Synot liga - souhrn 26. kola

22.04.2016, 22:08, aktualizováno 24.04.2016, 21:53
Komentáře a souhrny
Plzeň zvládla šlágr na Letné a k titulu jí zbývá už jen krok. Brno si poradilo s Příbramí, Zlín se rozešel nerozhodně s Duklou. Slavia doma v závěru neudržela vedení nad Teplicemi. Jablonec si zastřílel proti Slovácku. Jihlava si doma zkomplikovala situaci prohrou s Bohemians 1905, Baník nepřekvapil proti Liberci. Mladá Boleslav v pátek potvrdila roli favorita proti Olomouci...

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 0:3

24.04.2016 20:00

Góly: 11. Ondřej Vaněk (pen.), 84. Michael Krmenčík, 90+2. Michael Krmenčík

Plzeňská obhajoba titulu už je blízko, blizoučko. Viktorka zvládla šlágr kola a Spartu porazila na její půdě 3:0. Rozhodly pokutové kopy; zatímco Ondřej Vaněk svojí vypjatou chvíli zvládl, Bořek Dočkal totéž na druhé straně nesvedl. V závěru pak zasadil Sparťanům definitivní KO střídající Michael Krmenčík, když nejprve proměnil samostatný únik a v nastavení předvedl lob á la Karel Poborský.

Očekávaný šlágr začal pořádně zostra a jako první si vytvořili velkou šanci hosté. Vaněk z úhlu pálil na Bičíka, ten však bez problémů schoval míč do rukavic. V 10. minutě přišel první penaltový okamžik, Petr Jiráček zajel ve vápně do Petržely a sudí Zelinka neměl na vybranou. K penaltě se místo tradičního exekutora Koláře postavil Ondřej Vaněk a utaženou placírkou k tyči poslal Viktoriány do vedení. Sparta tak znovu v zápase prohrávala.

Domácí samozřejmě na nic nečekali a vrhli se do útoku. Po závaru před Kozáčikem nezakončil ani Juliš ani Lafata a skóre zůstávalo neměnné. Vzápětí na druhé straně hodně nebezpečně hlavičkoval stoper Hejda a Bičík musel vyrážet. Ve 26. minutě se dočkala penalty i Sparta. Neobratný skluz tentokrát předvedl Petržela, obětí byl Krejčí a ani tady neměl Zelinka na vybranou. Bořek Dočkal si po zápase s Duklou postěžoval, že penalta pro něj nebyla snadnou záležitostí, přesto se v tomto vypjatém zápase k penaltovému puntíku postavil, ale na rozdíl od zápasu s Duklou selhal. Dočkal zvolil razantní střelu doprostřed, ovšem hodně vysoko přestřelil! O chvíli později mohla Plzeň vést už o dvě branky, Kolářovu pěknou střelou ještě lépe vyrazil Bičík a udržel Spartu ve hře. První poločas byl vyrovnaný, Viktorka vedla zejména díky tomu, že dokázala svůj pokutový kop proměnit.

Sparta samozřejmě neskládala zbraně a ve druhém poločase už Plzeň jasně přehrávala. Bylo to logické, Viktoriáni se hnát dopředu nemuseli, zformovali obranný blok a vyčkávali, co domácí předvedou. Sparta si ve druhém poločase vytvořili několik vyložených šancí, ale ne a ne vstřelit branku. Postupně selhali Frýdek, Dočkal i Juliš. Až přišla 84. minuta a nesmyslné počínání Costy. Ten naskočil na Koláře, balón propadl a střídající Krmenčík postupoval sám na Bičíka. Únik vyřešil zkušeně, balón dostal do sítě a o vítězi bylo rozhodnuto! Letnou začínali opouštět i diváci a Plzeň si výsledek v pohodě pohlídala. V nastavení pak předvedl fotbalovou lahůdku znovu Michal Krmenčík, lobem á lá Poborský přehodil Bičíka a zvýšil už na 3:0. Domácí sparťanská neporazitelnost v této sezoně skončila, co je však důležitější, Plzeň na 99,9% obhájí mistrovský titul, což se naposledy povedlo Slavii.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - 1. FK Příbram 2:0

24.04.2016 17:00

Góly: 50. Michal Škoda, 57. Jakub Řezníček

Brněnská Zbrojovka dál živí naděje na evropské poháry. Moravané porazili Příbram 2:0 a na pátou Slavii už ztrácejí jen dva body. Brnu vystříleli výhru útočníci Škoda s Řezníčkem.

Domácí tak potvrdili výbornou formu v domácím prostředí. V zápase byli lepším týmem a tři body získali naprosto zaslouženě. Už v prvním poločase měli několik dobrých příležitostí, Zoubeleho centr se sice se štěstím dostal k Řezníčkovi a jeho ránu musel vyrážet Hruška. O chvíli později zakončoval po nacvičeném signálu sám Zoubele, ovšem ani on nebyl úspěšný. Příbram poprvé ohrozila brněnskou branku až ve 35.minutě, Bednář si pohlídal ofsajdovou hranici ale povyběhnutého Melichárka nepřekonal. Akce pak ještě pokračovala ale ani Rezek na zadní tyči nedokázal skórovat. První poločas tedy skončil remízou 0:0.

Branky začaly padat až ve druhém poločase a to výhradně do hostující sítě. Nejprve v 50.minutě využil ideální Buchtův centr na zadní tyči Michal Škoda a hned o sedm minut později přispěchal s gólovým příspěvkem i Jakub Řezníček. Akce byla podobná, znovu centroval Buchta a Řezníček podobně jako Škoda hlavou zamířil do černého. Dvoubrankové vedení už Brno nepustilo, Suchan měl sice možnost, ale balón poslal před Melichárkem hodně nad.

Čtvrthodiny před koncem centroval znovu Buchta ale tentokráte Chrien své spoluhráče Škodu a Řezníčka nenapodobil. Příbram nedokázala výsledek ani zkorigovat, Laňka trefil boční síť a na druhé straně Škoda netrefil branku. Zbrojovka doma opět nezaváhala a ba pátou Slavii ztrácí už jen dva body.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Dukla Praha 2:2

24.04.2016 17:00

Góly: 22. Štěpán Koreš, 84. Tomáš Janíček - 28. Néstor Albiach, 90. Néstor Albiach

Néstor Albiach se stal spasitelem Dukly, když vyrovnal v 90.minutě svojí druhou brankou na konečných 2:2. Zlín v zápase dvakrát vedl, ale výsledek nedokázal udržet.

Španělský ofenzivní hráč se poprvé představil domácímu publiku v 19.minutě, kdy jeho pumelenice ztroskotala na brankáři Holém. Nicméně do vedení šel Zlín, Dukla nedokázala zažehnat nebezpečí rohového kopu, balón se dostal až ke Štěpánu Korešovi a ten prostřelil golmana Radu. Vedení Zlínu vydrželo jen necelých šest minut. Néstor Albiach využil perfektního vysunutí Bergera a poprvé srovnal stav zápasu. Zlín mohl přeci jenom poločas ovládnout, ale v samém závěru Koreš hodně přestřelil.

Zatímco v prvním poločase měli možná o něco více ze hry Ševci, druhou půli začala mnohem aktivněji Dukla. Berger pálil nad a Albiacha vychytal Holý. Na druhé straně zase ohrozil hostující branku Holík ale Rada byl připraven.

Ševci se výrazně přiblížili třem bodům pět minut před koncem. Matějov šikovně sklepl balón pro Tomáše Janíčka a ten přesnou ranou k tyči rozradostnil domácí fanoušky. Jenomže ani tohle vedení Ševců netrvalo dlouho a znovu se o to postaral Néstor Albiach. Ve vápně si doběhl pro balón a z otočky neomylně vypálil.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Teplice 2:2

23.04.2016 20:15

Góly: 16. Milan Škoda, 51. Milan Škoda - 31. Davor Kukec, 86. Ivo Táborský

Hodně zajímavou divočinu přinesl závěr utkání mezi Slavií a Teplicemi. Sešivaní v zápase dvakrát díky Milanu Škodovi vedli, ale Teplice pokaždé srovnali krok. V nastavení navíc ve vůbec poslední šanci zápasu nedal Hušbauer penaltu.

Fotbalisté Teplic si směrem dopředu nevedli vůbec špatně a svojí sílu předvedli sešívaným už v 10.minutě, kdy Fillo pláchl Jablonskému a naservíroval balón Vachouškovi a jeho ránu Pavlenka vyrazil na rohový kop. Předvedli se i Slávisté a ihned z toho byla branka. Souček přenesl balón na Mihalíka a ten vykouzlil přesný centr na hlavu Milana Škody a Slavia vedla 1:0. Severočeši okamžitě zapli a jejich snaha za vyrovnání byla úspěšná. Hora ještě se svojí hlavičkou neuspěl ale zakrátko pohledná kombinace vyústila v prudkou přízemní střelu Kroba a vyrovnávaci branku Davora Kukece. Ten dobře přečetl hru a nepovedenou Krobovu střelu na zadní tyči usměrnil do sítě. Slavia mohla poločas vyhrát, Škoda byl několikrát dobře v náběhu ale hlavou zkrátka míjel cíl.

Po změně stran se pokračovalo v nastoleném trendu a to včetně střílejícího Milana Škody. V 51.minutě udržela Slavia balón poblíž pokutového území, Zmrhal ho hlavou vracel na malé vápno a Milan Škoda v záklonu opět hlavou uklidil míč do sítě - 2:1 pro Slavii.

Na tahu byli znovu hosté a defenzíva Pražanů se musela mít na pozoru. To se dařilo až do 88.minuty, kdy stoper Bílek nevyřešil situace podél postranní lajny ideálně, míčem napálil Filla a ten následně pelášil do vápna, přihrávkou pod sebe našel čerstvou sílu na hřišti Iva Táborského a bylo to 2:2.

Slavia se s tímto výsledkem nehodlala smířit a ve zbytku času obléhala teplickou branku. Josef Hušbauer si dokonce pokoušel vymodlit pokutový kop, ale sudí mu na jeho teatrální kousek neskočil. Nicméně Ljevakovičovi to možná bylo líto a tak si v poslední možné šanci chytl pod krkem Mešanoviče a penalta byla na světě. Osud zápasu si však se Slavisty "zašpásoval", Hušbauer, který si před pár minutami penaltu zkoušel vymodlit jí nakonec opravdu zahrával, jenže jí kopl tak bídně, že ji Grigar zpacifikoval a bylo po zápase. Červenou kartu ještě uviděl teplický Soungole. Teplice remizovali v Edenu se Slavii 2:2.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - 1. FC Slovácko 3:1

23.04.2016 17:00

Góly: 16. Stanislav Tecl, 50. Lukáš Masopust, 66. Martin Doležal - 88. Libor Došek

Jablonec odčinil ostudu s Duklou a doma nastřílel Slovácku tři branky. Trefili se Tecl, Masopust a Doležal. Domácí byli jasně lepším týmem a mohli vyhrát mnohem vyšším rozdílem, avšak Heča v brance Slovácka předváděl dobré výkony. Jedinou branku poraženého vstřelil Došek.

Domácí začali aktivně a bylo jasně vidět, že chtějí výkon z Julisky odčinit. Slovácko se v počátku jen bránilo, střela Pernicy se otřela o tyčku ale Stanislav Tecl už byl v 16.minutě úspěšný. Jablonečtí předvedli povedenou akci na jejímž konci byla přihrávka Hübschmana a neomylné zakončení zmiňovaného Tecla. Ve 32.minutě mohl stejný muž zvýšit, ale podběhnutí Heči potrestat nedokázal a balón z jasné šance poslal mimo. Jablonec i přes převahu další branku nevstřelil, na tu si museli diváci počkat až do druhého poločasu.

A dočkali se hned na jeho začátku. Mihálíkův centr z rohového kopu poslal za Hečová záda patou Lukáš Masopust. Jablonec se definitivně uklidnil a na branku Slovácka se valil jeden útok za druhým. Mihálík s Teclem společnou akci dva na jednoho neproměnili, ale o chvíli později už Jablonec stejně vedl o tři branky. Další střela Mihálíka se neujala ovšem dorážející Doležal už byl úspěšný.

Gólový rozdíl mohl být nakonec mnohem vyšší, ale Jablonečtí porakčovali v zahazování. Místo výsledku 4:0 nebo 5:0, kterému by se nikdo nedivil přišlo nečekané snížení. V jedné z mála akcí Slovácka snížil střídající Libor Došek, ale na více už se hosté nezmohli. V nastavení ještě předvedl svůj um golman Heča a pak už sudí utkání ukončil.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Bohemians Praha 1905 1:2

23.04.2016 17:00

Góly: 39. Petr Hronek - 42. Michal Šmíd, 54. Michal Hubínek

Už jen krůček schází pražským Bohemians 1905 k definitivní záchraně. Klokani zvládli klíčový souboj v Jihlavě a před patnáctým místem mají čtyři kola před koncem osm bodů. Naopak Jihlava ještě musí bojovat, situaci má však pořád ve svých rukou.

Úvod utkání nabídl vyrovnanou partii a až na nepřesnou střelu Mosquery k ničemu vážnějšímu během půlhodiny nedošlo. I přes absenci vyložených šancí však padly v prvním poločase dvě branky. Nejprve si ve 39.minutě vytvořil palebnou pozici Petr Hronek a nádhernou střelou do šibenice poslal Vysočinu do vedení, ale krátce poté, ve 42.minutě bylo srovnáno. Švecův dlouhý nákop usměrnil hlavou za záda golmana Hanuše Michal Šmíd.

Bohemians dokázali krátce po změně stran výsledek otočit a velkou zásluhu na tom měl v parádní formě hrající Tomáš Čížek. Veterán v dresu Klokanů si pohrál s domácí obranou, vytvořil jasnou tutovku pro Michala Hubínka a ten střelou k tyči nedal Hanušovi šanci - 2:1 pro Bohemians. Jihlava se dlouho nemohla dostat do tempa, až devět minut před koncem mohl po rohovém kopu srovnat Krejčí, ale Zlámal proti jeho hlavičce předvedl pohotový zákrok.

Hosté se v závěru úspěšně bránili a z protiútoku mohli vstřelit třetí gól. Acosta ale Hanuše na přední tyči nenachytal. Jihlava nakonec srovnat nedokázala a před vlastním publikem prohrála 1:2.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Slovan Liberec 0:2

23.04.2016 17:00

Góly: 11. Jan Sýkora, 59. Marek Bakoš

Slovan Liberec dokázal zvítězit v Ostravě a pojistil si čtvrté místo před Slavií. Hosté šli do vedení zásluhou Sýkory a ve druhém poločase krásným přímým kopem pečetil výsledek Bakoš. Baník si v zápase příliš šancí nevytvořil.

Souboj Baníku s Libercem byl pikantní pro Vlastimila Petrželu, jeho svěřenci dokázali zvítězit dvakrát v řadě, ale potvrdit to proti pohárovému aspirantovi to bylo složité.

Liberec začal naplňovat roli favorita ve 12.minutě, kdy předvedl rychlou akci a poněkud šťastnou koncovku. Přihrávku napříč pokutovým územím dopravil se štěstím do sítě Jan Sýkora, přičemž brankáři Šromovi nasadil jesličky. Liberec měl mírněji navch, ale o nějaké velké převaze nemohla být řeč. Tím spíše, že po půlhodině hry mohlo být srovnáno. Matěj Helešic se dostal do blízkosti Koubka, jenomže svůj pokus poslal trestuhodně nad.

Po změně stran byl obraz hry totožný, Liberec měl převahu ale žádné větši šance si nevytvářel. Až v 58.minutě vstřelil klíčový druhý gól Marek Bakoš. Zkušený forvard se postavil k volnému přímému kopu a krásnou střelou překonal Šroma. Dvougólový náskok už Liberec v pohodě hlídal a Baník k ničemu nepouštěl. Mladý kádr domácích to měl s Libercem těžké a nakonec se mu nepodařilo ani snížit. Slovan si díky výhře 2:0 upevnil čtvrté místo, Baník samozřejmě zůstává poslední.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Sigma Olomouc 4:1

22.04.2016 20:15

Góly: 3. Pavel Čmovš, 6. Jan Chramosta, 20. Tomáš Přikryl, 74. Ladislav Takács - 7. Šimon Falta

Mladá Boleslav na rozdíl od Slavie zápas se Sigmou Olomouc zvládla a nadále si bezpečně drží třetí místo. Středočeši vyhráli jasným výsledkem 4:1 když o všem důležitém rozhodli už v průběhu prvního poločasu.

Svěřenci Karla Jarolíma měli parádní start do utkání, když proěnili už ve třetí minutě rohový kop. Na Přikrylův centr si naskočil Pavel Čmovš a Bolka vedla 1:0. Ještě než se Sigma stačila rozkoukat a vstřebat první gól, inkasovala podruhé. Magera sklepl dlouhý Fleišmanův nákop pro Chramostu a ten zvýšil na 2:0. Sigma dokázala na druhý gól zareagovat okamžitě a hned minutu později si Šimon Falta položil brankáře a střelou do prázdné ještě umocnil divoký začátek utkání.

A další šance a vlastně i branky na sebe nenechaly dlouho čekat. Chramosta tentokrát Reichla nepřekonal ale ve 20.minutě Tomáš Přikryl ano. Ten udělal Reichlovi kličku a střelou do prázdné zvyšoval opět na rozdíl dvou branek. Trenér Jílek udělal ještě v prvním poločase změnu a místo stopera Radakoviče poslal na hrací plochu Jana Štěrbu. Defenzíva se pak skutečně zklidnila a do poločasu už neinkasovala.

Mladá Boleslav měla i po změně stran větší převahu, ovšem výsledek 3:1 setrvával. Až čtvrthodiny před koncem odvedl dobrou práci Magera, dalším sklepnutím posunul balón na Přikryla, ten ještě vyšperkoval akci přihrávkou na Ladislava Takácse a ten dělovkou definitivně rozhodl - 4:1. Mladá Boleslav má na třetím místě před zápasem Baníku s Libercem už čtyřbodový náskok. Naopak Sigmě se opět o něco více vzdálila záchrana.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň26222254:1668
2.Sparta Praha26183552:2257
3.FK Mladá Boleslav26157458:3252
4.Slovan Liberec26156541:2551
5.Slavia Praha26119635:2442
6.Zbrojovka Brno261241031:3240
7.FK Jablonec26810842:3634
8.1. FC Slovácko261031332:4433
9.Dukla Praha26791039:3730
10.Bohemians Praha 190526611930:3529
11.FK Teplice26771235:4328
12.Fastav Zlín26761329:4427
13.Vysočina Jihlava26751426:4726
14.1. FK Příbram26731630:4824
15.Sigma Olomouc26491326:4421
16.Baník Ostrava26422025:5614

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (805)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele