - Ya Konan, Abellaoue

Prognóza: Ani poctivá koncepční práce nedovede tým Mirka Slomky na příčky, které Hannover okupoval minulý ročník, ale zajistí klubu pohodlný střed tabulky. Vše se bude odvíjet od zdraví a formy klíčových hráčů, protože kádr Hannoveru není tak široký jako u nejbližší konkurence. Navíc budou hannoverští bojovat poprvé na třech frontách a to je bude stát mnoho sil.

1. Fußball- und Sportverein Mainz 05

Bezesporu nejlepší sezónu v klubové historii má za sebou Mainz, kterému se znovu podařilo rozcupovat všechny prognózy na kusy a nakonec senznačně obsadit pátou příčku. Následující rok, okořeněný účastí v pohárové Evropě, bude ovšem o to složitější.

Když celek od soutoku Rýna s Mohanem hrál před pěti lety Pohár UEFA, do nějž se tehdy kvalifikoval díky Fair Play, tak se sice probil přes předkola, v prvním kole ale hned vypadl s pozdějším vítězem Sevillou a v lize se následně bez problémů zachránil. I letos bude jeho osud hodně závislý na úspěších v Evropské lize - dlouhá účast v ní a případné jarní vyřazovací boje by pro skromný klub byly senzací, na druhou stranu by znásobily všední bundesligové starosti.

Ty mají fanoušci 1. FSV například při vzpomínkách na loňské výkony Andrého Schürrleho, odchovanec klubu a německý reprezentant byl za osm milionů prodán do Leverkusenu. Z klubu nakonec také odešel Christian Fuchs do Schalke, ačkoliv jej vedení Mainzu teprve začátkem léta natrvalo přivedlo z Bochumi. Poslední výraznou ztrátou je odchod Lewise Holtbyho taktéž ke Königsblauen, mladičký záložník se vrací z hostování. Další odchody už prakticky cítit nejsou, což platí především pro československou trojici Šimák, Trojan, Karhan.

Mainz prostředky získané za Schürrleho s Fuchsem obratem investoval a přivedl například nigerijského střelce Ujaha, ofenzivní záložníka Nicolaie Müllera a Zoltána Stiebera z druholigových celků Fürthu a Aachenu, dále rakouského středopolaře Baumgartlingera z Austrie či odchovance rivala Kaiserslauternu Fabiana Schönheima. Zadarmo navíc do zbrusu nové Coface Areny, která nahradila dosluhující Bruchweg, zamířili Chopou-Moting a Zdeněk Pospěch, klub také získal některé dosud neznámé mladíky a udržel dosud hostující trojici Andreas Ivanschitz, Malik Fathi, Marcel Risse.

Na koho se těšit: Sami Allagui, Zdeněk Pospěch, Zoltán Stieber

Pravděpodobná sestava: Müller - Pospěch, Svensson, Noveski, Fathi - Polanski, Soto - Risse, Ivanschitz, Stieber - Allagui

Prognóza: Jak již bylo zmíněno, hodně se bude odvíjet od působení Mainzu v Evropské lize, manažer Heidel s trenérem Tuchelem jsou ovšem muži na svých místech a odchody opor vhodně zacelili. Loňský úspěch se opakovat nebude, 1. FSV obsadí některou z pozic na začátku druhé poloviny tabulky.

1. Fußball-Club Nürnberg Verein für Leibesübungen

Jednu z nejlepších sezón novodobé norimberské historie má za sebou FCN a samo sebou bude extrémně složité úspěch zopakovat. I jinak spíše skeptičtí Frankové vyhlížejí nový bundesligový ročník s velkým optimismem, což by spolu s odchody opor mohlo mít na následek nezadržitelný pád.

Podobně úspěšnou sezónu v Norimberku pamatují; před čtyřmi lety klub rovněž skončil na šestém místě a k tomu navíc přidal senzační triumf v DFB-Pokalu; další rok ovšem následoval strmý pád a ten se zastavil až ve druhé lize. Pro letošek nebude "der Club" pod zátěží evropských pohárů, riziko výrazného propadu je však velké a ví to i opatrně hovořící trenér Dieter Hecking. Ten mimochodem, stejně jako nový kapitán Raphael Schäfer, prodloužil smlouvu a bude nadále pokračovat v koncepční práci.

Předpokladem pro ní jsou ale vlastní kmenoví hráči, přičemž v Norimberku se v uplynulých dvou sezónách protočila spousta tváří hostujících z ambicióznějších klubů. Proto tak Frankům zamával na rozloučenou jak Mehmet Ekici, který se z Bayernu obratem přesunul do Brém, tak i Julian Schieber, jenž se nyní pokusí prosadit na hrotu Stuttgartu. Spolu s prve jmenovaným odešel do Werderu také dlouholetý kapitán Andras Wolf, s nímž se vedení nedohodlo na nové smlouvě, což platí také o klubové legendě Marku Mintálovi, Pascalu Bielerovi či Timu Ochsovi. Poslední, ohromně citelnou ztrátou, je pak prodej Ilkaye Gündogana do Borussie Dortmund.

Tak trochu jako náhrada, alespoň co se postu týče, přišel z mistrovského celku zkušený Markus Feulner a hned se uvedl hattrickem do sítě Bielefeldu v prvním pohárovém kole. Další posily už se skládají víceméně z mladíků - alternativou do středu obrany je Švýcar Tim Klose, do středové řady kromě Feulnera přišli Manuel Zeitz a Daniel Didavi, který je pro letošek jediným hostujícím hráčem v týmu (!!!). V útoku by se měli dostat ke slovu český reprezentant Tomáš Pekhart a ex-drážďanský Alexander Esswein, přičemž opomenout nelze ani na Alberta Bunjaka, který celou loňskou sezónu promarodil.

Na koho se těšit: Markus Feulner, Timmy Simons, Philipp Wollscheid

Pravděpodobná sestava: Schäfer - Chandler, Nilsson, Wollscheid, Pinola - Simons - Mak, Hegeler, Feulner, Esswein - Pekhart

Prognóza: Zopakování loňského šestého místa, které by nyní již znamenalo poháry, je čirou utopií, Norimberk se místo toho bude pohybovat v dolní polovině tabulky. Pokud si však tým sedne alespoň zčásti tak jako před rokem, nebude mít "der Club" se záchranou výrazné starosti.

1. Fußball-Club Kaiserslautern

Kaiserslautern se v loňské sezóně po pětileté absenci vrátil do bundesligy a nevedl si vůbec špatně, ba naopak. Svěřenci Marca Kurze obsadili v konečném účtování skvělou sedmou příčku, čímž překvapili nejednoho fotbalového fanouška. Nicméně hlavním cílem zůstává pro falcký celek i nadále záchrana.

Rudí ďáblové vtrhli do bundesligy jako velká voda a po úvodních dvou kolech, během nichž dokázali přehrát na svém trávníku i slavný Bayern Mnichov, se dokonce vyhřívali na čele tabulky. Postupem času se sice začal Lautern pelotonem výrazněji propadat, ale v závěru se svěřenci Marca Kurze dostali na vítěznou vlnu, která je vynesla až do první poloviny tabulky.

Na Betzenbergu se přes léto událo několik zásadních změn. Tak především odešel Srdjan Lakić, dlouholetá opora a střelec loňských šestnácti branek, ten vyslyšel volání Felixe Magatha a od letošní sezóny tak bude střílet branky v dresu Vlků z Wolfsburgu. Hostování potom skončilo trojici Jan Morávek, Adam Hloušek a Erwin Hoffer, u posledních dvou jmenovaných neuplatnil Lautern opci.

Náhrady si vyhlédli Rudí ďáblové více než slibné. Největší zájem byl od počátku o dvojici izraelských reprezentantů z Hapoelu Tel Aviv - středopolaře Gila Vermoutha a střelce Itaye Shechtera, které se přes velkou snahu nakonec podařilo za částku přesahující tři miliony eur přivést. Podle předsezónní přípravy by měl být velkou posilou rovněž Olcay Sahan, jenž přišel po skončení smlouvy v Duisburgu zadarmo.

Dalším novicem je Dorge Kouemaha, který dorazil na roční hostování s opcí z Brugg, a právě on by měl být typologickou náhradou za Lakiče. Spíše investicí do budoucna pak jsou příchody mladíků Konstantinose Fortounise a především velké nadějě Richarda Sukuty-Pasa, jenž se i kvůli zranění nedokázal prosadit v St. Pauli. Po předsezónní přípravě zvolil trenér Marco Kurz rovněž nového kapitána, kterým se stává zkušený středopolař Christian Tiffert, loni nejúspěšnější nahrávač soutěže.

Na koho se těšit: Christian Tiffert, Ivo Iličević, Olcay Sahan

Pravděpodobná sestava: Trapp - Dick, Abel, Rodnei, Jessen - Petsos, de Wit - Sahan, Tiffert, Iličević - Shechter

Prognóza: Letošní situace v tabulce bude zřejmě úplně jiná, než tomu bylo v loňském ročníku, a i vzhledem k odchodu Lakiče by tak měl Kaiserslautern čekat hlavně boj o záchranu, který by však měl být nakonec úspěšný.

Hamburger Sport-Verein

Hamburger SV má za sebou další hodně nevydařenou sezónu, ve které opět došlo v přístavním městě ke změně na trenérském postu, když neúspěšného Armina Veha nahradil do té doby jeho asistent Michael Oenning. HSV má také nového předsedu Carla Edgara Jarchowa a sportovního ředitele Franka Arnesena.

Tím ovšem změny v tradičním celku rozhodně nekončí, k nepoznání se proměnil rovněž hráčský kádr. V přístavním celku se rozhodli změnit koncepci a neprodloužit smlouvu s celou řadou zkušených hráčů. Frank Rost tak odešel do USA, kde bude oblékat dres New Yorku Red Bulls, Piotr Trochowski napodobil Ivana Rakitiče a přesunul se do Sevilly. Rovněž po konci smlouvy odchází Ruud van Nistelrooy, ten zamířil pro změnu do bohaté Málagy, kam ho za sumu přesahující dva miliony eur doprovodil Joris Mathijsen.

Zé Roberto nesouhlasil s délkou nabízené smlouvy, a tak jde do Kataru. V HSV už nebudou pokračovat rovněž Eric Maxim Choupo-Moting, Tunay Torun, Collin Benjamin, David Rozehnal a Alex Silva, jenž se vrátil zpátky do Brazílie, konkrétněji do Flamenga. Do francouzského Rennes navíc přestoupil Jonathan Pitroipa.

Příchody jsou poněkud skromnější. Nejvíce hráčů dorazilo do Imtech Areny spolu s Frankem Arnesenem z Chelsea. Největší sumu stál Michael Mancienne, za kterého neváhal Hamburg zaplatit přes dva miliony eur, z rezervy movitého klubu přišli také nadějní mladíci Gökhan Töre a Jacopo Sala. Na dlouhodobé hostování dorazila z Londýna rovněž velká nadějě Jeffrey Bruma.

V průběhu srpna dorazí do Hamburgu ještě Per Ciljan Skjelbred z Rosenborgu. Opětovnou šanci si zaslouží dostat také navrátilci z hostování, především pak Tolgay Arslan a Marcus Berg. Brankářský tandem s Jaroslavem Drobným by měl vytvořit Wolfgang Hesl, který uplynulý ročník strávil na zkušené v Riedu. Z mladých hráčů by na sebe měl upoutat pozornost především Heung-Min Son, jenž se skvělými výkony ukázal už v minulé sezóně a během přípravy v nastoleném trendu zdařile pokračoval.

Na koho se těšit: Eljero Elia, Heung-Min Son, Gökhan Töre

Pravděpodobná sestava: Drobný - Diekmeier, Mancienne, Westermann, Aogo - Elia, Kačar, Jarolím, Töre - Petrić, Son

Prognóza: Hamburg prochází razantní obměnou, většina nových hráčů nebude s týmem sehraná, což se zejména na začátku sezóny jistě projeví. Postupem času by to však mělo přinášet ovoce. Mladý tým HSV bude určitě čeřit vody v popředí tabulky, výhodou oproti konkurentům by pak mohla být neúčast v evropských pohárech, což by se mohlo v konečném účtování projevit.

Sport-Club Freiburg

Jeden z nejmenších bundesligových klubů má za sebou nejúspěšnější sezónu za poslední roky. Pod vedením Robina Dutta dokázal Freiburg obrat o body i mnohem silnější soupeře, a tak se po dlouhé době mohlo v Bádensku myslet i na něco jiného než na záchranu.

Zopakovat podobný úspěch bude ale téměř nemožné, tým totiž po sezóně opustil hlavní strůjce úspěchů Robin Dutt, jenž vyslyšel volání movitého Leverkusenu a povede tak svůj nový tým v Lize mistrů. Pro náhradu nešli šéfové daleko, z rezervy si vytáhli Marcuse Sorga a všichni doufají, že to bude muž na svém místě. Sorg stejně jako jeho o rok starší předchůdce nikdy nehrál fotbal na vrcholové úrovni, nejdále to dotáhl do druhé bundesligy v Ulmu.

Změny v kádru nebyly, jak je u Freiburgu dobrým zvykem, nikterak zásadní. Odešel sice nadějný stoper Ömer Toprak, kterého si do Leverkusenu vytáhl bývalý kouč SCF Dutt, ale na jeho místo dorazil čtyřiadvacetiletý Beg Ferati z Basileje. Bývalý mládežnický reprezentant země helvétského kříže navíc přišel do skromného klubu po skončení smlouvy zadarmo.

Po konci smlouvy odešli Simon Pouplin, Jonathan Jäger a Tommy Bechmann. Velkou posilou by naopak měl být střelec Garra Dembélé. Ten do Freiburgu přestupuje za dva a půl milionu euro z Levski Sofia, kde se blýskl výtečnou bilancí 31 branek ve 38 zápasech. O místo brankářské dvojky za Oliverem Baumannem by se měl s Manuelem Salzem poprat mladík Daniel Batz, který na Badenova-Stadion zamířil z Norimberku.

Na koho se těšit: Papiss Demba Cissé, Garra Dembélé, Felix Bastians

Pravděpodobná sestava: Baumann - Mujdža, Butscher, Barth, Bastians - Rosenthal, Makiadi, Schuster, Nicu - Cissé, Dembélé

Prognóza: Freiburg se po roční odmlce vrátí do starých kolejí. Letos ho i přes to, že se mu podařilo udržet Papisse Dembu Cissého, čeká pravděpodobně opět boj o holý život a právě střelecká potence dvojice Cissé - Dembélé by měla držet jeho akcie v kurzu.

1. Fußball-Club Köln 01/07

Kolínští Kozli nikterak výrazně neposílili, přesto jsou jejich ambice vyšší než loni. Tým nalezl ztracenou sebědůvěru a kádr se pročistil. Odešli ti, co byli nepotřební, a naopak perspektivní hráči prodloužili své stávající kontrakty.

Velkou zásluhu na tom má změna na postu sportovního manažera, která proběhla vloni na podzim a kdy Volker Finke nahradil odcházejícího Michaela Meiera. Ten byl proslulý tím, že nabízel hráčům lukrativní kontrakty, což neúměrně zatěžovalo klubovou pokladnu. Kozli se tak rozhodli jít novou cestou, cestou odchovanců a levných nákupů z méně prestižních soutěží.

První impuls k tomu však dal tehdy nový trenér Frank Schaefer, který tým převzal co by beznadějně poslední po devátém odehraném kole. Kolín jako jasný adept na sestup se nakonec v poklidu zachránil a právě Franku Schaeferovi patří největší díl zásluh. O to větším překvapením tedy bylo, když těsně před koncem ročníku klub ohlásil jeho odchod a příchod norského kouče Stale Solbakkena, který se proslavil poutí až do osmifinále Ligou mistrů s dánskou Kodaní. Důvodem prý byly vnitřní rozepře mezi Schaeferem a Finkem, ale Schaefer chtěl jen tým nasměrovat k záchraně a netoužil tolik po popularitě, a proto se vrátil k trénování mládeže.

Z týmu přes léto neodešel prakticky nikdo, naopak na trvalý přestup přišel chorvatský mladík Mate Jajalo a z Wolfsburgu defenzivní univerzál Sascha Riether. Velkým úspěchem pro tým je i udržení nejlepšího střelce Milivoje Novakoviće, který podepsal nový kontrakt. Stejně tak učinil například polský křídelník Slawomir Peszko. Velkou zbraní Kozlů by měli být odchovanci, kde si velkou měrou o místo v základní sestavě řekli Adil Chihi, Adam Matuschyk či Christian Clemens. To nejslavnější odchovanec Kolína Lukas Podolski přišel přes léto o kapitánskou pásku. Nově ji bude na levém rukávu nosit Pedro Geromel, který diriguje hru celého týmu. Zástupce mu bude dělat nově příchozí Sascha Rierther. Solbakken tak chce sejmout z Podolského tlak a ten se tak bude moct soustředit pouze na hru samotnou.

Na koho se těšit: Lukas Podolski, Slawomir Peszko, Adam Matuschyk

Pravděpodobná sestava: Rensing - Brečko, Geromel, Mohamad, Eichner - Riether, Lanig, Jajalo - Chihi, Novaković, Podolski

Prognóza: Tento tým by neměl mít sebemenší problémy s udržením. Jasná herní tvář, široký kádr, týmový duch, nic z toho není Kozlům cizí. Přesto klíčovým faktorem bude forma a zdraví dvojice Podolski - Novaković, kteří jsou postrachem všech obran. Když jim se bude dařit, horní polovina tabulky Kolín nemine.

Turn- und Sportgemeinschaft 1899 Hoffenheim

Velmi krušný rok čeká TSG 1899 Hoffenheim. Jak rychle se tento malý, ale ambiciózní klub vyšvihl mezi prvoligovou smetánku, tak rychlá může být i jeho cesta dolů. Řiká se, že pro nováčka soutěže bývá křest ohněm ne premierový ročník, ale ten následující. Hoffenheim se v první bundeslize drží již čtvrtým rokem a ani jednou neměl problémy se záchranou. Přesto se nad klubem začaly stahovat mračna, když se v zimě rozkmotřil se vedením klubu strůjce úspěchu Ralf Rangnick, kterého již nenaplňovala práce v celku, jenž nedostál svým ambicím.

Minulé léto totiž přišel o svého hvězdného záložníka Carlose Eduarda, který se z provinčního Hoffenheimu vypracoval jako bundesligová hvězda až do brazilské reprezentace. Druhou ranou, kterou již Ralf Rangnick odmítl přijmout, pak byl zimní odchod Luise Gustava, klíčového středního záložníka, do Bayernu Mnichov. Chvíli pak panoval v klubu chaos a bezvládí, až vedení pověřilo Rangnickova pomocníka Marca Pezzaiuoliho funkcí hlavního trenéra. Byla však již ztracena dobře rozjetá sezóna a nakonec byli v Hoffenheimu rádi, že skončili na desátém místě.

To už byl odvolán i Marco Pezzaiuoli a novým trenérm byl jmenován Holger Stanislawski, který vedl nováčka St. Pauli. Tento nepříliš zkušený trenér dbá hlavně na disciplínu a týmové pojetí hry, což rozhádanému klubu plném mladých nezkušených, leč nadaných hráčů, chybělo. Kádr v Hoffenheimu měli vždy široký, proto doznal přes léto jen dílčích změn. Žádná velká jména nepřišla ani neodešla. Patrně o většině příchozích hráčů jste nikdy v životě neslyšeli, jedná se o neznámé, ale talentované mladíky. Na post třetího brankáře přišel Koen Casteels, do obrany pak z Wolfsburgu německý reprezentant do jednadvaceti let Fabian Johnson. Útočené šiky rozšířila dvojice Musona Knowledge a Sven Schipplock, do nějž právě klub vkládá velké naděje. Z hostování se pak vrátili Franco Zuculini a Prince Tagoe. Oporami by mělo být opět bosenské duo Sejad Salihović, Vedad Ibišević a také mladý islandský záložník Gylfi Sigurdsson. Právě on a Sejad Salihović by se měli starat o zahrávaních přímých volných kopů, což je v Hoffenheimu dlouhodobě nejsilnější zbraní.

Na koho se těšit: Gylfi Sigurdsson, Roberto Firmino, Sven Schipplock

Pravděpodobná sestava: Starke - Beck, Vorsah, Compper, Braafheid - Weis, Sigurdsson, Salihović - Babel, Ibišević, Obasi

Prognóza: Tento kvalitní, leč nezkušený tým je velkým otazníkem. Může patřit jak k černým koňům soutěže stejně jako ke kandidátům na sestup. Právě pro velké rozpory v týmu a vysychajicí přítok financí je pravděpodobnější spíše ta druhá varianta.

Verein für Bewegungsspiele Stuttgart 1893

Velmi poklidné léto prožili hráči i fanoušci ve Stuttgartu. Po loňském ligovém nezdaru, kdy tento úspěšný klub skončil až na 12. místě a neměl jistotu záchrany do posledních kol, se v klubu zaměřili na vhodné doplnění kádru. Byla to vůbec první kompletní příprava, kterou se svým novým týmem Bruno Labbadia absolvoval a mohl tak svým svěřencům vštípit nový herní systém založený na krátkých rychlých přihrávkách, který praktikoval již během svého působení v Bayeru Leverkusen či Hamburgeru SV. Klub ze švábské metropole neoplývá zrovna velkými finačními možnostmi a tak přivedl méně známé, přesto velmi kvalitní fotbalisty.

Zřejmě největší posilou je dánský reprezentační záložník William Kvist, který dělal v FC Kodaň dokonce kapitána. Měl by tak ve středu zálohy být náhradou za Christina Träsche, který vyměnil VfB Stuttgart za bohatší VfL Wolfsburg. Z mistrovské Borussie Dortmund pak přišel maďarský šplímachr Tamás Hajnal, na kterého Stuttgart uplatnil opci po jeho úspěšném hostování v průběhu jarní části uplynulé sezóny. Od bundesligového nováčka Augsburgu jako volný hráč dorazil Ibrahima Traoré, který patřil v druhé budneslize platil za jednoho z nejlepších křídelních hráčů. Velkou posilou by měl být i urostlý mexický stoper Francisco Rodríguez přezdívaný Mazo. Ten by měl být náhradou za zraněného kapitána Mathieuho Delpierra, který vynechá start nového ročníku. Do obrany si Bruno Labbadia vytáhnul z juniorky i talentovaného bosenského stopera Ermina Bičakčiće, který dělal partnera ve stoperské dvojici v pohárovém utkání právě Mazovi, leč v průběhu utkání se zranil. A konečně do útoku se z hostování vrátil Julian Schieber, jenž se v Norimberku vypracoval z neznamého mladíčka v jednoho z nejlepšách útočníků ligy.

Kádr krom zmiňovaného Christiana Träsche zůstal pohromadě celý, jen Brazilec Élson s Rumunem Maricou byli shledání nepotřebnými a mohli si hledat nové angažmá. Velkou zbraní Stuttgartu v nové sezóně by opět měla být křídelní hra, o kterou by se měla starat čtveřice Hajnal, Traoré, Harnik a Okazaki. Obranu by měl dirigovat opět Serdar Tasci a ve středu zálohy by se měl ujmout taktovky právě William Kvist. V útoku bude řádit již tradičně německý Brazilec Cacau a sekundovat by mu měli Pavel Pogreňak a Julian Schieber.

Na koho se těšit: Julian Schieber, Shinji Okazaki, William Kvist

Pravděpodobná sestava: Ulreich - Celozzi, Tasci, Maza, Molinaro - Kuzmanović, Kvist, Gentner - Harnik, Cacau, Hajnal

Prognóza: Stuttgart přes léto citlivě doplnil kádr a zacelil mezery v sestavě. Pokud se týmu budou vyhýbat zranění, bude VfB patřit jistě ke kandidátům nejen na horní polovinu tabulky, ale také na příčky zajišťujicí účast v pohárové Evropě. Výsledky pod vedením Bruna Labbadii v jarní části minulého ročníku tomu nasvědčují.

Sport-Verein Werder von 1899 Bremen

Velice obtížnou sezónu, zřejmě jednu z neobtížnějších za poslední dekádu má před sebou Werder. Klub, u nějž si fanoušci v posledních letech zvykli na severoněmecký klid, inteligentní přestupy a oku lahodící ofenzivní hru, po osmi letech chybí v evropských pohárech a stojí před nejistou budoucností.

Od mistrovské sezóny 2003/04 byly Brémy pokládány za stabilně druhý nejlepší klub v zemi a každoročně za přirozeného kandidáta na příčky zajišťující Ligu mistrů. V uplynulé sezóně ale nad klubem z hansovního města dlouho visela hrozba sestupu, který by byl teprve druhým v bundesligové historii. Vinu lze házet na neuvěřitelnou smůlu na zranění, zřejmě i tomu nejoptimističtějšímu fanouškovi Werderu ale muselo dojít, že spolu s penězi ubývá i kvalita hráčského materiálu.

Financí nikdy nebylo v Brémách přehršel, v posledních letech ovšem klub zatížila představba Weserstadionu a je to znát. Však také když nedávno manažer Klaus Allofs s Thomasem Schaafem uznali za vhodné posílení obrany a vyhlédli si Sokratise Papastathopoulose, museli se s předsedou dozorčí rady Willim Lemkem do krve pokousat, aby obnos potřebný na hostování a plat řeckého beka dostali. Zkrátka "Fetten Jahre sind vorbei"...

Dobrou zprávou alespoň je stabilizace zadních řad, do nichž kromě již zmiňovaného Papastathopoulose za hubičku přišli Andreas Wolf a Lukas Schmitz, za posilu lze považovat také Nalda, který by během podzimu měl být konečně fit. Po roce se ze Santanderu vrací miláček brémských fanynek Markus Rosenberg a za hlavní posilu je považován Mehmet Ekici, který na sebe upozornil na hostování v Norimberku. Werder si od pětimilionové investice slibuje, že naváže na řadu geniálních špílmachrů Micoud - Diego - Özil; právě takovýto hráč v zelenobílém dresu loni nejvíce chyběl.

Co se týče odchodů, tak nejvíc pozornosti si vysloužil dnes už bývalý kapitán Torsten Frings, který si sklonek své kariéry okořenil angažmá v americké MLS. Kádr opoustili také další veteráni a někdejší opory Jensen, Pasanen a Vranješ, kvůli příliš velkým platovým požadavkům navíc nedošlo k prodloužení smlouvy s Dominikem Schmidtem.

Na koho se těšit: Mehmet Ekici, Claudio Pizarro, Wesley

Pravděpodobná sestava: Wiese - Fritz, Mertesacker, Papastathopoulos, Schmitz - Bargfrede, Wesley - Arnautović, Ekici, Marin - Pizarro

Prognóza: Werder vhodně a relativně zalevno posílil a bezesporu se nebude opakovat loňský boj o záchranu, i když vypadnutí z poháru s třetiligovým Heidenheimem vzbuzuje nedobrý dojem. Hodně bude záležet na tom, zda si kluboví lékaři vylepší renomé a Schaaf bude mít k dispozici konkurenceschopný výběr. I vzhledem k jednomu pohárovému místu navíc jsou Brémy jedním z aspirantů na kvalifikaci do Evropské ligy.

Fußball-Club Gelsenkirchen-Schalke 04

Nová éra se staronovým trenérem, tak by se dalo shrnout dění v Schalke během posledních pár měsíců. Uplynulá sezóna byla pro Königsblauen plná kontroverzí. Starosti s udržením v bundeslize na straně jedné a spanilá jízda německým pohárem a Ligou mistrů na straně druhé.

Na ostudu, kterou Schalke uštědřilo na stadionu Guiseppeho Meazzy, v Interu Milán asi dlouho nezapomenou. Po neuspokojivých výsledcích byl z klubu propuštěn v průběhu jara Felix Magath, který byl nahrazen Ralfem Rangnickem, jenž v Gelsenkirchenu již dříve jako hlavní trenér působil. Felix Magath sice předminulý ročník vybojoval se Schalke senzační druhé místo a účast v Lize mistrů, ale přivedl velké kvantum hráčů, z nichž jen pár se uchytilo.

Přes léto tak proběhla v týmu "čistka" a zůstali jen hráči, se kterými Ralf Rangnick počítá. I tak čítá soupiska Schalke pro nadcházející ročník 30 jmen. Největší oslabením je bezesporu odchod opory a kapitána týmu Manuela Neuera do konkurečního Bayernu Mnichov, za který však Schalke vyinkasovalo slučnou sumičku, konkrétně 22 milionů eur. Ale vzhledem k nepříznivé finanční situaci byly tyto prostředky použity na umoření dluhu. Nejdražší posilou se tak stal za 3,5 milionu eur levý krajní bek Christian Fuchs. Z druholigové Alemanie Aachen přišel talentovaný defenzivní univerál Marco Höger, který se nejlépe cítí na postu defenzivního záložníka, ale během přípravy zaskakoval na pozici pravého obránce za zraněného Atsuta Uchidu. Náhradou za Manuela Neuera je navrátivší se odchovanec Ralf Fährmann, který na sebe upoutal pozornost v Eintrachtu Frankfurt. Ten však sestoupil a pustil talentovaného mladíka zadarmo, protože mu vypršel kontrakt. Fährmann se uvedl na postu nové jedničky parádně a v penaltovém rozstřelu dopomohl Schalke k zisku německého superpoháru nad velkým rivalem Borussií Dortmund.

Z hostování se vrací i trojka Lewis Holtby, Jermaine Jones a i český reprezentant Jan Morávek. Lewis Holtby strávil povedený rok v Mainzu, kde se vypracoval v jedno z nejlepších křídel bundesligy, a tak si od něj v Schalke hodně slibují. Trenér Rangnick s ním však počítá do středu trojčlenné zálohy, což by tomuto mladíkovi nemuselo tolik svědčit. Přestup Jermaina Jonese do Blackburnu ztroskotal na finačních požadavcích hráče, a tak se americký reprezentant zapojil do přípravy ve svém mateřském klubu. Dlouho se spekulovalo, koho Schalke přivede do útoku. Padala jména jako Papiss Demba Cissé či Nolan Roux, nakonec přišel zdarma Ciprian Marica ze Stuttgartu. Klub opustili nepotřební hráči jako Ali Karimi, Angelos Charisteas, Nicolas Plestan, Lukas Schmitz, Junmin Hao či Ciprian Deac, které si přivedl Felix Magath. Po desíti letech strávených v klubu odešel i Christian Pander, jemuž zničila kariéru častá zranění. Nejdéle sloužícím hráčem je tak paradoxně třiadvacetiletý Benedikt Höwedes, který se stal i novým kapitám týmu. Spolu s Kyriakosem Papadopoulosem by měl utvořit jednu z nejmladších stoperských dvojic.

Na koho se těšit: Lewis Holtby, Julian Draxler, Mario Gavranović

Pravděpodobná sestava: Fährmann - Uchida, Höwedes, Papadopoulos, Fuchs - Jones, Holtby, Matip - Farfán, Huntelaar, Raúl

Prognóza: Schalke má nesmírně mladý, leč velmi kvalitní a široký kádr a loňský ligový neúspěch se jistě nebude opakovat. Trenér Rangnick rád praktikuje rychlý kombinační fotbal, který by mladým a technicky zdatným hráčům měl svědčit. V útoku navíc bude úřadovat osvědčená kvalita jako velezkušený Španěl Raúl či Peruánec Jefferson Farfán, kteří by klub měli dotáhnout k příčkám zajišťující účast v pohárové Evropě.

Verein für Leibesübungen Wolfsburg

Do třetí sezóny po historickém zisku titulu vstupuje Wolfsburg a na lavičce znovu bude mít svého vysněného a osudového trenéra Felixe Magatha. Ten loni Vlkům na poslední chvíli zachraňoval nejvyšší soutěž a nyní je má dovést zpět do bundesligového popředí.

Ať už to byl Veh, Köster, McClaren či Littbarski, nikdo nedokázal s wolfsburským kádrem napumpovaným penězi to, co Felix Magath. Velezkušený kouč byl na jaře vyhozen ze Schalke a po necelých dvou letech se vrátil na místo činu; do klubu, který mu nanejvýš vyhovuje a v němž si může budovat vše k obrazu svému, místo toho, aby složitě renovoval spoután tradicí, zaběhnutou hiearchií či požadavky fanoušků.

Kádr pro nadcházející sezónu začínal nabírat na obrysech již v momentu, kdy ještě nebylo jasné, zda to bude sezóna prvoligová či druholigová. Krátce před posledním, rozhodujícím zápasem sezóny na hřišti Hoffenheimu nechal mužstvo ve štychu Diego a neoblomný Magath rozhodl jasně - tento hráč už si tady nezahraje. Zatímco brazilský špílmachr pomalu míří do Atlética Madrid, Magath už má dávno jasno o tom, že upustí od svého oblíbeného "diamantu". Místo toho bude VfL nyní praktikovat klasické 4-4-2, popřípadě 4-2-3-1.

Dvě hlavní posily tak přišly právě do nově tvořené zálohy - Hasan Salihamidžić z Juventusu a devítimilionový Christian Träsch ze Stuttgartu. Příležitost by měl dostat také Mateusz Klich, zatímco definitivně ve Wolfsburgu skončil Karim Ziani. K jedné změně došlo také v útoku, již v lednu byl dohodnut příchod Srdjana Lakiće z Lauternu, který nahradil Grafiteho odcházejícího do dubajského Al Ahli. V obraně zase střídá Patrick Ochs Saschu Riethera (Köln), vedle něj přišel ze sestupivšího Frankfurtu také stoper Marco Russ, jenž minimálně během první poloviny podzimu bude zastupovat marodného Arneho Friedricha.

Na koho se těšit: Mario Mandžukić, Christian Träsch, Srdjan Lakić

Pravděpodobná sestava: Benaglio - Ochs, Kjaer, Russ, Schäfer - Salihamidžić, Träsch, Josué, Hasebe - Mandžukić, Lakić

Prognóza: Magath mužstvo bezpochyby pozvedne, ale ani on není všemocný. Do evropských pohárů se chtěl dostat před pohár, v němž ale jeho mužstvo ostudně vypadlo hned v prvním kole. V lize by ovšem k nápravě mohlo dojít, šance na šesté místo má Wolfsburg velice slušné.

Borussia Verein für Leibesübungen 1900 Mönchengladbach

Mönchengladbachu se minulá sezóna vůbec nepovedla, zlepšení nastalo až s příchodem Luciena Favreho, pod jehož vedením Hříbata na poslední chvíli utekla hrobníkovi z lopaty. Všichni fanoušci Borussie si tak přejí vidět svůj tým výrazně výše, což by nemuselo být vzhledem k vhodnému posílení vůbec nereálné.

Vedení Gladbachu se v létě pořádně činilo. V dresu Hříbat si už nezahraje Karim Matmour, jenž odešel do druholigového Eintrachtu Frankfurt. Do stejného celku zamířil na roční hostování s opcí i Anderson. Minimálně na rok se s Borussia-Parkem rozloučil rovněž Logan Bailly, který se přesunul na hostování do švýcarského Neuchâtelu Xamax. V neposlední řadě se klub rozloučil s několika nepotřebnými hráči, kteří povětšinou neměli jisté místo v kádru.

A aby se neopakovalo selhání z loňského ročníku, tak vedení v čele s Maxem Eberlem přivedlo posily. Dlouhodobě problematický post na levém kraji obrany by měl vyřešit Oscar Wendt, jenž přišel zadarmo z FC Kodaň. Z druholigového Karlsruhe dorazili nadějní mladíci Lukas Rupp a Matthias Zimmermann. Narůstajícího trendu angažování japonských hráčů v bundeslize se chopili i v Mönchengladbachu, kam přivedli Yukiho Otsu z Kashiwy Reyols.

Ofenzivní možnosti by měli rozšířit rovněž Mathew Leckie z Adelaide United a Joshua King, jenž přichází na hostování z Manchesteru United a o kterého Gladbach obzvlášť silně usiloval. Šanci by měli dostat i navrátilci z hostování, Raúl Bobadilla a zejména pak Michael Bradley. Mönchengladbachu se premiéra v letošní sezóně vydařila, bezproblémovou výhrou nad Regensburgem si zajistil postup do dalšího kola DFB-Pokalu.

Na koho se těšit: Marco Reus, Marc-André ter Stegen, Igor de Camargo

Pravděpodobná sestava: ter Stegen - Jantschke, Dante, Stranzl, Daems - Reus, Neustädter, Nordtveit, Rupp - de Camargo, Hanke

Prognóza: Až s příchodem Luciena Favreho se hra a především výsledky v Borussia-Parku zlepšily a i díky tomu se u Rýna slavila záchrana. Pokud se nastolený trend podaří udržet i nadále, tak by neměl mít tradiční celek stejné potíže jako v loňském ročníku a měl by se pohybovat minimálně v klidném středu tabulky.

Hertha Berliner Sport-Club

Kolaps z předminulé sezóny byl bez větších potíží napraven, Hertha BSC se vrací zpět mezi německou elitu a stejně jako všichni typičtější nováčci má pro první sezónu jasné poslání - záchranu. A tradičně optimistické prognózy fanoušků spolu s vlnou euforie v hlavním městě na tom nic nemění.

Před více než rokem byla Stará dáma na kolenou, když se po třinácti letech loučila s nejvyšší soutěží, vcelku suverénní sezóna ve druhé lize korunována ziskem stříbrné "Felge" ale otočila náladu v Berlíně doslova o sto osmdesát stupňů. Vedení v čele s manažerem sportovního úseku Michaelem Preetzem si už během loňského léta začalo napravovat pošramocenou reputaci, když dokázalo udržet opory Raffaela, Ramose, Eberta, Lustenbergera či Hubníka, a v uplynulých týdnech v tom úspěšně pokračovalo.

Nejeden klub s větším renomé, popř. finančními prostředky měl políčeno na stopera Maika Franze opouštějícího nově druholigový Eintracht Frankfurt či hamburského talenta Tunaye Toruna. Preetz společně s trenérem Markusem Babbelem však dotyčné hráče přesvědčili o nově nabyté perspektivě Herthy, na kterou uslyšela taktéž dvojice odchovanců Bayernu, záložník Andreas Ottl a brankář Thomas Kraft.

Všechny tyto posily, pochopitelně stejně jako odchovance Brookse a Kargba, získala Hertha zadarmo a jediným výdajem tak budiž 700 tisíc za Petera Niemeyera, na nějž uplatnila opci a natrvalo ho přivedla z Brém. Místo v kádru naopak museli uvolnit nepotřební Domovčijski, vyčpělí odchovanci Bigalke s Hartmannem stejně dvojice Knoll - Beichler, která hostuje ve druhé lize.

Do chvil, kdy světlo světa spatřily tyto řádky, z Herthy neodešla žádná z opor a nedá se předpokládat, že by se na tomto stavu mělo do konce srpna něco změnit. Díky vhodnému posílení Babbel disponuje dostatečnou kvalitou i možností variabilně nakládat s rozestavením, sám navíc nastolil pevný řád a týmového ducha. K úspěchu však je potřeba ještě jedna důležitá věc - vštípit mužstvu herní tvář. Ve druhé bundeslize spoustu zápasů vyhrála individuální převaha, s tím se ale nyní příliš počítat nedá. Poslední přípravné utkání proti slovutnému Realu Madrid však naznačilo, že hra s pevným středem a rychlými protiútoky by mohla přivést nejednoho favorita do úzkých.

Na koho se těšit: Thomas Kraft, Adrián Ramos, Pierre-Michel Lasogga

Pravděpodobná sestava: Kraft - Lell, Mijatović, Franz, Kobiašvili - Ottl, Niemeyer - Ebert, Raffael, Ramos - Lasogga

Prognóza: Kolem Herthy se rojí spousta otazníků a málokdo ví, co má čekat. V posledním desetiletí zažitý boj o poháry by se mohl dostavit maximálně v DFB-Pokalu, na který Babbel dle svých slov hodlá zaútočit. Mnohem reálněji ovšem vypadá splnění primárního cíle - záchrany, kterou by si Berlíňané mohli zajistit s dostatečným předstihem.

Fußball-Club Augsburg 1907

Jelikož se Mönchengladbach na úkor Bochumi zachránil v baráži a berlínskou Herthu málokdo pokládá za nováčka, má bundesliga pro tento ročník pouze jediného ryzího novice. FC Augsburg se jako jednapadesátý klub zapsal do análů německé nejvyšší soutěže a bude se chtít vzepřít všeobecnému přesvěčení o svém okamžitém sestupu.

Bavorsko-švábský klub je příkladem pro celky, které nedisponují ani výrazným fanouškovským zázemím, ani tradicí a rovněž ne abnormálně velkými finančními prostředky. Ještě před deseti lety se FCA plácalo v Oberlize Bayern, tehdy čtvrté nejvyšší soutěži, následně ale přišel první postup a v sezóně 2005/06 se klub prokousal až do druhé bundesligy. V té době přišel na manažerskou pozici Andreas Rettig a začal spřádat plány, jak se dostat do top dvacítky německého klubového fotbalu.

Těsně pod vrcholem zůstali augsburští před rokem, když se sice dostali do baráže, zde jim ale vrátka do bundesligy přibouchl v malém bavorském derby Norimberk. V uplynulé sezóně se již vytyčený cíl podařilo splnit, Augsburg se stal dvacátým nejlepším klubem v Německu a i přes prohru v posledním kole na Olympiastadionu mohl společně s Herthou slavit vcelku neohrožený postup.

Pragmatický kouč Jos Luhukay, jehož tým loni soupeře jednou přehrál ofenzivní smrští a podruhé udusil úpornou obranou, se v létě rozhodl ke změně rozestavení z klasického 4-4-2 na 4-2-3-1. Oficiálně i tento přechod byl důvodem, proč byl odstaven na vedlejší kolej hvězdný Michael Thurk, jehož góly by časem mohl nahradit Sascha Mölders či Patrick Mayer, loni jeden ze dvou nejlepších kanonýrů třetí ligy. Obranu mimoto posílil Sebastian Langkamp a o místo v defenzivním partu zálohy se poperou Lorenzo Davids s Dominicem Peitzem. Mezi citelné ztráty (vedle Thurka) patří pouze odchody Traorého a vypůjčeného Leitnera, kteří se pokusí prosadit v kádrech Stuttgartu, respektive Dortmundu. Oproti tomu Kwakmana se Sinkiewiczem patrně nikdo postrádat nebude.

Na koho se těšit: Stephan Hain, Lorenzo Davids, Simon Jentzsch

Předpokládaná sestava: Jentzsch - Verhaegh, Sankoh, Möhrle, de Jong - Sinkala, Davids - Ndjeng, Baier, Werner - Hain

Prognóza: Zde se nabízí paralela s loňským St. Pauli. Rozjezd by Augsburg mohl mít dobrý vzhledem k příznivému losu, kvalita kádru ale nakonec bude rozhodující. Samo o sobě definování cíle, být mezi nejlepšími dvaceti kluby v Německu, stejně jako absolutní důvěra trenérovi Luhukayovi bez ohledu na výsledky, značí, že sestup nebude pro FCA žádnou katastrofou.

Autor: Petr Vaněček, Jiří Vojík, Jaromír Eybl

Komentáře (225)

Přidat komentář
miky10

Moc dobré

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

Co je? Ještě jsem to nečetl, ale je vidět, že si s tím chlapci dali práci, dobře to vypadá atd...rád si to za chvíli přečtu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak když si to nečetl, jak můžeš vědět, že se tam nepíše třeba o Fukušimě a napíšeš, že je to moc dobré?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak když si to nečetl, jak můžeš vědět, že se tam nepíše třeba o Fukušimě a napíšeš, že je to moc dobré?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

Tak vědět to nemůžu, jen jsem to rychle prolítl, ale prostě se na to těším, až si to přečtu, je to hezky zpracované...asi jsem to napsal blbě no, jsem z formy

Reagovat
smazaný uživatel

Už pár dní, ni?

Reagovat
miky10

Jo

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápem prečo pri Schalke vôbec nieje spomenutý Jurado , ktorý mal veľmi dobrú sezónu a v základe by mal byť ?

Reagovat
smazaný uživatel

To já taky nevím, nepsal jsem to...

Reagovat
smazaný uživatel

No to je divný případ. V přípravě skoro vůbec nenaskakoval (mám pocit, že snad 2x střídal) a nějak mi přijde, že se Ralfovi nehodí, což je na druhou stranu hrozná blbost, protože když je na hřišti tak je prostě vidět a bývá velkým oživením. Tak snad je to jen zdání a na ligu bude v základu, i když to teď vůbec nevypadá. Jinak sestavu bych dal

Fährmann - Uchida, Höwi, Papadopoulos, Fuchs - Farfán, Matip, Jurado, Jones, Holtby - Huntelaar (Raúl). I když takhle se hrát asi nebude, tak mi tohle přijde nejlepší co jde složit

Reagovat
herbage

Jurada bych do základu pochopitelně postavil a na křídlo dal Holtbyho, ale vzhledem ke sestavě v poháru a superpoháru bych řekl, že Rangnick s ním moc nepočítá a proto ta sestava vypadá tak, jak byla napsaná

Reagovat
smazaný uživatel

Teším sa keď to dočítam ... super práca Tieto rozsiahle prognózy sú super

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu bude hrát nový Perišič místo osvědčeného a kvalitního Velkého Kříže?

Jinak už se těším na novou sezónu, Bayern vypadá nejsilněji, i když přát budu BVB

Reagovat
herbage

bude se to dost točit. To nejsou ani tak ideální sestavy, ale spíš jak by mohli vypadat. Borussia by mohla postavit klidně dvě rovnocenné jedenáctky

Reagovat
smazaný uživatel

No rovnocenné těžko, na to nemají 2 kvalitní útočníky, slabší je to i na okrajích obrany. Zálohu mají ale pořešenou dobře

Reagovat
herbage

Myšleno v tom smyslu, že když jeden hráč vypadne, je tam téměř rovnocená náhrada na daný post, takže na celkové hře mužstva se to až tolik neprojeví

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jo, až na ten útok, ten mají pořešený na tým hrající LM a ligu hodně mizerně

Reagovat
herbage

Barrios, Lewandowski, Zidan, Le Tallec - řekl bych, že více než obstojně

Reagovat
stas87

a z tych 4 mien tu kvalitu ukazoval len lucas a obcas lewa le tallec by uz konecne mal dostat sancu ukazat svoj talent a zidan uz toho vela nuekaze..len moj odhad

Reagovat
smazaný uživatel

Jediný Barrios je kvalitní útočník. Lewandowski je na hrota velké kopyto, které nemá na špičku Bundesligy, Zidan s Le Tallecem jsou velká neznámá, na hrot do základu to nejsou dostatečně kvalitní hráči

Reagovat
herbage

Zidan pod Kloppem vždy patřil k nejobávanějším kanonýrům soutěže. Otázka je, v jaké formě se vrátí po zranění

Reagovat
smazaný uživatel

Nejobávanější kanonýr?

Tak to těžko, 7, 6 a 0 gólů za 3 sezóny je hodně marné, to už je obávanějším kanonýrem i Fenin

Reagovat
herbage

pod Kloppem hrával v Mainzu ty jelito. Vloni celý ročník promarodil a část předchozího také

Reagovat
smazaný uživatel

pod Kloppem hraje v BVB, ty jelito. A odehrál 66 zápasů v lize, dal jen 13 branek. To je slabá produkce na obávaného kanonýra. Jak hrál v Mohuči je trošku mimo a nepodstatné, nemyslíš?

Reagovat
herbage

141 zápasů, 40 gólů, 15 asitencí a 188 minut na gól. Jo, to je úplně mizerná bilance

Reagovat
smazaný uživatel

1) v BVB je neproduktivní

2) na tvé označení "obávaný kanonýr" to slabé prostě je

Reagovat
herbage

psal jsem pod Kloppem. Ve Werderu ani v HSV mu to moc nešlo, to je pravda, ale i tak je ta jeho bilance velmi dobrá. V Mainzu patřil k nejobávanějším útočníkům ligy a první rok v Borussii mu to tam padalo celkem také. Nedával ani tolik gólů jako spíš důležitých gólů. Navíc velký dříč a umí dát hře i myšlenku. Pak se zranil a moc toho už neodehrál. Jinak proč si myslíš, že nosí furt na zádech desítku?

Reagovat
smazaný uživatel

10 nosil i Lass, v tom smysl někdy nehledej

No možná byl lehce nadprůměrný útočník, ale teď je už dlouho z formy (zranění atd., to je vedlejší. Teď to prostě není dobrá náhrada pro klub hrající LM a o čelo ligy!

Reagovat
miky10

Naštěstí už si tu blbost uvědomili a dali jí Özilovi

Reagovat
herbage

Ale pochopitelně, že v tom smysl je, protože Zidan si jí fakt zaslouží. On to ani není tak fotbalista jako cirkusový kouzelník s míčem. V Dánsku si dělal z obránců tréninkové kužely, stačí se podívat na YT. V Bundeslize mu to tolik nešlo, protože hrál na sebe a ne pro tým. To se změnilo až pod Kloppem, který mu jeidný rozuměl a dokázal z něj vyždímat maximum. Není to obávaný kanonýr ve smyslu jako Mario Gómez, není to typický zakončovatel. Jeho síla je v tom, že dokáže udělat něco neočekávaného, čímž obranu soupeře zaskočí. A zrovna Barrios není také žádná extratřída, třeba na podzim měl celkem velký výpadek formy a je také schopen překopnout prázdnou branku. Borussia ale hraje týmově a ty šance se vytváří a když to tam Götze s Kagawou a Perišičem budou cpát před prázdnou kasu, tak je jedno, jestli tam bude stát Barrios, Zidan nebo Lewandowski, alespoň v Bundeslize. A zrovna Perišić či Kagawa jsou ti, kteří jsou hodně gólový a nebojí se vystřelit. To i takový Gündogan je z větší vzdálensoti dobrý střelec a rád si nabíhá do zakončení. Takže o tohle bych starosti vážně neměl

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna Lewa je ten, který tu prázdnou bránu překopne A jsem rád, že jsi nakonec uznal, že to není obávaný kanonýr

Reagovat
herbage

zkus si tu větu přečíst ještě jednou Vím, že ti dělalo problémy psaní, ale že by nově i čtení?

Reagovat
smazaný uživatel

ale, ale, už přecházíš v osobní urážky, když nevíš, co napsat dále? A navíc když tvá připomínka nemá smysl?

Reagovat
herbage

"Není to obávaný kanonýr ve smyslu jako Mario Gómez, není to typický zakončovatel." Kdybys tu větu dočetl celou, tak jasně vidíš, že neřikám, že to není obávaný kanonýr

Reagovat
smazaný uživatel

Ta věta po smajlíku už byla směřována na Zidana, ne Lewu

Reagovat
herbage

však já se bavil také o Zidanovi, ne o Lewovi Proto se tě ptám, kdes přišel na to, že řikám že není obávaný kanonýr. A proto jsem se ptal také na to, jesti nemáš potíže se čtením

Reagovat
smazaný uživatel

"Není to obávaný kanonýr ve smyslu jako Mario Gómez, není to typický zakončovatel."

Máš problémy se čtením ty? Kanonýr = střelec branek = ne Zidan. Už? Blik cvak příjem zkrat?

Reagovat
herbage

Aha, tak tady je ten tvůj problém. Čteš dobře, ale nechápeš význam slov. Tak ještě jednou a čti slovo po slově. "Není obávaný kanonýr ve smyslu jako Mario Gómez, není to typický zakončovatel." Nesmíš vypustit to ve smyslu. Tím je myšleno, že to není typický hráč do vápna, ale šanci si umí vytvořit i sám a je platný i v mezihře. Ostatně něco podobného bych mohl napsat i o Messim. Není obávaný kanonýr ve smyslu jako Rudd van Nisterooy, není to typický zakončovatel." ale neznamené to, že by Messi nebyl obávaný kanonýr, nebo snad ano? Blik, cvak, zkrat?

Reagovat
smazaný uživatel

"Není obávaný kanonýr ve smyslu jako Mario Gómez..." = je to obávaný kanonýr v jiném smyslu? Jde mi o to tvé první použití slova KANONÝR a pak jeho obhajování. Protože kanonýr to není. Už příjem?

Reagovat
herbage

Ano, je to obávaný kanonýr v jiném smyslu, co na tom nechápeš? Není to obávaný kanonýr jako věž do vápna, je to obávaný kanonýr jako hráč, který toho zvládne více najednou. To přirovnání s Messim bylo více než výstižné a myslel jsem, že to i ty pochopíš

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, evidentně už jedeš na setrvačnost a nejsi schopen uznat chybu. Tak to ti gratuluji. Střelec 13 branek během 66 zápasů je kanonýr.

Reagovat
herbage

proč pořád ze sebe děláš blbce, když už jsem ti o několik řádků vypsal jeho bilanci včetně počtu potřebných minut pobytu na hřišti vstřelení gólu? 140 zápasů, 40 gólů a 188 minut na gól, to je výborná bilance. To je prakticky gól na dva zápasy

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, pokračuj v urážkách, které přesahují určitou mez. Je to kanonýr, dokonce jeden z nejobávanějších kanonýrů v Bundeslize. Dál už nejsem vybaven silou se s tebou vybavovat, když nejsi schopen uznat, že jsi mohl použít jedno slovo špatně, ale to už je tvůj boj. Taky nevytahuju pořád na světlo tvoje nedávné i/y chyby. Bav se svou domnělou dokonalostí.

Reagovat
herbage

Nějak se vytratilo to tvé pošťuchování Já jsem ti dvakrát vysvětil, jak jsem tu větu myslel a dává to perfektní smysl. Mohl jsi napsat, že už to chápeš a že ti to dává smysl nebo nereagovat vůbec, každopádně jsme zřejmě moc urazl tvé ego a chceš se hádat dále. Urážet tě vážně nechci, vím, že to nebereš vážně a takhle spolu diskutujeme pořád. Zkus nad tou větou a mým vysvětlením trošku popřemýšlet a uvidíš, že není žádný důvod ke zbytečné hádce. Nicméně pokud jsi stále přesvědčen, že máš pravdu, tak mi vypiš z hlavy 10 útočníků, kteří by měli odehráno v Bundeslize přes 100 utkání a měli lepší bilanci minut potřebných ke vstřelení gólu

Reagovat
herbage

Tak z hlavy to asi nejde, ale já si dal tu práci a tato kritéria splňují pouze pouze 4 hráči. Mario Gómez, Claudio Pizarro, Mladen Petrić a Vedad Ibišević. Nechal přitom za sebou hráče jako Paulo Guerrero, Jefferson Farfán, Stefan Kießsling, Mike Hanke, Cacau, Lukas Podoslki či Ivica Olić. A to ještě Petrić s Ibiševičem mají jen o pár minut na gól lepší bilanci, konkrétně Petrić 180 minut na gól a Ibišević 172 minut na gól. Výrazně lepší jsou jen právě Gómez a Pizarro, jinak nikdo. A z nestovkařů mají lépe našlápnuto jen Patrick Helmes a Milivoje Novaković má prakticky podobný náběh, tedy 182 minut na gól

Reagovat
herbage
Reagovat
smazaný uživatel

Výborná konzultace mezi vámi.. Opravdu jsem se hodně pobavil.

Reagovat
smazaný uživatel

Minutuj si jak chceš, obávaný kanonýr nemá výpadky střelecké formy, dává pravidelně branky. To Zidan nesplňuje. Kdysi to mohl být dobrý hráč (ale ne kanonýr, nebo chceš nazvat kanonýrem třeba Diega, který taky dával dost branek?), teď ale kanonýrem není a hráčem pro klub hrající v LM a o titul v Německu Zidan být taky nemůže.

Ale ty si budeš pořad mlet tu svou, přidáš kapku urážek, a že se pořád jen opakuješ a už v podstatě od začátku nereaguješ na to, co jsem napsal, značí že problémy se čtením a chápáním textu máš ty.

A uražený nejsem, jen jsem musel jít spát.

Reagovat
herbage

Tak dle tvé logiky je obávaným kanonýrem tedy jen Mario Gómez a Claudio Pizarro. Navíc poprvé, když jsem se o Zidanovi jako o obávaném kanonýrovi zmínil, mluvil jsem v souvilosti, že byl obávaným kanonýrem pod Kloppem a ještě když byl zdráv a ty jsi se tomu vysmál, protože jsi byl schopen najit jen statistiku za poslední tři roky, kdy byl zranění a vůbec jsi neměl potuchy, že hrával za nějaký Mainz. A místo toho, abys uznal chybu, tak se jen hloupě handrkuješ. Ty statistiky bych vůbec nevytahoval, kdybys nebyl na ně tak vysazený. Přínos pro tým je také pro tebe neznámý pojem a ve statistikách ho rovněž nenajdeš, tak o tom se bavit ani nemůžem. Jen já toho hráče znám řadu let, tak asi vím o čem mluvím

Reagovat
jv

Nadprůměrnej útočník je to pořád. Jinak momentálně z formy není, v přípravě hrál výborně.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale neprokazoval to.

Hele, já BVB přeju, ale ti hráči v útoku mi nepřijdou dostatečně kvalitní do LM a o čelo ligy.

Reagovat
jv

Tak o tom se nemá cenu hádat... Jinak v útoku může hrát i Perišić, případně Kuba a další a tam ta kvalita je o to strach nemám. A hlavně až se uzdraví Lucas, tak je to jasný, do tý doby se to musí odehrát s tím co je k dispozici a pevně doufám, že nás to nepoznamená, i když je to na začátku sezóny nemilý...

Reagovat
smazaný uživatel

Perišiče neznám, to měl být jen záložník/křídlo, ne? Jinak Kuba v útoku? To nevím, nevím, stále mě straší ta jeho tutovka

Reagovat
herbage

O Perišičovi máš napsáno v článku včetně gólové statistiky

Reagovat
jv

Vždyť píšu případně. Jinak Perišić tam hrát skutečně může.

Reagovat
herbage

Sezóna 06/07 - 20 zápasů, 14 gólů, 110 minut na gól. Prakticky sám dovedl Mainz k záchraně, i když pod Kloppem vždy byl rozhodující týmový duch. Každopádně on byl tím největším tahounem

Reagovat
jv

Než někoho začneš nazývat jelitem, tak bych si doporučoval projít aspoň statistiky, ať nepíšeš nesmysly...

Reagovat
smazaný uživatel

s herbagem to není urážka, my se tak špičkujem dlouhodbě A statistiky jsem si přečetl, Zidan v BVB nemá nějak nadprůměrné statistiky.

Reagovat
herbage

V BVB ne, ale v Bundeslize celkově ano. Možná bude rozdíl v tom, že ty znáš jen ty statistiky, ale já ho těch 5 let zpátky viděl hrát každé kolo v každém sestřihu a tehdy obávaným střelcem opravdu byl

Reagovat
smazaný uživatel

pro oba: To je ale kámen úrazu, mně jde o momentálního Zidana, toho po zranění v BVB. Což nějaký obávaný útočník není. Nemůže přece v následující sezóně žít z toho, že v Mohuči před cca 5 lety válel

Reagovat
jv

Ok, do vztahu mezi váma mi nic není, do toho se míchat nechci. Ale Zidan nehrál BL jen v BVB...

Reagovat
jv

Přesně. Navíc podle přípravy to vypadá hodně nadějně...

Reagovat
jv

Panečku, koukám, že se tu našel další odborník... Takže kolikrát jsi Lewu viděl hrát, že můžeš napsat, že je to kopyto? Tipuju, že by se to spočetlo na prstech jedný ruky, jinak bys tohle napsat nemohl... I od nás se mu v diskuzi dostalo určitýho vyčinění, ale to především za neproměnování šancí, v čemž je zatím hodně slabej, ale i tak byl po Barriosovi (společně s Kevinem) druhým nejlepším střelcem. Herně to sice taky není úplně tak ono, ale už se to lepší (viz. Superpohár), prostě na BL je to pořád nadprůměr a navíc je pořád hodně mladej a je tak u něj velkej potenciál k růstu...

Zidana jsi neviděl hrát zřejmě vůbec... Rozhodně to není velká neznámá, má v BL odehráno téměř 150 utkání/40 branek, v Mainzu a pak hlavně před zraněním v BVB byl skvělěj. Jenom pro připomenutí, v sezóně 06/07 dal po příchodu do Mainzu v 15 zápasech asi 13 branek a v podstatě jim tím zajistil záchranu, mimochodem trenérem tehdy byl Klopp...

A Le Talleca snad nemůžeš vůbec hodnotit, protože jsi ho vidět ani nemohl, takže asi tak...

Reagovat
smazaný uživatel

Mám střízlivější pohled a hned jsem "odborník"?

Říkám, viděl jsem cca 20 zápasů BVB. Lewa rozhodně nebyl hráčem, který by měl takový tým reprezentovat v útoku v LM. Stěžovali jste si, četl jsem, a bylo proč, protože kromě pár branek do hry nepřinesl nic. V tom je Barrios o velký kus dál.

ad Zidan: Je to velká neznámá. Vím, že byl dlouho zraněný a pak hrál matně = proto neznámá. A co, že hrál předtím dobře, když to teď nedokáže prodat? Bojan byl taky 3 roky zpět obávaný střelec a jak se zasekl?

ad Le Tallec: Když jsem ho neviděl hrát, protože nenastupoval, tak snad je logický, že je to NEZNÁMÁ, ne?

Reagovat
herbage

abych nebyl úplný pokrytec, tak na Lewu jsem v jednom kuse nadával i já a možná bych jej zařadil i do sestavy zklamání. Je fakt, že se zlepšil, ale typologicky mi do Borussie moc nesedí. Jeho plusem je ale fakt, že je gólový

Reagovat
jv

Prostě mi štve, že když se pár let zpátky hrálo ve středu tabulky a nebo dokonce ve spodní polovině, tak si nikdo o BVB neopřel ani slovo a když se začne dařit, tak je najednou každej jejo fanouškem...

Na Lewu jsme si stěžovali, vždyť jsem to psal, ale zase takový "kopyto" jak se z něj dělá rozhodně není. Časem ještě všem ukáže, v sobě to má, je gólovej...

Jinak když Zidan šanci dostane, tak to stoprocentně prodá, v přípravě patřil k nejlepším.

Ale Le Tallec nastupoval, akorát nehrál za áčko. Kvalita v něm taky je, i když na základ to ještě nebude...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale já nejsem fanda, jen ji přeju. Už v sezóně, kdy titul ještě nebyl jistý jsem tu přispíval a s tebou se docela často bavil. Přeju ji kvůli sázce na mládí a odchovance, což mám ve fotbale rád.

Branky dal, pár. Ale jinak je týmu spíš neužitečný, do kombinace se moc nezapojoval a spíš tam jen tak stínoval.

Vy ale stále nechápete, že jsem hodnotil MOMENTÁLNÍ situaci, tzn. Zidan po zraněný a ne v Mohuči. Příprava je něco jiného než sezóna, to ti vykládat nemusím přece...

Tak na béčko či rezervu nekoukám. Ale že z něj něco bude už tvrdíte docela dlouho, ne?

Reagovat
jv

Tak ona celá tahle diskuze byla o ničem a neměla cenu, pořád se tu omílalo jeno a to samý, nejlepší by bylo jí vymazat a nekazit to tím...

Jinak u těch hráčů bych to uzavřel s tím, že se uvidí až při zápasech jak na tom jsou. Ale po tom co jsem viděl Superpohár, tak bych se toho vůbec nebál...

Reagovat
smazaný uživatel

Uzavřít to můžeme, já jen projevil názor, že se mi nezdá konkurenceschopnost dortmundských útočníků, tobě vyhovují. Toť vše

Reagovat
jv

Ok.

Reagovat
jv

Tak zase z Lewy nedělěj "nekopu", pořád patří k nadprůměru v BL... Jo a na slabý kraje obrany jsi přišel jak? Na pravý straně je rovnocenná dvojka Piszczek/Owomoyela, to samý je na druhým kraji Schmelzer/Löwe (v přípravě a Superpoháru ukázal, že má velkej talent a rozhodně nezklamal, navíc se tam v pár zápasech zkusil Großkreutz a hrál výborně... A takhle by se dalo pokračovat...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak vloni jsem viděl cca 20 zápasů BVB a Lewa byl dost mimo. Pro mě to není útočník, který by měl dlouhodobě nastupovat v základu takového klubu. Jasně, četl jsem trevora a další, že se teprve rozehrává atd. atd., ale podle mě mu to moc teda nešlo. Na Piszceka tady celou sezónu nadáváte že je to záložník a nejslabší článek obrany, Owo byl dlouho zraněný. Schmelzer je bombastický, Loweho neznám a asi to bude velká neznámá pro tým bojující v LM a o špičku ligy. V přípravě zazáří vždy hodně hráčů, kteří pak uvadají v sezóně.

Reagovat
herbage

třeba Thiago Alcantara

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba, uvidíme

Reagovat
herbage

Ten skřípot zubů je slyšet až sem

Reagovat
jv

Lewa ještě všem ukáže, uvidíš. I když mi často neskutečně nasere, tak se postupně zlepšuje, takže půjde nahoru... Piszczek se v sestavě zabydlel a hraje čím dál líp, Owo to bude mít s návratem do základu těžký, ale jinak je to skvělěj bek. Jinak jasně že Löwe není plnohodnotnou náhradou za Schmelzera, ale alternativa je to slušná.

Reagovat
herbage

Spíš než Owo bude dostávat šanci spíš Koch. Na toho jsem hodně zvědavý, protože jsem ho ještě hrát neviděl

Reagovat
jv

Jj, ale toho jsem schválně vynechal, protože je minimálně do půlky března mimo a potom než se do toho dostane, tak je konec, takže bych s ním počítal napevno až od další sezóny.

Reagovat
herbage

Až tak? To je ohromná škoda

Reagovat
jv

Jj, on měl bohužel to koleno hodně špatný (nejde jen o přední křížový vaz, ale i postranní vazy) a pauza tak bude hodně dlouhá, bohužel.

Reagovat
jv

Tak Perišiče jsem tam dal hlavně proto, že měl skvělou přípravu, kdy se hlavně na Liga-Total-Cupu ukázal ve skvělým světle a nastupoval na tý levý straně ofenzivní trojice pravidelně v základu. Na rozdíl od něj Großkreutz nastoupil třeba i na LB a měl jsem ho tam v závorce, který jsme tam nakonec nedali... Ale stoprocentně se to jak píše herbage bude točit, takže si zahrajou všichni dostatečně.

Jinak Bayern vypadá dobře, ale otázkou bude, jak si sedne obrana, to bude nejdůležitější...

Reagovat
herbage

obrana ani ne. Když se jim zranil Ribry a Robben, tak byli proti Barceloně dost bezzubí, to samé vloni v lize. Minulý ročník to bylo jen umocněno tím, že těch pár gólů sice dali, ale vícekrát inkasovali a tím poztráceli hodně bodů. Letos bude obrana lépe fungovat, ale hra bude více profesorštější a pokud se nebudou zdraví ti dva, tak to s nima bude taky dost nahnutý

Reagovat
jv

Jj, ale bez dobrý obrany to nepůjde... A o Badstuberovi prostě přesvědčenej nejsem a Boateng to je taky zatím takovej otazník, i když ve dvojici s van Buytenem by to mohlo fungovat.

Reagovat
stas87

za werder len tioho jensena si mohli nechat,troska skusenosti do zalohy by neuskodilo vyzera to dobre,este si pocitam az pridem z roboty domov

Reagovat
smazaný uživatel

Docela sem zvedavej na BvB a Bayer v LM ,respektive nejak moc jim neverim, v jakym budou kosi pro zakladni skupiny ?

Reagovat
smazaný uživatel

respektive Bayer castecne taky , ale mel tam byt Hannover.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayer by měl být ve třetim a BVB ve čtvrtym. Docela hrůza, jestlisi to pamatuju správně. Borussie by tak mohla chytit třeba Barcelonu, AC a Olympiakos (a to jsou ve třetim i horší než olympiakos)

Reagovat
jv

Nebál bych se toho, ono by se za příznivých okolností dalo i z týhle skupiny postoupit...

Reagovat
smazaný uživatel

Řek bych že Boateng by měl hrát základ, ale možná doplatí na svojí univerzalitu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to by bylo kuriózní doplatit na své univerzální vlastnosti...

Reagovat
smazaný uživatel

Ted nevím jestli si to myslel arogantně jestli ano tak v pohodě jestli ne tak třeba Kladrubský na to doplatil .

Reagovat
herbage

rozhodlo se, že se nebudou psát hráči do závorek, takže na některé hráče se nedostalo. Proto je třeba brát ty sestavy s rezervou. U Bayernu jsem vycháze z přípravného zápasu proti AC, kde Heynckes postavil prakticky to nejsilnější a stoperská dvojka byla van Buyten - Badstuber. Může to být třeba Boateng - van Buyten nebo Boateng - Badstuber, jako hráli nedávno v pohárovém zápase, ale takhle dvojka je moc mladá a nezkušená. Boateng stejně tak nastupoval v přípravě na pozici pravého beka, takže může naskočit i tam. Bude se to dost rotovat a je jasné, že hráč za 13 milionů euro nebude moc leštil lávku. Vzhledem k častým zraněním si zahraje dost a dost, možná po Lahmovi z celé obrany nejvíc. To samé třeba Tymoščuk a Luis Gustavo. Přednost dostával Tymoščuk, ale hrál většinou hodně mizerně a Luis Gustavo se jevil lépe. Také záleží na soupeři, tak asi tak

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně díky, jinak moc pěkné

Reagovat
herbage

Tak ono se všechno bohužel do toho preview nevešlo, jinak by to bylo 2x tak dlouhé. Pro případné dotazy je právě určená diskuse

Reagovat
jv

Přesně. Ono by se dalo o každým týmu rozepsat mnohonásobně víc, ale on by to nakonec stejně nikdo nečetl, takže asi tak...

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud jsi autor tak

Reagovat
smazaný uživatel

Luiz Gustavo se jevil lépe? nulové nasazení když měl zaskočit na stoperu - v utkání s AC nehrál Boateng, protože ještě asi nebyl úplně fit (do té doby nenaskočil v žádném zápase)

Reagovat
herbage

Problém bude, že jsem viděl jen utkání s AC a chvilku proti Barceloně. A Tymoščuk se jevil vyloženě špatně, tak lépe by se jevil i takový Demichelis. I když je fakt, že tak krítkého časové úseku nejde soudit. Tady máte smůlu, že vám nevyšel ten Vidal a když vidím tu cenu, mohli jste zkusit i Toulalana. A Boateng bude hrát kde?

Reagovat
smazaný uživatel

nehrál Timo na stoperu?(teď si nejsem jistej, utkání jsem neviděl celé)

Reagovat
herbage

ne, na DM (proti AC)

Reagovat
smazaný uživatel

Těším se. Leverkusen UŽ titul?

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdy!

Reagovat
smazaný uživatel

Komu to přeješ ty?

Reagovat
smazaný uživatel

Leverkusenu

Reagovat
smazaný uživatel

Podle tvýho prvního příspěvku to tak nevypadalo... ale ok.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Chtělo by to ještě spolehlivýho a zkušenýho stopera k těm mladochům a ten tým by neměl i přes odchod Vidala chybu. Teď jen jak to Dutt zvládne ukočírovat, v přípravě to častokrát skřípalo a nejinak tomu bylo i v DFB-Pokalu, kde vypadli hned v prvním kole v Dráždanech (kde už vedli 0:3), takže asi tak...

Reagovat
herbage

stopera ani ne, spíš někoho na křídlo. Přeci jen Sam stačí na Bundesligu, ale jinak je to průměr. A Barnetta bývá často zraněný. A taky někdo na střed zálohy, třeba si mohli vytáhnout z Eintrachtu zpátky Schweglera

Reagovat
jv

Podle mě jsou křídla dostatečný... Augusto/Sam, Barnetta, Bellarabi, může tam hrát Schürrle, Castro, střed Ballack, Rolfes, Bender, Castro, Reinartz... To je podle mě dostatečný, ale na stoperu je jedinej zkušenej chybující Friedrich a potom mladíci Schwaab, Reinartz a Toprak, jeden zkušenej stoper navíc by se sakra hodil, Toprak s Reinartzem budou ještě pro Dutta znamenat pěkný nervy...

Reagovat
herbage

Jj, právě co jsem koukal vloni, tak stoperská dvojice byl pěkný průser v Evropské lize a v Lize mistrů bude ještě větší. Nicméně ten kádr mi nepřijde dostatečně široký a nějaká top kvalita na křídle a ve středu zálohy vážně chybí

Reagovat
jv

Podle mě bude hořet jednoznačně obrana, záloha bude nejspíš ok.

Reagovat
smazaný uživatel

Zaujímavé je , že len minimum hráčov na ktorých by sme sa mali tešiť je v predpokladanej základnej jedenástke onoho klubu

Reagovat
herbage

Jen u pěti týmů a většinou jde o velké naděje, které nemají základ jisté, ale mohly by v průběhu sezóny prorazit Nemá u Schalke psát cenu Raúl, když ho každý zná. Lepší je napsat Julian Draxler, který je nejmladším hráčem, který kdy za Schalke v Bundeslize nastoupil

Reagovat
shitcool

Souhlasím

Reagovat
mike.84

proč se mam u bayernu těšit na mamrda riberyho a tradičně skleněneho robbena ? to se radiš budu těšit jak se s tlakem vypořada manuel či jakou formu ma rafa. každopadně bayern nesmí

Reagovat
mike.84

ale samozřejmě bomba preview, to zas jo.. každy se muže těšit na to svoje

Reagovat
herbage

protože jsou to jejich nejlepší hráči

Reagovat
mike.84

spíš nejznámější. takovej lahm je platnější víc než ribery. ale bavíme se o dlouhodobe věci. každy muže mit formu jindy. ribery se mi zda až moc kazí přihravky i ty jednoduché a robben asi nejlepeší není když je pul roku mimo

Reagovat
herbage

každý ať si sleduje koho chce, ale já kdžy jednou za čas vidím Bayern, tak se těším, co předvedou právě tihle dva. To není o tom, kdo je nejplatnější, ale kvůli komu se vyplatí na ty zápasy koukat

Reagovat
smazaný uživatel

1. Leverkusen 2. Bayern 3. Dortmund 4. Shalke 04 5. Wolfsburg

Reagovat
smazaný uživatel

ale asi jen kéž by :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern místo Leverkusenu, ale ten Wolfsburg ani nápad

Reagovat
smazaný uživatel

*Neverkusen, promiňte za překlep

Reagovat
jv

Není to vůbec nereálný.

Reagovat
Pospovič

Reagovat
smazaný uživatel

www.Footstar.org

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern by možná měl koupit ještě nějakou kvalitní náhradu na křídla, aby se jim uplně nerozsypal útok, pokud se zraní Robben a Ribéry najednou (a loni se to stalo)..pokud vím, tak tam může hrát ještě Müller a Kroos, ani jeden ale neni křídlo a ani zdaleka nekryjí oba posty, protože pak by nastal problém na místě ofenzivního záložníka...

Pokud se ale tihle dva nezraní a forma jim vydrží, tak jsem si jistý, že se titul vrátí do Mnichova.

Reagovat
smazaný uživatel

Usamiho nezapomeň, ten proti Barceloně v audi cupu ukázal že v něm něco je

Reagovat
Pospovič

a ještě Alaba

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelej clanek, uz se tesim na podobnej o anglicky a spanelsky lize! uz se obe blizi!!!

Reagovat
Kovi81

100. pro Bundesligu

Reagovat
smazaný uživatel

sa mi zda ze nejako podcenujete Usamiho...tazko hodnotit nema skoro nic za nas nahrane ale na audi cupe sa ukazoval vo velmi velmi dobrom svetle a tak isto aj david alaba takze pozor na tuto dvojku nasimi najvacsimi supermi podla nas budu Dortmund a S04 ...urcite aj Leverkusen ale ten asi ku koncu odpadne ako vzdy a urcite sa nejaky priemerny tym vytiahne tak ako napr. minulu sezonu Mainz...myslim ze mame velku sancu vyhrat ligu a pohar, ked sa dostaneme do LM co sa hadam bez problemov stane tak tam uz potrebujeme aj kusisko futbaloveho stasticka ale tiez verim ze je docela realne aby sme si zahrali finale v AA Barcelona urcite neobhaji vitazstvo...vidim to bud na ManUtd alebo Real...nechajme sa prekvapit co nam prinesie nova sezona...ja sa tesim jak maly chlapec

Reagovat
smazaný uživatel

šajze bayern

Reagovat
Pospovič

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
shitcool

Hubník nebude v základu Herty?

Reagovat
Kepy_FCB

Včera jsem si koupil Kicker - fakt dokonalé ty statistiky klubové i hráčské , historie, prognózy, fota, tabulky, přílohy , atd. ,atd. až do 3.ligy.

S naším předligovým Hattrickem nesrovnatelné!

Reagovat
JozkokozleJ

Na mna uz caka na poste

Sprievodcu sezonou som mal uz trikrat a je to fakt parada.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč se tu uráží Lewandowski? Teď se adaptoval na BL a věřím, že v tuto sezónu naplno ukáže, proč ho Dortmund kupovat. Pokud ne, bude to i pro mě zklamáním. Jinak osobně jsem spíš zvědav na otloukánka z Augsburgu, jak se popere s první ligou. A budu přát Essweinovi, aby svými výkony pomohl Norimberku ke klidnému středu tabulky či dokonce, kdyby štěstí bylo, aby se "Der Club" dostal znova do EL. A ještě bych zapomněl na Peszka v Kolíně. Jestli zas bude řádit jak černá ruka

Reagovat
smazaný uživatel

Borussia TITUL! OLE BVB

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak v té pravděpodobné sestavě bych nahradil Kehla Benderem,který ho postupně ze sestavy vytlačí.,

Reagovat
smazaný uživatel

Kehl je kapitán

Reagovat
slovaňáák

Pokud se Kehl zrani, tak urcite. Jinak to nebude mit snadny se do zakladu dostat, ale pri poctu tech zapasu si zahraje urcite dost.

Reagovat
jv

Tak podle přípravy i Superpoháru by měl sezónu začít Kehl (Bender byl navíc během přípravy dlouho zraněnej) a navíc jak píše willi, tak Kehl je pořád kapitánem, na to nezapomínej.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern preview hrozný, ostatní jsem enčetl takže nehodnotim

Reagovat
smazaný uživatel

já zatim přečetl Bayern a taky tam vidim pár nesrovnalostí no

Reagovat
smazaný uživatel

HAJZLOVE

Reagovat
smazaný uživatel

ten článek je úplne "outstanding" :-)

Reagovat
celticz

skvělej článek..

HERTHA BSC

Reagovat
smazaný uživatel

nemám je rád, ale Köln je můj černej kůň letos, kromě pravýho beka v tom základu není slabej hráč

Reagovat
Arne

Tak tak... Já vím, že s Rietherem počítají do té zálohy, ale klidně by mohl hrát klasicky na beku místo toho Brečka. V záloze bych radši viděl Matuschyka a Petita, až se uzdraví, na křídlech Peszko s Clemensem jako ze začátku jara a šestý místo nemusí být nereálný.

Reagovat
jv

Máš pravdu. Letos by mohli skončit vysoko, ale to nesmí někdo z důležitejch hráčů zranit na delší dobu (viz. Geromel), protože jinak můžou na výraznější posun zapomenout.

Reagovat
smazaný uživatel

deto

Reagovat
Kaze

Napadá mě otazka, který tým má nejlepší odchovance? Dortmund? Bayern?

Reagovat
smazaný uživatel

u brankářů bych řekl že Kaiserslautern a pak je to takový... (dobrý má Frankfurt, ale ten je teď v druhé lize)

Reagovat
Kaze

Müller, Schweinsteiger, Lahm, Contento, Badstuber, Kroos - to všechno jsou kvality, mě vychází, že Bayern skvělou práci s mládeží má.

Reagovat
smazaný uživatel

Kroos je odchovanec Hansy Rostock

Reagovat
smazaný uživatel

...a musim přiznat, že s mládeží skvěle pracuje také TSV

Reagovat
herbage

Bendeři, Leitner a kdo?

Reagovat
smazaný uživatel

Gebhardt, Mlapa

Reagovat
Arne

http://www.transfermarkt.de/de/tsv-1860-muenchen/jugendarbeit/verein_72.html

Ale kdoví, podle čeho to berou... Třeba Bendeři tady v tom výčtu chybějí.

Reagovat
smazaný uživatel

mi nějak uniklo, že Johnson šel k TSG

Reagovat
herbage

díky moc, o tomhle jsem ani nevěděl, že na TM je

Reagovat
jv

Taky jsem na to nedávno koukal. Podle mě tam dávají jen čistokrevný odchovance a nebo to berou od určitýho věku (mladší žáci) jinak nevím...

Reagovat
smazaný uživatel

čistokrevný odchovanci to nebudou, Tremmel je psán jak u Bayernu tak u TSV

a u Frankfurtu zas chybí Marin, tak nevim jak to dělají

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

Přál bych titul Schalke 04 ale můj TIP je BAYERN MNICHOV

Reagovat
smazaný uživatel

Na sobotu,Hertha-Norimberk mám navíc jeden volný lístek,sektor C2. Zájemci pište.

Reagovat
Arne

To bude asi hlavní tribuna za 50 €, co? Kdybych měl čas, tak bych jel, ale rozhodně asi do kotle nebo na opačnou tribunu do P.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo hlavní,ale mám to od Romana za 36 euro

Reagovat
Arne

Jasný... Dej když tak vědět příště, někam sem do BL diskuse... Já asi pojedu koncem srpna na Hertha - Stuttgart, pak možná venku Mnichov a zase doma zřejmě až v listopadu.

Jinak jak to s ním vypadá? Nemáš info, kdy by mohl být fit?

Reagovat
smazaný uživatel

Právě zprávy nemám ,zařizoval je ještě pred zápasem s Realem. Hertha - Stuttgart jsem taky uvažoval,ale pak zvítězila nedočkavost... :) Snad vstoupíme do sezony dobře. HAHOHE

Reagovat
Arne

... Hertha BSC!!!

Já na tom Realu byl a pozítří by to bylo dost komplikovaný, takže jsem o tom nějak vážněji ani neuvažoval... Ale bude to paráda, první zápas je vždycky speciální, vyprodáno a do toho Norimberk se Schäferem, který by měli dostat pořádně za uši.

Reagovat
smazaný uživatel

co udělal Schäfer?

Reagovat
Arne

V tom zápase, jak jsme s nimi dost nešťastně prohráli, tak na konci dost provokoval Ostkurve... Předtím nám chytil asi pět branek, což leckoho asi taky nasralo, ale to nebyl problém. Pozítří to bude solidní Pfiffkonzert.

Reagovat
božský John

Klucí, dobrá práce

jinak, proč nebude Hubník v základu podle vás? Jsou ti stopeři, co tam jsou psaní o tolik lepší?

Reagovat
smazaný uživatel

spíš jde o to, že je zraněnej

Reagovat
smazaný uživatel

je zraněnej a Franz možná přesvědčí (navíc Arne doufá, že se Hubňa přesune na levýho beka)

Reagovat
Arne

Mijatović lepší není tutově, ale je kapitán a ohromná osobnost... S Franzem je Hubník skoro nastejno, možná je lepší o trochu Franz, navíc docela dost vítaná posila. Takže to bude mít Roman složitý, uvidíme.

Jak píše willi, nejlepší by ho bylo na levým beku. Tam je naše největší slabina a on by to tam odehrál zaručeně líp než Kobiašvili nebo Ronny.

Reagovat
HSV1887

Parádní článek, těšil jsem se na něj :)

Jen nemůžu nepřipomenout chybičku - Bundesligu hraje 18 týmů a ne 20.

Reagovat
Arne

Kde to máš psaný?

Reagovat
terry

"Samo o sobě definování cíle, být mezi nejlepšími dvaceti kluby v Německu,..."

Reagovat
smazaný uživatel

to bude Freiburg nebo Augsburg ne? v tom případě to bude správně

Reagovat
miky10

Samo o sobě definování cíle, být mezi nejlepšími dvaceti kluby v Německu, stejně jako absolutní důvěra trenérovi Luhukayovi bez ohledu na výsledky, značí, že sestup nebude pro FCA žádnou katastrofou.

Reagovat
miky10

Pardon, neaktualizoval jsem

Reagovat
Arne

Jo tohle... On to Rettig zkrátka tak řekl, že chtějí být v TOP 20 klubů v Německu... Prostě když budou jak jojo pendlovat mezi první a druhou ligou, tak to pro ně nebude žádná katastrofa.

Reagovat
terry

Já dal jen vyhledat slovo "dvacet" a vyplivlo mi to tohle, víc jsem se o to nezajímal.

Reagovat
Arne

A já už jsem si naivně myslel, že i ten Augsburg lidi čtou...

Reagovat
HSV1887

Já si ho přečetl :)

Reagovat
miky10

Taky

Reagovat
smazaný uživatel

Mancienne v ZS na stopérovi? To by som neprial ani najúhlavnejšiemu rivalovi. Bruma je lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

jenže Bruma má snad něco s vazama či co

Reagovat
jv

Bruma byl dlouho zraněnej, tak proto. Jinak teď jsem si přečetl, že už by mohl být k dispozici i dnes večer, ale i tak šanci během sezóny určitě dostanou oba.

Reagovat
smazaný uživatel

Páčia sa mi tie celé názvy klubov

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že o titul si to rozdají Bayern, Bayer a Dortmund, kdy bude konečně šťastnější Bayer a získá titul před Mnichovem. Na Dortmund nakonec zbyde 3. místo. Překvapí HSV a skončí kolem 5. místa. Naopak, čekám opět bídnou sezonu od Werderu a Wolfsburgu. Sestupující budou podle mě Augsburg, Freiburg. No a nakonec Hertha, ta mi nakonec udělá radost a obsadí 8. místo...

Reagovat
smazaný uživatel

celá tabulka by teda, podle mě, vypadala takto :

1. Leverkusen

2. Bayern Mnichov

3. Dortmund

4. Schalke 04

5. HSV

6. Hannover

7. Mainz

8. Hertha

9. Kaiserslautern

10. Koln

11. Hoffenheim

12. Stuttgart

13. Norimberk

14. Werder

15. Monchengladbach

16. Wolfsburg

17. Augsburg

18. Freiburg

Reagovat
smazaný uživatel

ty co si jasnovidec alebo co??

Reagovat
smazaný uživatel

to sice zrovna ne, ale jak jsem napsal, je to můj názor na konečný výsledek Bundesligy

Reagovat
smazaný uživatel

Já si naopak myslim, že leverkusen tuhle sezonu nedá ani to 3. místo na LM..

Reagovat
Arne

To se mi líbí... Osmý místo by bylo fajn.

Reagovat
smazaný uživatel

radsej Boateng ako Badstuber

Reagovat
smazaný uživatel

Pravděpodobná sestava Bayernu. Kde je Boateng? Chcete mi snad říct, že Boateng přišel sedět na lavičce?

Reagovat
smazaný uživatel

nj tiez mi to pripada cudne

Reagovat
smazaný uživatel

vlastne

Reagovat
herbage

co takhle si přečíst třeba diskusi

Reagovat
Tomanatura

Jako největší zklamání tipuju hamburg (dle mě bude rát o sestup), jako nejlepší tým v poměru kvalita - umístění Gladbach.

Reagovat
jv

Tak u HSV jsou v podstatě jenom dvě možnosti, buď budou hrát o evropský poháry a nebo se budou plácat hodně dole, uvidíme... Ale kvalita tam v těch mladíkách je obrovská, mohli by leckoho překvapit.

Reagovat
smazaný uživatel

proč má kolín v celém názvu 01/07 ?

Reagovat
smazaný uživatel

protože vznikl sloučením klubů Kölner BC 01 a SpVgg Sülz 07

Reagovat
smazaný uživatel

to dá ale 08

Reagovat
smazaný uživatel

to už neni můj problém, že to autor místo součtu vydělil

Reagovat
smazaný uživatel

děkuju

Reagovat
smazaný uživatel

Pravděpodobná sestava Bayernu: Neměl by být na stoperu místo van Buytena Boateng?

Reagovat
Pospovič

měl

Reagovat
smazaný uživatel

btw. co má Basler proti Hertha BSC?

Reagovat
Arne

Nemám ponětí... Co já vím, tak jsme mu v devadesátých letech docela pomohli v kariéře, ale jestli se při odchodu s někým rozkmotřil...? Já si myslel, že něco mezi sebou má s D. Hoeneßem, ale patrně ne. Když jsem četl to jeho "preview" na Bildu, tak jsem šel do kolen, podle něj jsme asi na úrovni třetí ligy. Dobrý je, že on se vždycky mílí, takže teoreticky nám zajistil udržení.

Reagovat
smazaný uživatel

tjn. jen mne zaráží, že řekl pár věcí o Bayernu, který bych si přál, aby se vyplnili

(a titul vyhraje teda Bayer, ke kterému ho dovede Ballack )

Reagovat
smazaný uživatel

co povedal??

Reagovat
smazaný uživatel

tipoval nás na titul a pak ještě mluvil o nějakym hráči, který se prosadí, jen teď nevim o kterém to přesně bylo

Reagovat
Kaze

nechci být hnidopich, ale je to mýlí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele