Souhrn třetích zápasů základních skupin Evropské ligy

22.10.2009, 21:22, aktualizováno 22.10.2009, 23:19
Komentáře a souhrny
Šachtar, Sporting a Salcburk jsou jedinými týmy, které přežily i třetí kolo bez ztráty bodu. Obzvláště Šachtar byl proti Toulouse suverénní. Lazio zdolalo Villarreal, Benfica nadělila "bůra" Evertonu. Eindhoven porazil Kodaň, Lille si doma jasně poradilo s Janovem.
Skupina A

FC Temešvár - RSC Anderlecht 0:0

22.10.2009 21:05

Góly: -

Jediný bezbrankový výsledek třetího hracího dne se zrodil v Rumunsku, kde si body rozdělily domácí Temešvár a bruselský Anderlecht. Šlo o zaslouženou remízu, díky níž zůstává vše při starém - Anderlecht nadále vede skupinu A, zatímco Temešvár zůstává na chvostu.

Značná část první půle patřila domácímu týmu, který svého soupeře přehrával především v záloze. Hosté ovšem bránili svědomitě a moc toho nedovolili, výjimkou budiž akce, v níž centroval Bonfim a Karamyan mířil vedle. Ten samý hráč na sebe v první půli strhl pozornost ještě jednou, tentokrát hlavičkoval do břevna.

Po změně stran však málem přišel pro domácí šok. Boussoufa byl sám před brankářem, místo toho, aby vzal odpovědnost na sebe a zakončil, ale přihrával Lukakovi a ten byl v ofsajdu. Na druhé straně to byl znovu Karamyan, kdo ranou z dálky zahrozil. Závěr však vyšel lépe hostím a ti sahali po třech bodech, jenže střídající Matías Suárez nezvládl situaci a pálil hodně mimo. V důsledku tak zůstalo u remízy 0:0.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Dinamo Záhřeb 2:1

22.10.2009 21:05

Góly: 3. Luis Suárez (pen.), 81. Dennis Rommedahl - 90+3. Ivan Tomečak

Ajax si po dvou remízách připsal první tři body ve skupině A, když doma porazil 2:1 Dinamo Záhřeb. Amsterdamský tým se znovu mohl spolehnout na svého tahouna Luise Suáreze, jenž první gól dal a druhý připravil. Hostům už nepomohla ani kosmetická úprava výsledku z úplného závěru.

V Amsterdam Areně byla skvělá atmosféra a natěšení domácí diváci se mohli radovat už po třech minutách. Suárez si na své oblíbené pravé straně vzal míč do své správy, vymíchal Mandžukiće a už v pokutovém území ho přinutil k faulu. 22letý Uruguayec se i přes neproměněnou penaltu ve víkendovém ligovém utkání postavil ke kopu znovu a tentokrát byl neomylný.

Co se zajímavých situací týče, to bylo z první půle takřka vše, pokud nepočítáme různé náznaky a pološance. Ve svém představení tak Suárez pokračoval až po změně stran, kdy jeho střelu zastavila až tyč a jeho další příležitost vyrazil Lončarić.

Postupem času se ale Dinamo začalo čím dál tím více osmělovat a chvíli se i zdálo, že vyrovnání je pouze otázkou času, naštěstí pro Ajax se včas zase probudil Suárez. Ten nejprve připravil chytrou přihrávkou šanci de Zeeuwovi, který trefil jen tyč, v 81. minutě ale již nahrával Rommedahlovi, který zvýšil na 2:0. Hosté z Chorvatska se dočkali branky v poslední minutě, kdy se střelou z rohu pokutového území prosadil Tomečak, domácím to ale radost z výhry 2:1 už zkazit nemohlo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.RSC Anderlecht (BEL)31203:15
2.AFC Ajax (NED)31203:25
3.Dinamo Záhřeb (CRO)31024:43
4.FC Temešvár (ROM)30210:32
Skupina B

Valencia CF - Slavia Praha 1:1

22.10.2009 21:05

Góly: 63. David Navarro - 28. Riste Naumov

Fotbalisté pražské Slavie uhráli v zápase Evropské ligy ve Valencii nečekanou remízu 1:1 a po dvou předešlých prohrách získali do tabulky skupiny B první bod, který jim zachoval postupovou naději. Hosty poslal do vedení Riste Naumov, favorit vyrovnal po pauze díky Davidu Navarrovi. V závěru byl nejdříve vyloučen slávista Hocine Ragued a krátce po něm uzdravený kanonýr David Villa.

Slávistický kouč Karel Jarolím dnes musel vinou zranění zamíchat se zálohou. Poprvé v sezoně nastoupil od začátku Slovák Grajciar, naopak jen na lavičce překvapivě zůstal Belaid. Domácí trenér Unai Emery šetřil většinu svých hvězd na víkendové ligové utkání a postavil především hráče širšího kádru včetně náhradního gólmana. Uzdravený kanonýr Villa, který laboroval se stehenním svalem, začal mezi náhradníky.

Jeho spoluhráči pojali první poločas laxně. Sympaticky hrající Slavia po čtvrthodině pochopila, že by z Valencie nemusela odjet s prázdnou, a stále více zaměstnávala domácí obranu. V 17. minutě došlo na úvodní souboj mezi Hlouškem a Miguelem, zatím s úspěšnějším koncem pro domácího beka.

O chvíli později dokonce Pražané napnuli síť za Moyou, jejich oslavy však po Naumovově hlavičce a Šenkeříkově dorážce pokazil zdvihnutý praporek pomezního sudího. Na druhé straně mířil hlavou nad tísněný Žigič.

V 28. minutě spoře zaplněné strmé tribuny padesátitisícové Mestally ztichly. Hloušek přesprintoval po levé straně Miguela a jeho zpětnou přihrávku uklidnil do odkryté branky Naumov. Valencie inkasovala v evropských pohárech vůbec první gól od českého týmu.

Šokovaní domácí po chvíli přidali a hosty musel dvakrát podržet Vaniak, kterému Jarolím v pondělí oznámil, že už bude jen náhradníkem momentálně zraněného Romanovse. Zkušený gólman nejprve vyrazil Madurovu ránu a v 38. minutě se štěstím udržel Míchelův pokus před brankovou čárou.

Slávisté mohli jít do kabin dokonce s vedením 2:0. Obrovskou šanci na zvýšení náskoku měli čtyři minuty před pauzou Naumov a Šenkeřík, které skvěle vychytal Moya. Vzápětí Pražané pokazili únik dva na jednoho, i tak ale Valencii vyprovázel do kabin silný pískot nespokojených diváků.

Domácí kouč posílil po změně stan útok o Matu. Favorit sice obléhal slávistické vápno, ale k větším šancím se nedostával. Naopak po hodině hry mohli opět udeřit hosté. Hloušek znovu pláchl po levé straně a Valencie děkovala při Šenkeříkově střele jen skvělému zákroku svého brankáře, který si poradil i s Grajciarovou dorážkou.

Pískající Mestallu uklidnila až 63. minuta. Na trávník za bouřlivých ovací vběhl uzdravený Villa a krátce nato vyrovnal po Pablově přímém kopu hlavičkující kapitán Navarro. Domácí tlak narůstal, ale vyloženou šanci si dlouho nemohli připravit.

Slávistickými ambicemi zacloumala 76. minuta. Ragued srazil zezadu Baraju, a protože už měl jednu žlutou kartu, musel pod sprchy. Z následného přímého kopu trefil Villa tyč. Nejlepší střelec loňského Eura však vydržel na trávníku jen 23 minut. V 85. minutě kopl faulujícího Vomáčku do rozkroku a rozhodčí mu ukázal červenou kartu. Když pak následný přímý kop otřel Pablo jen o břevno, mohli hosté slavit nečekaný bod.

Více informací k zápasu

Lille OSC - Janov CFC 3:0

22.10.2009 21:05

Góly: 38. Ludovic Obraniak, 63. Róbert Vittek, 84. Eden Hazard

Francouzské Lille rozdrtilo Janov a po výhře 3:0 se vyhouplo do čela skupiny B. Na prvním místě má díky ztrátě Valencie dvoubodový náskok.

Začátek zápasu nebyl příliš fotbalový, když došlo před první střelou hned ke třem faulům. Poprvé nakonec zkoušel štěstí z dálky Florent Balmont, ale netrefil. V 10. minutě pálil Aubameyang, ale ani se do prostoru mezi třemi tyčemi nevešel. Na druhé straně byl nejpilnější Sergio Floccari. Ten nejprve z voleje minul, poté byl chycen v ofsajdu a na závěr donutil gólmana Ludovica k povedenému zákroku proti jeho hlavičce.

Poté se opět musel činit na druhé straně Amelia, který si sice poradil s Obraniakovou střelou a Cabayeho pokusem z trestného kopu, ale ve 38. minutě již byl po Vittekově hlavičce a Obraniakově zakončení krátký - 1:0.

Lille pokračovalo v útočení i po změně stran a hlavní postavou většiny akcí byl Robert Vittek. Ten nejprve donutil Ameliu k improvizovanému zásahu nohou, ale v 63. minutě si již zasloužený gól neodpustil. Slovenský útočník si naběhl na Vandamův centr a levačkou zavěsil - 2:0. Další branku přidal šest minut před koncem Eden Hazard a rozhodl o konečné výhře domácích v poměru 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Lille OSC (FRA)32109:27
2.Valencia CF (ESP)31205:45
3.Janov CFC (ITA)31024:63
4.Slavia Praha (CZE)30122:81
Skupina C

Celtic FC - Hamburger SV 0:1

22.10.2009 21:05

Góly: 63. Marcus Berg

Už sedm soutěžních zápasů nepoznal Hamburg porážku, tentokrát si připsal cenné vítězství na hřišti Celtiku 1:0. Domácí měli herní převahu, jenže v koncovce jim to vázlo, a tak Bergův gól po hodině hry znamenal tříbodový zisk pro hosty ze severu Německa.

Od začátku bylo jasné, že půjde o typicky skotské utkání. V Celtic Parku bylo vidět hodně soubojů, vysoké tempo a hra nahoru-dolů. Glasgowští převzali aktivitu a ve 13. minutě si vypracovali první šanci, po rohovém kopu mířil Brown nad branku. Takřka z protiútoku tak mohlo udeřit na druhé straně, po Pitroipově nahrávce ale Berg těsně minul pravou tyč.

Hostující HSV se ke slovu začalo pomalu dostávat ke konci první půlhodinovky, pak v krátkém sledu vypálili Pitroipa, Jansen a Berg, žádný užitek z toho ale pro hosty nebyl. Konec první půle zase patři Celtiku, Maloney byl ale přítomností míče u vlastních kopaček překvapen a McDonald pro změnu pálil příliš vysoko.

Převaha domácího týmu pokračovala i po přestáce, chyběl ale finální pas a tudíž i šance. To v 51. minutě mohl z ojedinělého útoku poslat HSV do vedení Elia, který po Pitroipově pasu trefil břevno. Hamburg se tak dočkal až v 63. minutě, kdy Zé Roberto oslovil přihrávkou Berga a ten se trefil přesně do levého růžku branky - 0:1. Domácí se snažili odpovědět a měli optickou převahu, s kreativitou byli ale na štíru, a proto už hosté víceméně v pohodě těsné vítězství ubránili.

Více informací k zápasu

Hapoel Tel-Aviv - Rapid Vídeň 5:1

22.10.2009 21:05

Góly: 30. Andreas Dober (vl.), 54. Zurab Mentešašvili, 59. Itay Shechter, 69. Gil Vermouth, 90. Maaran Al Lala - 31. Steffen Hofmann

Nepěkný debakl si z Izraele odváží Rapid Vídeň. První poločas drželi hosté s domácími krok, ale ve druhém poločase se s góly v síti Rapidu roztrhl pytel. Hapoel se zastavil až na pěti brankách.

Domácí Hapoel vstoupil do utkání aktivněji a z toho pramenily především úvodní standardní situce. Sólovou akcí se v 10. minutě blýskl ex-kolínský Vucicević. Rapid se postupně dostávál pod systematický tlak, v 16. minutě přesto hosté zahrozili, a hned to bylo pěkně ostré. Po výborné akci se k míči tři metry před bránou dostal Jelavić a trefil tyč. Ve 27. minutě se znovu blýskl Rapid, o dvě minuty později se ale skóre otevřelo naopak na druhé straně - Vermouth ostře centroval do středu pokutového území a Dober míči notně pomohl za brankovou čáru.

Rapid však zareagoval gólovým způsobem - k míči se v pokutovém území hostů dostal kapitán Vídeňských Hoffmann a bezpečně zakončil. Ve 32. minutě tak bylo vyrovnáno, do konce prvního poločasu se toho ale už moc neudálo. Kromě Vucicevićovy střely ze střední vzdálenosti se ani domácí, ani hosté k ničemu významnému neodhodlali a poločas tak ukončil rozhodčí Jakobsson za remízového stavu 1:1.

Do druhé půle vstoupili hosté jak nejhůře mohli, prvních 8 minut sice Hapoel k ničemu nepustili, v 53. minutě však ze 30 metrů napřáhl Menteshashvili a za gólmanem Payerem rozvlnil síť. Izraelci rázem Rapid přitlačili, další obroskou šanci měli v 59. minutě a v 60. už vedli o dva góly - Schechter se zbavil dvou obránců a z hranice vápna přesně zakončil. Rapid se rázem sesypal a dále už hráli jen a výhradně domácí - příkladně v 63. a 66. minutě, kdy střílel Yeboah. Nic naplat, hosté se nepoučili a za další tři minuty prohrávali už 4:1 - postaral se o to střelec z prvního poločasu Vermouth.

Rapid zcela rezignoval a ze strany domácích to ještě nebylo všechno. Konečnou podobu výsledku dal v poslední minutě Lata.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hapoel Tel-Aviv (ISR)32019:66
2.Hamburger SV (GER)32015:56
3.Rapid Vídeň (AUT)31115:64
4.Celtic FC (SCO)30122:41
Skupina D

FK Ventspils - Sporting CP 1:2

22.10.2009 21:05

Góly: 64. Juris Laizāns (pen.) - 6. Miguel Veloso, 85. João Moutinho

I ve svém třetím zápase v základní skupině D dokázal Sporting zvítězit, po výhrách 3:2 v Heerenveenu a 1:0 nad Herthou si tentokrát prožil další verzi jednogólové výhry - 2:1 na hřišti Ventspilsu. Tu zařídil parádním gólem ze závěru zápasu João Moutinho.

Ač Sporting v Lotyšsku brzy skóroval, tak se dá řící, že začátek měli lepší domácí borci. Ránu Gauračse zblokoval na poslední chvíli Grimi, hlavička Zamperiniho šla pro změnu nad branku. Portugalský tým tyto dvě situace přežil, což mu umožnilo jít v šesté minutě do vedení. A šlo o dosti kuriózní branku, neboť Veloso zahrával levačkou rohový kop a ten zásluhou zkratovitého počínání brankáře Kolinka skončil až v síti.

Strážce tří tyčí Ventspilsu byl v centru dění i posléze, když nezvládl situaci, kdy měl míč na kopačkách Liedson, naturalizovaný reprezentant Portugalska pak nahrál Vukčevićovi, ten ale trefil jen tyčku. Další šanci na navýšení náskoku měl Caicedo, který obešel Kolinka, míč ale z brankové čáry odkopl Ndeki.

Sporting tak svoji drtivou převahu z první půle nevyužil a po změně stran mohl litovat. Domácí se totiž dostali do hry a v 64. minutě vyrovnali poté, co Abel fauloval v pokutovém území Gauračse a Laizans si s penaltou věděl rady. Nakonec se ale přece jen hosté mohli radovat, v 85. minutě totiž napřáhl Moutinho a nádhernou ranou zajistil svému týmu všechny body.

Více informací k zápasu

Hertha BSC - SC Heerenveen 0:1

22.10.2009 21:05

Góly: 36. Hernán Losada

Po bundeslize Hertha napevno opanovala i poslední příčku v základní skupině D poté, co doma nešťastně prohrála doma s Heerenveenem 0:1. Tomu na tři body stačilo jedno uštknutí z prvního poločasu, výborný Vandenbussche v brance a trocha štěstí.

V úvodu měla mnohem více ze hry Hertha a hned ve čtvrté minutě přišla její první šance. Pejčinović zleva nahrál Ramosovi, jeho volej ale šel vedle. Po dvaceti minutách se málem dostal k míči Cícero, Vandenbussche byl ale o krok rychlejší. Hosté hráli hodně opatrně, snad jen dalekonosná střela Assaidiho znamenala pro domácí branku menší ohrožení, ale mladík v domácí svatyni Burchert byl pozorný.

Ve 36. minutě ale hosté zničehonic udeřili. Na pravé straně přesprintoval Breuer Pejčinoviće a našel ve středu pokutového území zcela volného Losadu, který pozemi propálil Burcherta - 0:1. Do přestávky se dvakrát připomněl domácí Cícero, ve 43. minutě ale pálil nad a v poslední minutě první půle si sám před hostující brankou vylámal zuby na výborném zákroku Vandenbusscheho.

Na začátku druhé půle přišla vůbec první aktivní fáze ze strany Heerenveenu a s ní i šance. V 53. minutě střílel Assaidi nad branku, minutu po něm se kolem přesily berlínských obránců obtočil Papadopulos, k jeho smůle ale trefil jen pravou tyč. Na druhé straně málem vyrovnal Pejčinović, jenže po Bigalkeho přímém kopu na zadní tyči na balon nedosáhl.

Hertha tlačila a kolem 70. minuty nebezpečně vypálili Ramos a Ebert, obě střely ale zlikvidoval pozorný Vandenbussche. Ten se pak marně natahoval po přízemní ráně Lustenbergera, míč ale šel vedle, na opačné straně hřiště se hnal do brány Papadopulos, jedním z domácích obránců byl ale zpacifikován dříve, než stačil přímo ohrozit Burcherta. V 76. minutě vykřesal naději pro Herthu hostující Janmaat, který po třech minutách na hřišti předvedl "ukázkový šlapák" na Pejčinovićovu nohu a byl po zásluze vyloučen.

Domácí tým tlačil a tlačil, jenže po Ebertově centru a pohotové střele Raffaela úřadoval znovu Vandenbussche. Na druhé straně se pak proti Burchertovi neprosadil Papadopulos a už v nastavení se síly na hřiši vyrovnaly, když po zbytečné druhé žluté šel do sprch také Ebert. V šesté minutě nastavení dostala Hertha poslední šanci. K přímému kopu z dobré pozice se postavil Raffael a jeho pokus zblokoval volejbalovým způsobem bránící Dingsdag, sudí Kapitanis ale nic podobného neviděl a uchránil tak hosty před možným vyrovnáním.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sporting CP (POR)33006:39
2.SC Heerenveen (NED)31113:34
3.FK Ventspils (LAT)30212:32
4.Hertha BSC (GER)30121:31
Skupina E

Fulham FC - AS Řím 1:1

22.10.2009 21:05

Góly: 24. Brede Hangeland - 90+3. Marco Andreolli

Souboj dvou favoritů skupiny E nakonec skončil smírně, čehož po zápase určitě více lituje Fulham. Domácí tým totiž zásluhou Hangelandovy trefy dlouho vedl, o konečné dělbě bodů ale rozhodl v závěru Andreolli a nechal tak šance AS na postup zcela otevřené.

Cottagers měli od samého úvodu znatelnou převahu a hrozili hlavně ze standardních situací. Hostujícího brankáře Doniho otestovaly pokusy Greeninga a Kellyho, až ve 24. minutě však hostující obranná hráz povolila. Celkově sedmý rohový kop zahrával Bjørn Helge Riise, ve vzduchu se přes Andreolliho prosadil Hangeland a hlavičkou otevřel skóre.

Druhý Riise na hřišti, římský John Arne, málem srovnal krok po půlhodině hry, domácí brankář Schwarzer ho ale vychytal. Hostující kouč Ranieri nebyl spokojen a o poločase hned dvakrát střídal, což takřka přineslo své ovoce. Po změně stran totiž dostal míč do branky De Rossi, jenže mu byl odmáván ofsajd.

Na druhé straně se musel Doni činit při snaze Kamary, ovšem s blížícím se koncem zápasu začínal sílit tlak římského AS. Menézovu střelu zastavila až tyč, střídající Vučinić pak našel svého mistra ve Schwarzerovi.

Blízko vyrovnání byli hosté v 77. minutě, kdy Riiseho zastavil nedovoleně Kelly, za což viděl červenou kartu a navíc se kopala penalta, jenže tuu v podání Menéze zneškodnil Schwarzer. Australský brankář tak nakonec kapituloval až ve třetí minutě nastavení, kdy Pizarrův roh prošel až k Andreollimu, který ho krásně uklidil pod břevno a zařídil remízu 1:1.

Více informací k zápasu

CSKA Sofia - FC Basilej 0:2

22.10.2009 21:05

Góly: 20. Alexander Frei, 63. Alexander Frei

Skupina E má nového lídra. Stali se jím fotbalisté Basileje, kteří po dvou předešlých výborných výkonech nezaváhali ani tentokrát a ze hřiště CSKA Sofie vezou cenné vítězství v poměru 2:0. Dvěma zásahy se o něj postaral švýcarský reprezentační útočník Alexander Frei.

Po remíze Fulhamu s AS Řím se tak Basilejští výrazně přiblížili postupu ze skupiny, neboť před sebou nyní mají ještě dvě domácí utkání a jen jedno venkovní. Hostům patřil už samotný úvod zápasu. Již po sedmi minutách mohl potěšit hrstku jejich příznivců Marco Streller, narazil však na skvělý zákrok gólmana Karadžova.

Krátce nato měl další dobrou možnost Abraham, jenž nezužitkoval výborně zahraný roh v podání Da Silvy. Postupem času se do brankových příležitostí stále častěji dostávali také domácí. Janevův volej zablokoval Huggel, následnou dorážku Jančeva pak srazil mimo dosah branky Atan.

Prvního gól se urodil ve dvacáté minutě. Z vlastní poloviny vyslal na Alexandera Freie dlouhý pas Valentin Stocker a jeden z nejlepších švýcarských fotbalistů současnosti zakončil s velkým přehledem. O čtyři minuty mohl tentýž hráč náskok hostů ještě navýšit. Svou střelu z podobné pozice tentokrát nasměroval těsně vedle pravé tyče. CSKA v těchto momentech hrozila především dalekonosnými projektily, jenže Janev s Marquinhosem ani netrefili Colombovu bránu.

Druhý poločas se zcela jednoznačně odehrával v režii Basileje. Nejprve otestoval pozornost Karadžova autor gólové přihrávky Stocker, bulharský gólman vyšel z tohoto souboje úspěšně. Vzápětí zblokoval Freiovu možnost včasným skluzem Branekov, po centru Safariho pálil z voleje těsně nad Stocker.

Gólové pojistky se tak hosté dočkali až ve 63. minutě. Dobrý balon do vápna z kopačky Carlitose usměrnil do pravé šibenice opět Frei a prakticky rozhodl zápas. Elitní švýcarský kanonýr zůstával při chuti a mohl dosáhnout rovněž na hattrick, po centru Da Silvy ale hlavičkoval slabě přímo do rukavic Karadžova. A jelikož se deset minut před koncem neujala ani Strellerova hlavička, skončilo utkání vítězstvím Basileje v poměru 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Basilej (SUI)32014:16
2.Fulham FC (ENG)31203:25
3.AS Řím (ITA)31113:34
4.CSKA Sofia (BUL)30121:51
Skupina F

Galatasaray SK - Dinamo Bukurešť 4:1

22.10.2009 21:05

Góly: 32. Harry Kewell, 42. Shabani Nonda, 46. Shabani Nonda, 58. Elano - 61. Gabriel Boştină (pen.)

Galatasaray zvládl generálku na klíčový duel domácí soutěže s Fenerbahce výtečně, Dinamo Bukurešť vyprovodil čtyřmi brankami a upevnil si vedení ve skupině F. Dvěma přesnými zásahy se blýskl Nonda.

Galatasaray chtěl proti Dinamu prodloužit pohárovou sérii neporazitelnosti a v úvodu k tomu měl několik příležitostí. Servet Cetin i Ayhan Akman však zklamali. Na druhé straně pak přestřelil Gabriel Torje. Ve 32. minutě přišla zasloužená branka domácích, trefil se Harry Kewell. Hosté mohli vyrovnat ve 40. minutě, kdy Leo Franco pouze vyrazil Cristeovu střelu, ale Dinamo z toho nic nevytěžilo. Na to reagoval Galatasaray další brankou, tři minuty před přestávkou zvyšoval na 2:0 Nonda.

Konžský útočník pak nemusel na druhý zásah příliš dlouho čekat, když další branku přidal pár sekund po změně stran. Nonda opět využil centru Abdulkadera Keity, stejně jako v prvním případě, a zblízka přesně zakončil. Už na 4:0 zvyšoval v 58. minutě po faulu Diabateho z pokutového kopu Elano. Dinamu Bukurešť se pak již jen podařilo v 63. minutě snížit na konečných 1:4 z hostujícího pohledu.

Více informací k zápasu

Panathinaikos FC - SK Sturm Graz 1:0

22.10.2009 21:05

Góly: 60. Dimitris Salpingidis (pen.)

Na Olympijském stadioně v Aténách se potvrdily papírové předpoklady, favorizovaný Panathinaikos doma porazil rakouský Sturm Graz a po úvodní porážce od Galatasaraye se rehabilitoval druhou výhrou. Naopak hosté zůstávají s jedním bodem poslední a s jejich naděje na postup vypadají mizivě.

Od počátku probíhalo utkání tak, jak se čekalo - domácí ve svém zeleném pekle vzali hostující branku útokem, jejich snažení však zpočátku vyznělo naprázdno, neboť vyložené šance chyběly. Paradoxně tak byl v první půli blíže skórování Sturm, když si na Muratovićův pas naběhl Weber, jenže domácího brankáře Tzorvase nepřekonal.

Začátek druhé půle byl z domácí strany ještě ostřejší, v první řadě to zkusil tvrdou ranou Vyntra a hostujícího brankáře Gratzeiho jistě pálily dlaně. V 60. minutě přišel klíčový okamžik celého utkání. Salpingidis, který v předkole Ligy mistrů odstřelil pražskou Spartu, si vykoledoval faul Sonnleitnera v pokutovém území a následnou penaltu s přehledem proměnil.

Vedení domácích mělo málem jepičí život, chvíli po vedoucí brance si totiž na Murativoćovu standardku naskočil Schildenfeld a jeho hlavičku zastavila tyč. V podobném duchu se nesla i šance Karagounise na druhé straně - taktéž byla v akci branková konstrukce. Hosté z jihu Rakouska pak měli určité šance v závěru zápasu, střely Beichlera a Sonnleitnera ovšem Tzorvase nepřekonaly, a tak Panathinaikos znovu vyhrál 1:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Galatasaray SK (TUR)32108:37
2.Panathinaikos FC (GRE)32013:36
3.Dinamo Bukurešť (ROM)31022:53
4.SK Sturm Graz (AUT)30121:31
Skupina G

Red Bull Salzburg - Levski Sofia 1:0

22.10.2009 19:00

Góly: 45+2. Dušan Švento

Fotbalisté Salzburgu udělali velký krok k postupu mezi nejlepších dvaatřicet týmů. Ve čtvrtečním podvečeru totiž zvládli vyrovnaný duel s bulharským celkem Levski Sofia zásluhou bývalého Slávisty Dušana Šventa.

V souběžně hraném utkání navíc Lazio porazilo Villarreal 2:1, což znamená, že Rakušané mají na vedoucí pozici náskok aktuálně tří bodů před italským klubem. Trenér domácích Huub Stevens nabádal své svěřence k tomu, aby zapomněli na nevydařené ligové utkání proti Austrii Vídeň a předvedenou hrou dokráčeli k povinnému vítězství. Od první minuty však nemohl počítat s vytáhlým útočníkem Jankem.

Nejlepší střelec rakouské ligy v uplynulém roce si o víkendu přivodil nepříjemné zranění a jeho start není jistý ani v následujícím ligovém kole. K dispozici však byl po chřipkovém onemocnění záložník Nikola Pokrivac. Od samého počátku mělo utkání jasný scénář. Domácí neustále bušili do bulharských vrat, především díky několika výtečným zásahům defenzivního záložníka Mileva však zůstával stav stále bezbrankový.

Poprvé musel gólman Petkov prokázat své umění v 17. minutě, kdy vyrazil Pokrivacův projektil z dvaceti metrů těsně nad břevno. O chvilku později si na centr srbského středopolaře naskočil Zickler, jeho hlavička ale těsně minula hostující klec. Na druhé straně vyslal navštívenku domácí obraně Yovov, ani jemu se však s bezbrankovým stavem pohnout nepodařilo.

Jediný gólový moment celého utkání se tak zrodil v nastaveném čase první půle. K ráně zpoza velkého vápna se odhodlal Švento a gólman Petkov se po jeho dělovce natahoval marně. Zatímco v úvodním dějství byl brankář Salzburgu Gustafsson prakticky bez práce, v druhé části zápasu bylo před jeho bránou mnohem rušněji. S pokusy Bardona a Sarmona si ale švédský gólman poradil a i on se tak podílel na konečné výhře favorita v poměru 1:0.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Villarreal CF 2:1

22.10.2009 19:00

Góly: 20. Mauro Zárate, 90+2. Tommaso Rocchi - 40. Sebastián Eguren

Až druhá minuta nastavení rozhodla o vítězství domácího Lazia 2:1 nad Villarrealem. Dlouho to vypadalo, že si oba soupeři připíší bod za remízu 1:1, která svítila na tabuli už na konci první půle. Navíc od 68. minuty bylo Lazio oslabeno o vyloučeného Matuzalema. Přesto se v závěru utkání prosadil střídající Rocchi a pomohl Laziu upevnit si druhou příčku tabulky skupiny G.

Villarreal byl v úvodní pětačtyřicetiminutovce lepším týmem, přesto inkasoval jako první. Ve 20. minutě se Cruz elegantně zbavil hostujícího obránce a přihrávkou vybídl ke skórování Zárateho. Ten jeho nabídku využil a tváří v tvář překonal vybíhajícího gólmana Lópeze. Hosté se však nevzdávali a pět minut před poločasovým hvizdem dokázali zásluhou Egurena vyrovnat. 28letý záložník si naskočil na centr Capdevily a přesnou hlavičkou k tyči stanovil skóre po polovině zápasu na 1:1.

Druhý poločas to naopak byli domácí, kdo diktoval tempo hry. Lazio ale zpomalilo sporné vyloučení Matuzalema dvacet minut před koncem střetnutí. Ke konci utkání ale zase domácí výběr pomalu začínal nabírat dech, o čemž svědčí šance Kolarova a Zárateho, které však zůstaly nevyužity. Už se zdálo, že zápas skončí dělbou bodů, v tom se ale v druhé minutě nastavení do přihrávky Kolarova skluzem položil střídající Rocchi a vystřelil domácím tři body.

Krize španělského celku tak pokračuje i nadále. Po čtvrteční porážce se tlak na hlavního kouče Valverdeho díky sérii nepříznivých výsledků ještě zvýšil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Red Bull Salzburg (AUT)33005:19
2.SS Lazio (ITA)32017:36
3.Villarreal CF (ESP)31022:43
4.Levski Sofia (BUL)30030:60
Skupina H

Sheriff Tiraspol - FC Twente 2:0

22.10.2009 19:00

Góly: 41. Wilfried Balima, 90+4. Jymmy Franca

Moldavský mistr Šerif Tiraspol si na domácí půdě vyšlápl na ambiciózní Twente, kterému v každém poločase nadělil jednu branku a po výhře 2:0 se posunul na druhé místo skupiny H.

Úvod utkání zastihl v několika šancích domácí, ale zatímco Erokhinovu dělovku z uctivé vzdálenosti zablokoval Douglas Franco, Corneencovovu hlavičku zneškodnil sám gólman Sander Boschker. Twente se poprvé v šanci ocitlo až po půlhodině hry. Nejprve brankáře Namasca prověřil slovenský reprezentant Miroslav Stoch, vzápětí zkoušel štěstí Blaise N'Kufo. Ani jedna střela se ale neujala, a tak ve 41. minutě šel do vedení Šerif. Rodriguez našel přesným pasem Balimu a ten hlavičkou otevřel skóre.

V 58. minutě vyslal na hřiště kouč Twente Steve McClaren Bernarda Parkera a Cheika Tioteho, ale na hře se toho příliš nezměnilo, ba naopak. K šancím prakticky nedocházelo a brankáři neměli co na práci. Povětšinou se totiž hrálo mezi oběma šestnáctkami. Směrem dopředu se za hosty hodně snažil Theo Janssen, ale nebylo to k ničemu. Dvacet minut před koncem měl dobrou příležitost N'Kufo, ale Namasco udržel stav 1:0. Na druhé straně musel zasahovat i jeho protějšek, když pálili Rodriguez a Corneencov, avšak Boschker se vyznamenal. Ve čtvrté minutě nastavení už ale byl proto Jymmymu krátký. Šerif tak vyhrál 2:0.

Více informací k zápasu

Steaua Bukurešť - Fenerbahçe SK 0:1

22.10.2009 19:00

Góly: 59. Colin Kâzım-Richards

Fenerbahce si poradilo na horké půdě Steauy Bukurešť a ujalo se vedení ve skupině H. Jedinou branku utkání vstřelil po hodině hry Colin Kâzim-Richards.

Oba uplynulé zápasy Steauy Bukurešť skončily bez branek. Na neprostupnou obranu ale ve třetím kole vyzrál favorit skupiny Fenerbahce - a tureckému týmu jediná branka stačila. Díky druhé těsné výhře v řadě se ale posunul do čela tabulky - na druhý Šerif Tiraspol má náskok dvou bodů. Steaue nyní k postupu schází stejný počet bodů.

V úvodu utkání se museli jak fanoušci, tak diváci u obrazovek poměrně nudit. Snad jediným zajímavějším momentem v prvních deseti minutách byl pokus domácího Pantelise Kapetanose, jeho střela ale skončila vedle levé tyče Demirelovy brány. Podobně dopadly střely také na druhé straně. Neúspěšnými paliči se stali Ozer Hurmaci a Cristian Baroni.

Zápas se začal lámat zhruba po pětadvaceti minutách hry, kdy dvěma vynikajícími zákroky udržel Steau nad vodou brankář Zapata. Nejdříve zastavil střelu Kazima-Richardse z malého vápna, následně se vytáhl proti Mehmetu Topuzovi. Zpoza pokutového území zkoušel své štěstí také Hurmaci, ale jeho střela ve vzduchu zaplavala a skončila nad brankou.

Další dobrý zákrok si brankář domácího týmu připsal opět proti dobře hrajícímu Kazimu-Richardsovi. Ten se ani tentokrát z branky neradoval. Bývalý útočník Sheffieldu Wednesday se poté dostal do zakončení znovu, donutil Zapatu k dalšímu zákroku - míč se odrazil k obránci Santosovi, který ale branku přestřelil. Poslední šanci první půle spálil Topuz, jehož přímý volný kop skončil za brankovou čarou, ne však již v brance.

Teprve po hodině hry si míč pořádně ohmatal také brankář hostů - Volkan Demirel. Pokus Janose Szekelyho sice mířil přesně k tyči, turecký internacionál si ale s jeho střelou poradil. Domácí mohla neproměněná příležitost mrzet o to víc, když téměř okamžitě jejich zaváhání potrestal Kazim-Richards. Ten si naběhl na centr Roberta Carlose a z bezprostřední blízkosti již neměl větší problém - 0:1.

Dvěma zákroky pak naopak Fenerbahce podržel Demirel. Nejdříve zblokoval ránu Kapetanose, podruhé pak zlikvidoval standardku z kopaček Dayra Morena. Poslední slovo měli ale opět hosté. A přestože Topuzova dalekonosná střela v brance neskončila, mohli se Turci radovat z druhé výhry v Evropské lize.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Fenerbahçe SK (TUR)32013:26
2.Sheriff Tiraspol (MDA)31112:14
3.FC Twente (NED)31112:34
4.Steaua Bukurešť (ROM)30210:12
Skupina I

BATE Borisov - AEK Atény 2:1

22.10.2009 19:00

Góly: 51. Aljaksandr Pavlow, 85. Aleksandr Alumona - 31. Ismael Blanco (pen.)

BATE Borisov vykřesal naději na postup, doma totiž porazil 2:1 AEK Atény a získal své první body v rámci bojů ve skupině I. Hosté z Řecka sice vedli, ve druhé půli ale inkasovali vedle dvou branek také dvě červené karty, a odjíždějí tak domů bez bodu.

Utkání hrané na těžkém terénu v Minsku bylo hlavně ze začátku velmi opatrné z obou stran a vidět šanci bylo skutečně raritou. Jako první to zkusil domácí útočník Pavlov, jeho volej se ale neuchytil.

Hosté to začali myslet s ofenzivou vážně až tak po půl hodině a hned ve 31. minutě se jim to bohatě vyplatilo. V pokutovém území domácích fauloval Sosnovski Németha a z následné penalty nedal Ismael Blanco brankáři Veremkovi pražádnou šanci - 0:1.

Vedení však řeckému týmu nevydrželo po změně stran ani šest minut. Právě v 51. minutě totiž zpoza vápna ostře vypálil Lichtarović a hostující brankář Saja jen vyrazil. Následovala Rodionovova zblokovaná dorážka, a tak až druhý v pořadí Aleksandr Pavlov dotlačil míč za čáru - 1:1. Minutu nato se hostům přitížilo ještě více, Majstrojović fauloval Krivetse a po druhé žluté šel do sprch.

Od té doby mělo BATE na hřišti znatelnou převahu a nakonec jí také zužitkovalo. V 85. minutě se po rohovém kopu zavěsil do vzduchu střídající Aleksandr Alumona a hlavičkou rozhodl o třech bodech pro domácí - 2:1. Na konečném výsledku již nic nezmohl ani divoký závěr, kdy byl vykázán z lavičky hostující trenér Bajević a vyloučen další hráč Atéňanů Arce.

Více informací k zápasu

SL Benfica - Everton FC 5:0

22.10.2009 19:00

Góly: 14. Javier Saviola, 47. Óscar Cardozo, 48. Óscar Cardozo, 52. Luisão, 83. Javier Saviola

Nedobré vzpomínky budou mít na stadion "Slunce" fotbalisté anglického Evertonu. Domácí Benfica předvedla totální destrukci anglické kopané a svého soupeře vyprovodila debaklem 5:0. Everton si za ostudu mohl sám, do kolen ho srazili slepené branky na začátku druhého poločasu.

Domácí zničili Everton akcemi podél stran, Estadio Da Luz mohl poprvé jásat po čtvrthodině hry, centr z levé strany dopravil do sítě střelou z první a navíc od země Saviola - 1:0. Everton si v tu chvíli nepřipouštěl, že by se ze zápasu mohla stát noční můra. Na vedoucí branku Benfiky okamžitě reagoval Brazilec Jo, ale brankář domácích stál přesně tam, kde stát měl.

Velké problémy činil anglickým zadákům Angel Di Maria, který neustále motal obranu a navíc přesně centroval. Po jeho pasu se do své první šance dostal Cardozo, ale branku ještě nevstřelil. Do poločasu nezměnil výsledek ani Bilyaletdinov, jehož tvrdá rána postrádala větší přesnost. Portugalci vyhráli první poločas 1:0, a překvapení si pro své fanoušky schovali na druhé dějství.

Jestliže měl Everton na začátku druhého poločasu o co hrát, po pěti minutách to neplatilo. Chvíli po úvodním hvizdu přišel první centr z leva a zakončení Cardoza do prázdné branky - 2:0. Uběhla sotva minuta a Benfica znovu odcentrovala z leva a Cardozo hlavou přidal svůj druhý a celkově už třetí gól - 3:0. Angel Di Maria byl po levé straně nepolapitelný, opět zamotal obraně hlavu, a jeho střílený centr skončil na břevně.

Na 4:0 zvyšoval po rohovém kopu Brazilský stoper Luisao a Di Maria nastřelil další břevno. Everton téměř byl neškodný, za zmínku stojí jen tyčka, kterou z otočky nastřelil Luis Saha. Poslední slovo měli domácí, kteří udělali krásnou kombinací a zakončením Savioly do prázdné branky tečku za utkáním. Benfica vyhrála drtivě 5:0 a Everton si uřízl obrovskou ostudu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SL Benfica (POR)32017:16
2.Everton FC (ENG)32016:66
3.BATE Borisov (BLR)31023:53
4.AEK Atény (GRE)31022:63
Skupina J

Šachtar Doněck - Toulouse FC 4:0

22.10.2009 19:00

Góly: 8. Fernandinho (pen.), 24. Luiz Adriano, 38. Tomáš Hübschman, 56. Luiz Adriano

Šachtar pokračuje ve skvělých výkonech na evropské scéně. Ve čtvrtek večer jednoznačně smetl francouzské Toulouse 4:0 a bez ztráty jediného bodu kraluje skupině J Evropské ligy. Mezi střelce se zapsal i český reprezentant Tomáš Hübschman, který na konci prvního dějství zvyšoval už na rozdíl tří branek.

Utkání začalo zostra, už v osmé minutě se kopala penalta. Congré ve vápně fauloval jednoho z domácích hráčů a sudí ukázal na značku pokutového kopu. K jeho exekuci se postavil Fernandinho a bez problémů poslal Doněck do vedení. Ve 24. minutě to už bylo o dva góly, Jadson přihrál před pokutové území Adrianovi, který udělal kličku gólmanovi hostů Pelému a přes dva dobíhající obránce dopravil míč do sítě - 2:0. Zdecimovaným Francouzům zasadil třetí ránu Tomáš Hübschman, který těsně před gólmanem tečoval dalekonosnou ránu z kopačky Rata.

Ani druhý poločas ale výraznou změnu nepřinesl, na hřišti dominoval pouze jediný tým - Šachtar Doněck. Toulouse domácí svatyni téměř neohrozilo, za celý zápas mířila na branku Pjatova jediná střela. Naopak Šachtar byl při chuti a po hodině hry přidal i čtvrtý přesný zásah a zároveň nejhezčí gól zápasu. Willian našel před brankou Adriana, který efektivní patičkou překonal nešťastného Pelého v brance Toulouse a navíc vstřelil svůj druhý gól v utkání - 4:0.

Postup domácích do další fáze se zdá jen jako formalita, Šachtar má už pětibodový náskok před svými pronásledovateli - Bruggami a právě Toulouse. Obě mužstva mají čtyři body, poslední Partizan Bělehrad zatím body nezískal.

Více informací k zápasu

Club Bruggy - FK Partizan 2:0

22.10.2009 19:00

Góly: 4. Ivan Perišić, 58. Rajko Brežančić (vl.)

Souboj dvou nejhorších týmů skupiny J vyzněl lépe pro domácí mužstvo. Bruggy se díky zisku tří bodů posunuly na druhé místo, rozhodujíc branku utkání vstřelil Perisić.

Partizanu se zatím v Evropské lize příliš nedaří. Z uplynulých tří utkání nevybojoval jediný bod, jeho skóre je navíc vcelku ostudné - 3:9. Naopak belgické Bruggy konečně zabraly. Po remíze s Toulouse přišla tříbodová nálož, díky níž se Cercle posunulo dokonce na druhé, postupové místo.

Utkání rozhodl již ve čtvrté minutě svou brankou Ivana Perisić. Pojištění pak přišlo z kopaček Rajka Brežančiće, jenž ve druhé půli smolně nasměroval míč do vlastní sítě.

Domácí fanoušci mohli jásat hned po necelých 250 sekundách hry. Na dlouhý Garaertsův centr si naběhl záložník Ivan Perisić, jenž hlavičkou poslal svůj tým do vedení. Další problémy pro defenzivu hostů nastaly ve 14. minutě. Ze hřiště musel odejít zraněný Goran Gavrančić, jeho místo zaujal Nenad Djordjević.

Netrvalo dlouho a Bruggy se připomněly podruhé. Dvanáct metrů, střela z voleje, Joseph Akpala. Tato kombinace ale tentokrát brankou neskončila - skvělý zákrok vytáhl brankář Radosavljevic. Ještě lepší příležitost se domácím naskytla v 18. minutě. Djordjevic ve vápně fauloval Garaertse a rozhodčí nařídil penaltu. K té se postavil dosavadní jediný střelec utkání Perisić. Mladý Chorvat ale tentokrát přesně nemířil - pokutový kop poslal nad branku.

Nejlepší příležitost hostů připadla na vrub Branislavu Jovanovici, jeho dalekonosný pokus ale Stijnen vyrazil nad branku. Začátek druhé půle na tu první rozhodně nenavázal. Z nudy příznivce vyvedl snad jedině aktivní Perisić a jeho dvě nepřesné hlavičky. Vše se ale zlomilo v 58. minutě. A opět u toho byl talentovaný Chorvat. Jeho střela zpoza pokutového území se odrazila od bránícího Brežančiće až za bezmocného brankáře Radosavljevice. Domácí tak vedli již o dvě branky.

Ke konci zápasu se kromě střel Vadise Odjidjaho a Perisiće již nic nepřihodilo a Bruggy tak poprvé v Evropské lize dokázaly naplno bodovat.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Šachtar Doněck (UKR)330012:29
2.Club Bruggy (BEL)31115:64
3.Toulouse FC (FRA)31115:84
4.FK Partizan (SRB)30033:90
Skupina K

PSV Eindhoven - FC Kodaň 1:0

22.10.2009 19:00

Góly: 72. Jonathan Reis

Kodaň nezvládla zápas na půdě PSV Eindhoven a v tabulce klesla se třemi body na poslední místo. Pražská Sparta je díky zaváhání svého konkurenta na druhém místě.

Nizozemský mistr je prozatím v Evropské lize takřka bezchybný. Po zaváhání se Spartou a remíze 2:2 přišla výhra nad Kluží a dnes i nad dánským šampionem - FC Kodaň. Ta prohrála po pěti vítězstvích v řadě, v Evropské lize jí ale patří až poslední místo. Se třemi body ztrácí na postupové pozice jeden bod, PSV je se sedmi body první.

V první půli sice Jonathan Reis neproměnil nařízenou penaltu, své zaváhání ale napravil v 72. minutě, když poprvé a naposled roztřepal síť za brankářem Johanem Wilandem.

První šance se urodila v samém úvodu utkání. Po faulu Antonssona se k přímému kopu postavil Balasz Dzsudzsak a jeho tvrdá rána pořádně vystrašila brankáře hostů. Druhá příležitost spadla do klína rovněž maďarskému reprezentantovi. Po rohovém kopu a závaru před Wilandovou brankou se objevil sám na levé straně pokutového území, přesto nedokázal překonat pozorného gólmana Kodaně.

Jediná vážnější akce Dánů přišla od Atiby Hutchinsona. Ten vypálil z veliké vzdálenosti, na jeho střelu přesto musel reagovat pohotovým zákrokem Andreas Isaksson. Nedůležitější moment první půle ale přišel zhruba po půlhodině hry. Antonsson očividně dnes nebyl ve své kůži - stejně jako v úvodu utkání zbavil Jonathana Reise míče nedovoleným způsobem. Tentokrát ale uprostřed pokutového území.

Rozhodčí Alan Kelly s nařízením penalty příliš neváhal. U prostřed vápna se tak objevil osamocený Reis, který ale nabízenou příležitost nevyužil. Jeho přízemní pokus Wiland dokázal zlikvidovat a držel tak bodové naděje svého týmu.

Po přestávce se snažili i aktivnější hru také hosté. Bývalý hráč Ajaxu Amsterdam, tedy velikého rivala PSV, Jesper Gronkjaer svým dalekonosným pokusem ale brankáře Isakssona příliš nezaměstnal. Na druhé straně se připomněl aktivní Reis - z bezprostřední blízkosti ale pouze napálil gólmana Wilanda. Brazilský forvard byl ale za svou snahu odměněn - v 72. minutě si naběhl na centr Dszudszaka a volejem dopravil míč ze šesti metrů do sítě - 1:0.

Trenér hostů Stale Solbakken na inkasovaný gól rychle zareagoval - na hřiště poslal hned trojici čerstvých hráčů - útočníky Cesara Santina a Ailtona Almeidu a záložníka Martina Vingaarda. Právě posledně jmenovaný se dostal do šance jako první. Střela z pětadvaceti metrů ale nemířila příliš přesně. A když ani Santini v nastaveném čase neuspěl, mohlo se PSV radovat z dalších tří bodů a pokračování své neporazitelnosti v EL.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - CFR Cluj 2:0

22.10.2009 19:00

Góly: 15. Juraj Kucka, 32. Roman Hubník

Fotbalisté pražské Sparty si připsali první tři body ve skupině Evropské ligy a jejich postup do další fáze vypadá znovu reálně. Pražané svému soupeři příliš nepovolili a brankami Kucky a Hubníka z prvního poločasu zaslouženě vyhráli 2:0.

Úvodní minuty patřily hostujícímu celku, Kluž kombinovala, ale k vážnější šanci se nedostala. Na druhé straně udeřila Sparta. Ondřej Kušnír z pravé strany pěkně odcentroval, Wilfried míč netrefil, ale za nim hlavou zakončil Kucka a Sparťané vedli 1:0.

Letenští si o chvíli později stejnou akci zopakovali, z prava odcentroval Kušnír a tentokrát Wilfried hlavou mírně přestřelil. Aktivita domácích rostla a Kluž se převážně bránila, Wilfried přihrál do dobré šance Vackovi, jenže mladičký fotbalista míč nezachytil.

Nezcela zaplněná Letná si do poločasu ještě jednou zajásala. Kucka přes hlavou poslal míč na branku Kluže, Hubník jej zasáhl, přičemž brankář Claro vyrazil opět před Hubníka, který už se nemýlil - 2:0 pro Spartu. Rumunská Kluž měla v prvním poločase jenom jednu velkou šanci, paradoxně to byl nejnebezpečnější pokus hostů v celém zápase. Culiovu přihrávku Traore minul a Deac z první přestřelil.

Druhý poločas už tolik šancí nenabídl, Sparta úspěšně bránila dvoubrankový náskok a Rumuny k ničemu výraznému nepustila. Naopak mohla sama ještě zvýšit, Kadlec odvedl skvělou práci, když vyslal do stoprocentní příležitosti Wilfrieda, jenomže sparťanský útočník zvolil místo přihrávky nepovedenou střelu.

V závěru se snažil zdramatizovat zápas Culio, který se pěkně uvolnil, ale jeho střela za Blažkovými zády neskončila. Sparta vyhrála zaslouženě 2:0 a stále může pomýšlet na postup ze skupiny.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven (NED)32104:27
2.Sparta Praha (CZE)31114:34
3.CFR Cluj (ROM)31022:33
4.FC Kodaň (DEN)31021:33
Skupina L

Austria Vídeň - Werder Brémy 2:2

22.10.2009 19:00

Góly: 73. Emin Sulimani, 87. Schumacher - 19. Claudio Pizarro, 63. Claudio Pizarro

Werder měl zápas ve Vídni skvěle rozehraný a po gólech Claudia Pizarra vedl už 2:0. Jenže v závěrečné dvacetiminutovce Austria zabrala a tři minuty před koncem vyrovnala na konečných 2:2.

První výraznější šance zápasu z 19. minuty se ukázala hned jako gólová, když Özilův trestný kop z pravé strany hlavičkou do branky usměrnil Pizarro. Domácí se však nechtěli vzdát a soupeře stále tlačili. Po půlhodině hry musel proti Acimovicovi zasahovat Wiese a o chvilku později si oddechl, když Ortlechner nedosáhl na nebezpečný centr.

Během prvního poločasu také dosáhl významného milníku gólman Werderu Tim Wiese, který překonal rekord Olivera Recka v počtu odchytaných minut v brémském dresu bez inkasovaného gólu. Do dnešního večera to bylo 641 minut, které Wiese překonal. Před přestávkou měli několik šancí brémští, tu největší měl na hlavě Per Mertesacker, ale v radosti mu zabránila tyč.

Deset minut po změně stran Austria vyrovnala, ale Zlatko Junuzovič stál v ofsajdu. A nakonec to byl Werder, kdo v 63. minutě podruhé udeřil. Claudio Pizarro využil obrovské hrubky zkušeného obránce Baka a poslal hosty do dvoubrankového vedení. Bak se snažil z velké dálky odhlavičkovat míč směrem k brankáři, ale až k němu míč nedošel a Pizarro měl situaci značně ulehčenou. Jenže ani dvougólové manko Austrii od útočení neodradilo a sedmnáct minut před koncem přišla také první branka. Z 20 metrů vypálil Sulimani a z pomocí teče překonal Wieseho. Vyrovnání nakonec vídeňskému mužstvu přinesl dvě minuty před koncem střídající Schumacher.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - CD Nacional 2:1

22.10.2009 19:00

Góly: 67. Joseba Etxeberria, 86. Fernando Llorente - 42. Rúben Micael

Brankou pět minut před koncem rozhodl o triumfu svého Bilbaa útočník Fernando Llorente. Tento vítězný gól navíc výrazně přiblížil španělský klub k účasti v dalším kole soutěže.

Athletic před tímto soubojem prohrál hned čtyři z pěti soutěžních duelů, přičemž ten pátý pouze zremizoval. Situaci domácím neusnadnil ani fakt, že další případné zaváhání by mohlo hodně zkomplikovat cestu Basků pohárovou Evropou.

Portugalský outsider přesto začal velmi nebojácně. Pokus Micaela nicméně nenadělal brankáři Iraizozovi žádné větší starosti. Z podobné vzdálenosti zkoušel na druhé straně štěstí Iraiola, ani on ale přesně nemířil. Ve dvacáté minutě pálil z lepší pozice Extberría, hostující gólman Bracali zasáhl s přehledem.

Přesto to byli právě hosté, kteří se v závěru prvního poločasu ujali vedení. Po rychlé útočné akci se míč dostal až na hranici penalty k nekrytému Micaelovi, na jehož střelu neměl Iraizoz žádný nárok. Bilbao rozhodně nemohlo být s výkonem v prvních pětačtyřiceti minutách spokojeno, a tak se kouč Caparros uchýlil ke dvěma střídáním. Na trávníku se proto po přestávce objevili Martínez a Oscar, což se na hře Atletica výrazně projevilo.

Domácí na svého soka vlétli od úvodního hvizdu a hned zkraje druhého dějství mohl vyrovnat Susaeta, Bracali však byl proti. Krátce po něm své šance neproměnili ani Llorente a De Marcos, gólu se tak diváci dočkali až lehce po hodině hry. Proti Llorenteho hlavičce byl ještě Bracali úspěšný, na Exteberriovu dorážku se však natahoval marně.

Krátce po své vstřelené brance opustil autor vyrovnávací trefy hřiště a přepustil místo Toquerovi. Hrdinou večera se nakonec stal Llorente, který čtyř minuty před koncem z bezprostřední blízkosti zajistil Atleticu plusový bod navíc. Bilbao je tak nyní bod za vedoucími Brémami, před třetí Austrií Vídeň však má náskok už čtyř bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Werder Brémy (GER)32108:57
2.Athletic Bilbao (ESP)32016:46
3.Austria Vídeň (AUT)30213:62
4.CD Nacional (POR)30124:61

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (73)

Přidat komentář
domingo

To jsou výsledky...

Reagovat
Tomanatura

NaProstá PARÁDA

Reagovat
smazaný uživatel

Šachťor ve velkým stylu. Tenhle tým v LM chybí asi nejvíc.

Reagovat
Xavi8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
$dolar$

Ja jen nechapu proc se neustale snazis ignorovat nazev klubu Jako by nekdo stale rikal Sparte Praha - Spartak

Reagovat
smazaný uživatel

Šachťor - to je spravní nazev tohoto klubu.

Sparta a Spartak - ????????

Spartak to je v.dce otroků, Sparta to je stát

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě favorit na nejmíň čtvrtfinále. Snad příští rok...

Reagovat
Godwinson

Šachtar jde za svým, naopak Everton parádně vyhořel .. Tiraspol taky překvapil :)

Reagovat
smazaný uživatel

no maj už čtyři body . . . kdo by to čekal, že?

Reagovat
Godwinson

hlavně bych nečekal, že porazí Twente, jestli maj čtyři nebo osm, to nebylo předmětem toho příspěvku, zkus myslet :) snad to nebude moc bolet ...

Reagovat
smazaný uživatel

Cože? Si asi malej chudáček . . . Nepřispívej, když nehiodkáš diskutovat . . .

Reagovat
Godwinson

no diskutovat chci, ale s někým kdo nemá v hlavě úplný naděláno, víš? takže se ti omlouvám, s tebou to asi nevyjde ... :)

Reagovat
smazaný uživatel

a jak si poznal, že mám v hlavě naděláno prosimtě? A chovej se slušně, taky tě neurážim . . .

Reagovat
Godwinson

"Si asi malej chudáček" .. jestli tohle jako urážku nebereš, tak holt urážim jen já :) ze dvou příspěvků, nebudeš tomu věřit .. neni to úplně standartní, ale dá se :)

Reagovat
smazaný uživatel

Víš jak, ty sis začal :). Jenom jsem si všiml, jak se daří Tiraspolu a všiml jsem si tvojí reakce, která mě zaujala a ty si hned začal s tím ať myslím a bla bla. Tak jsem reagoval takhle podrážděně. To je celý. Nevim jsetli si ještě nevybouřenej nebo jak, ale překvapilo mě to . . . To je celé. Nevim o co ti přesně šlo, jenom jsem se o to překvapení chtěl podělit s někym kdo sleduje fotbal . . .

Reagovat
Godwinson

jak jsem si zase začal, proboha ... já napsal, že mě Tiraspol překvapil, což je pravda ... tys odvětil tou ironickou větou a ironii mám rád jen, když jí píšu já :-))

Reagovat
smazaný uživatel

AHA AHA. Ty sis myslel, že je to ironie? Já to myslel jako vážně . . . chtěl jsem podebatovat na téma Tiraspolu, kterej ještě před pár lety nepostoupil ani přes 1. předkolo poháru UEFA a teď má 4 body po třech zápasech ve skupině. Asi nedorozumění . . .

Reagovat
Godwinson

nebyla? tak to se omlouvám :)

Reagovat
smazaný uživatel

Právě, že vůbec. Byl si jedinej, kdo se ozval na Tiraspol a tak sem reagoval

Reagovat
Godwinson

aha, tak to jo .. má chyba ,-)

Reagovat
smazaný uživatel

V pohodě, hlavně že se to vyjasnilo . . .

Reagovat
Godwinson

to se jim podělal Livesport nebo vážně Slavia na Mestalle vede?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Xavi8

Ja neverim - Vittek dal gol

Reagovat
Tsigi

BENFICA

Saviolovi to tam evidentně vyhovuje

Ta záloha je skvělá Di Maria, Ramires, Aimar + Javi Garcia skutečná síla

Reagovat
$dolar$

Reagovat
smazaný uživatel

Srna

Reagovat
$dolar$

HSV

Lille

Reagovat
$dolar$

Šachtar

Reagovat
vanGomm

Everton prohrál 0:5 je to také ostuda pro ligu Anglie?

Reagovat
smazaný uživatel

Není.

Reagovat
vanGomm

O kolik by museli tedy prohrát,aby to ostuda byla?Nebo se to týká jen našich týmů?

Reagovat
smazaný uživatel

Ptal ses jestli je to ostuda pro PL, tak jsem ti odpověděl. Je to ostuda možná tak pro Toffees, ale vůbec se nedivím, že Moyes svoje hráče šetřil, už tak má dost zraněnejch, navíc je čeká liga, Carling Cup a on se nemůže chlubit zrovna širokým kádrem. Podívej se, kdo hrál za Everton. Coleman debutoval, Rodwell hrál stopera, což není jeho post, k tomu další teenager Gosling. Benfica není slabej tým a anglický týmy bývají často mimo Ostrovy poloviční. Rozhodně to není ostuda Premier League.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě, že je to pořádná ostuda..

Reagovat
smazaný uživatel

Pro Toffees jo, pro PL ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Co reprezentuje Everton v Poháru?

Reagovat
smazaný uživatel

Na prvním místě sebe, na druhým Premier League. Díkybohu PL bude mít zase dva nebo tři semifinalisty v LM, takže si na prohru Evertonu málokdo vzpomene

Reagovat
smazaný uživatel

No to ale neznamená, že takovým výsledkem neudělá ostudu celé PL..Když prohrála Slavie s Arsenalem, tak to byla taky ostuda pro celou ligu..

Reagovat
smazaný uživatel

Protože pro českej fotbal to byla jediná možnost, jak se ukázat v Evropě v dobrým světle.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě, jenže je to asi taková ostuda jako když průměrný hráč dostane housličky, a když ty housličky dostane Messi.. Messi se narozdíl od toho dalšího hráče může ukázat v super světle, nebo mu pomůžou spoluhráči, ale i tak jsou pro něj ty housličky ostuda.. Stejně jako pro Everton tenhle výsledek.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, pro Everton to je ostuda, to už jsem ale dávno uznal

Reagovat
smazaný uživatel

Průměrný hráč=Česká liga.. Messi=PL..

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže Messi dnes nastoupil s rozvázanou kopačkou, když už jsme u těch metafor.

Reagovat
smazaný uživatel

To na té ostudě nic nemění, protože tu tkaničku si klidně mohl zavázat..

Reagovat
smazaný uživatel

Pak by se mu v lize ale rozvázala ta druhá, nebo možná obě.

Reagovat
smazaný uživatel

To už je jedno, že si ji nezavázal i když mohl.. Stejně dostal housle. Mohl dát nohy k sobě (rozuměj: beton)

Reagovat
smazaný uživatel

Tím, že dostal housle, ale nezostudil celou Barcu. Třeba stál s nohama u sebe, já ten zápas neviděl. Každopádně podle soupisky to vypadá, že měl nový kopačky a byly mu evidentně malý. Čeká ho náročnej program, proto si myslím, že si radši nechal rozvázanou tkaničku ted, než aby si na ni šlápl v lize.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinými slovy si udělal raději ostudu teď než potom... Ale stejně to je ostuda.

Reagovat
vanGomm

Tak jste se o Evertonu (0:5) jste se dostali až ke kaničce.Tak zpět k tomu Evertonu.Pokud to porovnám se Slavii,tak toto je ostuda ještě větší.Žádný tým z premier league by takovou potupu neměl dopustit.Tím spíše jde-li o tým,který skončil do 6 místa a měl by to uzat i hrubas.

Reagovat
smazaný uživatel

Já ale dávno uznal, že si Everton ostudu udělal. Jen jsem vysvětloval proč a taky jsem nesouhlasil s tím, že by to byla ostuda premier league, protože narozdíl od Slavie není Everton jedinej anglickej tým v pohárech.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
fantomas

Anglie - Česko...PL - GL...ty tam ten rozdíl nevidíš?

Reagovat
frank

Hazard dal malej sprint

Reagovat
Jajinek

Ach Genoa, Genoa...kde je tvoje obrana...

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám do Berlína jezdí pro body i spodek Nizozemské ligy.

Reagovat
Liquid

tam sem to čekal, škoda že tam Herthu nemá Slavia

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně Sparta. Sice je u nás Kluž neustále podceňovaným týmem, ale rozhodně má z této skupiny o parník nejlepší tým a výhra nad takovýmto soupeřem se cení. Stále věřím, že tyto 2 kluby mohou postoupit spolu.

Co se týče PSV. Vypadá sice na postup, ale herně je to asi nejhorší tým téhle skupiny a nahoře je jen díky rozhodčím. Pokud postoupí dál, půjde hned v prvním vyřazovacím kole ven (teda pokud nedojde k dalšímu zásahu "zhora").

Tim na příští kolo: Výhra Temešváru v Bruselu...

Reagovat
miky10

Hazard - fantastickej gól

Joao Moutinho - fantastickej gól

Reagovat
goodbay

nevíte jak jsou ocěnovaný výhry a remízy pěnězi a i případný postup ze skupiny? díky

Reagovat
smazaný uživatel

10:33 Brankový rozhodčí chyboval

Brankoví rozhodčí, které UEFA testuje v Evropské lize, jsou opět terčem kritiky. Ve čtvrtečním duelu mezi Fulhamem a AS Řím v Londýně (1:1) totiž jeden z nich málem nechal po faulu ve vápně vyloučit špatného fotbalistu.

Chcú stav zlepšiť a oni ho ešte zhoršia...

Reagovat
smazaný uživatel

Brankový sudí je úplně k ničemu, to vidí každý...

Reagovat
smazaný uživatel

To sme (aspoň ja teda určite) už od začiatku považovali za zbytočnosť. Tak tak.

Reagovat
M11

letosni narodni koeficient mame lepsi jak Rusko.. za zminku take stoji 3.misto Rakouska..

Reagovat
vanGomm

Včera jsme získali do koef. 0,600 - slušné.To Rusko nedohoníme stejně.Ono už bude složité dostat se do toho 15.místa.Slavia a hlavně Sparta by ještě nějaký bodík mohli uhrát.Body se dělí ale 5 a to je pak těžké.Slavia ve skupině končí a Sparta pokud nepřiveze nějaký bod z Kluže nebo Eindhovenu skončí asi též.Porazí-li doma Kodaň a venku neuhraje nic má 7 bodů a to zřejmě na postup stačit také nebude.

Reagovat
M11

to Rusko jsem myslel jen tak pro zajimavost

Reagovat
vanGomm

O tom Rusku je mi to jasné.To Rakousko za to tedy vzalo! My teď máme letošní koef. cca 3,000.Moh-li bychom se podle mě letos dostat na 3,500.V tom lepším případě na 4,000-4,300 což bude asi stejně málo na posunutí do 15.místa.Potřebovali bychom každy rok uhrát min. 5,000-5,500 což mě přijde v současnosti dost nereálné.

Reagovat
M11

to 15. jak rikas je nerealne.. mozna na 17. misto pred Bulhary se posunem pokud ziskame jeste nejake bodiky.. ale kazdy bod pro nas dobry.. ze zadu uz cihaji letos vyborni rakusane a izraelci

Reagovat
Tomanatura

Kdes to našel? Hoď mi link.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Brankoví rozhodčí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele