1. BUNDESLIGA - 17. KOLO

12.12.2004, 15:01, aktualizováno 13.12.2004, 00:39
Aktuality
Bundesliga se dostala do své poloviny. V pozici polovičního mistra přezimuje Bayern Mnichov, jehož zaváhání nevyužilo Schalke. Rostock dokázal proti Dortmundu ukončit svou nelichotivou sérii, která čítala sedm prohraných domácích zápasů. Vzestup prožívá Kaiserslautern, tradiční klub tentokrát veze bod z Brém. Wolfsburg nadělil pětku Bielefeldu.


VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund   0:0

Podzimní část nemohla mít atraktivnější vyvrcholení. Střet těchto rivalů ještě okořenila přítomnost Felixe Magatha, bývalého trenéra Stuttgartu, na lavičce Bayernu. Vyprodaný Olympijský stadion nemohl být dlouho spokojen, protože hosté Bayern aktivní hrou přehrávali. První nebezpečí pro Kahna znamenal Kuranyi, který po přímém kopu Hleba hlavičkoval nad. Poté se ukázal i Cacau, ale jeho průnik zastavil Lucio. První střelu domácích vyslal až po víc než dvaceti minutách Makaay, jenže ze slušné pozice netrefil bránu. Ve 29. minutě rozehrál Hleb rohový kop, od Demichelise se odpoutal Meißner a poslal míč za záda bezmocného Kahna. V závěru poločasu měl Bayern trochu smůlu. Po Tiffertově hraní rukou zahrával Hargreaves přímý kop z takřka ideální pozice a Hildebrandovu bránu minul jen o milimetry. Druhý poločas zahájily střely Kuranyiho a Hargreavese, se kterými si brankáři poradili. Velkou příležitost měl znovu až Kuranyi. Spolu s Hlebem vyrušil z klidu obranu domácích a po její zmatečné práci poslal Hlebovu nahrávku těsně vedle. V 65. minutě hosté náskok zvýšili. Hleb přihrál Cacauovi, jeho střelu Kahn neudržel a číhající Kuranyi protrhl po jeho chybě svou střeleckou smůlu. Bayern vzkřísilo brzké snížení. Střídající Guerrero sklepl míč k Pizarrovi, který se pohotově trefil k tyči. Ke konci se domácí ne a ne dostat k očekávanému závěrečnému tlaku. Povedlo se až po příchodu Hašemiana na hřiště, kdy Bayern hrál na čtyři útočníky. V předposlední minutě zahrál Hargreaves přímý kop, nejdřív hlavičkoval Ballack, Hildebrand vyrazil, ale k míči se dostal Guerrero a srovnal na konečných 2:2.


Hertha Berlín - Bayern Mnichov   0:0

Domácí nevyužili nabídky Bayernu k posunu do čela a po jeho vzoru pouze remizovali. Na začátku zápasu převzal domácí záložník Lincoln cenu Hráč listopadu, kterou udělují časopis Kicker a televize DSF na základě hlasování fanoušků z tří nominovaných hráčů každý měsíc. Lincoln se také hned začal angažovat a jeho přímý kop musel lapit Golz. Po střele Asamoaha z úhlu rozehrál Lincoln další standardní situaci, tentokrát zakončoval hlavou Bordon, ale přestřelil. Při následujícím trestňáku Lincoln nečekaně nahrál Altintopovi, ale jeho první střelu zblokoval obránce a druhou vyrazil Golz. Ve 24. minutě už byl Lincolnův centr gólový, když se o zakončení postaral hlavičkující Krstajič. Další šanci měl Aílton, jenže přestřelil odkrytou bránu. Po změně stran Schalke trochu ubralo z aktivity a růžky začal vytahovat Freiburg. Po střelách Aoga a Riethera odpověděl stejným způsobem Hanke, ovšem na vyrovnání Antara už domácí nezareagovali. Antar se trefil v 86. minutě, když neobsazen hlavičkou překonal Rosta po centru Jašviliho.


Hansa Rostock - VfL Bochum   0:0

Hertha pokračovala ve zlepšených výkonech i na hřišti nebezpečného Hannoveru. Úvod ale patřil domácím. Nejdřív zkoušel štěstí z velké dálky Cherundolo, pak se dvakrát osmělil Stendel. Akce Herthy ze závěru poločasu však byly o dost nebezpečnější. Bastürkův roh poslal Marcelinho ke své smůle jen do Laly a opět Marcelinho zakončil brejk těsně vedle Enkeho brány. Na gól čekal slušně zaplněný stadion i s kancléřem Schröderem do 54. minuty. Obránce Friedrich se uvolnil od lajny a obloučkem nahrál Rafaelovi, který si míč výborně zpracoval o bleskurychle poslal za Enkeho záda. Hannoveru se příliš nedařilo, marnou snahu o vyrovnání prezentoval dvakrát svými pokusy de Guzman. Hráči Herthy poctivě bránili a vydávali se do rychlých protiútoků. Nejnebezpečnější byl ten Bastürkův, který Enke zkušeně zlikvidoval. V nastaveném čase se i Enke při rohovém kopu vydal do pokutového území a sledoval, jak Mertesacker překonává Fiedlera. Nadšení domácích však utnul rozhodčí, který se všiml útočného faulu.


Arminia Bielefeld - VfB Stuttgart   0:0

Hosté chytili na závěr podzimu velice dobrou formu a nezalekli se ani úřadujícího mistra. Brémy samozřejmě zahájily zápas jak se sluší a patří, tedy aktivně, jenže své příležitosti v gól nepřetavili Ismael, Ernst ani Valdez, který dokonce běžel sám na brankáře. Lautern v prvním dějství zahrozil jedinkrát, konkrétně Altintopovou střelou. To za domácí ještě předvedl solidní přímák Magnin a Ismaelově hlavičce zabránil v cestě do sítě Tchato. Šok pro Wesserstadion znamenala 49. minuta. Grammozis našel před bránou volného Janckera, který se bez problémů trefil do odkryté sítě. Domácí okamžitě ještě víc přidali na aktivitě a efekt se dostavil vzápětí. Valdez a Borowski ještě neuspěli, ale druhý jmenovaný se přeci jen dočkal. Po spolupráci s Ernstem nádherně a dá se říct i geniálně přehodil brankáře Ernsta. Domácí dál pokračovali v tlaku, jenže jim už chybělo štěstíčko. Pasanen s Ernstem byli ke gólu opravdu blízko. Zápas prakticky ukončila 89. minuta. Domácí Stalteri si vysloužil za zastavení Janckera druhou žlutou kartu a musel ze hřiště. Domácí se cítili poškozeni, protože považovali pád Janckera za přifilmovaný.


Werder Brémy - Bayer Leverkusen   0:0

Že už je na čase doma bodovat si konečně uvědomili fotbalisté Rostocku. K ukončení své série si asi nemohli přát ideálnějšího protivníka, než trápící se Dortmund. Rostock mohl vést už po pěti minutách, kdyby Ewerthon neodvrátil z brankové čáry Pricovu hlavičku. Poté se ukázal Dortmund, ovšem Kringe mířil z dobré pozice vedle a Kollerovu střelu vyrazil brankář. Domácí se dostali do vedení v 32. minutě, když se po Rasmussenově přímém kopu prosadil Allbäck. Dortmund vyrovnal jen s hodně velkou dávkou štěstí. Kehlova střela by těžko měla šanci na úspěch, pokud by její směr nezměnil obránce Hill. Za hosty ještě zahrozil hlavičkující Koller, ale to už bylo z jejich strany pro dnešek vše. Po přestávce už byli domácí jasně lepší a nebezpečnější, jenže nedokázali vstřelit branku. Vytouženému úspěchu byli nejblíže di Salvo po odvážném průniku a hlavičkující Prica, jemuž zkazil radost opět dobře postavený Ewerthon. Hostující fanoušky alespoň potěšila situace z 68. minuty. Madouniho totiž nahradil Christoph Metzelder, který se na bundesligový trávník vrátil po více než půldruhém roce.


Karlsruher SC - Hamburger SV   0:0

Na sebevědomý Hamburk vyrukovala Bochum s hodně agresivní hrou, ale hosté se zaskočit nenechali. Zdebel se ukopl a Bechmannův prudký centr do vápna pokryl brankář Pieckenhagen. To už přebíral taktovku Hamburk. Jarolímovu přihrávku ještě Moreira nevyužil, ale po přímém kopu Beinlicha nepokryl Kalla Barbareze, který se při zakončení hlavou nemýlil. Další trestný kop rozehrál Beinlich ve 34. minutě. Tentokrát ho obránci napoprvé odvrátili, jenže Boulahrouz s Jarolímem vnikli znovu do vápna a Benjamin nedal brankáři šanci. Po změně stran vládla na hřišti Bochum, ale vstřelit gól se domácím podařilo až pár minut před koncem. Do té doby nevyužili svých možností Bechmann a Lokvenc, Madsen nastřelil tyč. Za hosty se ukázal pouze Takahara, který mířil jen do brankáře. V 83. minutě zaznamenal kontaktní gól Bechmann. Přestože šla střela domácího záložníka takřka do středu brány, Pieckenhagen nedokázal reagovat, protože měl dokonale zakrytý výhled. Vyrovnat mohl Misimovič, ale Pieckenhagen tentokrát vše dobře viděl a zasáhl.


Energie Cottbus - Hannover 96   0:0

Souboj nováčků rozhodla už desátá minuta. Poté, co Auer nepřehodil vyběhnutého Schobera, rozehráli hosté přímý kop, do kterého se vložil Schroth a zajistil hubené vítězství. V první půli byl Norimberk lepší, ale Schroth druhý úspěch nepřidal, stejně jako Mintál, který po přihrávce Vitteka pohrdl stoprocentní šancí. Mohuč se opět osmělila v poslední pětiminutovce. Protože se však neujala střela Auera ani dorážka Teinerta, hosté poločasový náskok udrželi. Druhé dějství zahájil průnikem Banovič, ale Wache byl na místě. Na druhé straně postupoval téměř sám na Schobera Teinert, nezakončil však přesně. Mohuč si vypracovala ještě dvě dobré příležitosti. Auerovu vyloženou šanci ale Schober, stejně jako střelu da Silvy, vyrazil. Klid do závěrečných minut mohl zajistit Norimberku Kießling, protože však byla jeho snaha o vykoledování penalty zřejmá, nechal rozhodčí pokračovat ve hře.


Schalke 04 - 1. FC Norimberk   0:0

V brance domácích se představil neznámý Melka a hlavně v prvním poločase jen sledoval tuhý boj spoluhráčů o každý metr hřiště. Kdyby si všichni počínali jako Ziege na začátku zápasu, rozhodčímu by se asi zápas vymkl z rukou. Arbitr totiž velkoryse přešel jeho stupidní faul zezadu na Voronina, který mohl skončit těžkým zraněním a za který se uděluje klidně červená karta. V prvních 45 minutách se oba týmy dostávaly do šancí jen sporadicky. Na Svěrkošův střílený centr nedosáhl Neuville, na druhé straně Melka dobře vykryl Berbatova. Po přestávce už se hrál o mnoho pohlednější fotbal. První povedenou střelu předvedl Svěrkoš. Jeho zakončení předcházelo ukázkové uklouznutí a pád na zadek v podání rozhodčího. Leverkusen se dostal do vedení díky záblesku geniality Schneidera. Jeho přihrávka na Berbatova byla opravdu exkluzivní, Berbatov míč zasekl kolem Pletsche a Melkovi nedal šanci. Domácí hrozili střelami ze střední vzdálenosti. Svěrkošovi chyběly centimetry, Demově střele do břevna ještě méně. Navíc na sebe znovu negativně upozornil rozhodčí. Junior položil při rohu ukázkovým zápasnickým chvatem na zem Strassera, ovšem z píšťalky se žádný zvuk neozval. Spravedlivé vyrovnání zařídil aktivní Svěrkoš. Naběhl si na přihrávku Klugeho a upadl v souboji s Nowotnym – hodně sporná penalta. K jejímu provedení se postavil sám postižený a Butta poslal na opačnou stranu. Domácí si snad i zasloužili vyhrát, jenže kdo nedává góly, vyhrát nemůže. Obrovskou šanci totiž spálil van Hout, který vystřídal zraněného Neuvilla. Belgický útočník hlavičkoval úplně osamocen před Buttem, svůj pokus ale namířil přímo do něj.


MSV Duisburg - Eintracht Frankfurt   0:0

Řeči o krizi domácí v nejvyšší čas ukončili domácí kanonádou proti Bielefeldu, jehož obrana rozhodně neměla připomínat ementál. Owomoyela, hostující univerzální hvězda, se tentokrát představil v roli ofenzivního záložníka, jeho výkon však nepotěšil. Domácí začali pěkně zostra, Karhan a d'Alessandro hned zkoušeli pozornost brankáře Haina. Poté se připomněl i Buckley, kanonýrovi hostí se ale tentokrát také nedařilo. Ve 14. minutě vyrobil hostující Langkamp snad tři hrubky za sebou, míče se ujal d'Alessandro a centrem za obranu našel volného Ryttera, který vstřelil po třech letech ve Wolfsburgu svůj první gól. Na druhé straně se asi třicet metrů od brány postavil k přímáku Gabriel, jeho střela vůbec nebyla špatná, Jentzsche však nezaskočila. V dresu domácích si poté připsal první asistenci Petrov, když jeho roh poslal do sítě hlavou Klimowicz, kterého neuhlídal Owomoyela. Ten mohl své zaváhání napravit, ale přihrávku Dammeiera poslal nad bránu. Ve 37. minutě předvedl svou rychlost Petrov. Poté, co Thiam vybojoval míč, se Petrov rozběhl podél lajny a po dlouhém sprintu přesně našel Brdariče. Jeho trefa však neměla platit, protože stál v ofsajdu. Další gól mohl přidat Brdarič za chvilku, jenže poté, co Hainovi míč vypadl z náruče, mu chyběl krok ke střelbě do prázdné brány. Přesto stihl svůj druhý gól ještě před pauzou. Další roh zahrál Petrov a hlavičkáře tentokrát nepokryl Gabriel. Ve druhém poločase pokračoval ve skvělém výkonu Petrov. Opět utekl podél lajny a nahrál d'Alessandrovi, argentinský kouzelník si míč zpracoval a vystřelil, Haina tentokrát zachránila tyč. Hosté se mohli dočkat čestného úspěchu, jenže Langkamp přestřelil odkrytou bránu. Naopak opět udeřilo na druhé straně. D'Alessandro vyslal do vápna Brdariče, kterého nedovoleně zastavil Gabriel. O penaltu jevili velký zájem jak d'Alessnandro, tak Petrov. Bulhar byl průbojnější a u míče byl dřív, z čímž už zhrzený d'Alessandro nic neudělal. Proto byl také jediný, kdo se neradoval z pátého gólu. Slabou útěchou pro něj bylo stažení hvězdy zápasu ze hřiště. Čerstvý Menseguez se ještě stihl ocitnout ve dvou slušných příležitostech. Poprvé mířil vedle a podruhé sobecky střílel jen slabě do gólmana.


Tabulka:
1. Bayern Mnichov17104333:2034
2. Schalke 0417111526:2134
3. VfB Stuttgart1794432:1931
4. VfL Wolfsburg17100732:2630
5. Werder Brémy1784536:1928
6. Hertha Berlín1777328:1528
7. Hannover 961784524:1628
8. Bayer Leverkusen1775528:2526
9. Hamburger SV1781830:2525
10. Arminia Bielefeld1773719:2324
11. FSV Mainz 051764724:2722
12. 1. FC Norimberk1756628:2621
13. 1. FC Kaiserslautern1763822:2621
14. Borussia Dortmund1746717:2218
15. B. Mönchengladbach1745820:3017
16. VfL Bochum1735923:3514
17. Hansa Rostock17251013:3611
18. SC Freiburg17251014:3811


Nejlepší střelci:

13 – Mintál
10 – Buckley, Klose
9 – Neuville, Marcelinho
8 – Brdaric, M. Petrov, Berbatov, Voronin, Kuranyi


Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zlatý Guerrero!!!

Reagovat
HOST*Guerrero

Prosim!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele