Synot liga - preview 14. kola

20.11.2015, 08:40, aktualizováno 22.11.2015, 09:08
Previews
Sparta cestuje do Liberce a jejím cílem bude návrat na vedoucí příčku, na níž jí v sobotu vystřídala Plzeň. Toto kolo české ligy pak uzavře severočeské derby, v němž Teplice přivírají Jablonec...
Slovan Liberec - Sparta Praha  (neděle 15:00)
Nedělním šlágrem 14. kola Synot ligy bude souboj čtvrtého týmu tabulky s lídrem soutěže. Do Liberce zavítá Sparta, která má před nedělním protivníkem náskok šesti bodů.

Severočeši budou hájit jedenáctizápasovou domácí neporazitelnost v lize, ze šesti zápasů v této sezoně ztratili pouze dva body. Liberci se nepovedl poslední ligový zápas před reprezentační pauzou, když v Brně překvapivě prohrál 1:3. Během přestávky absolvoval pohárový zápas v MOL Cupu, kde v prvním zápase osmifinále doma porazil Zlín 1:0. Trpišovského výběr se potýká s rozsáhlou marodkou, navíc nebude moci počítat s trojicí hráčů Koubek, Shala, Švejdík. Tito hráči hostují právě z pražské Letné a dle dohody klubů nemohou nastoupit. "Musíme sehnat Harryho Pottera, aby nám uzdravil půlku kádru. Jsme zatím úspěšní jak v Evropě, tak v lize. Prohráli jsme tady jen s Bragou. Věřím, že když se nám podařilo porazit týmy jako Hajduk Split nebo Kirjat Šmona, dokážeme to i se Spartou," prohlásil trenér domácích Jindřich Trpišovský, jehož tým potřebuje vyhrát, aby si udržel kontakt s nejlepším triem týmů soutěže.

Vedoucí Sparta nevyhrála poslední tři venkovní duely, během reprezentační přestávky také hrála v MOL Cupu. Na rozdíl od Liberce neuspěla, když na půdě druholigových Pardubic prohrála v prvním zápase osmifinále 0:1. Vrátit na vítěznou vlnu se pokusí ve městě pod Ještědem. V nejvyšší soutěži vedou Letenští tabulku před Plzní pouze díky lepšímu skóre. Aby uhájili vedoucí postavení v tabulce, potřebují na severu Čech uspět. "Liberec je v euforii. Jedeme tam s tím, že nás čeká těžký soupeř a náročné utkání. Hráči, kteří jsou v Liberci na hostování ze Sparty, jim možná chybět budou, ale třeba brankář Hladký v posledním utkání se Zlínem podal velice dobrý výkon. Takže mají hráče, kteří je dokážou nahradit," podotkl sparťanský asistent Zdeněk Svoboda.

V sestavě domácích bude ze zdravotních důvodů chybět trio Sackey, Obročník a O. Kolář. Otazníky visí nad starty Hovorky, Pokorného a Folprechta. To hosté přijedou bez čtyř zraněných Váchy, Breznaníka, Paixaa a Kováče. Nejistý je pak start Frýdka.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Coufal, Pokorný, Karišik, Bartošák - Pavelka, Folprecht (Soungole) - Jefremov, Josef Šural, Kerbr - Bakoš.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Mareček, Brabec, Costa, Hybš - Fatai, Dočkal, Jiráček, Matějovský, L. Krejčí - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.60 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - FK Jablonec  (neděle 18:30)
Celé 14. kolo české nejvyšší soutěže bude zakončeno severočeským derby mezi Teplicemi a Jabloncem. Oba týmy spolu sousedí v tabulce na osmém, respektive sedmém místě. Lépe jsou na tom hosté, kteří mají o dva body více.

Teplicím se momentálně nedaří, prohrály tři z posledních čtyř ligových zápasů a navíc doma dvakrát po sobě vyšly bodově naprázdno. Tuto bilanci se pokusí změnit proti neoblíbenému soupeři z Jablonce, nad nímž vyhrály pouze jednou v posledních šesti ligových vzájemných zápasech. "Budeme se chtít prezentovat naší hrou a navázat na dobrý výkon z minulého kola na Spartě. Musíme se ale vyvarovat chyb, které nás srážejí," poznamenal teplický kouč David Vavruška, jenž se bude muset obejít bez tří zraněných Grigara, Potočného a Novotného.

Jablonec se v uplynulém kole před reprezentační přestávkou dočkal vítězství po 5 kolech poté, co doma rozstřílel Olomouc 4:0. Nyní ho čeká cesta do Teplic a venku se mu letos daří, když čtyřikrát za sebou neprohrál. "V týmu je znát zklidnění, pohoda a sebedůvěra. Doufám, že navážeme na poslední dva zápasy a že se nám podaří v klidu a třeba i bez inkasovaných branek dovést zápas k vítězství," prohlásil jablonecký asistent Jiří Chytrý. Za hosty nenastoupí Crnkič, jenž byl přeřazen do juniorky a nejistý je pak start Matěje Hanouska.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Hora, Lüftner, D. Jablonský, Krob - Ljevakovič - Vondrášek, Vachoušek, Breite, Fillo - Bratanovič.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
V. Hrubý - Romera, M. Kysela, Pernica, Karavajev - Hübschman - Mingazov, Pospíšil, Trávník - Martin Doležal I., Tecl.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava  (sobota 17:00)
Očekávaný záchranářský duel mezi dvěma ze tří nejhorších celků tabulky bude k vidění v rámci 14. kola v Praze. Domácí Bohemians hostí ostravský Baník.

Klokani mají velkou šanci dopřát si před Vánocemi trochu klidu a téměř definitivně potopit poslední tým tabulky. Pokud vyhrají, vzdálí se Baníku na osm bodů a mohou opustit také sestupové pozice. Z posledních čtyř duelů prohrála Bohemka pouze jednou, přičemž v důležitém souboji s Jihlavou se dočkala prvního vítězství. Na ně bude chtít opět před vlastními diváky v Ďolíčku navázat, a sebrat tři body v dalším veledůležitém zápase. Doma Bohemians vstřelili pouze pět branek, z toho tři v posledních dvou zápasech. Domácí se musí obejít bez Cseha.

"Tréninky byly hodně výživné, a to i z toho důvodu, že jsme nehráli přípravný zápas. V tomto týdnu už tréninky probíhají jen v duchu příprav přímo na Baník. Ostrava hraje snaživý a agresivní fotbal, a to i když se nedaří. Budeme muset hlavně eliminovat jejich přechod do útoku," uvedl trenér Pivarník.

Baník má možná poslední šanci, minimálně před zimní přestávkou, jak se dostat alespoň trochu zpět do hry. V případě vítězství může Klokany stáhnout na dva body, v opačném případě bude ztráta k záchranářským pozicím nadále narůstat. Baník je venku tragický - prohrál všech sedm utkání. Naposledy z Ďolíčku však tři body vezl, bylo to letos v květnu po vítězství 2:0. Od té doby však kádr hostů výrazně oslabil. Hostům budou chybět zranění Kouřil a Sukup.

"Bude to pro nás velmi náročný zápas. Všichni víme, co je ve hře. Vstupujeme do období, které je z hlediska záchrany klíčové. Věříme, že to dokážeme zlomit a že přijde úspěšné utkání," řekl trenér Baníku Radomír Korytář.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Pauschek, Krch, Šmíd, Šírl (Havel) - Jindřišek - Acosta, Hubínek, Jirásek, Mosquera - Čížek
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - M. Dostál, Kaša, Machovec, Lučič - Ježdík, Lásik - Mondek, Kukec, Mičola - Narh
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FK Příbram - Fastav Zlín  (sobota 17:00)
Příbram přivítá v sobotu v rámci 14. kola české nejvyšší soutěže zlínského nováčka. Půjde o souboj dvou sousedů v tabulce, oba týmy okupují desátou a devátou příčku se 17 body.

Příbramští doma vyhráli pouze jednou v posledních čtyřech ligových zápasech. To se pokusí změnit proti Zlínu, s nímž v domácím prostředí prohráli pouze jednou ze sedmi vzájemných soubojů v lize. Navíc by si rádi spravili chuť po vyřazení z poháru poté, co nestačili v osmifinále na druholigový Hradec. "Je to důležitý zápas, ve kterém chceme potvrdit poslední výhru na Dukle. Se 17 body jsme zatím spokojeni. Před sezonou jsme se bavili o tom, že vzhledem k síle soupeřů doma by bylo slušným počinem uhrát za podzim 20 bodů. Myslím, že jsme schopni toho dosáhnout," řekl trenér Pavel domácích Tobiáš, jehož tým v posledních třech kolech nepoznal hořkost porážky.

Zlín ukončil šestizápasovou ligovou sérii bez výhry poté, co v regionálním derby doma zdolal Slovácko 2:1. Nyní by chtěl vylepšit bilanci venku, když v posledních pěti výjezdech získal jediný bod. "Hodně nám ta výhra po posledních nevydařených výsledcích pomohla. Do týmu se vrátila herní pohoda. Připravujeme se na nepříjemné standardní situace soupeře," řekl kouč hostí Bohumil Páník, jehož svěřenci v reprezentační pauze prohráli první zápas osmifinále MOL Cupu 0:1 s domácím Libercem.

V sestavě domácích bude chybět vykartovaný Zápotočný, rekonvalescent Boháč a zraněný Rezek. To hosté přijedou v kompletním složení.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Sus, Dosoudil, Tregler, Divíšek - Hnaníček, Krameš - Pilík, Barák, Štípek - Bednář.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Holý - Pazdera, Jugas, Hájek, Matějov - Holík, Janíček, Živulič, Koreš - Železník, Poznar.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Slavia Praha  (sobota 17:00)
Zajímavý souboj týmů ze středu tabulky nabídne zápas v Uherském Hradišti. Domácí Slovácko hostí Slavii, na kterou ztrácí tři body.

Slovácku se jakžtakž daří doma, venku však ojedinělé domácí ztráty nahradit často nedokáže, a tak po povedeném startu pozvolna klesá do druhé poloviny tabulky. Z posledních osmi kol vyhrál Habancův moravský soubor jen dvakrát a hned pětkrát prohrál. Na vítězství čeká víc než měsíc, když v půlce října těsně porazil poslední Baník. Slovácku bude chybět zraněný Kalouda, jinak je celý tým kompletní.

"Na jednu stranu Slavia ztratila doma body s Bohemians a prohrála i s Olomoucí, ale na druhou stranu zvítězila v Teplicích, remizovala v Jablonci a vyhrála ve Zlíně a Ostravě. Kvality soupeře známe, každopádně se musíme vyvarovat individuálním chybám, které nás provázejí a naopak musíme být produktivní v ofenzivě. Po selhání ve Zlíně chceme v sobotu vše odčinit v zápase se Slavií a každý z nás pro to musí udělat maximum," uvedl Habanec.

Slavia letos pracuje lépe než v předchozích letech a nesměle pokukuje po předních příčkách. V konkurenci nejlepších celků však stále podává nevyrovnané výkony, jako například při dvou posledních domácích zápasech, ve kterých odevzdala body Sigmě a Bohemians. Venku však styl Slavie na soupeře platí. Vyhrála zde již třikrát, přičemž inkasovala pouze čtyřikrát - nejméně v lize. Hosty trápí rozsáhlejší absence, kvůli zranění nehrají Štohanzl, Kenija a Latka, kvůli kartám Černý.

"Když se řekne Slovácko, tak se všem vybaví Libor Došek. Ten je nebezpečný v pokutovém území a prakticky každý druhý zápas dává gól. Ale my se nebudeme soustředit jen na Doška, musíme se soustředit na celou jejich útočnou fázi, která je po křídlech velmi kvalitní. My jsme hlavně ztratili body doma a musíme je někde získat. Slovácko má silný tým a my se musíme hodně soustředit na svou hru. Pevně věřím, že do toho hráči dají všechno a že potěšíme naše fanoušky. Určitě tam nepojedeme bránit, ale myslím si, že musíme hrát zodpovědně, protože nás čeká opravdu těžký soupeř," řekl trenér Uhrin.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Chvátal, Hofmann, Košút, Břečka - Šumulikoski - Diviš, Valenta, Havlík, Civič - Došek
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Frydrych, Bílek, Deli, T. Jablonský - Souček, Piták - M. Vukadinovič, Voltr, Zmrhal - Milan Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sigma Olomouc - Dukla Praha  (sobota 17:00)
Odpoutat se z nižších pater tabulky a vylepšit si špatnou bodovou bilanci se budou snažit oba celky, které se střetnou v Olomouci. Domácí Sigma i pražská Dukla si podzim jistě představovaly jinak.

Před startem sezóny byla Sigma po návratu do ligy tipována na klidný střed tabulky, ovšem ani po třinácti kolech se Hanáci stále nemohou vymanit z bezprostředního sestupového ohrožení. Především domácí výkony jsou zklamáním, vždyť Sigma doma vyhrála pouze jedinkrát z šesti utkání, během kterých vstřelila pouhých sedm branek. Jako jediný tým ligy padla s Baníkem. Domácí se musí obejít bez zraněných Chorého, Bystroně a Ordoše a vykartovaných Hály, Rajnocha a Navrátila.

"Dukla je kvalitní soupeř, který má zažité své automatismy. Myslím, že je v tom poměrně silná, i když nyní nemá takové výsledky, jaké by si představovala. Takže nás nečeká nic jednoduchého. Musíme eliminovat přednosti soupeře, to znamená kvalitní kombinaci. Chtěli bychom být hodně kompaktní, hodně agresivní, uvidíme, jak se nám to v zápase bude dařit. A samozřejmě potřebujeme zvýšit efektivitu, potřebujeme dávat góly, tam nás zatím tlačí bota," poznamenal Václav Jílek.

Velké zklamání prožívají také na Dukle, kde si Kozlův celek s početnou zahraniční akvizicí vydobyl v posledních letech slušné renomé a respekt u soupeřů. Možný atak pohárových příček se však letos nekoná, Dukla je pátá od konce a z dvanácti kol vyhrála jen třikrát. Venku Dukla sice prohrála pouze dvakrát, ve zbylých čtyřech případech však brala jen po bodech za remízu, a ztracené body z domácího hřiště tak venku nenabírá. Ani hosté nejsou kompletní, chybějí jim zranění Štětina, Přikryl a Néstor.

"Minulé utkání jsme prohráli doma s Příbramí, takže nám nic jiného nezbývá, než získat body na venkovním hřišti. Olomouc během podzimu vyměnila trenéra a po této změně šlo mužstvo nahoru. Čeká nás motivovaný soupeř, který také nemá moc bodů a bude chtít v utkání uspět. My musíme být motivovaní úplně stejně a snažit se vyrovnat jejich agresivitě a důrazu. Olomouc bude chtít hrát, takže budeme mít prostor pro ofenzivu. Doufám, že nám to bude vyhovovat a přivezeme domů ty ztracené body," řekl Luboš Kozel.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
M. Buchta - Štěpán, Hubník, Radakovič, Vepřek - Houska, Cana - Moulis, Petr, Zahradníček - Malec
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
F. Rada - Miloševič, Jeřábek, Gorkšs, Vrzal - Marek Hanousek, Považanec, Čajič - Berger, Krmenčík, Jakub Mareš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.55 - 3.30 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav  (sobota 20:15)
Sobotním šlágrem 14. kola české nejvyšší soutěže bude souboj mezi Plzní a Mladou Boleslaví. Utká se tedy druhý tým tabulky se třetím, bodový rozdíl činí dva body. Ten, kdo vyhraje, bude tabulce vévodit minimálně do nedělního večera.

Plzeň na Mladou Boleslav umí, když z posledních devíti ligových zápasů nebodovala naplno jen jednou. Ale jediná ztráta přišla při posledním měření sil, když doma na jaře prohrála 1:2. To byla zároveň poslední porážka Západočechů na vlastním hřišti. "Samozřejmě se hraje o důležité body. Boleslavi se povedlo dát dohromady velice slušné mužstvo, prokazuje to nejen herně, ale i výsledkově. Vstoupila do ligy velice dobře, je dva body za námi a má nejvíc vstřelených branek. To ukazuje sílu toho týmu," řekl kouč domácích Karel Krejčí, jehož svěřenci vyhráli osm zápasů v posledních devíti kolech.

Mladá Boleslav se nachází ve skvělé formě, když 9 kol v řadě nepoznala hořkost porážky a navíc poslední tři ligové zápasy vyhrála. Tuto spanilou jízdu se pokusí potvrdit proti úřadujícímu mistrovi. "Čeká nás mimořádně náročný protivník před plnými tribunami a všichni se na zápas těšíme. Půjdeme do něho s pochopitelným záměrem, že k udržení kontaktu s nejlepšími týmy ligového pořadí potřebujeme v Plzni bodovat," prohlásil trenér Středočechů Karel Jarolím, jehož svěřenci v letošním ligovém ročníku prohráli venku pouze jednou.

V sestavě domácích budou chybět oba rekonvalescenti Řezník a Pilař a zraněný Vaněk. Za hosty nebude hrát vykartovaný J. Rada, dva zranění Klobása s Veselovským a oba rekonvalescenti Hůlka s Fabiánem.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Bolek (Kozáčik) - Rajtoral, Procházka, Baránek, Limberský - Hrošovský, Hořava - Petržela, D. Kolář, Kovařík - Ďuriš.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - J. Kysela, Kúdela, Polom, Bořil - Ščuk, Malpon - Zahustel, Magera, Skalák - Baroš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.33 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vysočina Jihlava - Zbrojovka Brno  (pátek 18:00)
Souboj týmů s rozdílnou formou i postavením v tabulce bude k vidění v Jihlavě. Domácí Vysočina se bude proti Brnu snažit vybojovat teprve druhé domácí vítězství v sezóně, a posunout se ze sestupové pozice.

Pouze devět bodů má na svém kontě po třinácti utkáních Jihlava, která je podle předváděných výkonů pasována společně s Baníkem a s Bohemians na největší adepty na sestup. Výměna trenéra možná zapůsobila na krátko (vítězství v Teplicích, remíza po dobrém výkonu proti Liberci), následně však přišla porážka v důležitém souboji s Klokany a debakl v Mladé Boleslavi. Výkon a výsledek z domácího utkání proti Brnu tak ukáže opět trochu více, jestli je na tom Jihlava letos opravdu tak špatně. Relativně slušný výsledek uhrála Jihlava naposledy v poháru, kde remizovala na půdě Olomouce.

"Čeká nás velmi důležitý duel, v němž Brno bude hrát v pohodě a může umocnit své dosavadní velmi dobré výkony. Naopak my potřebujeme konečně uspět. Celé mužstvo musí podat výkon na hraně svých možností," uvedl asistent trenéra Jihlavy Roman Kučera.

Zbrojovka patří k příjemným překvapením ligy, ovšem pro ty, kteří sledují systematickou práci zkušeného trenéra Kotala, to takovým šokem není. Z posledních sedmi utkání padlo Brno pouze jednou, když vyhořelo s Teplicemi, jinak si však doma vyšláplo na Plzeň i Liberec. Podstatně více se tedy Brnu daří doma, venku však dokáže také držet se soupeři krok a i díky dobré defenzivě dovezla zvenku body ve čtyřech ze šesti případů. V reprezentační přestávce Brno odehrálo úvodní pohárový duel s Plzní.

"Musíme se vrátit k zodpovědnosti, jednoduchosti, nevymýšlet komplikovaná řešení. Zkrátka nedělat chyby a snažit se hrát svou hru, která nám kromě utkání v Plzni přinesla v posledních týdnech úspěchy," řekl trenér Kotal, který bude postrádat zraněného stopera Schustera, jenž podstoupil po zranění v tréninku artroskopickou operaci kolena a podzimní část ligy pro něj skončila.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Kryštůfek, Tlustý, J. Krejčí, Mišůn - Marek, Demeter - Nerad, Fulnek, Jungr - Mešanovič
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - R.Buchta, P.Buchta, Košťál, Lutonský - Zavadil, Chrien - Vávra, Škoda, Brigant - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha1392232:829
2.Viktoria Plzeň1392229:1329
3.FK Mladá Boleslav1383237:2127
4.Slovan Liberec1365224:1623
5.Zbrojovka Brno1363415:1721
6.Slavia Praha1355318:1220
7.FK Jablonec1347223:1619
8.FK Teplice1352621:2017
9.Fastav Zlín1352616:2217
10.1. FK Příbram1352618:2617
11.1. FC Slovácko1352617:2517
12.Dukla Praha1336420:2015
13.Sigma Olomouc1325612:2311
14.Bohemians Praha 19051316613:219
15.Vysočina Jihlava1323812:289
16.Baník Ostrava13111110:294

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (542)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele