Serie A - souhrn 28. kola

12.03.2010, 22:41, aktualizováno 14.03.2010, 22:46
Komentáře a souhrny
AC Milán udolal Chievo a přiblížil se vedoucímu Interu na jediný bod. Serie A se dnes nesla ve znamení brankových hodů. AS Řím i Juventus ztratily po remíze v Livornu, respektive se Sienou dva body. Janov přestřílel Cagliari a Udinese Palermo. Lazio opět doma prohrálo, Parma zvítězila s Atalantou.

AC Milán - Chievo Verona 1:0

14.03.2010 20:45

Góly: 90. Clarence Seedorf

Dlouho se Milán marně snažil překonat obranu Chieva, ta držela do 90. minuty čistý štít, jenomže pak se trefil Clarence Seedorf a zařídil výhru domácích. AC Milán tak díky vydřené výhře 1:0 stáhnul náskok Interu už na jediný bod.

Utkání na San Siru začalo obrovskou šancí Chieva, Pellissier převzal na hranici ofsajdové pasti balón, ale sám na Abbiatiho nevyzrál. Všechno vzrušení však bylo marné, neboť byl odmáván ofsajd, o ten se ale ve skutečnosti nejednalo. Milán začal víceméně opatrně, první Ronaldinhova střela se mezi tři tyče nevešla. Branku netrefil ani z přímého kopu Andrea Pirlo, a totéž platilo i po ráně Davida Beckhama.

Branku trefil až Marco Borriello, který se dostal po Beckhamově centru k hlavičce, ta ale nebyla nikterak důrazná a Sorrentino ji v pohodě lapil. Dalšího milánského přímého kopu se tentokrát chopil Ronaldinho, ale ani Brazilec nebyl úspěšný, ačkoliv to zkoušel velmi chytře střelou po zemi k tyči. Chievo přežilo tyto jakési šance a málem udeřilo. Mantovani předčil Abateho a hlavou nastřelil břevno Abbiatiho branky ! Milán měl v tento moment velké štěstí. O štěstí se dalo hovořit i o chvíli později, Mario Yepes totiž vstřelil gól, ale pro údajný ofsajd mu nebyl uznán. Opakovaný záběr však ukázal, že se o ofsajdové postavení nejednalo a pokud ano, tak o velmi těsné. Hosté byli v závěru prvního poločasu lepším týmem, ale stejně jako domácí branku nevstřelili.

Druhý poločas začali pro změnu lépe domácí. Ronaldinho se pověsil do vzduchu a podobně jako proti Manchesteru hlavou těsně minul. Do té doby to byla největší šance Milána. Na druhé straně se rovněž zrodilo velké nebezpečí, to když Pellissier znovu kráčel sám na brankáře Rossoneri, Abbiati vyběhl ale míč do bezpečí neodklidil, Pellissierovi se tak naskytla možnost zakončit do prázdné branky, to nakonec udělal, ale jeho koncovka byla natolik bídná, že jí domácí obrana odvrátila. Poté se hra přesunula opět před branku Chieva.

V další obrovské šanci se octil Ronaldinho, jeho krásná střela ale skončila na pravé tyči ! Milánští potřebovali útočit, a tak trenér Leonardo poslal do hry zkušeného ostrostřelce Inzaghiho. Chievo ale rozhodně nehrálo jen na defenzívu, Luciano měl dokonce skvělou šanci poslat svůj tým do vedení, střelou z první však zamířil těsně vedle. Zhruba dvacet minut před koncem se ocitl sám před Sorrentinem Inzaghi, avšak nedokázal dostat míč do sítě. Za pár minut znovu zazlobil Luciano, který opět střelou minul.

V 81. minutě se dostal ke střele Ronaldinho, jenže znovu těsně minul. O tři minuty později vyslal přesnou přihrávkou Ronaldinho do šance Beckhama, anglický záložník nedokázal zblízka Sorrentina prostřelit. Dalšími velkými šancemi pohrdl v pokutovém území Inzaghi a utkání směřovalo k bezbrankové remíze. Inzaghi v jednom momentu netypicky prokličkoval hostující obranou, ovšem jak to bývá na poslední překážce si vylámal zuby. Běžela už první minuta nastaveného času, když v tom se Clarence Seedorf opřel do míče a nádhernou brankou zajistil domácím klíčové tři body. V dlouhém nastavení ještě mohl zvýšit Ronaldinho, ale po jeho individuální akci se kopal jen rohový kop.

Více informací k zápasu

Parma FC - Atalanta Bergamo 1:0

14.03.2010 15:00

Góly: 71. Valeri Božinov

Valerij Bojinov se stal hrdinou nedělního zápasu s Parmou, do kterého naskočil až v 62. minutě. Jen o pár minut později ale mohl slavit jedinou a vítěznou branku, která Parmu výrazně přiblížila záchraně. Naopak Atalanta se topí v sestupových problémech.

Parma mohla vést už ve 12. minutě, ale to Cristiano Zaccardo hrozivě pohořel v samostatném nájezdu na Consigliho, který nakonec nemusel vůbec zasahovat, míč šel vysoko nad. Na druhé straně vytvořili dobrou pozici pro Guarenteho Doni s Amorusem, ale hostující záložník netrefil. Po půlhodině hry znovu výrazně zahrozila Parma, Davide Lanzafame donutil Consigliho k parádnímu zákroku, když svou střelou zamířil přímo do horního rohu branky.

Morroneho střela byla sražena a Simone Tiribocchi jen přihlížel, jak na jeho centr nedokázal nikdo ze spoluhráčů dosáhnout. K zakončení se i přes nepříjemné bránění dostal Doni, ale jeho hlavičku skvěle vytáhl Mirante. Ten si připsal dobrý zákrok i proti Guarenteho pokusu.

V 62. minutě přišel na hřiště Valerij Bojinov a poté, co se rozkoukal, okamžitě udeřil. Hernan Crespo na poslední chvíli odcentroval a bulharský forvard neměl se zakončením hlavou větší problémy. Viditelně frustrovaný Cristiano Doni situaci neunesl a byl vzápětí za protesty vyloučen. Pro kapitána Atalanty to nebyla první podobná zkušenost v sezoně. Jeho spoluhráči se ale přesto nevzdali a v závěru se snažili alespoň vyrovnat, ale když Peluso nedokázal vytěžit z Miranteho chyby maximum, odjeli do Bergama s prázdnou.

Více informací k zápasu

SS Lazio - AS Bari 0:2

14.03.2010 15:00

Góly: 51. Sergio Almirón, 64. Édgar Álvarez

Olympijský stadion v Římě zažil další zklamání a opět se o něj postaralo Lazio. Biancocelesti po porážce 2:0 s Bari nadále hazardují se svojí účastí v příštím ročníku Serie A. Bari rozhodlo o svém vítězství v průběhu druhého poločasu, kdy se postupně trefili Almiron a Alvarez.

Lazio přitom začal aktivněji a v prvním poločase mělo několik slibných příležitostí. První z nich se naskytla Brocchimu, jenomže ten z voleje minul branku. Domácí také museli brzy vystřídat, Francelino Matuzalem si přivodil zranění a do hry musel německý reprezentant Hitzlsperger. Nový hráč na hrací ploše se brzy dostal do šance, Cristian Ledesma vypálil z dobrých 30 metrů a Hitzlsperger nedokázal z druhé vlny překonat Gilleta.

V 51. minutě šlo Bari tak trochu překvapivě do vedení. Brankář Nando Muslera nedokázal odvrátit centr z pravé strany do bezpečí a Almiron, ačkoliv bráněn, si našel cestu k míči a skóroval - 1:0 pro Bari. Za další devět minut, tedy zhruba po hodině hry zvýšil vedení Bari honduraský fotbalista Alvarez, ten převzal přihrávku mezi dvěma bránícími hráči a sprintem pelášil na branku domácích, obešel Musleru a do prázdné branky zvýšil na 2:0.

Lazio udělalo změny, ale kýžené branky to nepřineslo. Většina akcí římského klubu končili před pokutovým územím. Nicméně i tak se domácím naskytla jedinečná možnost návratu do utkání, Donati totiž údajně fauloval Cruze a hlavní sudí nařídil pokutový kop. Aleksandar Kolarov si ale vylámal zuby na brankáři Gilletovi, neproměněnou penaltou definitivně zrazil domácí na kolena. Hrdina předchozího momentu se pak vytáhl ještě jednou, a to sice po hlavičce Cruze. Bari výsledek 2:0 udrželo a připsalo si tři body.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Cagliari Calcio 5:3

14.03.2010 15:00

Góly: 36. Alberto Zapater (pen.), 39. Rodrigo Palacio, 43. Giuseppe Sculli, 45. Marco Rossi, 59. Omar Milanetto - 16. Daniele Dessena, 41. Daniele Conti, 55. Alessandro Matri (pen.)

Absolutně strhujícímu zápasu přihlíželi diváci v Janově, kde dnes padlo neuvěřitelných osm branek a to ještě třikrát zaduněla branková konstrukce. Ale není se čemu divit, vždyť proti sobě nastoupil Janov s Cagliari.

Přímý souboj o pohárové příčky začal ve velkém tempu a po pár minutách měl Federico Marchetti co dělat, aby zastavil Sculliho ránu. Míč nakonec dokázal vytěsnit alespoň na tyč. Branková konstrukce se ozvala znovu po čtvrthodině, to jako z děla pálil z trestného kopu Bocchetti, ale břevno se nebálo a míč zastavilo. Proto bylo trochu s podivem, když se Cagliari vzápětí ujalo vedení. Na poslední chvíli z brankové čáry centroval Matri a Daniele Dessena na bližší tyči jednoduše doklepával. Domácí borci se ale pořádně zlobili, protože podle jejich názoru už míč před centrem překročil lajnu.

Důvod ke zlosti pak ale dostali také hosté, kterým se nelíbil zákrok vyběhnuvšího Amelii proti Larriveyovi. Nicméně sudí Baracani nechtěl o penaltě nic slyšet. Smůlu Grifonů v zakončení potvrdil i kapitán Marco Rossi, ten totiž jako třetí v pořadí orazítkoval tyč. Janov se nakonec dočkal srovnání ve 36. minutě, kdy už musel Baracani odpískanou penaltou zasáhnout do hry. Astori totiž fauloval Palacia, a tak se nedalo nic dělat. A když Zapater poslal Marchettiho na druhou stranu, bylo srovnáno. A než se stačilo Cagliari vzpamatovat, Grifové dokončili parádní obrat. Palladino si našel místo na levé straně, přesným pasem našel Palacia, jenž zády k brance nezazmatkoval a patičkou poslal míč za Marchettiho záda.

Jenže radost domácích měla jepičí život, už po minutě bylo znovu srovnáno. Po rozehrávce a rychlém brejku udeřil po Cossuově přihrávce Conti. To se psala 40. minuta, ale první poločas ještě zdaleka nekončil. Za tři minuty se totiž hostům nepodařilo odvrátit standardní situaci a Sculliho hlavička opět poslala Janov do vedení. A strhující první dějství zakončil Marco Rossi, jenž po Milanettově centru zvyšoval už na 4:2.

Gólové hody pokračovaly i po změně stran, po devíti minutách musel znovu zasahovat hlavní rozhodčí, Bocchetti nedovoleně zastavil Cossua a Matri se ze značky pokutového kopu nemýlil. Bylo by ale překvapením, aby se v tomto neobyčejném duelu vzápětí něco nestalo. Dvougólový náskok si v 59. minutě vzal zpět na svou stranu Janov, kterému konečné vítězství zajistil Omar Milanetto. Přitom gólů ještě mohlo být více, ale proti Palladinově střele a Sculliho hlavičce předvedl vynikající zákroky Marchetti. Contiho akrobatické zakončení zas skončilo na brankové čáře.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - Città di Palermo 3:2

14.03.2010 15:00

Góly: 44. Antonio Floro Flores, 65. Antonio Floro Flores, 70. Kwadwo Asamoah - 51. Fábio Simplício, 80. Edinson Cavani

Výbornou podívanou přichystali divákům na Stadio Friuli hráči Udinese a Palerma. Po pětigólové přestřelce se nakonec z důležitého vítězství radují hráči Udinese, Palermo ale i přes ztrátu zůstává čtvrté.

Na první gól se sice čekalo skoro celý poločas, ale šancí na dřívější zásah bylo dost. Už po dvou minutách hrozil Di Natale, ale Salvatore Sirigu se překonat nenechal. Lídr domácí ofenzívy pak pálil nad branku z trestného kopu, na druhé straně ho napodobil Miccoli. Miccoli pak mohl vše napravit, když stál sám před brankou, ale na poslední chvíli ho zastavil Inler.

Pozorný Sirigu se pak opět dostal do křížku s Di Nataleho uměním, ale jeho lobovaný míč zpoza břevna vyškrábl. Vzápětí ale odflákl zákrok proti Sanchezovi a mohl děkovat Kjaerovi, jenž se obětavě vrhl po míči, který do branky poslal dorážející Di Natale, a na čáře ho zastavil. Ke slovu se pak dostalo i Palermo, Miccoli nepříjemnou střelou prověřil Handanoviče. Hra se ale přesunula na druhou stranu. Díky šťastnému odražení se míč dostal až k Sanchezovi, který prostřelil Sirigua, ale na brankové čáře stál opět připravený stoper, tentokrát Bovo. Bianconeri ale nakonec přeci jen do poločasu otevřeli skóre. Di Nataleho prudká střela skončila u Sancheze, který vrátil míč do vápna, kde se dostal až k Floru Floresovi a ten na zadní tyči v klidu doklepl.

Pastore v závěru první půle bojoval se zraněním a o poločase ho nakonec musel vystřídat Simplicio, což se ale ukázalo jako skvělý tah. Střídající záložník totiž po šesti minutách na hřišti srovnal. Celou akci sice vymyslel Miccoli, ale na jejím konci byl právě Simplicio, a to bylo rozhodující. Floro Flores mohl rychle odpovědět, ale Sirigu byl proti.

Další skvělá kombinace domácích už ale brankou skončila. Di Natale společně se Sanchezem rozebral soupeřovu obranu a zakončující Floro Flores vrátil vedení domácím. Rozhodující moment přišel v 70. minutě, to Kwadwo Asamoah zužitkoval Di Nataleho pas a poslal Udinese do vedení 3:1. Na to již Palermo reagovat nedokázalo, ačkoliv nebylo daleko. Deset minut před koncem totiž po úžasné brance Cavaniho snížilo a v 86. minutě mohlo dokonce vyrovnat, ale proti tomu byl Handanovič, který Bertolův volej akrobaticky vyrazil.

Více informací k zápasu

AS Livorno - AS Řím 3:3

14.03.2010 15:00

Góly: 9. Cristiano Lucarelli, 26. Cristiano Lucarelli, 71. Cristiano Lucarelli (pen.) - 10. Simone Perrotta, 19. Luca Toni, 28. David Pizarro

AS Řím nedokázal využít tříbodové ztráty Interu a dnes jen remizoval na půdě Livorna 3:3. Utkání to ale bylo nesmírně zajímavé. Gólová přestřelka, zahozená penalta i proměněná penalta, to vše bylo k vidění na stadionu Armanda Picchiho.

Livorno se dostalo překvapivě brzy do vedení, už v 9. minutě totiž Moro vyslal krásným, a zejména přesným centrem do šance Lucarelliho, který na brankáře Sergia vyzrál - 1:0 pro Livorno. Tento stav ale dlouho nevydržel, neboť hned za minutu Řím srovnal. Perrotta v pokutovém území zpracoval míč a v pádu střelou překonal Rubinha - 1:1.

Střelecká přetahovaná pokračovala devatenáctou minutou, autor vyrovnávací trefy Simone Perrotta prodloužil centr Pizarra směrem na Luku Toniho, který sice stál ofsajdu, nicméně skóroval a branka byla uznána. Luca Toni tedy po svém návratu do základní sestavy opět skóroval - 2:1 pro AS Řím.

Jenže opět neuběhlo ani deset minut a znovu se měnilo skóre, tentokrát Di Gennaro krásný pasem vybídl ke skórování, na hranici ofsajdu, operujícího Lucarelliho. Ten tentokrát nezvolil střelu, nýbrž kličku brankáři a do prázdné branky v klidu vyrovnal na 2:2. Je to až neuvěřitelné, ale za další minutu opět vedl hostující AS Řím, obrana Livorna nedokázala odkopnout míč do bezpečí, balón se ocitl v oblasti značky pokutového kopu, kde ho nekompromisní střelou dopravil do sítě Davide Pizarro - 3:2.

Záložník Giallorossi si mohl ve 42. minutě připsat druhý zásah, měl k tomu jedinečnou příležitost, protože Menez trefil v pokutovém území ruku Daria Kněževiče a rozhodčí odpískal pokutový kop. Pizarro ale selhal, přičemž musíme pochopitelně pochválit brankáře Rubinha, který vystihl směr střely. Stadio Picchi tak mohlo být s průběhem prvního poločasu rozhodně spokojeno, tedy alespoň co se atraktivity týče, přeci jenom pět branek v průběhu poločasu se nevidí každý den.

Ve druhém poločase byla hra stále hodně otevřená a skórovat mohl kterýkoliv celek. Livorno se snažilo znovu vyrovnat, Davide Di Gennaro ale levačkou neuspěl. V 71. minutě se kopala na stadionu Livorna druhá penalta - první ve prospěch domácích. Juan zahrál po Lucarelliho přihrávce rukou a nařízenou penaltu proměnil útočník Lucarelli, který zároveň zkompletoval populární hattrick. Závěr utkání byl hodně hektický, Římané sahali po vítězství po šanci Toniho i gólové hlavičce Juana. Nicméně Rubinho už překonán nebyl, a tak se oba celky rozešly smírně 3:3.

Více informací k zápasu

Bologna FC - UC Sampdoria 1:1

14.03.2010 15:00

Góly: 90+2. Andrea Raggi - 87. Daniele Gastaldello

V Bologně se dlouho nic nedělo, góly přinesla až závěrečná desetiminutovka. Sampdoria se už po Gastaldellově brance viděla na páté pozici, ale to odmítl Raggi, jenž ve druhé minutě nastavení po kontroverzní situaci vyrovnal.

Úvod zápasu si pod svá křídla vzala útočná dvojice Bologně, Martins Adailton i Marcelo Zalayeta trefili brankovou konstrukci, ale v obou případech se pískal ofsajd. Postavení urugayského forvarda se ale zdálo být v souladu s pravidly. Po půlhodině hry skončil duel pro Nicolu Pozziho, kterého nahradil Cassano. Bologna nadále tlačila, Adailtonův roh ale Britos mezi tyče nevměstnal. S Busceho pokusem si pak poradil Storari. Ve 33. minutě vyslal Zalayeta Busceho, jenž z pravé strany našel úplně volného Adailtona, ale ten nikým nerušen netrefil branku.

Adailton Storariho nepřekonal ani v další akci, na druhé straně kryl pokus Gastaldella Viviano. Giampaolo Pazzini se musel poté domácímu gólmanovi omlouvat, když mu nešťastně šlápl na ruku. To bylo v situaci, kdy se Viviano vrhl hostujícímu útočníkovi pod nohy. Sampdoria nakonec prolomila bezbrankový stav čtyři minuty před koncem řádné hrací doby. Rohový kop poslal ve skluzu do branky Gastaldello. Za tohoto stavu by se Blucerchiati s ohledem na další výsledky posunuli na pátou pozici, jenže ve druhé minutě nastavení Bologna srovnala. Šlo o o zmatek po špatně odvrácené standardní situaci, Lanna vracel míč do pokutového území, kde stál v ofsajdu Succi, ale ten na míč nedosáhl a za ním nabíhající Raggi ho z voleje dopravil do sítě. Nicméně Succi se určitě hry aktivně účastnil, a tak mohl být pískán ofsajd.

Více informací k zápasu

Juventus FC - AC Siena 3:3

14.03.2010 15:00

Góly: 2. Alessandro Del Piero, 7. Alessandro Del Piero, 10. Antonio Candreva - 16. Massimo Maccarone, 46. Abdelkader Ghezzal, 74. Abdelkader Ghezzal (pen.)

Další překvapivou domácí bodovou ztrátu zaznamenal Juventus, o to bolestivější tím, že Stará dáma vedla velmi brzo 3:0, ale výsledek nakonec neudržela. Siena remízou ze hřiště favorita potvrdila, že to se záchranou myslí naprosto vážně.

Byl to start jak z pohádky, ale konec zápasu se proměnil v noční můru. Juventus odstartoval nejlepším možným způsobem, už ve 3. minutě dorazil do branky Sissokhův průnik Alessandro Del Piero a Juventus vedl 1:0. Del Piero navíc zaznamenal 300. gól v profesionální kariéře. Už za pět minut musel brankář Curci lovit míč ze své sítě po druhé. Další branku, v pořadí 301., zaznamenal opět Alessandro Del Piero, který tentokrát famózním volejem přetavil v branku Marchisiův centr - 2:0.

Ofenzivní smršť Juventusu pokračovala nadále. V 10. minutě, tedy hned za dvě minuty po druhé brance, zvýšil už na hrozivých 3:0 fantastickou střelou ze střední vzdálenosti Candreva. V tuto chvíli byli hráči Sieny zralí na ručník a nikdo, až na nejvěrnější fanoušky, jim nevěřil. Jenomže Siena to ani za nepříznivého výsledku 3:0 nezabalila a pokusila se o zvrat.

V 16. minutě pak skutečně vrátil Sienu do hry Massimo Maccarone - kdo jiný, že ? Klíčový útočník Sieny využil defenzivní hrubky Zdeňka Grygery a pak nikterak neatakován pohodlně vystřelil a dal gól - 3:1. Hosté ožili a začínali být více nebezpeční, Prataliho hlavičku musel likvidovat Chimenti. Do konce prvního poločasu Siena Prataliho ztratila, neboť hráč utrpěl zranění a musel být střídán.

Juventus chtěl ve druhém poločase vsítit čtvrtou branku a definitivně se uklidnit. Del Piero byl po kombinaci s Trezeguetem velmi blízko zkompletování hattricku, ale Curci se proti němu vytáhl a prakticky udržel svůj tým stále ve hře. Juve tedy svojí šanci nedalo a Siena to potrestala. Maccaroneho střela se odrazila od pravé tyče k Ghezzalovi, který už neměl se skórováním žádné problémy. Obrana Staré dámy pochopitelně reklamovala ofsajd, ale o ten se v žádném případě nejednalo.

Čtvrthodiny před koncem dovršil Grygera svůj nešťastný zápas, když v pokutovém území fauloval Maccaroneho. Ghezzal penaltu proměnil a vyrovnal na šokujících 3:3. Juventus tak prohospodařil tříbrankový náskok. Své by o podobné situaci mohli vyprávět fotbalisté konkurenčního AC Milán, kteří ve finále Ligy mistrů v roce 2005 rovněž ztratili náskok tří branek. Juventus se do konce zápasu nevzpamatoval a bodově opět ztratil.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - ACF Fiorentina 1:3

13.03.2010 20:45

Góly: 47. Ezequiel Lavezzi - 60. Alberto Gilardino, 87. Alberto Gilardino, 90+5. Stevan Jovetić

Kdo by to byl řekl, že to bude právě v posledních týdnech slabá Fiorentina, kdo jako první prorazí brány Stadio San Paolo a porazí Neapol poprvé v sezoně na vlastní půdě. Velkou zásluhu na tom má ofenzivní dvojice Gilardino, Jovetič.

Přitom Neapol nezačala vůbec špatně a někteří fanoušci si mysleli, že Lavezzi svým úvodním trestným kopem otevřel skóre, ale nakonec se ukázalo, že míč skončil po olíznutí břevna na vrchní síti branky. Na druhé straně sice musel likvidoval Gobbiho volej na zadní tyči De Sanctis, ale pak se zrodila další velká šance Neapole. Gargano ale Maggiův centr hlavičkou nevyužil.

Ve 28. minutě došlo ke kontroverzní situaci v pokutovém území domácích, kdy Jovetičův centr tečoval paží Rinaudo, ale sudí Banti Azzurri od penalty ušetřil. Neapol přesto dále vládla zápasu, Pazienza ale poslal Hamšíkův centr hlavičkou o zem a nad branku. Také další výbornou příležitost vymyslel slovenský špílmachr, tentokrát zakončoval German Denis, ale parádní zákrok vytáhl Sebastien Frey.

Denis mohl vzápětí úplně sám hlavičkovat znovu, ale tentokrát se snažil ještě najít Hamšíka místo toho, aby zakončoval. Těsně před přestávkou nakonec mohl udeřit Gilardino, když si naběhl na Pasqualův centr, ale vyběhnuvší De Sanctis ho zastavil. Zaplatil za to ale hodně nepříjemným šrámem v obličeji, do kterého ho Gilardino nechtěně nakopl. Do kabin se šlo za bezbrankového stavu. O půli byl De Sanctis dlouho ošetřován, a tak se trochu protáhl start té druhé, do níž domácí gólman nastoupil s velkým množstvím bandáže na obličeji.

Dvě minuty po změně stran potvrdila Neapol převahu z prvního poločasu a otevřela skóre. Maggio odcentroval a Per Kroldrup zaváhal, když se nechal předskočit Lavezzim, jenž poté jednoduše zakončoval. Pro argentinskou hvězdu to byla první letošní branka na domácím stadionu. Vzápětí se přes několik soupeřů probil Zuniga, aby prověřil dobrého Freye. Italský gólman se vytáhl i proti další akci Denise, jenž na něj běžel úplně sám. I kdyby ale nechytil, gól by neplatil, protože sudí odpískal ofsajd. Ačkoliv nesprávně.

Fiorentina pak udělala hned dvě změny, na hřiště vyběhli mladí De Silvestri s Babacarem. Gobbi se tak stáhl na krajního beka. Po hodině hry se dožadovala Neapol penalty, když Lavezzi utekl obraně a na poslední chvíli ho ošklivým zákrokem zezadu zastavil Felipe, ale rozhodčí to neposoudil jako nedovolené. Nicméně opakovaný záběr naznačil, že Felipe míč vůbec netrefil. Toto rozhodnutí pravděpodobně ovlivnilo celé utkání, když Viola z následné akce vyrovnala. Teprve 16letý Babacar akrobaticky prostrčil míč na Jovetiče, který odcentroval na Gilardina a ten se hlavičkou nemýlil.

Přesto ještě měla Neapol několik dobrých šancí, jak získat zpátky ztracené vedení. Felipe mohl děkovat Freyovi, že stál na správném místě, když špatně trefil míč. Lavezzi pak předvedl sympatický běh ve spolupráci s Hamšíkem, ale v rozhodující chvíli zavrávoral a o míč přišel. Další šance Azzurri přišla po rohovém kopu, Lavezzi ale na míč na zadní tyči těsně nedosáhl.

V závěrečných minutách začala konečně výrazněji vytahovat růžky také Fiorentina a vyplatilo se. Překvapivý vedoucí gól vstřelil tři minuty před koncem Gilardino, když dorážel vyražený Jovetičův pokus, kterému předcházel rohový kop. Neapolští fotbalisté sice mysleli, že byl Gilardino v ofsajdu, ale to by nesměl za všemi stát ještě Marek Hamšík. Ciagariniho trestňák se mezi tři tyče nevešel a v 94. minutě korunoval trochu nečekanou výhru Violy Jovetič. Ten využil dobré práce Babacara a po sprintu přes celé hřiště zakončoval do odkryté klece, ze které na závěrečný roh odběhl De Sanctis.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - Inter Milán 3:1

12.03.2010 20:45

Góly: 74. Maxi López, 81. Giuseppe Mascara (pen.), 90. Jorge Martínez - 54. Diego Milito

Předehrávka 28. kola přinesla obrovský šok. Sestupem ohrožená Catania totiž dokázala porazit Inter Milán 3:1 a obrat ho o všechny tři body. Nerazzurri na Sicílii vedli, ovšem Catania dokázala vyrovnat a v početní převaze otočit výsledek. Klíčový byl tedy moment vyloučení Muntariho, který na hřišti strávit všeho všudy dvě minuty.

Z výsledku mají pochopitelně radost nejbližší pronásledovatelé, zejména AC Milán, který může stáhnout ztrátu na jeden jediný bod.

Hned na úvod je nutné zmínit, že první poločas nebyl tak zajímavý jako druhý. Inter se snažil překvapit obranu Catanie ze vzduchu, ale to se nedařilo. Naopak, první varování připravili domácí. Hlavičku Christian Terlizziho musel hasit připravený Cesar. Gólově se neprosadil ani Giuseppe Mascara, jenž neproměnil přesnou Maximo přihrávku. Zajímavé šance měli rovněž Diego Milito a Samuel Eto'o, nicméně skóre stále ukazovalo výsledek 0:0. Ještě do poločasu zkoušel překvapit Andujara Sneijder ale brankář Catanie byl na místě.

Inter se gólově prosadil až v 54. minutě, Eto’o zpracoval centr a postupoval prakticky sám na brankáře Catanie. Bývalý kanonýr Barcelony mohl střílet, ale "nezahamounil" a přihrál do prázdné branky Diegu Militovi. Argentinec tedy poslal Inter do vedení ale při oslavě branky jasně ukázal kdo má na ní lví podíl - 1:0 pro Inter Milán.

Pak se delší dobu nehrálo nic až se čtvrthodiny před koncem dočkali domácí vyrovnání. Alvarez z pravé strany přihrál Maximu Lopézovi, a ten uvnitř pokutového území překonal brankáře Cesara - 1:1. Inter se pak vrhl do útoku ale vše se pokazilo střídáním Cambiassa za Muntariho. José Mourinho rozhodně nepočítal s tím, že hned za dvě minuty obdrží Muntari dvě žluté karty a předčasně odejde do sprch. Za první kartu byl volný přímý kop, ovšem za druhou už se kopala penalta.

Mascara pak ze značky pokutového kopu předvedl něco, čemu říkáme Panenkova penalta. Obrovskou drzostí, a pochopitelně velkou odvahou, překonal Cesara a Catania vedla několik minut před koncem 2:1, navíc hrála přesilovku. Otřesený Inter to měl ale hodně složité, stadion Massimino burácel a domácí si připravili pro své fanoušky ještě jednu doměnu. Poslední hřebík do rakve Interu zatloukl krásnou individuální akci Jorge Martinez. Ofenzivní fotbalista Catani proplul obranou, přičemž ho nedokázal zastavit Lucio, ani brankář Cesar - 3:1. Nerazzurri se ponořili do smutku, Catania začala slavit.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán28178353:2559
2.AC Milán28177447:2658
3.AS Řím28158548:3253
4.Città di Palermo28137840:3446
5.Juventus FC28136945:3945
6.UC Sampdoria28128835:3444
7.Janov CFC281261049:4642
8.SSC Neapol281011736:3441
9.Cagliari Calcio281161146:4139
10.ACF Fiorentina281151236:3438
11.AS Bari281081034:3438
12.Parma FC281071129:3737
13.Chievo Verona281051326:2835
14.Bologna FC28981133:3835
15.Calcio Catania287101132:3431
16.Udinese Calcio28871335:4131
17.SS Lazio285111222:3226
18.AS Livorno28661620:4024
19.Atalanta BC28571622:3922
20.AC Siena28571631:5122

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (539)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele