Synot liga - souhrn 14. kola

20.11.2015, 19:53, aktualizováno 22.11.2015, 20:24
Komentáře a souhrny
Teplice hrály s Jabloncem 2:2. Sparta prohrála v Liberci a na vedoucí Plzeň, která porazila Mladou Boleslav, ztrácí tři body. Slavia veze tři body ze hřiště Slovácka, Zlín vyhrál pro změnu v Příbrami a Bohemians 1905 si poradili s ostravským Baníkem. Sigma Olomouc se rozešla s pražskou Duklou bez branek. Předehrávka nabídla výhru Jihlavy nad Brnem...

FK Teplice - FK Jablonec 2:2

22.11.2015 18:30

Góly: 14. Admir Ljevakovič, 75. Jan Krob - 24. Ruslan Mingazov, 72. Ruslan Mingazov

Remízou 2:2 skončilo utkání mezi domácími Teplicemi a Baumitem Jablonec a diváci se museli bavit. Krom čtyř branek bylo k vidění spousty dalších šancí na obou stranách. Branky Teplic obstarali Ljevakovič a Krob, za hosty střílel výhradně Mingazov.

Teplice nevstoupili do zápasu vůbec dobře. Už po 180 sekundách fauloval ve vlastním vápně Jablonský Romeru a sudí neváhal odpískat pokutový kop. Martin Pospíšil ale nezvládl tíhu okamžiku, Slavík ho vychytal a poradil si i s dorážkou Greguše. Teplice tedy přečkali tento kritický moment a ve 14.minutě sami udeřili. Fillo poslal za obranu Baumitu krásný oblouček, Hrubý sice vyběhl, ale míč se na složitém terénu zadrhl a toho okamžitě využil Admir Ljevakovič, jenž se zbavil brankáře a trefil odkrytou branku - 1:0 pro Teplice. O několik minut později mohl Pospíšil odčinit penaltové selhání, pěkným centrem vybídl Doležala, ale ten netrefil branku. Baumit nakonec dokázal srovnat stav ve 24.minutě, Tecl vybojoval míč pro Dresslera, jehož centr dopravil do sítě Ruslan Mingazov - 1:1. Další důležité momenty se odehrály až na sklonku prvního poločasu. Nejprve pálil těsně vedle Vachoušek a na druhé straně Slavík vychytal Mingazova.

Druhý poločas zahájili tepličtí střídáním, obránce Tomáše Vondráška nahradil Jan Krob. Jinak se ale hrála vyrovnaná partie a až v 60.minutě nebezpečně vypálil Karavajev, opět dobře zasáhl Slavík. Postupem času začali mít Teplice velkou převahu a ve vápně Baumitu bylo pořádně horko. Fillo těsně nedosáhl na balón a Hora střílel vedle. Jen o chvíli později spálili další velké šance Kapolongo, který se pokoušel o nůžky a opět Fillo.

A pak znovu platilo staré otřepané "nedáš-dostaneš". Lüftner neustál souboj s Doležalem, ten popotáhl míč a příhrál ho Masopustovi, jehož centr hlavou zasáhl Mingazov - 2:1 pro Jablonec. Pro Teplice velice krutý vývoj, ovšem vzápetí se ukázala fotbalová spravedlnost. Jen o minutu později totiž Krobova tečovaná rána skončila ještě s pomocí břevna v síti - 2:2.

Teplice si pět minut před koncem vypracovali další tlak a v neuvěřitelné šanci se ocitl Bratanovič. Před brankou byl úplně sám a kdyby dával z první, byl by to gól. Bratanovič si míč zpracoval a následně byl odzbrojen. Hned z další akce domácí reklamovali ruku, avšak Pernica s ni vůbec nezahral. Šanci na vítězství měl i Jablonec, jenomže Wágner zblízka netrefil zařízení. Zápas nakonec vítěze nepoznal, Teplice remizovali s Jabloncem 2:2.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Sparta Praha 1:0

22.11.2015 15:00

Góly: 65. Dzon Delarge

Hráči Liberce porazili ve 14. ligovém kole Spartu 1:0 brankou Konžana Dzona Delarge ze 64. minuty. Letenští neuspěli ve čtvrtém venkovním soutěžním duelu po sobě a přišli o první místo v tabulce, které drželi od třetího kola. Na vedoucí Plzeň ztrácejí tři body. Čtvrtý Liberec neprohrál se Spartou doma počtvrté za sebou a přiblížil se k Letenským na rozdíl tří bodů.

Liberci chyběli hráči hostující ze Sparty i několik marodů a trenér Trpišovský tak musel "slepovat" sestavu. Do branky se místo Koubka postavil Hladký, v záloze si odbyl ligovou premiéru devatenáctiletý Machuča, na stoperu musel hrát Mudra a poprvé od šestého kola se v lize představil Delarge. Také Sparta udělala několik změn. Po delší nastoupila v rozestavení s třemi obránci, na trávník se vrátil uzdravený Frýdek, jen na lavičce začal Matějovský a Krejčí nebyl ani na střídačce.

Na hře Liberce byly absence patrné a Letenští měli navrch. Už ve druhé minutě přiťukl Fatai Marečkovi a Hladký poprvé podržel svůj tým, když křížnou střelu vykopl. Na druhé straně hlavičkoval Bakoš do Bičíka.

Domácí v úvodu dělali chyby v obraně a v jedenácté minutě se po jedné z nich dostal ke střele Lafata, mířil však těsně nad. V 21. minutě šli hosté dva na jednoho, Frýdek přiťukl doleva Hybšovi, ale Hladký proti němu vyběhl a velkou šanci zneškodnil. Liberec se spoléhal na brejky, ale žádný nezakončil a nebezpečná tak byla spíš Machučova střela vedle.

I po přestávce pokračovala Sparta v tlaku. Dvakrát se na levé straně ocitl volný Hybš, ale pokaždé zakončení prováhal. Slovan se postupně vymanil z tlaku a v 64. minutě nečekaně udeřil. Bartošák našel centrem ve vápně Delarge a ten se ukázkovým volejem trefil milimetrově do horního rohu. Skóroval poprvé od červencového předkola Evropské ligy.

Slovan po gólu ožil a za chvíli pálil těsně vedle Machuča. Sparta se však poměrně brzy oklepala a začala závěrečný tlak. Deset minut před koncem se Letenští marně dožadovali penalty po zákroku na Lafatu a víc už v hektickém závěru i prodlouženém nastavení nezvládli.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav 1:0

21.11.2015 20:15

Góly: 56. Michal Ďuriš

Fotbalisté Plzně ve šlágru 14. kola první ligy doma porazili 1:0 třetí tým tabulky Mladou Boleslav a posunuli se na první místo o tři body před Spartu. Ta však má nedělní zápas v Liberci k dobru. O výhře Plzně rozhodl v 56. minutě Michal Ďuriš, který se jedenáctým gólem v sezoně osamostatnil v čele tabulky střelců. Boleslav tak přišla o sérii devíti zápasů bez prohry, Plzeň naopak vyhrála podeváté z posledních deseti ligových utkání.

Mladá Boleslav měla v sestavě i bývalého reprezentačního kanonýra Baroše, ten se však při rozcvičce zranil a šanci místo něj dostal Chramosta, který v minulé sezoně hostoval právě v Plzni. V sestavě Viktorie pak znovu dostal šanci Matějů místo zkušeného Rajtorala, nehrál ani reprezentační stoper Procházka.

Plzeň byla v souboji dvou ofenzivních týmů aktivnější, dostávala se do kombinací, ale chybělo jí efektivnější zakončení. Jedinou vážnější střelu tak za první půli vyslal Kolář, který po závaru vystřelil ze zákrytu dvou obránců, ale brankář Šeda stihl zasáhnout.

Postupně se ale začala osmělovat i Mladá Boleslav, která sice měla méně akcí, ale o to nebezpečnější. nejprve po kombinaci s Bořilem neuspěl Čermák, ve 31. minutě měl ale gól na kopačce Chramosta, ke kterému propadl na zadní tyč míč po rohovém kopu. Hostující útočník i dobře vystřelil, ale radost mu zkazil vynikajícím zákrokem brankář Kozáčik.

Ve druhé půli Plzeň zpřesnila finální fázi a odměnou jí byla v 56. minutě vedoucí branka. A pro Viktorii v této sezoně typická. Kovařík zleva odcentroval na přední tyč, kde se prosadil hlavou Ďuriš a vstřelil svůj jedenáctý gól.

Mladá Boleslav mohla rychle srovnat, ale domácí znovu podržel brankář Kozáčik, který rychle vyběhl k volnému Ščukovi, který ho zblízka nepropálil. Hosté pak převzali iniciativu, ale otevírali pro Plzeň prostor na brejky. Ta je však však nevyužila, ale v obraně zahrála bez chyby a Boleslav si už nevypracovala vyloženou šanci na srovnání.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava 3:1

21.11.2015 17:00

Góly: 21. Rafael Acosta, 64. Patrik Schick, 80. Patrik Schick - 89. Martin Dostál

Fotbalisté Baníku Ostrava nezvládli důležité podzimní utkání na půdě Bohemians Praha 1905 a po prohře 1:3 se jim nesestupové pozice vzdálily na propastných osm bodů. Po čtrnácti odehraných kolech baníkovci uzavírají ligovou tabulku s mizernými čtyřmi body.

V úvodní dvacetiminutovce se domácí Bohemians snažili nátlakovou hrou překonat dobře organizovanou obranu Baníku. K vážnějšímu ohrožení Pavlenkovy branky se Klokani nedostali. První velkou šanci ale domácí přetavili v gólovou radost. Ve 21. minutě si Acosta po perfektní Hubínkově přihrávce naběhl za ostravskou obranu a chladnokrevně přehodil vybíhajícího Pavlenku.

Inkasovaný gól baníkovce vybičoval k většímu úsilí. Běžela 25. minuta, když Lásik sklepl Lučićův centr pro Červenku, jenže útočník Baníku v akrobatické pozici na míč těsně nedosáhl. Sled zajímavých momentů pokračoval šancí domácího Čížka, jehož tvrdou ránu ve 27. minutě zlikvidoval Pavlenka. Ve 40. minutě vyrovnání viselo na vlásku, jenže Mondekovu střelu Zlámal vyrazil, a ačkoliv míč i tak směroval do branky, brankáře Bohemians zastoupil pohotový Škerle a míč odhlavičkoval do bezpečí.

Druhý poločas začal velkou šancí Červenky, který elegantní patičkou změnil směr Kukecovy střely, jenže míč letěl těsně mimo domácí brankový prostor. Baníkovci si nahlas říkali o vyrovnávající branku, ale v 63. minutě museli strávit další bolestivý úder. Narh ve stoprocentní šanci nastřelil tyč a z následného protiútoku se přesně ke vzdálenější tyči trefil Schick a zvýšil na 2:0 pro Bohemians.

Domácí tím definitivně zlomili odpor Baníku, navíc v 80. minutě přidali třetí branku. Na Jindříškův centr si naběhl Schick a hlavou vstřelil svou druhou branku v zápase. Definitivní podobu skóre dal minutu před koncem Dostál, který snížil na konečných 3:1 pro Bohemians Praha 1905.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Fastav Zlín 1:2

21.11.2015 17:00

Góly: 43. Jaroslav Tregler - 10. Štěpán Koreš, 59. Marko Jordan

Fotbalisté Zlína ve 14. kole první ligy vyhráli v Příbrami 2:1. Nováček venku zvítězil poprvé od červencového úvodního kola na půdě Bohemians 1905. První branku dal hostující Štěpán Koreš, ale ještě před pauzou odpověděl Jaroslav Tregler. O výhře Zlína rozhodl po změně stran střídající Chorvat Marko Jordan.

V úvodu aktivnější Zlín otevřel skóre v desáté minutě. Brankář Hruška sice výborně vyrazil střelu Železníka i Vukadinovičovu dorážku, ale Koreš už odražený míč napálil do odkryté sítě.

Za čtvrt hodiny na druhé straně Holý dobrým vyběhnutím zneškodnil průnik Štípka a pět minut před přestávkou zlínský gólman vytáhnul i Bednářovu hlavičku z rohu. Příbramští z tlaku vyrovnali ve 42. minutě. Pilíkův přímý kop propadl až do šestnáctky k Treglerovi a devatenáctiletý stoper hlavou vstřelil svůj premiérový ligový gól.

Hosté začali lépe i druhý poločas a v 58. minutě šli podruhé do vedení. Nákop z vlastní poloviny si výborně zpracoval Jordan, jenž po několika vteřinách na trávníku přesnou ranou překonal Hrušku. Také chorvatský útočník zaznamenal první zásah v nejvyšší soutěži.

Domácí na druhý gól odpovědět nedokázali a nedostali se prakticky do žádné šance. Náskok Zlína naopak mohl čtvrt hodiny před koncem navýšit Železník, jenže ve skluzu se mu nepovedlo dopravit míč do branky. V nastaveném čase pak Jordan ještě těsně minul branku. Příbram se Zlínem doma v lize prohrála po dvanácti letech.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Slavia Praha 0:2

21.11.2015 17:00

Góly: 33. Miljan Vukadinović, 59. Jaromír Zmrhal

Slavia dokázala vyhrát na těžké půdě Slovácka 2:0 a upevnila si páté místo v tabulce. Slovácko mělo několik dobrých příležitostí, ale Berkovec ani jednou nainkasoval. Naopak gólově se prosazovali hosté, konkrétně Vukadinovič se Zmrhalem.

První střelu na branku vyslal Havlík, ale Slavia jeho šanci bez problému ustála. O několik minut později hlavičkoval do břevna Došek a míč se poté odrazil mimo brankovou čáru. Slovácko své šance v úvodu nevyužilo a to je dost možná stálo výsledek celého utkání. Ve 22.minutě si první velkou gólovku vytvořila i Slavia. Po centru Vukadinoviče střílel nad Škoda, ale celé vzrušení by bylo I tak marné, neboť se mával ofsajd.

Po půlhodině hry Slavia zvýšila svůj tlak a nejprve Vukadinovič rybičkou donutil Heču k zákroku a o chvíli později už se mohl radovat ze vstřelené branky - 1:0 pro Slavii. V prvním poločase se mohlo skóre ještě několikrát měnit. Po dalším skvělém centru Vukadinoviče hlavičkoval Deli a jen těsně minul branku. Na opačné straně zase hlavičkoval Došek, ale netrefil zařízení.

Také ve druhém poločase se bylo na co dívat. Po Pitákově centru orazítkoval břevno Škoda a dva požadavky během jedné minuty na pokutový kop ze strany Slovácka zůstaly sudím nevyslechnuty. V 59.minutě využil zaváhání domácí defenzívy Jaromír Zmrhal a druhou brankou sešívaných výrazně přiblížil tři body na stranu Pražanů. Svěřenci trenéra Dušana Uhrina se následně opevnili na své polovině a domácím toho mnoho nedovolovali. Až čtvrthodiny před koncem znovu selhal v koncovce Došek a to hned dvakrát! Slavia si luxusní dvougólový náskok v pohodě uhlídala a získala tři body.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Dukla Praha 0:0

21.11.2015 17:00

Góly: -

V utkání mezi olomouckou Sigmou a pražskou Duklou sice branka nepadla, ale rozhodně bylo na co se dívat. Oba celky si vypracovaly několik příležitostí a alespoň dělba bodu je v tomto ohledu spravedlivá.

O první rozruch se postaral domácí Falta, jenže svůj pokus nenamířil přesně, ve 25. minutě zase na poslední chvíli odzbrojil Bergra jeden z domácích. Poté opět začala hrozit Sigma, Hálův centr odvracel Jeřábek a Šindelář hlavou sice vstřelil gól, ale ten kvůli ofsajdu neplatil. Ještě do konce prvního poločasu vyzkoušel pozornost Rady aktivní Falta, ale brankář Dukly ani tento pokus za svá záda nepropustil.

Ve druhém poločase se pokračovalo v nastoleném trendu. Šance i náznaky šancí se střídaly na obou stranách. Po hodině hry se domácím naskytla obrovská příležitost, ale na Faltův ostrý centr nikdo nezareagoval. Utkání jasně směřovalo k nerozhodném konci, ovšem jeho poslední minuty byly pořádně dramatické. Pět minut před koncem zápasu už překonal vyběhnutého Buchtu Přikryl, ale míč šel mimo tyče. Ještě větší šance na rozhodnutí zápasu se naskytla domácím, ale Malec netrefil poloprázdnou branku. Nastavený čas kýženou branku nepřinesl a Sigma Olomouc tak remizovala s Duklou Praha 0:0.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Zbrojovka Brno 2:0

20.11.2015 18:00

Góly: 60. Lukáš Vaculík (pen.), 71. Augusto Batioja

V předehrávce 14. kola Synot ligy zvítězila Vysočina Jihlava nad Zbrojovkou Brno 2:0 a učinila důležitý krok v záchranářských pracích. Naopak hosté nepotvrdili dobrou formu a po víkendu mohou opustit pátou příčku. O všem rozhodli z penalty Vaculík a Batioja.

Jihlava výrazně zahrozila v 11. minutě, kdy se sám před brněnským brankářem objevil Vaculík. Domácí "jedenáctka" místo koncovky zvolila ještě kličku a to byl kámen úrazu, Melichárek šanci zhatil a pokračovalo se bez branek. Na druhé straně mohl ztrestat laxnost v zakončení Brigant, ale postupoval až příliš z úhlu a Hanuš neměl problém. Za chvíli neuspěl v ještě větší šanci Michal Škoda a neujala se ani Krejčího nepříjemná rána.

Ve 38. minutě byli hosté velmi blízko vedení. Lutonský orazítkoval břevno a následně Řezníček netrefil odkrytou branku. To byl dost možná klíčový moment celého utkání, protože kdyby šla Zbrojovka před odchodem do šaten do vedení, utkání by se s velkou pravděpodobností vyvíjelo úplně jinak.

Poločas tedy skončil bez branek a tento stav vydržel až do 60. minuty. Přesně po hodině hry fauloval brankář Melichárek kličkujícího Mešanoviče a sudí nařídil pokutový kop. K němu se postavil Lukáš Vaculík a i když brankář vystihl směr, střela skončila v síti - 1:0 pro Jihlavu. Brno se k žádné odpovědi nepropracovalo a za dalších deset minut inkasovalo podruhé a opět u toho byl Vaculík. Tentokrát v roli nahrávače našel Augusta Batioju a ten přiblížil Jihlavě tři body.

Skóre nakonec mohlo být ještě vyšší a sám Vaculík k tomu měl několik dalších příležitostí, ovšem výsledek už se nezměnil. Zbrojovka tak po reprezentační přestávce nenavázala na dobrou formu a v Jihlavě možná trochu překvapivě padla.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň14102230:1332
2.Sparta Praha1492332:929
3.FK Mladá Boleslav1483337:2227
4.Slovan Liberec1475225:1626
5.Slavia Praha1465320:1223
6.Zbrojovka Brno1463515:1921
7.FK Jablonec1448225:1820
8.Fastav Zlín1462618:2320
9.FK Teplice1453623:2218
10.1. FK Příbram1452719:2817
11.1. FC Slovácko1452717:2717
12.Dukla Praha1437420:2016
13.Bohemians Praha 19051426616:2212
14.Sigma Olomouc1426612:2312
15.Vysočina Jihlava1433814:2812
16.Baník Ostrava14111211:324

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (446)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele