Synot liga - souhrn 4. kola

14.08.2015, 20:43, aktualizováno 16.08.2015, 21:14
Komentáře a souhrny
Jablonec se v derby rozešel s Libercem smírně. Slovácko si poradilo s Příbramí, Slavia konečně zabrala a rozstřílela Jihlavu. Na hřištích Olomouce a Dukly se vítěz nenašel. Další tři body slaví Zlín, jenž si poradil s Baníkem Ostrava. Sparta vykradla Mladou Boleslav, zatímco Plzeň neudržela vedení na půdě Teplic...

FK Jablonec - Slovan Liberec 1:1

16.08.2015 19:15

Góly: 90. Vít Beneš - 42. Kevin Luckassen

Prestižní podještědské derby mezi Jabloncem a Libercem skončilo remízou 1:1. Slovan dlouho držel těsné vedení, prosadil se Luckassen, ale minutu před koncem měl poslední slovo stoper Beneš. Nastavení ještě přineslo velké šance na obou stranách, ale konečné skóre se nezměnilo.

První poločas podještědského derby byl bohůžel na šance skoupý. Hrálo se sice ve vysokém tempu, k vidění bylo i několik tvrdých soubojů, ale na první vyloženou šanci se muselo čekat až do 32. minuty. Crnkić zakombinoval s Mingazovem a už překonaného Koubka musel zastoupit jeden z obránců. Liberec se dostal do své příležitosti vlastně až ke konci prvního poločase a ihned šokoval jabloneckou Střelnici. Tři minuty před koncem prvního poločasu sehráli hosté nápaditě rohový kop a Kevin Luckassen přesnou hlavičkou poslal Liberec do vedení!

Trenér domácích Jaroslav Šilhavý vůbec na nic nečekal a po přestávce poslal do hry Stanislava Tecla. Jablonec sice častěji držel balón, ale přes defenzivní hráž Slovanu se dostával jen velmi obtížně. Když už se přeci jenom dostal do koncovky Karavajev, byla z toho pouze boční síť. Neuspěl ani Wágner, který ze vzduchu trefil jen brankáře Koubka.

Snažení Jablonce vycházelo vniveč, navíc jeho hráčů se zmocňovali emoce. Kontakt Wágnera s brankářem Koubkem volal jasně po žluté kartě, ale sudí byl milosrdný. Baumit už neměl moc času, přesto nakonec dokázal srovnat. Po závaru před brankou se k míči dostal Beneš a překonal Koubka - 1:1. Jablonečtí vycítili šanci na zvrat, okamžitě popadli balón a spěchali s ním na svojí polovinu. Dalo se také očekávat, že sudí hodí do vínku několikaminutový nastavený čas a to se také potvrdilo.

Posledních pět minut nastavení pak přineslo pořádné drama a parádní okamžiky na obou stranách. Tecl před Koubkem netrefil míč a Rabušic ve stoprocentní šanci trefil Hrubýho. Utkání vítěze nakonec nepoznalo, remíze 1:1 je ale naprosto spravedlivá.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - 1. FK Příbram 2:1

16.08.2015 18:00

Góly: 80. Vlastimil Daníček, 86. Marián Kovář - 23. Jan Rezek

Dlouho to vypadalo, že si Příbram z Uherského Hradiště odveze když ne tři body, tak alespoň bod. Nakonec ale odjíždí s prázdnou. Čtyři minuty před koncem zápasu rozhodl o vítězství domácího celku Marián Kovář.

Příbrama začala na půdě Slovácka dobře a na Štípkovu pobídku těsně nedosáhl Bednář. Spolupráce těchto dvou hráčů ještě v poločase několikrát zafungovala, ale branka z toho nebyla. Každopádně nerozhodný výsledek vydržel jen do 23.minuty, poté předvedl fotbalovou parádu Jan Rezek. Bývalý reprezentant nejprve nasadil jesličky Radovi a pak krásným lobem přehodil golmana Heču - 1:0 pro Příbram. Slovácko bylo v prvním poločase směrem dopředu hodně špatné, přesto mohlo těsně před odchodem do šaten srovnat. Ještě než se domácí ujali slova, pálil jen do boční sítě Bednář. V nastaveném čase prvního poločasu se objevil v čisté gólovce Hlúpik a Hruška předvedl dobrý zákrok. Krátce na to sahal po vyrovnání i Valenta, ale Hruška byl opět na místě.

Do druhého poločasu vstoupili domácí opět špatně. S Pilíkovým centrem na Bednáře měl plné ruce práce Heča. Šance Slovácka začaly zhruba po hodině hry rapidně přibývat. Valentovu střelu zlikvidoval Hruška a na brankáře Příbrami nevyzrál ani z volného přímého kopu Havlík. Snažení domácího celku nakonec přineslo kýžené ovoce. Deset minut před koncem se dostal k odraženému míči Vlastimil Daníček a povedenou střelou k tyči srovnal na 1:1. A to nebylo všechno. Hned za šest minut propadl centr na malé vápno k nikým nehlídanému Mariánu Kovářovi, který dokonal obrat - 2:1 pro Slovácko.

Příbram byla v šoku. Během šesti minut se jí rozpadlo vedení a nyní to byla ona, kdo musel dotahovat manko. Času ale bylo málo a domácí si výsledek zkušeně hlídali. Nakonec nepomohlo ani nastavení, Slovácko zvítězilo 2:1.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Vysočina Jihlava 4:0

16.08.2015 17:00

Góly: 8. Milan Škoda, 30. Simon Deli, 59. Tomáš Souček, 65. Milan Škoda

Pražská Slavia pod trenérem Dušanem Uhrinem poprvé v sezoně vyhrála a čtyřbrankovým debaklem to schytala Jihlava. Sešívaní si branky přerozdělili do obou poločasů, v tom prvním skórovali Škoda a Deli, ve druhém pak Souček a znovu kanonýr Škoda.

Slavia si konečně spravila náladu a popravdě Jihlavu porazila naprosto zaslouženě. Domácí si šli za třemi body od úvodního hvizdu a ani na první branku nemuseli čekat dlouho. Hrubý poslal od rohového praporku přesný centr na hlavu Milana Škody, který otevřel střelecký účet utkání - 1:0 pro Slavii. Svěřenci Dušana Uhrina v poklidu kontrolovali hru a měli i další šance, znovu hlavičkoval Škoda, ale tentokrát mu scházela větší přesnost. Druhá branka Pražanů přišla přesně po půlhodině hry, Hrubý rozehrál rohový kop nakrátko s Jablonským, jehož centr skončil na úspěšné hlavičce Simona Deliho - 2:0 pro Slavii. Otřesená Vysočina nemohla na hru Slavie najít recept a branku golmana Hrubého v podstatě ani jednou neohrozila.

Hostům se nedařilo ani po změně stran. Souhra Jungra s Mesanovičem sice volala po gólu, ale tuto ojedinělou šanci Slavia bez úhony přežila. V 59.minutě si domácí připravili pro Jihlavu třetí kousek. Po další standardce hlavičkoval opět Deli, ale Hanuš zasáhl, nicméně v tu chvíli před ním byli hned tři sešívaní a nakonec to byl Tomáš Souček, který dorážkou zvýšil na 3:0. A za dalších šest minut se skóre vyšplhalo do hrozivé podoby. Milan Škoda převzal od Černého balón a Milan Škoda střelou na zadní dal na 4:0.

Jihlava po čtvrté brance snad úplně rezignovala, směrem dopředu byla nulová a v zadu mohla ještě jednou inkasovat. Výsledek 4:0 už se ale nezměnil. Slavia poprvé v sezoně vyhrála a odlepí se od sestupové příčky.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Bohemians Praha 1905 2:2

15.08.2015 20:15

Góly: 43. Tomáš Berger, 45. Tomáš Berger - 71. Josef Jindřišek (pen.), 90+2. Zdeněk Zlámal

Neuvěřitelný zvrat předvedli v televizním utkání fotbalisté Bohemians 1905, kteří na Julisce prohrávali s Duklou po dvou brankách Tomáše Bergera 0:2. Celý zápas nemastnou neslanou Bohemku nakopla nařízená penalta a v nastavení branka brankáře Zdeňka Zlámala znamenala vyrovnání na 2:2!

Úvodních deset minut bylo spíše zahřívacích, až poté došlo k velkému vzrušení ve vápně Dukly. Pauschek vytvořil tlak na Hanouska, od kterého málem skončil míč ve vlastní síti. O pár minut později sehráli Klokani nacvičenou akci, na jejímž konci byla nepřesná Čížkova rána.

Tím veškeré ofenzivní snažení Bohemky na hodně dlouhou dobu skončilo. Ve 22. minutě se dostala ke slovu Dukla a hned z toho byla branka. Berger dorazil odražený balón, ale jelikož byl máván ofsajd, radost byla zbytečná. Tomáš Berger se však teprve zastřeloval. Ve 38. minutě k němu na zadní tyč doputoval skákavý balón a domácí útočník rovnou z první orazítkoval břevno!

Dukla se ale ještě do konce poločasu dočkala, a to hned dvakrát. Ostrý centr do vápna nasměroval Beauguel jen do Zlámala, avšak pohotový Berger dorážkou zajistil domácím vedení. A hned dvě minuty na to vsítil Berger druhý gól. Čajić se štěstím procedil balón do šestnáctky na nabíhajícího Bergera, který špičkou kopačky zvýšil na 2:0.

Svěřenci Luboše Kozla si do přestávky vypracovali luxusní dvougólové vedení a ve druhém poločase měli hned několik šancí na definitivní pojistku. Útočník Beauguel dokonce postupoval sám na Zlámala, ale nezakončil dobře. Hráči v zelenobílém byli směrem dopředu nuloví, přesto se ale dokázali vrátit do zápasu. Štětina zahrál ve vlastním vápně rukou a sudí odpískal "desítku". Ke značce pokutového kopu se postavil Jindříšek a i když Rada směr střely vystihl, na míč nedosáhl.

Zápletka byla na světě a Klokanům pořád zbývalo dost času. Hosté pak dokonce sahali po vyrovnání, Jiráskova dělovka ale orazítkovala jen břevno! Svěřenci Romana Pivarníka drželi šance na vyrovnání až do závěrečného hvizdu a nutno podotknout, v nastavení bylo Dukle velmi zle. Nápor Klokanů několikrát přežili, ale pak to přišlo. V končící první minutě nastavení přiběhl do vápna brankář Zdeněk Zlámal, vyskočil si na rohový kop a hlavou senzačně srovnal na 2:2! Dukla už nemohla nikterak reagovat.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Baník Ostrava 2:0

15.08.2015 17:00

Góly: 36. Tomáš Poznar, 90+19. Tomáš Poznar

Fotbalisté Baníku Ostrava zůstanou také po čtvrtém kole na posledním místě tabulky. Ostravští totiž nestačili na domácí Fastav Zlín a popravdě jim nepomohli ani jejich příznivci, kteří vlastními výtržnostmi na čas přerušili utkání. Výhru Fastavu vytřílel Poznar. Červenou kartu uviděl už po hodině hry hostující Kaša.

Baník si po posledním zpackaném kole, kdy neudržel dvoubrankový náskok a s Boleslaví jen remizoval 2:2, na nováčka věřil, jenže do zápasu vstoupil laxně a brzy mohl prohrávat. Stačilo pouhých 180 vteřin, aby Kopečný posadil míč na hlavu Železníka a Pavlenka divže nemusel zasahovat.

Zlín ale stupňoval svůj tlak a Baník se jenom bránil. Železník i Janíček ztroskotali na Pavlenkovi. Každopádně touhle hrou nemohli hosté nápor ustát a ve 36. minutě také inkasovali. Matějov rozehrál standardní situaci, míče se chopil Živulič, jehož přihrávka doputovala k Poznarovi, který vstřelil úvodní gól dějství - 1:0 pro Fastav Zlín.

Trenér Ostravy Korytář byl pochopitelně s vystoupením svých svěřenců hrubě nespokojen a do druhého poločasu stáhl Davora Kukece. Hra Baníku se sice následně zlepšíla, Francis Narh udělal v obraně Ševců pořádný průvan, ale jakékoliv šance na bodový zisk sebrala šedesátá minuta a červená karta pro Filipa Kašu. Zbytečné vyloučení, neboť Kaša fauloval úplně mimo hru, nicméně karta zasloužená.

Nepříznivý vývoj hostující fanoušci vůbec nezvládli, snažili se vytrhnout plot, což se jim sice nepodařilo, ale bohužel to odneslo několik sedaček zlínského stadionu. Hra byla pochopitelně přerušena a čekalo se na uklidnění. Přerušení nakonec trvalo zhruba patnáct minut a sudí nakonec v závěru nastavil dvacet minut. Během nich se Baník na nic nezmohl, naopak rozloženého soupeře definitivně dorazil druhou brankou Poznar. Ten postupoval na Pavelnku úplně sám a poradil si bez problémů. Fastav vyhrál 2:0, Baník je nadále poslední.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Zbrojovka Brno 1:1

15.08.2015 17:00

Góly: 83. Tomáš Chorý - 68. Pavel Zavadil

Moravské derby mezi Olomoucí a Brnem vítěze nepoznalo. Zbrojovku na Hané sice poslal do vedení kapitán Zavadil, ale po vyloučení Škody se domácím podařilo srovnat, trefil se střídající Chorý. Každopádně Sigma po svém návratu do nejvyšší soutěže stále čeká na první vítězství.

Zatímco Sigma šla do zápasu s vědomím, že ještě nevyhrála, Zbrojovka si v minulém kole připsala nejtěsnější vítězství nad Slávií, celkově pak vyhrála už podruhé v sezoně. Svěřence Václava Kotala načekala na Háné vůbec lehká práce. Olomouc byla totiž v úvodu o něco aktivnější.

Už ve druhé minutě postupoval do slibné šance Vašíček, ale místo přihrávky zvolil zakončení a nedobře udělal. O několik minut později zkusil střelecké štěstí i Plšek, ale Melichárek byl na místě. Vzápětí se ozvala i Zbrojovka a užuž to vypadalo, že Pašek úspěšně zakončí, když v tom předvedl skvělý zákrok brankář Buchta.

Oba týmy se v této fázi dějství předháněly s šancemi, Petrovu střelu tečoval Vašíček a brněnský golman musel krýt. Na druhé straně zase hlavičkoval Pašek a Buchta znovu prokázal své kvality.

Pořádné vzrušení přinesl i závěr prvního poločasu. Zavadilovu pobídku lapil Buchta a Plškovu nepříjemnou střelu zlikvidoval Melichárek. I když skončil první poločas 0:0, diváci se rozhodně nenudili a do druhého dějství se bylo na co těšit.

Jeho úvod byl sice opatrnější, ale v 68. minutě se konečně poprvé změnilo skóre. Všemu předcházela další zmařená šance Sigmy, když Ordoš trestuhodně minul branku. Zbrojovka to hned z následné akce potrestala: Michal Škoda dostal ve vápně spoustu času, stihl si všimnout ještě lépe postaveného Pavla Zavadila a ten střelou z první, prakticky z penaltového puntíku, poslal Zbrojovku do vedení!

Sigma byla v těžké pozici, ale rozhodně se ještě nevzdávala. Čtvrthodiny před koncem zápasu uviděl naprosto zbytečnou červenou kartu Michal Škoda, když přiběhnuvšího Rajnocha povalil nepochopitelně na zem. A zkrat tohoto útočníka vyšel Zbrojovku draho. V 83. minutě vracel přetažený centr do vápna hlavou Plšek a Tomáš Chorý, který v tu dobu byl na hřišti jen sedm minut, srovnal na 1:1. Hanáci ještě vycítili šanci na zvrat, ale skóre se až do závěrečného hvizdu už nezměnilo.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 2:4

14.08.2015 20:30

Góly: 40. Jiří Skalák, 52. Ondřej Zahustel - 8. Lukáš Vácha, 48. David Lafata, 78. Costa Nhamoinesu, 83. David Lafata

Fotbalisté Sparty zvítězili ve 4. ligovém kole v Mladé Boleslavi 4:2. Domácí sice dokázali dvakrát srovnat skóre, když na trefy Lukáše Váchy a Davida Lafaty odpověděli Jiří Skalák a Ondřej Zahustel, ale v 78. minutě rozhodl Zimbabwan Costa. Pak ještě přidal svou druhou trefu v zápase Lafata. Letenští vyhráli nad Boleslaví v lize pošesté za sebou a vedou neúplnou tabulku už o čtyři body.

Sparta vyhrála předchozích pět vzájemných ligových soubojů a dobře začala i tentokrát. Krejčí v osmé minutě z levé strany poslal přízemní centr do vápna a Vácha přesnou střelou k tyči otevřel skóre. Za chvíli pálil z úhlu Krejčí a jeho střelu vyrazil domácí brankář Šeda.

Poté začala Mladá Boleslav zahazovat gólové šance. Ve 22. minutě nejprve hlavou v jasné pozici minul Ščuk, vzápětí stejný hráč pálil do Bičíka a odražený balon poslal mimo Skalák. Na druhé straně vytěsnil Hušbauerovu ránu Šeda, ale větší šance měli domácí. V 27. minutě opět zakončoval Ščuk, jenže gólovou radost mu zkazil opět Bičík.

Mladá Boleslav tak vyrovnala až ve 40. minutě. Ščukova střela se od Holka odrazila ke Skalákovi a ten technickou střelou z rohu velkého vápna nedal Bičíkovi šanci. Domácí záložník se prosadil proti klubu, jehož je odchovancem. Vrátit Spartě vedení mohl Lafata, ale Šeda proti jeho přízemnímu pokusu zasáhl.

Sparťanský trenér Ščasný po přestávce poslal na trávník střídající Hybše s Fataiem, ale úvodní šanci druhé půle měl opět domácí celek. Střelu agilního Ščuka vytáhl konečky prstů Bičík.

Prakticky z protiútoku udeřilo na druhé straně. Hybš poslal ve 48. minutě míč před branku a Lafata jej ve skluzu umístil do sítě. Skóroval v šestém ligovém utkání po sobě, v němž nastoupil.

Vedení však Letenským vydrželo jen čtyři minuty. Na Bartlův centr si naběhl Zahustel a přesnou hlavičkou k tyči srovnal. Vzápětí mohl po rohu otočit skóre Kúdela, ale sudí Příhoda odpískal faul a jeho gól neuznal.

Mladoboleslavští hráli s favoritem naprosto vyrovnanou partii a trenér Jarolím v 66. minutě posílil ofenzivu o Baroše. Šancí poté ubylo, a když už se zdálo, že by zápas mohl skončit nerozhodně, udeřila Sparta. Po rohovém kopu neuhlídal v 78. minutě Zahustel Costu a ten hlavou poslal Pražany potřetí v utkání do vedení.

Domácí branka nalomila a za pět minut inkasovali znovu, když Lafatovu střelu zpoza vápna srazil bránící Šisler do protipohybu Šedy.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Viktoria Plzeň 2:2

14.08.2015 18:30

Góly: 49. Martin Fillo (pen.), 90. Michael Lüftner - 35. Jan Baránek, 45. Jan Kopic

Fotbalisté Plzně počtvrté za sebou nevyhráli. V předehrávce 4. kola jen remizovali 2:2 v Teplicích, přestože po poločase vedli o dva góly po trefách Baránka a Kopice. Brzy po změně stran ale snížil z penalty Fillo, následně duel na 10 minut přerušil výpadek světel a v poslední minutě po rohového kopu srovnal hlavou Lüftner. Plzeň tak před vstupem do play off Evropské ligy s Vojvodinou tak nepřerušila své výsledkové trápení.

Plzeňský kouč Miroslav Koubek udělal změny v sestavě, ve které chyběli zraněný stoper Procházka či Kovařík, na hrotu útoku dostal šanci od začátku Ďuriš.

Tepličtí začali sice aktivněji a vysunutým presinkem dokázali Plzni dělat zpočátku problémy, ale vydrželo jim to jen prvních patnáct minut. Na jejich konci byla jedovatá rána Lüftnera po odvráceném rohu, Kozáčik ji ale robinzonádou vytěsnil na roh.

Pak už byli nebezpečnější hosté. Ve 34. minutě ještě Petržela pálil z pravé strany jen do brankáře Grigara, minutu nato ale hosté stejně vedli. Vaňkův centr ze standardní situace uklidil za zadní tyči pod břevno obránce Baránek.

Domácí tou dobou dělali v defenzivě jednu chybu za druhou. Těsně před pauzou pustili do šance nejdřív Hořavu, kterého ještě Grigar z těsné blízkosti vychytal, a pak i Kopice. Tomu vybojoval míč v tvrdém souboji Ďuriš a Kopic zaznamenal první soutěžní branku v dresu Plzně.

Teplice se ale hned po pauze vrátily na dostřel. Pomohla jim k tomu ruka Hubníka v pokutovém území. Proti Plzní se kopala penalta po 73 zápasech a teplický Fillo ji s přehledem proměnil. Bývalý hráč Plzně se pátým zásahem dostal do čela tabulky střelců.

Tím ale zajímavý večer na Stínadlech nekončil. Hned poté začala zhasínat světla a rozhodčí utkání přerušili. Trvalo zhruba deset minut, než se opět pokračovalo. Pak už to byl spíš nervózní zápas - Teplice se sice snažily tlačit dopředu, ale Plzeň hrála velmi kompaktně a sama byla z brejků výrazně nebezpečnější.

Mezitím přišel silný liják, který nakonec přinesl štěstí domácím. Ti se na konci základní hrací doby dlouho nemohli dostat ani k šestnáctce soupeře, pak ale Vondrášek vybojoval roh, který usměrnil do sítě hlavou Lüftner. Prakticky současně s ním skákal do souboje i brankář Grigar, který si ze srážky odnesl krvavý šrám na hlavě, ale nakonec dohrál. Plzeň už odpovědět nedokázala.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha431010:310
2.Fastav Zlín43014:39
3.1. FC Slovácko42118:87
4.Zbrojovka Brno42114:47
5.Slovan Liberec41308:66
6.1. FK Příbram42029:86
7.FK Teplice41218:75
8.Dukla Praha41217:75
9.FK Jablonec41216:65
 Viktoria Plzeň41216:65
11.Slavia Praha41127:54
12.FK Mladá Boleslav41128:104
13.Vysočina Jihlava41121:54
14.Bohemians Praha 190540315:63
15.Sigma Olomouc40315:73
16.Baník Ostrava40134:91

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (726)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele