Primera División - souhrn 8. kola

17.10.2014, 22:58, aktualizováno 20.10.2014, 22:43
Komentáře a souhrny
Real Sociedad ztratil dobře rozehrané utkání s Getafe. Barcelona porazila Eibar a zůstává na špici. Real Madrid si nedělal problémy proti Levante, načež se dočasně dostal na druhé místo, z nějž ho ale výhrou v Elche sesadila Sevilla. Atlético si poradilo s Espanyolem a dotáhlo se na Valencii, která vybouchla v La Coruni, Villarreal přehrál Almeríi...

Real Sociedad - Getafe CF 1:2

20.10.2014 20:45

Góly: 82. Pablo Hervías - 90. Abdoul Yoda, 90+4. Abdoul Yoda

Strhující závěr v podání soupeře připravil domácí Real Sociedad San Sebastian o všechny body. Ačkoli domácí vedli ještě pět minut před koncem utkání, Getafe neuvěřitelně skórovalo v nastaveném čase dvě branky a díky nim si připsalo tři body.

Závěr, jaký se vidí jen málokdy. Hostující fanoušci možná už opouštěli stadion Anoeta s pocitem zmaru a prohraného zápasu, ale ti, kteří tak učinili, musí hořce litovat. Nejenže jejich miláčci zvládli v devadesáté minutě díky brance Abdoula Yody vyrovnat, ale hráč s přízviskem připomínajícím postavu z Hvězdných válek se stal střelcem i druhého gólu o celé čtyři minuty později!

Domácí začali hodně aktivně a hned z první akce se dostali k rohovému kopu. Ten nebyl špatně zahrán, jenže centr se nakonec zatočil přímo do rukavic gólmana Guaity. Na opačné straně se poprvé ukázal pozdější hrdina utkání. Po levé straně unikl Yoda, a i když byl stíhán domácím obráncem, dokázal špičkou kopačky zamířit. Brankář Zubirakai jen tak tak vyrazil. O dorážku se ještě snažil Sammir, ale ten se s míčem dostal k čáře a příliš daleko od ideálního střeleckého úhlu.

Domácí San Sebastian byl rozhodně mnohem aktivnějším týmem, jenže se mu nedařila kombinace. Zkoušel to po zemi, následně sérií volných přímých kopů. Ani tato varianta ale neznamenala gól, protože Castrův centr namířil Xabi Prieto hodně nepřesně. V domácím dresu se do útoku dral také Alfred Finnbogason, ale jeho rána opět nemířila mezi tři tyče, takže jakékoli vzrušení bylo zbytečné.

V další šanci se ocitl Sarabia a neměl ke gólu daleko. Na pravé straně měl prostor na střelu a svůj přízemní pokus nasměroval přímo do tyče! Po akci hostí se podobného výsledku dočkali i domácích. Útok domácích se přesunul z pravé strany na levou, kde byl chviličku volný Castro, neohrožené se položil do střely a i on orazítkoval brankovou konstrukci. Rozhodnout o tom, kdo jako první půjde do vedení, mohl David Zurutuza, ale jeho ránu vyrazil Vicente Guaita nad břevno své svatyně.

Nástup do druhé půle se lépe povedl Getafe, které se prokombinovalo až do další šanci. Díky Sarabiovi se míč dostal k pokutovému území, kde Sarabia vypálil. Brankář Zubikarai si ale poradil. Následně útočící Finnbogason nejprve nepřesně hlavičkoval, o pár vteřin později mířil pod břevno, ale gólman Getafe vyrazil. Finnbogason byl dnes hodně vidět a nebyla to zásluha jen jeho urostlé postavy. Finský střelec využil svých schopností a několikrát se dostal do zajímavé pozice. Ani jednou ale netrefil prostor, kam by brankář Vicente Guaita nedosáhl.

Až v posledních fázích utkání se diváci na Anoetě dočkali dramatu. Jako první udeřili domácí. Velký kus práce na gólu odvedl svou patičkou Canales, vysunul tak Velu, který naservíroval centr na malé vápno. Tam se objevil Pablo Hervias a překonal svého oponenta - 1:0.

Když si domácí nadšeně představovali tři body, Getafe zaťalo drápy. V devadesáté minutě se totiž k centrovanému míči dostal Abdoul Yoda a vypálil. Jeho ránu mu obránci ještě zablokovali, ale na druhou už nestihl zareagovat ani brankář Zubikarai - 1:1. Mnohem větší šok si vzal na starosti stejný hráč jen o tři minuty později, když už se hrálo nad rámec vyměřené doby. Po straně se šikovně uvolnil Sammir, který využil nedůraznosti obránců a před bránu předložil míč Yodovi. Ten měl úlohu usnadněnou, protože brankář Zubikarai byl z brány venku - 2:1 pro madridský celek!

Více informací k zápasu

Villarreal CF - UD Almería 2:0

19.10.2014 21:00

Góly: 23. Ikechukwu Uche, 59. Ikechukwu Uche

Villarreal si nakonec poradil s UD Almeríí, i když soupeř mu v některých pasážích zápasu nepříjemně vzdoroval. Hrdinou utkání se stal domácí útočník Uche, který se prosadil v obou poločasech.

V prvních minutách se Villarreal ujal otěží zápasu a vlastně je až do konce utkání nepustil. Nejprve se do šance dostával dos Santos, ale jeho střela postrádala razanci i přesnost. Navíc byl připraven brankář Rubén, který by v případě nutnosti jistě zasáhl. Aktivní Ikechukwu Uche ukázal, že není jen rychlostně skvěle vybavených hráčem, ale že bravurně ovládá také techniku. Pohotovou patičkou se pokoušel nastartovat spoluhráče, ale obránce Navarro mu míč odebral.

Villarreal se pokoušel nalézt skulinu ve hře Almeríe, ale chvíli se mu to nedařilo. Až o dvě minuty později to vypadalo mnohem nadějněji, když se domácí skvěle dostali s míčem do šestnáctky, kde posléze dostal přihrávku na hranici malého vápna Goméz, který však vypálil pouze do brankáře Rubéna. Od něj se ještě míč odrazil do strany k dos Santosovi, ale ten už se k dorážce nedostal.

Villarreal přikládal pod kotlem a dařilo se nejvíce dos Santosovi. Ten nejprve zkoušel vypálit zpoza vápna, odkud však trefil jen bránícího hráče před sebou a o chvíli později zkoušel z podobného místa najít přihrávkou doleva nabíhajícího Caniho, pro kterého ale byla přihrávka příliš dlouhá, než aby ji mohl dostihnout na hrací ploše. Mrzet jej to ale nemuselo, protože i tak se jeho tým dostal ke gólu.

Cani dostal míč před šestnáctkou, odkud skvěle přihrál do vápna Giovanni dos Santosovi, jehož povedenou střelu z voleje vyrazil Rubén jen před sebe. K jeho smůle se právě tam nacházel pohotový Ikechukwu Uche a vrátil míč do sítě - 1:0 pro domácí tým. A je nutné zdůraznit, že za prozatímní průběh to bylo vedení zcela zasloužené.

Větší problémy pro domácí znamenal konec prvního poločasu, když se zranil zkušený Cani. Strůjce první branky musel být nahrazen čerstvým mladíkem Denisem Čeryševem. Další střídání proběhlo již v rámci druhého poločasu, když se ze hřiště poroučel José Antonio Dorado, jehož nahradil obránce Victor Ruiz. A ten jen sledoval, jak si vede jeho mladší kolega s výrazně ofenzivnějšími úkoly. Dos Santos se protáhl s míčem po straně až k vápnu, kde poté vystřelil jedovatou ránu. Ta ale brankáře Rubéna nepřekvapila.

Překvapila jej až další minuta, v níž si Čeryšev pohrál s obráncem před sebou, zpoza pokutového území adresoval na levou stranu centr Gómezovi, který následně poslal parádní přihrávku do vápna. Tam se ocitl všudypřítomný Ikechukwu Uche, který vstřelil druhou branku svého týmu.

Dvacet minut před koncem se do útoku hnal Édgar, který se nakonec rozhodl pro individuální zakončení a svou tečovanou ranou nadělal problémy brankáři Asenjovi. Na opačné straně se pokoušel o další pumelici opět dos Santos, ale ani jeho akce neskončila díky zákroku brankáře Rubéna gólem.

Více informací k zápasu

Elche CF - Sevilla FC 0:2

19.10.2014 19:00

Góly: 59. Carlos Bacca, 73. Kévin Gameiro

Sevilla nakonec dokázala překonat obranu Elche a z jejího hřiště si odvezla všechny tři body. Obě branky padly až ve druhé půli. Nejprve se podařilo skórovat Carlosi Baccovi, po něm skóre zápasu uzavřel Kevin Gameiro.

Domácí hráči nečekali na to, až se Sevilla aklimatizuje před jejich publikem, žádné formální výměny balonů, žádné zdlouhavé kombinace. Zakončovat se ve druhé minutě pokoušel Albacar, kterého vychytal Beto. Následně se do míče opřel také Herrera. Po deseti minutách se do skvělé šance prodral Aleix Vidal i s míčem u nohy, ale namísto střely volil ještě nahrávku na obsazeného Baccu. To je sice pan střelec, ale bez míče ani Bacca nedokáže skórovat.

Aleix Vidal se stal postupně velmi cenným artiklem a článkem základní sestavy Sevilly. Rychlík se slušnou technikou a těžko vyčerpatelným fyzickým fondem se dostal do další velké šance, když si po pasu za obranu nabíhal po straně až do vápna, ale ani jeho střela díky zákroku brankáře Herrery neskončila v síti. Sevilla v tuto chvíli jasně přebírala otěže zápasu a domácí nevěděli, jak by měli reagovat.

Mladík Gerard Deulofeu dokázal ohromit Everton, ale v Seville kupodivu nedostával tolik šancí. Dnešní se rozhodl využít na maximum, ale postup na bránu uspěchal. Do druhé půle nastoupil v dresu Sevilly Diogo Figueiras, který vystřídal nevýrazného Cokeho. Pět minut po této změně se snažil přesně zamířit polský záložník Krychowiak, ale nezvolil ideální zakončení a mířidla neseřídil úplně ideálně.

Vstup do druhé půle se mnohem lépe povedl Seville, která se dočkala první branky v zápase. Mladík Gerard Deulofeu se rozhodl o přímou ránu a pořádně vystrašil Herrera. Ten sice jeho ránu vyrazil, ale jen k Baccovi. Zkušený útočník Sevilly napálil míč do sítě, a i když ho brankář Herrera vyrazil, už se mu to nepovedlo před brankovou čarou a Sevilla vedla - 0:1.

Domácím trvalo, než se dokázali opět dostat do zápasu a ještě delší čas uběhl, než se Elche dostalo do útoku. S míčem u nohy se o to pokoušel Albacar, ale brankář Beto si s jeho nepříliš přesnou ranou poradil bez větších obtíží. Po hodině hry se do zápasu dostal Kevin Gameiro a stačilo mu málo, aby se zapsal do střelecké listiny. Využil při tom práce Damiána Suáreze, který poslal do vápna před bránu skvěle nadýchaný míč a Kevin Gameiro jej pouze nasměroval správným směrem tak, že brankář Herrera nedokázal situaci zachránit.

O zajímavý pokus se zasloužil Rodrigues, ale jeho rána z větší vzdálenosti si cestu mezi tři tyče nenašla. To se nepodařilo ani s chutí hrajícímu Kevinovi Gameirovi. Francouzský střelec nebyl daleko od toho, aby se radoval z druhé trefy v zápase, jenže pět minut před koncem zápasu nevyřešil celou akci ideálně. Sevilla postupovala na svého soka bez obav a ve větším počtu, Gameiro navíc dostal na vápno skvělou nahrávku, ale brankář Herrera mu vykryl střelecký úhel a Francouz tak nezakončil podle svých představ.

Mrzet jej to ale příliš nemuselo, protože Elche si nedokázalo vypracovat téměř žádnou gólovou akci. V závěru mohlo ještě inkasovat, ale Suarez je přeci jen spíše nahrávačem než zakončovatelem. Nakonec si Sevilla odváží všechny tři body a prozatím je na druhé příčce o tři body za první Barcelonou. Elche se trápí a v tuto chvílí už mu patří až osmnáctá příčka, což je místo sestupové.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Valencia CF 3:0

19.10.2014 17:00

Góly: 36. José Luis Gayá (vl.), 43. Lucas, 79. Toché

Po výhře 3:1 nad loňskými šampiony Atléticem Madrid jela Valencia na půdu Deportiva La Coruňa plná sebevědomí... a ošklivě narazila. Zasloužená drtivá prohra 3:0 srazila Los Che zpět na zem, vždyť šlo o jejich vůbec první porážku v nové sezoně. To Depor, který doposud ukořistil jen čtyři body, může po čtyřech porážkách v řadě pořádně slavit.

Všechno odstartoval vlastní gól, který si vstřelil krajní bek José Gayá v třicáté šesté minutě. Ještě do přestávky stihl navýšit vedení domácích Lucas Pérez a stadion Riazor se otřásal v základech. Když pak střídající Toche po změně stran přidal zásah číslo tři, nebylo již o vítězi sebemenších pochyb. Depor se tak posunul ze sestupových pozic, zatímco Valencie rázem ztratila půdu pod nohama a propadla se už zpět za Real Madrid.

Hned od počátku byli domácí tím aktivnějším celkem a Ivan Cavaleiro dvakrát prověřil brankáře Yoela, který dostal přednost před obvyklou jedničkou Diegem Alvesem. Na druhé straně zahrozil Antonio Barragán, ovšem stejně jako jeho kolega v útoku Rogrigo Moreno se svou ranou neuspěl. Pak již přišel první zásah Deportiva. Reprezentant Bosny a Hercegoviny Haris Medunjanin poslal svůj přímý kop ke smůle galicijského klubu jen do břevna, ovšem alespoň z této situace vytěžil rohový kop. Sám jej rozehrál a se štěstím si mohl zakřičet gól, neboť jeho centr poslal do vlastní sítě mladičký Gayá.

Dvě minuty před odchodem do kabin dostala otřesená Valencie druhý tvrdý direkt. Aktivní Cavaleiro sklepl hlavou míč pro Péreze, jenž bez váhání napálil míč do sítě. Do druhé půle tak hostující trenér Nuno poslal hned dvě nové tváře, když Piattiho se Souzou nahradil Gilem a Feghoulim. Poslední jmenovaný brzy napálil míč jen do obranného bloku Deportiva a domácí brankář Fabricio pak udržel čisté konto zákrokem při ráně Rodriga.

Jakýkoli závěrečný tlak hostí pak rázně utnul dvanáct minut před koncem Toche, když střelou z hranice šestnáctky překonal Yoela potřetí v zápase a dodal finální tečku přesvědčivé a velmi důležité výhře Deporu.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Espanyol Barcelona 2:0

19.10.2014 12:00

Góly: 43. Tiago, 71. Mario Suárez

Atlético Madrid se vrátilo na vítěznou vlnu a přehrálo v domácím prostředí Espanyol 2:0. Obecně vyrovnané utkání rozhodly až tradičně silné standardní situace Simeoneho mužstva, které se díky výhře posunulo na čtvrtou příčku jen bod za Realem Madrid. Espanyol po utnutí čtyřzápasové série bez porážky spadl na místo jedenácté.

Střelba branek je pro obhájce ligového titulu vůbec docela oříšek po celou novou sezonu. Do nedělního poledne na stadionu Vicenteho Calderóna ‚Atleti‘ nastříleli pouze sedm gólů za stejný počet zápasů. Ve stejném duchu pak pokračovali i v zápase s Espanyolem, kdy sice během první půle měli převahu i několik slibných šancí, jenže pokaždé je zradilo zakončení. Hosté se užuž viděli s výhodnou bezbrankovou remízou v šatně, jenže dvě minuty před odchodem do kabin se přece jen prosadil domácí Tiago.

Obrana barcelonského klubu nezvládla patřičně odklidit Kokeho rohový kop, za což krutě zaplatila skrze Tiagovo zakončení z hloubi šestnáctky po Gabiho zpětném centru. Po změně stran sice hosté zabrali, ovšem stejně jako Atlético v prvním poločase nebyli schopní své herní dominance využít. Atlético se ve zbytku utkání pokoušelo udeřit z brejků a málem se mu to povedlo, nebýt Mandžukićova slabého zakončení po jinak dobré akci i odstavení Lópeze.

V jednasedmdesáté minutě pak chorvatskému útočníkovi ukázal Mario Suárez, jak se to ve finální fázi dělá. Po dalším rohovém kopu totiž Suárez zůstal na zadní tyči nikým nehlídán a pohodlně uklidil míč do sítě po přizvednutí Josého Gimenéze. Tím veškeré naděje hostů na jakýkoli slibný výsledek povadly a bylo jen otázkou, zda domácí stihnou přidat další góly, nebo ne.

Nejprve pálil do Casillovy náruče Griezmann po dobré kombinaci na jeden dotek s Gabim, a poté někdejší kanonýr Realu Sociedad napálil po přímočarém sprintu pravým krajem hřiště brankovou konstrukci. Samotný závěr si již Atlético pohodlně pohlídalo a závěrečný hvizd rozhodčího Vicandiho Garrida provázely oslavné výkřiky z tribun. Jedinou vadou na kráse tak zůstává gólová nemohoucnost madridské ofenzivy ze hry.

Více informací k zápasu

Córdoba CF - Málaga CF 1:2

18.10.2014 22:00

Góly: 90+4. Nabil Ghilas - 22. Samuel, 31. Nordin Amrabat (pen.)

Ani na osmý pokus se nováčkovi z Córdoby nepovedlo zvítězit, tentokráte v rámci andaluského derby byla nad jeho síly Malaga. Ta si z hřiště soupeře odváží všechny body za pohodlnou výhru 2:1 díky brzkým brankám Samúa s Amrabatem, které až v samotném závěru zmírnil Nabil Ghilas.

Zatímco hosté se tak posunuli již na skvělou sedmou příčku, Córdoba zůstává pevně přikovaná v zóně sestupu. Do zápasu šli domácí se šňůrou remíz, a to leckdy smolných, ovšem tentokrát vše začalo vypadat bledě již z kraje prvního poločasu. Malaga si první šanci vytvořila po čtvrthodině hry, když Juanmiho rána zpoza šestnáctky proletěla jen těsně vedle pravé tyče. Sedm minut nato se již hosté mohli poprvé oddat gólové radosti. Samú se s ničím nerozpakoval, napřáhl z voleje a trefil přesně pravý spodní roh po Camachově centru zleva.

Krátce po uplynutí půlhodiny hry bylo pro Córdobu ještě hůře. Brankář Juan Carlos totiž složil na trávník Juanmiho ve vlastní šestnáctce a kromě žluté karty si vysloužil také odpískání pokutového kopu. Nordin Amrabat jej překonal další přízemní ranou k levé tyči a Malaga již pohodlně vedla 2:0. Nebýt Carlosova skvělého zákroku po další střele Samúa, mohlo být poločasové vedení hostů ještě výraznější.

I po změně stran si Malaga aktivní hrou hlídala vedení a nepouštěla soupeře do žádných větších šancí. Sami naopak pokračovali v tvorbě šancí a nechybělo mnoho, aby se prosadil Camacho po rohovém kopu či Antunes se svým volejem. Až v samotném závěru přece jen hosté pustili nohu z plynu a nechali soupeře vytvořit si alespoň jednu šanci. Ta poněkud překvapivě hned vyústila v gól, když se trefil kroucenou ranou do horního patra branky Ghilas, ovšem tento zásah ze čtvrté minuty nastavení už na dělbě bodů nic nezměnil. Malaga tak zaslouženě zvítězila 2:1, podruhé za sebou ovládla lokální derby a díky dvěma výhrám v řadě se dokonce najednou tlačí na pohárové umístění.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - SD Eibar 3:0

18.10.2014 20:00

Góly: 60. Xavi, 72. Neymar, 74. Lionel Messi

Chvilku to sice trvalo, ale Barcelona přece jen potvrdila v zápase s Eibarem roli jasného favorita a může slavit pohodlnou výhru 3:0. Po brankách Xaviho s Neymarem uzavřel skóre Lionel Messi, pro nějž šlo o jubilejní zásah číslo 250, jediný gól od španělského ligového rekordu kanonýra Athleticu Telma Zarry.

Skoro celou hodinu hry baskický trpaslík úspěšně vzdoroval a sám si vypracoval několik více než slibných brankových příležitostí. Jelikož jich však nevyužil, přišel očekávaný trest. Messi připravil gól Xavimu, Neymar záhy přidal z voleje gól druhý a třetí gólovou tečku obstaral znovu Messi. Historicky nejlepší střelec Barcelony má nyní jedinečnou šanci posunout se na první místo španělských tabulek zrovna v prestižním El Clásicu.

Eibar nastoupil v obzvláště defenzivním herním rozestavení, když jeho obvyklé 4-4-2 nahradil systém 5-3-2. Také domácí kouč Luis Enrique sáhl do sestavy, z níž vynechal například Andrése Iniestu či Sergia Busquetse. Stejně tak podruhé za sebou nefiguroval v základní sestavě ani Ivan Rakitić. S řadou hráčských změn ovšem Barcelona poněkud ztratila na kreativitě a navzdory jejímu již tradičnímu dominantnímu držení míče připadly největší šance soupeři. Ander Capa dokonce obešel i brankáře Brava, jenže tváří v tvář prázdné brance nepochopitelně minul.

Několik minut nato, co Barcelona málem poprvé v letošní ligové sezoně inkasovala, se poprvé výrazněji připomenul i domácí Xavi, jenž přinutil brankáře Iruretu k rychlému pádu na zem, aby vyrazil na roh jeho ránu zpoza pokutového území. Když pak neuspěl jak Messi se svou hlavičkou, tak Saúl Berjón na opačné straně tváří v tvář Bravovi, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

I po změně stran zpočátku Eibar kvalitně vyplňoval prostory a nepouštěl hvězdy soupeře do žádných velkých šancí, až do šedesáté minuty. Tehdy se totiž po kombinaci s Messim prosadil Xavi, pro nějž šlo o vůbec první letošní zásah. Od té chvíle již nebylo o vítězi pochyb, barcelonských bylo rázem plné hřiště a málem se hned prosadil Pedro, Irureta si však s jeho ranou poradil. Přesto domácím další branky upřeny nebyly. Dani Alves z pravého křídla vybídl k ráně Neymara a ten ranou z voleje skóroval již po osmé v letošní sezoně.

A nebylo by to to pravé barcelonské vítězství, kdyby se na střeleckou listinu nezapsal Lionel Messi. Ten se nakonec prosadil patnáct minut před koncem, když si vyměnil na levé straně šestnáctky míč s Neymarem a povedenou ranou na zadní tyč nedal Iruretovi sebemenší šanci. Ve zbytku utkání ovšem již argentinská superstar na gólmana Eibaru nevyzrála, a tak si na Zarův rekord musí ještě přinejmenším týden počkat.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Celta Vigo 1:1

18.10.2014 18:00

Góly: 6. Aritz Aduriz (pen.) - 73. Nolito

Fanoušci Athleticu se ani dnes nedočkali vytouženého vítězství. Lvi doma opět zaváhali a s Vigem jen remizovali 1:1. Baskům nestačilo brzké vedení zásluhou penalty Adurize, Celta totiž v druhé půli vyrovnala. Zasloužil se o to Nolito, díky němuž si obě mužstva spravedlivě dělí body.

Sergi Gómez letos neprožívá příliš vydařenou sezónu. Dvaadvacetiletý obránce v posledních měsících nastupuje jen sporadicky a dnes se po dlouhé době vrátil do základní sestavy kvůli absenci Fontáse. Gómezovi dnes ale comeback do základní jedenáctky opět nevyšel. Už v 5. minutě totiž hostující bek zahrál v pokutovém území rukou a sudí David Fernández ukázal na penaltový puntík. K nařízené penaltě se postavil Aritz Aduriz a bez potíží si připsal třetí branku v sezóně - 1:0!

Aduriz mohl přidat další gól ve 23. minutě, když si naskočil na rohový kop Susaety. Brankář Celty Álvarez ale vytáhl fantastický zákrok a míč vytěsnil. Athletic měl více ze hry, ale nedokázal se již do konce první půle prosadit. Celta byla naopak dopředu bezzubá a do kabin si nesla zasloužené jednobrankové manko.

Aduriz si svůj návrat do sestavy užíval a ve 47. minutě vsítil druhou branku, jenže ta nemohla být uznána kvůli ofsajdu. Hrálo se poměrně ostře a v druhé půli musel sudí Fernández napomínat hráče hned pětkrát žlutou kartou. Zápas se díky tomu vyvíjel v domácí prospěch, definitvní pečeť na výhru Lvů mohl dát v 67. minutě opět Aduriz. Třiatřicetiletý rodák se San Sebastianu ale Iturraspeho milimetrový centr hlavou do sítě nedopravil a ani jeho následná dorážka z voleje si nenašla cestu za Álvarezova záda.

A tak mohli trestat hosté. V 73. minutě předvedli Orellana s Nolitem ukázkovou narážečku a Nolito poté s lehkostí poslal míč za záda zkušeného Iraizoze - 1:1! Více než pětatřicet tisíc diváků nemohlo věřit vlastním očím. A nemuselo zůstat jen u toho. Vzápětí se do vápna dral samotný Orellana a zastavil jej až obětavý zákrok Iturraspeho. V 88. minutě sahali hosté dokonce po třech bodech. Po dlouhém nákopu Hernándeze se mohl opět radovat Nolito, jenže osmadvacetiletý forvard mířil nad.

Baskové tedy nakonec mohli být za dělbu bodů ještě rádi, i přesto je další nerozhodný výsledek pro Bilbao zklamáním. Celta dnes měla na to svého soka porazit, bod z horké baskické půdy je ale pro Galicijské určitě cenný.

Více informací k zápasu

Levante UD - Real Madrid 0:5

18.10.2014 16:00

Góly: 13. Cristiano Ronaldo (pen.), 38. Javier Hernández, 61. Cristiano Ronaldo, 66. James Rodríguez, 82. Isco

Real Madrid opět úřadoval a podle očekávání smetl Levante 5:0. Dvěma góly se blýsknul Ronaldo, po jedné brance přidali Chicharito, Rodríguez a Isco. Ancelottiho svěřenci nakročili do první trojky a budou čekat na zaváhání svých soupeřů. Levante směřuje do sestupového pásma.

Domácí nastoupili do zápasu nebojácně a šance měly v úvodu obě mužstva. Po výborné přihrávce Modriče to nejdřív zkoušel Ronaldo, jenže mířil mimo. Na druhé straně se pěknou hlavičkou prezentoval García, ovšem se stejným výsledkem. Branka byla na spadnutí a k nelibosti třiadvaceti tisíc domácích fandů zamířil míč ve 13. minutě do sítě Valencijských. Juanfran si dle sudích počínal při zákroku ve vápně na Chicharita nedovoleně a následoval pokutový kop. K němu se suverénně postavil Cristiano Ronaldo a nedal Mariňovi žádnou šanci - 0:1!

Levante mohlo odpovědět ve 26. minutě. Casillase ale při rohovém kopu zachránil na brankové čáře Marcelo. Pak už hra opět patřila Realu. Sedm minut před koncem první půle poslal z pravé strany přesný centr Rodríguez, ve vápně si na něj skvěle naskočil Chicharito a Real rázem vedl o dvě branky - 0:2! Los Blancos byli před koncem poločasu jednoznačně lepší a jejich dvoubrankové vedení bylo zasloužené.

Levante ještě mělo dost času vsítit kontaktní branku, která by je mohla vrátit do zápasu, ale po změně stran hrozili stále především hosté. V 54. minutě to zkoušel elegantní patičkou Ronaldo a o minutu později vyslal jedovatou ránu z poza vápna Isco. V obou případech ale zaúřadoval Mariňo, jenž tak udržel šance domácích při životě. Čtyřiadvacetiletý gólman však byl přece jen donucen kapitulovat potřetí v 61. minutě. To předvedl neuvěřitelný tah na bránu Ronaldo. Portugalský kanonýr obehrál na levé straně hned dva obránce a z velkého vápna propálil padajícího gólmana domácích - 0:3!

Levante v tu chvíli ztratilo veškeré naděje na dobrý výsledek, zato Real byl stále při chuti. Neuplynulo ani pět minut od třetího gólu a Bílý balet se radoval počtvrté. Kroos našel skvěle načasovanou přihrávkou Rodrígueze, jenž svým náběhem vyřadil ze hry celou čtveřici domácích obránců. Kolumbijec si míč ukázkově zpracoval a z voleje upravil na 0:4!

Domácí obrana hořela a o další góly se Real připravoval spíš sám. Jako v 75. minutě Modrič, který naprosto nehlídaný pohrdl skvělou Ronaldovou přihrávkou a poslal míč jen do Mariňových rukavic a s následnou dorážkou si poradil ještě prachbídněji. Les Granotes si však ze zápasu přece jen odnesli nepopulárního bůra. Na konečných 0:5 totiž v 82. minutě zvýšil po bleskové akci na pravé straně Isco. Ten převzal míč od Chicharita, navedl si jej do středu vápna a vymetl vzdálenější růžek Mariňovy svatyně! Real tedy v pohodě zvládl generálku před náročným programem v příštím týdnu. Levante porazil vysoko 5:0.

Více informací k zápasu

Granada CF - Rayo Vallecano 0:1

17.10.2014 21:00

Góly: 90+3. Manucho

Mateus Alberto Contreiras Gonçalves nebo-li Manucho se dnes stal hrdinou Raya. Jednatřicetiletý angolský útočník totiž v nastaveném čase vystřeli Bleskům vítězství 1:0 a tým Paco Jeméze se tak může radovat ze třetí výhry z posledních čtyř zápasů. Granada naopak prohrála počtvrté v řadě a nepříjemně se blíží sestupovým vodám.

Zápas rozhodně nenabídnul nějakou strhující podívanou. Výjimkou byla snad jen akce hostů Baptistaa s Jozabedem, kdy druhý jmenovaný utaženou střelou z poza vápna řádně protáhl gólmana Granady Fernándeze. Od té doby se však devatenáct tisíc diváků v ochozech muselo zabavit něčím jiným než fotbalem. Na hřišti se toho totiž příliš nedělo, hru často přerušovaly nedovolené zákroky a četné dohadování hráčů s hlavním sudím.

Před přestávkou tak svítil na ukazateli bezbrankový stav. A ani v druhé půli nic nenasvědčovalo brzké změně skóre. Dominovaly obrany a míč jen sporadicky navštívil pokutové území kteréhokoli z týmů. Zápas se začal lámat až v poslední desetiminutovce. V 85. minutě nejprve dopravil míč do sítě střídající Manucho, jenže v době nepovedeného pokusu Trashorrase stál v postavení mimo hru. Bleskový protiútok domácích pak ztroskotal na vynikajícím obranném zákroku Insuy.

Vše rozhodla až úplně poslední akce zápasu. Rychlá akce Madridských po pravé straně vyústila v přihrávku Kakuty na rozběhnutého Manucha, angolský forvard se ocitl zcela nekrytý a v pádu křižnou střelou rozhodl o vítězství svého klubu - 0:1!

Rayo bylo v zápase nebezpečnější a nakonec i slaví šťastnou výhru, Granada musí znova zpytovat svědomí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona871022:022
2.Sevilla FC861115:819
3.Real Madrid860230:918
4.Valencia CF852117:717
5.Atlético Madrid852114:717
6.Villarreal CF842212:714
7.Celta Vigo834113:1113
8.Málaga CF83327:812
9.Rayo Vallecano832311:1211
10.Getafe CF83146:1210
11.Espanyol Barcelona82339:109
12.SD Eibar82338:109
13.UD Almería82337:99
14.Granada CF82245:128
15.Deportivo La Coruña821511:197
16.Real Sociedad81259:135
17.Athletic Bilbao81255:125
18.Elche CF81257:185
19.Levante UD81254:205
20.Córdoba CF80445:134

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (649)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele