Synot liga - preview 19. kola

27.02.2016, 08:48, aktualizováno 29.02.2016, 08:54
Previews
Pondělní dohrávka české nejvyšší soutěže nás zavede na hřiště pražské Dukly, která přivítá Spartu. Ta potřebuje vyhrát, aby držela krok s vedoucí Viktorií Plzeň...
Dukla Praha - Sparta Praha  (pondělí 18:00)
Devatenácté kolo české ligy bude zakončeno netradičně až pondělí, kdy se v malém pražském derby představí týmy Dukly a Sparty.

Dukla v dosavadních dvou jarních zápasech bodovala pouze v tom prvním, kdy doma zdolala Liberec 2:0. Pak totiž vyšla bodově naprázdno proti Bohemians. Další pražské derby odehraje tentokrát doma proti Letenským. Výběr trenéra Luboše Kozla, kterému patří desátá příčka, by rád navázal na poslední domácí představení z loňského ročníku, kdy zvítězil nad Spartou 1:0. "Já od nás očekávám rapidně lepší výkon, než byl proti Bohemians. Protože kdybychom v něm měli pokračovat, nemáme šanci. Naštěstí hráči si to uvědomují, v domácím prostředí umíme a budeme bojovat o každý bod," uvedl na webu Dukly kouč Luboš Kozel, jehož svěřenci jsou od sestupových pozic vzdáleni šest bodů.

Sparta na jaře ještě ani jednou neklopýtla. Výtečně si vede i na evropské scéně, když i podruhé porazila ruský Krasnodar a zaslouženě postoupila do osmifinále Evropské ligy. Nyní se však musejí sparťané soustředit na tuzemskou soutěž, v níž nadále stíhají vedoucí Plzeň. Ta v sobotu vyhrála, takže opět budou usilovat o udržení tříbodové ztráty na čelo tabulky. "Dukla je jeden z těch fotbalovějších týmů v lize, který to nehrne vyloženě silou, ale chce hrát fotbal. To nám v těch zápasech celkem vyhovovalo, takže náš výkon proti Dukle v sezoně patřil k těm lepším," řekl pro klubovou televizi sparťanský středopolař a český reprezentant Bořek Dočkal.

Týmu z Julisky bude určitě chybět kvůli dohodě klubů Breznaník. Hosté budou pro změnu postrádat vykartovaného Costu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.60 - 1.75
více informací
Slavia Praha - Baník Ostrava  (neděle 17:30)
V neděli je na programu 19. kola české nejvyšší soutěže jediný zápas v pražském Edenu, kde domácí Slavia přivítá beznadějně poslední Baník, jenž před týdnem po dlouhé době okusil ligové vítězství.

Sešívaní po vítězném vstupu do ligového jara v uplynulém kole bezbrankově remizovali v Jihlavě a ztráta dvou bodů znamenala pokles na pátou příčku. Nyní si mohou zlepšit náladu v nedělním utkání, kde budou velkým favoritem. "Baník před týdnem vyhrál, my jsme bohužel remizovali v Jihlavě. Potřebujeme odčinit to, že jsme nevyhráli, i když jsme měli spoustu šancí, které jsme ale neproměnili. Pevně věřím, že teď budeme více koncentrovaní. Zdálo se mi, že v koncovce nám scházela stoprocentní koncentrace. S Baníkem očekáváme těžké utkání, i když za ně hrají mladíci, kteří se ale chtějí ukázat. My se ale musíme soustředit sami na sebe. Chceme, aby lidé chodili na náš stadion, a to dokážeme jedině tím, když budeme doma vyhrávat," prohlásil slávistický kouč Dušan Uhrín ml., jehož svěřenci prohráli pouze jedno z posledních sedmi kol a na jaře ještě ani jednou neinkasovali.

Fotbalisté Baníku ukončili sérii osmi proher poté, co doma překvapivě přehráli Zlín 3:0. Nyní mohou utnout další šňůru 13 porážek ze soupeřových hřišť. "Já se na Slavii těším, prožil jsem tam krásné roky, krásné období, na které se nedá zapomenout. Už proto bych chtěl, abychom tam odehráli dobré a vyrovnané utkání, ale bohužel máme spoustu problémů se sestavou. Uvidíme, jak se nám to podaří do neděle vyřešit, ale změn oproti Zlínu musí být hned několik. Plusem je určitě, že se po výhře nad Zlínem zvedla nálada v mužstvu. Každé mužstvo výhra povzbudí a to naše mladé, které si zatím moc výher neužilo, dvojnásob," tvrdí trenér hostí Vlastimil Petržela, jehož tým dělí od záchranářských pozic deset bodů.

V sestavě domácích bude chybět disciplinárně potretaný Kenija. To hosté budou postrádat trojlístek zraněných Míčola, Kouřil, Honiš, hrát také nebudou Dostál s Hrubým kvůli dohodě klubů. Nejistý je pak start Vraštila a Šroma.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Bořil, Bílek, Deli, Jablonský - Souček - Vukadinovič, Hušbauer, Zmrhal - Mešanovič, Škoda.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Chmiel - Sukup, Kaša, Mešaninov, Lučič - Lásik, Ožvolda - Mondek, O. Šašinka, Holzer - Červenka.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 6.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Slovan Liberec  (sobota 15:00)
Opět se o něco vzdálit sestupovým příčkám a získat více klidu do další fáze jarní sezóny se budou snažit Teplice v utkání 19. kola. Na Stínadlech přivítají v zimě oslabený Liberec, který venku v poslední době hrůzu nepouští.

Teplice vstoupily do jara pozitivně vítězstvím nad Příbramí, kterým přerušily sérii pěti utkání bez vítězství. Následně v Plzni těsně prohrály, ale předvedený výkon kouče Vavrušku mohl těšit. Zpátky před vlastními diváky by žlutomodří chtěli navázat na poslední domácí výsledek. Na podzim Teplice v Liberci prohrály 0:2. Domácí na utkání chystají charitativní akci "Slavte jako Ljeva", kdy se budou prodávat červené nosy nadace Konto Bariéry. Za Teplice nenastoupí Kukec (4 žluté karty), Grigar, Potočný ani Nivaldo.

"Chtěli bychom navázat na defenzivu z Plzně, ale přidat k tomu i ofenzivu. Být lepší ve finální fázi. Samozřejmě bychom chtěli dát nějaký ten gól, abychom viděli, kolik červených nosů se v hledišti objeví, sám jsem na to opravdu zvědavý. Doufám, že nosy uvidíme v utkání brzy," přeje si trenér David Vavruška.

Liberec je jedním z nejlepších mužstev doma, což prokázal i v prvním jarním duelu, když ve sledovaném derby udolal silný Jablonec. Venku je to však o poznání horší, nedaří se střelecky ani bodově. Poslední tři zápasy na půdě soupeře Liberec prohrál. Do Teplic jede tuto bilanci přerušit, aby stále držel kontakt se špicí a s pohárovými příčkami. Hosté nastoupí bez Karišika a Bláhy.

"Byl velký rozdíl v pojetí a přístupu mezi zápasy na Dukle a s Jabloncem. Musíme navázat na poslední výkon s Jabloncem, abychom nebyli jak na houpačce, jednou tak, podruhé tak, a nemuseli to zase zachraňovat příští utkání doma. To je pro nás pro všechny největší úkol, abychom ty domácí výkony dokázali přenést i do venkovních zápasů. Bohužel ty rozdíly jsou zatím velké, asi budeme muset koupit pět tisíc lístků, sehnat dopravu a přemístit fanoušky do Teplic. Teplice vypadají na začátku jara dobře, doma porazily Příbram 2:0, v Plzni sice prohrály 0:1, ale nebyly pod tlakem. Vím o tom, že se Liberci v Teplicích nedaří. Je to nejméně oblíbená destinace libereckého klubu. Nevím, čím by to mohlo být, takhle katastrofální bilanci mají týmy dlouhodobě maximálně na Spartě. Doufám, že tu sérii prolomíme," řekl trenér Jindřich Trpišovský.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Chudý - Vondrášek, Lüftner, Ciskaridze, Krob - Soungole, Kodeš - Hora, Vachoušek, Fillo - Vaněček
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Sýkora - Karafiát, Breite - Jefremov, Shala, Vůch - Bakoš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FC Slovácko - Vysočina Jihlava  (sobota 15:00)
Potvrdit vítězství z příbramské půdy bude chtít před vlastními fanoušky Slovácko. Do Uherského Hradiště přijede Jihlava, která je namočena do záchranářských bojů.

První jarní zápas proti mistrovské Plzni domácím nevyšel. Proti Jihlavě však již Slovácko potřebuje vylepšit domácí bilanci, kterou si v poslední době kazilo. Kromě vítězství nad Teplicemi remizovali svěřenci trenéra Habance s Jabloncem a prohráli také se Slavií. Velkou vzpruhou jsou pro Slovácko tři body z Příbrami, které vybojovali v samém závěru díky Doškově trefě. O něco více se tak vzdálilo sestupovým vodám, kde naopak plave Jihlava. Domácím chybí Kalouda a Valenta.

"Utkání s Jihlavou je pro nás velmi důležité a proto ho musím zvládnout, abychom se od Jihlavy oddělili o devět bodů a rázem bychom nebyli pod takovým tlakem. Už jsme v podobných situacích byli v předešlých sezónách a ne vždy jsme je zvládli. Proto bude dnešní zápas o to důležitější, a proto se na něj plně koncentrujeme celý týden," říká trenér Slovácka Svatopluk Habanec.

Na solidní závěr podzimu zatím Jihlava nedokázala navázat. Pravdou však je, že se na jaře utkala zatím jen s týmy s pohárovými ambicemi. Po porážce v Jablonci remizovala doma se Slavií. Pouhý bod náskoku na předposlední Olomouc by Vysočina ráda navýšila v Uherském Hradišti. Venku už letos dokázala dvakrát zvítězit - v Teplicích a v Ostravě. Hanušův start zatím není jistý, k Markovi, Marcinovi a Klímovi po víkendu přibyli zranění Mišůn a Novotný, navíc reprezentační povinnosti plní Štěpánek. Do sestavy se vracejí alespoň Kukoľ a Krejčí.

"Nemůžeme se koncentrovat pouze na Doška. Velkou kvalitu má i druhý hrot Koné. Předpokládáme, že proti nám v úvodní sestavě nastoupí oba dva, neboť o jejich hru se opírá ofenzíva celého mužstva. Jsou silní, udrží míč a dokážou jej rozehrát na nabíhající rychlonohé hráče, jako jsou Kerbr, Diviš nebo Havlík. Díky nim je fotbal v podání Slovácka hodně úderný a přímočarý," zhodnotil kvality soupeře asistent trenéra Kučera.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Chvátal, Košút, Hofmann, Chýla - Rada - Biolek, Havlík, Koné, Kerbr - Došek
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Vaculík, Krejčí, Šourek, Kryštůfek - Kučera, Hronek - Kukol, Šulek, Bazal - Voltr
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Bohemians Praha 1905  (sobota 15:00)
Zastavit sérii porážek a odpíchnout se k lepším výsledkům i pozicím v tabulce se bude snažit Příbram, která hostí Bohemians. Hosté jsou naopak v laufu a k Litavce jedou opět neprohrát.

Příbram ve dvou jarních zápasech ještě nebodovala, ani nevstřelila branku. Z klidného středu tak sklouzla až na 13. místo a na předposlední Sigmu má pouhé čtyři body náskoku. V posledních sezónách dobrá především na domácím hřišti, v aktuální sezóně pouhá tři vítězství z devíti utkání před vlastními diváky. Z posledních pěti domácích zápasů vyhrála Příbram jen proti Sigmě. Naštěstí se Tobiášovým svěřencům relativně daří i venku, kde vybojovali stejný počet bodů jako doma. Do Příbrami se vrací rodák a odchovanec Jan Vošahlík.

"Minulé domácí utkání jsme měli velkou převahu, ale nakonec jsme prohráli. Hráči byli psychicky hodně dole, protože taková prohra hodně bolí, proto jsme se soustředili na to, abychom je znovu zvedli před tímto velmi důležitým zápasem. Góly jsme teď nedávali, ale v Teplicích i proti Slovácku jsme měli dost šancí. Věřím, že to začneme zúročovat a začneme dávat góly," řekl Pavel Tobiáš, kterému chybí Dosoudil a zřejmě i Zápotočný.

Klokani se po bídném úvodu vzepjali a aktuálně jsou postrachem všech prvoligových klubů. Od října neprohráli již sedm utkání v řadě a s železnou pravidelností sbírají domácí vítězství a venkovní remízy. Prodloužit bodovou sérii budou chtít i v Příbrami, odkud si při poslední návštěvě odvezli tři body. Na podzim na vlastním stadiónu s Příbramí Bohemians remizovali. Hosté se musí obejít bez Jindřiška a Hradeckého.

"V Příbrami bychom chtěli prodloužit sérii, kterou jsme začali. To znamená minimálně neprohrát, ale vštěpujeme hráčům, už dlouhodobě, že chceme v každém zápase uspět vítězně. Pokud se to nepodaří, remízu bereme. Příbram není v komfortní situaci, ale v té nejsme ani my. Mají kvalitní ofenzivu. Bednář umí dávat góly, je pro soupeře stále nebezpečný. Štípek a Pilík jsou kvalitní hráči do ofenzivy," uvedl Roman Pivarník.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Sus, Chaluš, Tregler, Mudra - Hnaníček, Pilík - Vošahlík, Rezek, Štípek - Bednář
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Čögley, Krch, Šmíd, Havel - Švec - Acosta, Hubínek, Jirásek, Mosquera - Schick
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 3.60 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fastav Zlín - FK Mladá Boleslav  (sobota 15:00)
V sobotním programu 19. kola české nejvyšší soutěže dojde na souboj sedmého týmu tabulky se třetím aneb Zlín doma vyzve Mladou Boleslav.

Zatímco zlínský nováček do podzimu vstoupil dvěma výhrami, tak na jaře v prvních dvou zápasech vyšel bodově naprázdno. V minulém kole překvapivě snadno podlehl beznadějně poslednímu Baníku 0:3. Tuto hořkou porážku bude chtít Páníkův výběr v sobotu odčinit a navázat na podzimní výsledky. "Porážka v Ostravě znamenala průšvih. Mrzelo mě zejména to, že i když se nedařilo, tak někteří hráči neodvedli výkon na hranici svých možností a nebojovali podle mých představ. Za svůj nepoctivý výkon půjdou tito hráči pouze na lavičku. Proti Mladé Boleslavi chceme před domácím publikem naši pošramocenou reputaci napravit a vrátit se na podzimní vítěznou vlnu. Náš nadcházející soupeř má silný kádr. Uspět můžeme pouze kvalitním výkonem, poctivou fotbalovou prací a bojovností. Prostě takovým výkonem, který jsme navzdory porážce podali proti Spartě," řekl trenér domácích Bohumil Báník, jehož tým porazil Boleslav pouze ve dvou případech z posledních osmi ligových zápasů.

Mladoboleslavští měli na úvod jara stejné soupeře jako Zlín. Na úvod porazili Baník 3:0 a před týdnem podlehli domácí Spartě 0:2. Navzdory porážce udrželi třetí místo, i když se jim bodově dorovnal Liberec. "Podruhé za sebou jedeme ven a nechceme podruhé zůstat bez bodu, i když ve Zlíně očekávám mimořádně náročné utkání proti dobře organizovanému soupeři," prohlásil kouč hostí Karel Jarolím, jehož svěřenci porazili zlínský tým v sedmi z posledních osmi vzájemných ligových zápasů.

Domácí nehlásí žádné absence, to hosté přijedou bez potrestaného Baroše, zraněného Poloma a obou rekonvalescentů Kúdely a Malpona.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Pazdera, Jugas, Hájek, Hubáček - Vukadinovič, Živulič, Holík, Koreš - Poznar, Diop.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kysela, Kúdela, Čmovš, Fleišman - Ščuk, Rada - Přikryl, Magera, Čermák - Chramosta.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.25 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Zbrojovka Brno  (sobota 15:00)
Před sezónou by jen málokdo tipoval, že v této fázi soutěže půjdou v tomto duelu z lepšího místa hosté z Brna. Jablonec má na Zbrojovku dvoubodovou ztrátu a dostane se před ni, pouze pokud zvítězí.

V Jablonci, jak známo, proběhla po nepovedeném podzimu řada změn. Z pohledu jablonecké historie hvězdný tým však po vítězství nad Jihlavou nebodoval ve sledovaném derby, a čelo mu tak stále utíká. Před vlastními diváky zvítězil v devíti duelech pouze dvakrát. Třetí vítězství musí Frťalův soubor předvést proti Brnu, které v Jablonci vyhrálo naposledy v roce 2007. Domácí nastoupí bez Mingazova a Romery.

"Brno prošlo v letošní sezoně takovým progresem, vždyť porazili Plzeň, Mladou Boleslav či Slavii. Rozhodně nás nečeká nic jednoduchého, domácí prostředí nám ale velí povinnost zvítězit. I přes porážku v Liberci věříme, že nás fanoušci přijdou povzbudit. Jejich podpora tam byla obdivuhodná a nesmírně si jí vážíme," uvedl trenér Frťala.

Brno na podzim výrazně zaváhalo jen párkrát. Povedené předvánoční představení zakončené v horní polovině tabulky pokazily jen domácí debakly s Teplicemi a právě s Jabloncem. Brno tedy má Severočechům co oplácet, navíc v Jablonci bude hájit svou krásnou šestou pozici. K utkání mohou jet hosté v klidu s vědomím, že poslední ligový zápas zvládli za tři body a v Jablonci se toho od nich příliš neočekává. Taky proto, že v posledním zápase se nechal úmyslně vykartovat útočník Řezníček, a v Jablonci se tak nepředstaví.

"Variant máme v hlavě několik. Důležité bude i to, jak nastoupí soupeř, který doma proti Jihlavě hrál paradoxně na jednoho útočníka, zatímco v Liberci na dva. Jsme připraveni, zkoušeli jsme obě varianty a je na hráčích, aby to dokázali realizovat na hřišti. Jinak mohu prozradit, že složení týmu prakticky měnit nebudeme," dodal kouč Václav Kotal, který kromě Řezníčka postrádá také Doležala, Jovanoviće, Schustera a Zoubeleho.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Bárta (Valeš) - Karavajev, Kysela, Pernica, Hybš - Hübschman - Trávník, Pospíšil, Breda - Doležal, Tecl
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Hyčka, Košťál, P. Buchta, Keresteš - Pašek, Zavadil, Malík, Lacko, Lutonský - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 4.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň  (sobota 18:00)
V sobotu se představí i lídr tabulky z Plzně, který v rámci 19. kola zajíždí na Hanou změřit síly s Olomoucí. Ta se nyní ocitá na předposledním místě.

Hanáci v dosavadních dvou jarních zápasech uhráli pouze jeden bod, který získali hned v tom prvním utkání. Doma remizovali s Bohemians 2:2, v uplynulém kole podlehli domácímu Brnu 0:2. Nyní vyzvou lídra tabulky, se kterým se v nadcházejících pěti dnech utkají hned dvakrát. Ve středu se totiž spolu střetnou i v rámci čtvrtfinále Poháru FAČR. "Plzeň je pro nás ideální soupeř v této situaci. Po utkání v Brně, které jsme nezvládli, přichází mužstvo, které je jasným favoritem, od nás se moc nečeká a o to větší můžeme mít motivaci. Soupeř má vysokou kvalitu, zažité automatismy. Když jim dáte prostor, šance si připraví. Čeká nás strašně těžký zápas, ale zase je to zápas, kde nemáme co ztratit," pronesl trenér Sigmy Václav Jílek, jenž se bude muset obejít bez vykartovaného Mahmutoviče.

Plzeň bude v hanácké metropoli útočit na svou osmou ligovou výhru v řadě, navíc nad Olomoucí vyhrála v posledních pěti ligových zápasech. V tabulce nadále vedou Západočeši o tři body před dotírající se Spartou. Aby nedali šanci se přiblížit svému hlavnímu rivalovi o titul, musí proti předposlednímu týmu tabulky uspět. "Náš herní projev není úplně takový, jak bychom si představovali, ale pohled na tabulku je příjemný. Věřím, že šest bodů získaných na jaře nás do toho zápasu povzbudí a rádi bychom na ty dvě výhry navázali. Musíme zlepšit přechodovou a hlavně finální fázi a podat týmový výkon. Olomouci nevyšel úvod jara, takže si asi spoustu věcí vyříkali. Z tohoto pohledu nečekám nic jednoduchého, protože se budou chtít odrazit k lepším zápasům. My tam ale chceme splnit roli favorita," prohlásil plzeňský kouč Karel Krejčí, jenž nebude moci počítat s rekonvalescentem Pilařem.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Hála, Štěrba, Radakovič, Vepřek - Petr, Houska, Šindelář, Ordoš, Navrátil - Malec.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Matějů, Hejda, Baránek, Limberský - Hořava, Hrošovský - Kopic, Kolář, Kovařík - Ďuriš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.75 - 3.75 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň18142237:1444
2.Sparta Praha18132339:1141
3.FK Mladá Boleslav1895442:2632
4.Slovan Liberec1895430:2332
5.Slavia Praha1886425:1530
6.Zbrojovka Brno1874719:2425
7.Fastav Zlín1873823:3024
8.FK Jablonec1858530:2423
9.1. FC Slovácko1872923:3323
10.Dukla Praha1857626:2422
11.FK Teplice1863927:3121
12.Bohemians Praha 19051848622:2620
13.1. FK Příbram18621023:3320
14.Vysočina Jihlava1845918:3317
15.Sigma Olomouc1837816:3016
16.Baník Ostrava18211515:387

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (751)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele