Synot liga - preview 26. kola

22.04.2016, 08:35, aktualizováno 24.04.2016, 08:34
Previews
Dlouho očekávaný zápas je tu, Sparta hostí Plzeň a má zřejmě poslední šanci, jak ještě zdramatizovat boj o mistrovský titul. Dva zápasy jsou na programu odpoledne, Příbram by se v Brně ráda přiblížila k záchraně, totéž platí o Zlínu před domácím soubojem s Duklou...
Zbrojovka Brno - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
Natáhnout šňůru domácí neporazitelnosti už na osm utkání budou chtít fotbalisté Zbrojovky Brno, kteří přivítají trápící se Příbram. Hosté jsou jen tři body od sestupu a se svojí situaci dosti hazardují.

Brněnská Zbrojovka je jen čtyři body od pátého místa, tedy umístění, které ještě může znamenat Evropskou ligu. Svěřenci Václava Kotala mají velmi slušnou formu, na jaře zvítězili pětkrát a daří se jim zejména na domácí půdě. V minulém kole Zbrojovka nestačila na vedoucí Plzeň, se kterou sice vedla ale úřadující mistr dvěma brankami výsledek otočil.

V tomto kole se Zbrojovka představí opět doma a bude chtít natáhnout sérii domácí neporazitelnosti na osm utkání, soupeřem bude trápící se Příbram."Mají dobrou osu mužstva - Hruška, Zápotočný, Hnaníček, Rezek, Bednář či reprezentant Šabala. K tomu mladší, ale už zkušení hráči jako Mudra, Divíšek. Nečeká nás už vzhledem ke zmíněné situaci Příbrami nic lehkého, na druhou stranu ale očekávám, že soupeř bude muset hrát útočně. To je pro vývoj utkání vždy lepší a věřím, že diváci budou i tentokrát odcházet spokojení," nechal se slyšet kouč Václav Kotal.

Příbram odcestovala na Moravu se zcela odlišnými myšlenkami. Za deset kol vyhrála jen dvakrát a naposledy prohrála i s beznadějně posledním Baníkem, navíc před vlastními diváky. Svěřenci kouče Tobiaše se propadají tabulkou a v tuto chvíli už můžeme říct naprosto jasně, že hrají o záchranu. Jejich náskok před patnáctou Sigmou je jen tříbodový, takže jakýkoliv zisk z Brna by se dost hodil "Dostáváme teď hloupé góly, nevyužíváme šance a ztrácím zápasy. Začíná nám jít do tuhého. Věřím, že se ale semkneme a venkovní zápasy jako teď v Brně zvládneme," prohlásil příbramský trenér Pavel Tobiáš.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Hyčka, Košťál, P. Buchta, Keresteš - Malík, Zoubele, Lacko, Lutonský, Škoda - Řezníček
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Mudra, Tregler, Zápotočný, Divíšek - Hnaníček, Pilík - Šabala, Suchan, Rezek - Bednář
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - Dukla Praha  (neděle 17:00)
Netradičně v neděli se představí doma zlínští fotbalisté, kteří budou hostit pražskou Duklu, která ještě ve středu dohrávala 19. kolo proti Spartě.

Zlínští si v Teplicích vybojovaly teprve druhý bod během jara. Nyní se pokusí o první vítězství ve druhé polovině sezony. V útoku budou však oslabeni, neboť se jim zranili obě opory Diop a Poznar. Případný tříbodový zisk by pro ševce znamenal téměř jistou záchranu, neboť předposlední Olomouc v pátek nebodovala a náskok by činil tři kola před koncem již osm bodů. "Pokud zopakujeme náš výkon ze druhého poločasu utkání v Teplicích, tak máme naději na úspěch. Naším cílem je konečně dosáhnout na první jarní ligové vítězství. Vzhledem k absencím útočných opor máme hodně složitou situaci," řekl trenér domácích Bohumil Páník, jenž se bude vedle dvou výše zmíněných hráčů obejít i bez Živuliče.

Dukla v posledních šesti zápasech prohrála čtyřikrát. Před týdnem však doma smetla Jablonec 6:1. Další body mohla uhrát ve středeční dohrávce 19. kola proti Spartě, ta však díky nesprávně odpísknuté penaltě v 96. minutě nakonec zvítězila 2:1. Chuť si můžou Kozlovi svěřenci spravit ve Zlíně, kde hráli pouze jednou. Před dlouhými třináctými lety tam prohráli 0:3. "Zlín je namočený v boji o záchranu, takže bude motivovaný. Ale když navážeme na náš výkon z minulých utkání, přijdou i důležité body," tvrdí kouč Dukly Luboš Kozel, jenž se bude muset obejít bez obou zraněných Hrošša a Kovala. Nejisté jsou pak starty Breznanika a Manzii.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Pazdera, Jugas, Hájek, Hubáček - Janíček, Holík - Vukadinovič, Motal, Koreš - Fantiš.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Jurendič, Štetina, Gorkšs, Vrzal - Hanousek, Považanec, Daniel Tetour - Néstor, Mareš, Manzia (Berger).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.25 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Viktoria Plzeň  (neděle 20:00)
To nejlepší na závěr 26. kola české nejvyšší soutěže nabídne od 20 hodin večer zápas jara mezi Spartou a Plzní.

Fotbalisté Sparty odčinili zaváhání z uplynulého kola, kdy pouze remizovali s pražskými Bohemians 2:2. Ve středu totiž zvítězili v rámci dohrávky 19. kola v dalším malém pražském derby nad Duklou 2:1. Nyní však Ščasného svěřence čeká zápas pravdy. Pokud zvítězí nad vedoucí Plzní, budou dál držet naděje na titul a náskok na nedělního soupeře se sníží na pět bodů. "Nechci se v tuhle chvíli pouštět do diskuzí o titulu. Co chci, je, abychom předvedli proti Plzni výborný výkon před vyprodanou Letnou. Musíme zmobilizovat síly na ten zápas a zvládnout ho tak, jak jsme v této sezoně zvládali těžká utkání," prohlásil domácí trenér Zdeněk Ščasný.

Plzeň může pomalu slavit titul již tuto neděli, pokud zvítězí nad největším rivalem o ligový primát na pražské Letné. Ve zbývajících třech kolech by ji stačil k definitivě zisku mistrovské trofeje bod či jakékoliv zaváhání Letenských. "Vezeme si do Prahy slibný náskok a rádi bychom uhráli takový výsledek, který by nám dal klid do závěrečných kol," řekl trenér Západočechů Karel Krejčí, jehož tým se svou šňůrou výher bude po klubovém rekordu útočit i na ten český. S patnácti výhrami v řadě by se vyrovnala právě Spartě z roku 2000.

V sestavě domácích bude chybět čtveřice zraněných Mazuch, Holek, Zahustel a Šural. Hosté budou postrádat vykartovaného Matějů, rekonvalescenta Pilaře a dva zraněné Ďuriše s Krmenčíkem. Otazníky pak visí nad starty Hořavy, Holendy a Rajtorala.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Brabec, Kováč, Costa - Vácha - Mareček, Dočkal, Frýdek, Krejčí - Lafata, Juliš.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Baránek, Hubník, Limberský - Vaněk, Hrošovský - Kopic, Kolář, Kovařík - Holenda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.30 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - 1. FC Slovácko  (sobota 17:00)
Jablonec hostí v 26. ligovém kole Slovácko. Oba týmy pobývající ve středu tabulky vyšly v uplynulém kole bodově naprázdno, a tak mají v sobotu co napravovat.

Severočeši si nečekaně odvezli z pražské Julisky šestigólový výprask, když podlehli domácí Dukle 1:6. A vyhráli jenom jednou za posledních šest kol. Taková je aktuální forma Jablonce, jenž se ji zkusí vylepšit doma proti Slovácku. "Jednoznačně se musíme revanšovat jak výkonem, tak i výsledkem. To znamená, že naším jediným cílem je vítězství," prohlásil jablonecký trenér Zdenko Frťala, jehož svěřenci figurují na osmém místě daleko za pohárovými příčkami. Do Evropy se však můžou dostat přes tuzemský pohár, kde v semifinále změří síly se Spartou. V sestavě domácích bude chybět trojice zraněných Mingazov, Breda a Kubista. Nejisté jsou pak starty Masopusta a Beneše.

Po senzačním vítězství nad Spartou hráči Slovácka v dalších dvou kolech prohráli. V tabulce jim nyní náleží sedmá příčka. Na kontě mají o dva body více než jejich sobotní soupeř. "Naše úspěšná cesta se zadrhla, z naší hry se postupně vytratila agresivita. Z posledních čtyř zápasů jsme porazili pouze Spartu, potřebujeme už zvítězit," říká kouč Slovácka Svatopluk Habanec, jenž se bude muset obejít bez obou vykartovaných Kerbra a Koného.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Bárta - Romera, Pernica, Kysela, Hybš - Hübschman - Karavajev, Trávník, Rossi, Mihálik - Tecl.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Rada, Hofmann, Šimko - Šumulikoski - Diviš, Havlík, Daníček, Valenta - Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - Bohemians Praha 1905  (sobota 17:00)
Třináctá Jihlava v sobotu doma změří síly s jedenáctými Bohemians. Oba celky bojují o záchranu a od sestupových pozic jsou vzdáleny pět bodů.

Fotbalisté Vysočiny v domácím prostředí prohráli pouze jednou za posledních sedm kol. Nyní však narazí na neoblíbeného protivníka, s nímž z pěti vzájemných ligových zápasů ani jednou neslavili výhru. To se pokusí v sobotu změnit, aby se mohli přiblížit k záchraně. "Moc dobře si uvědomujeme mimořádný význam utkání. A to jak z pohledu umístění obou celků v tabulce, s jejich současného bodového zisku, vývoje soutěže a faktu, že do konce ročníku už mnoho utkání nezbývá. K jarním výkonům Bohemians máme respekt," řekl jihlavský trenér Michal Hipp, jenž nebude moci pro sobotní utkání počítat se třemi zraněnými Marcinem, Novotným a Tlustým.

Klokani jako jediní čekají v tomto ligovém ročníku na výhru venku. Další pokus je čeká v sobotu v Jihlavě. "Sice výhra bude znamenat téměř jistou záchranu, ale zásadnější je pro oba týmy, jak dopadne Olomouc v Boleslavi," přemítal kouč hostí Roman Pivarník, jenž se bude muset obejít bez vykartovaného Jiráska a zraněných Jindřiška a Mikešem. Otazník pak visí nad startem Hubínka.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Kukol, Krejčí, Šourek, Urdinov - Kučera, Šulek - Bazal, Hronek, Vaculík - Dvořák.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Čögley, Krch, Šmíd, Havel - Švec - Acosta, Hubínek (Čížek), Lulič, Mosquera - Schick.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.25 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Slovan Liberec  (sobota 17:00)
Fotbalisté Baníku Ostrava přivítají na domácím stadionu ve Vítkovicích pohárového aspiranta Slovan Liberec a pokusí se navázat na úspěšná představení z minulých dvou kol. Uspět bude chtít i Slovan, který sice má na čtvrtém místě dobrý náskok před Slavií, ovšem stále se může posunout i na třetí pozici.

Baník se nachází v herní pohodě, dvě kola po sobě dokázal naplno bodovat a pod trenérem Petrželou důstojně dohrává jinak nepovedený rok. Baníkovci si nejprve poradili se Slováckem a poté i s Příbrami shodně 2:1. Situace na dně tabulky se však nemění, domácí nasbírali v jarní části deset bodů, ale pouhé čtyři bodíky z podzimu jakékoliv naděje na záchranu přeci jenom rozmetaly.

Nicméně hrdost ke klubu se vrací i fanouškům, kteří patří v lize k těm nejlepším. V zápase s Libercem se dá očekávat slušná kulisa, která bude hnát domácí vpřed, ovšem v cestě stojí těžký soupeř. "V Liberci to mám rád, ale jakožto soupeř je nepříjemný. Nenechají ani metr prostoru, jsou to takoví buldoci. Z tohoto pohledu to bude těžké, musíme se vyrovnat s jejich tvrdostí a neustálým napadáním, a musíme být silní ve standardních situacích. To jsou takové tři věci, ve kterých je Liberec silný," prohlásil trenér Vlastimil Petržela. Baník bude outsiderem a to nejen kvůli postavení v tabulce, ale také pro absence Daniela Ožvoldy, Lukáše Vraštila i kapitána Daniela Holzera.

Liberec však nehodlá Ostravu podcenit. V lize má dobrou formu, třikrát v řadě naplno bodoval a upevnil si čtvrté místo před dotírající Slavií. "V Ostravě to bude těžké. Trénuje je pan Petržela, který je z Liberce, a Baník na nás určitě dobře nachystá. Bude to ale o nás, soupeř bude hrát nepříjemně a my se jim v tom budeme muset vyrovnat. Ostrava bude hrát běhavý, důrazný fotbal, ale to nám není cizí, takže musíme hrát stejně," prohlásil kapitán Liberce Pokorný. Liberec doma v prvním zápase nad Ostravou zvítězil 2:1 a stejný výsledek by bral i v odvetě.

Utkání bude v Ostravě rozhodovat sudí Franěk.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Dostál, Kaša, Mešaninov, Granečný - Lásik, Celba - Mondek, Hrubý, Helešic - Červenka
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Sýkora - Breite, Folprecht - Bartl, Shala, Vůch - Bakoš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.50 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slavia Praha - FK Teplice  (sobota 20:15)
Pražská Slavia potřebuje body do boje o Evropskou ligu, zatímco Teplice do bojů o záchranu. Větším favoritem budou v Edenu domácí, ale i přes první vzájemnou výhru nemají na Teplice dobré vzpomínky.

Slavia dvakrát v řadě ztratila a evropské poháry se jí výrazně vzdálily. Z pátého místa ztrácí parta Dušana Uhrina mladšího na čtvrtý Liberec už sedm bodů! Pochopitelně do Evropské ligy může vést cesta skrze MOL Cup, ale tam už Sešívaní neúčinkují a zatím není jisté, jak to celé dopadne. Slavia si naposledy rozdělila body s o záchranu bojující Olomoucí. "Čeká nás důležitý domácí zápas proti Teplicím, které jsou letos velmi nevyzpytatelné. Ale my se soustředíme na sebe a věříme, že po dvou remízových zápasech vyhrajeme. Výkonnostně bychom určitě chtěli navázat na utkání s Jabloncem," nechal se před utkáním slyšet záložník Miljan Vukadinovič.

Teplice také potřebují bodovat, možná více než Slavia. Severočeši stále nemají jistotu záchrany a vzhledem k tomu, že z deseti kol pouze dvakrát vyhráli, si dosti zahrávají. Teplicím patří aktuálně desáté místo, ale Sigma na ně ztrácí jen šest bodů. Hosté si v minulém kole nedokázali poradit se Zlínem a remizovali 2:2, přičemž v zápase vedli o dvě branky! Nyní čeká na Teplice cesta do Edenu. "Slavie bude chtít vyhrát, také se jí to v posledních kolech nedařilo. Budou do nás bušit, to by nám mohlo vyhovovat. Budeme hrát na brejky a věřím, že nějakou tu branku dáme," prohlásil Jakub Hora.

Slavia sice vyhrála první zápas 1:0, ale jinak nemá v posledních letech na Teplice zrovna dobré vzpomínky. Zvláště jedno datum straší slávisty ještě dnes, 19.8.2013 prohráli v Edenu s Teplicemi výsledkem 0:7! Forma Severočechů však nenasvědčuje tomu, že by se měl podobný výsledek opakovat.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Frydrych, Bílek, Deli, Bořil - Mihalík, Souček, Hušbauer, Zmrhal - Kenija - Mešanovič
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Hora, Lüftner, Jeřábek, Krob - Ljevakovič, Soungole - Vondrášek, Vachoušek, Fillo - Chukwuma
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.20 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Sigma Olomouc  (pátek 20:15)
V páteční předehrávce 26. kola Synot ligy na sebe narazí týmy Mladé Boleslavi a Olomouce. Půjde o souboj mezi nejlepším a nejhorším útokem soutěže.

Předposlední Olomouc, která stále hraje o záchranu, potřebuje v pátek bodovat. Na aktuálně nesestupovou čtrnáctou Příbram ztrácí tři body. Hanáci nyní jedou do města automobilů, kde se pokusí favorita potrápit. "Vnímáme, že Boleslav je soupeř, který má velmi dobrou ofenzivní kvalitu, což dokazuje počet vstřelených branek. Je to mužstvo, které dvakrát dokázalo zvrátit dvoubrankovou ztrátu, doma do remízy s Duklou, v Příbrami do vítězství. Takže i charakter toho mužstva je velmi silný. Na druhou stranu v posledních zápasech relativně dost inkasují, chtěli bychom se spíš zaměřit na tohle. My tam jedeme s nějakou taktickou vizí, s nějakým plánem. Pokud se nám to podaří naplňovat, tak myslím, že máme šanci. Pak už je to o tom sebevědomí, individuální odvaze," míní kouč hostí Václav Jílek.

Fotbalisté Mladé Boleslavi budou v následujícím kole hájit třetí příčku, před čtvrtým Libercem drží jednobodový náskok. V pátek nastoupí proti neoblíbenému týmu, s nímž vyhráli pouze jeden ze sedmi vzájemných ligových zápasů. Přesto jsou podle postavení obou mužstev v tabulce jasným favoritem. "Doma chceme navázat na výhru ze Slovácka a před našimi příznivci vyhrát, i když proti zachraňující se Olomouci to nebude snadný úkol. Sigmu i přes její nelichotivé postavení v tabulce považuji za silného a nebezpečného protivníka," prohlásil zkušený trenér domácích Karel Jarolím.

V sestavě domácích budou chybět oba zranění Kysela a Davydov. Za hosty nenastoupí potrestaný Buchta a zraněný Cana.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Diviš - Pauschek, Kúdela, Čmovš, Fleišman - Ščuk, Rada - Jánoš, Magera, Kalabiška - Chramosta.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Reichl - Hála, Šindelář, Radakovič, Vepřek - Navrátil, Houska, Ordoš, Ševčík, Falta - Chorý.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň25212251:1665
2.Sparta Praha25183452:1957
3.FK Mladá Boleslav25147454:3149
4.Slovan Liberec25146539:2548
5.Slavia Praha25118633:2241
6.Zbrojovka Brno251141029:3237
7.1. FC Slovácko251031231:4133
8.FK Jablonec25710839:3531
9.Dukla Praha25781037:3529
10.FK Teplice25761233:4127
11.Bohemians Praha 190525511928:3426
12.Fastav Zlín25751327:4226
13.Vysočina Jihlava25751325:4526
14.1. FK Příbram25731530:4624
15.Sigma Olomouc25491225:4021
16.Baník Ostrava25421925:5414

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1347)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele