1. BUNDESLIGA – 10. KOLO

28.10.2004, 20:39, aktualizováno 28.10.2004, 22:39
Aktuality
První část anglického týdne v německé Bundeslize nabídla moc zajímavou podívanou. Letem světem: Norimberk dohrával v devíti, Brémy otočily zápas ve Stuttgartu, Jiří Štajner vstřelil dva nádherné góly, Dortmund opět ví, jak chutnají tři ligové body. Největší pozornost byla upřena do Mnichova. Bayern ale souboj s Wolfsburgem zvládl skvěle. Naopak další porážka Gladbachu stála hlavu trenéra Facha.


Hannover 96 - VfL Wolfsburg   0:0

S napětím očekávaný zápas zvládl Bayern na výbornou. Tvůrce hry hostů d’Alessandro musel během prvních tří minut strpět dva nešetrné fauly Hargreavese, který měl po dvou žlutých kartách jít pod sprchy, ale velkorysý rozhodčí nevytáhl kartu ani jednou. Největší rozdíl spočíval v rozehrávce. Wolfsburg ztrácel ve středu hřiště mnoho míčů, což Bayern využíval k rychlým protiútokům. Pro hosty typickou věc předvedl po deseti minutách Karhan. Na půlce špatně přihrál, Schweinsteiger ochotně převzal míč a následně vystřelil. Jentzsch prozatím zachránil situaci vyražením střely na břevno. Další střelu si Schweinsteiger připravoval po průniku od postranní čáry, jenže míč prostrčil na Pizarra a peruánský kanonýr věděl, jak se zachovat. Teprve poté hosté skoro ohrozili Kahna, ale Klimowicz po Brdaričově pasu mezi tyče nemířil. Klid do konce zápasu zajistila Bayernu 45. minuta. Salihamidžič si došel pro faul a následný přímý kop Hargreavese usměrnil za Jentzsche opět Pizarro. Hattrick mohl Pizarro završit krátce po přestávce, ale v cestě mu stála tyč. V dalším průběhu si hosté vytvořili mírnou územní převahu. Jedinou velkou příležitost připravil Petrov Klimoviczovi, který netrefil odkrytou branku. Bayern úspěšně odehrál čtvrtý zápas v deseti dnech a přiblížil se svému soupeři na rozdíl jediného bodu.


Hansa Rostock - Schalke 04   0:0

Efektním nástup mužstev mezi ohni o světelnými efekty diváky navnadil na zajímavou podívanou. V první šanci se po rohu Rosického ocitl už ve druhé minutě Koller, ale z dobré pozice přestřelil. Poté převzala na dlouhou dobu otěže zápasu Hertha. Marcelinho rozehrál přímý kop na zadní tyč na Bobice, kterého stáhl Bergdölmo. Rozhodčí faul nepostřehl a pokračovalo se ve hře. Vzápětí začal Bobic zahazovat šance. Často kritizovaný útočník nejprve poslal přihrávku Bastürka po zemi do tyče a konstrukce branky se ozvala i po jeho efektním pokusu o nůžky. Mezi jeho střely se vklínila šance Ewerthona, kterého z boku doslova nastřelil Dede a brankář Fiedler si mohl zhluboka oddechnout. S koncem první půle přišel jediný gól celého zápasu. Ewerthon vyslal za obranu Kringeho, který přesprintoval van Burika, na čáře odcentroval před bránu a pro Kollera nebyl problém prudce hlavičkovat do poodkryté svatyně. Po změně stran už Dortmund ovládl hřiště. Nejdřív sice Wörns s Madounim vystrašili vlastního brankáře zákroky za vteřinu dvanáct, které skončily nad a vedle, ale jinak mohl být Weidenfeller klidný. Kringe, hrající od začátku místo Oliseha, si vyměnil míč s Kollerem a po chvilce váhání ho poslal do tyče. Ukázal se i Rosický. Koller pro něj pokryl autové vhazování a mladší z českých reprezentantů se protáhl až před Fiedlera, ale míč mu trochu utekl a nedokázal zakončit podle svých představ. Pro změnu tyč trefil tečovanou střelou Dede. Pak se Rosický už radoval z gólu, ale rozhodčí akci nesprávně zastavil kvůli ofsajdu. "Malý Mozart" také asistoval u posledního pokusu Herthy o vyrovnání. V nastaveném čase ztratil míč a mohl pouze děkovat Wichniarkovi, že celou akci zbytečně zbrzdil a včas nezakončil.


Karlsruher SC - Arminia Bielefeld   0:0

Až zranění Leandra posunulo Štajnera zpátky do sestavy. Český útočník měl první velkou šanci po dlouhém pasu Tarnata, ale jeho velké chvíle měly teprve přijít. Hosté na sebe poprvé upozornili až ve 26. minutě a to hned gólově. Dlouhán Jancker sklepl míč pro Engelhardta a následný "angličan" Ammanatidise přinesl Lauternu vedení jen na sedm minut. Hannover totiž odpověděl rychle. Krupnikovičovu bombu brankář ještě vyrazil, ale pak se Tarnat hlavou položil do přímého kopu a Wiese byl bez šance. Před přestávkou se z gólu hlavou mohli radovat i hosté, ale Ammanatidis mířil doprostřed brány. Po změně stran měl první velkou příležitost Jancker, jenže slabou střelu Enke pohodlně vyrazil. Na druhé straně čaroval Štajner. Tchato zakopl v autu míč, Lala vzal nový a zatímco hosté sledovali dlouhý odkop Tchata, „Švejk“ obehrál Wenzela a Engelhardta a k pravé tyči zakončil. Další útočník domácích, Christiansen, také mocně toužil dát dnes branku, jenže jeho sobectví připravilo H96 o dvoubrankové vedení. To zařídil až Štajner. Míč pro něj vybojovali Krupnikovič se Stendel, se kterým se český útočník poté narazil, a po přímočarém průniku mezi obránce bodlem zakončil.


Energie Cottbus - MSV Duisburg   0:0

Zápas dvou trápících se týmů poslal Bochum ze sestupového pásma, kam se naopak nastěhoval Gladbach. V útoku hostí se opět objevil Svěrkoš a Heinz tentokrát hrál zálohu, ale kanonýra Neuvilla se opět nahradit nepodařilo. Další Čech, Ulich, spálil největší příležitost počáteční fáze zápasu, když jeho střelu zlikvidoval brankář. Snažili se i další Češi. Heinzův průnik zakončený dvěma zblokovanými střelami napodobil také Svěrkoš. Na druhé straně Kampa pohlídal volej Lokvence. Druhý poločas přinesl vytoužené góly. Nejdřív Lokvenc nahrál Preusovi, který se obtočil kolem svého strážce a zavěsil. O pět minut později hrál dlouhán opět hlavní roli. Strasser ho zastavil nedovoleně při nadějném průniku a po druhé žluté kartě následovalo vyloučení. Madsen a na druhé straně Schlaudraff se poté pokoušeli o samostatné akce, ale pohořeli při zakončení. Druhý úspěch domácím musel věnovat domácím sami hosté. Dlouhý odkop van Duijnhovena se dostal až do pokutového území, kde ho nešťastně poslal Korzynietz za sebe na číhajícího Wosze a domácí špílmachr rozhodl o třech bodech. Třetí gól v podání Madsena už jen vybídl domácího trenéra k oslavnému tanečku před spokojeným obecenstvem.


1. FC Norimberk - Eintracht Frankfurt   0:0

Poměrně nudný byl vzhledem k velkému očekávání první poločas. Hlavu Solda zlikvidoval Reinke, Kuranyi mířil vedle a drsný šlapák Davaly byl ohodnocen jen žlutou kartou. Až v 45. minutě došel Soldo pro faul, Heldt načechral na hlavu Delpierreho a mladý obránce vstřelil svůj první ligový gól. Další oživení nastalo až od 61. minuty, kdy se na hřiště dostal Valdez. Jeho první akci zakončoval Klose, leč neúspěšně. Na druhé straně vyslal Hleb dloubákem Tifferta, ale Magnin zatáhl za záchrannou brzdu a šel zpytovat svědomí do kabin. Z následné standartní situace vyplynula střela Babbela, která šla těsně vedle tyče. Vzápětí hosté začali obracet výsledek. Nejdříve Klasnič svým centrem Hildebranda jen vylekal, pak po Micoudově přímém kopu střílel Jensen a Klose patičkou domácího brankáře překonal. Druhou ránu zasadil Stuttgartu žolík Valdez. Hlavou poslal roh Micouda do sítě a na výsledku už nic nezměnila ani střela Cacaua v posledních okamžicích zápasu.


Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund   0:0

Pod trenérem Dollem se zrodil nový Hamburk. Pohlednými kombinacemi a důrazným napadáním svého soupeře doslova zadupal do země. Že Mpenza znovuobjevil své kopačky střelky potvrdil všem už po pěti minutách proměněním Barbarezovy přihrávky. Po Tankově špatné rozehrávce střílel Mpenza znovu, tentokrát neúspěšně. Další chybu vyrobil Willy, ale ani Wicky nabízené šance nevyužil. Další okamžiky patřily Takaharovi. Když šel sám na bránu, zastavil ho Diarra a šel ven. Další jeho průnik zastavil brankář. Druhý hattrick desátého kola zaznamenal Barbarez. První částí trojdílného představení byla hlavička z 28. minuty. Přestože se v druhé půli domácí už tolik nesnažili, přidali ještě dvě branky. Barbarez po Beinlichově přihrávce přehodil z boku brankáře a hattrick završil po Mpenzově přiťuknutí. Další šance měli ještě Beinlich a Romeo, ale první selhal sám před brankářem, druhý ho obešel a trefil tyč.


Werder Brémy - Hertha Berlín   0:0

Místo Francy, který je z formy, nastoupil od začátku Voronin a bohatě se za důvěru odvděčil. Zpočátku byl aktivní hlavně kolega Berbatov, ale po faulu na něj rozhodčí penaltu nepískl a jeho střelu zlikvidoval brankář. Udeřilo na opačné straně. Owomoyela nahrál Buckleymu a nejlepší střelec hostí se opět nemýlil. Po neproměněných šancích Ponteho a Berbatova se mohl radovat znovu Buckley, ani on však už do přestávky neskóroval. Po změně stran načal hattrick Voronin. První gól dal hlavou po centru Ramelowa, při druhém napálil k tyči odražený míč. Jeho představení pak přerušil Vata. Napodobil Voronina a nekompromisně ukončil zmatky v obraně Bayeru. Druhý gól však nedal, když Buckleyho přihrávku před prázdnou bránou promáchl. Zápas rozhodl až Voronin zakončením akce Freiera se Schneiderem.


VfL Bochum - Bayern Mnichov   0:0

Domácí fanoušci, natěšení na jasnou výhru, museli na ofenzivní představení svých miláčků čekat až do druhého poločasu. V tom prvním totiž byly k vidění jen nepříliš nebezpečné střely da Silvy a Azaouagha. Po přestávce Rostock nevyslyšel varování Gerbera a tento hráč vzápětí využil krásnou přihrávku Auera, když si ještě mohl dovolit luxus zakončení napodruhé. Jak může být fotbal jednoduchý, ukázala Mohuč v 70. minutě. Brankář Wache vykopl daleko za půlku, Auer míč sklepl na Weilanda a za moment už domácí slavili dvoubrankové vedení. Teprve potom zahrozili hosté. Střelu di Salva ještě Wache dobrým zákrokem zneškodnil, ale Arvidssonově hlavě po rohu Rydlewicze už v cestě do sítě zabránit nedokázal. Další snaha Rostocku byla neefektivní a naopak domácí střídající hráči, Casey a Kramny, zařídili v poslední minutě pojistku tří bodů.


Hamburger SV - VfB Stuttgart   0:0

První dvě střely patřily domácím. Mintál mířil hlavou nad a Müllerovu střelu zneškodnil Rost. Schalke nastoupilo opět se třemi útočníky a jejich síla se projevila už po deseti minutách. Kobiašvili vyslal Asamoaha na zteč, ale Paulus ho ve vápně nedovoleně zastavil – penalta a prozatím jen žlutá karta. Míč si na značku pokutového kopu postavil Aílton a nezaváhal. Další pohroma pro domácí přišla v 18. minutě, kdy Hajto názorně předvedl jak nemá vypadat rozehrávka libera. Polskému reprezentantovi na půlce nevyšla klička, o míč ho oloupil Lincoln a nebohý Hajto musel Brazilce stáhnout a vzápětí viděl červenou kartu. Schalke proti oslabenému soupeři převzalo iniciativu a zahrozilo Lincolnem a Varelou. Pak se opět měnil počet hráčů na hřišti. Paulus ztratil míč a musel faulovat Sanda, uviděl druhou žlutou a následoval Hajta do kabiny. O tom, že ve druhém poločase se nic dramatického nestane, rozhodl těsně před pauzou po Asamoahově centru hlavou Sand.


Tabulka:
1. VfL Wolfsburg1070316:1121
2. VfB Stuttgart1062218:920
3. Bayern Mnichov1062216:1020
4. Werder Brémy1060422:1218
5. FSV Mainz 051053217:1318
6. Schalke 041060413:1318
7. Hannover 961052316:1117
8. Bayer Leverkusen1043317:1615
9. Arminia Bielefeld1042410:1014
10. Hamburger SV1040614:1712
11. Hertha Berlín1025310:911
12. Borussia Dortmund1025313:1611
13. 1. FC Norimberk1024416:1810
14. VfL Bochum1024415:1910
15. SC Freiburg102449:1610
16. B. Mönchengladbach1023513:179
17. Hansa Rostock1022610:198
18. 1. FC Kaiserslautern1021711:207


Nejlepší střelci:

8 – Neuville
7 – Klose
6 – Cacau, Mintál, Koller, Buckley
5 – Ewerthon, Berbatov

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*klučina

BUNDESLIKA ....jinak dobrý......

Reagovat
HOST*

3tajny se trefil? A dvakrát? Tři dny a tři noci se radujte občané!

Reagovat
HOST*jaja

Jedééééééééééééém Dortmunt

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele