Serie A - souhrn 36. kola

13.05.2017, 20:04, aktualizováno 14.05.2017, 22:44
Komentáře a souhrny
Neapol deklasovala Turín, na druhém místě ale nevydržela déle než pár hodin, protože AS Řím porazilo Juventus a oddálilo jeho korunovaci. I dál se dařilo domácím, Cagliari si poradilo s Empoli a tři body mají rovněž Bologna, Crotone a Palermo. Inter překvapivě padl se Sassuolem. Fiorentina otočila utkání s Laziem, přesto zůstává těsně za poháry, které si už jistojistě zahraje Atalanta, která remizovala s AC Milán...

AS Řím - Juventus FC 3:1

14.05.2017 20:45

Góly: 25. Daniele De Rossi, 56. Stephan El Shaarawy, 65. Radja Nainggolan - 21. Mario Lemina

AS Řím si poradil s Juventusem, ačkoli hosté šli do vedení jako první. Na gól Maria Leminy ale velmi brzy reagoval Daniele De Rossi, který zavelel k obratu. Ten pak dokonaly trefy El Shaarawyho a Nainggolana.

Magická šestka. Scudetto s tímhle pořadovým číslem mohl Juventus obhájit právě na půdě svého rivala, který se o mistrovský titul měl ucházet. Z toho zřejmě nic nebude, ale dnes AS přesto potřebovalo vyhrát. Po výhře Neapole totiž kleslo na třetí místo, kde se nechce dlouho zdržovat. I proto muselo dnes uhrát alespoň bod, aby mělo šanci v příštím kole Neapol přeskočit.

Zápasy mezi Juventusem a AS Řím jsou vždy velmi emotivní, dnes ještě opepřené o fakt, že je to zřejmě poslední utkání Francesca Tottiho proti Staré dámě. V jejím dresu zase působí několik někdejších Římanů. V základní sestavě Juve z nich byli dva, Mehdi Benatia a Miralem Pjanić. Hlavní pozornost ale přesto byla upřena na hvězdy jako Gonzalo Higuaín, Leonardo Bonucci nebo Gianluigi Buffon.

AS nutně potřebovalo uhrát dobrý výsledek, ale mělo situaci hodně náročnou. I proto, že nemohlo počítat s Kevinem Strootmanem a Edinem Džekem. Místo nich jsme na hřišti viděli Paredese s Perottim, které doplňovali De Rossi, Salah, El Shaarawy nebo Nainggolan, který se stihl dát dohromady.

Od prvních minut bylo jasné, že oba týmy půdou do zápasu naplno, že si nic nedarují. AS se snažilo potrápit Juventus, ale byli to hosté, kdo se dostal do první vážné akce. Chvíli vypadalo obléhání domácí brány marně, ale Kwadwo Asamoah z první přerušil delší kombinaci střelou do tyče! Domácí Vlci kontrovali standardní situací Paredese, kterou musel před De Rossim uklízet obránce Bonucci.

Po dvaceti minutách ale obrana AS vyrobila chybu, když pas na Higuaína nepokryl Fazio ani Manolas. Higuaín pak nesobecky nahrál vedle sebe na Maria Leminu, kterého opět nikdo nehlídal. Mladý záložník Juventusu už mohl jen v klidu doklepnout míč do sítě - 1:0.

Juventus i v celkém okleštěné sestavě dominoval. Římanům pomohla až standardní situace, protože Paredesův citlivý rohový kop hlavičkoval Kostas Manolas do Buffona, který míč vyrazil. Nejlépe se však zorientoval domácí kapitán Daniele De Rossi, který nadvakrát překonal italskou legendu mezi třemi tyčemi - 1:1.

Krátce před koncem první půle se do další velké šance dokázal dostat Gonzalo Higuaín, ale jeho zakončení pod břevno skvěle vytěsnil polský brankář Wojciech Szczesny! Emoce se stupňovaly s každou další minutou a tvrdých zákroků zejména ze strany domácího AS přibývalo. Žluté napomenutí neminulo Fazia ani De Rossiho.

Delší dobu se obě jedenáctky soustředily na držení míče, až v 56. minutě se do hry dostal Stephan El Shaarawy. Dosud nebyl příliš vidět, ale poté, co dostal krásnou nahrávku od Nainggolana, vlétl do vápna. V něm obešel protihráče a ve stylu snookerových pravidel poslal balon od tyče do brány! Brankář Buffon zřejmě počítal s tím, že jeho střela poletí vedle.

Trenér Allegri střídal, do krajních prostorů chtěl poslat čerstvou krev. Místo unaveného Lichtsteinera se do hry dostal Dani Alves, ale nepřinesl Juventusu mnoho štěstí. Radja Nainggolan vybojoval na straně míč, který následně předložil Salahovi. Egyptský útočník počkal, až mu Belgičan naběhne do uličky, a s díky mu poslal balon zpět. Nainggolanovi už pak stačilo jen zamířit a dnes nepřítomného Buffona propálit - 3:1.

Tento stav se samozřejmě Staré dámě nelíbil, takže podle mínění trenéra Allegriho nastal ideální čas pro Paula Dybalu. AS kontrovalo Clémentem Grénierem. Do hry se dostali rovněž Marchisio s Jesusem a na Tottiho se zatím marně čekalo. Krásný pas od Mandžukiće si našel Leonardo Bonucci, jenže nakonec hlavou těsně minul! Diváci se dočkali i Tottiho, třebaže na poslední tři minuty nastavení.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - Janov CFC 1:0

14.05.2017 15:00

Góly: 13. Eugenio Lamanna (vl.)

Palermo si na Sicílii dnes odpoledne alespoň trochu spravilo náladu, protože získalo tři body. Nejsou moc cenné, protože domácí stejně sestupují, ale s výslednou podobou sestupového pásma by mohly něco udělat. Janov od něj totiž dělí jen dva body!

Janovské Grify ještě čekají velké potíže. Po utkání s Palermem je totiž sestup opět o něco reálnější. O to smutnější musí hosté být, že jedinou branku si připsal brankář Eugenio Lamanna, který si nechtěně srazil balon do vlastní sítě už po 13 minutách. Jinak to ale nebylo vůbec příjemné utkání, hráči na obou stranách vypadali rezignovaně a celková atmosféra tím také trpěla.

Od prvních minut jsme viděli přímo sbírku nepřesností na obou stranách, z nichž některé působily až komicky. Zaujala snad jen bojovnost mladíka Gennara Ruggiera, což je prosím ročník 2000! Ten byl rovněž u jediné branky utkání.

Domácí záložník Rispoli hlavičkoval směrem na bránu a spíše se pokoušel vracet balon do ohně. Brankář Lamanna čekal, až k němu balon dopadne, jenže si nevšiml, že jej chytá vlastně už za brankovou čarou! Místo vyboxování, které by bylo jistotou, s balonem v rukou zacouval až za čáru - 1:0 pro Palermo.

Po inkasované brance se pískot na tribunách zvýšil, zejména na straně hostujících fanoušků. Možná to budete brát jako přílišné přehánění, ale to vlastně byla jediná zajímavá akce první půle. Snad kromě střely Laxalta a později Velosa, jenže oba projektily byly hodně nepovedené a druhý mířil asi tři metry vedle tyče.

Místo unaveného Lazoviće přišel do hry dvacet minut před koncem Ninković a ten byl odhodlán s výsledkem ještě něco udělat. Často mu ale chyběli spoluhráči do kombinace. Až střídající Roland Sallai pálil hodně nebezpečně a brankář Lamanna musel zasahovat. Goran Pandev posléze padl ve vápně soupeře a žádal pokutový kop, ale nebyl vyslyšen.

Diego Laxalt vybojoval deset minut před koncem rohový kop z levé strany, který také sám rozehrál. Jenže jeho pokus skončil na obránci Palerma. A když Ninković v závěru překopl bránu, bylo o výsledku jasno.

Více informací k zápasu

FC Crotone - Udinese Calcio 1:0

14.05.2017 15:00

Góly: 18. Marcus Rohdén

Na skvělou formu Crotone doplácí jeden tým za druhým a vypadá to, že Crotone to se záchranou myslí smrtelně vážně. V kombinaci s porážkami Janova a Empoli to navíc není vůbec nemožné, protože díky dnešní trefě Marcuse Rohdéna ztrácí Crotone na Empoli jen jediný bod!

Udinese bylo jasným favoritem, ale ani to mu nepomohlo k bodům. Z hráčů Crotone vidět jasná snaha o záchranu a s každým dalším zápasem se body na jeho kontě zvyšují. A to i po dnešním skvělém výkonu. Zebry naopak od prvních minut hrály mnohem méně agresivně, obránci byli roztržití a celková souhra za moc nestála.

Už po devíti odehraných minutách vyslal Ferrari přesně načasovaným nákopem za obranu rozběhnutého Falcinelliho, který však z úhlu pálil vysoko nad! Po osmnácti minutách to bylo opět Crotone, jež se usadilo kolem vápna hostí. Trotta si vzal míč, proběhl s ním po levém křídle a přesnou přihrávkou našel uvnitř šestnáctky Marcuse Rohdéna. Tomu stačilo do míče trknout a domácí vedli!

Ani Udinese neopomnělo útočit a zvláště při tomto nepříznivém stavu. Záložník Badu z pravé strany posunul balón na De Paula, který se ve vápně dostal do zakončení. Jeho rychlou ránu ale zlikvidoval pohotový zákrok brankiýře Cordaze! Na opačné straně pálil Trotta, ale své umění předvedl také brankář Simone Scuffet, který dnes dostal šanci.

Rohldénův centr do malého vápna našel v závěru první půle hlavičku útočníka Falcinelliho, který ještě nahrával vedle sebe. Nakonec ale míč skončil v náruči brankáře Scuffeta. Diego Falcinelli byl hodně aktivním hráčem také po změně stran, ale často narážel na připraveného brankáře Scuffeta, s nímž dnes sváděl mnoho soubojů.

Nalini pak přesným centrem z levé strany našel před hranicí vápna Trottu, který si zaběhl za obránce Zeber. Jeho hlavičku sice Scuffet neměl, ale zastoupilo jej břevno! Brankář Scuffet pak výborně vyrážel míč po hlavičce Rosiho, která taktéž mířila pod břevno. Když pak v závěru Rodrigo De Paul nastřelil z volného přímého kopu jen dobře postavenou zeď, o vítězi dnešní bitvy bylo rozhodnuto.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Empoli FC 3:2

14.05.2017 15:00

Góly: 7. Marco Sau, 17. Diego Farías, 45. Diego Farías - 79. Miha Zajc, 85. Massimo Maccarone

Už po dvaceti minutách to vypadalo na jednoznačnou záležitost pro domácí Cagliari, protože se trefili Sau a Farías. Jenže nakonec se Empoli ještě vzmohlo na tlak a do posledních minut bojovalo alespoň o remízu. Nakonec však po druhé brance Faríase prohrálo a dramatizuje svůj boj o záchranu.

Cagliari už má záchranu dávno jistou, Empoli však takové štěstí nemá. A vzhledem k rostoucí formě Crotone, které dnes rovněž vyhrálo, bude boj o záchranu ještě hodně zajímavý. Empoli totiž zabralo proti Cagliari až příliš pozdě. Situace se pro toskánský celek vlastně nevyvíjela dobře už od samého začátku utkání.

Pucciarelli si zaběhl za obranu na prudký pas, ale dostal se do velkého úhlu a obrana Cagliari mu míč odebrala. O pouhé dvě minuty později navíc Cagliari poprvé udeřilo. Po krásné nahrávce se dostal do samostatného úniku domácí kapitán Marco Sau a balon na poslendí chvíli prostrčil mezi nohama brankáře Lukasze Skorupského - 1:0 pro Cagliari.

Domácí hráči byli nadále aktivnější. Diego Farías nejprve nahrával obsazenému Marcu Borriellovi, který však dokázal míč vrátit svému kolegovi. K tomu se balon se štěstím dostal a Diego Farías těsně před Skorupskim poslal balon tvrdou ranou do sítě - 2:0 pro domácí.

Empoli se sice snažilo, ale dnes nebylo přesné a mnoho hráčů se do ofenzívy nepouštělo. Dvojici Pucciarelli a Thiam chyběla větší podpora spoluhráčů. Po třiceti minutách střílel volný přímý kop z nadějné pozice Omar El Kaddouri jen vysoko nad bránu. Závěr první půle opět patřil domácím, protože Daniele Croce chyboval v rozehrávce a jeho přihrávku vystihl Diego Farías. Prostřelení osamoceného Skorupskiho už mu nedělalo potíže - 3:0.

První půle se vyvedla jednoznačně domácím, kteří ale poté přestali trochu hrát. Deset minut po změně stran Empoli dostalo naději na zlepšení, když Nicola Murru zahrál v pokutovém území rukou. Jenže brankář Rafael odmítl zdramatizování utkání a střelu Pucciarelliho vyboxoval mimo!

Zlom nastal až ve chvíli, kdy po hodině hry vyběhl na trávník legendární veterán Massimo Maccarone. Místo Mameho Thiama se do hry patnáct minut před koncem dostal i mladík Miha Zajc, kterému stačily jen tři minuty, aby z voleje překonal brankáře Rafaela!

A nebylo to všechno, protože právě veterán Maccarone o tři minuty později čerpal z dobré práce Zajce. Ten si poradil s obráncem a naservíroval parádní nahrávku do pokutového území na Maccaroneho. BigMac už jen nastavil kopačku - 3:2. Víc už ale Empoli nezvládlo.

Více informací k zápasu

Turín FC - SSC Neapol 0:5

14.05.2017 15:00

Góly: 7. José Callejón, 60. Lorenzo Insigne, 72. Dries Mertens, 77. José Callejón, 78. Piotr Zieliński

Turín hlásal, že svou kůži nedá lacino, jenže výsledek 5:0 pro hosty z Neapole svědčí o velkých problémech v kádru trenéra Mihajloviće. Neapol řádila díky vidině druhého místa a mezi střelce se zapsali dvougólový Callejón, následně Mertens, Insigne a Zieliński.

Neapol hraje o druhé místo s AS Řím a dnes ji čekalo turínské FC. Tomu prakticky o nic nejde, ale hráči dopředu varovali svého soka, že se nehodlají vzdávat. Prát o body se v domácím dresu mělo Zappacosta, Rossettini nebo Molinaro s defenzivními úkoly, zatímco zranění konkurenta Džeka chtěl vepředu využít Andrea Belotti. Mladého Itala podporovali Falqué, Ljajić a Boyé.

Neapol byla jasným favoritem a její hladovost po bodech byla vidět už z rozhovorů před zápasem. Potvrdila ji také základní sestava, která čítala osvědčená jména. Nechyběli Albiol Koulibaly, Allan, Hamšík, Mertens nebo Insigne s Callejónem. A právě ten byl u první gólové akce zápasu.

Už v sedmé minutě totiž Allan krásnou nabídkou oslovil právě Josého Callejóna, který si naběhl do vápna a ze strany propálil brankáře Harta - 1:0 pro Partenopei.

Ti se samozřejmě nespokojili s jedním gólem a nepříliš přesvědčivým vedením, takže obranu Turína čekaly horké chvíle. Callejón mohl po dvaceti minutách navýšit skóre, když po krásné přihrávce parádně obehrál bránícího protihráče a poté vystřelil ke vzdálenější tyči. Tu však těsně minul. Neuspěl z následné akce ani Dries Mertens, který se ocitl v obrovské šanci sám před brankářem a přeloboval spolu s ním i bránu.

Turínské FC vidět prakticky nebylo, jeho dnes velmi nejistá obrana nechávala projít Neapol zcela jednoduše do zakončení. V útoku to také nebylo ono, protože s říznými a motivovanými obránci Neapole si Belotti a spol. nevěděli rady. Zbývaly snad jen střely z dálky, ale ani v nich domácí Boyé s Ljajićem neuspěli. Brankáře Reinu chtěl po změně stran vystrašit Benassi, ale jeho tvrdá rána nebyla pro Reinu nijak závažná.

Deset minut po změně stran byl hodně blízko kýženému srovnání Lucas Boyé, který ale rychlou střelu poslal jen těsně vedle vzdálenější tyče. A od té doby Neapol začala řádit. Mertens dostal přihrávku do běhu, místo střely ještě přihrál na druhou stranu, kde si všiml volného Lorenza Insigneho. Ten se nerozpakoval a jednoduchou střelou poslal míč mimo dosah brankáře Harta - 2:0 pro Neapol.

O tři minuty později Dries Mertens v obrovské šanci napálil jen Harta, ale další góly na sebe nenechaly dlouho čekat. Dvacet minut před koncem si s míčem pohrál právě Dries Mertens, který si jej navedl na střed a vypálil. Brankář Joe Hart byl u tyče pozdě, takže Neapol vedla již o tři branky! I proto se na hřiště dostaly nové a mladé síly.

Turínskému klubu už nezbývaly síly a evidentně ani chuť s výsledkem něco dělat. Po další obrovské chybě domácích obránců mohl ve skluzu José Maria Callejón zamířit do pázdné brány a slavit tak svůj druhý gól v zápase. Tou dobou už diváci turínský stadion houfně opouštěli.

Ti, kteří odešli, nejspíš dobře udělali. Brankář Joe Hart před frustrovanou a chybějící obranou sám proti útočníkům Neapole nestačil. Deset minut před koncem "neapolského tréninku" poslal Dries Mertens od brankové čáry z pravé strany míč více na střed. Tam si naběhl mladý Polák Piotr Zieliński, který se s ničím nepáral a smutného Angličana z voleje prostřelil - 5:0 pro hosty, kteří stoupají na druhou pozici.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - Chievo Verona 1:1

14.05.2017 15:00

Góly: 11. Fabio Quagliarella - 46. Roberto Inglese

Janovská Sampdoria doma před vlastními diváky dobře začala, když ji do vedení poslal veterán Fabio Quagliarella. Jenže nadějné vedení Námořníci neudrželi. Ve druhé půli bylo Chievo mnohem aktivnějším týmem a už ve 46. minutě srovnal na konečných 1:1 Roberto Inglese.

Doria byla před utkáním jasným favoritem a její základní sestava také skýtala pro domácí fandy mnoho nadějí. Vešli se do ní Schick, Quagliarella, Torreira, Fernandes, Linetty nebo Sala. Hosté přijeli s Depaolim, Gobbim, Castrem, Cesarem, Bastienem nebo Inglesem.

Doria začala neohroženě a aktivně. Fabio Quagliarella se z ničeho nic ocitl za obranou hostujícího celku, jenže v rozhodující chvíli mu balon uskočil. Quagliarella se o pár momentů později středem hřiště prodral na hranici pokutového území a střelou na zadní tyč pořádně protáhl Sorrentina. Brzy se domácí a viditelně lepší Doria ujala vedení.

Patrik Schick našel nákopem kolegu Quagliarellu, který se hnal za zdánlivě ztraceným balonem. Nejprve se zbavil protihráče a využil toho, že Sorrentinovi vypadl míč na zemi z rukavic. Takže mu jej v pohodě uzmul a z úhlu poslal balon do sítě - 1:0 pro domácí Námořníky a vypadalo to, že nezůstane jen při tom jednom gólu.

Poté se Quagliarella ještě několikrát hnal do zakončení a obránci Chieva si s ními nevěděli rady. Gamberini vše vyřešil dost nešetrným faulem, takže musel Fabio Quagliarella střídat! Na hřiště vběhl čerstvě uzdravený Luis Muriel. Krátce před koncem první půle si Sergio Pellissier na hranici pokutového území zpracoval centr z pravé strany a chystal se zakončit, jenže Silvestre se mu vrhl do rány.

Chievo dnes nebylo moc aktivní a zvláště vepředu se nedokázalo pořádně prosazovat. Vše se změnilo po nástupu hráčů na plochu, protože v kabině Chieva asi bylo hodně živo. Pouhou minutu poté totiž Roberto Inglese zaběhl za obranu, dostal parádní míč a krásnou střelou nedal brankáři Puggionimu žádnou šanci! Tady chybovala pomalá obrana Dorie.

Doria se pokoušela ihned si vybudovat tlak a vzít si zpět vedení. Patrik Schick upadl po souboji na hranici pokutového území, ale podle arbitra Marescy se o faul nejednalo. Chievo bylo od začátku druhého poločasu úplně jiným týmem, mnohem rychleji kombinovalo a s větší nápaditostí překonávalo střed hřiště. Sampdoria chvílemi jeho ataky vůbec nestíhala.

Do pokutového území se vřítil střídající Serge Gakpé. Mladý fotbalista si přehodil míč na pravačku, ale jeho ránu zablokovala obrana Dorie. Pár minut před koncem se do míče opřel s velkou chutí hrající Ivan Radovanović, který však z pětadvaceti metrů nestřílel přesně! Těsně před koncem pak střídající Djuričić poslal od rohu prudký centr na přední tyč, kde se ke střele dostal Torreira. Jeho ránu ale zablokoval Cesar.

Více informací k zápasu

Bologna FC - Delfino Pescara 3:1

14.05.2017 15:00

Góly: 8. Mattia Destro, 48. Federico Di Francesco, 90+2. Mattia Destro - 24. Jean-Christophe Bahebeck

Delfíni se i dnes bili statečně, leč na domácí Boloňu to zkrátka nestačilo. Z velké části o tom rozhodly dva zásahy Mattiy Destra, který utkání střelecky načal a nakonec také dokončil. Snížení, o které se postaral Jean-Christophe Bahebeck, už Pescaře nepomohlo.

Pescaře už v podstatě o nic nejde a "vesele" se může připravovat na další ročník v Serii B. Boloňu podobné starosti netrápí, ale ani její sezona se rozhodně nevyvíjí podle ideálních představ fanoušků. To samé se dá říct o jednotlivcích v jejím kádru. Jmenovitě nesplňuje své sny například útočník Mattia Destro. Ten se ale rozhodl, že mu vyjde alespoň konec sezony.

Dnes na tom začal pracovat velmi brzo. V osmé minutě se k míči dostal Di Francesco a poslal rychlý centr do vápna. Tam si nejvýš vyskočil Mattia Destro a dal svou desátou branku v sezoně! Bologna vedla o gól a Pescara byla pozadu s tempem i výsledkem.

Pescara se ale nevzdala a místo toho se snažila využít menší počet šancí, které jí Bologna dovolila. Jako například standardní situaci ve 24. minutě, po níž se k míči dostal Alexandru Mitriţă. Mladý Rumun posunul míč na Jeana-Christopha Bahebecka, který z první propálil vše před sebou a uklidil míč na přední tyč - 1:1.

Bologna ale dnes byla favoritem a hodlala to dokázat na hřišti. Simone Verdi se dostal po půl hodině hry k zakončení a podařilo se mu hodně protáhnout brankáře Fiorilla. Kráce před koncem první půle se pak zastřeloval nechtěným centrem opět Verdi, který asi původně hledal někoho ze spoluhráčů.

Do druhé půle vešla úplně jiná Bologna. Nápaditá, aktivní a přesná. Po patičce Krejčího se k ráně dostal Torosidis, s jehož střelou si obrana Pescary ještě poradila. Na další pokus mladíka Federica Di Francesca už ale nestačila a Bologna opět vedla o gól!

Tentokrát už si nechtěla vedení nechat vzít. Měla ale namále, protože po hodině hry se hned třikrát dostal k balonu mladý útočník Delfínů Gianluca Caprari a brankář Antonio Mirante musel ukázat své schopnosti. Pak se utkání opět uklidnilo a branky jsme se dočkali až v samém závěru. V nastavení dostal nabíhající Mattia Destro ideální přihrávku od Okwonkwa a trefil se přesně - 3:1.

Více informací k zápasu

Inter Milán - US Sassuolo 1:2

14.05.2017 12:30

Góly: 70. Éder - 36. Pietro Iemmello, 50. Pietro Iemmello

Inter znovu prohrál a konec jeho sezony je přímo katastrofální. Dnes nestačila ani podpora vlastních fanoušků, kteří byli svědky výhry Sassuola. O to se postaral Pietro Iemmello, který měl na svědomí oba góly.

Inter Milán chtěl před vlastními fanoušky ukázat, že se stále pere o svou čest. Dnes přivítal na San Siru dalšího zajímavého soupeře, kterým bylo Sassuolo. Ani jeden tým úplně neplní své předsezónní cíle, což už odnesl domácí trenér Stefano Pioli. Na lavičce byl nahrazen koučem juniorky, Stefanem Vecchiem.

Ten vyslal do hry kapitána Icardiho, kterého doplnili Brozović, Mário, Candreva a Perišić, zatímco v obraně před Handanovićem působil D'Ambrosio, Murillo nebo Andreolli. Sassuolo se spoléhalo na obvyklé pilíře mladého kádru jako Lirola, Acerbi, Sensi, Berardi nebo Iemmello.

Inter byl samozřejmě aktivnější, jak se od něj očekávalo. Dvakrát pálil Mauro Icardi, po něm se pokoušel prosadit také Perišić. Ten dělal hodně problémů zejména mladíku Lirolovi, který se však svého soupeře zhostil velmi dobře. Po pětadvaceti minutách pad v pokutovém území Antonio Candreva, ale sudí nepískal.

Po třiceti minutách zachránila hůře hrající Sassuolo tyč, která se postavila do cesty dobré hlavičce Maura Icardiho. Pak musel do akce také zkušený brankář Consigli, který vypálil hodně tvrdě. A právě z dalšího protiútoku Sassuolo k překvapení mnohých udeřilo. Tři hráči Sassuola se hnali vpřed a poradili si s matnou obranou Interu skvěle. Po nahrávce Berardiho pálil z první hrotový útočník Pietro Iemmello, který zasadil míč k tyči - 1:0.

Takový vývoj samozřejmě Inter nečekal, což znamenalo několik změn. Místo Nagatoma se do druhé půle podíval Ansaldi, nevýrazného Mária nahradil ofenzivnější Éder. Byli to ale opět hosté, kteří vyučovali efektivitu. Hráči Inter reklamovali nastřelenou ruku Berardiho, následně se do útoku vydal bek Lirola. Ten se dostal s balonem až do vápna, kde našel před bránou nehlídaného Iemmella! Ten vstřelil svůj druhý gól v utkání.

Inter stále působil jako opařený, i když nějaké pokusy zvrátit špatný výsledek tu samozřejmě byly. Například rána Brozoviće, která se však mezi tři tyče nevešla. Aplaus pro Immella pak dovolilo střídání Grégoireho Defrela, který však svému týmu mnoho štěstí nepřinesl.

Když do konce utkání zbývalo dvacet minut, Inter vstřelil kontaktní branku. Několik přešlapovaček nad balonem, klička do středu a tvrdá rána v podání Édera, to vše s přispěním teče Sensiho poslalo balon mimo dosah Consigliho - 2:1.

Úmysly obou trenérů byly jasné i ze střídání. Zatímco trenér Di Francesco chtěl daný výsledek udržet a do hry poslal stopera Cannavara, Vecchi dal šanci mladému Brazilci Gabrielu Barbosovi. Ten se dostal k ráně po hezké kombinaci s Éderem. Obrana Sassuola vdržela atak Gabriela pomocí dua Letschert - Acerbi a do útoku se dostal Berardi. Ten předložil balon ještě Defrelovi, jeho pohotovu ránu však zneškodnil Handanović!

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - AC Milán 1:1

13.05.2017 20:45

Góly: 44. Andrea Conti - 87. Gerard Deulofeu

Atalanta to dokázala a po dlouhých šestadvaceti letech se vrací do evropských pohárů! Může za to remíza, kterou doma uhrála s AC Milán. Na konci první půle se o první branku postaral domácí bek Conti, jenže pár minut před koncem utkání srovnal na konečných 1:1 Gerard Deulofeu.

Atalanta věděla, že i remíza jí bude stačit, aby si pojistila trochu nečekanou účast v evropských pohárech. Na tu byli před sezonou pasováni právě hráči AC nebo jeho městského rivala. Do utkání poslal trenér Gasperini hráče jako Tolói, Grassi, Petagna, Kessié, Caldara nebo Spinazzola, zkrátka obvyklou sílu. AC hrálo s Romagnolim, Gómezem, Kuckou, Lapadulou nebo Susem a Deulofeem.

Právě mladý útočník AC, kterého by milánský klub rád udržel i po vypršení hostování, se velmi často hned od začátku setkával s balonem a zvýšenou pozorností svých soupeřů. Dalo by se ale říct, že Deulofeu byl na svou snahu něco s výsledkem udělat sám. Na opačné straně se po autu Spinazzoly do šestnáctky probil Andrea Petagna, jeho střela z voleje z ostrého úhlu ovšem nebyla přesná.

Atalanta pak uzamkla svého soka v obranné linii. Alejandro Gómez pálil z dvaceti metrů nepřesně. AC kontrovalo opět mladým Španělem. Gerard Deulofeu si z pravé strany navedl míč do šestnáctky a prudce vypálil, jenže Berisha byl na místě včas. Další na řadě byl pokus Alejandra Gómeze, jenž se ocitl sám před Donnarummou. Největší talent v řadách AC jej ale skvěle vychytal.

O minutu později už ale nestačil ani Donnarumma. Na levé straně dostal výbornou přihrávku rozběhnutý Spinazzola, jehož pokus Donnarumma jen vyrazil před sebe. Laxně ploužící se obránci AC zcela vypustili konec akce, což umožnilo hbitému bekovi Contimu dorazit balon do sítě!

Do druhé půle vešlo AC mnohem aktivněji. Po centru Kucky z pravé strany míč propadl až k Mariu Pašalićovi, který však minul odkrytou bránu! Brankář Donnarumma musel opět do akce po střele mladíka Bryana Cristanteho, který tvrdou ranou prověřil jeho schopnosti. Pašalić netrefil ani další centr, který mu naservíroval Suso. A tvrdou ranou neuspěl ani Franck Kessie.

AC cítilo šanci na vyrovnání, takže trenér Montella vyslal do hry Carlose Baccu místo Juraje Kucky. Po hodině hry pak tvrdě vypálil Franck Kessie, jehož projektil prolétl mezi dvěma hráči AC. Donnarumma musel vytáhnout parádní reflexy. Do akce musel s přibývajícím časem stále častěji také Berisha. Do skákajícího balónu se z hranice šestnáctky opřel Gianluca Lapadula.

Právě zkušený útočník tři minuty před koncem dobře roztáhl hru doleva, kde byl Gerard Deulofeu. Opakované záběry ukazují, že Deulofeu stál v ofsajdu, což sudí nezaregistrovali. I proto mohl mladý Španěl postupovat vpřed a nakonec s pomocí teče prostřelit brankáře Atalanty - 1:1.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - SS Lazio 3:2

13.05.2017 18:00

Góly: 67. Khouma Babacar, 73. Nikola Kalinić, 76. Cristiano Lombardi (vl.) - 55. Keita Baldé, 81. Alessandro Murgia

Fiorentina opět dokázala, že umí překvapit. Podařilo se jí na vlastním hřišti porazit římské Lazio, které přijíždělo v dobré náladě a coby favorit. Po prvním nevýrazném poločase přinesl poločas druhý hned pět branek, z nich tři zamířily do sítě hostujícího brankáře Strakoshy.

Lazio praktikuje velmi vyspělý a organizovaný fotbal, snes však nasadilo mnoho mladších či nepříliš využívaných hráčů. Přeci jen, Juventus a finále Coppa Italia se kvapem blíží. Takže svou šanci dostali od prvních minut zřídka hrající Alberto, Murgia nebo Djordjević. Ty pak doplnily stálice jako Keita Baldé nebo Radu se Strakoshou či Parolem.

V obraně Fiorentiny nastoupili Tomović, De Maio a Astori, zatímco ofenzivnější úkoly měli dnes Chiesa, Bernardeschi, Babacar a Valero. Právě Federico Bernardeschi si udělal po pár minutách na pravé straně místo, jenže nepřešel přes druhého protihráče. Brankář Strakosha měl v prvních minutách vůbec plné ruce práce, dalekonosnou ránu vyrážel těsně před dotírajícím Babacarem.

Strakosha musel být v pozoru také po dvaceti minutách, kdy se dostal k míči na pravé straně Chiesa. Ten přesným centrem našel Babacara, který v pádu zakončoval ke vzdálenější tyči. Lazio zahrozilo až po třiceti minutách, kdy se Luis Alberto střetl s Tatarusanuem. A tím v podstatě skončily zajímavé akce první půle. Diváci moc nadšení být určitě nemohli. Ve druhé půli jim to ale hráči na obou stranách vrchovatě vynahradili.

Pět minut po změně stran vystřídal trenér Inzaghi poprvé. Do hry poslal dalšího mladíka, Lombardiho, který šel na plac místo Lukaka. Deset minut po návratu ze šaten si Keita Baldé našel přesnou průnikovou přihrávku mezi obránci a protože na něj soupeř rychlostně nestačil, jednoduchou střelou prostřelil brankáře Tatarusanua!

Fialky také zabraly a ihned se pomocí střídání vrhly do změny nepříjemného stavu. Na hrací plochu se dostali Sánchez, Tello a samozřejmě bomber Kalinić. Trefil se ale jiný útočník, jmenovitě Khouma Babacar. Mladý střelec si naskočil na přesný centr z pravé strany a se štěstím dostal míč do sítě - 1:1!

Ofenzivní hráče poslal do hry také trenér Inzaghi, který se spoléhal na střídajícího Andersona s Immobilem. Jenže byla to Fiorentina, kdo se ujal vedení. Střelu Borji Valera ještě stačil Strakosha vyrazit před sebe, jenže na dorážku Nikoly Kaliniće už nestačil - 2:1.

Jenže to nebylo vše. Kalinić si navedl míč do středu z pravé strany a po chvíli váhání nastřelil tyč! Od ní se balon vrátil k nohám hostujícího Lombardiho, který byl smolařem utkání. Při snaze o odkop se totiž balon od něj odrazil do sítě - 3:1 pro Violu.

Ani v tuhle chvíli se Lazio nevzdalo a znovu útočilo. Po nadýchaném centru do pokutového území stál na zadní tyči nepříliš hlídaný Alessandro Murgia a hlavičkou usměrnil míč do sítě! Velký talent Lazia si tím připsal svou druhou soutěžní branku a měl z ní určitě velkou radost, přestože Lazio už vyrovnat nestačilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC36274572:2685
2.AS Řím36263782:3381
3.SSC Neapol36248486:3680
4.SS Lazio36217872:4570
5.Atalanta Bergamo36199860:4166
6.AC Milán361791053:4360
7.ACF Fiorentina361611960:5159
8.Inter Milán361751464:4656
9.Turín FC3612141065:6150
10.UC Sampdoria3612111346:5047
11.Udinese Calcio361281644:5044
12.Cagliari Calcio361351851:6944
13.US Sassuolo361271749:5643
14.Chievo Verona361271740:5543
15.Bologna FC361181739:5341
16.Janov CFC36891934:6033
17.Empoli FC36882028:5832
18.FC Crotone36872131:5431
19.Città di Palermo36582331:7423
20.Delfino Pescara36282633:7914

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (430)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele