1. BUNDESLIGA - 20. KOLO

09.02.2005, 11:28, aktualizováno 09.02.2005, 21:40
Aktuality
V Německu padalo opět mnoho gólů. Ten s číslem 500 vsítil o víkendu Jan Koller a pomohl k důležité výhře svého Dortmundu. Střelecky se prosadil i Václav Svěrkoš v zajímavém duelu s Freiburgem. Magnet kola, souboj Bayernu s Leverkusenem, zvládli lépe domácí. Naopak opět zaváhali Schalke i Stuttgart, ke kterým se dotáhly Brémy.


Schalke 04 - VfL Wolfsburg   0:0

Vyrovnané utkání rozhodl domácí útočník Guerrero. Na konci první půle zařídil pokutový kop a druhou branku vsítil sám. První větší střeleckou příležitost měl hned v úvodu Krzynowek, ale míč poslal hodně vedle. Domácí odpověděli hlavičkou Lúcia, kterou brankář Butt lapil. Vzápětí měl být hostující Placente poslán do kabiny za faul loktem na Ballacka, jenže sudí jeho atak nechal bez povšimnutí. Blížil se konec poločasu, když pálil jen těsně vedle Berbatov, za chvilku na druhé straně vhodil aut Frings, Guerrero upadl přes Nowotnyho a sudí Weiner ukázal na značku pokutového kopu. Mimochodem, tento rozhodčí je letos v této činnosti mezi svými kolegy zatím nejaktivnější. K penaltě se postavil Makaay a nezaváhal. Po přestávce Bayern velmi dobře likvidoval útočné snahy soupeře a dovolil pouze dvakrát nebezpečně vystřelit. Voroninův volej i pokus Berbatova ze samého závěru perfektně vyrazil Kahn. Mezi ně se vklínil se svou pojistkou Guerrero. V 68. minutě převzal přihrávku Ze Roberta, se štěstím se dostal s pomocí několika odrazů přes Butta a trefil prázdnou bránu.


Hansa Rostock - Eintracht Frankfurt   0:0

Momentální výkony BVB jsou zatím balzámem na duši věrným fanouškům, hlavně díky zlepšené koncovce. Protože do čeho v Hannoveru kopli, to skončilo v síti. Už v šesté minutě předvedl svou důležitost Koller. Využil chvilkové nepozornosti svého strážce a nasměroval centr Kringeho zdárně do cíle. Pod další úspěch se po půlhodině podepsal Ricken, když, také hlavou, využil centr Dedého. Jedinou možnost domácích zazdil de Guzman, protože místo zpracování a tvrdé střely zvolil patičku. V 56. minutě zafungovala spolupráce Kollera s Rickenem. Český dlouhán se od lajny uvolnil přes dva hráče a nahrál Rickenovi, který dal další gól. Jedinou branku zaznamenali domácí z penalty, ke které nemuselo dojít. Bergdölmo totiž ve vápně naprosto naivně stáhl Christiansena a rozhodčí to samozřejmě nenechal bez povšimnutí. Krupnikovič nabídky bezezbytku využil. Stejný hráč mohl výsledek ještě jednou skorigovat, ale z přímého kopu mířil těsně vedle. Domácí tedy museli strávit třetí porážku na vlastním hřišti v řadě.


Werder Brémy - 1. FC Norimberk   0:0

Domácí s Litmanenem v roli špílmachra pokračovali ve zlepšených výkonech a jen špatný výkon rozhodčího je připravil o tři body. Když totiž dopravil Aílton míč podruhé do domácí brány, psala se už třetí minuta nastavení, ale čtvrtý rozhodčí signalizoval jen dvě. Rostock podal oficiální protest a případ se bude řešit u zeleného stolu. O třech bodech si ale mohli domácí zpočátku nechat jen zdát. Po akci Aíltona prostrčil míč Hanke Sandovi a dánský útočník přehodil brankáře Schobera. Další velkou příležitost měl Aílton, do jeho střely se však ještě stihl vložit jeden z obránců, na druhé straně díky výbornému zákroku Rosta nepochodil ani Allbäck. Asi nejdůležitějším momentem bylo střídání z 57. minuty. Na hřiště se dostali Arvidsson a Prica a oba se později gólově prosadili. Prica v 66. minutě, když z voleje nádherně trefil centr Rasmussena a Arvidsson o sedm minut později. Schalke špatně rozehrálo a domácí je dokonale rozebrali. Před vyrovnáním Aíltona museli domácí spolknout ještě jednu hořkou pilulku – Allbäck dal facku Rodriguezovi a zápas pro něj předčasně skončil.


Energie Cottbus - Borussia Dortmund   0:0

Před začátkem zápasu se fanoušci dočkali zprávy, v kterou už ani nedoufali. Bylo konečně oznámeno, že Timo Hildebrand prodloužil smlouvu do roku 2007. Vše pokračovalo jak na drátkách a v 15. minutě dostal Stuttgart do vedení Kuranyi, který spolu s Živkovičem dokonale rozebral obranu hostí. Jenže další příležitosti se neujaly, a to ani ty nevyloženější. Už ve 44. minutě málem vyrovnal Altintop, ale jeho bomba z 30 metrů skončila na tyči. Stuttgartu měla pomoci i situace z 57. minuty. Mettomovi nezbylo nic jiného, než zastavit pronikajícího Hleba, což bylo ohodnoceno červenou kartou. Jenže hosté se semkli a najít okénka v jejich obraně se ukázalo být nadlidským úkolem. V 61. minutě Stuttgart vedení ztratil. Z takřka ideální pozice se totiž povedlo Engelhardtovi nasměrovat přímý kop přes zeď mimo dosah Hildebranda. Domácí asi ještě dnes mrzí spousta neproměněných šancí, poslední střelou pokoušel štěstí v úplném závěru kapitán Soldo.


Karlsruher SC - Bayer Leverkusen   0:0

Domácí sice začali aktivně, ale po odstoupení zraněného kapitána Schrotha se z hřiště úplně vytratili. Zkázu započal Takahara ve 34. minutě, kdy si nádherně na prsa zpracoval nahrávku Barbareze a vystřelil k bližší tyči. Druhý zásah přidal chvíli po přestávce. Mahdavikia rozehrál přímý kop z půlící čáry a Takahara utekl strážci Niklovi. Za dvě minuty mohl dokončit hattrick, ale hlavou netrefil odkrytou bránu. Teprve za stavu 0:2 se začali domácí tlačit do vápna HSV a výsledky se dostavily. Ketelaer ještě svým přímým kopem branku těsně minul. V 82. minutě vhodili domácí aut do vápna, tam vznikl zmatek, ve kterém se nejlépe zorientoval Vittek a celkem bez problému překonal Pieckenhagena. Vyrovnání Norimberka viselo na vlásku, Lauth vyrážel míč z brankové čáry. Domácí se snažili vyvinout tlak, čehož Hamburk perfektně využil k nebezpečným brejkům. Mpenza ještě ztroskotal na brankáři Klewerovi, ale Lauth ho v poslední minutě překonal. Tento hráč má v této sezóně unikátní bilanci. Kvůli zranění nastoupil pouze ke 40 minutám ve třech zápasech, ovšem hlavně stihl vstřelit tři góly.


Hannover 96 - Bayern Mnichov   0:0

I bez vykartovaného hříšníka Marcelinha zvládla Hertha tento zápas na výbornou. Po třech neúspěšných pokusech domácího Auera si vzali slovo hosté a maličký Bastürk vstřelil branku hlavou, vina padá na nedůrazného Babatze. Až moc důrazný byl naopak jeho spoluhráč Balitsch, který nevybíravým šlapákem počastoval Kovače. Rozhodčí mu však velkoryse ukázal pouze žlutou kartu. Na domácích byl znát velký útlum, který je už delší dobu souží. Po nadějném začátku v ofenzivní činnosti už nebyli schopni cokoliv nebezpečného vytvořit a brankář Fiedler prožíval jeden z nejsnadnějších zápasů své kariéry. Dvoubrankové vedení Herthy zařídil Neuendorf, když dorazil do odkryté brány střelu Bastůrka. Třetí gól přidal Bastürk, tentokrát mu nahrál Gilberto.


MSV Duisburg - VfB Stuttgart   0:0

Pod trenérem Neururerem se povážlivě houpe židle, jeho svěřenci totiž neporazili ani Bielefeld. Po pěti minutách hlavičkoval z dobré pozice Misimovič, ale přestřelil. V 19. minutě pálil nebezpečně Trojan, brankář Hain jeho pokus vyrazil. K dorážce se však tlačil Madsen, byl faulován a kopala se penalta. K ní se postavil sám faulovaný Madsen a míč poslal na levou stranu, zatímco Hain plachtil na druhou. Bochum vstřelený gól navnadil k další aktivitě a hosté se museli pořádně ohánět. Trojan dokonce vstřelil další gól, ale rozhodčí ho kvůli útočnému faulu Wosze neuznal. Český záložník byl opět aktivní, branky se však ani tentokrát nedočkal, protože jeho další střela skončila těsně vedle. Ve 29. minutě přišla ledová sprcha. Porcello nacentroval před bránu a kanonýr Buckley po delším půstu rozvlnil síť. Ve druhé půli se domácí zlobili na sudího, že po střetu Gabriela s Lokvencem neodpískal další penaltu, a pořádně si oddychli po neproměněné tutovce Vaty.


Hamburger SV - VfL Bochum   0:0

Domácí sice postrádali Klimowicze a d'Alessandra, ale zpočátku to vůbec nebylo znát. Ve 26. minutě utekl podél lajny Petrov a Brdarič se prosadil ve vzdušném souboji proti Fahrenhorstovi. Další okamžiky patřily rozhodčímu. Dr. Wack naprosto správně ocenil herecké výstupy Petrova a Klasniče žlutou kartou a Klasničovu penaltovou prosbu taky nevyslyšel. Z fotbalového dění upoutal v první půli jen Brdarič, který svým nájezdem nechal vyniknout Reinkeho. Po změně stran dostal domácí do dvoubrankového vedení Thiam poté, co si vyměnil míč s Petrovem a dobře si našel před brankou střeleckou pozici. Jenže od této chvíle byl fotbal předváděný domácími doslova tragický a Brémy je převálcovaly. Už deset vteřin po rozehrání snížil Klose, který se prosadil přes Quirogu a využil dlouhý nákop Stalteriho. O dvě minuty později byl Klose opět sám před Jentzschem, ale míč tentokrát špatně trefil. V 58. minutě rozehrál roh Micoud, míč se odrazil k Magninovi a bylo vyrovnáno. Wolfsburg dál držel výbornými zákroky Jentzsch, jenže v 87. minutě už byl krátký na střelu Valdeze. Malý Peruánec dokonal dílo zkázy, které začalo Jensenovým centrem odraženým ke Klosemu, ten v rozvrácené obraně přesně našel Valdeze.


Hertha Berlín - Arminia Bielefeld   0:0

I druhý nedělní souboj nabídl moc zajímavý fotbal. Diváky jako první pozdravil Sonck, který se z voleje vložil do Svěrkošovy nahrávky. Ve 13. minutě provedl skvělou věc Coulibaly. Kousek za půlkou převzal Tskitišviliho míč a bez skrupulí vypálil. K překvapení všech přítomných, hlavně brankáře Friedela, se však trefil dokonale. Dalším krásným gólem vyrovnal Svěrkoš. Dlouhou přihrávku Thijse na prsou perfektně zpracoval, zároveň odstavil Ibertsbergera a po zasekávačce Golzovi neměl problém trefit odkrytou bránu. Za dalších pět minut už Gladbach vedl, když roh Neuvilla přistál na hlavě volného Soncka, který svůj první úspěch oslavil saltem. Po přestávce slavil podruhé. Jansenův centr z boku totiž Diarra nešťastně poslal do Golze, který ho vyrazil jen k volnému Sonckovi. Hosté se však nesložili a vsítili ještě jeden nevšední gól. Standardka Tskitišviliho ještě skončila na břevně, ale k dorážce se dostal Riether a než se Keller stačil pořádně zorientovat, míč už přešel brankovou čáru. Tři minuty před koncem málem srovnal Cairo, ale hektický závěr si způsobily domácí sami. Svěrkoš nejdřív po důrazném souboji otřel svůj pokus lehce o tyč a hlavně Neuville stále neprotrhl svou střeleckou smůlu. Po faulu Riethera na Broicha se postavil k penaltě, jenže jeho střela stála za starou bačkoru. Dorážkou mohli jeho selhání napravit Broich a Svěrkoš, ale první mířil do břevna a druhý v záklonu vedle.


Tabulka:
1. Bayern Mnichov20125338:2041
2. Schalke 0420122630:2638
3. VfB Stuttgart20105538:2635
4. Werder Brémy20104643:2534
5. Hertha Berlín2089333:1733
6. Bayer Leverkusen2095635:2732
7. Hamburger SV20101935:3031
8. Hannover 962094726:2231
9. VfL Wolfsburg201001035:3230
10. 1. FC Kaiserslautern2084828:2828
11. Borussia Dortmund2067723:2525
12. Arminia Bielefeld2074920:2625
13. 1. FC Norimberk2066834:3424
14. B. Mönchengladbach2066825:3324
15. FSV Mainz 0520641027:3522
16. VfL Bochum20371026:4216
17. SC Freiburg20361117:4115
18. Hansa Rostock20271117:4113


Nejlepší střelci:

14 – Mintál
12 – Klose
11 – Buckley
10 – Voronin
9 – Neuville, Marcelinho, Berbatov, Kuranyi, Koller, Makaay, Brdarič

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*

No, Dortmundu to nějak podezřele jde . Co se děje?

Reagovat
smazaný uživatel

pro Byern byla směšná...Guerrero se navalil na Nowotného a padl..ten rozhodčí je fakt vůl...pískal třeba Denizli- Sparta a tam si taky jednu vymyslel...Bayernu jdou na ruku...

Reagovat
HOST*dave

Je to jako vždycky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele