Serie A - preview 36. kola

13.05.2017, 08:36, aktualizováno 14.05.2017, 09:12
Previews
Na Apeninském poloostrově bude k vidění tradiční nedělní porce. Pověstnou jedničkou bude večerní střetnutí průběžně druhého AS Řím s vedoucím Juventusem, který si může definitivně zajistit obhajobu titulu. Inter přivítá Sassuolo, Palermo si to rozdá s Janovem a Turín pro změnu hostí Neapol...
Inter Milán - US Sassuolo  (neděle 12:30)
Trochu překvapivě se Inter neudržel a jen tři kola před koncem Serie A se odhodlal k razantnímu řešení, které bylo naplánováno na léto. Bez vyhozeného trenéra Stefana Pioliho budou teď Nerazzurri čelit Sassuolu, které naopak pečlivě a trpělivě buduje kádr. Navíc už pět duelů neprohrálo.

Odvážný tah, nebo snaha zachránit si reputaci svedením viny na jiného? I takové otázky vyvolává poslední machinace v milánském Interu. Ten se nachází na sedmé příčce, Evropská liga je mimo jeho obzory a v lize se mu nedaří. Kádr je nestabilní, chybí v něm vůdci. Fanoušci se nyní upínají k letnímu přestupovému období, které by snad mohlo zahrnovat kromě hvězd na hřišti také schopnější vedení.

Vzhledem k neuspokojivým (a to je ještě dost slabé slovo) výsledkům mužstva byl po minulém utkání vyhozen od kormidla Stefano Pioli. Tomu to zase tak moc vadit nemuselo, protože už má dojednané angažmá ve Fiorentině, ale nejeden fanoušek dobře ví, že Pioli nebyl tím největším problémem Interu. V posledních utkání se ostatně nedaří ani oobnostem v kádru.

V minulém kole Inter nestačil ani na Janov, který možná houževnatě bojuje o záchranu s emotivně laděným Ivanem Jurićem na lavičce, ale ani bojující Grifové by pro kvalitní kádr interu neměli být problémem. Jenže byli, podobně jako šest dalších soupeřů. Inter totiž už sedm duelů v řadě nedokázal vyhrát a nasbíral v nich také pět porážek!

Hodně zajímavě vidí současnou situaci Interu Fernando Orsi, někdejší spolupracovník trenéra Manciniho z dob jeho angažmá v Interu. Prohlásil, že "Co je potřeba, aby Inter vyhrál Scudetto? Aspoň 500 milionů eur, míň určitě ne. Navíc je třeba omladit a zkvalitnit kádr, to je absolutní priorita. Hráči jsou bez motivace, postrádají snahu i osobnost v kabině. Inter už není takový pojem."

Do hry proti Sassuolu nemůže dočasný trenér Stefano Vecchi použít služeb distancované dvojice Kondogbia a Medel. Sassuolo zase postrádá křídelníka Ragusu, což bude pro defenzívu Interu určitě úleva. Sassuolo porazilo Inter na jeho půdě jen jednou v historii vzájemných zápasů v Serii A, nyní pak má ideální šanci navýšit číslo výher.

I proto, že týmu trenéra Eusebia Di Francesca se poměrně daří. Už pět duelů v řadě neprohrál, o body obral favority jako Neapol nebo Atalantu. V minulém kole se mu rovněž podařil dobrý výsledek, protože bod proti Fiorentině rozhodně není nic špatného. O výhru navíc Neroverdi přišli až v nastaveném čase druhé půle, kdy se prosadil Federico Bernardeschi.

A trenér Di Francesco doufá, že se jeho celku povede překvapit Inter: "Inter teď prožívá hodně špatné časy a je pravda, že se mu vůbec nedaří. Na to ale nesmíme spoléhat, protože když se teď vyměnil trenér, bude to pro hráče nový impuls. Takové změny, ještě před koncem sezony, jsou hodně ošemetné. My se soustředíme především na sebe a chceme hrát bez stresu," nabádá Di Francesco.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D’Ambrosio, Murillo, Andreolli, Nagatomo - Gagliardini, Brozović - Candreva, Eder, Perišić - Icardi
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Adjapong, Acerbi, Cannavaro, Peluso - Aquilani, Sensi, Duncan - Politano, Matri, Berardi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 5.30 - 7.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Città di Palermo - Janov CFC  (neděle 15:00)
Osud Palerma je již zpečetěn a fanoušci budou na stadion Renza Barbery od příštího roku chodit opět na fotbal v druhé lize. Podobná vyhlídka by měla ve vzájemném utkání motivovat Janov, protože ani Grifové ještě nemají první ligu pro příští ročník zajištěnou.

Janov v minulém kole překvapil nejednoho diváka včetně bookmakerů, protože si poradil s Interem Milán. Utkání, které se stalo osudným trenéru Nerazzurri Stefanu Piolimu, rozhodla jediná branka, o kterou se postaral Goran Pandev. Pro janovské Grify to bylo hodně důležité utkání, protože na dálku bojuje s Empoli o to, kdo nakonec skončí na 16. příčce, a kdo se bude nervovat až do konce.

Teď má Janov poměrně snadného soka, kterým je domácí Palermo. A trenér Jurić ví, že jeho tým musí získat tři body. "Pro nás má utkání s Palermem velkou váhu, nesmíme tohle utkání podcenit. Palermo sice už sestoupilo a já mu přeji, ať se do první ligy brzo vrátí, ale to neznamená, že nebude bojovat. Bude to pro nás hodně těžké, ale musíme to zvládnout. Výhrou bychom se zachránili."

Janovský celek bude postrádat hráče jako Izzo a Burdisso, kteří jsou obvyklými pilíři obranných řad. Kromě těchto dvou hříšníků nebudou k dispozici ani zranění Perin a Orban. Palermo má také své absence, konkrétně Jajala. Z důvodů zdravotních pak nenastoupí ani trojka Gazzi, Embalo a Rajković.

Palermo je na 19. místě, na jeho kontě je jen 20 bodů a z pásma sestupu už se nedostane. Jeho slabým místem je obrana, která dostala už 74 branek, což je druhý nejhorší výkon v letošním ročníku Serie A. Palermo v minulém kole nenavázalo na skvělou výhru s Fiorentinou a remizovalo s domácím Chievem Verona 1:1.

O současné sezoně snad ani nelze mít dobré mínění. Potvrzují to slova někdejšího obránce Fabrizia Bucciarelliho, který patřil k rosanero v letech 1988 až 1995: "Tohle je jedna z nejhorších sezon v historii Palerma. Bývali jsme zvyklí na mnohé, ale na hřišti i mimo ně vládne chaos. Není tu hráčů, kteří by měli vůli."
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Fulignati - Andelković, Goldaniga, Cionek - Aleesami, Trajkovski, Čočev, Bruno Henrique, Rispoli - Nestorovski, Balogh
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Lamanna - Gentiletti, Biraschi, Munoz - Beghetto, Cataldi, Veloso, Rigoni, Lazovic - Palladino - Pandev
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.05 - 3.70 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Crotone - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Crotone ví, že musí pokračovat ve svém přístupu a sbírání bodů. Jedině tak může mít ještě naději. Poslední dobou má velmi dobrou formu, ale je otázka, zda to bude stačit na Zebry z Udine, kterým se ve středu tabulky dobře daří.

Crotone je stále v sestupovém pásmu a zdá se, že jeho snaha bude zřejmě marná. Nebude ale nijak přehnané, když řeknu, že má v současnosti lepší formu než většina týmů v první lize. Crotone posledních šest utkání v řadě neprohrálo a připsalo si hned čtyři výhry. A nebyly to ani nijak snadné zápasy, protože Crotone si poradilo s Interem Milán, Chievem Verona nebo janovskou Sampdorií.

V minulém kole se pak maličký celek opět radoval, protože si v přímém souboji dvou obyvatel pásma sestupu poradil s Pescarou trenéra Zemana. Klíčem k tomu bylo čisté konto i přes ofenzivní snahu Delfínů, ale především gól, o který se postaral Aleksandar Tonev. Tyto tři body měly cenu zlata, leč na záchranu stále nestačí. Crotone je třetí od konce a na 17. Empoli ztrácí čtyři body.

Do zápasu se Zebrami nezasáhne diskvalifikovaný záložník Capezzi, zatímco zraněný je Stoian. Udinese má podobné problémy a ani jeho marodka není prázdná. Jsou na ní Fofana, Gnoukouri, Samir nebo Faraoni, zatímco hrát nebude ani karetní hříšník Hallfredsson.

Udinese je v mnohem lepším postavení, nachází se na 11. místě a sestupové starosti jsou dávno věcí minulosti. Poslední dva duely se ale Zebrám moc nepovedly, protože proti Boloně prohrály a v minulém kole si připsaly jen jeden bod po zápase s Atalantou Bergamo. Hosty poslal do vedení Cristante, na jehož trefu odpovídal začátkem druhé půle Stipe Perica. Povede se svěřencům trenéra Delneriho nyní lépe?

Zušený trenér v to doufá. "Chceme sezonu zakončit v pozitivním duchu a k tomu vede jediná cesta - vyhrát o možná nejvíce zápasů a připsat si kvalitní výkony, které naši fanoušci jistě ocení," řekl Delneri na tiskové konferenci.
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Rosi, Ceccherini, Ferrari, Martella - Rhoden, Crisetig, Barberis, Nalini - Falcinelli, Trotta
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Widmer, Danilo, Felipe, Adnan - Balić, Kums, Jankto - De Paul, Zapata, Perica
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.55 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Cagliari Calcio - Empoli FC  (neděle 15:00)
Další kroky zoufale bojujícího Empoli vedou na Sardinii, kde sídlí Cagliari Calcio. Zatímco domácí jsou již jednoznačně zachráněni, toskánský celek má ještě hodně starostí před sebou. Sídlí na 17. místě, ale bojující Crotone mu nedává spát.

Bude to ještě velký boj pro Empoli. Toskánský celek se ze všech sil snaží zachránit se a zatím se mu to daří, ale pokaždé se musí ohlížet přes rameno. Velmi dobrá forma, která potkala 18. Crotone v závěru sezony, hodně dramatizuje celý boj o záchranu. To znamená, že Empoli nesmí zaváhat. Zatím se mu daří bojovat a vyhrávat, jeho dobrá forma zaskočila už mnohé oponenty.

Empoli například hodně zapůsobilo, když si poradilo se slavnějším sousedem, Fiorentinou. Hned poté také nečekaně vyloupilo San Siro, když si poradilo s AC Milán. Na porážku od Sassuola zareagovalo také ideálně, neboť v minulém kole opět bralo tři body. Po gólech Croceho, Pasquala a Costy zlikvidovalo Boloňu a připsalo si tři cenné body.

Teď může udělat další klíčový krok k záchraně a záložník Croce to dobře ví. Médiím sdělil: "Musíme udělat maximum pro to, abychom se zachránili. Proti Cagliari to nebude jednoduché, protože doma umí být opravdu velmi dobré a atmosféra v Cagliari je úžasná. My se ale nebojíme a každý z nás je připraven jí až na hranici vlastních sil, abychom se zachránili," míní Croce.

Cagliari pro jeho tým skutečně nebude ničím snadným, protože téměř pokaždé podává hodně nebezpečný a houževnatý výkon, který leckterého soka zaskočil. Cagliari se navíc nemusí bát sestupu a může hrát bez nervů a stresu. Je aktuálně na pohodlné 13. příčce, na kontě má 41 bodů a nemá mnoho absencí.

Hrát nebudou jen zranění Ceppitelli, Colombo, Dessena a Melchiorri. Empoli je na tom dost podobně, protože ani jeho absence nejsou zrovna fatální. Chybět mu budou jen útočník Marilungo a záložník Büchel. Empoli bude chtít pokořit jeden nepříjemný rys. V Cagliari ještě ani jednou nevyhrálo!
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Rafael - Pisacane, Salamon, Bruno Alves, Murru - Tachtidis - Isla, Barella, Ionita, Joao Pedro - Borriello
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Bellusci, Costa, Pasqual - Mauri, Diousse, Croce - El Kaddouri - Thiam, Pucciarelli
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.53 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turín FC - SSC Neapol  (neděle 15:00)
Forma Neapole v poslední době přispívá k dramatickému zakončení letošního ročníku. Právě její souboj o druhé místo bude oblažovat fanoušky italského calcia až do samého závěru. Další tři body chtějí Partenopei posbírat v Turíně.

Neapol versus AS Řím. Souboj o druhé místo za prvním Juventusem bude ještě hodně napínavý. Oba týmy od sebe totiž dělí jen bod! Do konce zbývají jen tři kola a kdo zaváhá, zřejmě bude muset jen do předkola Ligy mistrů. Zatím má lepší výchozí pozici římský celek, ale Neapol zaostává na třetím místě jen o jeden bod. V konečné tajence bude velkou roli hrát Turín, protože právě tam se utká Neapol s místními Býky. AS pak čeká střet s Juventusem.

Neapol má v tomto kole jasně lepší los, protože na vychází turínské FC a ne Juventus. Partenopei mají navíc velmi dobrou formu, za posledních deset kol Serie A prohráli jen jednou a porazili i přímé konkurenty jako AS Řím či Inter. V minulém kole se jim taktéž dařilo, protože především díky dvěma gólům Belgičana Driese Mertense porazili sardinské Cagliari celkově 3:1.

Tímto výsledkem si jen vylepšili již tak nejlepší útok Serie A. Neapol zatím vstřelila 81 branek, což je vzhledem ke zranění Milika a následně i jeho náhrady Pavolettiho skvělý počin. Minulý víkend do Turína Neapol také zvládla lépe, za což vděčila zásahům střelce Gonzala Higuaína se Španělem Josém Callejónem. A teď by na to ráda navázala opět v Turíně.

O její situaci krátce hovořil žurnalista Salvatore Caiazza, který v rozhovoru pro Radio Punto Zero sdělil: "Podle mého mínění hraje Neapol nejlepší fotbal v Itálii, ale občas by jí neuškodila větší sehranost a kvalita. Nemůžete úspěch stavět jen na mládí, je potřeba také několik zkušených osobností typu Hamšíka nebo Callejóna. Tam je zásadní rozdíl oproti Juventusu. Teď čeká Neapol možná nejtěžší utkání z těch posledních tří, ale myslím, že to zvládne.”

Turín má podobnou formu, jaký je charakter jeho trenéra. Srb Siniša Mihajlović je hodně dynamický, emotivní a energický. Turín umí zahrát výtečný zápas, ale stejně tak umí selhat proti outsiderovi. Remizoval s Crotone, Udinese nebo se Sampdorií Janov. Mnohem lepší výsledek byla ale remíza v minulém kole, protože týmem, který Býci dokázali obrat o důležité body, byl samotný Juventus.

Turínské derby znělo dlouho lépe právě pro Býky, za které se ukázkově trefil Adem Ljajić. V čase nejvyšší nouze ale zachránil alespoň bod pro Juve ostrostřelec Gonzalo Higuaín. Velkou motivaci střílet další branky má v dresu Granaty především útočník Andrea Belotti, který ztrácí jen dvě přesné trefy na prvního Edina Džeka z AS Řím. Za sezonu jich nashromáždil zatím 25 a nehodlá se zastavovat.

K duelu mezi Turínem a Neapolí se vyjdářil Roberto Stellone, který působil na přelomu tisíciletí v obou týmech. "Turín I Neapol jsou týmy, které do svých zápasů dávají vždycky úplně všechno, bojují o každý míč. Především u současného Turína nikdy dopředu nevíte, jak by utkání mohlo skončit. Překvapí vás v dobrém i ve zlém. Zápas s Neapolí nebude jiný, očekávám hodně otevřené utkání s množstvím šancí na obou stranách,” domnívá se Stellone.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Zappacosta, Castan, Rossettini, Molinaro - Obi, Baselli - Iago Falqué, Ljajić, Boyè - Belotti
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Koulibaly, Albiol, Ghoulam - Allan, Jorginho, Hamšík - Insigne, Mertens, Callejon
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.00 - 4.75 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UC Sampdoria - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Chievu se v Janově moc nedaří, ale teď má další šanci na body. V souboji o desátou příčku Serie A se Chievo postaví právě domácí Sampdorii, jejíž forma postupně ustupuje. Zotaví se hráči z debaklu v minulém kole?

Desátá příčka na konci sezony nezajišťuje žádné trofeje, žádné další bonusy ani pohárové příčky pro další ročník. Přesto po ní několik týmů touží. Vyhlíží ji Udinese, Chievo i Cagliari. Velkou šanci má právě Chievo, které se utká se Sampdorií Janov. Desátí Námořníci budou ale pro Mussi Volanti velkou výzvou.

V minulém kole totiž inkasovali velmi nepříjemný debakl, na který budou nyní fanoušci žádat odpověď. A to minimálně tříbodovou. Minulé kolo a s ním spojený výlet do Věčného města totiž naplno odkryl slabá místa v sestavě i herním projevu Sampdorie. Domácímu Laziu se proti Námořníkům povedl zejména první poločas, v němž Lazio vstřelilo pět branek! Další dvě přidalo v závěru a ani tři góly Dorie nepomohly odstranit pachuť těžké ztráty.

Doria už pět duelů nevyhrála, což se teď pokusí změnit. Sportovní ředitel Carlo Osti má jasno, co musí jeho tým dělat: "Nebudeme se vymlouvat na nedostatek sil, ale faktem je, že hráči jsou velmi unavení. Často dělají hloupé chyby z nepozornosti, což je naše slabé místo. Víme, že máme nějaké absence, ale díváme se na to jako na příležitost pro ostatní, aby ukázali své schopnosti. Berme poslední kola jako výzvu pro každého,” vyzývá Osti.

Proti Chievu bude Sampdoria spoléhat mimo jiné i na fakt, že Chievu se v Janově moc nedaří. Za posledních 14 let vyhrálo Chievo na stadionu Marassi jen dvakrát, naposledy pak v minulém roce. V posledních pěti zápasech s Dorií ale vyhrálo hned třikrát. Navíc se mu poměrně daří i v letošní sezoně.

Tým bez velkých hvězd se prezentuje těžkopádným a nepříliš vzhledným fotbalem, za což by ho kdekdo rád viděl v druhé lize. Chievo ale zkrátka odmítá spadnout a vždy se mu po jarní krizi podaří dostat se zpět do středu tabulky. Aktuálně je na 12. příčce se 42 body. Do Janova jel na konci minulého měsíce a vracel se po utkání s Grify se třemi body v kapse, na což chce nyní navázat.

V minulém kole jeho hra také dlouho vypadala na tři body a kýženou výhru, utkání s Palermem se dobře vyvíjelo. Po hodině hry se z penalty prosadil veterán Sergio Pellissier, jenže ke konci také Chievo přestalo dávat pozor. Toho Palermo využilo ke srovnání díky obránci Goldanigovi, který po centru gólem rozdělil body. Který tým lépe zareaguje na minulé nešťastné kolo?
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Sala, Silvestre, Regini, Pavlović - Barreto, Torreira, Linetty - Fernandes - Quagliarella, Schick
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Depaoli, Gamberini, Cesar, Gobbi - Radovanović, Castro, Bastien - De Guzman - Inglese, Pellissier
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.80 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bologna FC - Delfino Pescara  (neděle 15:00)
Poslední Pescara je sice fakticky již druholigovým týmem a nemůže se zachránit, ale to neznamená, že dá tým trenéra Zemana svou kůži lacino. Domácí Bologna, která se zachránila jen těsně, může čekat pořádný boj.

Trenér Zdeněk Zeman Pescaru v Serii A již nezachránil, na to přišel ke kormidlu Delfínů příliš pozdě. A kádr, který měl k dispozici, nebyl zrovna nejkvalitnější. Poslední výsledky Pescary jsou opět zklamáním a druhá liga Delfíny nemine. Pescara za posledních deset zápasů v první lize nevyhrála ani jednou a nedaří se jí ani na jednom konci hřiště.

V posledním kole ji porazilo Crotone, kterému ke třem bodům v Pescaře stačila jen branka Aleksandara Toneva. Pár minut po inkasované brance navíc neunesl atmosféru Ahmed Benali, který byl vyloučen. Pescara opět padla, v posledních deseti kolech to byla její už osmá porážka. Od doby, kdy byl sestup Pescary matematicky stvrzen, se událo několik nepříjemných věcí.

Od ústních výhrůžek přešli fanoušci k činům útokům na vedení Pescary, nechvalně známá je pak také kauza záložníka Muntariho, který byl objektem rasistických urážek. Zkrátka žádné příjemné prostředí, v němž by se snad hráči mohli cítit dobře. Teď navíc jedou na půdu Felsinei do Boloně. Za posledních 12 let navíc Pescara nad Boloňou nevyhrála!

Ani Bologna neprožívá rozhodně moc dobrou sezonu a její výkony jsou pro fanoušky rovněž zklamáním. Ne tak fatálním, ale ambiciózní Bologna plánovala opatrně pobyt v první části tabulky. Místo toho se bije o 14. místo se Sassuolem a zatím prohrává. Bologna má dlouhodobě problémy se střílením branek, což padá na triko především Mattiu Destrovi jakožto hrotovému útočníkovi.

Ten si napravil střeleckou chuť alespoň v předminulém kole proti Udinese, kterému nastřílel dvě branky. Minulé kolo už tolik radosti pro Felsinei neznamenalo, neboť Bologna překvapivě nestačila na domácí Empoli. S toskánským celkem prohrála 3:1 a připsala si další šrám na již tak hodně složité sezoně. Podaří se jí porazit Delfíny?
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Krafth, Maietta, Helander, Mbaye - Donsah, Pulgar, Taider - Verdi, Destro, Krejčí
Delfino Pescara - pravděpodobná sestava:
Fiorillo - Zampano, Fornasier, Bovo, Biraghi - Coulibaly, Muntari, Memushaj - Brugman, Bahebeck, Caprari
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.30 - 5.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - Juventus FC  (neděle 20:45)
Juventus Turín má šanci posvětit svůj další ligový titul na půdě týmu, který měl být jeho největším protivníkem. Turínský gigant zavítá v neděli večer do Věčného města, uprostřed kterého se schyluje k poslednímu velké tažení domácího kapitána.

Už před sezonou měli fanoušci a experti vcelku jasno o tom, jak že dopadne nový ročník Serie A. Hlavním lídrem a favoritem na zisk prvního místa a dalšího Scudetta byl Juventus Turín. Po jeho bok se pokouší čas od času někdo z konkurentů zařadit, ale většinou jsou to jen plané sliby. Z nejrůznějších důvodů se nakonec opět ukáže síla turínského celku a na ostatní zbude "jen” druhé místo.

Počátkem stávajícího ročníku vyvolávalo sliby o prvním místě také vedení AS Řím, ale nakonec se musí spokojit s bojem o druhou příčku. To je v Itálii hodně důležitá pozice, protože jeho vlastníkovi umožňuje nastoupit do Ligy mistrů ihned a bez nutnosti ošemetného předkola. Navíc díky tomu může na konto takového klubu přitéct pořádná suma již před začátkem přestupního období. Boj o tohle místo svádí urputně právě AS Řím s Neapolí.

O tomto víkendu se oba kohouti, které dělí jen jediný bod, utkají se svými protějšky z Turína. Tamní Juventus aktuálně slaví, neboť mu zatím vychází boj o treble! Zálusk si pochopitelně dělá nejvíce na Ligu mistrů, v níž ho čeká slavný Real Madrid. Na druhé AS má i kvůli poslední ligové remíze s Turínem náskok sedmi bodů. Pokud Juve zvítězí, může Scudetto slavit právě proti AS Řím.

A hráči si jsou této možnosti dobře vědomi, jak uvádí například Paulo Dybala. "Máme obrovskou šanci a nechceme si ji nechat utéct. Nemáme v povaze čekat až do konce, chceme titul oslavit co možná nejdřív. Osobně se těším, až se s Tottim střetnu na hřišti, třebaže se osobně zase tak neznáme. Je to ale fenomén a obrovský šampion, podobně jako naše legenda mezi třemi tyčemi Gianluigi Buffon.”

Juventus v minulých dvou kolech ztratil body a nechce něco podobného dopustit. Trenér Allegri se bude muset obejít bez dvou dlouhodobě zraněných, Ruganiho s Pjacou. A stále není fit ani Khedira. AS má absence mnohem klíčovější, protože mu schází zraněný Edin Džeko jakožto největší ofenzivní zbraň. Do hry se kvůli diskvalifikaci nemůže podívat ani záložník Strootman a zraněný Florenzi.

AS doufá, že uspěje, protože jinak by měla Neapol velkou výhodu. Dosud jej mrzí ztráta z derby, kterou alespoň hráči napravili v minulém kole. V přímém střetu s dalším ambiciózním celkem byli šťastnější, neboť AC Milán nastříleli čtyři branky! Do tohoto utkání nakonec ani přes rozhodnutý stav nezasáhla ikona Giallorossi, Francesco Totti. Vedení AS oznámilo konec hráčské kariéry u největší legendy AS posledních desítek let.

Řím tak přijde o klíčovou osobnost a vzor mládeže, s čímž souhlasí také další veterán. Záložník Daniele De Rossi o této situaci řekl: "Jeho současná situace se mě hodně dotýká. Také proto, že Totti velmi brzy skončí s fotbalem a protože je jedním z největších Římanů. Má takové kvality, které mu umožňují hrát fotbal s přáteli třeba v padesáti. Totti znamená Řím, mnoho nás toho naučil a sám zažil krásné momenty,” míní De Rossi.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Rüdiger, Fazio, Manolas, Emerson - De Rossi, Paredes, Nainggolan - El Shaarawy, Perotti, Salah
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Asamoah - Marchisio, Pjanić - Cuadrado, Dybala, Mandzukić - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.40 - 2.96
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ACF Fiorentina - SS Lazio  (sobota 18:00)
Toskánská Fiorentina sice možná vzdává boj o pohárové příčky a čeká na letní revoluci kádru, ale to neznamená, že dá svou kůži lacino. Proti bude stát návštěva z Věčného města, které úspěšně šéfuje Simone Inzaghi.

Další rok, další ambice, další nesplněné sny. Fiorentina je ambiciózním týmem, který patří k těm nejtradičnějším celkům v Itálii. Pravidelně se dostávala do evropských pohárů, třebaže její rozpočet je značně omezen a Fialky musí často prodávat. Velká fluktuace kádru spolu s nepříliš vysokou kvalitou ale způsobil, že Fialky budou muset evropské poháry pro další ročník oželet. Aktuálně jsou až na osmém místě.

Tam je dostal až příliš velký počet ztrát s menšími celky, značná nevyrovnanost výkonů a neshody mezi trenérem Paulem Sousou a vedením, což hráče rovněž poznamenalo. Za posledních deset kol ligy se Fialky radovaly ze tří bodů jen čtyřikrát. Minulé kolo jim také mnoho radosti nepřineslo, protože po šokující porážce od Palerma Fialky nebraly tři body ani proti Sassuolu. Vedly, ale zachraňovat bod musely až v nastavení.

Jednou z vůdčích postav Violy je nadále útočník Nikola Kalinić. Chorvatský střelec mluvil o své situaci pro měsíčník Calcio2000 a sdělil: "Jsem moc rád, že jsem do Fiorentiny přišel. Stalo se to především díky trenéru Sousovi, který o mě stál a přemluvil mne. Sedli jsme si a já věděl, že ze mě může dostat to nejlepší. Přeji si jen, abychom byli úspěšnější jako celek. Teď se nám moc nedaří, ale do posledního kola se nevzdáme."

Fiorentině se na vlastní půdě proti Laziu Řím moc nedaří a zejména od roku 2010 to na stadionu Artemia Franchiho není žádná sláva. Za těch sedm dlouhých let zde Fialky porazily Lazio jen dvakrát a ani minulá návštěva nebyla zrovna slavným počinem. Lazio zvítězilo 3:1 i díky drtivému závěru.

Laziu se nadále daří a pod vedením trenéra Simoneho Inzaghiho odvádí skvělou práci. Pokukuje po Lize mistrů, přičemž Evropskou ligu už má jistou. Aktuálně sídlí na skvělém čtvrtém místě Serie A, v obraně i útoku podává vyrovnané výkony a fanoušci se baví. Palermu dalo Lazio šest branek, svému rivalovi naposledy tři a v minulém kole to byla požehnaná oslava ofenzívy. Lazio vyhrálo nad Sampdorií 7:3!

O svém období v dresu Lazia a jeho současné formě mluví veterán Vladimir Jugović. V rozhovoru pro lalaziosiamonoi.it řekl: "Pamatuji si na mnoho krásných momentů, které jsem v dresu Biancocelesti zažil. A musím říct, že se mi po nich stýská. Sleduji i současné Lazio a je radost se na něj dívat. Trenér Inzaghi vytvořil skvělou atmosféru, dobrou partu lidí a vtiskl jí řád. Z individuálních výkonů chci upozornit na Sergeje Milinkoviće-Saviće, který mne zaujal svou vyzrálostí a vůlí," chválí někdejší záložník toho mladšího.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Tomović, Sanchez, Astori - Chiesa, Vecino, Borja Valero, Tello - Bernardeschi, Saponara - Kalinić
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Bastos, Hoedt, Radu - Patric, Murgia, Parolo, Lukaku - Lombardi, Keita - Djordjević
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 4.25 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atalanta Bergamo - AC Milán  (sobota 20:45)
Derby v Lombardii bude hodně zajímavé, protože se střetnou dva týmy usilující o Evropskou ligu. V mnohem lepším postavení jsou domácí hráči, kteří v Bergamu uvítají AC Milán. To naopak poslední dobou ztrácí svůj šarm i formu.

Kromě nedělního šlágru, ve kterém se střetnou týmy AS Řím a Juventusu, bude hodně zajímavým a napínavým duelem rovněž boj o Evropskou ligu. Ten se odehraje v Bergamu, kde domácí Atalanta chce pojistit své páté místo. Jejím hostem se stane milánské AC, které touží zažít zázrak a dostat rovněž do Evropské ligy, třebaže jeho forma je v posledních týdnech hodně mizerná.

Menším favoritem jsou právě domácí. Atalanta je jedním z nejpříjemnějších překvapení v evropských top ligách. Její kádr není přliš zkušený, hráči nepobírají velké peníze a nemají status hvězd, ale přesto hrají s obrovským zápasem, organizovaně a rovněž produkují oku lahodí fotbal. Atalanta je pátá, na jejím kontě je 65 bodů a od AC Milán jakožto jejího nejbližšího soka ji dělí šest bodů.

V minulém kole Orobici navázali na remízu s Juventusem remízou s Udinese, která je ale pro ně zklamáním. Hráče Bergama poslal do vedení krátce před koncem první půle Bryan Cristante, kterému se v Atalantě daří naplňovat svůj potenciál. Tři body ale jeho mužstvu sebral Stipe Perica, který se prosadil začátkem poločasu druhého.

Domácí trenér Gian Piero Gasperini, který má velký díl na tomto úspěchu Atalanty, před duelem zmínil: "Máme jasný cíl a usilovně na něm pracujeme. Tím je Evropská liga, do které se chceme dostat za každou cenu. Za tuto sezonu, která je pro nás vynikající, si ji zasloužíme. Hráči nesmí polevit, protože to by náš cíl mohlo zničit. Naopak věnujeme každý moment k co nejlepší přípravě k utkání s AC."

Milánskému klubu se naopak hrubě nedaří a přes velké ambice trenéra Montelly či jeho charisma a houževnatý styl se tradiční velkoklb nadále trápí. Rossoneri se nacházejí na prahu nové éry čínského majitele a trochu zapomínají, že mají ještě o co hrát. Jejich nesoustředěnost a schopnost ztrácet body s outsidery už přivedla k agónii nejednoho fanouška AC.

Už čtyři zápasy AC nevyhrálo a naposledy dostalo hned čtyři góly od AS Řím. Opět podalo laxní a nepříliš aktivní výkon plný chyb v obranné linii, za což draze zaplatilo. Proti AC se nyní postaví mimo jiné Franck Kessié, v jehož získání fanoušci AC doufají. A podle posledních informací je AC nejblíže k tomuto přestupovému cíli.

Evropskou ligu chce ukopat i trenér Montella, který v rozhovoru pro Milan TV řekl: "Pro nás je Evropská liga fondamentální, je to jasný cíl a chceme se k němu dopracovat. Dost možná je utkání proti Atalantě naší poslední možností," dodal Montella.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Berisha - Toloi, Caldara, Masiello - Conti, Cristante, Freuler, Spinazzola - Kurtić - Gomez, Petagna
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Calabria, Zapata, Romagnoli, De Sciglio - Kucka, Sosa, Pašalić - Suso, Bacca, Deulofeu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.50 - 3.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC35274471:2385
2.AS Řím35253779:3278
3.SSC Neapol35238481:3677
4.SS Lazio35217770:4270
5.Atalanta Bergamo35198859:4065
6.AC Milán351781052:4259
7.Inter Milán351751363:4456
8.ACF Fiorentina351511957:4956
9.Turín FC351214965:5650
10.UC Sampdoria3512101345:4946
11.Udinese Calcio351281544:4944
12.Chievo Verona351261739:5442
13.Cagliari Calcio351251848:6741
14.US Sassuolo351171747:5540
15.Bologna FC351081736:5238
16.Janov CFC35891834:5933
17.Empoli FC35881926:5532
18.FC Crotone35772130:5428
19.Città di Palermo35482330:7420
20.Delfino Pescara35282532:7614

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (326)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele