Synot liga - preview 17. kola

12.02.2016, 08:34, aktualizováno 14.02.2016, 09:08
Previews
Ostravský Baník zajíždí na půdu Mladé Boleslavi a ve druhém nedělním utkání Slovácko přivítá Plzeň...
FK Mladá Boleslav - Baník Ostrava  (neděle 14:00)
Už ve dvě hodiny odpoledne se na hřišti Mladé Boleslavi představí nejhorší tým podzimu ostravský Baník. Domácí jsou i přes odchody hlavních posil favoritem a bodová ztráta s Baníkem by byla zklamáním.

Bez Jiřího Skaláka, Ondřeje Zahustela nebo Jana Bořila vstupuje do jarní části sezony třetí Mladá Boleslav. Podzimní část se svěřencům Karla Jarolíma povedla výborně, navázat však na ní i bez hlavních opor bude přinejmenším složité. K odchodům opor se kouč Jarolím vyjádřil následovně: "Beru je jako realitu. Bořil, kterému v letošním létě končila smlouva, chtěl změnit prostředí, Zahustelovi, který dosud působil jen v Boleslavi, jsme nechtěli bránit v šanci, jakou viděl v přestupu do Sparty, a o Skalákovi je zbytečné mluvit. Věřím, že hráči, kteří v Boleslavi zůstali, nebo čerstvě přišli, se s tím vyrovnají a společně změny zvládneme."

Po poslední přípravě také nevěděl, s jakou základní jedenáctkou proti Baníku vyrukuje. Těsná výhra nad Táborskem nebyla úplně přesvědčivá, jak tedy bude vypadat složení sestavy není úplně jisté.

O Baníku a jako strastech toho bylo napsáno až až. Obměna vedení, realizačního týmu i kádru má jeden hlavní úkol - konsolidovat Baník jako klub. Nový kouč Vlastimil Petržela se pak netají, že se čtyřmi body po podzimu se zachránit nedá. Koneckonců, ještě se to nikomu nepodařilo a byl by to vskutku husarský kousek.

Baník v prvním zápase s Mladou Boleslaví na své půdě ve Vítkovicích remizoval 2:2. Byl to právě jeden ze čtyř bodů, které Ostrava na podzim získala. Pokud bychom pak šli ještě hlouběji do historie, nabídl by se nám vyrovnaný obrázek. To ale není podstatné, všichni vědí, v jaké pozici se oba týmy nacházejí a kdo je favorit.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kysela, Kúdela, Polom, Pauschek - Ščuk, Rada - Čermák, Chramosta, Kalabiška - Baroš
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Sukup, Kaša, Honiš, Lučič - Hrubý, Lásik, Ožvolda - Mondek, Šašinka, Holzer
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 7.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň  (neděle 16:00)
Slovácko má po podzimu co napravovat a vylepšovat. V prvním jarním utkání však doma narazí na soupeře z nejtěžších. Do Uherského Hradiště přijede mistrovská Plzeň.

Slovácko má ve vyrovnaném středu tabulky náskok na aktuálně patnáctou Sigmu pěti bodů. O více klidu pro jarní práci přišel Habancův tým hlavně kvůli sérii pěti zápasů bez výhry na konci podzimu, kterou uťala až domácí výhra nad Teplicemi v závěrečním kole na začátku prosince. Před vlastními fanoušky by chtělo Slovácko vítězně také začít jarní sezónu, Plzeň však doma naposledy porazila v roce 2005, od té doby s ní v sedmi zápasech hned šestkrát prohrála.

"Z našeho pohledu je lepší hrát proti Plzni hned v prvním jarním zápase. Našemu soupeři se výsledkově tolik nevydařila zimní příprava a podle informací, které máme, není ještě v optimální pohodě. Což může být naše malá výhoda. Plzeň s velmi silným kádrem je určitě favoritem. Pokusíme se jí tuto roli znepříjemnit. Přes zimu jsme připravili dvě útočné varianty. Proti Plzni bych rád vyzkoušel obě. Jak nakopávané míče na vysoké útočníky, tak i využívání rychlé křídelní hry. Hráče na to máme," řekl Svatopluk Habanec.

Plzni se v Uherském Hradišti daří a svou výbornou sérii proti Slovácku by chtěla opět prodloužit. Tým usilující o obhajobu mistrovského titulu sice v zimní přípravě výsledkově nezářil, ovšem kvůli sehranosti kádru, který "nenarušily" žádné překotné změny, by mohl v lize navázat bez problémů na své vydařené podzimní výkony.

"Příprava sice výsledkově příliš nevyšla, ale klukům věřím a všichni se těšíme na start ligy. Už nám to chybělo a chceme navázat na úspěšné podzimní zápasy. Kluci dostali po návratu z Malty den a půl volna a to jim snad dodalo psychickou sílu. Je potřeba ty úvodní zápasy zvládnout a nastartovat sérii, abychom mohli kráčet za naším cílem. Neočekávám jednoduché utkání, protože Slovácko v domácím prostředí předvádí slušný fotbal, chodí na ně lidi a je tam dobrá kulisa. Budeme chtít eliminovat jejich největší zbraně a naopak jim nutit náš styl. Je začátek jara, takže to bude hodně náročné. Věřím, že kluci budou hladoví po úspěchu," uvedl Karel Krejčí.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 4.00 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fastav Zlín - Sparta Praha  (sobota 14:00)
Sparťané načnou svou jarní pouť za titulem v sobotu ve Zlíně, kde se jim moc nedaří. Domácí celek bude chtít navázat podzimní výsledky.

Zlín byl považován za nejžhavějšího kandidáta na sestup, ale jeho návrat po šesti letech do nejvyšší soutěže byl velkolepý. Po dvou kolech vedl tabulku, v celkovém součtu po podzimu figuruje na šesté pozici. Ševci přišli během zimní přestávky o nejlepšího střelce Lukáše Železníka, který zamířil do slávistického Edenu. Náhradou za něho by měl být Senegalec Dame Diop. Páníkův výběr zvládl zimní přípravu na výbornou, neboť vyhrál osm zápasů a pouze jednou remizoval. A k tomu vyhrál turnaj Tipsport liga. Na úvod jara změří síly se Spartou. "Chceme dokázat, že zvládneme poměřit síly i s takovým velkoklubem. Věřím, že Sparta nezažije nikde na českých hřištích takový tlak jako na našem stadionu. Bilance vzájemných zápasů ve Zlíně, kde Sparta z deseti utkání dokázala jen dvakrát vyhrát, je úžasná. Rádi bychom na ni navázali," prohlásil zlínský trenér Bohumil Páník.

Sparta přes zimu nezahálela a na pražskou Letnou přivedla nové tváře Ondřeje Mazucha, Ondřeje Zahustela a Josefa Šurala. Podle slov trenéra Ščasného má Sparta nejsilnější tým za poslední roky. Jasným cílem Lafaty a spol. je po dvou letech získat titul. Ve Zlíně nebere nic jiného než tři body. "Zlín je doma hodně silný a musíme se dobře připravit. Když ale mluvíme o tom, že se chceme porvat o první místo, tak si nemůžeme vybírat soupeře a musíme v prvním zápase jara uspět," uvedl trenér Zdeněk Ščasný, jehož svěřenci ztrácí na vedoucí Plzeň tři body. Sobotní střetnutí bude zároveň generálkou na jarní dvojzápas s Krasnodarem v rámci play off Evropské ligy.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Pazdera, Jugas, Hájek, Matejov - Vukadinovič, Živulič, Holík, Koreš - Poznar, Diop.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Zahustel, Brabec, Holek, Costa - Šural, Dočkal, Vácha, Frýdek, Krejčí - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.75 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - 1. FK Příbram  (sobota 16:00)
Odpíchnout se k lepším výsledkům, než předváděly na podzim, se budou snažit Teplice v domácím duelu s Příbramí. V případě vítězství by Teplice svého sobotního soupeře přeskočily v tabulce.

Tým trenéra Vavrušky na podzim nenadchl a ve vyrovnaném středu tabulky se nachází pouhé tři body od sestupu. Čím dříve Teplice za sebou nechají větší rezervu, tím větší klid pro práci v klubu budou mít. Žlutomodrým nevyšel zejména konec podzimu, kdy z pěti posledních utkání získali pouhý bod. Mizérii stvrzovali hlavně doma, kde naposledy porazili Baník, a poté ve třech zápasech jen jednou remizovali a dvakrát prohráli.

"Doufám, že jsme připraveni. Zapracovali jsme na spoustě věcí, v mužstvu je konkurence, takže kluci budou i bojovat o sestavu. Příbram přes zimu udělala také několik změn, i když ne tolik jako my, ale nějakou představu o soupeři mám. Naší výhodou je, že díky změnám nebudeme tolik čitelní. Na podzim bylo naši sestavu od šestého kola jednoduché odhadnout, teď to budou mít soupeři těžší," nechal se slyšet David Vavruška.

Příbram je na tom jen o něco lépe. Nachází se na lichotivém devátém místě, ovšem to po podzimu zatím nic neznamená. Příbramští získali na podzim dobrou polovinu bodů na hřištích soupeřů, kde dokázali hned třikrát zvítězit. Nad Teplicemi dokázali v úvodním utkání doma zvítězit.

"Zimní příprava byla náročná a krátká. Jsem rád, že se nám vyhýbala zranění a že jsme na start ligy dobře připraveni. Soustředění v Turecku bylo velice kvalitní a zápasy tam pro nás byly velkou zkušeností. Do Teplic v zimní pauze přišlo poměrně dost hráčů. Podle mne budou na jaře kvalitnější a posílit zřejmě potřebovali, vzhledem k jejich podzimu," řekl Pavel Tobiáš.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Chudý - Hora, Lüftner, Jeřábek, Krob - Soungole, Ljevakovič - Vondrášek, Vachoušek, Kukec - Vaněček.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Mudra, Tregler, Zápotočný, Divíšek - Hnaníček, Suchan - Štípek, Pilík, Rezek - Bednář.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - Bohemians Praha 1905  (sobota 16:00)
Jednoznačný cíl mají před sebou v Olomouci. Aby se po roce napakovali zpět do druhé ligy, chtějí se co nejdříve oprostit od sestupových starostí. Hodně napoví již první zápas proti Bohemians, kteří řeší stejné problémy.

Od Sigmy se na podzim čekalo nováčkovské nadšení, které tým umístí ve středu tabulky tak, jak se to povedlo například ve Zlíně. Patnácté místo před beznadějně posledním Baníkem, kterému navíc jako jediný tým, darovala Sigma všechny body, je velkým zklamáním. Na jaře tak tým bude již od úvodního duelu pod velkým tlakem a právě výsledek zápasu s Bohemians může určit ráz celému jaru.

"Uvědomujeme si, že sobotní zápas je velmi důležitý, nicméně nerozhodne o sestupu. Nechci si dělat alibi, protože do něj půjdeme s jednoznačným cílem získat tři body, ale hlavně bychom si neměli dovolit prohrát. Naši hráči udělali progres v poctivosti a pracovitosti po ztrátě míče, v obranné fázi jsme kompaktní. Soupeře nepouštíme do tolika šancí. Doufám, že si to přeneseme do ligy," řekl domácí kouč Václav Jílek.

Bohemians jsou před Sigmou o jediný bod, a jakýkoliv zisk z Hané by tak znamenal povedený vstup do jarní fáze. Klokani na podzim dlouho doplňovali Baník na sestupových místech, závěr podzimu jim Jak první ligu na podzim zakončili - remízou na hřišti soupeře v Mladé Boleslavi a v Edenu - tak minimálně budou chtít jaro i začít.

"Bohemka v Olomouci sice ještě nevyhrála, ale já na historii moc nekoukám. Pro mě je důležité, abychom to zlomili a napsali novou historii. Musíme využít slabiny Olomouce, víme, kde jsou. Je to pro mě stále trochu speciální zápas. Nechci to brát osobně, to pak není dobře, ale bydlím v Olomouci, strávil jsem tam určitý čas. V Sigmě jsem hrál i trénoval, fanoušci za mnou byli. Myslím si, že to bude zvláštní zápas, ale nyní pracuji pro Bohemku a je důležité, abychom to zvládli," uvedl Roman Pivarník.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Hála, Rode, Štěrba Vepřek - Moulis, Plšek, Šindelář, Ordoš, Navrátil - Mahmutovič
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Čögley, Krch, Gajič, Švec - Jindřišek - Prošek, Lulič, Jirásek, Mosquera - Mikuš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FK Jablonec - Vysočina Jihlava  (sobota 16:00)
Co napravovat mají také v Jablonci i v Jihlavě. V obou klubech si před startem sezóny jistě malovali lepší umístění po podzimu. Jablonec není na pohárech a Jihlava má jen bod náskoku na sestupovou příčku. Ke zlepšení mají napomoci i noví trenéři.

Jablonec bude patřit k velmi sledovaným týmům v jarní fázi. Jednak proto, že má po zpackaném remízovém podzimu co napravovat, a jednak taky kvůli jisté jedné nové tváři. Ne snad, že by v jiných klubech působili samí svatí, ovšem když se něčí jméno stane doslova symbolem korupční aféry, je jasné, že jakákoliv menší aférka s upísknutím vzbudí v případě Jablonce velké emoce. Každopádně Peltův tým má před sebou jediný cíl, a to vylepšit nelichotivé osmé místo a probojovat se nejlépe do nejlepší čtveřice zajišťující evropské poháry.

"V Jihlavě také nastala trenérská změna. Určitě na nás přijedou nachystaní, ale to samé platí i o nás. Musíme podat organizovaný, zodpovědný a stoprocentní výkon. Jsme si vědomi, že domácí zápasy z pohledu bodového zisku byly na podzim zklamáním. Chceme zápas zvládnout a ukázat, že body se ze Střelnice vozit bez boje rozhodně nebudou," uvedl trenér Zdenko Frťala.

Jihlava patří po podzimu k adeptům na sestup, těch je však naštěstí pro Vysočinu ve vyrovnaném středu tabulky ještě celá řada. Propadat panice tak zatím není třeba. Jakýkoliv bod z Jablonce, tedy proti týmu, který Jihlava dokázala v srpnu doma porazit, by byl velkou vzpruhou do dalších utkání. Jihlava na konci podzimu neprohrála tři utkání v řadě.

"Jablonec má kvalitní kádr, rozhodně ale nenastoupíme s poraženeckou náladou. Po hráčské stránce se kádr Jablonce nezměnil, herní projev je však jiný. Tým zvýšil aktivitu při napadání soupeře a také ofenzivní hru. Svou sílu naznačil pod vedením nového kouče Frťaly v přípravných zápasech. My jsme v zimní přípravě vsadili na pracovitost. Ale až ligové zápasy odhalí, jak jsme skutečně na jarní část připraveni," řekl hostující kouč Michal Hipp.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Kysela, Beneš, Pernica, Karavajev - Hübschman - Masopust, Greguš, Pospíšil, Breda - Tecl.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Tlustý, Krejčí, Šourek, Mišůn - Kučera, Demeter - Kukol, Hronek, Bazal - Voltr.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 4.75 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Zbrojovka Brno  (sobota 18:20)
První jarní víkend Synot ligy přinese i premiéru "nové" Slavie. Ta v sobotu doma přivítá Brno. Oba týmy dělí od sebe čtyři body ve prospěch pražského výběru.

Slavia po zářijovém příchodu nových majitelů přes zimu mohutně posilovala, získala celkem osm posil. Na jaře chce proklouznout do evropských pohárů, kde chybí od sezony 2008/2009. Na vytoužené pozice nyní ztrácí tři body. První jarní překážkou bude Brno. "Nepříznivou sérii s Brnem neznám, vím jen, že jsme tam na podzim prohráli. Sledovali jsme jejich přípravu, dostali asi jen jeden gól, takže mají kvalitní obranu. Budou hrát podobně jako na podzim, ale z naší strany to bude jiné utkání, protože jsme tam hráli velice špatně. Chceme vyhrát a získat doma tři body. Máme nějaké cíle a Brno je těsně za námi, takže nechceme, aby se dostalo na dohled," řekl trenér pátého týmu tabulky Dušan Uhrín ml., jehož svěřenci v přípravě vyhráli devětkrát a jednou prohráli.

Sedmé Brno se pokusí na jaře navázat na výsledky z první poloviny ligového ročníku, rádo také zlepšilo střeleckou produktivitu a přilákalo další diváky do ochozů. Cílem klubu z moravské metropole je udržet ve středních patrech tabulky. Tým byl přes zimu posílen o srbského stopera Jovanoviče z Karviné, ten v přípravě zaujal a měl by být v základní sestavě. "Hned na úvod jara nás čeká kvalitní prověrka, našemu týmu věřím. Podzimní výsledky nás předurčují k opatrnému optimismu. Máme slabinu ve střelecké produktivitě. Respektujeme současnou sílu posílené Slavie, ale prohrát do Prahy nejedeme. Přes zimu jsme vyztužili obranu a věřím, že se nám podaří zlepšit i přechod do protiútoků. Nesmíme ale ztrácet při rozehrávce zbytečně míče. Střelecky disponovaní útočníci Slavie by dokázali tyto chyby potrestat," pronesl kouč hostí Václav Kotal.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Bořil, Deli, Bílek (Latka), Jablonský - Souček - Vukadinovič, Hušbauer, Zmrhal - Železník, Mešanovič.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Hyčka, Košťál, Jovanovič, Lutonský - Pašek, Zavadil, Buchta, Malík, Michal Škoda - Řezníček.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - Slovan Liberec  (pátek 18:00)
Zimní přestávka je za námi a jarní část české nejvyšší soutěže odstartuje tradiční páteční předehrávkou. Tu obstarají týmy pražské Dukly a Liberce. Oba týmy budou chtít navázat na vydařenou přípravu.

Dukla figuruje po ligovém podzimu až na jedenáctém místě, což si tým z Julisky představoval mnohem lepší umístění. Cílem pro jaro je tedy vyšplhat se do horních pater tabulky, k tomu by měl dopomoci nejvýraznější posila v podobě slovenského záložníka Michala Breznanika. Ten přišel ze Sparty na půlroční hostování s opcí.

Přípravné zápasy pro druhou polovinu sezony se Kozlovým svěřencům povedly, neboť neprohrála ani jednou, z odehraných sedmi zápasů vyhrála celkem pětkrát. Jejich formu na úvod ligového jara prověří v tabulce lépe postavený Liberec. "Liberec je známý ofenzivním pojetím hry, a i když mu odešli Pavelka s Šuralem, přišli zase Breite a Vůch. Takže podobně jako my kde oslabili, tam zase nabrali nové hráče. Jejich způsob hry zůstává stejný, hrají ve velkém počtu hráčů směrem do ofenzivy, dá se říci, že až trochu na riziko. Pokud se jim daří, jsou velice nebezpeční. Nahoře mají Bakoše a Rabušice a ze stran zase rychlé hráče. Nicméně v případě, že ztratí míč, otevře se prostor pro nás a já věřím, že takových situací dokážeme využít. Navíc hrajeme doma, takže budeme chtít jarní část ligy úspěšně odstartovat," přeje si trenér domácích Luboš Kozel.

Liberec by se i po odchodu dvou opor Pavelky a Josefa Šurala rád udržel na pohárových příčkách, nyní mu přísluší čtvrtá pozice. I Severočeši mohou hodnotit přípravu jako celkem úspěšnou, byť prohráli jeden z osmi odehraných zápasů. Svou jarní misi zahájí venku, kde v rámci podzimu zvítězili pouze jednou. "Co se týče herního stylu, Dukla je podobná nám. Je to velmi šikovný tým, jsou silní na míči a myslím si, že by mohlo jít o kvalitní utkání. Na podzim to byl jediný soupeř, který nám doma v lize sebral body. Rozhodne podle mě to, kdo bude silnější ve středu hřiště a udělá méně chyb. O to víc, že jde o první jarní kolo, hodně napoví první branka. Je pro nás velmi důležité, abychom i vzhledem k velkému množství změn dokázali vstoupit do jara úspěšně. Podobně jsme to měli také na podzim před zápasem s Mladou Boleslaví, který nás nasměroval k tomu, co potom bylo. Na podzim jsme byli skoro stoprocentní doma a venku se nám úplně nedařilo. Je to pro nás první ostrý test, zda dokážeme být po těch odchodech nadále úspěšní a předvádět fotbal jako na podzim," pronesl kouč hostí Jindřich Trpišovský.

V sestavě domácích bude scházet nemocný Rada a zraněný Jurendič. Hosté budou postrádat vykartovaného Coufala.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Hroššo - Miloševič, Štetina, Gorkšs, Vrzal - Néstor, Hanousek, Považanec - Berger, Vašíček, Breznaník.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Ljulka, Hovorka, Pokorný, Bartošák (Sýkora) - Folprecht, Karafiát - Jefremov, Shala, Vůch - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň16122234:1338
2.Sparta Praha16112335:1035
3.FK Mladá Boleslav1685339:2429
4.Slovan Liberec1685327:1929
5.Slavia Praha1675423:1526
6.Fastav Zlín1673622:2524
7.Zbrojovka Brno1664617:2222
8.FK Jablonec1648426:2120
9.1. FK Příbram1662823:3020
10.1. FC Slovácko1662821:3120
11.Dukla Praha1647524:2319
12.FK Teplice1653825:3018
13.Bohemians Praha 19051637619:2416
14.Vysočina Jihlava1644818:3116
15.Sigma Olomouc1636714:2615
16.Baník Ostrava16111412:354

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1279)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele