Synot liga - souhrn 17. kola

12.02.2016, 19:55, aktualizováno 14.02.2016, 17:54
Komentáře a souhrny
Plzeň vyhrála na Slovácku a vrátila se o tři body před pražskou Spartu, která pro změnu zvládla utkání se Zlínem. Posílená Slavia ukázala, že to s jarním útokem na poháry myslí vážně, když bez větších potíží porazila 2:0 Brno. Porážkou odstartoval jarní část sezony Liberec, tři body naopak má Mladá Boleslav...

1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň 1:2

14.02.2016 16:00

Góly: 57. Milan Kerbr (pen.) - 12. Daniel Kolář, 27. Daniel Kolář (pen.)

Fotbalisté Plzně zvítězili v utkání 17. kola první ligy na Slovácku 2:1 a vrátili se na první místo tabulky o tři body před Spartu. Obhájce titulu rozhodl o své výhře na startu jara už v úvodní půlhodině dvěma brankami Daniela Koláře, který se proti bývalému klubu nejprve prosadil hlavou a pak proměnil penaltu. Slovácko v 58. minutě snížilo brankou Milana Kerbra z pokutového kopu, ale Viktoria taktickou hrou vítězství ubránila.

Domácí trenér Habanec nechal jen na lavičce náhradníků po nachlazení nedoléčeného kanonýra Doška a na hrotu útoku jej nahradil Koné. Slovácko zůstalo věrné taktice s nakopáváním míčů, proti soustředěné plzeňské obraně, v níž kouč Krejčí vsadil na dvojici mladých stoperů Baránka s Hejdou, se ale robustní Koné ke slibnější koncovce nedostával.

Viktoria spoléhala na rychlé protiútoky po stranách, které vedli napravo Kopic a na opačné straně Kovařík. Už ve 12. minutě Kovařík oklamal Chvátala, po jeho přesném centru nabíhající Kolář hlavou překonal Heču a skóroval proti klubu, v němž v sezoně 2004/05 působil.

Vedoucí branka Plzeň uklidnila, přesnější kombinační souhrou přehrávala soupeře ve středu pole a dostávala se často k zakončení. Ve 25. minutě Daníček v pokutovém území srazil pronikajícího Hořavu a z penalty přidal Kolář svou druhou branku.

Po druhém gólu se Plzeň částečně zatáhla do defenzivy. Soupeři ale zprvu nenechávala volný prostor a kombinační akce Slovácka vedly jen do šířky bez momentu překvapení. Po brejku ve 37. minutě se blýskl domácí brankář Heča, který kryl po sólu střelu Ďuriše.

Po změně stran začala hrát Plzeň v poklidném tempu se snahou kontrolovat hru, na což brzy doplatila. Střídající Došek chvíli po příchodu na hřiště našel přesnou nahrávkou ve vápně Diviše, kterého srazil Limberský. Penaltu bezpečně proměnil Kerbr a Plzeň v lize inkasovala poprvé po předchozích čtyřech zápasech s čistým kontem.

Slovácku branka dodala sebedůvěru a zvýšilo útočnou aktivitu. Plzeň se v závěru dostala pod mírný tlak, ale pozornou defenzivou tříbodový zisk ubránila. V lize tak vyhrála pošesté za sebou.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Baník Ostrava 3:0

14.02.2016 14:00

Góly: 14. Milan Baroš, 51. Milan Baroš, 86. Aleš Čermák

Mladá Boleslav si dle očekávání bez problému poradila s Baníkem 3:0 a hned dvě branky vstřelil její bývalý hráč Milan Baroš.

Domácí fotbalisté se do Ostravy opřeli hned od začátku a Milan Baroš se mohl zapsat mezi střelce už v páté minutě, ovšem Šrom jeho pokus dokázal vyrazit. Nicméně obrana Baníku odolávala jen do 14.minuty, Chramosta elegantně patičkou našel Milana Baroše a ten vstřelil úvodní gól utkání. Aktivita domácích první brankou paradoxně utrpěla, Boleslav už nebyla tolik nebezpečná a Baník vyrovnal hru. Až ve 37.minutě našel Čermák Fleišmana a před Šromem bylo opět horko, rána boleslavského zadáka však skončila těsně vedle a stejný osud potkal i ránu Kalabišky.

Svěřenci Karla Jarolíma si nechtěli utkání zbytečně komplikovat a ve druhém poločase chtěla co nejrychleji vstřelit druhý gól. Ve 48.minutě ještě neuspěl Čermák, ale za další tři minuty mířil opět do černého Milan Baroš. Někdejší ikona Baníku si nikým nehlídána naskočila na Kyselův centr a zblízka bez problému překonala Šroma - 2:0 pro Boleslav.

Baník ohrožoval brankáře Šedu jen sporadicky, hrálo se výhradně před pokutovým územím hostí. Čtyři minuty před koncem zápasu pak pečetil výhru 3:0 Aleš Čermák. Krásnou přihrávkou ho vybídl Klobása a o vítězi samozřejmě nebylo pochyb. Mladá Boleslav neměla s Baníkem slitování a zvítězila konečným výsledkem 3:0.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Zbrojovka Brno 2:0

13.02.2016 18:20

Góly: 15. Muris Mešanović, 42. Jiří Bílek

Fotbalisté Slavie vstoupili do jarní části sezóny výhrou 2:0 nad Zbrojovkou Brno. Slavistický celek rozhodl o svém vítězství v duelu 17. ligového kola už v první půli, kdy se trefili nová posila Bosňan Muris Mešanovič a Jiří Bílek. Červenobílí porazili Zbrojovku v nejvyšší soutěži poprvé po pěti zápasech a o skóre se posunuli před Liberec na čtvrté místo tabulky, které znamená účast v Evropské lize.

Na jarní premiéru posíleného slávistické týmu dorazilo do Edenu dvanáct tisíc diváků. Ti viděli v základní sestavě domácích čtyři z osmi nových tváří - obránce Bořila, záložníka Hušbauera a duo útočníků Mešanoviče s Železníkem, kteří zastoupili zraněného kanonýra Škodu. Jen na lavičce zůstal kapitán Latka a místo něj na stoperu hrál s páskou Bílek.

Slávisté měli od začátku více ze hry a po čtvrthodině otevřeli skóre. Po Jablonského centru z přímého kopu šel do souboje s brněnským gólmanem stoper Deli a odražený balon pohotově poslal do sítě Mešanovič. Bosenský kanonýr skóroval hned v prvním soutěžním duelu za Slavii a připsal si devátou branku v ligové sezoně.

Pozadu nezůstávala ani druhá útočná posila červenobílých Železník, kterého nejprve vychytal Melichárek a poté pálil nad. Tři minuty před pauzou už domácí navýšili vedení. Po rohovém kopu vyhrál hlavičku Souček a Bílek hlavou dostal míč za čáru.

Ve druhém poločase mohli Pražané skórovat potřetí, ale Železník tečoval Součkovu střelu v těsném ofsajdu. Až v 52. minutě poprvé výrazně zahrozilo Brno. Zavadil z přímého kopu z velkého úhlu mířil přímo do branky a domácí gólman Berkovec jeho pokus s námahou vyrazil. Na druhé straně nebezpečně pálil Zmrhal.

Slávisté dobrý výkonem potvrzovali vydařenou přípravu, v níž vyhráli devět z deseti duelů. Další gólovou šanci měl Mešanovič, ale střela mu nesedla a jen trefil Melichárka. V 73. minutě hostující Jovanovič po rohu protlačil míč do sítě, jenže sudí Kocourek jeho trefu k překvapení Zbrojovky neuznal kvůli faulu. V závěru už domácí tři body v klidu uhlídali.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FK Příbram 2:0

13.02.2016 16:00

Góly: 7. Jakub Hora, 16. Admir Ljevakovič

Dobře odstartovaly jarní část Synot ligy Teplice. Severočeši díky brankám Hory a Ljevakoviče v úvodu utkání porazili Příbram 2:0. Hosté nebyli Na Stínadlech bez šance, ale z řady gólovek neproměnili ani jednu.

Teplice do zápasu vlétly ve velkém stylu. Na Stínadlech stačilo pouhých sedm minut, aby se poprvé změnilo skóre. Jakub Hora dostal přesný pas za obranu a v koncovce si počínal na výbornou - 1:0. O chvíli později orazítkoval tyč Vaněček a krátce na to Ljevakovič zvýšil uvnitř vápna už na 2:0. Pro Příbram to byl samozřejmě velmi špatný začátek. Hosté ale nerezignovali a také si vytvořili šance. Rána Rezka byla zablokována a Suchana zblízka vychytal Chudý. Matěj Suchan byl před Chudým úplně sám a i když neměl tolik času, měl zakončovat lépe. Chudý měl čím dál více práce, vychytal Štípka i Hnaníčka, na druhé straně zase střílel nad Vachoušek.

Příbram udělala na začátku druhého poločasu hned dvě změny, kouč Tobiáš poslal na hřiště Šabalu a Treglera a alespoň zpočátku byl impuls nově příchozích znát. V 55. minutě Příbram zazdila další šanci, Hnaníčka výborně vychytal Chudý. Hrozily i Teplice, rána Kukece šla nad a v 69. minutě orazítkoval břevno Vachoušek! V závěru utkání už Teplice kontrolovaly hru a soupeře do šance nepustily. Teplice porazily Příbram 2:0.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Bohemians Praha 1905 2:2

13.02.2016 16:00

Góly: 48. Michal Ordoš, 51. Aidin Mahmutovič - 41. Patrik Schick, 69. Rafael Acosta

Čtyři branky a spousty dalších šancí na obou stranách. To bylo důležité utkání mezi Olomoucí a Bohemians 1905. Oba týmy jsou považovaný za jedny z adeptů na sestup, oba potřebovaly získat pokud možno tři body, ale rozešly se smírně 2:2.

Utkání mělo od začátku velmi solidní tempo. O něco aktivnější byla Olomouc, která zejména po půlhodině hry pořádně před Zlámalem zatápěla. Mahmutovič a ani Rode nepřekonali Zlámala a na druhé straně zase na poslední chvíli zastavil Schicka obránce Vepřek. Pak už se hra zase honem rychle přesunula do vápna Klokanů. Mahmutovič prověřil Zlámala a opět se pelášilo na druhou stranu, Hála ve velké šanci přestřelil branku. Hra nahoru dolu se musela divákům líbit, stále však chybělo gólové vyjádření. Až ve 41. minutě vlétl do vápna Hanáků Schick a povedenou ranou poslal Bohemku do vedení!

Olomouc první poločas prohrála, ale na začátku druhého poločasu se zmátořila a výsledek během šesti minut otočila. Nejprve po spolupráci Mahmutoviče s Ordošem pádil tísněn na branku druhý jmenovaný a dostal míč do sítě. Zanedlouho vyslal pro změnu Šindelář Mahmutoviče a bosenský útočník svůj únik přetavil ve vedoucí branku Olomouce. Mahmutovič měl šanci navýšit vedení, jenže nedal a místo toho udeřilo na druhé straně. Na Jiráskův centr si na zadní tyči naběhl Acosta a bylo to 2:2.

V poslední dvacetiminutovce se tempo přeci jenom zklidnilo a už to zdaleka nebyl souboj nahoru dolu. Nikdo nechtěl udělat klíčovou chybu, která by dostala soupeře do sedla. Až v 90. minutě mohl rozhodnout Michal Ordoš. Ve stoprocentní šanci orazítkoval břevno a víc už se na hřišti nestalo. Olomouc si v důležitém zápase o záchranu body s Bohemkou rozdělila.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Vysočina Jihlava 2:0

13.02.2016 16:00

Góly: 58. Luděk Pernica, 78. Stanislav Tecl (pen.)

Jablonec doma přehrál Jihlavu 2:0, když mu už v první půlce pomohlo vyloučení Kukol'a. Jihlava sice dlouho vzdorovala, ale konečný direkt jí zasadilo další vyloučení a proměněná Teclova penalta.

Favoritem zápasu byl pochopitelně Jablonec, který si v přípravě vedl velmi dobře a dobře vstoupil i do zápasu s Jihlavu. Střelecký pokus Pospíšila nebyl vůbec marný, stejně jako ten Bredův. Jablonec se zastřeloval, Jihlava spíše bránila, ale ve 25. minutě obdržel rovnou červenou kartu Vladimír Kukol' a s Jabloncem to měla mít v dalších fázích zápasu hodně obtížné. Z následující standardní situace pěkně vypálil znovu Breda, ale Hanuš se zaskvěl parádním zákrokem. Převaha Baumitu postupně gradovala, minutu před koncem prvního poločasu nebezpečně zakončoval Hübschman a Karavajev pro změnu rozezvonil tyč!

Branka v první pětačtyřicetiminutovce ale nepadla, stav 0:0 byl samozřejmě pro hosty dobrý, ale čekal je celý druhý poločas v početní nevýhodě. Navíc před koncem půle se zranil brankář Hanuš, kterého musel zastoupit Rakovan.

Jablonec ve druhém dějství obléhal branku Jihlavy a postupně utahoval šrouby. Po hodině hry se neujala další střela Greguše, ovšem vzápětí z rohového kopu poprvé udeřilo. Obrana Jihlavy nedokázala odkopnout balón do bezpečí a Luděk Pernica ve vápně dělovkou rozvlnil síť - 1:0 pro Jablonec. Jihlava chtěla okamžitě odpovědět, ale ránu Hronka fantasticky vychytal Bárta. V 78. minutě pak ve vlastním vápně fauloval Krejčí, sudí opět vytáhl červený kartónek a navíc se proti Jihlavě pískala penalta. Stanislav Tecl si nedělal potíže, přesným kopem zvýšil na 2:0 a o vítězi zápasu bylo v podstatě jasno. Zvýšit sice ještě mohl Karavajev, nicméně další branka už nepadla.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Sparta Praha 1:2

13.02.2016 14:00

Góly: 45. Tomáš Hájek - 58. Jakub Brabec, 60. Josef Šural

Sparťané zvítězili v 17. kole první ligy ve Zlíně 2:1 a bodově se dotáhli na Plzeň a minimálně do neděle jsou o skóre lídrem tabulky. Zlín favorizované Spartě vzdoroval celý úvodní poločas, kdy v jeho závěru vstřelil vedoucí branku Tomáš Hájek. Sparta otočila výsledek po hodině hry, kdy v rozmezí dvou minut skórovali Jakub Brabec a Josef Šural.

V sestavě Sparty se z nových posil objevili obránce Zahustel a na levé straně zálohy Šural. Trenér Ščasný ve středu pole upřednostnil Marečka místo Váchy a Matějovského za Krejčího. Domácí kouč Páník zařadil na hrot útoku novou posilu Diopa.

Zlínská taktika vycházela z pozorné defenzívy doplněné rychlým přechodem do protiútoků. Mírná územní převaha Sparty ve středu pole většinou končila na nepřesné kombinaci. Jedinou výjimkou byly akce po pravé straně, které zakládal Zahustel. Po jeho průniku v 8. minutě Dočkal přestřelil. Také u zárodku další slibnější příležitosti Pražanů stál únik Zahustela, jeho centr vystihl brankář Dostál.

Zlín se po půlhodině hry osměloval k útočnější hře. Ve 34. minutě Poznar hlavou přihrál Diopovi, jenž mířil do brankáře Bičíka. Domácí brankář Dostál stačil ve 40. minutě vyrazit střelu Matějovského. Zlín udeřil těsně před přestávkou. Po rohovém kopu Koreše zůstal před brankou volný Hájek, který hlavou překonal Bičíka.

Na gól do šatny zareagovala Sparta po změně stran drtivým tlakem. Trenér Ščasný stáhl ze hry Lafatu, kterého nahradil Krejčí a na hrot útoku se posunul Šural.

První předzvěstí zvratu byla v 51. minutě po Krejčího trestném kopu hlavička Zahustela, která se odrazila od jedné tyče do druhé a následně do pole. V 58. minutě po Dočkalově centru Brabec hlavou vyrovnal a o dvě minuty později Dočkalův roh přizvedl hlavou Zahustel a volný Šural dal druhý gól Sparty.

Zlín se ještě v závěru ze šoku vzpamatoval. Vyrovnat se mu ale nepodařilo. Navíc dohrával poslední tři minuty bet vyloučeného Bartolomeua, který prohrál běžecký souboj s Krejčím a za jeho stažení dostal červenou kartu. Sparta už těsné vítězství uhájila.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Slovan Liberec 2:0

12.02.2016 18:00

Góly: 35. Tomáš Berger, 48. Ondřej Karafiát (vl.)

Pražská Dukla zahájila jarní část první ligy domácí výhrou 2:0 nad Libercem. Předehrávku 17. kola na konci úvodního poločasu gólově otevřel Tomáš Berger, po změně stran si vstřelil vlastní gól Ondřej Karafiát. Pražané se Slovanem neprohráli v nejvyšší soutěži počtvrté za sebou a poskočili na sedmé místo neúplné tabulky, Liberec zůstal čtvrtý.

V základní sestavě Dukly nastoupily tři posily - brankář Hroššo, který přišel z Liberce, a ofenzivní hráči Breznaník s Vašíčkem. Ze zimních akvizic hostů od začátku hráli záložník Karafiát a obránce Ljulka.

Liberečtí začali aktivněji a měli i první nebezpečnější pokus, když Bartošák ve čtvrté minutě přestřelil břevno. Po dvacetiminutovce bez větších šancí si domácí málem dali vlastní gól. Nepovedený odkop Považance ale reflexivně zneškodnil Hroššo. Jeho brankářský protějšek Koubek za chvíli vyrazil přízemní střelu Néstora.

Ve 35. minutě Dukla otevřela skóre. Miloševičův centr z pravé strany přizvedl Sýkora na hlavu Bergera, který vstřelil osmý ligový gól v sezoně.

Domácí v závěru půle soupeře sevřeli a byli hodně blízko druhé trefy. Vrzala však vychytal Koubek, dorážející Berger hlavičkoval do břevna a míč neumístil do liberecké branky ani kapitán Hanoušek.

Dukla začala lépe i druhý poločas. Néstorovu střelu Koubek ještě vytěsnil na roh, ale ve 48. minutě už byl liberecký gólman bezmocný, když Vašíčkovu přihrávku ve skluzu nešťastně srazil do vlastní sítě debutant Karafiát.

Slovan se snažil odpovědět, jenže se dostával pouze ke střelám z větší a střední vzdálenosti. Hroššo si tak v pohodě pohlídal rány Sýkory i Bakoše. V závěru nepřidal třetí gól Dukly Mareš, který hlavičkoval do boční sítě, mezi tyče se nevešla ani dalekonosná rána Považance.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň17132236:1441
2.Sparta Praha17122337:1138
3.FK Mladá Boleslav1795342:2432
4.Slavia Praha1785425:1529
5.Slovan Liberec1785427:2129
6.Fastav Zlín1773723:2724
7.FK Jablonec1758428:2123
8.Dukla Praha1757526:2322
9.Zbrojovka Brno1764717:2422
10.FK Teplice1763827:3021
11.1. FK Příbram1762923:3220
12.1. FC Slovácko1762922:3320
13.Bohemians Praha 19051738621:2617
14.Sigma Olomouc1737716:2816
15.Vysočina Jihlava1744918:3316
16.Baník Ostrava17111512:384

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (675)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele