Synot liga - preview 20. kola

05.03.2016, 08:35, aktualizováno 06.03.2016, 08:46
Previews
Synot Liga nám na neděli přichystala čtyři utkání. Liberec si to rozdá se Slováckem, poslední Ostrava přivítá Duklu a pražská Sparta změří síly s Jabloncem. Plzeň se posléze utkán s Příbramí...
Slovan Liberec - 1. FC Slovácko  (neděle 16:00)
Liberec ve 20. ligovém kole přivítá na svém hřišti tým Slovácka, který pod Ještědem ještě nevyhrál ani jedno ze 13 vzájemných měřeních sil.

Severočeši po bezbodovém vstupu do jarní části pak v dalších dvou kolech naplno bodovali a v tabulce útočí na třetí Mladou Boleslav, s níž mají sice stejný počet bodů, ale horší skóre. Ke zvýšení sebevědomí v kabině domácích přispělo i pohárové vítězství nad pražskou Spartou. "Vím o tom, že Slovácko tady ještě nevyhrálo. Doufám, že v tom budeme pokračovat a navážeme na naše poslední výkony. Terén tady ale není dobrý a očekávám těžké utkání," míní liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

Slovácko vstoupilo do druhé části ligového ročníku stejným způsobem jako jeho nedělní protivník. Na úvod prohra s vedoucí Plzní, pak přišly výhry v Příbrami a doma nad Jihlavou. Nyní pocestuje sedmý tým tabulky pod Ještěd, kde se mu ještě nepodařilo naplno bodovat. "Liberci se podařilo zacelit mezeru po odchodu opor Pavelky a Šurala. Dokládají to poslední dvě ligová vítězství nad Jabloncem a v Teplicích. Nebezpeční jsou zejména střelci Bakoš, Rabušic a Vůch. My už nejsme pod takovým tlakem, proto si slibuji od našeho týmu zlepšený výkon," řekl hostující trenér Svatopluk Habanec.

Sestava domácích bude ochuzena o oba zraněné Karišíka a Bláhu. To hosté budou postrádat marody Kaloudu s Valentou, nejistý je pak start Diviše.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Sýkora - Karafiát, Breite - Jefremov, Shala, Vůch - Bakoš.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Rada, Košút, Chýla - Šumulikoski - Biolek, Koné, Havlík, Kerbr - Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FK Jablonec  (neděle 16:00)
Pražská Sparta ve 20. ligovém kole v neděli doma změří síly s Jabloncem. Letenští potřebují vyhrát, aby neztratili kontakt s vedoucí Plzní. To Severočeši by rádi potvrdili svou jarní formu.

Sparťané odehráli v týdnu pohárové utkání v Liberci, kde jejich trenér Zdeněk Ščasný kvůli nahuštěnému programu šetřil své opory. Ze severočeského města si nakonec odvezli prohru 1:2. Pro Letenské je však prioritou udržet krok s Plzní v boji o titul a dobře se připravit na osmifinále Evropské ligy proti Laziu Řím. Nyní čeká Ščasného svěřence ligový duel s Jabloncem, v němž neberou nic jiného než tři body. "Zápas s Jabloncem je pro mě naprosto zásadní. Chceme vyhrát. Zaprvé proto, že jsme doma silní, zadruhé chceme udržet kontakt s Plzní a navíc Jablonec je pro Spartu vždycky nepříjemný soupeř. Proto tomu byla uzpůsobena i sestava v pohárovém zápase v Liberci," řekl sparťanský lodivod Ščasný, jehož tým ztrácí na čelo tabulky nadále tři body. V sestavě pro nedělní utkání bude chybět vykartovaný Costa a otazníky visí nad startem Štěcha.

Jablonečtí fotbalisté slušně vstoupili do ligového jara, v němž totiž vyhráli dva ze tří zápasů. A v tabulce se prokousali již na šestou příčku. Nyní cestují na pražskou Letnou, kde se pokusí potrápit favorita. Venku se jim však moc nedaří, neboť pětkrát za sebou neslavili ani jedno vítězství. "Hrát otevřený fotbal by byla asi sebevražda. Budeme se snažit co nejdéle udržet Spartu v napětí. Sparta je momentálně ve velké formě a my v tom zápase můžeme jenom získat," prohlásil kouč hostí Zdenko Frťala, jenž bude postrádat dva zraněné Mingazova a Romeru a kvůli dohodě klubů Hybše.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Zahustel, Brabec, Holek, Frýdek - Dočkal, Vácha, Matějovský, Krejčí - Šural, Juliš.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Bárta - Karavajev, Kysela, Beneš, Hanousek - Hübschman - Masopust, Greguš, Pospíšil, Trávník - Tecl.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Dukla Praha  (neděle 16:00)
Prakticky jistý sestupující Baník bude doma usilovat o další body do zatím prvoligové tabulky. Do Ostravy přijede Dukla, které chybí odložený zápas se Spartou, ani tak však na tom v tabulce není dle svých představ.

Baník získal všech svých sedm bodů doma ve Vítkovicích. Bez šance proti Dukle není už jen proto, že na jaře pod vedením kouče Petržely předvádí odvážnější a bojovnější fotbal. Dukla je však přeci jen favorit a jakýkoliv bodový zisk by byl spíše příjemným překvapením. V sestavě domácích nenajdeme hráče, který by vstřelil více než jeden gól. Ostrava má s 41 inkasovanými góly nejhorší ligovou obranu a s 16 vstřelenými brankami spolu s Olomoucí nejhorší útok. Domácí nastoupí bez zraněného tria Mičola, Honiš, Kouřil.

"Od druhého zápasu se Zlínem už kluci pochopili, jak by měla vypadat důrazná a běhavá hra. Než budeme mít na všech postech potřebnou kvalitu, bude to chvilku trvat, ale nasazení se Zlínem nebo se Slavií bylo enormní, a to je důležité," řekl ostravský kouč Vlastimil Petržela.

Hosté měli poslední víkend volno, neboť pondělní dohrávka se Spartou byla kvůli sněhové chumelenici odložena. V soutěžním zápase se tak představili alespoň v týdnu v domácím poháru, ve kterém před tragickou návštěvou remizovali bez branek s Jabloncem. Dukla by v tabulce chtěla výš a k tomu bude potřebný tříbodový zisk v Ostravě. Venku v lize nevyhrála 13x za sebou, naposledy triumfovala loni v dubnu v Jihlavě. Navíc v posledních třech venkovních zápasech neskórovala. Změní to v Ostravě? Hostům budou chybět Čajič a Rada.

"Kdybychom si mysleli, že to bude lehké utkání, tak bychom dopadli jako Zlín. Děláme všechno pro to, abychom v neděli byli stoprocentně připravení," prohlásil hostující kouč Luboš Kozel.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Chmiel - Dostál, Kaša, Vraštil, Lučič - Ožvolda, Lásik - Mondek, Hrubý, Holzer - O. Šašinka
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Hroššo - Miloševič, Štetina, Gorkšs, Vrzal - Néstor, Považanec, Hanousek - Berger, Vašíček, Breznaník
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram  (neděle 18:15)
V neděli se představí i dva úhlavní kandidáti na titul. Jedním z nich je vedoucí Plzeň, která doma přivítá Příbram, které se ve Štruncových sadech vůbec nedaří.

Plzni se zatím daří držet tříbodový odstup od druhé Sparty. Již deváté ligové vítězství v řadě se pokusí připsat proti Příbrami, s níž neprohrála posledních šest vzájemných soubojů - z toho pětkrát vyhrála. V dosavadních třech jarních kolech Krejčího výběr vyhrál pokaždé o gól. "Asi všichni cítíme, že mužstvo má na víc. Snad se to nějakým zápasem zlomí, nicméně hlavně chceme udržet vítěznou vlnu. Věřím, že si vytvoříme tlak a soupeře přehrajeme," řekl trenér domácích a mimo jiné obyvatel Příbrami Karel Krejčí, pro něhož bude nedělní zápas mít speciální náboj. V sestavě domácích bude scházet zraněný Baránek a rekonvalescent Pilař.

Příbram na jaře uhrála zatím jeden bod i přesto, že ještě neskórovala. V tabulce ji patří až třinácté místo s pětibodovým náskokem od sestupového pásma. Nyní však zajíždí na neoblíbené místo. Ve Štruncových sadech totiž prohrála posledních šest zápasů a naposledy tam zvítězila před 13 lety. "Minulé utkání nám vůbec nevyšlo a nečekal jsem, že na tým padne taková deka, kterou teď potřebujeme setřást, i když budeme mít problém se sestavou a čeká nás těžký soupeř," uvědomuje si příbramský kouč Pavel Tobiáš, jenž se bude muset obejít bez obou vykartovaných Bednáře a Pilíka a kvůli dohodě klubů nenastoupí ani Štípek se Suchanem. Nejistý je pak start Zápotočného.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Matějů, Hubník, Hejda, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kovařík - Ďuriš.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Mudra, Chaluš, Tregler, Divíšek - Hnaníček, Krameš - Vošahlík, Rezek, Moravec - Šabala.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - FK Teplice  (sobota 15:00)
V Ďolíčku se představí rozjetí domácí, kteří stoupají tabulkou stále výš. Před týdnem již v tabulce o skóre předskočili dokonce i Teplice, svého sobotního soupeře. Hosté jedou do Prahy s cílem napravit poslední domácí zaváhání.

Klokani neprohráli již osm ligových utkání v řadě a pravidelně střídají domácí vítězství s remízami z venkovního hřiště. V tomto taktu chtějí pokračovat i v dalším duelu před vlastními diváky, kteří své borce poženou k páté domácí výhře v řadě. S Teplicemi poslední dva domácí duely Klokani vyhráli. Domácí nastoupí bez vykartovaného Mosquery a zraněných Jindřiška a Hradeckého.

"Je to škoda, že nám Mosquera pauzuje. Bylo jasné, že ho to potká, protože bez karty by nedokázal odehrát celé jaro. Musíme si poradit, hráče tam máme. Ve formě jsou Acosta, Bartek, Čížek a po lehkém zranění jde nahoru i Prošek. Hostům bude chybět hlavně Ljevakovič, je to klíčový hráč, spojka mezi defenzivními a ofenzivními hráči, kvalitní na obě strany, srdce mužstva. Bude to pro ně problém a budou si s tím muset poradit," předpovídá trenér Roman Pivarník.

Od Teplic se čeká víc. Jediné vítězství z posledních osmi utkání je bídnou vizitkou ambiciózního celku ze severu Čech pod vedením kouče Vavrušky. Na jaro Teplice doma zvládly duel s Příbramí a venku potrápily Plzeň, naposledy však jasně podlehly Liberci. Ve Vršovicích by chtěly nějaké body zpět, ideálně tři, které by znamenaly posun zpět před Klokany a vzdálení se sestupovým pozicím. Teplice však v Ďolíčku naposledy vyhrály v květnu 2008. Ani hosté nenastoupí zdaleka kompletní. Kvůli kartám jim chybí Ljevakovič a Soungole, zranění jsou Grigar, Potočný a Jeřábek.

"Chceme v následujících zápasech napravit poslední domácí zaváhání. V minulém utkání jsme dostali facku a museli jsme zapracovat na psychice hráčů," řekl teplický kouč David Vavruška.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Čögley, Krch, Šmíd, Havel - Švec - Acosta, Hubínek, Jirásek, Bartek - Schick
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Chudý - Vondrášek, Lüftner, Ciskaridze, Krob - Fillo, Gregáň, Vachoušek, Kodeš, Kukec - Hora
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.50 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Vysočina Jihlava - Sigma Olomouc  (sobota 15:00)
Jeden z nejdůležitějších duelů 20. kola bude k vidění v Jihlavě, kam zavítá Sigma. Oba soupeři jsou aktuálně nejžhavějšími adepty na druhé sestupové místo, a jejich vzájemný souboj tak může jednoho z nich dostat do lepší psychické pozice.

Jihlava na jaře dvakrát padla venku, v Jablonci a na Slovácku, a jednou remizovala doma se Slavií. Jediný bod je v konkurenci bodujících týmů slabým výsledkem v boji o záchranu. Vysočina je tedy aktuálně čtrnáctá, jediný bod před svým sobotním soupeřem. Jihlava má s 36 inkasovanými góly druhou nejhorší obranu ligy po Ostravě. Domácí trápí rozsáhlá marodka, do utkání nezasáhnou zranění Marek, Marcin, Mišůn, Klíma a Novotný.

"Při pohledu na minimální odstup mezi oběma celky moc dobře vnímáme důležitost nadcházejícího zápasu. Nejde o klíčový duel jara, ale jeho výsledek může v boji o záchranu mnohé napovědět," řekl trenér Jihlavy Michal Hipp.

Stejnou jarní bilanci, tedy jediný bod ze tří utkání, má také Sigma, pouze s tím rozdílem, že dvě utkání odehrála doma. Hanákům se nedaří prvoligový návrat a proti předpokladům se stále topí v suterénu tabulky. V průběhu sezóny zaznamenali pouze tři vítězství, jedno z nich doma právě proti Jihlavě. Jedním z velkých problémů Sigmy je neproduktivní útok, Olomouc má spolu s Ostravou nejhorší ligový útok (16 gólů). Venku Sigma vybojovala zatím jen pět bodů. Hosté se musí obejít bez Cany a Reichla.

"Je to přímý konkurent v sestupových vodách, tím pádem je důležitost zápasu vyšší. Kluci jsou v posledním období pod tlakem neustále. Loni se postupovalo, předtím se padalo, teď jsem zase v takové složité situaci pro mentální odolnost. Tak si na druhou stranu říkám, že už bychom být vůči tomu trošku rezistentní. Nicméně jak se ukázalo v některých zápasech, tak pořád tam ta hlava hraje zásadní roli. Takže to bude také o tom, kdo se na to lépe připraví," uvedl kouč Olomouce Václav Jílek.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Kryštůfek, Šourek, Krejčí, Urdinov - Šulek - Fulnek, Hronek, Kučera, Vaculík - Voltr
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Hála, Štěrba, Radakovič, Vepřek - Navrátil, Ševčík, Plšek, Šindelář, Falta - Mahmutovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Zbrojovka Brno - Fastav Zlín  (sobota 15:00)
20. kolo české nejvyšší soutěže nabídne v rámci sobotního programu i moravské derby mezi Brnem a Zlínem. V lepší náladě se nacházejí domácí, kteří na rozdíl od svého soupeře dokázali na jaře již vyhrát.

Brňanům patří v tabulce osmé místo, na jaře dosud vydolovali tři body za domácí výhru 2:0 nad Olomoucí. Právě o vlastní prostředí se budou chtít opřít, neboť z posledních čtyřech ligových zápasů na svém hřišti uhráli 10 bodů. Nejcennější vítězství získali proti Plzni a Liberci. Nyní se postaví proti Zlínu, který do ligového jara vstoupil bídným způsobem. "S mizerným výkonem, který někteří hráči předvedli v minulém kole v Jablonci, bychom proti Zlínu neuspěli. Nebyli jsme nebezpeční dopředu, vyráběli strašidelné chyby v obraně. Pouze návratem k poctivému výkonu a maximální zodpovědností můžeme myslet na bodový zisk," prohlásil trenér Brna Václav Kotal.

Zlín nedokázal vstoupit do jarní části stejným způsobem jako na podzim, kdy v úvodních obou kolech slavil vítězství. Nyní se odehrála tři ligová kola po zimní přestávce a Páníkův výběr stále čeká na první body. Ty se pokusí ulovit v Brně, kde v rámci nejvyšší české soutěže vyhrál naposledy před dlouhými 12 lety. "Brno je doma velice silným protivníkem, nebezpečný je na hrotu útoku Řezníček. Určitě je v našich silách konečně dosáhnout na první jarní bodový zisk," myslí si zlínský kouč Bohumil Páník, jehož tým figuruje v tabulce hned bod za Brnem.

V sestavě domácích bude chybět trojice zraněných Doležal, Jovanovič, Zoubele a nejistý je start Schustera. To hosté přijedou v kompletním složení.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Hyčka, Košťál, P. Buchta, Keresteš - Pašek, Zavadil, Malík, Lacko, Lutonský - Řezníček.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Holý - Pazdera, Jugas, Hájek, Matejov - Vukadinovič, Živulič, Holík, Koreš - Poznar, Diop.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.20 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Slavia Praha  (sobota 18:00)
Atraktivní duel na čele tabulky o pohárové pozice slibuje sobotní podvečerní zápas v Mladé Boleslavi. Domácí hostí Slavii, před kterou mají pouhé dva body náskoku. Duel bude výjimečný pro oba trenéry. Zatímco Karel Jarolím zažil největší úspěchy ve Slavii, Dušan Uhrin ml. patří mezi nejúspěšnější kouče v historii Mladé Boleslavi.

Mladá Boleslav doma válí. Z devíti utkání zde opanovala sedm při neuvěřitelném průměru téměř tří a půl vstřelené branky na zápas. Po dvou zápasech venku, ve kterých si po porážce na pražské Letné spravili chuť na Letné zlínské, se Středočeši těší na domácí prostředí, ve kterém hodlají prodloužit sérii pěti vítězství v řadě proti Slavii. V případě vítězství se domácí udrží na třetí příčce. Mladá Boleslav neprohrála se Slavií posledních deset ligových utkání. Tentokrát jí budou chybět zranění Polom a Hůlka.

"Doma chceme našim příznivcům předvádět ofenzivní fotbal završený výhrou, ale proti Slavii, která přes zimu hodně zkvalitnila kádr, nebude snadné očekávání fanoušků naplnit. Pro oba týmy bude zápas důležitý ve snaze prosadit se na pohárové příčky," pravil boleslavský kouč Karel Jarolím.

Zvítězí-li naopak hosté, půjdou na pohárové příčky oni. Slavia po zimních rošádách v kádru ještě neprohrála. Doma obě utkání zvládla vítězně, v Jihlavě remizovala. Až nyní proti Mladé Boleslavi však přijde ten pravý test v podobě kvalitnějšího soupeře, který pořádně prověří, jak na tom celek z Edenu opravdu je. Zatímco domácí mají s 44 góly nejlepší ofenzivu v lize, Slavia má s 16 inkasovanými brankami třetí nejlepší obranu. Hosté nastoupí bez nemocného Bílka, otazník visí nad Latkou, Bořilem a Barákem. Do utkání nemůžou zasáhnout Jan Štohanzl a Miljan Vukadinovič, kteří ve Slavii hostují právě z Boleslavi.

"Jestli chceme hrát poháry, musíme udělat všechno pro to, abychom to utkání vyhráli. V Boleslavi to velmi dobře znám, ale na druhé straně, kde jsou lavičky pro hosty, jsem snad ještě ani jednou nebyl. Samozřejmě to beru prestižně. Navíc je to zápas proti Karlu Jarolímovi, kterému jsem dělal asistenta. Těším se na to," uvedl Dušan Uhrin ml.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kysela, Kúdela, Čmovš, Pauschek - Jánoš, Rada - Přikryl, Magera, Kalabiška - Baroš
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Mikula, Frydrych, Deli, Jablonský - Souček - Zmrhal, Hušbauer, Mihalík - Železník, Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.25 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň19152238:1447
2.Sparta Praha18132339:1141
3.FK Mladá Boleslav19105444:2635
4.Slovan Liberec19105433:2335
5.Slavia Praha1996428:1633
6.FK Jablonec1968533:2426
7.1. FC Slovácko1982926:3426
8.Zbrojovka Brno1974819:2725
9.Fastav Zlín1973923:3224
10.Dukla Praha1857626:2422
11.Bohemians Praha 19051949622:2621
12.FK Teplice19631027:3421
13.1. FK Příbram19631023:3321
14.Vysočina Jihlava19451019:3617
15.Sigma Olomouc1937916:3116
16.Baník Ostrava19211616:417

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (640)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele