Synot liga - preview 4. kola

14.08.2015, 08:58, aktualizováno 16.08.2015, 09:08
Previews
Vrcholem programu čtvrtého kola české nejvyšší soutěže bude bezesporu podještědské derby mezi Jabloncem a Libercem; na Střelnici se vykopává v 19:15. O něco dříve se Slavie bude vzmáhat proti Jihlavě a Slovácko doma vyzve Příbram...
Slavia Praha - Vysočina Jihlava  (neděle 17:00)
Konečně zvítězit bude chtít ve čtvrtém kole Slavia, která se s jedním bodem krčí na dně tabulky společně s Baníkem. Soupeřem jí však bude nevyzpytatelné Jihlava, jež má za sebou zajímavé výsledky, byť pouze s jedním vstřeleným gólem. Pouze jednou ale také inkasovala.

Na první vítězství v nové sezóně netrpělivě čekají hráči i fanoušci Slavie. Na rozdíl od loňského povedeného rozjezdu se nyní červenobílým nedaří a ze tří utkání si připsali pouze bod za domácí remízu. Dobrý pocit mohou mít alespoň z předváděné hry, vždyť od bodů nebyl daleko Uhrinův celek ve všech zápasech. Slavia inkasovala pětkrát, zpevnit defenzivu by měl po zranění vracející se Latka, nad kterým však před víkendem ještě visí otazník. Jihlava není v poslední době pro Slavii příjemný soupeř - pětkrát v řadě s ní prohrála.

"Od našich hráčů očekávám, aby byl na hřišti viděn velký boj. Potřebujeme získat tři body, protože máme ze tří zápasů pouhý bod a to je hodně málo. Jihlava je teď nahoře, protože vyhrála doma těžké utkání s Jabloncem. Musíme udělat všechno pro to, abychom vyhráli. Věřím, že si kluci uvědomují, o co jde, protože my kolem nich si to uvědomujeme. Děláme všechno pro to, abychom to utkání zvládli," uvedl Dušan Uhrin mladší.

Jihlava v domácím prostředí předvedla dobré výkony a uhrála dva solidní výsledky proti těžkým soupeřům. Se Spartou v prvním kole remizovala, Jablonec před týdnem dokonce dokázala porazit. Venku se však zatím prezentovala pouze porážkou na půdě nováčka ze Zlína, což by svěřenci kouče Klusáčka chtěli napravit. V osmi vzájemných zápasech se Slavií se Jihlava může chlubit pěti výhrami, jedinou porážkou a neporazitelností v Edenu. Hostům budou chybět zranění Šourek a Jánoš, stoprocentně připravení nejsou ani Tlustý a Přeučil.

"Nezajímá nás historie vzájemných soubojů. Koncentrujeme se na současný kádr Slavie, přičemž bychom se chtěli odrazit od našeho posledního utkání proti Jablonci, které nám vyšlo jak bodově, tak i herně. V Edenu toužíme sehrát výborný zápas a bodovat. Rozhodně nechceme opakovat špatný výkon ze Zlína," uvedl asistent trenéra Marek Zúbek.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - M. Dostál, Bílek, Deli, T. Jablonský - Souček, R. Hrubý - Mikula, Piták, Zmrhal - Milan Škoda
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Kukol, Kryštůfek, J. Krejčí, Mišůn - Marek, Šulek - Batioja, Jungr, Vaculík - Mešanovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.40 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FC Slovácko - 1. FK Příbram  (neděle 18:00)
Tým s nejhorší obranou proti týmu s nejlepším útokem. Toto jednoduché tvrzení by mohlo svádět k jasné záležitosti, favorita lze ale hledat těžko. Přestože je Příbram rozjetá, Slovácko doma taky umí. Gólové hody slibuje i forma Doška s Bednářem, dvou čtyřgólových střelců.

Slovácko doma v prvním kole přestřílelo silnou Duklu, ze dvou venkovních utkání následně dovezlo bod z Plzně. Vedle sedmi inkasovaných branek dokázal tým z Uherského Hradiště skórovat šestkrát. Před rokem doma smetl Příbram 4:1. Domácí se potýkají s rozsáhlou marodkou, nastoupit nemůžou zranění Břečka, Kuncl, Kalouda a Šimko, kvůli trestu za červenou kartu z Plzně nebude hrát ani Hofmann.

"Příbram se dostala po dvou vítězstvích do herní pohody. Hodně jí pomohl zápas v Olomouci, který otočila dvěma góly v nastaveném čase. Právě na to si musíme dát pozor a nepodcenit poslední minuty. Nám pro změnu psychicky pomohla remíza na půdě mistrovské Plzně. Měli jsme v tomto zápase i štěstí. Chceme se vyvarovat chyb, soupeře jsme pouštěli ke střelám po odražených míčích. Důležité bude, abychom hráli se stejným herním nasazením jako proti Plzni," řekl Svatopluk Habanec.

Příbram pod koučem Tobiášem hraje dopředu, dopředu a stále pořád dopředu. V součtu s poslední sezónou dala v posledních pěti utkáních vždy alespoň dvě branky, v nové sezóně je zatím s osmi zásahy nejlépe střílejícím mužstvem. Dvě vítězství s pozitivní bilancí navíc před čtvrtým kolem zařadily Příbram na druhé místo. Kromě ne úplně vyléčených Boháče, Divíška a Suchana jsou hosté kompletní.

"Soupeř už po Plzni prohlašoval, že zápas s námi je pro něj hodně důležitý. Bude to těžký zápas. Rádi bychom ale navázali na naše předchozí výkony. Pokud se vyvarujeme zbytečných chyb, můžeme uspět," uvedl Pavel Tobiáš.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Chvátal, T. Rada, Košút, Reinberk - Šumulikoski - Hlúpik, Valenta, Havlík, Diviš - Došek
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Sus, Hájovský, Zápotočný, Končal - Hnaníček, Pilík - Jiří Mareš, Rezek, Štípek - Bednář
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.40 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Slovan Liberec  (neděle 19:15)
Podještědské derby mezi Jabloncem a Libercem může nabídnout ofenzivní fotbal. Oba týmy bojují o účast ve skupinové fázi Evropské ligy. Lepší start do tuzemské ligové sezony však mají za sebou Liberečtí, kteří ještě nepoznali hořkost porážky.

To Jablonec v lize vyhrál pouze jednou a na svém kontě po třech kolech má čtyři body. Před čtvrtečním zápasem 4. předkola Evropské ligy s Ajaxem Amsterodam by si rádi výhrou nad svým regionálním rivalem zvýšili sebevědomí. "Vnímám to derby jako velký zápas, se skvělou atmosférou a očekávám v něm kvalitní fotbal. Pevně věřím, že zápas bude mít potřebný náboj, bude se na co dívat a moji kluci ho zvládnou. Doufám, že trofej pro vítěze Podještědského derby budeme mít zase my, do třetice všeho dobrého," pronesl trenér domácích Jaroslav Šilhavý, jehož svěřenci vyhráli poslední dvě ligová derby.

Liberec, který v posledních dvou kolech remizoval, je na tom o bod lépe než jeho nedělní soupeř. V Jablonci se pokusí udržet svou ligovou neporazitelnost. "Jsem rád, že jsem součástí toho utkání. Těším se a věřím, že přijde dobrá kulisa. Nám i Jablonci se povedlo postoupit v Evropě, navíc oba týmy hrají ofenzivně. Věřím, že to bude přehlídka atraktivního fotbalu a na hřišti předvedeme vrchol toho, co se dá v české lize nabídnout. Jelikož jsme podle mě v předchozích dvou utkáních body ztratili, chceme tentokrát jednoznačně vyhrát a nebudeme koukat na to, kdo proti nám stojí," prohlásil kouč hostí Jindřich Trpišovský, jehož svěřence čeká v příštím týdnu na chorvatské půdě Hajduku Split první zápas 4. předkola Evropské ligy.

Domácí nehlásí žádné absence, to hosté přijedou bez pětice zraněných O. Kolář, Hroššo, Obročník, Sýkora, Karišik a rekonvalescenta Sougoleho.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
V. Hrubý - Karavajev, Pernica, Beneš, Novák - Hübschman, Greguš - Masopust, Pospíšil, Tecl - Wágner.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
T. Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Pavelka, Folprecht - Delarge, Shala, Šural - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fastav Zlín - Baník Ostrava  (sobota 17:00)
Čtvrtý Zlín se šesti body doma přivítá poslední Baník. Domácí budou chtít odčinit porážku od Sparty, to hosté by rádi opustili sestupové pozice.

Zlínský nováček poprvé ztratil body až ve třetím kole, když podle papírových předpokladů prohrál na pražské Letné se Spartou 0:3. Nyní nastoupí Páníkova parta proti Baníku, který doma porazil pouze jednou z deseti utkání. "Navzdory poslednímu místu v tabulce má Baník Ostrava svou herní kvalitu a dokáže být nebezpečný. Rozhodně se nedíváme na to, kolik bodů máme my a kolik náš soupeř. V každém z dosavadních tří ligových kol vstřelil Baník první branku, na Spartě i v Brně ztratil body až v posledních deseti minutách. To je pro nás varování, čeká nás těžký zápas se soupeřem, který má nebezpečné a rychlé protiútoky," prohlásil trenér domácích Bohumil Páník, jenž nebude moci nadále počítat se zraněným Bartolomeuem.

Ostrava zatím naplňuje předpoklady, že je jedním z nejžhavějších kandidátů na sestup. Po třech zápasech, v nichž vždycky vstřelila první gól, nakonec má na svém kontě pouhý bod. Nyní však jede do Zlína, kde naposledy prohrál v prosinci 2005. "Pokud chceme uspět, musíme být podobně jako soupeř v soubojích hodně důrazní a přidat k tomu herní kvalitu. Počítám s tím, že teď to bude úplně jiné utkání, než jsme hráli s Boleslaví nebo na Spartě. Ve Zlíně to pro nás bude hodně náročné v tom smyslu, že jde o tým dobře organizovaný, disciplinovaný a zaměřený na osobní souboje a standardní situace," řekl na soupeřovu adresu kouč hostí Radomír Korytář, jenž se bude muset obejít bez obou zraněných Sukupa a Celby.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
S. Dostál - Pazdera, Jugas, Hájek, Matějov - Kopečný, Holík, Janíček, Koreš - Železník, Poznar.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Frydrych, Kaša, Kouřil, Holzer - Mensah, Ježdík - Mondek, Kukec, Engelmann - Narh.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Zbrojovka Brno  (sobota 17:00)
Moravské derby bude k vidění v Olomouci, kam v sobotní podvečer zavítá Zbrojovka. Zatímco brněnští hráči plní plán na povedený vstup do soutěže dobře, Hanáci mají na kontě pouze dva body.

Sigma na své první vítězství stále čeká. Po dvou hektických zápasech, kdy v posledních minutách bod nejprve získala a o týden později zase ztratila, vybojovala remízu v Ďolíčku. Proti Zbrojovce, se kterou doma třináct let neprohrála, nastoupí Sigma kompletní.

"Žádnou nervozitu necítíme. Uhráli jsme dva body venku. Když to trochu zlehčím, v tabulce pravdy jsme minus jeden bod a Plzeň minus dva, takže není důvod ke zvýšené nervozitě. Nicméně hrajeme doma a chceme zabodovat naplno. Brno se nakoplo dvěma výhrami, je to dobře organizované mužstvo a tím, že má šest bodů, je to utkání pro něj trochu lehčí než pro nás, kteří jsme doma a musíme," uvedl Leoš Kalvoda.

Brno oba domácí zápasy zvládlo vítězně, a tak v moravské metropoli panuje spokojenost. Nepovedlo se jen utkání v Mladé Boleslavi, kde Zbrojovka jen potvrdila, že je na hřištích soupeřů často bezzubá. To se bude snažit vyvrátit na Andrově stadiónu. Z posledních šesti ligových venkovních utkání získalo Brno pouze bod. Trenér Kotal nemůže počítat se Schusterem (rehabilitace) a Zoubelem (v týdnu netrénoval), problémy s podkolenní šlachou nově vyřadily z tréninku také Jakuba Šurala.

"Každý chce doma vyhrávat a Sigma na tom není jinak. Mají zatím dva body, čili potřebují uspět, aby se jejich situace nestala vážnější. Trenér Kalvoda vychází z toho, co má za hráče, ofenzivu posílil Halenár, který s Vašíčkem vytvořil silné duo, doplněné ze zálohy Petrem a Navrátilem. Na podzim zatím vsítili pět gólů, což svědčí o solidní útočné síle a potenci vpředu. S tím musíme počítat, jejich rejdům zabránit a dokázat se prosadit. Není důvod nic měnit, pokud nepřijdou zdravotní problémy. Doufám a věřím, že dopadneme lépe než v Boleslavi. Kluci si uvědomují, že postavení v tabulce je pro nás aktuálně lichotivé, a chtěli bychom nahoře i zůstat. Pro pobyt v horní polovině tabulky je ovšem nezbytné v Olomouci bodovat," věří Kotal v úspěch.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Hála, Rajnoch, Radakovič, Vepřek - Navrátil, Houska, Plšek, Petr - Halenár, Vašíček
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - P. Buchta, Košťál, Frelih, Keresteš - Malík, Lacko - Pašek, Zavadil, Michal Škoda - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 3.75 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - Bohemians Praha 1905  (sobota 20:15)
Na malé pražské derby si mohou diváci zajít v sobotu večer na Julisku. Domácí Dukla hostí jeden z týmů z druhého břehu Vltavy, Bohemians z Vršovic.

Dukla v nové sezóně prohrála, vyhrála (nad mistrovskou Plzní) i remizovala. A protože doma hrála zatím pouze jednou, má na kontě jeden plusový bod. Na tomto skóre by chtěla zůstat i po zápase s Klokany, ovšem v novodobé prvoligové historii je porazila pouze jednou. Celkové skóre z těchto vzájemných zápasů je 5:5. Před rokem s nimi Dukla doma padla, nyní však na Julisce táhne čtyřzápasovou vítěznou sérii především díky pevné defenzivě. Trenér Kozel může počítat s kompletním kádrem.

"Je to derby a o něm se většinou říká, že nemá favorita. Nám se v poslední době s Bohemkou nedařilo. Její agresivní a soubojový styl hry nám vždycky dělá trochu problém. Musíme se zlepšit ve všech herních činnostech, jak směrem dopředu, tak v defenzivě, protože teď můžeme vděčit hodně Filipu Radovi za ty body, co jsme uhráli. Doufám, že potvrdíme, že jsme na domácím hřišti silní. A i když bude těžké dobývat Bohemku, věřím, že se nám podaří bodovat jako s Plzní," nechal se slyšet Luboš Kozel.

Zelenobílí mají na svém kontě po třech kolech jen dva body a nachází se na průběžném třináctém místě s celkovým skóre 3:4. Po jednom bodu si připsali za remízu v Jablonci a za domácí utkání se Sigmou, v prvním domácím duelu prohráli Bohemians s nováčkem ze Zlína, a o tyto body tak musí zabojovat i venku. Hosté se budou muset obejít bez zraněného dua Krch, Cseh.

"Od Dukly čekáme to, čím se prezentuje, tedy kombinační fotbal. My se budeme především jí kombinační hru ztížit a využít chyb hráčů. V zápase s Plzní hrála dobře, sám jsem na něm byl přítomen, ale měla štěstí, protože Plzeň promarnila spoustu šancí. Musíme být obezřetní, ale totéž platí i pro Duklu. Každý zápas je jiný," uvedl trenér Klokanů Roman Pivarník.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
F. Rada - Jurendič, Štetina, Jeřábek, Vrzal - Daniel Tetour, Marek Hanousek, Považanec - Berger, Beauguel, Přikryl
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Pauschek, Šmíd, Škerle, Šírl - Jindřišek, Jirásek - Acosta, Čížek, Mosquera - Akulinin
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Viktoria Plzeň  (pátek 18:30)
Na teplických Stínadlech se v pátek v podvečer utkají domácí s mistrovskou Viktorií Plzeň a očekává se ofenzivní podívaná. Teplice už nastřílely šest branek, plzenští o dvě méně, nicméně favoritem zůstává hostující tým. Zápas s Teplicemi bude pro svěřence trenéra Koubka ostrou generálkou na srbskou Vojvodinu Novi Sad.

Nejprve ale k Teplicím. Před sezonou se ujal kormidla trenér Vavruška a ofenzivní podívaná na sebe nenechala dlouho čekat. Ve všech třech zápasech nastříleli domácí po dvou brankách a celkem si připsali solidní 4 body. Velkou zásluhu na tom má také Martin Fillo, jenž střelecky pookřál. Skórovat už dokázal čtyřikrát a styl Teplic mu evidentně sedí.

Zápas s Plzní bude mít pro Filla hodně speciální náboj, neboť jde o jejího odchovance. Jakožto aktuální mistr bude Viktorka pochopitelně favoritem a ví to i Radim Breite: "Jsou asi někde jinde než ostatní, ale hrát se dá s každým. Když se z toho člověk nepodělá, můžeme i s nimi uspět," nechal se slyšet teplický záložník.

"Budeme chtít pořád hrát svou hru, kterou hrát chceme a kterou máme nastavenou. Myslím si, že góly padat budou, protože my i Plzeň jsme velmi silní dopředu. Bude to zajímavé utkání," říká asistent teplického kouče Džimis Bekakis. Na Stínadlech by podle všeho měla dorazit i slušná návštěva, neboť podle informací jdou lístky na dračku.

Viktorka se po kolapsu s Tel-Avivem nepředvedla ani v domácí lize, když se Slováckem jen remizovala 2:2 a to měla co dělat, aby vyválčila alespoň bod. Po porážce s Duklou jde o hodně nepříjemnou situaci, nicméně liga je stále na začátku.

"Jsem přesvědčený, že zápas odehrajeme, jak nejlépe to půjde. A chceme uspět. Cítím, že hráči jsou naštvaní, ale ne skleslí. Jsou zdravě odhodlaní," prohlásil Koubek. už ve čtvrtek čeká na Viktoriány nejklíčovější zápas, o postup do skupin Evropské ligy si to rozdají se srbskou Vojvodinou Novi Sad.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Dressler, Lüftner, Hošek, Krob - Ljevakovič - Vondrášek, Vachoušek, Breite, Fillo - Potočný
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, R. Hubník, Procházka, Limberský - Vaněk, Hořava - Kopic, D. Kolář, Vůch - Mahmutovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.50 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FK Mladá Boleslav - Sparta Praha  (pátek 20:30)
Neporažená Sparta se v generálce na Evropskou ligu utká s Mladou Boleslaví, která má své pohárové učinkování již zasebou. Boleslav dokázala v lize naposledy Spartu porazit před více než třemi lety a ráda by si vylepšila bilanci. V případě vítězství by se navíc na letenské bodově dotáhla.

Mladá Boleslav dala Evropské lize vale už ve druhém předkole, když nestačila na norský Strömsgodset, a může se plně koncentrovat jen na domácí Synot ligu. Start do ní ale svěřencům Karla Jarolíma také nevyšel. Porážku v Liberci se sice podařilo odčinit vítězstvím nad Brnem, ale hned další kolo nedokázala Boleslav naplno bodovat na půdě posledního Baníku.

Středočeši sice předvedli dobrý výkon, ale doplatili na dvougólovou ztrátu z kopačky Francise Narha. "Věděli jsme, že Baník se bude snažit v domácím prostředí hrát na rychlé protiútoky a přesto jsme mu je dopřáli a pustili ho do dvougólového vedení," litoval trenér Karel Jarolím. Jeho svěřence teď čeká vedoucí celek Synot ligy - pražská Sparta.

Sparta odstartovala soutěž remízou v Jihlavě, ale pak si připsala dvě výhry a rázem se vyšplhala do čela tabulky. Ostravě i Zlínu nasázela shodně po třech brankách. Trenér Zdeněk Sčasný zatím rotuje sestavou a tak se dá předpokládat, že největší opory začnou jen na lavičce. Přeci jenom, nejklíčovější zápas sezony je na programu až ve čtvrtek. Po nezdaru s CSKA si to letenští rozdají o postup do základních skupin Evropské ligy se švýcarským Thunem. Se stejným soupeřem se naposledy utkala ve skupinové fázi Ligy mistrů, ale to už je dnes dávná historie.

Jak už bylo řečeno, Sparta má lepší vzájemnou bilanci a to i na mladoboleslavském stadionu. Rozhodně jí tam ale nečeká snadná práce, právě naopak. V Boleslavi je tradičně nepřátelské prostředí, navíc domácí celek se hodně posílil do ofenzívy. Kvarteto Magera, Skalák, Baroš a Chramosta vzbuzuje respekt. Utkání začne v pátek ve 20:30 a řídit jej bude sudí Ivo Nádvorník.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.30 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha32106:17
2.1. FK Příbram32018:66
3.Zbrojovka Brno32013:36
4.Fastav Zlín32012:36
5.Slovan Liberec31207:55
6.FK Teplice31116:54
7.FK Mladá Boleslav31116:64
8.FK Jablonec31115:54
 Dukla Praha31115:54
10.Viktoria Plzeň31114:44
11.Vysočina Jihlava31111:14
12.1. FC Slovácko31116:74
13.Bohemians Praha 190530213:42
14.Sigma Olomouc30214:62
15.Slavia Praha30123:51
16.Baník Ostrava30124:71

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (957)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele