1. BUNDESLIGA - 7. KOLO

24.09.2005, 21:42, aktualizováno 26.09.2005, 08:56
Aktuality
Hamburk dokázal všechny přesvědčit o své síle - Bayern doma přehrál o dvě branky. Na špici se udržely i Brémy, které zdolaly Leverkusen. Dortmund v poslední minutě zachránil bod na hřišti Mohuče, jenže v průběhu zápasu přišel o Jana Kollera. Další český hráč, Marek Nikl hrající za Norimberk, byl v Bielefeldu vyloučen.


1. FC Norimberk - Bayer Leverkusen   0:0

Patnáctizápasová šňůra vítězných zápasů skončila pro Bayern na nejhorším místě – na hřišti největšího letošního soupeře. Fanoušci HSV se tak mohou těšit na deset tisíc litrů piva Bitburger, což je cena pro příznivce týmu, který Bayern po dlouhé sérii zdolá.

Domácí byli na své soupeře řádně nažhavení a začátek zápasu podle toho vypadal. Hosté se téměř nedostávali k míči a Hamburk neustále tlačil na pilu. Nicméně obrana Bayernu byla pozorná, ale zaskočila ji nešťastná teč Karimiho. V 10. minutě Trochowski nevinně přihrával do strany, jenže íránský záložník zásadně změnil směr míče, Lucío ani Ismael nedokázali zareagovat, načež se Lauth s Van der Vaartem octli sami před Kahnem. Zakončení vzal na sebe Vaart a Kahna k velké radosti vyprodané AOL Areny překonal poprvé. O odpověď se pokusil vzápětí Ballack, jeho bombu z přímého kopu však Wächter vyrazil. Domácí měli na hřišti narozdíl od Bayernu velmi ofenzivní sestavu, hodně aktivní byl Lauth, jenže mu chyběla přesnost v zakončení.

Do druhé půle trenér Magath vyslal Schweinsteigera s Guerrerem za účelem oživení ofenzivy, jenže lepším týmem byli stále domácí. Výborný zápas dále hrál Trochowski, který teprve v zimě přišel právě z Bayernu. Chvilku po přestávce převzal přihrávku od Barbareze, vběhl do vápna, kde si zalaškoval s dvěma obránci, a nebýt nevýhodné pozice ve velkém úhlu, Kahna by možná překonal. V 62. minutě už pohyblivý záložník skóroval. Po narážečce s Barbarezem předvedl rychlou kličku a ještě rychlejší střelu, která navíc mířila přesně do vinglu. Překrásný gól. Až po přestávce byl Bayern nebezpečný i mimo standardní situace. Jenže nadějné akce končily u Lúcia. Nejdřív trestuhodně zazdil přihrávkou do autu brejk šesti proti třem, poté mu nesedl volej v bezprostřední blízkosti Wächtera. Třetí branku mohl Bayernu vstřelit Mpenza, ale Jarolímovu přihrávku netrefil ideálně.


Borussia Dortmund - Hamburger SV   0:0

Ve středu Rudi Völler vytáhl trápící se Leverkusen už na páté místo, v Brémách však poprvé narazil. Diváci na Weserstadionu viděli další ofenzivní souboj, kromě toho nepřesné rozhodčí a málem tři vlastňáky.

Už po pár minutách mohli domácí vést. Borowski si narazil s Micoudem a namířil před bránu nebezpečný centr, jenže Jensen ho netrefil. Za chvíli váhal u lajny s rozehrávkou Junior, přiběhl Owomoyela, vzal mu míč a sprintoval k vápnu, kde připravil šance pro Micouda a Borowskiho, gól z toho však nebyl. Poté se do útoku vydali hosté. Při brejku letěl před Reinkeho bránu centr, který domácí Naldo tečoval do tyče vlastní brány. Vzápětí ho na druhé straně napodobil Athirson, který tak zakončil rok Van Dammeho. Po troše infarktových situací se hra zklidnila, především Brémy předváděly, že ve hře dopředu v Německu nejspíš nemají konkurenci. Opět je ale pronásledovala smůla. Po Borowskiho střele se k odraženému míči dostal Klose, chytře počkal s přihrávkou na Klasniče, který ale namířil do spoluhráče Fringse.

Branky se dočkali domácí hned po změně stran, hlavně díky Ramelowovi. Obránce Bayeru posílal svému brankáři zpětnou přihrávku, jenže byla příliš slabá, čehož využil Klose, naběhl do souboje a brankářem Buttem nakopnutý míč se od něj odrazil a dokutálel do brány. Za pět minut přišla situace, ze které se může zbláznit každý trenér i fanoušek. Berbatov s Voroninem běželi sami na Reinkeho, jenže bulharský útočník se sobecky rozhodl zakončovat sám a Reinke jeho ránu vyrazil. Přesto hosté rychle vyrovnali. V 54. minutě se po rohu k míči dostal Rolfes a v malém vápně propálil úplně všechno kromě sítě. Jenže Bayer udělal nejhorší věc, přenechal aktivitu domácím. Dvě rány Borowskiho se ještě neujaly, ale v 77. minutě se prosadil Klasnič. Střídající Hunt od lajny nacentroval, chorvatský reprezentant střihl levou nohou do vzduchu a Butt na jeho akrobatický pokus ani nedokázal reagovat.


VfB Stuttgart - VfL Bochum   0:0

V souvislosti s domácím týmem se v posledních dnech psalo dokonce i o údajné revoltě šatny proti trenéru Rangnickovi, ale jeho svěřenci tentokrát předvedli výborný výkon a konečně vyhráli.

Na začátku hrozili dva domácí Brazilci. Bordonovu ránu z přímého kopu Enke vyrazil a Rafinha hlavičkoval vedle. Lincoln, třetí Brazilec v modrém dresu, se ukázal po čtvrt hodině, když předvedl sólo, které Enke zneškodnil. K odraženému míči se dostal Larsen, přestřelil však prázdnou bránu. Úvodní tlak domácích byl drtivý. V rychlém sledu ještě Lincoln střílel z přímého kopu jen těsně vedle a po Kobiašviliho nákopu hlavičkoval Larsen do tyče. Brankář Enke byl v jednom ohni, za chvíli se proti němu zjevil Kuranyi a brankář Hannoveru proti jeho hlavičce předvedl zázračný reflex. Aby smůly pro domácí nebylo málo, Bordon ještě před přestávkou hlavičkoval opět jen do tyče.

Branky padaly až po přestávce. V 58. minutě předvedla levá strana domácí sestavy báječnou kombinaci, Krstajič tak měl dostatek času na přesný centr a ve vápně se odvážil hlavičkovat technik Lincoln. Přestože se v hlavičkách zrovna nevyžívá, Enke na jeho pokus neměl nárok. Za tři minuty byl v centru dění opět Lincoln. Dostal dobrou přihrávku do vápna, kde si poradil s Cherundolem, který ho zastavil jasným faulem. Brazilský záložník vzal míč a sám si postavil míč na penaltový puntík. Pokutový kop ale zahrál hodně špatně, proti jeho šouráku stačilo Enkemu trefit pravou stranu. Pojistku přidali modří až za pět minut. Po standardce Kobiašviliho se do vzduchu úspěšně položil Kuranyi a jeho hlavičce pomohla do sítě ještě teč obránce Viniciuse.


Arminia Bielefeld - Hannover 96   0:0

Tři body přivezené z Kaiserslauternu řádně povzbudily domácí tým, který po bídném začátku téměř začal propadat beznaději. Lepší období ale prožívá i Dortmund, jenže dnes navázal na průměrné výkony a bod může považovat za zlatý.

První povedenou akci sice předvedli hosté, po většinu zápasu se ale bránili. V páté minutě Koller patou přiťukl míč Rickenovi, jehož střelu Wache vyrazil. V domácí dresu vynikal Zidan, hostující z Brém. Jeho pohyb na obranu hostí platil a po několika minutách se dostal do sólového úniku. Dovolil si i obejít brankáře Weidenfellera, jenže zamířil do boční sítě. Jejich další souboj na sebe nenechal dlouho čekat. Weidenfeller sice tentokrát míč chytil, ale za hranicí vápna. Trestňák rozehrál Da Silva do ohně, nikdo se k teči nedostal. Další příležitost měl opět Zidan, tentokrát mířil po dobré zasekávačce do obránce. Se svou příležitostí na druhé straně naložil špatně Smolarek, stejně si počínal i domácí Thurk.

Další průnik zakončil Zidan těsně po přestávce vedle. Branky se tak dočkal až z penalty. Po nevinném zákroku Kehla na Rumana pokutový kop bezpečně proměnil. Necelou minutu po rozehrání vhazovali hosté aut a po tuctovém obranném zákroku Friedricha se začal na zemi bolestí svíjet Jan Koller. Diagnóza je děsivá – kvůli přetrženému vazu v koleni ho nejspíš čeká půlroční pauza od fotbalu. Jak se už u Dortmundu stalo v zápasech na hřištích soupeře tradicí, začal hrát až po inkasované brance. V Mohuči alespoň srovnal, když bylo za minutu dvanáct, tzn. v nastaveném čase. Ještě předtím vychytal gólovku Kringemu Wache, ale v nastaveném čase nacentroval do vápna Rosický, obrana odvrátila míč jen k Metzelderovi, který napřáhl a nádherně trefil mezi tři tyče a mimo dosah Wacheho.


Hertha Berlín - Hansa Rostock   0:0

Celkem čtyři čeští hráči se objevili na trávníku, radost ze tří bodů nakonec měli hostující Svěrkoš s Fukalem. Gladbach tak potvrdil zlepšení formy a posunul se do horní poloviny ligové tabulky.

Fukalův halfvolej z druhé minuty sice Hainovi vypadl, ale nikdo nebyl poblíž, aby míč dorazil. Na druhé straně se také prosazoval český hráč – Kobylík střílel z voleje nad. Ve 32. minutě šli do vedení hosté. Fakiri našel ve vápně úplně volného Klugeho, který měl dostatek času k zpracování a prostřelení brankáře Haina. Další šanci měl po narážečce s Neuvillem Jansen, tentokrát však Hain zasáhl. Naděje domácích na body málem vzaly za své po tradičním výletu Haina mimo vápno. Domácí brankář vyběhl k postranní čáře uklidit míč před Neuvillem, jenže ho jen nastřelil, Neuville míč zpracoval, ale z boku prázdnou bránou těsně minul. O mnoho lépe si Hain počínal proti Daemsovi, který proti němu stál tváří v tvář. Rozhodl až Neuville v 68. minutě. Po perfektní přihrávce Fukala běžel sám na bránu a Hainovi nedal šanci.


VfL Wolfsburg - Werder Brémy   0:0

Kádr Frankfurtu rozhodně neoplývá známými jmény. Další ranou bylo zranění brankáře Nikolova, které zařídilo nucenou změnu stráží. Do branky se dnes musel postavit ke svému debutu neznámý Jan Zimmermann.

Z předvedené hry diváci rozhodně radostí neskákali, ti domácí se alespoň radovali z jediného gólu, tudíž i z výhry. Hráči Wolfsburgu byli sice po celý zápas lepší, ale jejich výkon se rozhodně nepodobal těm, kterými dokázali po startu téměř na celý podzim odskočit všem soupeřům. Jediné nebezpečí dlouho znamenal jen D' Alessandro, jenže jeho standardky nikdo nedotáhl do vítězného konce. Vysvobozením pro domácí byla 35. minuta a individuální akce Klimowicze. Argentinský útočník tělem odstavil Rehmera, obtočil se kolem něj a jakmile se dostal do vápna, nekompromisně vystřelil bodlem těsně k tyči. Druhou branku mohl přidat v jediné vážné příležitosti druhé půle obránce Schnoor, ale po Hankeho přihrávce pohrdnul nebývalou možností vychutnat si a zakončit samostatný nájezd na brankáře v ligovém zápase.


MSV Duisburg - Schalke 04   0:0

Trápící se Norimberk nejenže postrádal kanonýra Mintála, ale hned v úvodu ho fatálně poškodil rozhodčí. Po centru Lenseho se ve vápně prosadil Daun, brankář Koch jeho pokus chytil, ale až za čárou!

Jenže hosté se spravedlnosti nedovolali a museli skousnout další prohru. Domácí hru v první půli řídil Lottner, jeho rohy znamenaly pro brankáře Schäfera velké nebezpečí. První hlavička Kurtha se ještě neujala, ale když ho podruhé neuhlídal Nikl, už se domácí hráč prosadil. Pro domácí mohlo být ještě veseleji. Willi vyslal Ahanfoufa, který ve vápně pěkně obešel protihráče, jenže při zakončení trefil pouze jeho kolegu. Hostujícím hráčům hra nešla, vyloženě se trápili. Daun zkoušel nůžky, ale sám věděl, že Kocha nejspíš příliš nehrozí. Po chybě Cantaluppiho nebezpečně střílel Bugera, horší věc však přišla v 81. minutě. Marek Nikl předvedl ve středu hřiště druhý žlutý faul a utkání pro něj skončilo. Zoufalý nápor Norimberku málem šťastně vyústil ve vyrovnání. Kiesslingovi sice vůbec nesedla střela, ale byla z toho přesná přihrávka na Saenka, kterého však skvěle vychytal Koch.


Eintracht Frankfurt - Karlsruher SC   0:0

Giovanni Trapattoni si před sezónou dal cíl dotáhnout Stuttgart do Ligy mistrů. Zatím je sice této metě na hony vzdálen, ale Trap se snaží, seč může. Oproti minulému zápasu udělal čtyři změny v základní sestavě. Trošku překvapivě v ní opomenul Jespera Grönkjaera.

Úvod utkání nasvědčoval tomu, že změny jsou trefou do černého. Už od desáté minuty totiž domácí mužstvo vedlo. Hildebrand si hravě poradil s Engelhadtovou střelou, chtěl rozehrát, ale nikdo se mu nenabízel. Tak poslal dlouhý míč na Ljuboju, ten prodloužil na Tomassona a zkušený střelec hravě přehodil vybíhajícího brankáře Macha. Hosté se do šancí dostávali v této fázi utkání horko těžko. Když už vystřelili, mířili jejich pokusy buď vedle, nebo do míst, kde stál mladý německý gólman Hildebrand. Ani Altintopovi se nepodařilo prolomit střeleckou nemohoucnost. Jeho největší šance prvního poločasu skončila tradičně mimo a ani ve zbytku zápasu nerozmnožil svůj brankový účet.

Začátek druhého dějství se nesl ve znamení dvou zahozených příležitostí Ljuboji. Stuttgart se snažil pojistit těsné vedení. Akce táhl povětšinou na levé straně vystřídavší Grönjaer, ale nikomu se nepovedlo jeho nápady využít ke gólovému zakončení. A když selhal v jasné šanci i kanonýr Tomasson, museli se domácí o hubený náskok bát až do konce. Utkání moc šancí nenabídlo a manažer Stuttgartu si dozajista mne ruce, protože si může gratulovat k příchodu Tomassona do týmu. Začíná se tak trochu pasovat na spasitele.


Bayern Mnichov - Energie Cottbus   0:0

Hertha vyhrála v Kolíně poprvé od roku 1974. Nutno říci, že zaslouženě, protože kolínští měli problém dostat se na dostřel hostující brány. Jediný, kdo to v první půli neustále zkoušel byl Podolski. Jeho pokusy ze třicetimetrové a větší vzdálenosti však neměly příliš šancí na úspěch.

V druhé se vytratil už i Podolkski, a tak se o vzruch starali převážně hráči Herthy. Ti si ale v šancích často počínali jako sobci a slovo přihrávka jim často znělo jako něco zcela neznámého. Platí to především v případě Panteliče, kdyby v prvním poločase přihrál volnému Marcelinhovi před prázdnou bránu, mohli hosté jít do vedení dříve, než v 52. minutě. To zůstal ve vápně jediný volný hráč Madlung a pohodlně zavěsil. Hosté si vítězství v pohodě uhlídali v tabulce si udrželi čtvrté místo.


Tabulka:
1. Bayern Mnichov760115:518
2. Hamburger SV752014:417
3. Werder Brémy751119:916
4. Hertha Berlín742111:714
5. Schalke 0473409:513
6. VfL Wolfsburg733111:1012
7. B. Mönchengladbach73229:911
8. Bayer Leverkusen731314:1310
9. Borussia Dortmund723211:109
10. VfB Stuttgart72329:99
11. 1. FC Köln730410:119
12. 1. FC Kaiserslautern721410:157
13. Hannover 9671338:116
14. MSV Duisburg712410:155
15. Arminia Bielefeld71245:125
16. FSV Mainz 0571155:114
17. Eintracht Frankfurt71153:114
18. 1. FC Norimberk70344:103



Autor: Radim Šantrůček, Pavel Ryšavý

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Minulý týždeň som napísal, že to asi bude na čele nuda a ono to vypadá, že to tak ani nebude. Zato Norimberg je posledný , Mintál zranený...Mintál spravil obrovskú životnú chybu, že po minulej sezóne neprestúpil. Možno to jeho chyba nebola, ale jeho smola rozhodne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele