1. BUNDESLIGA - 21. KOLO

13.02.2005, 23:29, aktualizováno 15.02.2005, 22:51
Aktuality
Díky zaváhání Bayernu se Schalke dotáhlo na špici, třetí jsou už Brémy. Víkend se vůbec nevydařil rozhodčím. Na jejich kiksy nejvíc doplatila Bochum, která sahala v Dortmundu po třech bodech. Zápasy také velmi ovlivňovalo počasí, ať už se jednalo o déšť v Dortmundu, sníh v Bielefeldu, či vítr v Kaiserslauternu, kde málem přišel k vážné újmě na zdraví jeden z pořadatelů.


Bayer Leverkusen - Schalke 04   0:0

Proti všem předpokladům se v základní sestavě objevil po zranění Asamoah a hned po několika minutách dostal od Weisera naloženo do achilovek. Fotbalově bylo Schalke jasně lepší, první pozdrav Jentzschovi poslal Vermant, hosty ale ještě zachránilo břevno. Chvíli poté Sand narazil Aíltonovi, tentokrát Jentzsch střelu vyrazil. Ve 13. minutě rozehrál přímý kop Lincoln a Asamoah oslavil svůj návrat gólovou hlavičkou. Hosté, kteří nastoupili netradičně ve žlutých dresech, poprvé ohrozili Rosta Karhanovou střelou, jenže skončila dost nad. Na druhé straně opět výborně zakročil Jentzsch, když vyrazil další střelu Aíltona. Krátký byl až na další hlavičku, tentokrát v podání Sanda po rohu Lincolna. Krátce po přestávce přifilmoval Lincoln pád proti Thiamovi a rozhodčí nařídil penaltu, jenže Aílton ji neproměnil. Vzápětí mohli hosté ve své největší příležitosti snížit, ale Rost Karhana vychytal. Stejně si počínal i Jentzsch při hlavičce Sanda. Konečnou podobu dal výsledku střídající Hanke, když po akci Kobiašviliho a Altintopa střílel do prázdné brány. To už Wolfsburg hrál o deseti, protože Sarpei viděl za ruku druhou žlutou kartu.


Eintracht Frankfurt - Werder Brémy   0:0

Po jedné střele na každé straně došlo po čtvrthodině ke gólové akci. Tiffert vysunul Szabicse a maďarský reprezentant z úhlu překvapil Pieckenhagena, čekajícího přihrávku. Jenže hned po rozehrání vybojovali domácí roh, rozehrál ho Beinlich a po nadzvednutí jednoho z hostí dotlačil míč za čáru Barbarez. V první půli oba týmy ještě vyslaly opět po jedné střele. Za hosty pálil pěkně Hinkel, za HSV se volejem položil do Jarolímova centru Beinlich. O vítězi rozhodla 54. minuta, kdy vzdušný král van Buyten poslal do sítě přímý kop Mahdavikii. Ve druhé půli se rozehrál Hleb a začal rozdávat své přesné pasy, ale na vyrovnání to už nestačilo. Rozhodčí navíc Stuttgartu upřel penaltu, kterou mohl odpískat po souboji Szabicse s Pieckenhagenem. Domácím zase zastavil akci kvůli domnělému ofsajdu v momentě, kdy byl Mpenza sám před brankářem. Ani tento zápas nedohráli všichni aktéři. Po faulu loktem na Takaharu musel po druhé žluté kartě hřiště opustit Živkovič.


Borussia Dortmund - Hansa Rostock   0:0

Trenér Advocaat se musel obejít bez zraněného střelce Soncka, který v Brémách citelně scházel. První velkou příležitost připravil pro domácí špatnou rozehrávkou Strasser, míč poslal před bránu Ernst, ale Huntova chvíle měla teprve přijít. Debutující dorostenec se prosadil ve 29. minutě, kdy zakončil roh Micouda a stal se nejmladším střelcem v historii Werderu. Druhý zásah mohl přidat ještě v první půli, jenže zbytečně přihrával svému mazákovi Klosemu, kterého pokryli zadáci. Sice s faulem, ale hrálo se dál. O přestávce se do stal na hřiště van Hout a postaral se o první střelu hostí, po 48 minutách. Za Brémy se dostal do obrovské příležitosti Borowski, jenže mířil vedle. V 80. minutě střídal Hunt a nahradil ho Zidan, další mladík. I on se dnes poprvé zapsal do střeleckých análů. Do konce řádné hrací doby zbývaly slabé tři minuty, když se důrazně dostal k míči a pohotově zavěsil. Gladbach tak stále čeká na výhru venku.


Bayern Mnichov - Hamburger SV   0:0

V dresu domácích opět chyběl Marcelinho, roli tvůrce hry tedy opět převzal Bastürk. Svůj přímý kop z páté minuty poslal těsně nad. V prvním poločase byla Hertha jasně lepší. Dvě dobré příležitosti měl Rafael, podruhé chtěl alespoň vymodlit penaltu. Sám před Klewerem se zjevil i Bastürk, jenže ke své škodě nešťastně zakopl. Domácí se dočkali po půlhodině hry. Souboj Bastürka s Paulusem identifikoval sudí jako penaltový a Kovač nabízenou příležitostí nepohrdl. Začátek druhého poločasu se nesl ve znamení tvrdých zákroků, často oceněných žlutou kartou. Jeden z nich odnesl zraněním Simunič. Norimberk za celý zápas v ofenzivě nic nepředvedl, přesto dokázal vyrovnat. Po nedorozumění v domácí obraně běžel na bránu Kießling, ještě nahrál do lepší pozice Mintálovi a nejlepší kanonýr vsítil letošní patnáctou branku. Z domácími už to vypadalo bledě, protože Neuendorf navíc zbytečně atakoval Lagerbloma a vykartoval se. Spasitelem se nakonec stal Wichniarek. V nastaveném čase obešel Bastürk tři hráče a předložil mu ideální přihrávku.


1. FC Norimberk - Energie Cottbus   0:0

V lokálním derby na sebe narazili dva čeští čahouni. Oběma týmům znesnadňoval hru promočený trávník plný kaluží. Větší nevýhodou byl pro hosty, protože podmáčená byla pouze v prvním poločase půlka, na které útočili a domácím stačilo odkopávat balóny. Úvod patřil Lokvencovi. Nejdřív přestřelil po nahrávce Misimoviče, o několik minut později se obtočil na hranici vápna kolem Wörnse a vypálil, jenže jeho pokus se odrazil od tyče zpět do hřiště. Tlak Bochumi dál pokračoval a hlavní roli hrál další Čech – Filip Trojan. Ve vápně šel nebojácně za míčem a Weidenfeller ho jasně přišlápl, jenže rozhodčí jeho zákrok přehlédl a penaltu neodpískal. Dortmundu stačila k vedení a třem bodům první kloudná akce. Kringe našel dlouhým pasem Kollera, jeho hlavičku Vander ještě vyrazil, ale na dorážku už byl krátký. Dinův gól byl hned dvakrát jubilejní: desátý v sezóně a padesátý v bundesligové kariéře. Koller poté hledal před bránou Rickena, ale ten na jeho pas nedosáhl. Neuspěl ani Metzelder se svým lobem poté, co Vander špatně rozehrál. Pohledný fotbal pokračoval i po změně stran, k duhu šel aktérům i zlepšený terén. Hosté hned vyrovnali, ale rozhodčí Lokvencovi jeho branku pro údajný ofsajd nesprávně upřel. Další momenty patřily mladíkům. Domácí Kruska nádherně našel Kringeho, Vander však zasáhl, za Bochum se ukázal střídající Grote. Při svém sólu přesprintoval tři hráče, ale na jeho přihrávku Lokvenc nedosáhl. V dalším průběhu poslali za domácí své střely vedle Smolarek a Wörns. Největší příležitost druhé půle pak připravil pro Rickena Smolarek, jenže jeho střelu vykopl z branky obránce. V nastaveném čase se při rohu všichni nastěhovali před Weidenfellerovu svatyni, domácí vysvobodil dlouhým odkopem Koller a rozhodčí zápas ukončil. Ještě se strhla menší mela, protože Madsen nakopl kolenem mimo míč Wörnse do břicha, ale domácí kapitán se nenechal vyprovokovat a mohlo se odejít do kabin.


VfB Stuttgart - Karlsruher SC   0:0

Ve Freiburgu znesnadňoval protagonistům hru pro změnu prudký déšť a i proto tento zápas moc fotbalové krásy nepobral. V první půli hosté zahrozili jen jednou, když Stendel poslepu přes hlavu našel Paunoviče, ale ten mířil vedle. Domácí byli o něco nebezpečnější. Koejoeho střelu likvidoval Enke s problémy a Coulibaly a Bajramovič mířili těsně vedle. Nejdůležitější část zápasu se odehrála těsně po přestávce. Jašvili odvážně pronikl do vápna, naskočil do Viniciuse a rozhodčí zapískal docela spornou penaltu. K jejímu provedení se postavil krajan Tzkitišvili, jenže jeho střela byla hodně špatná. Na opačné straně upadl po podobném souboji Stendel, ale píšťalka se neozvala. Následná snaha domácích vyzněla do ztracena. Až na ojedinělou hlavičku Mahammada, který svůj pokus z dobré pozice mezi tyče nenasměroval, se Enke příliš nezapotil.


Arminia Bielefeld - MSV Duisburg   0:0

Už po pěti minutách naplnil domácí příznivce spokojeností Seitz, protože po nahrávce Altintopa poslal nenápadnou střelu do sítě. Za dvě minuty rozehrál téměř z rohu přímý kop Engelhardt a k překvapení všech, hlavně brankáře Schobera, se míč zastavil o břevno. Další příležitost měl opět Seitz, když se uvolnil přes Tjikuza, ale Schober tentokrát zasáhl. Hosté se připomněli skluzem di Salva po chytrém pasu Rasmussena, který pokryl domácí Ernst. O přestávce, stejně jako po celý zápas, foukal velmi silný vítr a zničehonic urval plechový pás ze střechy hlavní tribuny Betzenbergu. Plech letěl a letěl, až přistál na rameni nic netušícího pořadatele, opečovávajícího plachtu ve středovém kruhu. Nebohý muž se naštěstí z šoku rychle oklepal a za pomoci kolegů nezraněn opustil plochu. I hráči obou týmů se doslechli o nehodě a k druhému poločasu nastupovali evidentně s respektem. Nicméně na hřišti už nebyl vidět. Hned po pěti minutách Altintop parádně nacentroval na Zandiho, který svou gólovou hlavičkou oslavil návrat po zranění. Kontaktní branku mohl vzápětí vsítit Litmanen, ale mířil vedle. Obraně Rostocku zase zamotal hlavu Amanatidis, když obešel dva hráče, třetí už chtěl míč odkopnout, jenže trefil jen Amanatidise a míč skončil na tyči. Zápas poté nabral zhruba desetiminutové zpoždění, protože technici museli zkontrolovat stav střechy nad hlavní tribunou. Závěr patřil rostockému Pricovi. V 83. minutě po autu Tjikuza a přiťuknutí Möhrleho snížil a v poslední minutě se po souboji s Blankem zbytečně osopil na rozhodčího a obdržel druhou žlutou, znamenající konec zápasu.


VfL Wolfsburg - Hertha Berlín   0:0

Po nepřesných střelách mohučských Kramnyho a Babatze se začali prosazovat domácí. Ofenzivu táhl navrátilec Donovan. První dobrou nahrávkou našel Berbatova, ale Wache včas vyběhl a vykryl ho. Druhá opět mířila na bulharského střelce, tentokrát mířil vedle. Mohuč byla v kleštích a málokdy vyrážela za půlku. Další roh domácích rozehrál zprava Krzynowek, Wache špatně vyběhl a Berbatov trefil pouze Balitsche, který situaci na čáře zachránil. Za dvě minuty pomohla Wachemu branková konstrukce, když Krzynowek trefil z ideální pozice jen břevno. Na gól se čekalo až do 64. minuty. Freier zpracoval odražený míč a tvrdou přízemní ranou ho poslal přesně k tyči. Pojistku přidal záhy Krzynowek. Polský reprezentant zpracoval centr Voronina, naznačil střelu, čímž poslal bránícího Auera k zemi a vypálil naprosto přesně. Na závěr se snesly na hrací plochu vločky sněhu a večerní idylce už nic nechybělo.


VfL Bochum - Hannover 96   0:0

Domácí nutně potřebovali zvítězit a soupeřovo jméno dodává výsledku punc senzace. Na sněhem pokrytém hřišti začal aktivně Bayern, z čehož pramenily dvě zblokované střely. Základ skvělému výsledku položil ve 23. minutě Porcello, který se po přímém kopu Dammeiera ocitl před Kahnem úplně sám, protože mu pozornost nevěnoval Ballack. Hrál se svižný a důrazný fotbal, Salihamidžič jeslemi oblafnul dva soupeře, ale jeho centr poslal Guerrero do Haina. Před změnou stran na sebe ještě dvakrát upozornili domácí. Buckley brejk řešil špatnou přihrávkou a Vata trefil zákeřně loktem Sagnola do obličeje a nedostal ani žlutou kartu. Zkraje druhé půle se k prvnímu sólu nadechl Lucio a došel si alespoň pro faul. Po střeleckých příležitostech na obou stranách nahrál nádherně obloučkem Kauf do brejku Bucleymu, který zachoval chladnou hlavu. V 80. minutě se Lucio vydal na druhé sólo a opět vybojoval faul. K přímému kopu tentokrát nikoho nepustil a míč nádherně zatočil a angličanem snížil. Všechny naděje na body však rychle zchladil Buckley, když proměnil další brejk, tentokrát mu nahrál Porcello s pomocí chybujícího Sagnola.


Tabulka:
1. Bayern Mnichov21125439:2341
2. Schalke 0421132633:2641
3. Werder Brémy21114645:2537
4. Hertha Berlín2199335:1836
5. VfB Stuttgart21105639:2835
6. Bayer Leverkusen21105637:2735
7. Hamburger SV21111937:3134
8. Hannover 962195726:2232
9. 1. FC Kaiserslautern2194830:2931
10. VfL Wolfsburg211001135:3530
11. Borussia Dortmund2177724:2528
12. Arminia Bielefeld2184923:2728
13. 1. FC Norimberk2166935:3624
14. B. Mönchengladbach2166925:3524
15. FSV Mainz 0521641127:3722
16. VfL Bochum21371126:4316
17. SC Freiburg21371117:4116
18. Hansa Rostock21271218:4313


Nejlepší střelci:

15 – Mintál
13 – Buckley
12 – Klose
10 – Voronin, Koller
9 – Berbatov, Makaay, Neuville, Marcelinho, Kuranyi, Brdarič, Barbarez

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (11)

Přidat komentář
HOST*JANO

TO JE ONO MINTAL.LEN TAK DALEJ.

Reagovat
cechman

čemu neokomentovali ty další zápasy?

Reagovat
Webmaster

Autor nestíhal... doplněny budou snad dneska.

Reagovat
HOST*bobš

ty se chceš zeptat: proč nejsou okomentované ostatní zápasy? nebo na něcy jinýho?

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu nechápu, jak může být bundesliga hodnocena v anketě o zlatou kopačku stejně jak primera, premier a serie Nad tím fakt zůstává rozum stát.

Reagovat
HOST*jouda

V jaký zemi chodí průměrně nejvíc lidí na ligu?

Reagovat
cechman

podle mě asi na La ligu

Reagovat
HOST*LLAAAKKYY

myslite si, ze se Koler stane nejlepsim strelcem Bundesligy, jestli bude pokracovat ve svych vykonech??Ja bych mu docela veril.

Reagovat
HOST*jouda

jestli bude davat gol za zapas tak jo, jinak mozna, nebo spis ne.

Reagovat
HOST*

aby bol koler najlepšim strelcom to by museli Mintalovi zaviazat nohy

Reagovat
smazaný uživatel

presne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele