1. BUNDESLIGA - 24. KOLO

06.03.2005, 12:34, aktualizováno 06.03.2005, 21:34
Aktuality
Bayern stále drží první místo, tentokrát zvládl těžký zápas proti Brémám. Schalke však nezůstalo pozadu a vyhrálo v Bochumi. Po devíti zápasech vyhrála Mohuč a Freiburg si odvezl pětigólový příděl. Tři body potřeboval jako sůl i Gladbach, díky Svěrkošovi se to zdařilo. Stále se nedaří Hannoveru, tentokrát doma přenechal všechny body slabému Rostocku.


Hamburger SV - Borussia Dortmund   0:0

Bayern toho dnes sice moc nepředvedl, ale rychlý gól a pozorná obrana se ukázaly jako dostačující pro zisk tří bodů. Brémy totiž zahrozily všehovšudy třikrát za celý zápas. V první půli pálil po zemi z přímého kopu Ismael, v druhém poločase hlavičkoval kousek nad Pasanen a střelu Micouda zablokoval v poslední chvíli Lucio. Domácí vstřelili branku už v sedmé minutě. Na roh Fringse vyskočil nejvýš Ballack a Reinke byl bez šance. O Bayernu je známo, že dokáže skvěle hrát na výsledek, což jasně potvrdil. Obrana fungovala bezchybně, jen útočníci mohli ještě nějaký gól přidat. Demichelis skvěle uvolnil Guerrera, ten však tváří v tvář Reinkemu zaváhal. Další pěknou nahrávku poslal Guerrero na Makaaye, jenže rozhodčí zachybovali a odpískali ofsajd. Svůj dobrý výkon zbytečně pošramotil Demichelis. Zbytečným drsným skluzem sejmul Borowskiho, který může hovořit o štěstí, že ve zdraví dohrál. Zápas se nezadržitelně chýlil ke konci když Luciův centr našel Makaaye. Holandskému kanonýrovi dnes nepřálo štěstí a z voleje míč poslal o zem nad. Ještě hůř dopadl v nastaveném čase. Kahn lapil centr hostí a rychle ho poslal na Makaaye, ten se však rozběhl a skácel se bolestí. Nezaviněné zranění ho podle prvních informací vyřadí na dva týdny ze hry. Protože už měl Bayern využity všechny možnosti ke střídání, dohrával závěr v deseti, ale proti sterilním Brémám to tentokrát nebyl problém.


Bayer Leverkusen - 1. FC Norimberk   0:0

I druhý nejvážnější uchazeč o titul svůj zápas zvládl na jedničku. Schalke po celých devadesát minut drželo otěže zápasu pevně v rukou, Bochum neměla šanci. Spekulovalo se o tom, že Hanke, kterému se moc vydařil zápas domácího poháru, dostane od začátku příležitost místo Aíltona, nakonec ale zahájil zápas na lavičce. První nápor hostů pokryl brankář van Duijnhooven, který se po delší pauze znovu postavil do branky, když pokryl střely Asamoaha a Kobiašviliho. Poté následovala nejpovedenější část zápasu ze strany domácích. Lokvenc však z těžké pozice hlavičkoval nad a Misimovičova střela skončila vedle. Ve 30. minutě se Aílton odvděčil trenéru Rangnickovi za důvěru. Po jím zazděné tutovce Schalke házelo aut a jeden z domácích obránců ho nešikovně odvrátil jen k Aíltonovi, který stál na hranici vápna, míč si na hrudi zpracoval a Duijnhooven plachtil vzduchem marně. Pro brazilského kanonýra znamenal jubilejní 100. zásah v Bundeslize. Ve druhé půli hosté drželi míč a občas vyrazili na zteč. Před Aíltonem zachránil v poslední okamžik Colding. V 61. minutě musel navíc kvůli zranění kolena střídat Trojan, což domácí ještě oslabilo. Klidný závěr pro hosty zajistil v 77. minutě Lincoln, ke kterému se v malém vápně po několika odrazech nečekaně dostal míč. Střídající Hanke se mohl také zapsat mezi střelce, ale jeho hlavička skončila na břevně.


VfL Bochum - VfB Stuttgart   0:0

Stejně jako Bochum, i HSV sáhl ke změně na brankářském postu - chybujícího Pieckenhagena nahradil Wächter. Samotný zápas zůstal hodně za očekáváním, ani jednomu z týmů se příliš nedařilo. První ohrozil Butta svou hlavičkou Benjamin, ale mířil vedle. Ve 22. minutě rozehrál rohový kop Beinlich a svou nadvládu při standardních situacích potvrdil gólovou hlavičkou van Buyten. Byla to perfektní střela. Nejenže se otřela o břevno, ale na stanici ARD ji naměřili rychlost 53 km/h, což nevypadá vůbec zle. Vstřelit vyrovnávací gól do šatny mohli hosté. Proti Krzynowkovi však dobře zasáhl Wächter. Po přestávce byli opět o něco aktivnější domácí. Největší příležitost připravil hostující Krzynowek, který špatně zpracoval centr Barbareze, ale Mahdavikiu vychytal Butt. Leverkusen opět zahrozil až v závěru poločasu a opět neuspěl. Rychlou akci Schneidera s Berbatovem na jeden dotek totiž zakončil Ponte vedle.


Werder Brémy - VfL Wolfsburg   0:0

Domácí opět herně nepřesvědčili, ke třem bodům jim musel pomoci hostující brankář Hain. Stuttgart byl sice aktivnější, ale ne a ne se dostat do větší brankové příležitosti. Střely z dálky spolehlivě pochytal Hain. Až dvě minuty po přestávce se domácí dočkali. Na přímý kop Hleba vyskočil nejlíp Soldo a vedení bylo na světě. To trochu probudilo hosty. Owomoyela se vydal na sólo, nahrál Pintovi, kterého skolil Hildebrand. Rozhodčí to však nechal bez povšimnutí. Na druhé straně se vložil do děje zápasu Hain. Ve chvíli, kdy Cacau startoval za dlouhou přihrávkou, se rozběhl i Hain vstříc míči, jenže Cacau ho pohodlně přehodil, míč si znovu zpracoval a z velké dálky poslal do prázdné brány. Za dvě minuty rozhodčí Bielefeldu trochu vykompenzoval předchozí sporný verdikt, protože souboj Porcella s Živkovičem nebyl z těch evidentně penaltových. Hosté nabízenou příležitost Boakyem využili, ale na víc se už v závěru nezmohli.


Schalke 04 - MSV Duisburg   0:0

V základní sestavě znovu chyběl Svěrkoš a to je Elber stále jen na tribuně. Hosté začali lépe a vykoledovali na domácích alespoň několik žlutých karet. Málem se jim to vyplatilo při nepovedeném odkopu brankáře Jentzsche, který zasáhl Sonckovu ruku. Protože Sonck už jednu kartu měl, nemohl by se divit, kdyby dostal druhou, ale rozhodčí do kapsy nesahal. Nejnebezpečnější byl v první pětačtyřicetiminutovce Fukal, když po rohu trefil hlavou vnější tyč Jentzschovy brány. Po změně stran ofenziva na obou stranách stále vázla, hostující d‘ Alessandro se téměř nepotkal s míčem. Přesto si domácí vytvořili dvě příležitosti. Neuville zpracoval skákavý míč a pálil jen těsně vedle a Fukalova hlavička šla kousek nad. V 80. minutě nahradil Svěrkoš Soncka, což se ukázalo jako klíčové. Tři minuty před koncem normální hrací doby totiž Fukal zprava poslal před bránu centr, který patičkou zvedl do vzduchu Neuville. Když už míč padal k zemi, střihl Svěrkoš levačkou do vzduchu a nádherným gólem překonal bezmocného Jentzsche.


Energie Cottbus - Bayern Mnichov   0:0

Jedno z nejpříjemnějších překvapení podzimní části, fotbalisté Hannoveru, stihlo v sedmi jarních kolech úplně ztratit pracně vydobyté pozice. Zápas se slaboučkým Rostockem byl jen důkazem přetrvávající mizérie. Hosté si věřili, což dokazuje nasazení tří útočníků a samotný průběh zápasu byl převážně v jejich režii. Všechny vážnější střely první půle vyslali hostující hráči a jednogólové vedení bylo naprosto zasloužené. Čtyři dobré příležitosti spálil Prica, často díky spolehlivému Enkemu. Až ve 28. minutě švédský forvard zvedal ruce na hlavu, když hlavou usměrnil přímý kop Maula přesně k tyči. Druhou půli začal Hannover tlakem. Přesněji řečeno snahou o tlak. Schober přesto musel být ve střehu. Po hlavičce Štajnera vypomohl na čáře Vorbeck, při trestňáku Krupnikoviče zase zeď. Poslední nápor vyústil ve střely Krupnikoviče a Christiansena, první ale vyrazil Schober a druhou zablokovala obrana. Naopak aktivní Prica se málem radoval z druhého gólu, centr Maula tentokrát poslal do břevna. Rostock se raduje z moc důležité výhry, vůbec první pod trenérem Bergerem.


Hannover 96 - Arminia Bielefeld   0:0

Takový zápas Mohuč už dlouho nepamatuje. Svého soka doslova smetla a po devíti zápasech si vzpomněla, jak chutná ligové vítězství. Freiburg přijel v bídném rozpoložení, domácí pohárový výprask od Bayernu 0:7 je neomluvitelný. Jenže zápas pokračoval v podobném duchu. Gerber se z dálky trefil pod břevno, Friedrich si narazil s Babatzem a sám před brankářem nezaváhal a před odchodem do šatny přišla navíc penalta. Gerbera fauloval Mohammad a domácí exekutor Babatz nezaváhal. Jediné nevyhřívané hřiště nejvyšší německé soutěže i po přestávce víc svědčilo domácím, přestože i Freiburg mohl několikrát skórovat. Ale Coulibalyho přímý kop skončil vedle a jeho střelu z bezprostřední blízkosti zase zlikvidoval brankář Wache. Poté, co Mohuč přežila krátký nápor soupeře, vrhla se opět do ofenzivy a dokonce skóre zakulatila na pět. Da Silva nasadil přízemní střelou Golzovi jesle a v 82. minutě Golz neudržel Caseyho centr, který pohodlně dorazil Thurk. Po dalším špatném výkonu se nelze divit, že svěřenci trenéra Finkeho vyhráli pouze jednou z posledních 15 zápasů.


Karlsruher SC - Eintracht Frankfurt   0:0

Celých devadesát minut se hrál z obou stran hodně ofenzivní fotbal, ale branky padaly až v poslední půlhodině. V brance Norimberka si odbyl debut Langerbein a měl se co ohánět. Pomáhalo mu štěstí, protože Ewerthon a Dede své vyložené příležitosti z první půle trestuhodně spálili. Za domácí dobře hráli hlavně Vittek s Daunem. Druhá půle se dlouho nesla v podobném duchu, tedy mnoho příležitostí, žádné góly. Až v 62. minutě rozehrál přímý kop Ricken, míč se odrazil k Wörnsovi a jeho nenápadná a tečovaná střela skončila přesně u pravé tyčky. Šťastný střelec však za chvíli na hranici svého vápna fauloval Dauna a rozhodčí ukázal na značku pokutového kopu. Mintálovi ho skvěle zlikvidoval Weidenfeller. Domácím to nic neubralo na aktivitě a dočkali se zaslouženého vyrovnání. Po opakované hrubce obrany BVB poslal přihrávku Vittek na Mintála a nejlepší kanonýr se trefil přesně mezi nohy brankáře. Naštěstí ještě zdaleka nebyl konec, závěr byl vskutku vzrušující. V 86. minutě po souboji Cantaluppiho se Smolarkem si rozhodčí vymyslel penaltu. To pranic nevadilo Rosickému, který ji s radostí proměnil. Cantaluppi neudržel nervy na uzdě a přispěchal arbitrovi zatleskal, ten pro to ale neměl žádné pochopení a ukázal mu druhou žlutou kartu. Domácí to však ani tentokrát nezabalili a po dalším nevinném souboji (Brzensky s Vittekem) nařídil do třetice pokutový kop. Vittek penaltu poslal do stejného místa, kam před ním Mintál, ale Weidenfeller tentokrát volil druhou stranu a zasloužil se o spravedlivou dělbu bodů.


Hansa Rostock - Hertha Berlín   0:0

Domácí po celý první poločas do soupeře bušili, jak to šlo, ale branku vstřelit nedokázali. Nejaktivnějšího Wichniarka třikrát vychytal Ernst a největší příležitost zazdil bombou mimo Marx. V 37. minutě se do děje poprvé vložil rozhodčí, když přehlédl ruku Marxe ve vápně. Nástup do druhé půle překvapivě patřil hostům. Altintopovu tutovku ještě pokryl Fiedler, ale následný roh už obrana Herthy nepokryla. Hrála se padesátá minuta, když Seitzův roh přistrčil Lembi patičkou Mettomovi, který bez problému překonal Fiedlera. Inkasovaný gól donutil domácí vyvinout snahu, která později díky rozhodčím přerostla v úplné zoufalství. Vše začalo hned po úvodní brance, když Marcelinho našel hlavou skórujícího Reinu, jenže asistent zamával nesmyslně ofsajd. Další křivdu pocítili domácí vzápětí, protože Blank stáhl beztrestně ve vápně Simuniče. Po další akci Herthy se domácí opět radovali z vyrovnání, ale míč po Rafaelově teči asi brankovou opravdu nepřekročil. Deset minut před koncem vstřelil Rafael další regulérní gól. Vzápětí se podíval na asistenta a ztuhl, opět by totiž odmáván neexistující ofsajd. Pět minut před koncem ale domácí zaslouženě vyrovnali. Roli spasitele splnil střídající Madlung hlavou po standardní situaci.


Tabulka:
1. Bayern Mnichov24155446:2350
2. Schalke 0424162639:2750
3. Werder Brémy24134753:2743
4. VfB Stuttgart24126643:3042
5. Hertha Berlín241010440:2140
6. Hamburger SV241311041:3640
7. Bayer Leverkusen24116742:3139
8. VfL Wolfsburg241111239:3634
9. 1. FC Kaiserslautern2496932:3233
10. Hannover 9624951027:2832
11. Borussia Dortmund2488829:3232
12. Arminia Bielefeld24951027:3032
13. B. Mönchengladbach24771027:3828
14. FSV Mainz 0524751232:4026
15. 1. FC Norimberk24671140:4525
16. VfL Bochum24471329:5019
17. Hansa Rostock24381319:4717
18. SC Freiburg24371418:5016


Nejlepší střelci:

19 – Mintál
14 – Buckley
12 – Klose, Makaay, Berbatov, Aílton
11 – Koller, Cacau
10 – Voronin, Barbarez, Marcelinho


Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (7)

Přidat komentář
HOST*burák

Neuvillovi to vůbec nejde, nechápu, proč ten slavnej advokát nedá šanci od začátku Svěrkošovi. Oli hraje tužku a v kopání rohů ho taky leckdo hravě nahradí.

Reagovat
HOST*

Je to advokát s velkým á

Reagovat
HOST*

Kdo má nejprudší hlavičky? van Buyten by to mohl být, ne?

Reagovat
HOST*Jano

A kdo najpresnejsie musku?

MAREK MINTAL-GO MINTAL GO!

Reagovat
HOST*

Letos asi jo

Reagovat
HOST*JANO

Jak to ze letos?Ak nevies,tak Mintal pred tromi rokmi sa stal najlebsim strelcom na slovensku v majstrovskej Ziline.Potom prestupil do druholigoveho Norimb,ktori postupil do Bundesligy.A tipni si,kto bol naj.kanonierom.Spravne! MINTAL.Ak tento rok sa Mintal stane najlebsim strelcom,bude to uz 3.rok po sebe.Takze vtom bude viac ako letos!

Reagovat
HOST*

4. rok

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele