1. BUNDESLIGA - 18. KOLO

25.01.2005, 23:08
Aktuality
Po šesti týdnech zimního spánku zaplnili fanoušci německé ligové stadiony. Největší radost měli ti z Dortmundu, protože jejich tým překvapivě vyhrál ve Wolfsburgu. Nezaváhalo ani vedoucí duo. Bayern si poradil s Hamburkem a Schalke s Brémami.


Schalke 04 - VfB Stuttgart   0:0

Do páteční předehrávky nastoupil Bayern i s navrátilcem Lizarazuem, jenže ten se už po sedmi minutách zranil a musel ho nahradil Schweinsteiger. Na druhé straně se po dalších sedmi minutách zranil Trochowski, který v zimě přišel právě z Bayernu, a i pro něj zápas předčasně skončil. Mezitím měl dobrou příležitost Barbarez, ale jeho hlavičku odvrátil z brankové čáry Ze Roberto. Domácím pomohl k první brance hostující brankář Pieckenhagen, když netrefil Schollův centr, který se poté od Pizarra odrazil do brány. Před přestávkou mohl odpovědět Takahara, který se uvolnil přes Lucía, ale trefil jen Kahna. Krátce po změně stran vznikl zmatek před brankou HSV. Reinhard nejdřív před Makaayem odvrátil do tyče, míč se dostal k Pizarrovi, který ale trefil uprostřed stojícího van Buytena. Druhou branku přidali domácí o chvilku později. Schweinsteiger se míč narazil s Ze Robertem a přehodil Pieckenhagena. Situaci mohl v poslední vteřině zachránit Klingbeil, jenže míč špatně trefil a ten stejně skončil v síti. Definitivně rozhodnuto bylo v 55. minutě. Frings našel dlouhou přihrávkou Makaaye a ten neváhal a přehodil s pomocí břevna brankáře. Další pozitivní zprávou pro Bayern byl návrat Zicklera na hřiště po dlouhých dvaceti měsících.


Hansa Rostock - Bayern Mnichov   0:0

Na obou týmech byl vidět velký hlad po fotbale. Pro Asamoaha však zápas málem skončil už po pár minutách. Po souboji s Ismaelem měl roztržené čelo, ale vše spravil obvaz a důležitý článek souboru trenéra Rangicka pokračoval ve hře dál. K prvnímu ohrožení branky se dostal domácí Pander. Možná ani na střelu nemyslel, přesto jeho obranný odkop brankáře Reinkeho vylekal. Zbytek prvního poločasu překvapivě patřil hlavně hostujícímu celku. Po Borowskiho standardce hlavičkoval nad Schulz, poté krásně vyslal Ismael do sóla Klasniče, jenže chorvatský kanonýr trefil pouze tyč. Převahu Brémy vyjádřily ještě dvěma střelami. Borowski mířil po narážečce s Klasničem vedle a Klasničův pokus z úhlu pohlídal pozorný Rost. Do druhé půle vyrazilo Schalke o poznání aktivněji a hned po dvou minutách vybuchl zaplněný stadión poprvé radostí. Vše začalo u hostujícího obránce Schulze, který zbytečně odvrátil míč na roh. Rohový kop rozehrál zprava Pander, Micoud míč trefil špatně a připravil výbornou pozici pro Asamoaha, který neměl problém zavěsit. Hosté s vyrovnáním neváhali a i jim pomohla chyba soupeře. Rost špatně odvrátil přímý kop a po následném rohu Poulsen poslal k zemi Kloseho. K pokutovému kopu se postavil Ismael a Rostovi nedal šanci. Penalty se dožadovali zakrátko i domácí, když Kobiašvili upadl po souboji s Ismaelem, jenže píšťalka se neozvala. Rozhodnutí pohledného zápasu přinesla 67. minuta. Kobiašvili vyslal za obranu Aíltona (ofsajd), který míč posunul Asamoahovi a sám si naběhl před odkrytou bránu, kam správně očekával přihrávku od svého parťáka. Posledním, kdo mohl pohnout s brankovým stavem byl Lincoln, ale jeho jedovatou ránu efektně pokryl Reinke. Schalke se tedy díky důležité výhře udrželo na dostřel Bayernu.


Werder Brémy - VfL Bochum   0:0

Po pětačtyřiceti minutách svítilo na tabuli skóre 0:0 a nikdo se nedivil. Dortmund se nedostal ani ke střele a domácí útoky, většinou tažené Petrovem, zase končily nepřesnými centry. Do druhé půle poslal van Marwijk svou zimní posilu do útoku, Smolarka. Stále ale byli nebezpečnější domácí. První vážné ohrožení Weidenfellerovy branky znamenal až d‘ Alessandrův jedovatý centr, jenže Thiam s Klimowiczem na něj nedosáhli. V 55. minutě si první příležitost vypracovali hosté. Kehl s Kollerem vybojovali ve středu hřiště míč, český obr jej poslal na křídlo Kringemu, ten nasadil jesle Quirogovi a s trochou štěstí nahrál volnému Smolarkovi. Wolfsburg mohl odpovědět záhy, ale Topič poslal ideální pas Petrova do boční sítě. Naopak se vzpamatovával z druhé pohromy. Ricken ideálně nahrál Kollerovi, rozběhnutý "Dino" se nenechal zastavit Quirogou a otřel svou střelu o levou tyč Jentzschovy brány. Až opakovaný televizní záznam odhalil milimetrový ofsajd. Přestože byli domácí po celý zápas lepší, dokázali pouze snížit. Quiroga zatáhl míč k vápnu, narazil si s Petrovem a o břevno ho nádherně poslal do sítě. Dortmund tedy i bez zraněného Rosického zahájil jaro veledůležitou výhrou.


MSV Duisburg - Borussia Dortmund   0:0

V dresu domácích se postupně objevily všechny nové zimní tváře. Nejvíc na sebe upozornili Moore a Thijs. Řízný obránce Moore vstřelil jediný gól zápasu a belgický záložník se nedal přehlédnout díky oranžové barvě vlasů. Hned od prvních minut se datovala Neuvillova střelecká smůla, která trvala až do konce. Hned první větší ohrožení branky Bielefeldu skončilo gólem. Při Böhmeho rohu neuhlídal Gabriel Moorea, jehož hlavičce v cestě do sítě už nikdo nedokázal zabránit. Poslední dvacetiminutovka byla nejzáživnější, k vidění bylo po jedné velké příležitosti na každé straně. Po Künzelově průniku mohl vyrovnat Buckley, ale jeho střela nebyla dost razantní a Keller stačil zasáhnout. To Gladbach nevyhrál o dva góly kvůli sobeckosti Neuvilla. Nejlepší střelec domácích mohl před prázdnou bránu nahrát Svěrkošovi, jenže zakončoval sám a v tísni branku vůbec netrefil.


Arminia Bielefeld - VfL Wolfsburg   0:0

V 13. minutě domácí dostal do vedení Gerber, který zužitkoval ideální přihrávku da Silvy. Jenže po změně stran museli domácí na tři body kvůli tragickým nepřesnostem a nedůrazu zapomenout. K výbornému výkonu se navíc rozehrál Hleb a pod jeho taktovkou Stuttgart utkání otočil. Vyrovnání bylo poněkud nešťastné. Hleb rozehrál roh, domácí brankář Wache čekal teč od hráčů stojících před ním, jenže k té nedošlo a sám si srazil míč do sítě. I k vedení pomohla hostům chyba domácího borce. Nikolič se u lajny zbytečně nechal obrat o míč Kuranyim, který ihned nahrál Hlebovi na vedoucí gól. V 66. minutě pro změnu ve středu hřiště ztratil míč da Silva, Hleb se míče ihned ujal, obešel dva hráče a jesličkami nahrál Cacauovi před prázdnou bránu. Mohuč si alespoň trochu udobřila své fandy v poslední minutě, kdy Teinert poslal do sítě přihrávku Noveskiho.


Energie Cottbus - Bayer Leverkusen   0:0

Souboj sousedů v tabulce lépe zvládl ten hůře postavený. Lautern uhlídal ostrostřelce Mintála a sám třikrát udeřil. Skóre otevřel obránce Lembi, který hlavou usměrnil do sítě roh Engelhardta. O několik momentů později se sám před brankářem zjevil hostující Altintop, ale trefil jen Schäfera. Napodruhé už tento Turek pochodil lépe. Převzal přihrávku Engelhardta, obešel brankáře a předložil gólovou výzvu Blankovi. Jediná radost domácích přišla v 66. minutě, kdy S. Müller, ač zády k bráně, trefil hlavou při rohovém kopu její horní růžek. Hosté potvrdili tříbodový zisk sedm minut před koncem. K přímému kopu se postavil Grammozis a jeho projektil tečoval do vlastní sítě Ketelaer.


Karlsruher SC - 1. FC Norimberk   0:0

V první půli z fotbalu předváděného celky ze dna tabulky musely bolet oči. Když už hosté postupovali ve čtyřech proti dvěma, nahrál Krupke tak špatně, že se asi stydí ještě teď. Bohužel pro Freiburg, hostující hráči pokračovali ve zvyku vykonávaném po celý podzim – nastřelování brankové konstrukce. Dalším v řadě byl Coulibaly. Z dobrých třiceti metrů napřáhl a míč skončil na břevně. Pak se osmělili i domácí, ale na Rydlewiczův pas nedosáhli Rasmussen ani di Salvo. Největší pozdvižení způsobil následný útok hostí. Cairův centr přesně našel volného Koejoea a mladý útočník ihned vystřelil na bránu, jenže i napodruhé trefil jen Schobera a ten poté přikryl míč. Koejoe však k němu přiběhl a prostrčil ho do brány. Radost Freiburgu správně utnul rozhodčí, když branku neuznal. Ke konci se vše vrátilo do starých kolejí a brankáři mohli být opět v klidu.


Hamburger SV - Hannover 96   0:0

Natěšení domácí příznivci čekali pokračování dobrých výkonů svých oblíbenců, ale opak byl pravdou. V 18. minutě obešel Freier ve vápně de Guzmana a nabídl gól Voroninovi. Následovaly dva pokusy domácích. Zuraw hlavičkoval vedle a Dobrowski do Juana. Poté předvedl svou užitečnost Voronin. Na středovém kruhu ukázkově obral o míč Krupnikoviče, balonu se ujal Freier a poslal ho Pontemu, který našel Berbatova. Bulharský střelec se rychle zorientoval a vypálil k tyči. Poslední slovo v první půli měl Štajner. Ve vápně obešel dva hráče, ale trefil jen Nowotnyho. Definitivní ortel nad domácími vynesl v 58. minutě Freier, jehož slabou střelu tečoval mimo dosah Enkeho Zuraw.


Hertha Berlín - Eintracht Frankfurt   0:0

Hertha předvedla skvělý nástup. Už ve třetí minutě poslal výtečnou přihrávku za obranu Marx a Rafael přehodil brankáře Vandera, který nahradil v poslední době chybujícího van Duijnhoovena. Další rána pro domácí přišla po čtvrthodině. Marcelinho pronikl k pokutovému území, míč se přes Marxe dostal k Gilbertovi, který nekompromisně vypálil. Lepší náladu do přestávkové pauzy zajistila Bochumi 39. minuta. Lokvenc sklepl vysoký míč pro Zdebela, kterého obránci zastavili nedovoleně. Míč si na značku pokutového kopu postavil Madsen a Fiedlera poslal na opačnou stranu. Z kabin vyběhla Hertha odhodlána pojistit vedení. Jenže Bastürk zakončil své sólo bídnou střelou mimo tyče. Naopak Bochum se dostala z útlumu a vyrovnání na sebe nenechalo dlouho čekat. Akyelův dlouhý nákop si pro sebe zpracoval Lokvenc, odstavil van Burika a levačkou poslal míč přesně k tyči. Domácí dokonce sahali po třech bodech, ale neujaly se střely Madsena ani Preuße.


Tabulka:
1. Bayern Mnichov18114336:2037
2. Schalke 0418121528:2237
3. VfB Stuttgart18104435:2134
4. VfL Wolfsburg18100833:2830
5. Hertha Berlín1878330:1729
6. Bayer Leverkusen1885531:2529
7. Werder Brémy1884637:2128
8. Hannover 961884624:1928
9. Hamburger SV1881930:2825
10. 1. FC Kaiserslautern1873825:2724
11. Arminia Bielefeld1873819:2424
12. FSV Mainz 051864826:3022
13. 1. FC Norimberk1856729:2921
14. Borussia Dortmund1856719:2321
15. B. Mönchengladbach1855821:3020
16. VfL Bochum1836925:3715
17. Hansa Rostock18261013:3612
18. SC Freiburg18261014:3812


Nejlepší střelci:
13 – Mintál
10 – Buckley, Klose
9 – Neuville, Marcelinho, Berbatov, Voronin
8 – Kuranyi, Petrov, Brdarič, Makaay, Cacau

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*

Borussia go go!

Reagovat
cechman

SC FREIBURG GO GO, doufam že bude mít titul

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele