1. BUNDESLIGA - 16. KOLO

05.12.2004, 14:40, aktualizováno 06.12.2004, 22:47
Aktuality
Už je to tak trochu obehraná písnička, ale góly nás naštěstí asi nikdy neomrzí. Tentokrát jich byla exkluzivní porce - 30 gólů v sedmi sobotních zápasech, v neděli další tři. Po šesti vstřelili hráči Brém a Herthy. Pozitivní zprávou je i vyrovnání čela tabulky. Protože Bayern jen remizoval v Norimberku, přiblížil se mu Stuttgart a Schalke jej po výhře v Dortmundu dokonce dostihlo...


Hamburger SV - Energie Cottbus   0:0

Tento zápas měl téměř vše, co má správný zápas mít – vyprodaný stadion, skvělou atmosféru, góly, velké emoce. Bayern začal zostra. Ve výborné pozici se hned ocitl Makaay, ale Ballackův centr trefil jen velmi špatně. Za moment sám Ballack vstřelil hlavou branku, jenže pomezní rozhodčí zvedl praporek a branka tedy neplatila. Domácí brankář Schäfer se rozhodně nenudil, další zákrok si připsal po střele Pizarra. Ve 23. minutě si vysloužil velké ovace Mintál, když napodruhé zakončil hlavou akci S. Müllera a Banoviče a přehodil už bezmocného Kahna. Poté přišly smutné chvíle domácího obránce Wolfa. Nejdřív stáhl Hargreavese – první žlutá karta. Po následném přímém kopu zahrál ve vápně rukou a musel předčasně odejít do kabin. Samozřejmě také následovala penalta, kterou proměnil Makaay. Další velkou příležitost promarnil Pizarro, když hlavičkoval vedle odkryté brány. I druhou půli začal aktivněji Bayern. Ze slibných pozic postupně pálili Schweinsteiger, Makaay a Frings, leč všichni bez úspěchu. Branku vsítil až vystřídavší Zé Roberto. Proti jeho výbornému přímému kopu prostě Schäfer neměl šanci. Na aktivitě museli přidat domácí. Banovič ještě penaltu nevymodlil, ale po Kovačově špatné rozehrávce musel Salihamidžič zastavit unikajícího Kießlinka, za což byl vyloučen a i Banovič penaltu s přehledem proměnil. V závěru byl opět lepším týmem Bayern. Protože však měl Norimberk v brance pozorného Schäfera, skóre se už neměnilo.


Bayer Leverkusen - Hansa Rostock   0:0

Jak vytěžit z minima maximum ukázal Hannover. Hostující hráči během zápasu branku trefili jen třikrát, ovšem vstřelili dva góly a třetí pokus skončil na tyči. Hannover začal aktivně a první střelu vyslal vedle Cherundolo po šesti minutách. O třináct minut později již hosté vedli. Domácí kapitán van Buyten nešťastně odvrátil centr ke Krupnikovičovi, ten precizně nahrál Cherundolovi, který propálil brankáře Pieckenhagena. Za HSV mohl brzy vyrovnat Takahara, ale jeho střela po závaru skončila na tyči. Podobná situace se odehrála i krátce po přestávce. Tentokrát střílel van Buyten a míč zastavil brankář Enke. V 59. minutě předvedl Hannover ukázkový protiútok. Rychlou akci započal Christiansen pasem na Lalu, ten zatáhl po lajně míč a nacentroval před bránu, kde si důrazně počínal Stendel. Hamburk se snažil co nejdříve snížit, jenže snaha končila nepřesnými střelami Mahdavikii či Rahna. Naopak hosté mohli přidat třetí branku. Štajner přihrál patičkou Idrissouovi, jehož střelu vyrazil Pieckenhagen trochu krkolomným zákrokem na tyč. V poslední příležitosti se ocitl van Buyten, jenže se ukopl a následný pokus Jarolíma skončil vedle.


1. FC Norimberk - Hertha Berlín   0:0

Velmi pohledný zápas se odehrál ve Stuttgartu. První solidní příležitost měl hlavičkující Tiffert, jenže Duijnhoven byl na místě. V 5. minutě rozehrál Hleb rohový kop a Kalla si dal hlavou ukázkového vlastence. Stejný hráč mohl vzápětí po špatném vyběhnutí Hildebranda vyrovnat, ale mířil nad. Poté předvedl krásné sólo Hleb, bohužel též mířil nad. Druhého zásahu se domácí dočkali ve 23. minutě. Stranzlův dlouhý kop si skvěle zpracoval Kuranyi a tvrdou střelou zavěsil. Jenže domácí se najednou jaksi vytratili ze hřiště, čehož Bochum využila. Trojan rozehrál roh, Knavs přistrčil míč Eduovi a kontaktní gól byl na světě. Po změně stran hosté dokonce vyrovnali. Opět rohový kop a tentokrát hlavička Maltritze. Vyrovnání paradoxně znamenalo pro domácí spásu. Od této chvíle už Stuttgart jasně dominoval. Tiffertovu střelu ještě vykopl z čáry Meichelbeck, ale překrásná střela Hleba už byla gólová. O další trefu se postaral Meißner, který střílí branky jen v domácím prostředí. Tentokrát se skvěle hlavou vložil do Hlebova přímáku. Pátý a poslední gól nabídl Soldo Kuranyimu, který s přehledem zakončil své sólo.


Bayern Mnichov - MSV Duisburg   0:0

Poměrně nezáživný první poločas vůbec nenasvědčoval obrovské brankové erupci v poločase druhém. Pouze v 38. minutě zakončil Reina spolupráci Rafaela a Gilberta. Druhou půli otevřelo Ziegeho nastřelení Marcelinha, které skončilo jen těsně vedle Kampovy branky. Ziege byl aktivní i na opačné polovině hřiště a ani zde to ke gólu nevedlo. Jeho hlavičku pokryl brankář Fiedler, navíc rychle rozehrál na Rafaela, který obešel Gaedeho a prostřelil Kampu, čímž otevřel cestu k teprve druhému letošnímu domácímu vítězství. Třetí zásah přidal Madlung, ke kterému se dostal odvrácený přímý kop Bastürka. Další velkou příležitost měl za chvilku po výměně míče s Marcelinhem Gilberto. Přestože nedal, alespoň zaslouží pochvalu za ukázkové vybojování míče na vlastní polovině a založení protiútoku. Další okamžiky patřily Bastürkovi a jeho dvěma trefám. Té první docílil hlavou, druhou mu připravil Marcelinho. V 81. minutě zastavil v lize debutující Jansen ve vápně Marcelinha, po čemž následovala penalta. Postavil se k ní sám postižený a počínal si vskutku mistrovsky. Svým skvěle provedeným "vršovickým dloubákem" dal Marcelinho vzpomenout na fotbalové časy Antonína Panenky.


Eintracht Frankfurt - Schalke 04   0:0

Nedávný lídr Bundesligy začal v Leverkusenu dobře. Už ve čtvrté minutě rozehrál d'Alessandro standardní situaci, na jejímž konci se Klimowicz radoval po šesti zápasech ze vstřelené branky. Ze strany hostí to sice bylo v prvním poločase všechno, ale protože Jentzsch zneškodnil hlavičku Juana a střelu Voronina, o přestávce stále vedl Wolfsburg. Bayer vyrovnal několik vteřin po přestávce, když Berbatov našel volného Voronina. V dalším průběhu byl zápas stále vyrovnaný a šance se rodily na obou stranách. Nejdřív nastřelil Klimowicz nečekanou střelou z veliké dálky břevno, poté Brdarič netrefil branku po rohu. Mezi další pokusy se hostí se ještě vklínil domácí Ponte se svým přímým kopem. Další akce hostí táhl Thiam, ale jeho centry nezužitkoval Brdarič. Rozhodnutí přišlo až těsně před koncem. Obránce Placente se vydal na výlet, narazil si se Schneiderem a nacentroval na hlavu Francy.


Borussia Dortmund - Arminia Bielefeld   0:0

Brémy se dostávají zpět do mistrovské formy, naopak Freiburg utrpěl sedmou porážku v řadě. Tento zápas byl mimo jiné soubojem dvou trenérů, Schaafa a Finkeho, kteří sedí na lavičce současného klubu už pěknou řádku let. V dresu hostí nahradil zraněného Klasniče Charisteas a upozornil na sebe hattrickem. O první dvě trefy se ještě postaral Klose. Nejdřív trefil z voleje centr Stalteriho a ve 23. minutě pohotově využil chybného autového prosloužení domácího Diarry. Při dalším útoku rozebrali Jensen s Klosem soupeřovu obranu tak, že na Charistease zívala naprosto prázdná brána. Další gól měl na kopačce Stalteri, jenže z vyložené pozice vysoko přestřelil. Domácí fandové jen nevěřícně zírali na tragédii, odehrávající se před jejich očima. Do druhého poločasu sice vstoupili domácí aktivně, ale po střelách Jašviliho a Coulibalyho se vše vrátilo do starých kolejí. Po Borowskim nastřeleném břevnu Brémy opět našly střeleckou mušku. V 58. minutě rozehrál špatně Kruppke a po práci Kloseho s Micoudem střílel Charisteas opět do prázdné brány. Další chybu vyrobil Mohamad. Tentokrát se míče zmocnil Jensen a nahrál Micoudovi, který si ještě jen tak pro radost pohrál s obránci. Tři minuty před koncem zahrávaly Brémy roh a Charisteas stihl hlavou zkompletovat hattrick.


VfB Stuttgart - VfL Wolfsburg   0:0

Že je Rostock na hřištích soupeřů o mnoho nebezpečnější než doma, dokázal i v Bielefeldu. V první polovině zápasu byly k vidění pouze dvě střely, v podání Allbäcka a Owomoyely. Daleko víc upoutala kuriózní situace před brankou Rostocku. Domácí šutér Vata rozčílil svými provokacemi hostujícího obránce tak, že se bek nerozpakoval dát mu pěstí do choulostivých míst. Vata se chvíli svíjel na trávníku, ale nakonec to rozdýchal. Gól Rostocku přišel jako blesk z čistého nebe. Po nenápadné akci nahrál Lantz na di Salva a domácí měli rázem co napravovat. V jejich ofenzivě byl tradičně hodně vidět Owomoyela. Ač obránce, byl nejčastějším střelcem domácích a výborným výkonem potvrdil oprávněnost své nominace do reprezentace Německa. Bielefeld se dočkal vyrovnání v 64. minutě. Poté, co byl Raducanu odzbrojen, se k míči dostal Skela a nacentroval do vápna, kde byl připraven k hlavičkování Owomoyela. Tento obránce vyslal i další dvě střely, jenže už bez střeleckého efektu. Poslední nápor táhl Vata. Nejprve upoutal efektními nůžkami a v úplném závěru se dožadoval po souboji s Maulem penalty. Rozhodčí však správně nařídil rozehrát roh, protože oba šli do souboje šlapákem.


Hannover 96 - Werder Brémy   0:0

Opět to nebyl souboj jen na hřišti, ale také v hledišti mezi věrnými fanoušky na obou stranách. Trochu překvapivě, oproti posledním střetům, nebyl rozhodčí nucen vytáhnout z kapsy červenou kartu. Do první šance se dostal v 6. minutě Aílton, ale jeho chvíle teprve měla přijít. Dortmund odpověděl útokem Ewerthona, kterému předcházelo promáchnutí Krstajiče. Ewerthon však v rychlosti nestačil zakončit úplně přesně. Na hranici vápna domácích zase nedosáhl na přihrávku Altintopa Rosický, míč se dostal ke Kobiašvilimu, který ho poslal do ulice Aíltonovi. Brazilský kanonýr si počínal chladnokrevně a počastoval Weidenfellera jeslemi. O chvíli později měl Asamoah štěstí, že se po nešetrném faulu Wörnse nezranil, domácí obránce ani neuviděl kartu. Právě Asamoah se řítil i do další šance. Tentokrát ho dokázala zastavit spolupráce Jensena s brankářem. Před změnou stran ještě vyslaly oba týmy po jednom přímém kopu z nebezpečné pozice, jenže bez úspěchu. Bordonova dělovka skončila vedle a Rosický trefil pouze zeď. Domácí fandové si moc přáli vyrovnání, ale Schalke bylo nad síly jejich oblíbenců. Nejblíž ke gólu byl do břevna hlavičkující mladík Steegmann. Naopak hosté mohli svůj brankový účet nejednou rozšířit. Naděje Dortmundu alespoň na bod pomohl až do konce udržet rozhodčí, protože přehlédl penaltový zákrok na Aíltona. Nicméně domácí už nedokázali vyrovnat ani s pomocí v poslední minutě vyběhnuvšího Weidenfellera.


VfL Bochum - Karlsruher SC   0:0

FCK navázal na zlepšené výkony z poslední doby. Na historický prvním bundesligovém derby spolkové země Porýní-Falc nechyběl ani předseda vlády této země. Před vyprodaným hledištěm se k výborným výkonům vybičovali především Kosowski a Sforza. První příležitost zahodil Jancker, když nedopravil do odkryté brány Zandiho vyraženou střelu. V 19. minutě zatáhl míč po lajně Kosowski a nacentroval na Amanatidise. Do souboje s ním a brankářem Wachem se však důrazně vložil obránce Abel a srazil si míč do vlastní branky. Další příležitosti měl opět Jancker a opět zklamal. Po přihrávce Kosowskiho jej čistě zastavil důrazný Abel, po pasu Sforzy chtěl pro změnu přehodit Wacheho, jenže míč málo zvedl. Oboustranně útočné představení pokračovalo i po přestávce. Nejdřív vyděsil své kolegy Wache pokaženým výkopem, který ještě stačil napravit, v 59. minutě však kapituloval podruhé. Sforza dalším perfektním pasem vyslal do úniku Kosowského, který chladnokrevně zakončil a dočkal se v 31. zápase prvního gólu. Při největší příležitosti hostí selhal rozhodčí. Weber byl při střelbě ve vápně nedovoleně atakován Tchatem, rozhodčí však penaltu neodpískal. S tím se nemohl smířit kouč Klopp, který byl za protesty vykázán na tribunu (jako první trenér letos).


Tabulka:
1. Bayern Mnichov16103331:1833
2. Schalke 0416110525:2033
3. VfB Stuttgart1693430:1730
4. Hannover 961684424:1528
5. Werder Brémy1683535:1827
6. VfL Wolfsburg1690727:2627
7. Hertha Berlín1667327:1525
8. Bayer Leverkusen1674527:2425
9. Arminia Bielefeld1673619:1824
10. Hamburger SV1671828:2422
11. FSV Mainz 051664624:2622
12. 1. FC Kaiserslautern1662821:2520
13. 1. FC Norimberk1646627:2618
14. Borussia Dortmund1645716:2117
15. B. Mönchengladbach1644819:2916
16. VfL Bochum1635822:3314
17. Hansa Rostock16241012:3510
18. SC Freiburg16241013:3710


Nejlepší střelci:

13 – Mintál
10 – Klose, Buckley
9 – Neuville, Marcelinho
8 – Voronin
7 – Cacau, Petrov, Berbatov, Kuranyi, Makaay

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*Panenka

Ten spratek Marcelinho mě chce napodobovat, nebo co?

Reagovat
smazaný uživatel

A kdybys viděl Kežmana!

Reagovat
HOST*Panenka

Neviděl!?!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele