Synot liga - souhrn 19. kola

27.02.2016, 16:55, aktualizováno 28.02.2016, 19:27
Komentáře a souhrny
Slavia porazila ostravský Baník a upevnila si průběžnou pátou příčku. Další tři body má Plzeň, Viktoria uspěla v Olomouci a znovu odskočila Spartě na rozdíl šesti bodů. Mladá Boleslav potvrdila pohárové ambice a vyhrála 2:0 ve Zlíně, Liberec dal v Teplicích dokonce ještě o jednu branku více. Jablonec doma neměl problémy s Brnem, Slovácko si nakonec poradilo s Jihlavou...

Slavia Praha - Baník Ostrava 3:1

28.02.2016 17:30

Góly: 32. Tomáš Souček, 37. Tomáš Souček, 65. Tomáš Souček - 27. Dyjan Carlos De Azevedo

Ostravský Baník se sice na Slavii ujal senzačního vedení, ale domácí potvrdili roli favorita a třemi brankami výsledek úspěšně otočili. Zápas měl jednoznačného hrdinu Tomáše Součka, autora hattricku.

Slavia vstoupila do utkání dle předpokladů aktivně, Mešanovič se efektivně pokoušel o nůžky, ale Šrom jeho pokus lapil. Zanedlouho se dostal k nebezpečné hlavičce Frydrych, ale i tuto šancí Baník přečkal. A byl to právě někdejší hráč Baníku, který svojí chybou umožnil Baníku jít do senzačního vedení. Frydrych ztratil balón, De Azevedo si všimnul povyběhnutého Berkovce a pěkným lobem otevřel střelecký účet utkání!

Pražané se ale inkasovanou brankou nenechali rozhodit a velmi brzo odpověděli. Slávisté předvedli pěknou akci, na jejímž konci byl Souček a od něho skončil míč za brankovou čarou, ale bylo to s velkým štěstím. Míč pod Šromem podklouzl a doslova se doplácal do sítě - 1:1. Jen o několik málo minut se Souček opět dostal k míči a s výraznou tečí otočil skóre ve prospěch Sešívaných! Slavia následně hodně ožila a Šrom musel znovu zasahovat, tentokrát po ráně Hušbauera. Poločasové vedení domácích bylo zasloužené, nicméně Baník ukázal, že může být nebezpečný a že jej není radno podceňovat.

Baník se držel i po změně stran, byť si žádnou gólovou šanci nevytvořil, ale nakonec v 65.minutě inkasoval třetí gól a hádejte od koho. Tomáš Souček zatáhl míč do vápna a šikovně obstřelil Šroma, čímž zkompletoval hattrick. Slavia měla i další velké šance a mohla vyhrát mnohem vyšším rozdílem, ale Baník už neinkasoval.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň 0:1

27.02.2016 18:00

Góly: 48. Tomáš Hořava

Vyloučení Radakoviče, neproměněná Kolářova penalta či karetní "kauza Hála" v podání sudího Lercha. To vše bylo k vidění v Olomouci a především, vítězství Viktorie nejtěsnějším způsobem. Jedinou branku zápasu obstaral "olomoucký" Tomáš Hořava.

Na Andrově stadionu se čekalo jen deset minut, než padla první branka v zápase. Mělo to však háček, Ďuriš zakončoval akci, která byla ofsajdová a sudí si toho dobře všiml a branku neuznal. Zahrozit dokázala i Sigma, po centru Falty se dostal k hlavičce Radakovič, jenže naštěstí pro Plzeň netrefil branku. Dobrá příležitost se naskytla také Jakubu Petrovi, který se snažil individuální akcí zbavit svého strážce. Do pokutového území se dostal, ale obrana ho na poslední chvíli zastavila.

Ve 25. minutě došlo ve vápně Hanáků k penaltovému okamžiku. Hála se dostal do špatné pozice, kdy sáhl na Kovaříka, ten šel k zemi a sudí odpískal penaltu. Daniel Kolář zatím Viktorku táhne svými góly, ale tentokrát situaci nezvládl, golman Buchta penaltu chytil a pokračovalo se za stavu 0:0. Skóre se nezměnilo ani po střele Limberského či na druhé straně šanci Navrátila, který promáchl. Sigma hrála s vedoucím týmem Synot ligy vyrovnanou partii a první poločas skončil zaslouženou remízou.

Ve druhém dějství se ale děly věci. Nejprve ve 48. minutě vstřelila Viktoria vedoucí gól, když se hezkou šajtlí prosadil Tomáš Hořava. Olomoucký odchovanec branku nijak neslavil, každopádně Viktorka vedla 1:0 a na tahu byla Sigma. Falta se se dostal k hlavičce, ale opět netrefil zařízení. V 66. minutě došlo k několika důležitým situacím. Nejprve uviděl Uroš Radakovič červenou kartu za to, že se ohnal loktem při souboji s Ďurišem, což se domácím fotbalistům vůbec nelíbilo. Hála se pak vehementně potřeboval slovně ulevit před sudím, přičemž si přitom počínal tak, že mu sudí Lerch okamžitě ukázal žlutou kartu. A tady nastal problém. Hála měl už druhou žlutou kartu, ale vyloučen nebyl a utkání dohrál. Kartu nakonec oficiálně dostal Vepřek.

Na hřišti ale nebyla převaha znát. Olomouc se snažila vyrovnat a měla šance. V 80. minutě měl na kopačce vyrovnání Ordoš. Chorý se pokusil vystřelit, střela byla zblokována a míč se odrazil do tutovky Ordošovi, který před Kozáčikem selhal! Viktoria se musela o výsledek bát až do závěrečného hvizdu, ale svoje vedení nakonec uhájila.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slovan Liberec 0:3

27.02.2016 15:00

Góly: 51. Herolind Shala, 73. Egon Vůch, 78. Egon Vůch

Bídné představení předvedly v domácím prostředí Teplice, které prohrály s Libercem vysoko 0:3. O popravu svého bývalého týmu se dvěma brankami postaral Egon Vůch. Fanoušci domácího celku pak vyprovodili své svěřence zaslouženým pískotem.

Severočeský souboj byl hodně pikantní pro talentovaného ofenzivního záložníka Egona Vůcha, který Na Stínadlech nakoukl do ligového fotbalu a byl to právě on, kdo v úvodu dělal domácím starosti. V 11. minutě se šikovně zbavil Ciskaridzeho, našel Bakoše a po jeho ráně zazvonila tyč! Na druhé straně zase nebezpečně pálil Vondrášek, ale naštěstí pro Liberec ho obrana zablokovala. Po šancích na obou stranách se hra zklidnila a hrálo se spíše opatrně. Až po půlhodině probudil bdící diváky střelou Jefremov a krátce po něm i Bakoš, jenž se dral do koncovky. Ve 38. minutě se pokusil o hezkou fotbalový okamžik Fillo, ale libereckou branku těsně minul. Vyrovnaná první půle tedy branku nepřinesla.

Skóre se poprvé měnilo až na začátku druhého dějství. Sotva uplynulo šest minut, když Chudý po závaru vyrazil střelu jen před Shalu, který bez problémů vstřelil gól - 1:0 pro Liberec. Odpověď Teplic mohla být blesková, jenomže Ljevakovič balón do branky neprocpal. Neuspěl ani liberecký Breite, s jehož střelou si poradil Chudý. Tepličtí byli blízko vyrovnání v 71. minutě, ale Vaněček hlavičkoval jen těsně vedle. To byl dost možná klíčový okamžik celého utkání, neboť vzápětí vstřelil Slovan druhý gól. Brankář Koubek nakopl balón do úplně rozhozené teplické obrany, Egon Vůch svůj nájezd na branku proměnil a svůj bývalý tým v podstatě odsoudil k porážce. A to z jeho strany ještě nebylo všechno.

Za chvíli se domácím zbytečně vykartoval Daniel Soungole, který po dvou žlutých uviděl logicky červenou a oslabené Teplice dorazil svojí druhou brankou a celkově třetí Egon Vůch. Nutno podotknout, že mu to obrana Teplic svojí hrubkou velmi ulehčila. O vítězi zápasu bylo jasno, zbývalo jen odpovědět, o kolik Slovan zvítězí. V posledních minutách už ale branka nepadla, takže se konečné skóre nezměnilo.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Vysočina Jihlava 3:1

27.02.2016 15:00

Góly: 16. Veliče Šumulikoski, 85. Francis Koné, 90+3. Marek Havlík - 14. Petr Hronek

Fotbalisté Slovácka sice splnili roli papírového favorita a Jihlavu přehráli 3:1, ale neměli to vůbec jednoduché. Jednak jako první inkasovali, zahodili penaltu a v závěru zápasu přečkali několik velkých šancí soupeře.

Aktivněji vstoupili do zápasu domácí borci a už v osmé minutě musel před nebezpečným Doškem zasahovat Rakovan. Slovácko se také dožadovalo pokutového kopu za hraní rukou Šourka, ale sudí jeho přání nevyslyšel. Slovácko sice začalo aktivně, ale jako první inkasovalo. Hronek dostal mezi stopery přesnou přihrávku a proti Hečovi nezaváhal! Jihlava šla do překvapivého vedení, avšak příliš dlouho si ho neužila. Slovácko za minutu odpovědělo, na centr Sadílka si naskočil Šumulikovski a bylo to 1:1. A brzy mohli domácí dokonat obrat, ale Došek souboj s Rakovanem nevyhrál. Byla to zatím jen dílčí prohra a vytáhlý útočník dostal před koncem poločasu velkou šanci na odvetu. Krejčí totiž fauloval Biolka a sudí odpískal pokutový kop. Nicméně Došek tíhu okamžiku nezvládl, Rakovan mu chytil i penaltu a poločas tedy skončil nerozhodně 1:1.

Konfrontace Doška s Rakovanem pokračovala i po změně stran a opět na tom byl lépe brankář Jihlavy. Dlouho to pak vypadalo, že se oba týmy už nemají čím překvapit a zápas skončí dělbou bodů. V 82. minutě to mohl vyvrátit jihlavský Hronek, jenž měl na kopačce druhou branku Vysočiny, ale trestuhodně jí zahodil! To byla stoprocentní šance, kterou Jihlava měla proměnit. Utkání se v posledních minutách lámalo a Hronkovo selhání vzápětí potrestal Koné. Došek mu za sebe prodloužil balón a Francis Koné strhl vedení na stranu domácích - 2:1 pro Slovácko.

Jihlava se s tímto výsledkem nehodlala smířit a vytvořila si velký tlak. Hronek dokonce Heču prostřelil, nikoliv však Košúta, který ho na brankové čáře zastoupil. Za chvíli zblízka přestřelil branku Dvořák a hostům se vidina bodu vzdalovala a vzdalovala. Definitivně pak vzala za své v nastaveném čase, kdy vstřelil třetí gól Slovácka Marek Havlík. Ten v podstatě dorazil do branky neuchycený pokus Chvátala - 3:1.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Bohemians Praha 1905 0:0

27.02.2016 15:00

Góly: -

Ani jednu branku neviděli diváci v Příbrami, kam zavítali pražští Bohemians 1905. Bezbranková remíza je ztrátou pro oba týmy, které si v boji o záchranu příliš nepolepšily. Příbram remízou 0:0 zároveň podtrhla střelecké trápení, na jaře totiž ještě neskórovala.

Utkání bylo z hlediska záchranářských prací velmi důležité a možná právě tento fakt oběma celkům poněkud svazoval nohy. Nehrál se hezký fotbal, utkání bylo spíše o bojovnosti.

Přesto se něco málo urodilo, v 8. minutě například nebezpečně hlavičkoval nad branku obránce Michal Švec a o několik minut později zaskočil za už překonaného Hrušku Tregler. Příbram se dostala do šance až po půlhodině hry prostřednictvím kapitána Pilíka, ale ani jeho hlavička si cestu mezi tyče nenašla. Nebezpečnější byla určitě Bohemka, ale skóre se U Litavky neměnilo.

A nemělo se měnit ani v průběhu druhého dějství. Největší vášně určitě vzbudil moment ze 65. minuty, kdy zahrál uvnitř pokutového území rukou Schick, ale sudí to nechal bez povšimnutí. Závěrečná čtvrthodina nabídla po jedné šanci na obou stranách. Nejprve Vošahlík nepřesnou střelou vystrašil Zlámala a za chvíli se něco podobného opakovalo na druhé straně po střele Havla. Zápas nakonec vítěze nepoznal, Příbram se rozešla s Bohemians 1905 0:0.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - FK Mladá Boleslav 0:2

27.02.2016 15:00

Góly: 44. Lukáš Magera (pen.), 88. Aleš Čermák

Fotbalisté Mladé Boleslavi odčinili porážku se Spartou a ze Zlína přivážejí všechny tři body. Domácí nebyli horším týmem, své šance ale neproměnili a na první jarní body tak stále čekají. Mezi střelce se zapsali Magera a Čermák.

Boleslav začala na Moravě aktivně a už po pár minutách hry mohl otevřít skóre Jan Chramosta, který se dostal až do těsné blízkosti Holého. Brankář Zlína rychle vyběhl a z následné dorážky netrefil zařízení Tomáš Přikryl. Následně Ševci převzali iniciativu a vepředu dělal boleslavské defenzívě starosti Diop. Ve 34. minutě se domácí dostali do velké šance, Magera nedokázal odhlavičkovat balón do bezpečí, míče se chopil Holík a jedovatým pokusem těsně minul branku! Mladá Boleslav se dostala výrazně do hry před koncem poločasu a dokonce vstřelila vedoucí gól. Nejprve tečovaná rána Jánoše skončila těsně vedle, vzápětí byl v šestnáctce faulován Pauschek a sudí odpískal pokutový kop. V něm prokázal pevnou nervovou soustavu Lukáš Magera, kterého nevyvedlo z míry ani opakování a přesnou střelou k tyči zajistil Mladé Boleslavi poločasové vedení.

Zlín měl ve druhé půli jasný úkol, srovnat a konečně na jaře získat alespoň nějaký bod. Šance si k tomu vypracoval, ale v brance stál pozorný Šeda. Ten nebyl překonán jak při šancích Poznara a Pazdery, tak ani Diopa. Na druhé straně zase odmítl navýšení Chramosta. Čas domácím rychle ubíhal a ti se nemohli dostat do většího tlaku. V závěru pak otevřeli více hru, toho Boleslav využila a utkání definitivně rozhodla ve svůj prospěch. Čermák se pěkně zbavil Jugase a nadvakrát překonal Holého. Mladá Boleslav zvítězila ve Zlíně 2:0.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Zbrojovka Brno 3:0

27.02.2016 15:00

Góly: 38. Stanislav Tecl, 71. Vjačeslav Karavajev, 81. Stanislav Tecl

Zasloužené vítězství si na své konto připsal Jablonec, který přehrál Zbrojovku Brno. Strůjcem vítězství se stal Stanislav Tecl, jenž zařídil všechny branky svého týmu. Dvakrát skóroval a jednou asistoval.

Zbrojovka mohla favorizovaný Jablonec hned v úvodu pořádně zaskočit a jak jinak, než prostřednictvím standardní situace Pavla Zavadila, jehož střela z přímého kopu donutila Bártu k dobrému zákroku. O několik minut později bylo rušno i na opačné straně hřiště. K hezké střele se dostal Breda a zasahovat musel Melichárek. Jablonec se nakonec dokázal prosadit ještě v prvním poločase a paradoxně se tak stalo po nepovedeném rohovém kopu. Právě po něm hrozil brněnský brejk, ale Hybš ještě dokázal vybojovat balón a poslat ho přesnou přihrávkou na zakončujícího Stanislava Tecla! Útočník Jablonce vstřelil na jaře už třetí gól ve třech utkání po sobě.

Nicméně i přes poločasové vedení to ve hře Jablonce stále poněkud skřípalo a kouč Frťala nemohl být s předvedenou hrou úplně spokojen. Do druhého poločasu vstupovaly oba týmy s odlišnými cíli. Jablonec chtěl pokud možno co nejdříve vstřelit druhý, potažmo třetí gól a rozhodnout, Zbrojovka se zase hnala za vyrovnáním.

Blíže k svému cíli byl Baumit, ale Melichárek držel naděje svého týmu nad vodou. Trávníkovi včasným výběhem znemožnil skórovat. Ale Jablonec se nakonec druhé branky přeci jenom dočkal. Dvacet minut před koncem se Tecl proměnil v nahrávače, našel rozeběhnutého Karavajeva a ten pojistil domácím vedení. Krátce na to mohl ještě zvýšit Greguš, ovšem minul. Jablonec se ale rozjel a třetí branka do sítě hostů přesto přišla. Tecl s Masopustem krásně vykombinovali obranu Zbrojovky a prvně jmenovaný vstřelil svůj druhý gól v zápase. Střídající Wágner ještě mohl upravit skóre do hrozivé podoby 4:0, ale nepochopitelně netrefil prázdnou branku. Více už se na jablonecké Střelnici neudálo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň19152238:1447
2.Sparta Praha18132339:1141
3.FK Mladá Boleslav19105444:2635
4.Slovan Liberec19105433:2335
5.Slavia Praha1996428:1633
6.FK Jablonec1968533:2426
7.1. FC Slovácko1982926:3426
8.Zbrojovka Brno1974819:2725
9.Fastav Zlín1973923:3224
10.Dukla Praha1857626:2422
11.Bohemians Praha 19051949622:2621
12.FK Teplice19631027:3421
13.1. FK Příbram19631023:3321
14.Vysočina Jihlava19451019:3617
15.Sigma Olomouc1937916:3116
16.Baník Ostrava19211616:417
Zbývající zápasy
29.02. 18:00Dukla Praha - Sparta Praha

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (428)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele